Ski Francuska

Pays de Maurienne

Oblast
Mauriene

 


 

Montaimont Bonneval-sur-Arc Bessans Val Cenis 3 petits villages de Bramans, Sollières-Sardières et Termignon La Vanoise 3 petits villages de Bramans, Sollières-Sardières et Termignon La Vanoise 3 petits villages de Bramans, Sollières-Sardières et Termignon La Vanoise Aussois La Norma Valfréjus Orelle Valmeinier Valloire Les Karellis Les Albiez Saint-Jean-d'Arves Saint-Sorlin-d'Arves Le Corbier La Toussuire Saint-Colomban-des-Villards Les Bottières Jarrier Modane / Terra Modana Saint-Michel-de-Maurienne Saint-Jean-de-Maurienne La Chambre Saint-François-Longchamp


     Oblas Mauriene se nalzi u istočnoj Francuskoj uz samu granicu sa Italijom. Prolaskom kroz tunel Frejus nalazite se u ovoj oblasti. Saobraćajno je lako dostupna i u teškim zimskim uslovima, a i najbliza nam je. 

      Tunel Frežus, dug 12.895 m, je na neki način sinonim za ulazak u skijaško prostranstvo Francuske...
     
Zato evo strane psvecene njemu . . .

 


     Cim se izadnje iz tunela nalazite se u mestu Modan. U negovoj blizini se nalze tri skijališta: Val Frežus (Valfréjus), La Norma i Osois (Aussois). To su za Ftancuske uslove manja skijališta, ali su relativno blizu jedno drugom, sa dobrim saobracajnim vezama, sa ski pasom koji, kupljen u jednom centru, važi i za po jedan dan skijanja u ostala dva. Tako da gde god odete, nece vam biti dosadno. Ne treba zaboraviti da je na 15km od Modana udaljeno mesto Orel (Orelle) iz koga vosi gondola do Val Torensa i Tri doline. Tako da uz doplatu ski pasa od 11 eur, možete jedan dan skijati i po Val Torensu.
  Modane

  Valfréjus


  La Norma


  Aussois


  Haute
 Maurienne Vanoise

     Desno od izlaska iz tunela - Modana, nalazi se Oblast Haute Maurienne Vanoise. Nju cine nekoliko manjih mesta, koja imaju izvanredne terene za nordijsko i alpsko skijanje. Tu je pre svega poznato skijalište Val Cenis, udaljeno 25 km od Modana, u koje vec godinama dolaze turisti iz nasih karjeva. Inace Val Cenis je poznat po tome što odatle polazi kolski prelaz ka Italiji, preko prevoja Mont Cenis i mestu Susa, koji je tokom zime zatvoren. Skijalište Val Cenis je dobilo na kvalitetu 2008 godine, izgrafnjom žičara koje su ga povezale sa skijalistem iznad mesta Termignon. Detaljnije o Val Cenis-u ...


    Bramans


    Sollières
 Sardières

    Termignon
 la Vanoise


  Val Cenis


  Bessans
 


  Bonneval
Sur Arc

 
 

    Glavni put po ozlasku iz tunela Frejus vodi levo ka Lionu i dalje. To je put kojim se ide i ka Skijalištu Tri doline ili Vl d'Iseru i Tinju. Na tom delu se prolazi kroz tri veca mesta koja pripadaju oblasti Maurienne. Prvo od njih na 14 km je Saint Michel de Maurienne.
     Nekoliko kilometara pre samog mesta je Orelle na 880 m/nv, odakle se Telekabinom  „3 Vallee
express“, za 12 minuta stiže na skijaški prostor Val Thorens/Orelle, dela najvećeg skijaškog
prostora na svetu, 3 doline. Da bi kolima od Orela došli do Val Torensa, trebalo bi da se pređe preko 150km.
     Iz samog Saint Michela, levo se skrece za dva mesta koja čine jedinstveno skijalište Valmeinier i Valloire koja čine jedinstveno skijalište oblast Galibier .
 Saint Michel
de Maurienne


  Orelle


  Valmeinier


  Valloire

     Saint Jean je najveći grad u oblasti Mauriene, udaljen je levo od izlaska iz tunela 27 km autoputem. Iz njega se skreće u sve poznatije i popularnije skijalište Les Sybelles, sa 310 km staza.
     Blizu je i nezavisno skijalište
Albiez Montrond kao i Les Karellis
 Saint Jean
 de Maurienne


  Les Sybelles


  Les Karellis

 Albiez-Montrond

      La Chambre je jos 7 km dalje od Saint Jean-a. Iz njega se desno skrece 12 km do mesta Saint François
 Longchamp
koje ima skijaliste povezano sa mestom Valmorel i zajedno čine sistem od 160 km ski staza.
     Nesto bliže je i mesto Montaimont sa 40 km ski staza, poznato i po terenima za nordijsko skijanje.
 La Chambre
  Saint François
 Longchamp

  Montaimont
 
                                               

NAZAD