BRIJEŽĐA - Nova Varoš 
Vesti, komentari, utiisci ...

Detaljnije o Zlataru  > > >


 

    04.04.2010.   Briježđa - Izgradnja sistema zasnežavanja u Novoj Varoši

I pored spremne četvorosed žičare, i tokom leta sređene ski staze, na skijalištu Briježđa u Novoj Varosi ove zime je bilo malo prilike za skijanje. Razlog je nedostatak prirodnih snežnih padavina. U Opštini Nova Varoš su shvatili da bez zasnežavanja nema ozbiljnijeg skijanja. Obzirom da je izgradnja sistema skupa, u Opštini su odlučili da u ovaj projekat krenu fazno. Sredstva su obezbeđena Odlukom o budžetu Opštine Nova Varoš za 2011.godinu

Tako je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Nova Varoš u februaru mesecu 2011. raspisala Javni poziv - nabavku: Izvođenje radova na realizaciji projekta - Izgradnja sistema za veštačko osnežavanje za ski-stazu "Briježđa" u Novoj Varoši - I faza. Rok za dostavljanje ponuda je istekao jos 10.03.2011. Nema informacija o daljim koracima i eventualnom izboru najpovoljnijeg ponušača.

Projektom instalacije za veštački sneg za ski stazu Briježđa u Novoj Varoši, predviđeno je osnežavanje kompletne površine skijališta u dužini od 950m, širine 50m, visinske razlike 212m.

Ovom prvom fazom su predviđeni svi zemljani radovi i postavljanje svih podzemnih instalacija. Za drugu fazu je predvižena nabavka i montaža spoljnih elemenata sistema (topovi i firafe).

SITUACIONI PLAN SKI STAZE “BRIJEŽĐA”


25.11.2010.   Briježđa, Nova Varoš - Skijalište spremno       Izvor: TSC Zlatar
     Ljubitelji skijanja i planine Zlartar će ove godine imati na raspolaganju novu ski stazu “Briježđa“ koja se nalazi u samom centru Nove Varoši. Ski staza“Briježđa“ je dugačka 1200 metara, na nadmorskoj visini 988 m početna stanica, odnosno 1202 m silazna stanice žičare.
     Ski staza“Briježđa“povezuje grad sa planinom Zlatar opremljena modernom četvorosedom žičarom kapaciteta 1200 osoba na sat. Do najviše tačke stiže se za 5 minuta. Žičara se nalazi pored magistralnog puta M21, Beograd-Jadransko more, na samo 40 km od Zlatibora.

 


18.02.2010.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  - Na skijama sa staze do centra Nove Varoši 
     Izvor: BLIC
      Piše: Željko Dulanović

     Skijalište Briježđa sa četvorosednom žičarom na padinama Zlatara konačno je pušteno u rad i ugostilo prve skijaše. Žičara duga 752 metra, od centra Nove Varoši do visa Cvijetnjak na Zlataru, prevoziće na sat 1.200 smučara i zaljubljenika u prirodne lepote novovaroškog kraja. Žičara će za početak opsluživati jednu od tri planirane ski-staze čija je visinska razlika 210 metara.

     Žičara duga 752 metra vodi od centra grada do visa Cvijetnjak, a visinska razlika je 210 metara. Za tabanje snega, koga trenutno ima dovoljno za smučanje, opština je pozajmila ratarkt od preduzeća "Skijališta Srbije" i duž oko kilometar duge staze, koja se završava iznad magistrale ka moru i autobuske stanice, postavila signalizaciju i zaštitnu ogradu radi bezbednosti smučara.
     U izgradnju i uređenje skijališta Ministarstvo ekonomije i opština Nova Varoš u protekle četiri godine uložili su više do 220 miliona dinara. U lokalnoj samoupravi najavljuju da će tokom proleća nastaviti sa realizacijom nekoliko započetih projekata od kojih se očekuje da uz smučarsku stazu i žičaru daju ključni doprinos razvoju turizma i čitavog kraja.
     - Uskoro će početi i izgradnja sistema za osnežavanje, a duž staze biće postavljena rasveta za skijanje u noćnim uslovima. Kako bi radovi bili privedeni kraju do početka iduće zimske sezone, zatražićemo finansijsku pomoć Vlade Srbije i donatora. Uz Specijalni rezervat "Uvac" i vazdušnu banju Zlatar, skijalište Briježđa zaokružiće turističku ponudu i omogućiti da turistička sezona u novovaroškom kraju traje 12 meseci - kaže Slaviša Purić, predsednik opštine Nova Varoš.
     Kako očekuju u lokalnoj samoupravi i Turističko-sportskom centru "Zlatar", koji će i zvanično gazdovati smučarskim kompleksom Briježđa, ski-staza i žičara imaće presudnu ulogu u privlačenju investitora zainteresovanih za gradnju smeštajnih kapaciteta na Zlataru. Hotel "Panorama" i Specijalna bolnica "Zlatar" imaju 600 kreveta, a oko 500 kreveta na raspolaganju je turistima u seoskim domaćinstvima i u više vila i pansiona podignutih u poslednjih par godina u turističkoj zoni na Babića Brdu i u samom gradu.
     - Zahvaljujući jesenas započetim radovima na izgradnju fekalne kanalizacije i trafo-stanice, turistička zona u srcu planine uskoro će u potpunosti biti opremljena neophodnom infrastrukturom. Uz detaljne urbanističke planove i neophodnu plansku dokumentaciju, to će nam omogućiti da uz pomoć države uskoro raspišemo prve međunarodne tendere za izgradnju hotela i apartmanskih naselja na deset hektara atraktivnih lokacija na južnim i jugozapadnim padinama planine, od hotela "Panorama" do visa Cvijetnjak - kaže Nenad Todorović, zamenik predsednika opštine Nova Varoš.
 


Foto: Željko Dulanović, BLIC

 


16.02.2010.   Puštena u rad prva žičara četvorosed na Zlataru  

     Izvor:  ekapija.com

      Na obroncima Zlatara, u Novoj Varoši, danas (16. februar 2010. godini) je puštena u rad ski staza "Briježđa", kao i žičara četvorosed, prva na toj planini.

     - U prvu žičaru na Zlataru, koja treba da bude okosnica razvoja turizma, Ministarstvo ekonomije i opština Nova Varoš uložili su oko 220 miliona dinara - rekao je na otvaranju predsednik opštine Nova Varoš Slaviša Purić.

     Žičara je svojevrsna atrakcija, jer polazi gotovo iz centra Nove Varoši koji se nalazi na 1.010 metara nadmorske visine.

     Kapacitet žičare je 1.200 smučara na sat, a prva od tri staze duga je 954 metra, sa visinskom razlikom od 210 metara.


31.01.2010.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  
      U povratku sa danasnjeg skijanja na Torniku prosao sam kroz Novu Varoš. Ovo smo videli....

      Foto: Cebedzic 


 


27.01.2010.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  
      
Danas na Zlataru pada prvi ozbiljniji sneg. Posto je Ski staza zavrsena, a stigle su i zastitne mreze i tabac, nadamo se da ce ga napadati dovoljno da se zicara i staza puste u funkciju.
     Pozdrav sa Zlatara

     Dimitrije. Vila Zlatar   - mailom


15.11.2009.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  
      Skijalište Briježđa deluje spremno. Podporni zid je završen. Još samo da padne sneg
...
      Foto: Cebedzic 

 


19.09.2009.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  
      
Mi iz Prijepolja se hvalimo komsijskom stazom za skijanje u Novoj Varosi. I jos samo sto nepadne sneg...
      Foto: Cebedzic 

 


18.09.2009.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš -  Istaknut značaj koji mala lokalna skijališta imaju za razvoj skijanja
      Izvor - foto: www.skijalistasrbije.rs
      Na poziv predstavnika lokalne samouprave, Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Goran Petković, i generalni direktor Skijališta Srbije, Nebojša Skorić, posetili su skijalište Briježđe u Novoj Varoši.
     Tom prilikom obišli su radove na novoj četvorosednoj žičari, čija je nabavka i montaža finansirana iz sredstava NIP i pružili punu podršku ovom projektu Opštine Nova Varoš, imajući u vidu dugu tradiciju skijanja u ovom kraju i veliki značaj koji mala lokalna skijališta imaju za razvoj skijanja i drugih zimskih sportova.
01.09.2009.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  - Postavljene korpe na žičari  
     Septembar 2009. Nova Varoš, U Novoj Varoši, na skijalištu Briježđa, još krajem avgusta postavljene su korpe na žičaru. Odmah se nastavilo sa testom opterećenja...
    
Po svoj prilici, ove zimske sezone 2009/2010, žičara će biti u funkciju. Oprema za ovu četvorosedežnicu je nabavljna još leta 2007. godine, kada je i započela njena montaža. Posle dve godine, napokon su rešeni svi tehnički, administrativni, finansijski, ... i drugi problemi.

      Dimitrije, mailom

     Preuzmite i video snimak probnog puštanja žičare u pogon....   .AVI fajl - 9 Mb

 


28.08.2009.  Nova Varoš  - "Zapadna Morava" iz Kraljeva počinje uređenje smučarske staze "Briježđa" u Novoj Varoši - posao vredan 17 miliona dinara
     Izvor:  ekapija.com

     Radnici preduzeća "Zapadna Morava" iz Kraljeva za koji dan počeće uređenje smučarske staze "Briježđa". U opštinskom rukovodstvu najavljuju da će žičara koja polazi maltene iz centra grada, iznad magistralnog puta i autobuske stanice, smučare prevoziti do brda Cvijetnjak i TV repetitora sa prvim većim snegom.

     - Potpisan je ugovor vredan 17 miliona dinara za radove na pripremi staze. Pored vađenja panjeva i nasipanja humusa i postavljanja zelenog tepiha da bi se na strminama sprečila erozija, podići će se ograde i uraditi drugi poslovi kako bi sve bilo spremno za zimsku sezonu - ističe Goran Matović, direktor Direkcije za izgradnju.

     Pre nepune dve godine podignuti su stubovi žičare i deo opreme četvoroseda, kasnije zategnute sajle, a u toku je montaža sedišta. Prošle zime izgrađen je zaustavni deo staze iznad magistralnog puta, a nedavno je, prema rečima Matovića, izgrađena trafo-stanica i struja dovedena do brda Cvijetnjak.

     Gradnja žičare, čija je predračunska vrednost 181 milion dinara, odužila se četiri godine jer je bilo izmena projekta staze zbog nerešenih imovinskih odnosa, pa sudskih sporova. Pre dve godine je opština za žičaru uzela kredit od 56 miliona dinara, dok je iz kase NIP i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja stigao veći deo sredstava namenjenih razvoju turizma.


24.08.2009.  Nova Varoš  - Pregovori za nabavku tabača za ski stazu "BRIJEŽĐA"
     Obaveštavam Vas da su 24.08.2009 boravili u Novoj Varoši, na skijalištu Briježđa, predstavnici firme Prinoth - iz kompanije Leitner, zajedno sa njihovim ovlašćenim predstavnikom za teritoriju Srbije i Crne gore, iz firme FAAS, g.dinom Vladimirom Spasojevićem, u cilju nabavke tabača za narednu sezonu.
     U razgovoru sa predstavnicima opštine, tražilo se najbolje tehničko rešenje za ovaj skijaški centar. Ponuđeno je više vrlo kvalitenih polovnih mašina. Očekivanja su da će se do početka ove sezone ovaj projekat realizovati. Na taj način će se stvoriti uslovi za kvalitetno funkcionisanje novog skijaškog centra na teritoriji Srbije. Nabavkom tabača će se pomoći PSD "Zlatar" iz Nove Varoši da tokom cele sezone organizuje treninge za svoje takmičare, koji beleže sve bolje rezultate.
     Takođe, obaveštavam Vas da su danas završeni radovi na priključenju žičare na elekro mrežu, kao i da se od sutra planira montaža sedišta, i da je krajen nedelje planira probno puštanje žičare u rad.

Pozdrav,

     Dimitrije Paunović


Zoran Mladjenovic - direkcija za izgradnju
Nenad Todorović - zamenik predsednika opštine
Cezare Lukateli - Prinot
Vladimir Spasojevic - FAAS16.08.2009.   "BRIJEŽĐA" Nova Varoš  - ponovo intezivirani radovi na izgradnji žičare
     Radovi na izgradnji žičare Briježđa su ponovo intezivirani. Završeno je postavljanje trafo stanice i kabla za napajanje iste, u toku je elektro povezivanje opreme. Očekuje se dolazak ekipe iz Austrije za konačno štelovanje i potom ide montaža korpi. Takođe, nezvanično sam sazanao da je na tenderu za izradu staze posao dobila "Zapadna Morava" iz Kraljeva. Očekivani završetak radova je krajem septembra.
     Takođe i ovdašnje Planinarsko smučarsko društvo "Zlatar" je za ovu sezonu započelo pripreme, kako bi spremni dočekali organizovani dolazak skijaša, organizovanje ski škole i ostalih zabavnih i takmičarskih aktivnosti na Zlataru.
     I turistički radnici polako pripremaju kapacitete za ski sezonu. Koristim ovu priliku da obavestimo skijaše da pored starih, ove godine Nova Varoš i Zlatar, mogu da ponude više objekata manjeg kapaciteta. (Vila Zlatar, Pansion Ellit, Vila Jelena, Zlatar vila, Gnezdo, kao i veliki broj soba u privatnom smeštaju.
     Kontakt: Vila Zlatar 065/606 1616. www.vilazlatar.com )
      Dimitrije, mailom


28.07.2009.  Veliki turistički potencijali Nove Varoši - u avgustu počinje uređenje ski staze "Briježđa"

       Izvor: ekapija.com
     Već krajem avgusta moglo bi da počne izvođenje radova na uređenju ski staze "Briježđa" na Zlataru, u koju će opština Nova Varoš i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uložiti 20 miliona dinara. Polazna stanica staze, na kojoj postoji žičara četvorosed, je na 1.200 metara, cilj je na 1.010 m nadmorske visine, dok je dužina staze 954 m, a širina 50m. Žičara može da preveze 1.189 osoba na sat, gondola ima četiri sedišta a vreme putovanja je 5,45 minuta, rekao je za "eKapiju" Boban Vasiljević iz JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Nova Varoš, koja je tehnički nosilac investicije.

- U okviru projekata razvoja turističke infrastrukture za 2009. godinu Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obezbedilo je 10 miliona dinara, dok se ostatak investicije realizuje iz opštinskog budžeta. Osim uređenja staze, planirana su i ulaganja od 50 miliona dinara u sistem za veštačko osnežavanje - najavio je Vasiljević, naglašavajući da projekat ima nekoliko faza.

Kako je objasnio, prva faza investicije odnosila se na izgradnju četvorosedne žičare za potrebe ski staze.

- Završeni su građevinski radovi na izgradnji žičare, dovođenje napojnog kabla i izgradnja trafostanice, a ovih dana se očekuje montaža korpi i puštanje u probni rad žičare. Vrednost izvedenih radova iznosi blizu 200 miliona dinara.

Idejni i glavni projekat izradilo je preduzeće "Amiga" iz Kraljeva u saradnji sa austrijskom firmom "Doplermeier", a oni su ujedno i isporučioci opreme za žičaru, odnosno izvođači radova. Projekat uređenja ski staze i protiverozivna zaštita staze su druga faza investicije, a trenutno je u toku izbor za izvođača radova. Projektant za građevinski deo uređenja staze, kao i za Projekat instalacija za veštački sneg uradila je beogradska firma "Knićanin", dok je Projekat protiverozivne zaštite ski staze izradio Šumarski fakultet Beograd.

- Projekat predviđa da se na našoj stazi, upotebom 7 topova za sneg, za 100 sati rada na celoj površini formira pokrivač od 30 cm. Mislimo da neće biti nužno toliko angažovanje sistema već će se nakon prvih padavina i dobro pripremljene staze vršiti samo veštačko osnežavanje "problematičnih" deonica.

Osim uređenja staze i izgradnje žičare, kaže Vasiljević, nužno je nabaviti prateću opremu, tabače za sneg, uvesti elektronski sistem naplate ski pasa, osposobiti osoblje koje će "gazdovati" stazom, ali i početi izgradnju pratećih hotelskih kompleksa kroz opremanje interesantnih lokacija neophodnom infrastrukturom.

Gornji i srednji deo staze pogoduje početnicima, dok se u donjem delu nalazi strmija deonica koja će biti izazov i za iskusnije skijaše. Prema rečima Vasiljevića, ski staza "Briježđa" jedinstvena je po svojoj povezanosti sa gradom i magistralnim putem M21, što je izdvaja u odnosu na ostale staze u okruženju. Sa gornje stanice se pruža panoramski pogled na Novu Varoš i okolne obronke planine Zlatara.

- Ukoliko ste autom, krenite regionalnim putem za Sjenicu i nakon 5 minuta vožnje vi ćete stići do parkinga na Zlataru neposredno pored skijališta. Osim toga, svakako ćemo imati i organizovani prevoz turista, a u letnjem periodu saobraćaće turistički vozići - kaže naš sagovornik.

Turistički potencijalni Nove Varoš

Opština Nova Varoš završila je posle dužeg perioda proceduru rešavanja imovinskih odnosa kako sa fizičkim licima, tako i sa JP "Srbijašume", u međuvremenu je donet i Plan generalne regulacije turističke zone Zlatara.

- Planirana je namena zemljišta za različite sadržaje u funciji turizma. Na najzanimljivijim lokalitetima urađeni su urbanistički projekti koji treba da omoguće izgradnju hotela visoke kategorije. Paralelno se rade i projekti koji treba da u narednom periodu reše prateću infrastrukturu za potrebe hotela. U toku je realizacija projekta izgradnje fekalne kanalizacije, a u planu je i pojačanje kapaciteta elektroenergetske mreže tj. izgradnja trafostanice. Vodosnadbevanje u ovoj fazi ne predstavlja problem , ali se bez obzira na to rade projekti pojačanja kapaciteta vodovodog sistema.

U neposrednoj blizini ski staze na lokalitetu Pucarevina, na izlasku iz Nove Varoši sa desne strane, na proplanku sa kog "puca" pogled, planira se izgradnja pratećih objekata ski staze, odnosno hotelsko-aparmanskih i zabavnih sadržaja.

- Imajući u vidu blizinu prateće infrastrukture ponudićemo ovu lokaciju zainteresovanim investitorima. Osim toga, u samom gradu postoji lokacija planirana za sportski centar na kojoj je započeta izgradnja i koja je u vlasništvu opštine. Za ovu lokaciju urađena je Finansijska studija sa idejnim projektom za izgradnju sportske dvorane, sport hotela i spoljnjih terena za tenis, skejt, klizalište, akvapark. Ceo taj prostor ponuđen je ozbiljnim investitorima, a prezentacija projekta nalazi se na internet stranici http://www.sportskicentar-novavaros.com/). Sigurni smo da uz ski stazu i fudbalski stadion na 1.000 m nadmorske visine, ovaj kompleks može biti interesantan u vrhunskom sportskom, ali i rekreativnom turizmu.

Ambicija Nove Varoši je, kaže Vasiljević, realizacija skijaškog centra po uzoru na najbolje primere iz Evrope, pre svega Austrije i Francuske.

- To je malo planinsko mesto povezano žičarom sa planinskim vrhovima. Ipak, u ovom trenutku realna je staza koja je uglavnom rekreativna, koja može da se koristi posle podne umesto odlaska u teretanu. Imajući u vidu da će biti osvetljena, može se koristiti i za noćni slalom.

- U ovom tenutku najvažnije je da staza "Briježđa" započne svoj život i da se na njoj okuplja što više skijaša. To će sigurno biti generator investiranja u projekte koje sam ranije pomenuo. Postoje planovi o izgradnji još dve paralelne staze na ovom lokalitetu, ali i za neke nove staze na severnim padinama Zlatara. Uporedo sa tim, radimo i na održivom korišćenju bogatog jezerskog potencijala, kanjona reke Uvac, koji je proglašen rezervatom prirode, a za koji se upravo radi Prostorni plan područja posebne namene.

Smeštajni kapaciteti

Zavod "Zlatar" i hotel "Panorama", raspolažu sa oko 500 postelja, a turistima je na raspolaganju i stotinak kreveta u privatnom smeštaju. Primetna je sve intenzivnija privatna inicjativa u gradnji apartmana, tako da se ovi kapaciteti svake godine povećavaju.

- Na Zlataru postoje svi prirodni preduslovi za razvoj turizma- odlični klimatski uslovi (najveći broj sunčanih sati u toku godine u Srbiji), vazdušna strujanja, kontinentalna i mediteranska visoka jonizacija vazduha, zdrava hrana, bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, četiri jezera bogata ribom. Izgradnjom infrastrukture, Zlatar će se razviti u centar zimskog, letnjeg, sportskog, lovnog, zdravstvenog i rekreativnog turizma - zaključuje Vasiljević

 


15.07.2009.  Započinju radovi na uređenju ski staze „Briježđa” – iznenađenja za narednu skijašku sezonu

       Izvor: ekapija.com

     
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Nova Varoš je nedavno raspisala konkurs za izvođenje radova na uređenju ski staze „Briježđa”

     Tako će žičara "Briježđa", čije žice prema padinama Zlatara polaze maltene iz centra Nove Varoši (od grada do TV repetitora na brdu Cvijetnjak ) dobiti svoju funkciju, a ova žičara četvorosed polazi sa 988 metara nadmorske visine i savlađuju visinsku razliku od 214 m.

     I u samom kompleksu ski staza su već urađeni neki radovi, jer je još u 2008.godini započeta izgradnja zaustavnog dela staze iznad magistralnog puta i autobuske stanice. Sadašnja ski staza je dugačka 880 m, a planira se izgradnja još tri.

     U budućnosti se planira i sistem za pravljenje veštačkog snega, što iziskuje investiranje u dovođenja vode, pravljenje manje akumulacije i nabavku topova.


19.03.2009.  Nova Varoš  - Montaža sajle na žičari "BRIJEŽĐA"
     U toku je montaža sajle na četvorosed žičari "Briježđa" u Novoj Varoši.
     
Trafostanica žičare je ugovorena i očekuje se postavljanje u maju. Što se tiče potpornog zida, radovi na njemu su trenutno u zastoju zbog vremenskih uslova, i očekuje se nastavak radova. Sutra se zavrsava postavljanje sajle a radove su izvodili fenomenalni momci iz preduzeća Amiga iz Kraljeva. Korpe su stigle jos prošle godine i smeštene su u magacin, a postavljaće ista ekipa iz Amige, ali po zavrsetku radova na potpornom zidu i trafostanici. Prema recima izvođača, to će biti negde u maju.
       Prema informacijama koje sam dobio od pouzdanog izvora iz lokalne samouprave koja je investitor, planiran je siguran završetak žičare u toku ove godine.


      Dimitrije, mailom       Ove i ostale fotografije na Galeriji sajta!                     
 
 


24.02.2009. Skijalište "BRIJEŽĐA"  Nova Varoš
     Žičara "Briježđa" jos uvek nije zavrsena. Trenutno je u izgradnji potporni zid u zaustavnom delu staze, postavljeni su stubovi i postvaljen pogon. Još treba da se završi trafostanica za napajanje, postavi sajla i korpe. Ovo je planirano da se radi u martu i aprilu. Tada ce doci austrijanci da to odrade. Sa druge strane sto se tice staze ona je jos na nivou projekta, posto jos nisu zavrseni ni imovinsko - pravni odnosi sa jos jednim vlasnikom koji zivi negde u Bosni. Inace urađen je projekat staze sa instalacijom za vestacki sneg i osvetljenje. Problemi sa finansiranjem izgradnje su više nego očigledni, jer je opština podigla kredit da bi pored sredstava koja je dobila iz republike isfinansirala samu zicaru. To je do sada kostalo oko dva miliona eura. Tako da su sada pristigle rate za kredit i opština nema sredstva da nastavi finansiranje staze. Pitanje je kada će to biti moguće.
     Jos nesto entuzijasta i zaljubljenika u skijanje pokusava na postojecim kapacitetima: Staza sa Sidrom na Zlataru pored hotela Panorama, i mala staza na Briježđima i dečiji ski lift, da održe interesovanje uglavnom mlađih generacija, za zimske sportove.
     Najveći problem je to što nemamo nikakav tabač za staze, tako da nam sneg nema dug vek. Bili bi Vam veoma zahvalni ako bi postojala mogućnost da preko Vaseg sajta objavimo oglas da tražimo neki jeftiniji ili rashodovan tabač pa da nešto iskombinujemo da ga sredimo jer sredstva nesto posebno nemamo.
     Pozdrav, Dimitrije

17.02.2009. Skijalište "BRIJEŽĐA"  Nova Varoš
    
Žica ili sajla je postavljena na žičaru, to se vidi sa puta. Šta se jos čeka ne znam pa kada budem bio u N. Varoši poslaću sliku.
Ili ću zamoliti moje izvidjace da to odrade. Nebih molio slijaše jer tamo se podelili pa izgleda svi izgubili, svugde interes i materijalni problem.

     Cebedzic

    

16.02.2009. Skijalište "ZLATAR"  kod hotela Panorama
    
Na Zlataru ima snega oko 25 cm. Lift vucnica ispod Hotela Panorame radi 400 din. ski pas poludnevne nema, jedna voznja 40din. valjda ima sedmodnevni. Oni domorodci uskacu prekoreda iako ski boj pokusava al ne vredi tu nema reda veci deo dana.
    
Inače staza na Zlataru je kao levak i po mojoj proceni dugacka je oko 150-200m
     Cebedzic

    

05.09.2008. Skijalište "BRIJEŽĐA"  Nova Varoš - Uoči nove ski sezone
    
Prema nezvaničnim informacijama, još od prošle godine je ostala obaveza opštine Nova Vartoš da reši proiblem dovoda struje do skijališta. Još uvek nije urađena potrebna trafostanica i nisu završeni radovi na dovodu struje do pogonske stanice žičare. Takođe i dalje nije rešen problem dalekovoda koji proilazi iznad staze i žičare. Naime, potrebno je da se na tom delu vod dalekovoda sprovede podzemno ispod staze.
     Za ove namene opštini Nova Varoš su odobrena dodatna sredstva iz okvira Nacionalnog investicionog plana, te se očekuje da sve bude rešeno do početka sezone.

    

 

28.08.2008., Skijalište "BRIJEŽĐA"  Nova Varoš - Uoči nove ski sezone
    
U Novoj Varoši će žičara biti spremna za sezonu. Ostalo je još samo da prošniraju sajle. Imaju problema sa krajem staze zbog ne rešenih imovinsko-pravnih odnosa (mnogo su im tražili za zemlju) tako da se još ne zna kako ce se staza završavati. Zauzvrat, tim ljudima je opština lupila zabranu za izgradnju bilo čega...

    

06.01.2008. Nova Varoš, Ski centra "BRIJEŽĐA" - Završna montaža
    
U Novu Varoš je iz Doppelmayr-a pristigla sva prostala oprema pogonske donje i izlazne gornje stanice četvorosed žicare. Po Božiću, 08.01.2007. dolaze Doppelmayr-ovi sručnjaci koji će sa eadicima Kraljevačke "Amige" montirati pogonska postrojenja početne i krajnje stanice žičare. Očekuje se da posao završe u drugoj polovini januara. Ako Oštinski organi Nove Varoši ispune svoje obaveze (struja, komunalno opremanje), pre kraja januara 2008. žičara će primiti prve skijaše.
     Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenoj informaciji.

    

12.12.2007. Nova Varoš - Ski centra "BRIJEŽĐA"
    
Bankarska garancija je napokon obezbeđena i isporuka opreme za pogonski donju i izlaznu gornju stanicu četvorosed žicare je krenula iz Doppelmayr-a iz Austrije. Obezbeđeno je dovoljno vozila za prevoz opreme kao i kontejnera sa svim neophodnim alatima i uređajima za montažu. 
     Obzirom da će oprema prispeti do kraja nedelje tj 15.12. eventualno 17.12.2007. a da još uvek nije rešeno napajanje
žicare električnom energijom, te da monteri Doppelmayr-a rade iskljucivo do 20.12 (zbog praznika) - neće doći do planiranog puštanja žicare do kraja 2007. godine.
     Nastvak radova
se očekuje od 07.01.2008 pod uslovom da se u međuvremenu obezbede odgovarajući priključak električne energije kao i čišćenje trase u propisanom rastojanju.
     Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenoj informaciji.

    


27.11.2007.  Nova Varoš - Ski centra "BRIJEŽĐA"
     
Kompletna linijska oprema je namontirana, očekuje se isporuka stanica te finalna montaža žičare. Inače žičara je blagovremeno proizvedena u skladu sa prvim dinamikama posla.
     Na žalost, kašnjenje u obezbeđenju bankarske garancije je uzrokovalo zastoj isporuke. Očekuje se da će se problem ubrzo rešiti i da će oprema za montažu polazne i izlazne stanice žičare tokom decembra stici u Novu Varoš.
A to znači da će žičara u najboljem slučaju bitu u funkciji u Januaru 2008.
     Podaci o žičari:
           - Tip - četvorosed
           - Polazna stanica na 990 m/nv           - Kapacitet  1189 skijaša/sat
           - Izlazna stanica na 1202 m/nv          - Brzina 2,3 m/s
           - Visinska razlika 210 m
           - Kosa dužina staze 752 m

     Postoji mogućnost da se naknadnom ugradnjom trake za ubrzanje kapacitet poveća na 1320 skijaša na sat, odnosno brzina na 2,6 m/s. Doppelmayr kao isporučilac je kao poklon isporučio opremu koja omogućava naknadnu nabavku i ugradnju trake za ubrzanje. Firma Amiga kao izvođač je bez naknade prilikom izvođenja betonski radova ostavila mesto za eventualno postavljanje trake za ubrzanje.
    
Zahvaljujem gosp.Andrei Kočovski, predstavniku Dopplelmayr-a, na poslatim informacijama.  Foto: A.Kočovski


     23.10.2007. Postavljeni svi linijski stubovi nove žičare u Novoj Varoši, osim stuba br.6.
     U ovom trenutku radi se na obezbeđenju kredita i čim se reši to pitanje kreće i isporuka stanica i finalna montaža. U koliko se obezbede bankarske garancije u predviđenom roku, žičara će biti u funkciji još ove zimske sezone.
     Gradjevinske radove i montažu izvodi firma Amiga iz Kraljva koja je i nosioc projekta, koji se finansira iz sredstava NIP i lokalne samouprave.

U pitanju je četvorosed kapaciteta dvoseda, tj kapaciteta 1200 ski/h sa mogućnošću ugradnje trake za ubrzanje, čime se kapacitet povećava na 1360 ski/h.

Žičara "BRIJEŽĐA" polazi iznad magistralnog puta ka Crnoj Gori u zoni autobuske stanice, i zavrsava se kod radio relejne stanice.

    Zahvaljujem Andrei na poslatim informacijama.


    01.08.2007. Nova Varoš - U ovaj grad u podnožju planine Zlatar dopremaju se elementi buduće žičare (prema planu dvosed). Isporučioc opreme je Doppelmayr, čije su žičare već montirane na Kopaoniku i Staroj planini.
     Montažom ove žičare započeće izgradnja Ski centra "BRIJEŽĐA" na Zlataru.
     Zahvaljujem Đorđu na poslatim fotografijama sa lica mesta.

Ovo su slike iz Nove Varosi gde su dopremljeni elementi zicare.

 
 
  
 
  

Zahvaljujem Đorđu na poslatim fotografijama!


Skijalište ''Briježđa''

     Prostornim planom republike Srbije, Zlatiborski okrug je predviđen za razvoj turizma, pa je u cilju poboljšanja turističke ponude na teritoriji opštine Nova Varoš i nastala potreba za izgradnjom ski staze sa pratećim objektima, koji će služiti za rekreativno skijanje i na kojoj će biti moguće održavanje takmičenja u zimskim sportovima. U prilogu ovome odgovaraju geografski položaj i klimatski uslovi, kao i to da je planina Zlatar proglašena za vazdušnu banju.
     Generalnim urbanističkim planom Nove Varoši i Babiće Brda (opštinski Sl.gl.br.11/89 i 12/93) namenom površina prostor koji se nalazi na osojnoj padini planine Zlatar (na potezu između grada i Babića Brda od kote 1.010 m. nadmorske visine do 1.200 m. nadmorske visine) je predviđen za rekreativne i sportske površine. Za isti je urađen Urbanistički projekat (opštinski Sl.gl.br.17/2002) za izgradnju skijališta ''Briježđa'' sa projektnom stazom dužine 1.000m. horizontalnonm dužinom 750 m., širine 50 m., sa startom na 1.200 m. i ciljem od 1.010 m. nadmorske visine sa žičarom dvosedešnicom i sa ostalom pratećom infrastrukturom..

Izvor: http://pks.komora.net

Na slici:
- Entuzijasti Nove Varoši su jos pre tri godine prosekli ski stazu...Nacionalnim investicionim planom kejeg je Vlada Srbije usvojila u Julu 2007. godine, za izgradnju Skijališta"Briježđa" će u 2007. biti izdvojeno 43.740.000,00 dinara, a u 2008. još 32.236.000,00 dinara.


Skijama u centar grada
    16.02.2006. Predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić predao je smučarima na korišćenje deo buduće ski-staze Briježđa, kojom će se, kada radovi budu privedeni kraju, iz turističke zone Babića brdo na Zlataru skijama silaziti u centar Nove Varoši.

     Na središnjem delu Briježđa uređeno je 300 metara staze, sa visinskom razlikom od 70 metara. Sa staze Čair premešten je i rekonstruisani ski-lift, a skijanje je moguće i noću jer sedam stubova sa po četiri reflektora osvetljava stazu. Prema projektu, buduća ski-staza Briježđa, od TV repetitora na Cvijetnjaku do autobuske stanice i magistrale ka moru, imaće 950 metara. Širina staze biće 50, a visinska razlika 200 metara. U planu je i izgradnja žičare, postavljanje reflektora duž cele staze i kupovina tabača snega.
     Izvor:Blic

    


Skijama u grad
Zlatarske novosti     20.01.2003. Staza od TV repetitora do blizu autobuske stanice, duga 880 m, bila bi svojevrsna atrakcija i rasadnik skijaša takmičara. Visinska razlika staze bila bi 190 m. U "ličnoj karti" joj piše da će polaziti sa 1200 m nadmorske visine, od TV repetitora Cvijetnjaku, a završavati na zaravni iznad magistralnog puta, gradske pijace i autobuske stanice, na 1010 m. Imaće prosečan pad 25%, a maksimalan 55% pri dnu, na dužini od 80 m.

     Izgraditi stazu kojom bi se na skijama sa Babića brda i Cvijetnjaka stizalo maltene u centar grada, ali žičarom pelo na brda na južnoj strani grada - davnašnja je želja novovaroških smučara. "Energoprojekt" je radio skice i makete, ali je bilo i ljutih protivnika. Korak dalje učinjen je poslednjih meseci izradom i usvajanjem u Skupštini opštine urbanističkog projekta ski-staze Briježđa.
     - Pogodnosti su, pre svega njena blizina gradu i opremljenost infrastrukturom (blizu su put, struja, voda, telefon). Staza je na severnoj padini i prolazi kroz šumu, gde se sneg duže zadržava, a i na visini koja garantuje veći snežni pokrivač. Na ruku ide i konfiguracija terena - ističe autor projekta Slađan Turkmanović, dipl. ing. arhitekture u direkciji za izgradnju opštine Nova Varoš.
     - Oko projekta staze okupljen je veliki broj ljudi, ne samo zaljubljenika u bele staze, pa tokom zime nastojimo da uradimo izvođački projekat i rešimo imovinsko-pravnw odnose, a na proleće prosečemo šumu - kaže Željko Vučković, predsednik Planinarsko-smučarskog društva "Zlatar".
     Na stazi Briježđa žičara dvosedešnica biće duga 750 m. Uskoro počinje priprema dokumentacije, a predsednik smučara Željko Vučković nada se da će, uz pomoć Smučarskog saveza Srbije ili donatora, obezbediti bar polovnu žičaru.
     Izvor: Zlatarske novosti 
  http://www.novavaros.co.yu/pages/vesti/97


Diskusije na forumu www.novavaros.com na temu: Skijanje i Ski klubovi u Novoj Varoši
Januar 2007.


Mali grad Nova Varos....a dva ski-kluba....pa sta to bese ? PSD Zlatar i Sky-land.....ko je koga "sutnuo" ? kakvi se raskoli pojavili ?....vidim, dve staze, dva lifta, niko ni sa kim ne prica....deca se pljuju preko seoskih taraba....dokle tako ??? ko je kriv ???


Pa sad koji je koji tim to bash i ne znam, samo znam da je staza koja se nalazi na brdu zvanom Chair najaktivnija shto se tiche ski sporta, na Panorami i nije neka konkurencija ali ova zichara na Chairu ubi od posla.U pripremi je nova zichara (shestosedishna) koja je duga neshto mnogo km. i radice i tokom leta, tako da cemo i chari planine Zlatar moci da gledamo i kad sve "ozeleni"  trava i tako to.......


Nova žičara će biti sa četiri sedišta! Ali pitanje je koliko će trajati izgradnja jer je sve to trebalo da bude završeno još prošle godine! E pa sad su ponovo dobili pare,da vidimo na šta će da ih potroše


Mala ispravka, u N. Varosi postoje ne 2 nego 3 ski kluba. U okviru KASP "Zlatarski Vukovi" postoji i ski sekcija. Ski sekciju i ski skolu vodi licencirani instruktor skijanja Camil Turkmanovic. 22 para (karving!) skija kao i 4 snow board-a su dostupni svima bez obzira da li su clanovi kluba ili nisu (jeftinije je za clanove).
Eto prilike da proba svako ko voli.


NAZAD

HOME