VAŠI UTISCI SA ZIMOVANJA
L O K V E,     T U R J A K

Javite se sa Vašom pričom o lepim i manje lepim detaljima boravka u ski centrima.
Dajte korisne savete onima koji tek treba da idu na zimovanje.
Svoje utiske
, kao i komentare pošaljite na mail skiutisci@skijanje.rs

Detaljno o ski centru LOKVE - Berane    > > >  
Detaljno o ski centru TURJAK - Rožaj    > > >

 


Sezona 2011.
PRIČE O MODERNOM SKI-CENTRU STARE VEĆ PET GODINA

Od kad je kupio hotel "Lokve" Rus Alan Alikov ne dolazi u Berane

     Izvor:  vijesti.me

     14.03.2011. - “Cilj mi je da napravim jedan moderan skijaški centar po svim evropskim standardima", govorio je Alikov. Od kad je kupio hotel 'Lokve' Rus Alan Alikov ne dolazi u Berane Uvecaj!


Diplomski rad darovitog studenta (Foto: Tufik Softić)

Ni pet godina od kada je Ski-centar Lokve na planini Cmiljevici kod Berana prešao u ruke ruskog biznismena Alana Alikova, na izmaku još jedne zimske sezone, nema nade da bi ovaj atraktivni turistički kompleks mogao brzo proraditi.

Kada je Rus u jesen 2006, na javnoj licitaciji, platio nešto preko 500 hiljada eura za hotel “Lokve”, sa ski-terenima i liftovima, to je iz sirotinjske vizure radnika uništenog hotelsko-turističkog preduzeća, koji su čekali otpremnine, izgledalo kao veliko ulaganje. On je saopštio da je taj posao samo „mini biznis“, koji će mu poslužiti kao baza za dalja investiranja u Berane i Crnu Goru.

“Cilj mi je da napravim jedan moderan skijaški centar po svim evropskim standardima, i da ga jakim marketingom učinimo atraktivnim. To će nam biti baza odakle ćemo tražiti partnere i interes gdje dalje da ulažemo”, pričao je tada Alikov.


Alan Alikova

Rus je obznanio kako mu hotelijerstvo i zimski turizam nijesu strani, i da njegova porodica na Kavkazu posjeduje ski-centar i hotelski kompleks sa hiljadu ležajeva.

“Pored toga, bavimo se građevinskim poslovima i trgovinom nekretninama. Odlučili smo da u Crnoj Gori preko ovog posla u koji smo već ušli, ispitamo teren za dalja ulaganja i investicije”, otkrio je Alikov.Zatvoreni bazen, fitnes centar i lokalna radna snaga
 
Požurio je da obeća da će u ski-centar Lokve već do kraja te 2006. "uložiti milion eura u rekonstrukciju, i da će spremno dočekati narednu zimsku sezonu", a kao prioritet u prvoj fazi za cilj je postavio sanaciju postojećih kapaciteta od 180 ležajeva. Ispostavilo se da je Rus bio lak na riječima, jer od milionskih ulaganja do danas nije bilo ništa.

Za drugu fazu je najavljivao izgradnju zatvorenog bazena, fitnes centra i svih drugih pratećih sadržaja koji bi garantovali visok kvalitet usluge.

U Beranama nije zaboravljeno ni njegovo obećanje da će svu radnu snagu potražiti među lokalnim stanovništvom, dok će samo rukovodeće kadrove i stručnjake dovesti iz Rusije, "ako i njih ne nađe u Crnoj Gori".

Ruski biznismen je otkrio kako planira da u ski-centru na Cmiljevici razvije svojevrstan socijalni program za djecu koja su talentovana u zimskim sportovima. Dodao je da računa na tržište čitavog regiona, ali i na inostranu klijentelu, posebno "ako se u međuvremenu uradi više u pogledu saobraćajnica na ovim prostorima".
Nakon turista iz Vojvodine stigle izbjeglice
 
Ski-centar Lokve, sa istoimenim hotelom nalazi se na planini Cmiljevici, na nadmosrkoj visini od 1350 do 1700 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Zanimljivo arhitektonsko rješenje bilo je diplomski rad jednog nadarenog studenta. Svoj procvat je doživljavao osamdesetih godina, kada je predstavljao otkriveni biser za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj blizini.

Uspijevao je da radi i devedestih godina, u vremenima krize i inflacije, sve do rata na Kosovu. Tada je neko odlučio da tu smjesti izbjeglice, kad je, uglavnom, uništen. Istina, od novca dobijenog izdavanjem hotela na Cmiljevici i u Andrijevici, u teškim i siromašnim godinama, preživljavalo je kompletno hotelsko-turističko preduzeće.

Zato je 2003. godine privatizacija ove kompanije dočekana sa velikim nadama, ali se ispostavilo da društvo okupljeno oko firme “Euroturist GMBH” nije bilo ozbiljno. Sve je vrlo brzo otišlo na doboš i pod bankarske zapljene. Tako je i ski-centar Lokve jedne jeseni, poslije velike agonije, prodat Rusu Alanu Alikovu.

Ni traga ni glasa

Prodaju ski-centra u Beranama ruskom biznismenu, manjinski akcionari HTP-a smatraju nezakonitom, bar kada su u pitanju djelovi objekta koji nijesu bili pod fiducijom Ministarstva finansija. Zbog toga su prošle godine predali i krivične prijave. Optužbe manjinskih akcionara nijesu bez težine, da bi bile olako odbačene. „Divlju ljepotu“ planine Cmiljevice i dalje nesankcionisano ništa ne remeti

Bržem otvaranju ski-centra Lokve nije pomogla ni izjava bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića koji je zaprijetio kako će privatnicima koji ne ulažu u kupljene hotele nametnuti posebne poreze i prinuditi ih na ulaganja ili prodaju, kao ni slična opomena koju je odmah po preuzimanju toga resora uputio novi ministar Predrag Sekulić.

„Divlju ljepotu“ planine Cmiljevice i dalje nesankcionisano ništa ne remeti, dok od inostranog partnera i ruskog biznismena nema ni traga ni glasa.


Sezona 2010.Ski centri Turjak i Lokve praktično i ne postoje na turističkoj mapi Crne Gore
                  Izvor: http://lokve.org/info/ 

     21.12.2009. - Kada se govori o zimskom turizmu u Crnoj Gori, uglavnom se misli na Žabljak i Kolašin. Ski centri Turjak i Lokve praktično i ne postoje na turističkoj mapi Crne Gore. Zahvaljujući naporima lokalne uprave u Beranama na Lokvama će nakon dugog niza godina ove zime ipak moguće biti skijanje.

     Ski centar Turjak do prije nekoliko godina bio je rame uz rame sa ski centrima na Žabljaku i u Kolašinu. Prije tri godine je privatizovan i od tada više nije u fukciji turističke ponude. Novi vlasnik renovira hotel a tek iduće godine u planu je rekonstrukcija skijališta, tako da od skijanja na Turjaku ni ove zime neće biti ništa.
     Ismet Skenderović: "Mora se vršiti rekonstrukcija skijališta da bi bila jedna kvalitetna usluga koja bi zadovoljila ne samo probirljive nego prosjećne i potencijalne turiste koji su ranije tradicionalno dolazili.

     Ni ski centru Lokve nakon privatizacije ne cvetaju ruže. Novi vlasnik već tri godine nije u stanju da osposobi hotel i skijalište za rad. Lokalna uprava u Beranama je uspjela da pronađe partnera koji će za potrebe stanovnika Berana i okolnih opština osposobiti makar sijalište ove zime.
     Vuke Golubović: "Posredovanjem lokalne uprave i vlasnika motela Lokve odnosno ski centra dogovoreno da ove godine jedno planinarsko udruženje smučarski klub Vojo Maslovarić uzme ski centar i da i ove godine to funckioniše, živi i radi.
Samo jedno skijalište u ovom dijelu Crne Gore i to bez pratećih sadržaja daleko je od ozbiljne turistićke ponude. U ski centru Lokve ne očekuju bog zna šta od ove zimske turističke sezone posebno ako se ima u vidu činjenica da ovdašnji motel ni ove zime neće biti u funkciji turističke ponude, ali vjeruju da mogu zadovoljiti potrebe ljubitelja skijanja iz Berana Rožaja, Plava i Andrijevice.

 


Sezona 2009.Utisak sa božićnog skijanja
                  Izvor: www.lokve.org

     07.01.2009. - Markov utisak i slike sa božićnog skijanja
Ski pass je 12€ (po meni mnogo) a snijega ima još za nedelju dana skijanja osim ako ne padne novi snijeg u međuvremenu.
Hotel i dalje ne radi ali na vrhu staze se nalazi jedan mali eko restoran sa oko 30-ak mjesta koji tokom današnjeg dana bio non-stop pun.
     To je to. Slike govore dovoljno...
Danas je uspešno otvorena skijaška sezona
               Izvor: www.lokve.org

     04.01.2009. Skijanje je danas zvaničko počelo!
Prema informacijama koje smo dobili ski-center Lokve je danas ponovo otvoren. Posle zatvaranja hotela i ski centra, i dolaska izbeglica, kasnije neuspele privatizacije (i 1 sezone) novi vlasnik je najzad uspeo ono što se čekalo godinama. Po našim informacijama, snega ima više nego dovoljno, ratrag sređuje staze i skijalište radi.
Čestitke na početku sezone uz nadu da je ovo tek početak budućeg razvoja!
     V.B.


 

     20.01.2009. Uskoro otvaranje Ski centra Lokve         Izvor: lokve.org
     Skijalište u Lokvama će, nakon puno     28.12.2008. Uskoro otvaranje Ski centra Lokve  
http://www.vijesti.cg.yu
     Skijalište u Lokvama će, nakon punog remonta, biti otvoreno najkasnije za sedam dana, najavio je ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić na otvaranju hotela sa četiri zvjezdice "Il Sole" u Beranama


Sezona 2008.


     14.01.2008. Na Lokvama još uvek dovoljno snega
      Na Lokvama još uvek ima dovoljno snega, ali u pojedinim delovima staze se pojavilo kamenje pa pre nekog novog snega neće biti pravog skijanja. Staze su dosta uređene i ratrag taba staze po potrebi.
Interesovanje je veliko ali malo ljudi iz okruženja zna da je moguće skijati na Lokvama jer na okolnim planinama snega gotovo da i nema.
     Ski centar se još uvek ne reklamira zato što se od ministarstva turizma očekuje izdavanje licence za rad ski centra. Prijem licence se očekuje u narednih nedelju dana, do tada žičare ne rade.
     U hotelu Lokve i dalje traju radovi na uređenju enterijera. Ratrag je stavljen u funkciju kao i sidro i novi bebi lift. Cena dnevnog ski passa je 8 €.
     Za kraj i nekoliko slika od 10 do 13 januara 2008.
     M.I.      Izvor: lokve.org (14.01.2008)


 

    08.12.2007. Skijalište Turjak u Rožaju neće raditi ove zime.
     ....Ja sam inace iz Tutina blizu Rozaja i nemam vremena da odem do Rozaja i raspitam se, ali sam pozvao neke prijatelje koji su isto ljubitelji skijanja, rekli su mi da Turijak ne radi uopste posto je neki covek povratio svoje zemljiste na kojem je ski lift i staza, takao da ove godine od skijanja na turijaku nema nista.
     Ako u medjuvremenu nesto saznam javicu vam.
     Faik T. 

 


Kasni otvaranje hotela i skijališta
Izvor: lokve.org (13.11.2007)

I veštački sneg

Prema informacijama iz hotela Lokve, otvaranje koje je zakazano za 15 novembar se odlaže. Oprema koja je trebala da stigne iz Slovenije, još uvek nije u Crnoj Gori, izvođači radova takođe kasne sa završetkom radova, tako da se otvaranje hotela i skijališta pomera za 10 januar 2008.
Da sve nije tako crno govori i podatak da je trenutna visina snežnog pokrivača 20-30cm. Žičara se kompletno renovira, uklanja se stara i postavlja se novi sistem. U pogonu će biti iste staze kao i ranije, sedežnica, tanjir i dečiji lift. Pored renoviranog hotela i sistema vertikalnog transporta u toku je nabavka 4 topa za veštački sneg i sa njima je planirano da se sezona produži do aprila-maja. Postojeći ratrag je vraćen u funkciju i planirana je nabavka još jednog tabača za sneg.
V.B.

     Izvor: Forum - Wlad


 

     10.10.2007. LOKVE
    Sredinom novembra Ski centar počinje sa radom, sva oprema je poručena i stigla je u CG (na aerodromu je kako kažu) i očekuje se da bude sve sređeno sredinom novembra kada je i otvaranje. Tada, sredinom novembra će i biti sve informacije u vezi rada ski centra za ovu sezonu...
     Poslednji put na Lokvama sam skijano pre 3 godine (ranije jako često). To je mali ski centar, ima ta jedna 2sedežnica, 1 tanjir (ex sidro) i bebi lift... Staze imaju dobar pad, može lepo da se iskija, ima i alternativa za početnike (npr. od hotela do vrha sedežnice ide put, koji ratrag "taba" - tako da tu isto početnici mogu da skijaju jako lepo)..
     Što se tiče snega, slično kao i na drugim mestima u CG, hotel, tj. donja tačka ski centra je na oko 1350mnv. Orjentaciju najbolje može da se proceni po stazi "skrivena" na (donjim) slikama (koja još nije pokrivena žičarom, ali može da se izađe na sredinu sa tog gornjeg tanjira) - skrivena je čist sever! Ova 2-sedežnica onda gleda na sever-severozapad (ako sam se dobro okrenuo).
     Lokve su super "operisale" ranije, do onog čitavog raspada, onda je loše radilo i na kraju zatvoreno (tu su se smestile izbeglice), potom je usledila jedna sezona skijanja ("privatizovano"). Na kraju je oko nove godine (06/07) prodat centar (Rusima) i hotel se renovira i sl..
    
     Za sledeću sezonu je plan da se napravi žičara koja bi izvlačila na vrh "Kožurovac" (iznad "Skrivene") i to bi onda već bio ozbiljniji centar......
     Novi broj telefona ski centra lokve je: +382 69 292247.
Neke osnovne informacije o Lokvama na: http://lokve.org/
     Izvor: Forum - Wlad


Sezona 2007.


     21.07.2007. Evo par slika od prošle subote sa Lokava. Ski centar je privarizovan i hotel se renovira.. Da li će remontovati žičare i sve ostalo ostaje da se vidi. Renoviranje hotela i depadansa (smeštaja, restorana i sl.) je planirano da se završi do novembra (2007) kada planiraju i da prime prve goste. Ostaje nam da vidimo da li će (ovaj) vlasnik ispuniti plan. Najvažnije (za nas) je da li će i žičare biti u pogonu (sedečnica, tanjir i bebi lift za sada tamo postoje). Hotel je u fazi renoviranja.
     Izvor:
Forum - Wlad


 


Sezona 2006.


    26.12.2006. Berane - Dio vlasništva HTE "Berane", hotel i ski centar “Lokve” su juče na aukciji održanoj u Podgorici, prodani Moskovljaninu Alenu Aličkovu za početnu cenu od EUR 523.000.
    Kako je objavljeno u prodajnom oglasu, hotel je bio procenjen na 180.000 EUR, ski centar za 125.000, i deo zemljišta uz hotel (975m2) za dodatnih 218.000 .
   Direktorica THE “Berane”, Radmila Osmajlić je po prodaji izjavila kako će sredstva biti uptrebljena za pokrivanje duga prema 67 zaposlenih koji će nakon toga biti otpušteni i registrovani na birou za nezaposlene. Ukoliko ova sredstva ne budu dovoljna za tu namenu, ostaje još prodaja inventara hotela i kafea “Putnik”.
   Izvor: www.BHski.ba

 


Sezona 2005.


14.03.2004.
Lokve (Crna Gora)
od 4 do 11 marta 2005:
     Kako sam na Lokvama zimovao godinama ranije a i prosle godine, otisao sam naravno i ove godine (posto tamo imam vikendicu), pa sam pomislio da nije lose da i ove godine napisem "utisak" o Lokvama.
     Prosle godine sam pomislio kako ce centar jos vise da se razvije i povrati "stari sjaj" ali se to nije dogodilo - sto ne znaci da se nismo lepo proveli (za to nije ni bitan "ski centar" :).
     Kada smo dosli na planinu docekala nas je snezna oluja koja je trajala 3 dana (nevidjen sneg pogotovo za mart) sto naravno ne cudi kada se nadjete na planini, ali je ova godina zaista posebna, dovoljno je da kazem da se u vreme dok smo bili na planini visina sneznog pokrivaca kretala od 150cm (na juznim stranama planina) do 250cm (na severnim).
    Ono sto je cudno je to da staze i putevi nisu bili pocisceni i utabani i da zicara ne radi a hotel zatvoren?! Kasnije smo videli da je ratrag u kvaru kao i da su zaposleni u ski centru / hotelu u strajku i to u sezoni!
     Dakle, ceo ski centar je u blokadi i od organizovanog smestaja / skijanja u martu nema nicega (ne znam da li je u januaru /f ebruaru bilo necega).
     Ipak, "ekipa" koja je bila na zimovanju je planinarila i iskijala se po celom snegu (mnogo naporniji sport od skijanja ispod zicara ;) sto je pored prelepe prirode i vazduha dovelo do veoma lepog odmora. Na donjem URLu se nalazi i deo dnevnih slika kao i zalaska sunca:

http://vladika.com/wlad/album/index.php?v=list&i=0&p=Lokve%2020050304-11

Vladislav
 


 


Sezona 2004.


14.03.2004.

Turjak (Crna Gora) 12/13 mart 2005:

     Ski centar Turjak se nalazi u blizini mesta Rozaje na severu Crne Gore, udaljen je svega nekoliko kilometara od ski-centra Lokve (i na manjoj nadmorskoj visini). U sklopu ski centra je hotel Turjak kao i dva ski lifta tipa sidro.      
     Staze se dobro uredjuju a ski liftovi rade vikendom (i radnim ranima u slucaju raspusta i dovoljno skijasa).
Staze su od pocetnickih do srednje tezine sto je sasvim dovoljno za rekreativno skijanje. Dnevni ski-pas kosta 4 eura sto je skroz korektna cena. Oko 10 marta je ceo ski centar privatizovan i ocekuje se napredak, Turjak ima solidnu poziciju u odnosu na planinu "Hajla" i lokalni skijasi se nadaju ostvarenju starog projekta povezivanja Hajle sa Turjakom (po nekim procenama staza u duzini od cak 12km).
     Dani su bili suncani, subota je bila odlicna za skijanje dok je nedelja donela nesto vlazniji i sporiji sneg.

     Vladislav

 

22.02.2004.
Utisci sa Lokava, 31 januar - 8 februara
     Da, Lokve su privatizovane (ceo HTP Berane). Od malena, praktično od kako postoje Lokve sam išao tamo na skijanje. Poslednjih 5-6 godina nisam išao zato što je aktivnost zamrla, živele su izbeglice a žičara je radila samo za vreme CG raspusta. Prošlih godina čak ni toliko žičara nije radila.
     Još uvek u drugom delu žive izbeglice, glavni hotel se renovira, a od leta se i drugi prazni i renovira. U hotelu radi restoran, rade obe žicare (i sedežnica i tanjir) i to bez pauza. Otvoren je i kafe/restoran na vrhu žičare koji je vaoma pristupačan :)   (rakija + caj = 1EUR!). Dnevni ski-pass kosta 4EUR.
     Snega je bilo dosta, većim delom sunčano vreme, odlično skijanje! Vikendom je malo veća gužva, ali nista preterano, zato što dolaze skijaši iz Berana. U planu postoji izgradnja jos jedne žicare koja bi počinjala sa 'Džakovice' pa sve do dna 'Skrivene', dobra lokacija zato što je skrivena od sunca, nekada je ta staza sa snegom izdržavala do 1 maja, ali to pretpostavljam ide u dugoročan plan ;).
     Jos uvek nema nikakve zabave uveče zato što ne radi smeštajni kapacitet. Pretpostavljam da će sezona 2004/2005 povratiti Lokvama stari sjaj :).
     Vladislav

     

 

Posle nekoliko godina pauze, ski centar Lokve tokom zime 2004. ponovo dostupan skijašima!
     Zimski sportsko-rekreativni centar LOKVE udaljen od Berana 15 Km putem za Rožaje, nalazi se na planini Smiljevici, na 1335 do 1675 m/nv, neposredno uz magistralni put Podgorica - Skoplje - Beograd. Najbliža železnička stanica je Bijelo Polje na pruzi Beograd-Bar. Centar raspolaže sa raznovrsnim terenima koji mogu zadovoljiti sve zahteve skijaša, kako početnika tako i vrsnih skijaša.

    ZIMA 2004          -  SKI PASS - 4 EUR  DNEVNO

 Za 24 eura dnevno Vi dobijate:

 - Smeštaj u Hotelu "Berane"
 - Doručak i večera  Hotel "Berane"
 - Prevoz mini busom do ski centra Lokve 14 km, magistralnim putem.
 - Ski-pass za korišćenje svih žičara
 - Ručak na ski centru Lokve
 - Povratni previoz u Hotel "Berane"


Sezona 2003.


          NOVO!
          Tokom 2003, hotele "Berane" u Beranama i "Lokve" na samim ski terenima, kao i žičare i liftove kupio je privatnik. Renoviran je hotel Berane kaio i prateći sadržaj hotela Lokve (osim smeštajnog dela iz koga su tek nedavno iseljene izbeglice). Do yime biće renovirano bar desetak soba i u ovom hotelu. Sa velikom ambicijom, novi vlasnik želi da se ski centru "Lokve" vrati satri sjaj. Remonrovana je žičara dvosedežnica kao i sidro ski lift, a popravljen je i ratrak - tabač snega. Nabavljene su motorne sanke. Zapuštene ski staze su tokom leta prokrčene i očišćene. Osmišljen je i atrktivan program boravka tokom zime:
        - Dolazak u Hotel "Berane" u Beranama i smeštaj u 1/1, 1/2 ili 1/3 sobama.
        - Pored noćenja, u istom hotelu je obezbeđen doručak i večera. Uveče diskoteka, bar ili razgledanje grada.
        - Posle doručka prevoz do Ski centra Lokve sopstvenim minibusevima. Hotel "Lokve" se nalazi na 14 kilometru regionalnog puta Berane - Rožaje.
        - Ručak je obezbeđen u hotelu "Lokve" na samom skijalištu. Za odmor u toku skijanja otvoren je aperitiv bar.
        - Na samoj ski stazi se nalazi ski bife. Organizovana je i Ski škola, kao i mogućnost najma ski opreme.
        - Obezbeđen je povratak - prevoz do Hotela "Berane".

Stanje u Ski centru LOKVE, Januara 2003.
     Hotel ne radi jer su u njemu smeštene izbeglice sa Kosova i Metohije ... Žičara se ne remontuje, radi povremeno dok ski liftovi uopšte ne rade, uprkos interesovanju ljubitelja skijanja sa severa Crne Gore i dela Srbije koji gravitira ovom podrucju ...
     Snijega ima dovoljno, ali staze nisu pripremljene za sezonu ... da li će to biti učinjeno ovih dana, teško je reći. Rukovodstvo firme sve čini da prvi ski centar u Crnoj Gori, i medju najlepšima, svojevremeno i najuspešniji, potpuno učini nedostupnim ljubiteljima skijanja ...
     U nadi da će se stanje promeniti, i da će Lokve zasijati starim sjajem, pozdravljamo vas i molimo da i na ovaj način apelujete na rukovodstvo ski centra ali i na Ministarstvo turizma Crne Gore da sve učine i spasu centar od potpune propasti !!!
     Mićo S.    Berane

    Poslednja informacija je iz sezone 1999/2000:
   Ski centar LOKVE u 1999/200 godini, radio je samo za vrema zimskog raspusta u Crnoj Gori, snega je imalo dovoljno ali staze nisu bile pripremljene pa se brzo istopio. Samo je jedna zicara radila
(dvosedeznica) a ski-liftovi nisu radili. U hotelu lokve su smeštene izbeglice. Cena dnevne karte je bila 5 DM.


NAZAD