FIS Svetsko prvenstvo u Alpskom skijanju 2011.

       
08.
- 20. Februar 2011.   Garmisch Partenkirchen, Nemačka
 

         Program takmičenja:
   u
to  08. februar - 11.00 superveleslalom žene
   s
re  09. februar - 11.00 superveleslalom muškarci
    
  
pet  11. februar - 10.00 superkombinacija žene
  
sub  12. februar - 11.00 spust muškarci
  
ned  13. februar - 11.00 spust žene
   
pon  14. februar - 10.00 superkombinacija muškarci
  
  
sre  16. februar - 11.00 timsko takmičenje
  
čet  17. februar - 10.00 veleslalom žene
   pet  18. februar - 10.00 veleslalom muškarci
  
sub  19. februar - 10.00 slalom žene
  
ned  20. februar - 10.00 slalom muškarci


V E S T I :


   

GAP SkiWM 2011 - 3D RealityMaps


 


foto: gap2011.com

Austrijanke obeležile SP u Garmišu     Izvor:   B92 - JT   Foto: Beta
    

     20.02.2009. Najbolji skijaši i skijašice u protekle dve nedelje nadmetali su se na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu, koje je obeležila dominacija Austrijanki. Austrijske skijašice su trijumfovale u četiri od pet disciplina, a jedino im je najsjajnije odličje izmaklo u veleslalomu, trci na kojoj je zlato osvojila Slovenka Tina Maze.

     Srbiju je u legendarnom ski centru predstavljala samo Nevena Ignjatović, koja je zauzela 50. mesto u veleslalomu, dok je u slalomu imala 32. vreme

     Elizabet Gergl je sigurno junakinja planetarnog šampionata, pošto je jedina uspela da osvoji dva zlata, i to u brzinskim disciplinama – superveleslalomu i spustu. Na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u Garmišu našle su se i njene sunarodnice Ana Feninger u superkombinaciji i Marliz Šild u slalomu.

     Uz Greglovu, još dve skijašice su uspele da osvoje po dve medalje na Svetskom prvenstvu. Tina Maze je pored zlata u veleslalomu, osvojila i srebro u superkombinaciji, dok je miljenica domaće publike Marija Riš takmičenje završila sa dve bronze, u spustu i superveleslalomu. Aktuelna osvajačica Svetskog kupa Lindzi Von iz Sjedinjenih Država osvojila je samo srebro u spustu.

     Kod muškaraca, u svakoj od disciplina slavio je drugi skijaš. Od njih, jedino je Norvežanin Aksel Lund Svindal odbranio titulu osvojenu pre dve godine, u francuskom Val d’Izeru, i to u superkombinaciji. Najveće iznenađenje priredio je Kanađanin Erik Gaj osvajanjem zlata u spustu, dok su se najsjajnijim odličjem okitili i Žan-Baptist Granž iz Francuske u slalomu, Amerikanac Ted Ligeti u veleslalomu i Kristijan Inerhofer iz Italije u superveleslalomu.

     Upravo Inerhofer je jedini skijaš koji je osvojio više od jedne medalje u Garmišu, i to tri, pošto je pored zlata u supekombinaciji, došao i do srebra u superkombinaciji i bronze u spustu. Trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Ivica Kostelić osvojio je samo bronzu u superveleslalomu, ali je propustio trke u superkombinaciji, u kojoj je važio za favorita, i spustu da bi se odmorio za nastavak borbe za veliki Kristalni globus.

     Pored individualnih takmičenja u Garmišu je održano i jedno timsko, na kom je trijumfovala Francuska, ispred Austrije i Švedske.

     Naredno Svetsko prvenstvo biće održano u austrijskom Šladmingu 2013. godine.

 

 

     

Francuz Žan-Baptist Granž osvojio je zlato u slalomu kojim je završeno SP     Izvor:   B92 - JT   Foto: Beta
    

     2
0.02.2009. Francuz Žan-Baptist Granž osvojio je zlato u slalomu kojim je završeno Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu. Granž je do titule svetskog šampiona došao u vremenu od 1:41.72 minuta, ispred Jensa Bigmarka iz Švedske, koji je imao 43 stotinke zaostatka. Treće mesto na poslednjem takmičenju ovogodišnjeg planetarnog šampionata osvojio je Italijan Manfred Melg, koji je imao za 61 stotinku slabije prolazno vreme od francuskog skijaša.
     Posle prve vožnje Granž je imao 22 stotinke prednosti u odnosu na Melga, dok se na trećem mestu nalazio Šveđanin Andre Mirer. U drugoj vožnji, Bigmark, koji je imao šesto vreme u prvoj, je bio odličan i vrlo lako je uspeo da dođe do vođstva. Potom prvo Ivica Kostelić nije uspeo da ga nadmaši, a potom ni sunarodnici Matijas Hargin i Mirer, dok mu se najviše približio Melg. Ipak, na kraju je Granž pokazao da je trenutno u najboljoj formi od svih slalomaša i zasluženo je došao do fantastičnog trijumfa i najvećeg uspeha u karijeri.
     Četvrto mesto poslednjeg takmičarskog dana u Garmišu zauzeo je Austrijanac Mario Mat, a iza njega su sledili Žilijen Kuzino iz Kanade, Japanac Naoki Juasa, Kristijan Devile iz Italije i Kostelić. Prvu desetoricu kompletirali su sada već bivši svetski šampion u slalomu Austrijanac Manfred Pranger iz Austrije i Andre Mirer.
     Domaćin narednog Svetskog prvenstva biće austrijski Šladming 2013. godine, a skijaše već sledeće nedelje u bugarskom Bansku očekuje nastavak takmičenja u Svetskom kupu.
     Rezultati slaloma:
1. Žan-Baptist Granž (Francuska) 1:41.71
2. Jens Bigmark (Švedska) + 0.43
3. Manfred Melg (Italija) + 0.61
4. Mario Mat (Austrija) + 0.82
5. Žilijen Kuzino (Kanada) + 0.87
6. Naoki Juasa (Japan) + 0.96
7. Kristijan Devile (Italija) + 1.06
8. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 1.16
9. Manfred Pranger (Austrija) + 1.31
10. Andre Mirer (Švedska) + 1.50

  

Prvo zlato u karijeri za Šildovu!     Izvor:   B92 - JT   Foto: Beta
    

    
19.02.2009. Austrijanka Marliz Šild osvojila je prvo zlato na nekom od velikih takmičenja trijumfom u slalomu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Šildova, ubedljivo najbolja aktivna slalomašica sa 27 pobeda u Svetskom kupu, je do prve titule svetske šampionke u karijeri došla u vremenu od 1:45.79 minuta, ispred sunarodnice Katrin Cetel.
     Cetelova je na drugom mestu imala 34 stotinke zaostatka u odnosu na Šildovu, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela Marija Pietile-Holmner iz Švedske.
     Šildova je bila ubedljiva u prvoj rundi sa 21 stotinkom prednosti u odnosu na Finkinju Tanju Poutiainen, dok je Cetelova bila 40 stotinki dalje. Njih tri pratile su Pietile-Holmnerova i miljenica domaće publike i aktuelna olimpijska šampionka Marija Riš.
      U drugoj rundi, Rišova je vrlo lako preuzela prednost od Slovenke Tine Maze, nove svetske šampionke u veleslalomu, ali ne zadugo, pošto ju je odmah nadmašila švedska skijašica. Tada su na redu bile najbolje tri iz prve runde, i prvo je Cetelova fantastičnom vožnjom došla do vrha, da bi Poutiainenova napravila veliki broj grešaka, što joj je bilo dovoljno za šesto vreme, ali joj preti diskvalifikacija. Na kraju je Šildova ponovo pokazala da je s pravom najbolja slalomašica u ovom trenutku pošto je uprkos teškoj stazi uspela da zadrži prednost u odnosu na rivalke.
     Fantastična Austrijanka je tako došla do prvog zlata u karijeri. Pre Garmiša, na Svetskim prvenstvima je osvajala samo srebra i bronze, a isto je bilo i na Olimpijskim igrama. Šildova je prethodno 2003. godine osvojila srebro u slalomu u Sent Moricu, dve godine kasnije došla je do bronze u kombinaciji, da bi 2007. godine u švedskom Oreu osvojila srebro u slalom i bronzu u kombinaciji. Na Olimpijskim igrama u Torinu bila je druga u kombinaciji i treća u slalomu, dok je u svojoj disciplini osvojila srebro u Vankuveru prošle godine. Uz sva ta odličja, Šildova ima i tri mala Kristalna globusa, dva u slalomu i jedan u kombinaciji, a trenutno je vodeća u plasmanu slaloma u Svetskom kupu.
     Uz to što je došla do svoje prve svetske titule Šildova je Austriji donela četvrto zlato na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Pre nje Elizabet Gergl je slavila u superveleslalomu i spustu, dok je Ana Feninger bila najbolja u kombinaciji.
     Na poslednjem takmičenju skijašica u legendarnom ski centru, četvrto mesto je zauzela Rišova, ispred Tine Maze, Italijanke Manuele Melg i Poutiainenove, Fride Hansdoter iz Švedske, Francuskinje Nastasije Nens i Veronike Zuzulove iz Slovačke.
     Jedina srpska predstavnica u Garmišu Nevena Ignjatović je posle prve runde imala 38. vreme, dok je na kraju zauzela 32. poziciju, sa deset sekundi zaostatka u odnosu na Šildovu.
     Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu se završava u nedelju muškim slalomom.

     

Američki skijaš Ted Ligeti trijumfovao je u veleslalomu     Izvor:   B92 - JT   Foto: Beta
    

    
18.02.2009. Američki skijaš Ted Ligeti trijumfovao je u veleslalomu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Ligeti, specijalista upravo za tu disciplinu, je do prvog svetskog zlata došao u vremenu od 2:10.56 minuta, ispred Francuza Siprijena Rišara, koji je imao zaostatak od osam stotinka. Bronzana medalja, sa 43 stotinke slabijim prolaznim vremenom, pripala je Filipu Šerghoferu iz Austrije.
     Posle prve vožnje u vođstvu se nalazio Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je imao pet stotinka u odnosu na Šerghofera, dok je treći bio Ivica Kostelić iz Hrvatske. Ligeti se nalazio odmah iza njih trojice, sa 25 stotinki zaostatka u odnosu na Svindala.
     Amerikanac je bio odličan u drugoj rundi, i za osam stotinki je nadmašio Rišara, a onda su na redu bila najbolja trojica iz prve vožnje. Kostelić je posle prvog prolaza bio veoma dobar, ali je potom napravio nekoliko grešaka, koje su ga koštale mnogo vremena i pri prolasku kroz cilj je bio tek 11, a na kraju je pomeren za dva mesta. Sa Šerghoferom i Svindalom je bila slična priča, ali su obojica izgubili manje vremena. Austrijancu je to bilo dovoljno za mesto na podijumu, dok je svetski šampion u superkombinaciji morao da se zadovolji četvrtom pozicijom.
     Trijumfom u Garmiš-Partenkirhenu Ligeti je ostvario jedan od najvećih uspeha u karijeri, uz zlato sa Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine u superkombinaciji, i dva mala Kristalna globusa. Amerikanac je trenutno vodeći u plasmanu veleslaloma u Svetskom kupu i ima veliku šansu da se domogne i trećeg Globusa do kraja sezone.
     Iza najbolje trojice i Svindala sledili su Jansrud, Tomas Fanara iz Francuske, Švajcarci Karlo Janka, olimpijski šampion u veleslalomu, i Didije Kuš, dok su prvu desetoricu kompletirali još jedan francuski skijaš Gotije de Tesejere i Finac Markus Sandel.
     Na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u subotu je na programu slalom za skijašice, dok u nedelju skijaše očekuje trka u istoj disciplini, kojom će ujedno biti završeno takmičenje u legendarnom ski centru.

Rezultati veleslaloma:
1. Ted Ligeti (SAD) 2:10.56
2. Siprijen Rišar (Francuska) + 0.08
3. Filip Šerghofer (Austrija) + 0.43
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.49
5. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.73
6. Tomas Fanara (Francuska) + 0.76
7. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.92
8. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.93
9. Gotije de Terijere (Francuska) + 0.94
10. Markus Sandel (Finska) + 1.10

   

Tina Maze osvojila zlato u veleslalomu     Izvor:   B92 - JT   Foto: Beta
    

     17.02.2009. Slovenka Tina Maze osvojila je zlato u veleslalomu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Tina je do prve titule svetske šampionke u karijeri došla u vremenu od 2:20.54 minuta, s prednošću od devet stotinki u odnosu na Federiku Brinjone. Na treći stepenik pobedničkog postolja popela se Francuskinja Tesa Vorli, trenutno vodeća u plasmanu veleslaloma u Svetskom kupu.

     Posle prve runde vođstvo je držala upravo Tina Maze, koja je imala za 34 stotinke bolje prolazno vreme od Brinjoneove, dok je treća bila Austrijanka Elizabet Gergl, svetska šampionka u superveleslalomu i spustu. U drugoj vožnji fantastična je bila Vorlijeva, koja je prvu završila tek kao 19, sa više od dve sekunde zaostatka u odnosu na Slovenku.
     Francuskinja je odličnom vožnjom lako došla do prve pozicije koju je zadržala sve dok na stazu nije izašla 20-godišnja Italijanka. Brinjoneova ju je tada nadmašila za 39 stotinki, da bi na kraju Tina Maze zasluženo došla do trijumfa pošto je od početka svoje druge runde uspela da zadrži prednost u odnosu na italijansku skijašicu.
     Slovenki je to druga medalja u Garmišu, pošto je prethodno osvojila srebro u superkombinaciji. Trijumfom u veleslalomu Tina Maze je ostvarila jedan od najvećih uspeha u karijeri, ali je i donela Sloveniji prvu svetsku titulu u skijanju od proglašenja nezavisnosti 1991. godine. Pored toga je i prekinula dominaciju Austrijanki u Garmišu, pošto je uz Gerglovu, sa dva zlata, Ana Feninger trijumfovala u superkombinaciji. Uz medalje sa ovogodišnjeg planetarnog šampionata slovenačka skijašica ima i srebro u veleslalomu iz Val d’Izera od pre dve godine i dva srebra sa Olimpijskih igara u Vankuveru.
     “Presrećna sam što je sve ispalo kako treba i nisam ponovo završila druga. Ovo mnogo znači i meni i mojoj zemlji. Ovo je ostvarenje sna”, rekla je Tina Maze posle trijumfa.

     Iza tri najbolje skijašice u veleslalomu sledila je još jedna Italijanka Deniz Karbon, ispred aktuelne olimpijske šampionke u toj disciplini Viktorije Rebensburg iz Nemačke, sunarodnice Manuele Melg, Šveđanke Džesike Lindel-Vikarbi i Marliz Šild iz Austrije. Prvih deset kompletirale su Šveđanka Anja Peršon i Tejna Barios iz Francuske. Miljenica domaće publike i trenutno vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa Marija Riš je bila četvrta u prvoj rundi, ali je u drugoj napravila grešku i izletela sa staze. Isto se desilo i njenoj sunarodnici Katrin Helcl, koja je branila titulu na toj trci.

     Jedina predstavnica Srbije u Garmišu Nevena Ignjatović je imala 58. vreme od 116 skijašica u prvoj rundi, sa više od sedam sekundi zaostatka u odnosu na Slovenku. Ignjatovićeva je na kraju zauzela 50. mesto, u vremenu od 2:32.94 minuta.
     Na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u petak je na programu veleslalom u konkurenciji skijaša, dok skijašice poslednja trka očekuje u subotu, kada će se nadmetati u slalomu.

Rezultati veleslaloma:
1. Tina Maze (Slovenija) 2:20.54
2. Federika Brinjone (Italija) + 0.09
3. Tesa Vorli (Francuska) + 0.48
4. Deniz Karbon (Italija) + 0.74
5. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 0.88
6. Manuela Melg (Italija) + 0.89
7. Džesika Lindel-Vikarbi (Švedska) + 1.01
8. Marliz Šild (Austrija) + 1.20
9. Anja Peršon (Švedska) + 1.21
10. Tejna Barios (Francuska) + 1.25
 

   

Selekcija Francuske trijumfovala na timskom takmičenju     Izvor:   B92 - JT   Foto: Beta
    

     16.02.2009. Francuzi su u finalu takmičenja u paralel slalomu slavili protiv branilaca titule Austrijanaca, a zlato su im doneli Siprijen Rišar, Tesa Vorli, Tomas Fanara i Anemon Marmotan. Uz njih, boje ’galskih petlova’ branili su i Tejna Barios i Gotije de Tesijere.
     Srebrnu medalju su osvojili Ana Feninger, Filip Šerghofer, Mihaela Kirhgaser i Romed Bauman, dok je bronza otišla u ruke Šveđana Anje Peršon, Marije Pietile-Holmner, Hansa i Matsa Olsona. Za Austrijance su još skijali i Benjamin Rajh i Marliz Šild, dok su se u švedskom timu našli Sara Hektor i Aksel Bek.
     Na putu do finala Francuzi su pobedili domaće skijaše i Šveđane, dok su se Austrijanci kroz ‘iglene uši’ provukli protiv Hrvata, da bi lako slavili protiv Italijana i prošli u finale. U borbi za zlato poene za Austriju osvojili su Feningerova i Bauman, a za Francuze Rišar i Marmotanova. Upravo zbog toga pobednike je odlučilo bolje ukupno prolazno vreme, a Francuzi su za 18 stotinki nadmašili austrijske skijaše.
     Šveđani su pobedili Italijane za treće mesto, a pored najbolja četiri tima učešće su uzeli i Hrvati, Kanađani, Amerikanci, Nemci, Slovaci, Česi i Švajcarci.
     Timsko takmičenje je poslednjih godina uvršteno u program Svetskog prvenstva, a vrlo je moguće da će naći i na Olimpijskim igrama od Sočija 2014. godine.
     Na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u četvrtak je na programu veleslalom kod skijašica, dok skijaše u petak očekuje trka u istoj disciplini.

   

Nevena Ignjatović nastupa na SP u Garmišu       Izvor: B92

    

     15.02.2009. Svetsko prvenstvo u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu traje već nedelju dana, a Srbiju na njemu predstavlja samo Nevena Ignjatović. Odmah posle učešća na Univerzijadi u Turskoj Ignjatovićeva je počela sa pripremama za planetarni šampionat, gde će učestvovati na trkama u veleslalomu i slalomu.
     U razgovoru za B92 mlada Kragujevčanka ističe kakve utiske nosi sa Univerzijade i šta očekuje od takmičenja u legendarnom nemačkom ski centru...
     Na Univerzijadi u Erzurumu Ignjatovićeva je učestvovala na sve četiri trke, ali je najbolji plasman ostvarila u superkombinaciji, u kojoj je bila deveta. Iako nije ostvarila svoj cilj, a to je bila neka od medalja, srpska skijašica ističe da će joj iskustvo iz Turske pomoći u daljoj karijeri.
     “Pored svega što se desilo u Turskoj vratila sam se samo jača i spremna za drugu polovinu sezone. Takve stvari se dešavaju i najboljima na svetu, jednostavno, bavim se takvim sportom u kom je sve moguće. U suštini, ja nisam nezadovoljna svojim skijanjem, deveto mesto u superkombinaciji nije bilo loše, s obzirom da je konkurencija bila baš jaka, mnogo jača nego u Kini 2009. godine. Naravno da sam mogla bolje, uvek mogu bolje”, rekla je Nevena Ignjatović za B92.

   

Svindalu nova titula u kombinaciji     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Beta
    

     14.02.2009. Norvežanin Aksel Lund Svindal odbranio je titulu u superkombinaciji na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Svindal je pre dve godine u Val d’Izerz osvojio zlato u toj disciplini, a jedini je koji je u dosadašnjem delu planetarnog šampionatu uspeo da ponovi taj uspeh. Norveški skijaš je do svoje četvrte titule svetskog šampiona u karijeri došao veoma ubedljivo u vremenu od 2:54.51 minuta posle takmičenja u spustu i slalomu. Svindalu su se na podijumu su mu se pridružili Italijani Kristof Inerhofer, kojem je to treća medalja u Garmišu, i Peter Fil.
     Posle spusta Svindal je bio vodeći, s prednošću od 63 stotinki u odnosu na Beata Fojca iz Švajcarske i Inerhofera, dok je Fil bio odmah iza njih. U drugoj rundi, prvo mesto je dugo držao Austrijanac Benjamin Rajh, ali sve dok na red nisu stigli Italijani, a tada je ostalo da na stazu izađu još Fojc i Svindal.
     Prvo je švajcarski skijaš uspeo u prvom delu da ostane u prednosti u odnosu na Inerhofera, ali je potom napravio grešku i propustio je odličnu šansu za plasman karijere. Potom je Svindal bio fantastičan u slalomu, koji nije baš njegova disciplina, i kroz cilj je prošao da prednošću od jedne sekunde u odnosu na novog svetskog šampiona u superveleslalomu.
     Uz dve titule koje je osvojio u Val d'Izeru i Garmišu, Svindal ima još dva zlata pošto je na Svetskom prvenstvu u Oreu 2007. godine trijumfovao u spustu i veleslalomu. Norvežanin pored toga ima i tri olimpijske medalje od prošle godine iz Vankuera, zlato u superveleslalomu, srebro u spustu i bronzu u veleslalomu, kao i dva velika Kristalna globusa i četiri mala.
 

   

Elizabet Gergl najbolja u spustu     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Fonet
    

     13.02.2009. Samo pet dana pošto je trijumfovala u superveleslalomu, Austrijanka Elizabet Gergl osvojila je zlato i u spustu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Gerglova je tako nastavila dominaciju Austrijanki na planetarnom šampionatu, pošto je na jedinoj preostaloj održanoj trci, u superkombinaciji, pobedu odnela njena sunarodnica Ana Feninger.
     Odličnom vožnjom Gerglova je do druge titule svetske šampionke u karijeri došla u vremenu od 1:47.24 minuta, 44 stotinke ispred Amerikanke Lindzi Von, dok je treći stepenik pobedničkog postolja zauzela domaća skijašica Marija Riš.
     Od početka trećeg takmičenja za skijašice u Garmišu, povela je Amerikanka Loren Ros, koja se na čelu zadržala sve dok na red nije došla Andrea Fišbaher iz Austrije. Ipak, vrlo brzo do prve pozicije je došla Švajcarkinja Dominik Žisin, pre nego što je vođstvo preuzela njena sunarodnica Lara Gut.
     Ipak, nijedna skijašica nije mogla da parira Gerglovoj, koja je bila 16. na stazi, jer je Austrijanka bila fantastična, skijala je i agresivno i odmereno i u cilju je za skoro sekundu nadmašila Švajcarkinju. Posle je jedino Anja Peršon iz Švedske uspela da joj se približi, ali samo na prvom prolazu, ali je potom izgubila mnogo vremena.
     Pre Peršonove na stazi su bile Rišova i Džulija Mankuzo iz Sjedinjenih Država. I dok je Rišova uspevala da zadrži vrlo mali zaostatak u odnosu na Gerglovu od starta do cilja, Amerikanka se mučila i samo je gubila vreme. Za razliku od Mankuzove, Vonova je posle Peršonove od početka imala zaostatak u odnosu na Austrijanku, ali je duž staze uspela da ga smanjuje i na kraju je morala da se zadovolji srebrom, jer je zlato zasluženo otišlo u ruke Elizabet Gergl.
     Vonova, koja je u Garmišu branila zlato u spustu, bila je pod znakom pitanja za nedelju trku jer se još uvek nije potpuno oporavila od pada na treningu prošle nedelje. Velike probleme imala je i Rišova, koja je imala visoku temperaturu ovih dana, ali su obe dale sve od sebe na stazi, i činjenica da nisu imale najbolje pripreme pred spust, nimalo ne umanjuje trijumf Gerglove.
      Austrijanka je pred ovogodišnje Svetsko prvenstvo najveći uspeh u karijeri ostvarila prošle godine na Olimpijskim igrama u Vankuveru, gde je osvojila bronze u spustu i superveleslalomu. Gerglova sada ima dve titule svetske šampionke, a imala je i priliku za treću pošto je posle spusta u superkombinaciji bila vodeća, ali je izgubila mnogo vremena u slalomu i na kraju je bila peta. U svakom slučaju, Gerglova je obeležila takmičenje u Garmišu, koje traje još nedelju dana, a B92 je imao priliku da razgovara sa njom pre Svetskog prvenstva.
     „Mislim da je ovo najluđa nedelja u mom životu. Radila sam ono što volim, a to je da skijam. Pokušala sam da skijam najbolje što mogu, svideli su mi se uslovi i sve se uklopilo. Nisam pravila greške i neverovatno se osećam“, rekla je Gerglova posle osvajanja zlata u spustu.
     Iza Gerglove, Vonove i Rišove, sledile su Gutova, Slovenka Tina Maze, Danijela Merigeti iz Italije i Žisinova, dok su prvih deset kompletirale Fišbaherova i Rosova.
     Na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u ponedeljak je na programu muška superkombinacija, dok će dva dana kasnije zajedno sa skijašima skijašice učestvovati u timskom takmičenju. Naredno individualno takmičenje skijašice očekuje u četvrtak za kada je zakazan veleslalom.

     Rezultati spusta:
1. Elizabet Gergl (Austrija) 1:47.24
2. Lindzi Von (SAD) + 0.44
3. Marij Riš (Nemačka) + 0.60
4. Lara Gut (Švajcarska) + 0.94
5. Tina Maze (Slovenija) + 0.98
6. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.06
7. Danijela Merigeti (Italija) + 1.42
8. Dominik Žisin (Švajcarska) + 1.46
9. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.62
10. Loren Ros (SAD) + 1.63
 

   

Kanađanin Erik Gaj osvojio zlato u spustu     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto:Samo Vidic/Red Bull Content Pool
    

     12.02.2009. Erik Gaj, koji je do sada samo jednom trijumfovao na trci u toj disciplini u Svetskom kupu, je do svoje prve titule svetskog šampiona došao u vremenu od 1:58.41 minuta. Srebrna medalja pripala je Didijeu Kušu iz Švajcarske, sa za 32 stotinke slabijim prolaznim vremenom, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Italijan Kristof Inerhofer, koji je tri dana ranije osvojio zlato u superveleslalomu.
     Iako je Gaj pred početak planetarnog šampionata proglašen za najveću nadu Kanade za neku od medalja, 29-godišnji skijaš je napravio veliko iznenađenje trijumfom u spustu. Uz to, ponovio je uspeh koji je njegov sunarodnik Džon Kućera, koji je trenutno povređen, ostvario dve godine ranije u francuskom Val d'Izeru. Od Gaja se najviše očekivalo u superveleslalomu, pošto je prošle sezone osvojio mali Kristalni globus u toj disciplini, ali on nije uspeo da završi trku.
     Gaj je bio deseti na redu na stazi i fantastičnim skijanjem bez problema je uspeo da pomeri Inerhofera sa čela, koji je bio na redu baš pre njega. Iako se očekivalo da će skijaši koji su potom sledili pružiti veliki otpor Kanađaninu to se nije desilo, a jedino je Kuš uspeo da mu se približi. Švajcarac je imao odlično prolazno vreme u prvom delu staze, a čak i pri kraju, ali ga je greška u cilju koštala zlata i morao je da se zadovolji drugim mestom.
     Četvrto mesto u drugoj borbi za medalje u Garmišu zauzeo je Austrijanac Romed Bauman, ispred Aksela Lunda Svindala iz Norveške, Slovenca Andreja Jermana, trostrukog osvajača malog Kristalnog globusa Mihaela Valhofera i Žoana Klerija iz Francuske. Prvu desetoricu kompletirali su Švajcaraci Beat Fojc i Ambrozi Hofman.
     Spust na Svetskom prvenstvu obeležili su brojni padovi skijaša posle prolaska kroz cilj. Pista Kandahar je za sve bila veoma naporna, pa ne čudi činjenica da su skijaši padali od umora, ali su neki od njih potom udarali u ogradu. Takav slučaj je bio i sa Svindalom, koji je, čini se, imao najteži udar i bila mu je potrebna pomoć da bi ustao i izašao sa staze.
     U Garmišu je u subotu trebalo da bude održan treći trening u spustu za skijašice, ali je on otkazan kao i za skijaše, koji je bio zakazan za nedelju. Naredna borba za medalje na Svetskom prvenstvu na programu je u nedelju, kada skijašice očekuje trka u spustu.
     Rezultati spusta:
1. Erik Gaj (Kanada) 1:58.41
2. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.32
3. Kristof Inerhofer (Italija) + 0.76
4. Romed Bauman (Austrija) + 1.10
5. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 1.42
6. Andrej Šporn (Slovenija) + 1.84
7. Mihael Valhofer (Austrija) + 1.87
8. Žoan Kleri (Francuska) + 1.94
9. Beat Fojc (Švajcarska) + 2.06
10. Ambrozi Hofman (Švajcarska) + 2.07
 

   

Ani Feninger zlato u kombinaciji     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Beta
    

     11.02.2009. Austrijanka Ana Feninger trijumfovala je u superkombinaciji na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Feningerova je do najvećeg uspeha u karijeri došla u vremenu od 2:43.23 minuta posle takmičenja u spustu i slalomu.
     Drugo mesto, sa zaostatkom od devet stotinki, zauzela je Tina Maze iz Slovenije, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela Šveđanka Anja Peršon, koja je tako došla do svoje desete medalje na Svetskim prvenstvima.
     21-godišnja Austrijanka je tako svom timu donela drugo zlato u Garmišu, pošto je tri dana ranije Elizabet Gergl osvojila titulu svetske šampionke u superveleslalomu.
     Upravo Gerglova je bila vodeća posle prve spusta, pošto je vodila ispred Dominik Žisin iz Švajcarske i Peršonove, a pratile su ih Feningerova i još jedna Švajcarkinja Lara Gut. Pre nego što je red došao na najboljih pet skijašica iz prve runde vođstvo je držala odlična Maze, koja je imala deseto vreme u spustu.
     Gutova je krenula fantastično, i duž staze je uspevala da povećava svoju prednost u odnosu na Slovenku, ali je napravila grešku, koja se završila spektakularnim padom i nezavršenom trkom. Švajcarkinja, koja je ove godine zabeležila jednu pobedu u Svetskom kupu, je, srećom, uspela da se vrati na noge, ali je ostala bez plasmana.
     Sledeća je bila Feningerova, koja je bila odlična u prvom i poslednjem delu staze, a iako je izgledalo da je izgubila malo vremena to se nije desilo i pomerila je Tinu Maze sa trona. Posle je prvo Šeršonova morala da se zadovolji trećom pozicijom, dok je Žisinova imala četvrto vreme, da bi Gerglova na kraju napravila nekoliko grešaka koje su je usporile i došla je do pete pozicije.
     Šesto mesto na drugom takmičenju skijašica u Garmišu zauzela je odlična Švajcarkinja Denise Fejerabend, ispred Džulije Mankuzo iz Sjedinjenih Država, Italijanke Johane Šnarf, Maruse Ferk iz Slovenije i Norvežanke Smiset Lote Sejersted, koja je u četvrtak napravila veliko iznenađenje najboljim vremenom na drugom treningu.
     Miljenica domaće publike i olimpijska šampionka u superkombinaciji Marija Riš imala je tek 11. vreme u petak, ali je bilo pitanje da li će se uopšte pojaviti na stazi zbog bolesti. Njena najveća konkurentkinja u borbi za veliki Kristalni globus Amerikanka Lindzi Von je bila 12. posle spusta, ali je odlučila da se ne takmiči potom u slalomu jer se još uvek nije oporavila od pada na treningu prošle nedelje, a prioritet joj je odbrana titule u spustu.
     Svetsko prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu se nastavlja u subotu spustom u konkurenciji skijaša, dok skijašice u nedelju očekuje trka u istoj disciplini.

Rezultati superkombinacije:
1. Ana Feninger (Austrija) 2:43.23
2. Tina Maze (Slovenija) + 0.09
3. Anja Peršon (Švedska) + 0.27
4. Dominik Žisin (Švajcarska) + 0.67
5. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.89
6. Denis Fejerabend (Švajcarska) + 1.28
7. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.33
8. Johana (Italija) + 1.36
9. Marusa Ferk (Slovenija) + 1.77
10. Smiset Lote Sejersted (Norveška) + 1.79
 

   

Adrien Teo najbolji na drugom treningu spusta      Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Beta
    

     11.02.2009. Francuski skijaš Adrien Teo zabeležio je najbrže vreme na drugom treningu u spustu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu.
     Teo je pistu Kandahar prešao u vremenu od 2:01.31 minuta, i za sedam stotinki je nadmašio Švajcarca Didijea Kuša.
     Treće mesto zauzeo je Aksel Lund Svindal iz Norveške, koji je dan ranije bio drugi na treningu, iza Italijana Kristofa Inerhofera, koji je u petak imao 30. vreme.
     Iza prve trojice sledili su Kanađanin Erik Gaj, Mihael Valhofer iz Austrije, Slovenac Andrej Jerman, Ondrej Bank iz Češke i Amerikanac Travis Genong, dok su prvu desetoricu kompletirali švajcarski skijaši Beat Fojc i Silvan Curbrigen.
    Drugi trening su propustili vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Hrvat Ivica Kostelić i još uvek aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa Karlo Janka iz Švajcarske. Kostelić se ni u četvrtak nije našao na stazi, jer je otputovao u Hrvatsku, gde će se spremati za trke u slalomu i veleslalomu krajem sledeće nedelje. Janka se posle treninga u četvrtak vratio u Švajcarsku i on će, kao i Kostelić, propustiti predstojeće dve trke na planetarnom šampionatu, spust u subotu i superkombinaciju u ponedeljak.
     Na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu za subotu je zakazana druga borba za odličja u konkurenciji skijaša, pošto je na programu spust, koji startuje u 11 časova.

   

Italijan Kristof Inerhofer je bio najbrži na prvom treningu u spustu     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Beta
    

     10.02.2009. Samo dan pošto je postao svetski šampion u superveleslalomu Italijan Kristof Inerhofer je bio najbrži na prvom treningu u spustu u Garmiš-Partenkirhenu. Inerhofer je bio najbrži na pisti Kandahar u vremenu od 2:00.71 minuta, s prednošću većom od sekunde u odnosu na Aksela Lunda Svindala iz Norveške.
     Prvu trojicu na prvom treningu u spustu na Svetskom prvenstvu kompletirao je Inerhoferom sunarodnik Dominik Paris.
     Italijanski skijaš je ponovo u Garmišu pokazao da je u odličnoj formi, ali je više puta ove sezone pokazao da može da bude veoma brz na treninzima. Ipak, Inerhofer nije trijumfovao u spustu više od dve godine, od svoje prve, i za sada jedine, pobede u Svetskom kupu pred svojim navijačima u Bormiju.
    U Garmišu mu se najviše na treningu približio Svindal, dok su ostali skijaši imali i poprilični zaostatak u odnosu na Norvežanina. Tako je Paris imao više od 60 stotinki slabije prolazno vreme od dvostrukog osvajača velikog Kristalnog globusa, a iza prve trojice sledili su Švajcarac Didije Kuš, Ondrej Bank iz Češke, Italijan Peter Fil, Erik Gaj iz Kanade i Slovenac Andrej Jerman. Prvu desetoricu kompletirali su Bodi Miler iz Sjedinjenih Država i Francuz Adrien Teo.
    Trening u Garmišu propustio je osvajač bronzane medalje u superveleslalomu Ivica Kostelić, koji se posle trke u sredu vratio u Hrvatsku. Kostelić, vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, neće učestvovati na trkama u spustu i superkombinaciji da bi se što bolje pripremio za okršaje u veleslalomu i slalomu, koji su na planetarnom šampionatu zakazani za drugu polovinu sledeće nedelje. Isto će učiniti i još uvek aktuelni osvajač velikog Kristalnog Švajcarac Karlo Janka, koji je otputovao u Švajcarsku i u Nemačku će se vratiti za nedelju dana.
     Skijaše u petak na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu očekuje drugi trening u spustu, dok će se samo dana kasnije nadmetati za medalje u superkombinaciji.

   

Lote Smitset Sejersted najbrža na drugom treningu     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Beta
    

     10.02.2009. Norvežanka Lote Smitset Sejersted ostvarila je najbrže vreme na drugom treningu u spustu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. 19-godišnja Sejerstedova je stazu prešla u vremenu od 1:49.55 minuta i tako napravila iznenađenje jer je bila 33. na stazi, a niko od nje nije ni očekivao visok plasman. Mlada Norvežanka je pre dve godine na juniorskom Svetskom prvenstvu u Garmišu osvojila srebro u spustu, a najbolji plasman u seniorskoj konkurenciji bilo joj je 17. mesto na trci Svetskog kupa u istoj disciplini u švajcarskoj Krans Montani u martu prošle godine.
     Drugo mesto, sa 59 stotinki zaostatka, zauzela je Amerikanka Džulija Mankuzo, ispred Elene Fankini iz Italije, koja je imala za više od sekunde lošije prolazno vreme od Sejerstedove. Iza su sledile još jedna Italijanka Verena Štufer, Ana Feninger i Andrea Fišbaher iz Austrije, Švajcarkinja Lara Gut i Mario Rolan iz Francuske, dok su deveto mesto podelile Slovenka Tina Maze i Karolina Ruis Kastiljo iz Španije.
     Na drugom treningu u spustu na stazi se našla i aktuelna svetska šampionka u toj disciplini Lindzi Von, koja je bila tek 46, a li je tako izborila priliku da u subotu brani titulu. Amerikanka je prethodnih dana isticala da ne zna da li će uopšte učestvovati na toj trci zbog teškog pada na treningu prošle nedelje. Na stazu, za razliku od nje, nije izašla vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa Marija Riš, koja je bolesna, ali je u sredu odskijala samo do prve kapije što znači da će u nedelju moći da se takmiči na trci.
     Drugi trening je pored iznenađujuće vodeće skijašice, obeležio i pad Rolanove, koji se desio pošto je prošla kroz cilj i udarila u zaštitnu ogradu. Lekarske službe na stazi su joj odmah pritekle u pomoć, ali se još uvek nije poznato da li je doživela neku povredu ili ne.
     Skijašice na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u petak očekuje superkombinacija, dok je spust na programu u nedelju.

   

Kostelić kritikuje stazu i raspored     Izvor:   B92 Roiters - JT   Foto: Beta
    

     09.02.2009. Hrvatski skijaš Ivica Kostelić izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog stanja staze na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu, ali rasporedom šampionata. Kostelić, koji je osvojio bronzu u superveleslalomu, rekao je da pista Kandahar veoma opasna i da može da uzrokuje povrede brojnih skijaša.
     Uz to, Hrvat je istakao da bi skijaši na kraju sezone morali da organizuju razgovor sa čelnicima Međunarodne skijaške federacije da bi diskutovali o kalendaru trka.
     “Mislim da nikada nisam doživeo takve uslove, to je bila najteža staza na kojoj sam ikada skijao”, rekao je Kostelić, trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, “Skijao sam na samoj granici. Iskreno, bio sam srećniji što sam čitav završio trku nego zbog roga što sam osvojio bronzu. Uopšte nisam uživao u trci. Staza je ledena i neravna, a kada biste pitali 99 odsto skijaša bi se složilo sa mnom”.
     Kostelić, koji je trijumfovao na sedam trka u Svetskom kupu od početka godine, često je ove sezone kritikovao uslove u kojima se održavaju trke, a ovoga puta je na red došao raspored trka. Razlog za to je što je prvo takmičenje na Svetskom prvenstvu bila samo dva dana posle veleslaloma Svetskog kupa u austrijskom Hinterštoderu.
     “Ne znam da li je isto u ostalim sportovima, ali ne možete da se pripremite kako treba tokom malo slobodnih dana koje imate. Trke idu jedna za drugom. Imali smo deset dana da se pripremimo za Olimpijske igre u Vankuveru prošle godine i to je minimum koji nam je potreban. Nadam se da ćemo na kraju sezoni moći da sednemo i da skrenemo pažnju ljudima koji donose odluke”, rekao je Kostelić.
    Kostelić je odlučio da neće učestvovati na trci u spustu, koja je na program u subotu, pa njega naredno takmičenje čeka u ponedeljak, kada se vozi superkombinacija u kojoj je veliki favorit za najsjajnije odličje.

   

Italijan Kristof Inerhofer osvojio je titulu šampiona u superveleslalomu     Izvor:   B92 JT   Foto: Beta
    

     09.02.2009. Italijanski skijaš Kristof Inerhofer osvojio je titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu. Inerhofer je do najvećeg uspeha u karijeri došao na stazi Kandahar u vremenu od 1:38.31 minuta, ispred Austrijanca Hanesa Rajhtelta. Podijum na prvom muškom takmičenju na planetarnom šampionatu kompletirao je Ivica Kostelić iz Hrvatske, koji je do bronze došao sa 72 stotinke zaostatka u odnosu na Inerhofera.
     Slovenac Andrej Jerman je diktirao tempo vrlo brzo posle starta, i čelo je držao sve dok red nije došao na Romeda Baumana iz Austrije. Ipak, Bauman se nije dugo zadržao na prvom mestu, na kom ga je smenio sunarodnik Hanes Rajhelt, da bi jedino Inerhofer potom uspeo da ga nadmaši.
     Inerhofer, ipak, nije odmah mogao da krene sa slavljem, pošto su posle njega na redu bili Švajcarac Didije Kuš, Kostelić, Aksel Lund Svindal iz Norveške i Austrijanci Mihael Valhofer i Benjamin Rajh. Prvo je Valhofer napravio grešku koja ga je mnogo koštala, Kuš nije mogao bolje od treće pozicije u tom trenutku, sa koje ga je pomerio Kostelić, dok je Svindal, aktuelni olimpijski šampion u superveleslalomu, izleteo sa staze. Poslednji među njima bio je Rajh, koji nikako nije uspeo da pripreti prvoj trojici.
     Na kraju, iza Inerhofera, Rajhelta i Kostelića, našao se Kuš, a iza su sledili Rajh, Bauman, Švajcarac Karlo Janka, Verner Hel i Peter Fil iz Italije, i Francuz Adrien Teo.
     Skijaše na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u četvrtak očekuje trening u spustu, dok je za subotu zakazana trka u toj disciplini. Naredna trka na planetarnom šampionatu na programu je u petak, kada će se žene takmičiti u superkombinaciji.

     Rezultati superveleslaloma:
1. Kristof Inerhofer (Italija) 1:38.31
2. Hanes Rajhelt (Austrija) + 0.60
3. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.72
4. Didije Kuš (Švajcarska) + 1.03
5. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.34
6. Romed Bauman (Austrija) + 1.48
7. Karlo Janka (Švajcarska) + 1.72
8. Verner Hel (Italija) + 1.82
9. Peter Fil (Italija) + 2.03
10. Adrien Teo (Francuska) + 2.13

   

 Mari Maršan-Arvije najbrža na treningu u spustu      Izvor:   B92 JT

     09.02.2009. Francuskinja Mari Maršan-Arvije ostvarila je najbrže vreme na prvom treningu u spustu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Maršan-Arvijeova je pistu Kandahar prešla za 1:51.23 minut, za deset stotinka brže od Lare Gut iz Švajcarske. Treće vreme imala je još jedna Francuskinja Ingrig Žakemo, koja je imala 33 stotinke zaostatka u odnosu na sunarodnicu.
     Još uvek aktuelna svetska šampionka u spustu i ujedno osvajačice zlatne medalje na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Vankuveru Lindzi Von nije ni izašla na stazu u sredu. Amerikanka se još uvek nije oporavila posle pada tokom treninga prošle nedelje, a to se osetilo i tokom superveleslaloma u utorak, pošto je zauzela razočaravajuće sedmo mesto. Upravo zbog toga Vonova je već rekla da se plaši da neće biti u mogućnosti da odbrani titulu u disciplini u kojoj dominira već tri godine.
     “Nastaviću da preskačem treninge i trke sve dok se ne budem ponovo osećala kako treba. Ne znam koliko će mi za to bilo potrebno, jer su povrede glave veoma nepredvidive”, rekla je Vonova.
     Pored Vonove, trening su propustile i nova svetska šampionka u superveleslalomu Austrijanka Elizabet Gergl i njena sunarodnica Andrea Fišbaher, a one će, kao i Vonova, morati da učestvuju na drugom treningu da bi izborile pravo da učestvuju na trci u nedelju.
     Za razliku od njih, miljenica domaćih navijača Marija Riš je startovala na treningu, ali je odustala već posle jedne kapije. Nemica je u utorak bila treća u superveleslalomu, ali se potom razbolela, pa je odlučila da bar na kratko izađe na stazu i tako je obezbedila mogućnost da se bori za medalju u spustu.
     Skijašice u četvrtak očekuje drugi trening u spustu, dok je u petak na programu nova borba za odličja u okviru superkombinacije.

   

Gerglovoj prvo zlato u Garmišu za pobedu u super G      Izvor:   B92 JT   Foto: Beta

     08.02.2009. Austrijanka Elizabet Gergl osvojila je prvo zlato na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu, pošto je trijumfovala u superveleslalomu. Gerglova je svoje prve titule svetske šampionke u karijeri došla u vremenu od 1:23.82 minuta, s prednošću od pet stotinki u odnosu na Džuliju Mankuzo iz Sjedinjenih Država. Na treći stepenik pobedničkog postolja popela se domaća skijašica Marija Riš, trenutno vodeća u borbi za veliki Kristalni globus.
     Start trke na stazi Kandahar protekao je u senci komentara Amerikanke Lindzi Von, koja je samo veče ranije izjavila da je pista preopasna za žene i da je šokirana, ali to izgleda nimalo nije uplašilo njene konkurentkinje.
     Vrlo brzo posle starta do vođstva je došla Austrijanka Ana Feninger, koja se na prvom mestu zadržala sve dok na red nije stigla Gerglova. Fantastičnom vožnjom od samog starta Gerglova je povećavala svoju prednost i na kraju je zasluženo došla do prve pozicije. Odmah posle nje na stazu je izašla Rišova, koja nije mogla bolje od druge pozicije u tom trenutku dok se između vrlo brzo umetnula Mankuzova.
     Pre Mankuzove na stazi je bila olimpijska šampionka u superveleslalomu Andrea Fišbaher iz Austrije, koja nije uspela da završi trku. Fišbaherova je napravila grešku i sa obema skijama je udarila u kapiju, pa nije mogla da izbegne pad, a iako je usledio dug pad, koji je zaustavljen kada je udarila u zaštitnu ogradu, u prvi mah se čini da je ostala nepovređena. Pored nje, težak pad imala je i nemačka skijašica Đina Štehert.
     Mankuzova je bila 21. na stazi i na početku je imala oko tri desetinke zaostatka u odnosu na Gerglovu, ali je bila odlična u drugom delu staze i za samo pet stotinki joj je izmakla zlatna medalja. Ipak, ona nema ni za čim da žali, što se ne može reći za Vonovu. Odmah posle Mankuzove red je došao na Vonovu, koja od starta nije mogla da pronađe pravi ritam i na kraju je bila tek sedma.
    "Borila sam se svim srcem, staza je bila veoma ledena i neravna. Tokom karijere se borim za ovakav rezultat i sada sam uspela", rekla je Gerglova.
     Iza osvajačica medalja na kraju je sledila Švajcarkinja Lara Gut, ispred Feningerove, Elene Kurtoni iz Italije, Vonove i sunarodnice Fabijen Zuter. Prvih deset kompletirale su Italijanka Danijela Merigeti i Anja Peršon iz Švajcarske.
     Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu se nastavlja u sredu superveleslalomom za skijaše, dok skijašice naredno takmičenje očekuje u petak, kada je na programu superkombinacija. Opširnu najavu planetarnog šampionata možete da pročitate u našoj rubrici ’Teme’.

     Rezultati superveleslaloma:
1. Elizabet Gergl (Austrija) 1:23.82
2. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.05
3. Marija Riš (Nemačka) + 0.21
4. Lara Gut (Švajcarska) + 0.44
5. Ana Feninger (Austrija) + 0.82
6. Elena Kurtoni (Italija) + 0.83
7. Lindzi Von (SAD) + 0.84
8. Fabijen Zuter (Švajcarska) + 0.93
9. Danijela Merigeti (Italija) + 1.09
10. Anja Peršon (Švedska) + 1.17

   

 Pratite Svetsko prvenstvo GAP2011. na Eurosport kanalu         Izvor: eurosport.rs
     08.02.2009. Od 8. do 20. februara na prvom kanalu Eurosporta možete da pratite Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Takmičenje se održava u Garmiš-Partenkirhenu u Nemačkoj. Pored direktnih prenosa takmičenja, moći ćete da gledate i intervjue sa najboljim takmičarima, a svakog dana od 19 časova i pregled takmičarskog dana. 

   

Nevena Ignjatović nastupa na SP u Garmišu       Izvor: B92

    

Srbiju će na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu predstavljati Nevena Ignjatović, koja će se takmičiti u tehničkim disciplinama. Ignjatovićeva u Nemačku ide pravo sa Univerzitetskih igara u Turskoj, gde je najbolji rezultat ostvarila u superkombinaciji, u kojoj je bila deveta. Od jedine srpske predstavnice ne treba očekivati borbu za medalje, ali sigurno je da će dati sve od sebe za što bolji plasman.
    
Sa njom će biti treneri Anja Kalan i Miha Malus.

   

 Kreće borba za odličja u Garmišu      Izvor:   B92 JT
     07.02.2009. Bar na dve nedelje najbolji skijaši i skijašice neće razmišljati o Svetskom kupu, ali ih zato od utorka očekuje Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu.
     Nemački ski centar drugi put će organizovati planetarni šampionat, koji bi mogao da bude jedan od najboljih u poslednjih nekoliko decenija.
     Garmiš-Partenkirhen je ove godine po drugi put domaćin Svetskog prvenstva, a prethodni put je tu ulogu imao 1978. godine. Uz to, u nemačkom ski centru održane su Zimske Olimpijske igre 1936. godine, prve na kojima je među sportove uvršteno i alpsko skijanje, a ukoliko Minhen dobije organizaciju Igara 2018. godine tamo će se održavati takmičenja u tom sportu. Ne treba zaboraviti ni to da je Garmiš tradicionalno druga stanica na turneji „Četiri skakaonice“.
     Po rezultatima u dosadašnjem delu sezone konkurenata za trijumfe u svih pet disciplina u obe konkurencije, ali i timskom takmičenju, nikada nije bilo više. Ipak, dva imena se izdvajaju od ostalih – Ivica Kostelić kod skijaša i Marija Riš kod skijašica. Kostelić iza sebe ima fantastičan januar tokom kojeg je ostvario čak sedam trijumfa, a iako mnogi misle da će niz nastaviti u Garmišu, on jasno ističe šta mu je glavni cilj ove sezone i kako gleda na Svetsko prvenstvo.

   

 Uz vatromet otvoreno SP u alpskom skijanju         Izvor: Gap2011
     07.02.2009. Večeras je u Garmisch-Partenkirchenu svečanim otvaranjem u 19h počelo 41. svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Prigodni govor je održao predsednik Međunarodne skijaške federacije Gian Franco Kasper.
     Na SP-u će učestvovati 525 takmičara iz 69 država, a prvenstvo će trajati od utorka, kada je na rasporedu super-G za skijašice, do nedjelje, 20. februara.
     Sportistima je dobrodošlicu, tokom kratke svečanosti na Olimpijskom stadionu za skijaške skokove u Garmischu, poželjela i nemačka kancelarka Angela Merkel.
     Ona se osvrnula i na obližnji Muenchen, koji je kandidat za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, a ovo Svetsko prvenstvo je deo promocije te kandidature.
     Garmisch-Partenkirchen je prvi put bio domaćin najboljim svetskim skijašima 1978. godine.



Galerija slika na BLIC sajtu:
http://sport.blic.rs/galerija/Sport/1872/Svecano-otvaranje-Svetskog-prvenstva-u-alpskom-skijanju

 

   

 

GAP 2011. - Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju                Izvor: Gap2011
     07.02.2011.
U Garmisch-Partenkirchenu počinje Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Nemački ski centar po drugi put organizuje SP, koje bi moglo da bude jedno od najboljih u posljednjih nekoliko decenija.
     Po rezultatima u dosadašnjem dijelu sezone u Svetskom kupu nikada nije bilo više konkurenata za trijumfe u svih pet disciplina u obe konkurencije. Ipak, prvi favoriti su Ivica Kostelić kod skijaša i Maria Riš kod skijašica. Srbiju će na ovom prvenstvu predstavljati Nevena Ignjatović.
     Kompletan raspored:
     08. februar - 11.00 superveleslalom žene            16. februar - 11.00 timsko takmičenje
     09. februar - 11.00 superveleslalom muškarci      17. februar - 10.00 veleslalom žene
     11. februar - 10.00 superkombinacija žene          18. februar - 10.00 veleslalom muškarci
     12. februar - 11.00 spust muškarci                     19. februar - 10.00 slalom žene
     13. februar - 11.00 spust žene                           20. februar - 10.00 slalom muškarci
     14. februar - 10.00 superkombinacija muškarci                  
     Detaljnije...

  

 


Pobednici na ranijim svetskim prvenstvima   > > >


Izvor:
  

     


NAZAD