SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


   26.-27.02.2011 Bugarska FIS Svetski kup u alpskom skijanju - Bansko 2011

     
Reportaža, ljubaznošću sajta: Bansko.rs
      

     Bansko je proteklog vikenda (26. i 27. Februar) imalo prilike da ugosti najbolje svetske skijaše, koji su došli kako bi učestvovali u završnim trkama FIS ALPINE svetskog kupa u kategorijama „superkombinacija“ i „slalom“. Kompanija Audi bila je generalni sponzor ove manifestacije, a od ostalih sponzora bili su prisutni: Milka, Fibank, Samsung, Nescafe, Mtel, Generali Group... Akreditovano je preko 40 radio i TV stanica širom sveta, pri čemu se procenjuje da je direktan prenos pratilo između 18 i 19 miliona gledalaca. Duž cele ski staze nalazilo se više od 200 novinara i fotoreportera, dok su štandove na dnu staze postavili BNT, ORF i EUROSPORT. Za samo dva dana trajanja takmičenja, u Bansko je pristiglo više od 15.000 gostiju.

     Najbolji svetski skijaš svih vremena, Alberto Tomba, bio je počasni gost takmičenja. Šampanjac je pobednicima uručio proslavljeni Bugarski fudbaler, Hristo Stoičkov. Mada nije učestvovala na takmičenju, najbolja Hrvatska skijašica Janica Kostelić navijala je sa tribine za svog brata Ivicu, kome je sreća okrenula leđa u poslednjoj trci slaloma.

     Pobednike je bilo veoma teško predvideti, sa obzirom da su koplja (tj. u ovom slučaju skije) ukrstili predstavnici sledećih skijaških velesila: Austrije, Kanade, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Hrvatske, Švedske, SAD, Japana, Italije, Slovenije, Bugarske, Češke, Norveške, Islanda, Finske, Rusije...

     Jedno od najvećih iznenađenja usledilo je, svakako, nakon što su dvojica takmičara iz Švajcarske, koja su skijala u odvojenim terminima, uspela da padnu pri samom završetku staze tokom prve trke slaloma, na manje od 2 metra od cilja. Nažalost, istu sudbinu doživeo je i takmičar iz Norveške u drugoj trci slaloma. Hrvatskog takmičara Ivicu Kostelića izletanje sa staze koštalo je titule, bez obzira na činjenicu da je ubedljivo vodio nakon prve trke. Bugarski reprezentativci nisu uspeli da se domognu finalne trke, čak ni uz pomoć fenomenalne publike, koja ih je konstantno bodrila sa tribina.

     Na kraju dana, zlatnu medalju u slalomu osvojio je Matt Mario (Austrija), srebrnu Herbst Reinfried (Austrija), dok je bronzanu uzeo Grange Jean-Baptiste (Francuska). Slobodno se može reći da je Matt Mario bukvalno počistio konkurenciju, pa ne čudi što su ga komentatori oslovljavali sa Super Mario. Kada je u pitanju superkombinacija, prvo mesto zauzeo je Christof Innerhofer (Italija), drugo Neureuther Felix (Nemačka), a treće Mermillod Blondin Thomas (Francuska).

     Pre i posle takmičenja organizovana je žurka na snegu za sve posetioce. Bugarski ski savez svečano se zahvalio svim učesnicima na dolasku, zajedno sa gradonačelnikom. U organizaciji celokupnog takmičenja učestvovala su brojna ministarstva države Bugarske. Vredi napomenuti da je radi povećane sigurnosti angažovana i specijalna grupa ski policije, dok su helikopterske ekipe gorske službe spasavanja bile u punoj pripravnosti.FOTOGRAFIJESkijalište pred početak svetskog kupa


Glavne tribine ispred staze broj 9


Karte za finalnu trku rasprodate su danima unapred


Alberto Tomba daje ekskluzivni intervju za sajt www.bansko.rs


Denserke zagrevaju atmosferu pred početak takmičenja


Bugarska nacionalna TV izveštava uživo


Pad Švajcarskog reprezentativca nekoliko metara pre cilja


Atmosfera u Banskom tokom trajanja svetskog kupa


Ivica Kostelić nakon pada posmatra trku


Japanski reprezentativac Yuasa Naoki


Italijanski reprezentativac Stefano Gross nakon završene trke


Stefano Gross komentariše finalnu trku


Jedan od takmičara skida opremu nakon trke


Finalna trka se bliži kraju


Takmičar pozira pred kamerama


Pobednici (u disciplini slalom) na postolju


Medicinska služba u stanju pripravnosti


Ekipa spasilačke službe pozira za sajt www.bansko.rs


Hip-hop žurka na snegu


Ski centar Bansko tokom trajanja svetskog kupa
 


 Babsko - ski mapa (klikni za veću sliku)...

 


NAZAD