SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

 

17. April 2011.  Austrija:  St. Anton am Arlberg, februar 2011
 

 

Reportaža, fotografije: adwarf - na Forumu
 

 

   

 

     Put do tamo preko Budimpešte, uz dobar tempo negde oko nešto više od 10h za tih (oko) 1200 km. Nešto duži put, ali nikakav napor jer je autoput bukvalno do ulaska u selo u kom smo bili smesteni (Pettnau). Čak smo videli tablu na kojoj piše da je za to selo potrebna vinjeta. Smeštaj je bio odličan, privatna kuća, ali zapravo manji hotel, savršeno čist i uredan. Ovo selo je nekih 10 min od St. Antona, možda i manje i autobusi savršeno funkcionišu i ima dovoljno linija i polazaka da se svako može organizovati. U selu se nalazi i spa centar, koji je uglavnom za sve goste sela besplatan.

 

 

     Što se samog St. Antona tiče, zaista sve pohvale, ali on je nama ostavio utisak kao najlošiji deo za skijanje, od svih koje obuhvata ski pass, a to su St. Anton, zajedno sa St. Christofom, Rendl, Stuben, Lech, Oberlech i Zurs. Naravno, to je daleeeeko od toga da je skijanje loše, nego je fora što je tu najveća gužva, pa nije nemoguće da se na nekim gondolama čeka, pogotovo ujutru na gondolama u podnožju, dok je na Valugi uvek bila gužvi i ćekalo se pola sata - sat. Poreg toga, mi smo uboli nedelju kad je u Austriji neki praznik, pa je bilo nešto više ljudi nego obično, ali u 90% skijalista to ne predstavlja nikakav problem, osim u uskim grlima, odnosno donjim delovima staza, koje vode do sela.
 

 

 

     Josš jedna stvar, koja je možda nekome minus, je što se staze u toku dana ne uređuju, tako da se u donjim delovima pred kraj dana stvore prilično veliki hupseri, pa je skijanje / bordanje otežano, ali se pravdaju da je skijalište za ozbiljnije skijaše, što bez sumnje i jeste!!
 

 

 


     St. Christoph je u sklopu ovog dela i do njega se dolazi na skijama, dok je Rendl "preko puta", a Stuben nesto izdvojeniji deo, ali se takođe može doći na skijama i tamo ima nekoliko jako dobrih staza, kao i pista za off. U ovom delu najbolji utisak na nas je ostavio Rendl, koji ima 10ak sjajnih staza, pretežno crvenih uz mnoštvno sjajnih off road tura, nikada nije gužva, i tu se nalazi čuveni potez od vrha, vežuci nekoliko staza, ukupne dužine od oko 11,5km. Neverovatan dozivljaj! Takodje tu je i fenomenalan snow park, za one malo ekstremnije. Ono sto je karakteristično za celo skijalište je prostranstvo za off skijase / bordere i po statistici ima oko 130 km obeleženih staza koje se ne uređuju, ali je zapravo cela planina off pista, jer možete da idete kuda god pozelite!

      Drugu, fizički odvojenu oblast, cine Lech, Oberlech i Zurs i tu smo skijali 3 dana. Do ovih skijališta ne može da se dođe na skijama, osim u varijanti da se uzme vodič preko najvišeg vrha, Valuge. Ali to nije problem, jer isto tako, autobusi idu redovno, a postoje i ogromni besplatni parkinzi u Zursu, tako da ni za kola nije problem. E ovde sam video ono o čemu svi pričaju, kada pominju Austrijska skijališta - definiciju uređenih staza! Svaka staza je kao pista, široka, utabana, ravna i bukvalno bez ijednog hupsera u bilo kom delu dana. Za bordere možda su staze nesto tvrđe, ali se lako navići i takođe, postoji more off pista, tako da ima za svakog po nešto.
 

 

 


      Ono sto je interesantno za ovaj deo je Weisse Ring, tura koju obavezno treba obići, koja obuhvata 10-15 staza i nekoliko zičara, ali se kroz tu turu obidje cela oblast. Postoji nekoliko checkpointa i panoramnih platformi, pa je po lepom vremenu zaista uživanje obici ovo!
 

 

 

     Da sumiram, skijali / bordali smo tamo 8 punih dana, 2 oblačna i maglovita, ostali sunčani, na preko 1,5m snega, nismo uspeli da obidjemo sve staze i delove, jer jednostavno ih je previše za toliko vreme, ali ovo što smo obišli je čista desetka. Perfekcija i svakom bih preporučio da poseti Arlberg regiju, neće se pokajati sigurno.

 

 

 

     Ono što je mana su cene, ne toliko smeštaja, koliko vanpansionskih usluga i cena ski pasa od 270 eur za 8 dana, koliko smo mi platili. :(  Nije da ne vredi toliko, uz gomilu gondola, žičara, ski tunela, liftova i svega ostalog i uz podatak da su sve vreme sve staze i žičare radile, ali opet je malo puno za naše standarde. Cene se mogu delimično ublažiti marketima kojih ima nekoliko u okolini, i po jedan u svakom od sela i cene u njima su ok.

     Eto, sve u svemu, fantasticno!


 

     adwarf - na Forumu

 

Foto: adwarf

Ostale  fotografije na:
:
http://www.moving-pictures.de/v5/ugt_st_anton/index.php
 


 

Alberg - mapa ski regije

 

 

St. Anton - ski mapa

 

 


NAZAD