Snežni   vremeplov
Razvoj skijanja u Srbiji

          Najstarija skija pronađena je u Švedskoj pre 4500 godina. Nordijske zemlje imale su skijaške odrede u svojim vojskama u srednjem veku. Početkom XIX veka u Norveškoj se osnivaju prva udruženja za skijanje, a 1862. godine održana su prva takmičenja.
          
        Prvi smučarski klub na teritoriji Jugoslavije formiran je januara 1893  na Cetinju.

          Prvo organizovano smučanje u Srbiji javlja se u zimsko-planinskoj sekciji Srpskog planinarskog društva 1922 godine, i organizaciji SOKO 1923 godine, a u sportskom smislu tek 1929 godine, kada je na Avali održano takmičenje u smučarskom trčanju na 8 Km.

    

          Padine Avale, Košutnjaka, Banovog brda (tada ne nastanjenog) bili su tereni za smučanje Beograđana.

            Na slici članovi Srpskog planinarskog društva na vrhu Avale 1928 godine. Vidi se kula nekadašnjeg grada na Avali.

          1924 Osnovana Međunarodna smučarska federacija (FIS) u Šamoniju.

          Od 1935 godine, kada je Srpsko planinarsko društvo sagradilo dom na Kopaoniku, smučari Beograda ga svesrdno koriste, i sve do marta 1941 održavaju se takmičenja. Zimsko sportski savez Beograda je osnovan 1931 god, a do 1941 u sportskim klubovima u Beogradu osnivaju se smučarske sekcije: Sever, BUSK, Jugoslavija, SOKO, Udruženje studenata - planinara uz već pomenuto Srpsko planinarsko društvo.

          Rekreativno ili takmičarski smučalo se samo u trčanju, a od 1938 godine i u alpskom smučanju. Beograd je od 1936 godine imao dve skakaonice: na Avali (20m) i u Košutnjaku (40m) koja je obnovljena 1953 godine.

          Na inicijativu profesora DIF-a, 1945 godine, osnovan je Odbor za smučanje u Beogradu, koji 1946 organizuje prvenstvo Srbije na Avali.

          Te godine formirani su i smučarski klubovi: Avala, Crvena Zvezda, i Čukarički, a planinarska društva nastavljaju sa zimsko-planinarskim aktivnostima koja obuhvataju i smučanje. Košutnjak ostaje omiljeno sastajalište smučara, naravno, kada ima snega.

          Sankanje u Beogradu nikada nije dobilo sportski karakter i pored toga što je u Košutnjaku postojala izgrađena bob-staza. U vreme kada saobraćaj nije bio intezivan, veći broj strmih ulica bivao je zatvoren i korišćen za rekreativno sankanje.

          Prvi klazači su se pojavili u Bari Veneciji 1885 godine, a prvi klub za klizanje osnovan je 1892 godine, a prvenstvo Srbije u klizanju održano je 1893 godine. Od 1900 godine Prvo srpsko velesipedsko, za svoju klizačku sekciju (na veledromu na mestu današnjeg Doma JNA) stvaralo je prirodan led koji su korisrili mnogi Beograđani. Između dva rata za klizanje su korišćeni teniski tereni Beogradskog tenis kluba, Bob kluba i Šumadije.

         Posle Drugog svetskog rata izgrađeno je prvo veštačko klizalište na Tašmajdanu. Na kraju treba pomenuti i doprinos koji je poslednjih decenija dao Savez za sportsku rekreaciju Partizan - Beograd, - današnja asocijacija "Sport za sve", organizujući niz smučarskih i snkaških aktivnosti. 


- Pogledajte stranu o:


N A Z A D