SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

         Reportaža: average - na Forumu
 

12. April 2011.  Austrija:  Hintertux - Ski vikend na glečeru


     Hintertux gletscher - Pošto je u ovo doba najsigurnije skijanje na glečerima, prethodne nedelje otisnuli smo se na zaista dalek put zarad 4 dana skijanja: skoro 1100 km do Hintertuxa, a vredelo je zaista. Lepo je skijati i znati da nema profi skijaša na ovom svetu koji nije bio na ovom mestu, jedini glečer koji radi svih 365 dana u godini, mesto gde tokom leta treniraju sve svetske reprezentacije.

     Vreme je bilo divno i malo pretoplo, upali smo u toplotni talas tokom kojeg je u Bgd-u bilo celih 25 stepeni: na Hintertuxu je to otprilike izgledalo tako da je na vrhu (3250m) ujutru bio blagi minus koji je tokom dana prelazio u isto tako blagi plus, na 2600 je bilo 7-8 stepeni a na 2100m (na izlasku sa prve gondole) čitavih 15, pa možda i jače.

     Zakačili smo vikend pa je i skijaša bilo poprilično, no gužvi na stazama nije bilo, jedina negativna stvar su naravno razvaljene staze nakon 13 h i to u donjim delovima skijališta - veće hupsere u životu video nisam. U odnosu na Kaprun recimo, reklo bi se da su staze nešto malo oštrije, strmije: preovlađuju plave i crvene a tu su i dve crne. Zajednička osobina je da su skoro sve staze potpuno prave i široke, bez ikakvih krivina, karakteristično za glečere. Što se pomenute dve crne tiče, jedna je onako, na granici crvene i crne, druga je malo teža jer se ne uređuje.

 


     Centar skijališta je na 2600m (Fernerhaus) i do njega se dolazi vožnjom na dve gondole. Odatle vozi još jedna (paralelno ide i sedežnica) do Geofrene Wand na 3250m što je najviša tačka skijališta i gde se nalazi vidikovac. Odatle voze paralelno 4 crvene i jedna crna (čupava ) staza, dok se sa druge strane nalazi vrh Olperer odakle idu paralelno 4 lepe, široke plave staze, idealne za brzu carving vožnju. Staze sa pomenutih vrhova se spajaju i vode niže do Fernerhausa - sve u svemu, jedno 3-4 kilometra lepe vožnje. Sa strane je i vrh Kaserer koji takođe nudi nekoliko plavih staza za uživanje u brzini.

     Hintertux je inacce deo Zillertal regije koja nudi ukupno 245km staza. Iskoristili smo jedno od jutara da skočimo do Mayrhofena - Finkenberga (vrh Penken) čisto da overimo i ovo lepo skijalište. Znajuci da zbog temperature i niske nadmorske visine nema ništa više od jedno 2-3 sata ljudskog skijanja, nismo previše očekivali. Izuzetno mali broj skijaša (svi su pobegli na glečer), jako lepo skijalište i prilika da slikamo najstrmiju uređenu stazu u Austriji - Harakiri. Kažu da je nagib 78%, mada iskreno, ne deluje tako kada se gleda iz blizine. Na žalost, bez šansi da je isprobamo jer je "progledala" i nije radila.

     Nakon tri sjajna dana, dokaz da priroda ima svojih ćudi jeste mećava koja nas je četvrtog dana oterala kao i većinu skijaša. Do 11 oblačno, promenljivo, i u 15 minuta se navukoše oblaci, krenuo sneg. Sat vremena smo u kafani čekali da se situacija smiri i nakon toga probali smo još jednom. Kada smo se gondolom popeli na vrh, tamo su bila samo dva skijaša i gle čuda - iako tri dana nismo nikoga čuli da priča na srpskom, pogadjate, ova dvojica "ludaka" su bili naši Spustili se još jednom, shvatili da jedva naziremo gde se nalazimo, spakovali se i dan ranije krenuli za Beograd.

     Ukratko, glečer za svaku preporuku, jeste jedno 200 km dalje od Kapruna, ali eto prilike da se overi i nešto drugo što ne predstavlja stereotip.

  

    

 

 

 

 

 


NAZAD