SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs   22.04.2011 Francuska Poslednja nedelja marta u Valmeineru

       Reportaža: Max - na Forumu    

 

      

 

 

 

U organizaciji Skifun-a smo bili smešteni u Lumieres de neige u dvoprostornom apartmanu, sasvim dovoljnom za četiri osobe. Apartman je solidno opremljen i ima spavaću sobu sa francuskim ležajem, dnevni prostor gde se nalaze dva odvojena kreveta (pakuju se jedan ispod drugog) spojen sa kuhinjom, kupatilo, wc, terasu... TV se doplaćuje (mislim oko 50e) a postoji mogućnost doplate za wirelessom od 20e za nedelju dana. Kaseta u skijašnici je mala i teško da mogu da stanu četiri para skija i pancerica.

 

 

U blizini je samoposluga gde se može kupiti sve što je potrebno. Cene su veće nego što su bile pre dve godine u Val Cenisu i to ne samo u centru na 1800m nego i u Saint Michele de Mauriene koji se nalazi pored auto puta. Kilogram šunke je koštao od 12+e, sirevi od 10++e, vina od 5+++e Sve je to bilo 20-30% jevtinije. Cene pića na stazama su izgleda u svim centrima standardne i kreću se oko 3-3.5e za kuvano vino, toplu čokoladu i sokove.
 

 

 


Skijalište se sastoji od tri brda. Gros Crey je iznad Valmeiniera i četiri brza četvoroseda ga pokrivaju. Ima dosta lepih i širokih plavih staza, dok su zelene relativno uzani kolski putevi. Ima i nekoliko odličnih crvenih staza koje su dovoljno široke i moguće je izvoziti spust od 1000m visinske razlike Susedno brdo, Crez du Quart, je izmedju Valmeiniera i Valloire. Sve staze su odlične za karving. Ima nekoliko tanjira i starijih liftova, ali se oni mogu izbeći. Najbolji utisak je ostavio ovaj deo skijališta.

Treće brdo, Setaz, je iznad Valloire i nešto je lošiji sistem žičara. Iz Valloire skijaše izvlače dve gondole. Jedna ide na Setaz do oko 2000mnv i ima lepe povratne staze svih boja. Druga vodi na Crey du Quart i takodje ima povratne staze, ali nisu bile pokrivene snegom.
 

 

 


Najveća zamerka je količina snega na celom skijalištu. Na njihovom sajtu je stajalo da na vrhovima ima oko 150cm snega a da na 1500mnv ima 30cm. Istina je bila sasvim drugačija. Na 1800mnv gotovo da uopšte nije bilo snega van staza. Naravno da ni na 1300mnv nije bilo bolje. Web kamere su bezobrazno postavljene da se ne vidi koliko zapravo ima snega, nego zumiraju delove staza. Ima dosta topova ispod 2000mnv ali zbog visokih temperatura nisu bili funkcionalni. Ipak je moglo da se skija na oko 2/3 skijališta, ali su sve crne staze bile zatvorene.
 

 

 


O skijanju van staza nema potrebe da se govori. Na nekim stazama je kamenje izvirivalo iz snega, ali francuzi izgleda da se ne sekiraju za skije Noću je temperatura bila u minusu tako da su staze ujutru bile tvrde/zaledjene, a preko dana bi popustile. Na 1500mnv je temperatura išla i preko 10 C a sneg je bio u skladu sa temperaturom (kačamak). Par noći je padao sneg koji je imao jedino dekorativnu ulogu. U takvim uslovima je najbolji bio severni deo Crey du Quarta i staze su se dobro držale preko celog dana.
 

 

 


Opšti utisak je da je Valmeinier dobro skijalište i da je odličan odnos plaćeno/dobijeno ali mislim da ga treba posetiti u januaru a u martu ipak mora da se traže centri sa vrhovima iznad 3000mnv.

 

     Max - na Forumu

 


 

 
  - ski mapa (klikni za veću sliku)...

 

 

Položaj

         

 

 


NAZAD