SKI REPORTAŽE

 

 

 

   10. Mart 2011 Jedan dobar ski vikend na Brezovici

               Autor: Stanislava Bosiočić,   za sajt Skijanje.rs 

U organizaciji udruzenja ljubitelja skijanja SKIAVANTURA posetili smo proslog vikenda 5. i 6. marta 2011. Brezovicu. Krenulo je autobusom nas 50-tak ljubitelja skijanja u petak oko 23 casa, put Brezovice. Na putu nije bilo nikakvih problema i uz samo jednu kracu pauzu, u subotu ujutru, oko 7 i 30 ugledali smo bele staze u potpunoj tisini obasjane suncem, dok su mesta u podnozju planine ostala u magli. Ovo je bio moj prvi susret sa Brezovicom od daleke 1994. kada sam je posetila u okviru studentskih susreta Gradjevinskih fakulteta. Smestaj je bio u hotelu Molika na samoj stazi. Hotel je sasvim pristojan s obzirom na okolnosti, topao, cist, svetao, hrana je OK, mada moram priznati sa malo bucnijim gostima. Pripremite se da nosite stvari uz stepenice, jer lift ne radi (bili smo na cetvrtom spratu). Signala mobilne telefonije nije bilo ni u romingu. Pogled iz sobe je na samu stazu. Skije smo iznajmili tamo za 2000 dinara za 2 dana za dve osobe. Primaju svi i evre i dinare, i tako i kusur vracaju.

Oba dana su bila predivna, topla, suncana. Skijasa nije bilo mnogo, ali u redu na zicari Lavlja vrata je bila guzva, jer je bilo puno onih koji su se samo vozili zicarom u panoramsko razgledanje, sto je meni bilo veoma cudno. Staze su takodje bile prepune dece, mladje i starije koji su se sankali, kao i onih koji su se samo setali, tako da je trebalo obratiti posebnu paznju pri spustanju u tom donjem delu staze. I u kaficime je bila guzva. Brezovica je izgleda ne samo skijaski centar vec i popularno izletiste. Mi smo pili kuvano vino 1,5 evro i jeli topli senvic 2 evra.

E sada najvaznije. Staze. Sneg praaaaaavi. Ja sam isprobala samo Bacilo i Veliku livadu. Bacilo je kratka staza u blizini hotela, na
njoj dosta njih uci skijanje, a staza je vec i bila progledala u gornjem delu. No sidro je dobro da te izvuce gore da mozes na skijama
da se spustis do pocetka dvoseda Velika livada. Velika livada je zaista velika, siroka, siroka, dugacka, nema guzve, sneg dobar. Ko
zeli u jednom delu staze moze da se skija izmedju borica. Postoji mogucnost da kada se odskija na 2/3 staze udje na zicaru (medju
stanica) i izbegne onaj donji uzi deo prepun dece na sankama, ali mora da se saceka da naidje prazna korpa. Donji deo staze je uzan i ima hupsera, ali manje strm. Obe ove staze su crvene, kao i Lavlja vrata na kojima nisam skijala. Spadam u osrednje skijase i moram reci da su ovo za mene bile ozbiljne staze u poredjenju sa crvenim stazama na Kop-u. Zicare u principu rade od 9 do 16. No recimo drugog dana su ranije iskljucili zicare jer je jedan od onih koji se samo voze zicarom uspeo da ispadne iz korpe i ne zna se sta je sa njim bilo.

Posle rucka i odjavljivanja iz soba krenuli smo put Beograda oko 18h. U povratku je bila malo veca guzva dok smo prolazili kroz Pristinu, jer se gradi petlja i autoput. Zadesila nas je i snezna vejavica negde od Kraljeva pa nadalje skoro do Beograda, tako da smo stigli oko 3 i 30, umorni ali zadovoljni.

Zelela bih ovom prilikom da se zahvalim Marku Malenicu i Bogdanovic Tanji iz SKITRACK-e koji su me sa 40 godina naucili da proskijam. Takodje bih zelela da se zahvalim ski udruzenju Skibus sa kojima sam na ski vikendima uvezbavala i uzivala u skijanju. U ove dve godine koliko skijam uspela sam da isprobam skijanje na Kopaoniku, Jahorini i u Francuskoj, a sada mi se ostvarila moja velika zelja da skijam na Brezi.

Od kada padne prvi sneg pa dok se ne otopi i poslednji, ovaj sajt otvaram skoro svakodnevno i ovde sam nasla puno korisnih informacija, tako da se nadam da ce i ovaj tekst nekome biti interesantan i da ce se odluciti da sledeci put krene sa nama u novu SKIAVANTURU.

Pozdrav svima od Stanislave
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


      


NAZAD