SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs   11.04.2011 Francuska Posetite Val Thorens, nećete se pokajati.

       Reportaža: YIBLEX, OGI 86 i drugari

       Izvestaj je mozda preopsiran, ali je radjen u svrhu da čitaocima pruži što više informacija tj. da im pomogne u eventualnom odabiru mesta (aranžmana). Aranžman je bio preko Go2traveling.

 

VAL THORENS - 12-19.03.2011.
 

Odlazak:

     Sastanak je zakazan za 13h pa dan kasnije pomeren za 16 h (polazak je planiran za 17 h)
     Zbog kašnjenja putnika, tj. poblema sa ubacivanjem stvari u autobus, krećemo sa zakašnjenjem od sat vremena. Put preko Slo-Cro-It protiče normalno sa regularnim zadržavanjima na granicama i kraćim pauzama za odmor. Veću pauzu (oko 1 h) pravimo u Albertvilu, radi odmora i kupovine u hipermarketu. Nastavljamo put i uz manje zadržavanje u koloni počinje uspon ka VT. U mesto stizemo u 18.40 tj. posle 24 h i 40 min puta. Sledi raspakivanje uzimanje ključeva i smeštaj u apartmane. Posle kraćeg obilaska mesta tj. upoznavanja sa istim, ležemo onako mtrvosani sa željom da sto pre stanemo na skije......

 


Skijanje:

     1. dan
     Ustajemo, nikad spremniji i nikad zeljniji. Ali planina je to... Divan pogled kroz prozor, koji obuhvata centralni plato i par staza, govori nam da je vreme baš zajebano. Pirka tornado, vetar brije ko nenormalan. Odmah se vidi da ne rade sve staze. Posle doručka silazimo da pokušamo. Gondola Plecet ne radi zbog vetra. Na Info tabli vidimo da radi samo 4,5 žica. Spuštamo se na sedežnicu Plain Sud, stajemo u red, i baš kad dolazimo do ulaska zatvaraju je zbog vetra. Spuštamo se do prve sledeće. Le deux Lacs nas izvlači uz nepodnošljiv vetar. Na vrhu se ništa nevidi. Vožnja je skoro nemoguća, vetra tera po svome. Dvojca odustaju, četvorica pokušavaju još jednu stazu. Posle toga se i oni povlače. Kakav početak....Utehu smo nađli u toplim napicima i odlasku na bazen...

 

 

     2. dan
     Sunce! Sunčano vreme uz slabiji vetar. Upoznajemo staze ali i raskos celog ski centra. Uz pomoć fantastične sajber gondole Cime Caron osvajamo, vrh Caron 3200 i krećemo u dugi spust stazama Col d Laudzin i Gentiane. Odatle nastavljamo žicom Boisimint ka istoimenoj crvenoj stazi. Sjajna staza sa koje nastavljamo ka dnu Plan de l'eau, najnižoj žici u oblasu VT i prelasku u Les Menuires. U poslednjoj deonici, staza Tetras, primetno je topljenje snega. Poredjenja radi ova dva spusta, mogu vam nadomestiti ukupnu dužinu staza i izazova koji su u ovom trenutku dostupni na Kopu.
     Sledi upoznavanje staza sa gondole Plecet. Christine i Tetras, crvena i plava staza, novi su favoriti naše ekipe. Posle pauze izvlačimo se na kontra stranu žicom Plan Sud pa 3 Valles. Sledi spust do Apress bara La Folie Douce. O ovom mestu, nešto kasnije. Posle žurke spuštamo se u apartman na zasluženi odomor tj carnex obrok.
 

 

     3. dan
     Vetrovito vreme. Skijanje na mišiđe.. Nije baš uživanje ali može da prođe...

     4. dan
     Oblačno ali dobro za skijanje. Deo ekipa pokušava u Menuiru. Temperatura u plusu, staze su loše. Kažu da se u Menuir šalje po kazni. Nas dvojica dižemo Grand Fond i plavom stazom Gentianes stižemo do izlazne stanice gondole koja stiže iz Orelle. Odatle se dižemo žicom na stzau Peyron. Gornji deo, staza Bouchet je bio pod gustom maglom.
     Iako je ovaj deo skijališta malo izdvojen, nemojte ga zaobići. Popodne počinje sneg.

 


     5. dan.
     Sneg je solidno napadao. Ima i magle. Skija se koliko to uslovi dozvoljavaju.

     6. dan
     Veliko finale. Perfektan dan za skijanje. Sunce prži, izostali su vetra magla i sneg. Staze su sređene. Pravo je uživanje voziti ne oštećene Portrete i Rhodes (sa žice Portrete). Od podneva se javljaju hupseri u levcima i pojedine staze teže je voziti. Odlazak na Bouqetin. Fotkamo Mont Blanc čiji se vrh izdize iznad magle. Poslednji spust sa međustanicom La Folie Douce.
     Deo ekipe ostaje na apressu. Deo odlazi na Toboggan(sankanje) da vidimo i to čudo, kad smo već tu. Mnogo dobar trip, nemojte ga propustiti. Na stazu vas diže gondola Plecet. Staza je duga 6 km, i spustate je 30-40 min. Preko dana se uplati, dobije ski pas, popodne ili uvece u njihovoj kućici dobijete opremu. Na kraju spusta očekuju vas meže i kuvano vino.. fraj.

 

 

     O skijalistu:

     Ogroman prostor u alpskoj nedođiji 150 km odlično povezanih staza. Izjednačen broj staza razlicitih težina predstavlja odličan izbor i za početnike. Manji broj (6) crnih staza, može biti zamerka boljih skijaša. 6 Gondola pokriva veliki deo skijališta. Sedežnice su starije generacije od onih na Kopu ali normalno funkcionišu i kreću se prilično brzo. Najveća prednost je dužina (i širina) staza. Posle 10-15 min penjanja sledi spust od nekoliko kilometara....

 

 

     Na svakom vrhu odnosno raskrsnici se nalaze markeri tj putokazi, tako da snalaženje uz mapu ne predstavlja problem.
Glavna zamerka je stanje staza pri vrhovima tj u levcima. Da li zbog loših vremenskih uslova ili možda slabije ažurnosti... hupseri nisu bili retka pojava. Neprijatno smo bili iznenađenji visinom hupsera (brdašaca) na stazi Plain sud pre izlaska na plato kod La Folie Douce-a. To na Jahorini i Kopu nije viđeno. Posto nemamo druga iskustva, ne možemo reći da li je uvek ovako. Kako je situacija sa vremenom u 3 doline bila kritična, staze u VT su bile prilično opterećene. Kada rade sve žice, čekanja ima ali nije strašno. Od 0 do 7, 8 min na žicama. Nešto duže se može čekati red za Cime Caron gondolu (10-15min).
     Na centralnom delu skijališta nalaze se i tri tunela sa pokretnim trakama.

 


     O centru :

     VT iznad očekivanja, veliki, moderan centar sa dosta vanskijaških aktivnosti i dobrim noćnim provodom. Iako su objekti dosta visoki, izgledaju lepo i nisu urađeni u soc real. stilu. Sve zgrade i hoteli su urađeni sa stilom. Kapacitet mesta je veliki, tako da je u ovom delu sezone popunjenost čini mi se skoro maksimalna. Prodavnice sa ski i sportskom opremom, butici, suveniri... raj za potrošače.
     VT ima mnoštvo fantasticnih restorana i barova (pabova). Noćni zivot počinje u tim lokalima i traje do posle ponoći kada se seli u ogromnu diskoteku Malesia koja se nalazi ispod zemlje. Mesto je ogromno, krcato i provod traje do 3,4 ujutru.
Apres barovi 360 i la Folie Douce su posebna prica. Krcate terase, živa muzike (bez klavijatura), delirijum tremens... žurke koje ne zaostaju za onim noćnim. Ako koristite svoju pljosku, obratite pažnju da vas ne posmatraju gorile iz obezbeđenja.

 

 

     U samom centru se nalazi sportski centar sa bazenom (đakuzi, sauna, hamam) i ostalim sportskim terenima (stoni tenis, skvos...) Na dva min odatle naćićete Bowling center u okviru koge je Sports bar. Pored kuglanja na raspolaganju su vam bilijar i ostale "vasarske" igre. U Sports baru možete gledati direktan prenos sportskih desavanja i to u tri odvojena dela. Možete tražiti da vam puste i RTS Sat.
     Internet možete uplatiti po ceni od 30e / 7dana ili ga besplatno koristiti po kafićima.
     U mestu imate nekolimo marketa od kojih je izgleda najjeftniji Spar u sportskom centru. Iznenađujuće, Spar koji se nalazi nešto niže je dosta skuplji.
     Do nekih smeštaja (nas slučaj) se bukvalno dolazi na skijama. Sam saobraćaj i parking je, čini mi se, dobro regulisan. Na samom prilasku naselju nalaze se besplati parking prostori.

 


     Cene

     Cene po kaficima, pabovima i klubovimu su izjednacene.
Pivo 0.5l = 5 eur 0.25l=2.5 eur
žestina =6,7 eur
Koka kola 0.33l = 3.5 eur
Espresso = 2 eur
Topla cokolada = 4 eur

     Hrana:
     Moja je preporuka: ako već planirate da unostite hranu u apartman ponesite je odavde. Market u Albertvilu kao i marketi u VT su osetno skuplji nego Rodić, Metro...
     Ono što je stvrano popularno to su sirevi koji su u odnosu na Bgd džaba. Pakovanja od 24, 26, 30 flasica 0.25 piva su takodje jeftina, od 5 -10 eur. Koka kola 1.5 l = 1.3 eur. Baget 0.9 tanji 1.2 deblji. Čokolade su skupe dok Nutelu i Mars čokoladice možete naći po Bg cenama.
     U restoranima piće i paste možete pojesti za 10-12 eur, dok ostala jela idu na gore. Na stazi u baru 360, možete pojesti odličan kineski walk obrok za 7eur. Prisutan je i fast fud u centu, kebab je oko 5 eur.

     Bazen je 11 eur (ulaz do 16h) 13 eur (od16-19) i uključuje: Dva bazena, dva đakuzija, sauna, hamam, svlačionice tuševi, lokeri... Za svaku preporuku. Kuglanje 9 eur partija + 2 eur cipele.

 


     Put, organizacija, smestaj

     Put je malo naporan. Kao što rekoh 24h u odlasku. U povratku smo kupili ljude u Tinju i Dizeru pa onda nas je zatekla gužva zbog tunela, te je saldo bio skoro 28 h. Za to se treba dobro pripremiti...
Kako to obično biva, od agencija nemožete očekivati savršenstvo organizacije pa ni blizu toga.

     Problem sa pakovanjem stvari je konstantan. Angažovanje prikolice iziskuje dodatne troškove za putarine, tako da se višak stavri trpa u wc i ispred njega kao i po autobusu. Wc i zadnja vrata nisu u funkciji što je neprihvatljivo za toliki put. Drugo, čini mi se da dabldekeri imaju manje mesta u odnosu na obične buseve a srazmerno broju putnika. U svakom slučaju, na spratu ima mnogo manje prostora za noge i ako niste dete imaće te problema gde da ih stavite. Još ako neko nagne sedište....dubioza. Prevoznik je bio Lasta, i mogu da kažem da je bus koji ide na Kop dosta komforniji od ovog. Vodič nije dao opšte i korisne informacije o mestu pre dolaska, niti je našao za shodno da tokom boravka obiđe putnike. Takođe, nismo ni dobili polise osiguranja.... što mi je malo čudno. Pri dolasku je prvo ostavljena grupa za VT. U povrtaku je bus iz VT isao u Tinj i Val d'Iser da pokupi te grupe. To nije usput već u suprotnom pravcu od Beograda te su ljudi primetili da to baš i nije profi...

     Što se tiče smeštaja, zadovoljni smo bili lokacijom. Sam apartman je solidan ali premali za 6 osoba. Iako ima dovoljno ležajeva, na web prezentaziji piše da je za 5 ljudi. Objektivno, idealan je za 4. Mopram da dodam da su ostali koje smo poznavali, bili zadvoljni kvadraturama. Takođe, pored naše još jedna soba nije dobila ključ za skijašnicu. Deo krivice pada i na lokalnu agenciju, ali mi smo platili našoj.

     Suma sumarum: Posetite Val Thorens, nećete se pokajati.

 

    


 

Ove i ostale fotografije na Galeriji sajta ...


Les 3 vallees - ski mapa (klikni za veću sliku)...

 

Preuzmite ski mapu skijališta "Val Thorens - Orelle"
u .JPG formatu 1775x1057px  1298KB....

 


NAZAD