Takmičenja  biatlonu

         

Samo za ljubitelje nordijskog skijanja :)

SEZONA 2010/2011

     

IBU Letnje biatlon Svetsko prvenstvo, Češka, Nove Nesto 2011.     Izvor: skijanje.rs
     06.
09.2011. - U sredu 20.09.2011. u Nove Mesto u Češkoj počinje IBU Letnje biatlon Svetsko prvenstvo koje će trajati do 25.09.2011. Kod letnje verzije biatlona sve je isto kao i u zimskoj, osim sto su skije zamenjene roller-skijama. Održaće se takmičenja u disciplinama Sprint, Potera i Mešovita štafeta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Svoje učešće je najavolo rekordnih 25 zemalja, sa ukupno 226 takmičara.
     Favoriti su takmičari iz Slovačke, Rusije, Uktajine, a među njima će nastupi i reprezentativci Srbije, Hrkalovic Emir, Krsmanovic Dejan, Hodzic Edin i Petrović Milanko.
     Oni će voziti sprint trke, a ako se neko plasira medju prvih 60, nastupiće i u Poteri. Trenutno se nalze na završnim pripremama u Sloveniji na Pokljuki, odakle direktno putuju na Prvenstvo u Čeku.
     Inače ovo je sedmo po redu Letnje roller-ski Svetsko prvenstvo, prvo je organizovano 2006. godine u ski centru Ufa u Rusiji.

 

  

Biatlonci Srbije pred Letnje biatlon Svetsko prvenstvo     Izvor: skijanje.rs

     06.
09.2011. - Nakon uspesno sprovedenih priprema u Belmenku u Bugarskoj, biatlon reprezentativci Srbije su se vratili u zemlju. Dobro sprovedenom trenažnom procesu pogudovali su odlični uslovi kao i fenomenalne vremenske prilike idealne za ovakve treninge.

     Određeni su takmičari koji nastavljaju dalji trening za predstojeće Letnje biatlon Svetsko prvenstvo u Novom Mestu u Češkoj. To su junior Hrkalovic Emir i tri seniora Krsmanovic Dejan, Hodzic Edin i Petrović Milanko. Oni će od 11.09.2011. boraviti u Sloveniji, gde će izvesti zavrsne pripreme na stazama Biatlon centr Pokljuka.

     Sa priprema u Sloveniji putuju direktno u Nove Mesto u Češkoj gde se od 20.-25.09.2011. održava Letnje biatlon Svetsko prvenstvo. Sve je isto kao i u zimskom, osim sto su skije zamenjene roller-skijama.
     Na ovom svetskom prvenstvu voze se discipline Sprint, Potera i Mešovita štafeta. Naši momci voze sprint trke, a ako se neko plasira medju prvih 60, nastupiće i u Poteri. Inače ovo je sedmo po redu Letnje roller-ski Svetsko prvenstvo, a prvo je organizovano 2006. godine u ski centru Ufa u Rusiji.

     Za skijanje.rs, Petrović Milanko

http://www.biathlonnmnm.cz/en/2011/
http://www.biathlonworld.com/en/events.html/do/showevent?EventId=SB1011SWRLCH--

Biatlon reprezentacija Srbije na letnjim pripremama u Belmenkenu (BUL)

     09.
08.2011. - Biatlon reprezentacija Srbije se nalazi na drugom krugu letnjih priprema u Bugarskom ski centru Belmeken. Oni se pripremaju za predstojeće Letnje Biatlon Svetsko prvenstvo koje se od 20.-25. septembra 2011. održava u Češkom ski centru Nove Mesto, takođe i za novu zimsku sezonu - Svetski kup i Zimske Olimpijske igre mladih u Inzbruku 2012.

     Na pripremama se nalaze seniori: Milanko Petrović, Edin Hodžić, Rastic Damir i Emir Hrkalović kao i juniorski reprezentativci: Nedm Mehmedbašić, Denis Avdić, Redžeb Hodžić. Sa njima je i prvi trener biatlon reprezentacije Tihomir Milosavljević.

      Prema rečima reprezentativca Milanka
Petrovića, u Belmeken su uslovi odlični, može se reći čak i najbolji za visinske pripreme. Ima dosta reprezentacija kako biatlonaca tako i nordijaca i ostalih sportista. Belmeken je poznat po organizaciji Roller-ski takmičenja.

  

Biatlon reprezentacija Srbije na letnjim pripremama   
    
21.Jul 2011. - Biatlon reprezentacija Srbije se nalazi na letnjim pripremama u Bugarskom ski centru Bansko. Oni se pripremaju ne samo za novu zimsku sezonu, već i za predstojeće Letnje biatlon Svetsko prvenstvo koje se od 20.-25. septembra 2011. održava u Češkom ski centru Nove Mesto.
     Na pripremama se nalaze seniori: Milanko Petrović, Edin Hodžić i Emir Hrkalović kao i juniorski reprezentativci: Nedm Mehmedbašić, Denis Avdić, Redžeb Hodžić. Sa njima je i prvi trener biatlon reprezentacije Tihomir Milosavljević.
      U Banskom imaju dobre uslove za trening biatlona, kako reoller skijanja tako i pucanja. U ovom Bugarskom centru je izgradjena namenska rol-ban stza, koja prolazi pored strelišta koje se već godinama koristi za zimska biatlon takmičenja. Rol-ban staza je kružna dužine 3-4 km a širine 7-10m.
     Naši reprezentativci su iskoristili priliku i da se popnu na najvuši vrh planine Pirin - Vihren na 2914 m/nv.
 

  

Biatlon: Trka šampiona u dvorani „Olimpijski“ u Moskvi       Izvor:  www.zurnal.rs

    
10.04.2011. - Posle Nemaca, koji već devet godina na „Feltins areni“ u Gelzenkirhenu organizuju „Božićnu trku“ u krug retkih, sposobnih da organizuju biatlonsku trku u zatvorenom prostoru, dospeli su i Rusi. Pod svodovima dvorane „Olimpijski“ u Moskvi po prvi put je održana „Trka šampiona“, koja je okupila skoro sve najbolje svetske biatlonce.
      Na stazi dugoj 1,3 kilometra, u samoj dvorani i oko nje po deset dama i muškaraca takmičilo se u trkama masovnog starta i mešovite štafete. Ostaće zapisano da su pobednici prve „Trke šampiona“ Ruskinja Svjetlana Sljepcova (na slici), Norvežani Tarjei Bjo i francuski mešoviti par Marin Doran i Marten Furkad.


      Radost za više od deset hiljada navijača, po snegu, koji je nekoliko meseci čuvan specijalno za ovu priliku, donela je Svjetlana Sljepcova, koja je sa jendim promašajem stigla do pobede u trci na 6,5 kilometara. Drugo mesto pripalo je Nemici Tini Bahman, dok je Valentina Semerenko iz Ukrajine bila treća.
     Kod muškaraca do pobede je stigao pobednik Svetskog kupa Norvežanin Tarjei Bjo ispred Francuza Martena Furkada i Karla Johana Bergmana iz Švedske. Iako su u pojedinačnoj konkurenciji dominirali, Svjeta i Bjo nisu uspeli da i u trci mešovite štafete budu najbrži.

     Obzirom da je ovo bila egzibiciona trka, sastavi mešovitih štafeta određeni su prema željama samih takmičara, pa su se u istoj ekipi našli Sljepcova i Bjo, Beloruskinja Darja Domračeva i Rus Jevgenij Ustjugov, Ukrajinka Vita Semerenko sa Norvežaninom Emilom Hegle Svendsenom, njena sestra bliznakinja Valj sa Francuzom Simonom Furkadom, dok su rođena sestra i brat Slovakinja Anastazija Kuzmina i Rus Anton Šipulin nastupili u istoj ekipi. Ipak na kraju su najbolje bile ekipe sastavljene od takmičara iz istih zemalja. Slavili su Francuzi Marin Doran i Marten Furkad, ispred jedine Moskovljanke na takmičenju Oljge Zajceve, koja je u ekipi bila zajedno sa Ivanom Čerezovim.

     Rezultati masovnog starta,
     - Dame: 1. Sljepcova (Rusija) 23:20,4 (1 promašaj), 2. Bahman (Nemačka) +4,3 sekunde (0), 3 Valj Semerenko (Ukrajina) +5,3 (0)…
     - Muškarci: 1. Bjo (Norveška) 20:42,1 (0), 2. Marten Furkad (Francuska) +5,3 (0), 3. Bergman (Švedska) +8,1 (0)…
     - Mešovita štafeta: 1. Mari Doran/Marten Furkad (Francuska) 35:41,2 (2), 2. Oljga Zajceva/Ivan Čerezov (Rusija) +3,0 (4), 3. Vita Semerenko (Ukrajina)/Emil Hegle Svendsen (Norveška) +4,8 (4)…

 

Biatlon - Kraj sezone za biatlobce Srbije      Izvor: zurnal.rs.rs

    
    
02.04.2011. Poslednji čin u jednoj od uspešnijih sezona u kratkoj istoriji biatlona u nas, takmičari Srbije imali su poslednjih dana marta na Otvorenom prvenstvu Balkana u biatlonskom centru „Banderica“ u Banskom. U konkurenciji takmičara iz šest balkanskih zemalja (Bugarska, Srbija, Grčka, Rumunija, Turska i Makedonija), te Ukrajine i Belorusije, naši biatlonci osvojili su jednu medalju i to srebrnu u štafeti na 3 x 7,5 kilometara. Iako nisu uspeli da izbegnu promašaje i kaznene krugove Edin Hodžić, Emir Hrkalović i Sanjin Dizdarević završili su na drugom mestu, iza prvog sastava Bugarske, koji redovno nastupa u trkama Svetskog kupa.
     Njihove kolege iz omladinske kategorije Redžep Hodžić, Demir Rastić i Dženis Avdić, platili su danak streljačkom neiskustvu, tako da su na kraju stigli tek do četvrtog mesta.
     Što se tiče ostalih najzapaženije rezultate zabeležili su Milanko Petrović i Edin Hodžić, koji su u trkama sprinta na 10 kilometara i potere na 12,5 kilometara, osvojili po jedno šesto i sedmo mesto, tik iza prve postave Bugarske, među kojima su bili Krasimir Anev i Mihail Klečarov. Inače, kako se i moglo očekivati u muškoj konkurenciji najbolji su bili domaći takmičari, dok su kod dama dominirale Ukrajinke.

     Otvoreno prvenstvo Srbije
     Istovremeno sa Otvorenim prvenstvom Balkana, u Banskom je zahvaljujući pomoći domaćina, na čelu sa predsednicom Biatlonske federacije Bugarske, olimpijskom šampionkom iz Nagana 1998. Ekaterinom Dafovskom i direktorom trka IBU kupa Venceslavom Ilijevim, održano i Otvoreno prvenstvo Srbije, na kom su dobijena imena novih šampiona u seniorskoj, juniorskoj i omladinskoj konkurenciji.
     Iako zbog ličnih razloga u Bansko nisu doputovali članovi reprezentacije Srbije sa poslednjeg SP u Hanti – Mansijsku, Damir Rastić i Nikola Jeremić, do titule u sprintu sasvim zasluženo stigao je Edin Hodžić. Odličnim gađanjem (nijedan promašaj) Hodžić je uspeo da anulira nešto lošije trčanje u odnosu na Milanka Petrovića i stigne do titule. Sutradan u trci potere, Hodžić nije uspeo da ponovi dobro gađanje, što je iskoristio Petrović, osvojio titulu u ovoj kategoriji, tako da je državno prvenstvo završeno bez apsolutnog šampiona.
      Zahvaljujući diskvalifikaciji Emira Hrkalovića, do titule u juniorskoj konkurenciji, lakše nego što je očekivao, do pobede u obe trke stigao je takmičar „Zlatibora“ Sanjin Dizdarević. U konkureciji omladinaca vodila se žestoka bitka iz koje je kao najbolji izašao Redžep Hodžić. Drugo mesto u obe konkurecnije pripalo je Dženisu Avdiću, dok su dve bronze otišle u ruke Demira Rastića. Obzirom da među damama ovaj sport kod nas nije preterano razvijen, Srbija je šampionku dobila samo u omladinskoj konkurenciji, gde je najbolja bila Ajla Džeković.
 

     ŠAMPIONAT SRBIJE

     SPRINT
SENIORI: 1. Edin Hodžić, 2. Milanko Petrović, 3. Aleksandar Milenković.
JUNIORI: 1. Sanjin Dizdarević.
OMLADINCI: 1. Redžep Hodžić, 2. Dženis Avdić, 3. Demir Rastić, 4. Nedim Mehmedbašić.
OMLADINKE: 1. Ajla Džeković, 2. Teodora Đukanović.

     POTERA
SENIORI: 1. Milanko Petrović, 2. Edin Hodžić.
JUNIORI: 1. Sanjin Dizdarević.
OMLADINCI: 1. Redžep Hodžić, 2. Dženis Avdić, 3. Demir Rastić, 4. Nedim Mehmedbašić.
OMLADINKE: 1. Ajla Džeković.

     Petrović treći u Bugarskoj
     Poslednji dan takmičenja u Banskom, bio je rezervisan za trke individuala na 20 kilometara u okviru nacionalnog šampionata Bugarske u kojoj su nastupili Milanko Petrović i Edin Hodžić. Takmičeći se za Slaviju iz Sofije, Milanko Petrović zauzeo je treće mesto, a da je imao malo više koncentracije prilikom trećeg gađanja (tri promašaja, dok je na ostala tri imao po jedan) mogao je da se bori za drugo mesto sa Miroslavom Kenanovim. Edin Hodžić je bio nešto slabiji i sa ukupno osam promašaja (po dva na svakom gađanju) na kraju završio u sredini.

  

Biatlon Svetsko prvenstvo u Hanti – Mansijsk 2011.        Izvor: skijanje.rs
    
01.-13.03.2011. u sibirskom centru Khanty-Mansiysk, 2760 km severno-istočno od Moskve odrzava se Svetsko prvenstvo u biatlonu.
    
10.03.2011. - Šveđanka Heleni Ekholm najbolja na 15km 
     0
8.03.2011. - Mladi Norvežanin Tarjei Bo osvojio zlatnu medalju na 20km
     06.03.2011
. - Jučerašnja pobednica u sprintu, nemica Neuner Magdalena danas najbolja i u poteri. Francuz Martin Fukard pobedio u muškoj poteri.
     05.03.2011
. - Biatlonci su imali Sprint trku na 10 km u kojoj je pobedio Nemački biatlonac Arnd Peiffer. Natupila su i sva četiri naša redstavnika na ovom Svetskom prvenstvu, Najbolji plasman je ostvario Milanko Petrpvić na 81, mestu. Damir Rastić je zauzeo 100, Edin Hodžić 105 a Nikola Jeremić 121.mesto
     Žene su vozile svoju trku Spinta na 7,5 km. Pobedila je Neuner Magdalena iz Nemačke.

     03.03.2011
. -
Biatlon reprezentacija Norveške osvojila je prve zlatne medalje u mešiovitoj štafeti.
    
      Detaljnije...

  

Biatlon SP, Hanti – Mansijsk 2011. -  Heleni Ekholm najbolja na 15km     Izvor:  www.zurnal.rs

    
10.03.2011. Činjenica da jedina od 101 takmičarke, koliko je započelo individualnu trku na 15 kilometara na SP u Hanti – Mansijsku, nije imala nijedan promašaj bila je dovoljna Šveđanki Heleni Ekholm da stigne do pobede. Uprkos teškim vremenskim uslovima, kada je standardnu hladnoću i visoku vlažnost vazduha dopunio jak vetar, Šveđanka je smogla snage da na strelištu ne napravi nijednu grešku i na kraju stigne do zlatne medalje.
     Već na samom startu trke bilo je jasno da se samo one takmičarke, koje se izbore sa jakim vetrom mogu nadati dobrom plasmanu. U to su se prve uverile Magdalena Nojner i Anastazija Kuzmina, koje su se uprkos odličnom trčanju, zahvaljaujući velikom broju promašaja, već na polovini trke oprostile od medalje. Za razliku od njih Helena Ekholm nije previše forsirala, kada je u pitanju trčanje, ali je zato na strelištu sve nadoknađivala i na kraju ubedljivo sa više od dva minuta prednosti stigla do prvog zlata za Švedsku na ovom šampionatu.
     Prateći logiku Ekholomove, mlada Nemica Tina Bahman uspela je da se zaustavi na samo dva promašaja, što joj je na kraju donelo srebrnu medalju. Na pragu podviga bila je Ukrajinka Vita Semerenko. Došavši na strelište za četvrto gađanje, sa vremenom koje joj je garantovalo borbu za zlato, Vita je u presudnom trenutku dva puta promašila, što je raspršilo snove o zlatu, ali ne i o medalji.
     Interesantno da je Vita Semerenko, posle odustajanja Oksane Hvostenko naknadno uvrštena u ekipu i na kraju osvojila medalju. Na sličan način posle odustajanja Olge Zajceve zbog bolesti, u ekipu Rusije uvrštena je Jekatarina Jurlova, koja je osvajanjem sedmog mesta na kraju bila najbolja domaća takmičarka. Blizu podviga bila je Beloruskinja Nadežda Skardino, koja će na prvu medalju morati da pričeka do nekog sledećeg takmičenja.
    
Na Svetskom prvenstvu u četvrtak je slobodan dan, dok je za petak zakazana štafeta na 4x7,5 kilometara u konkurenciji muškaraca.

     Rezultati trke individuala na 15 km: 1. Ekholm (Švedska) 47:08,3 minuta (0+0+0+0 promašaja), 2. Bahman (Nemačka) +2:15,8 minuta (0+2+0+0), 3. Vita Semerenko (Ukrajina) +2:52,1 (1+0+0+2); 4. Skardino (Belorusija) +3:01,7 (0+0+0+1), 5. Nojner (Nemačka) +3:16,6 (0+2+1+2)…

 

  

Biatlon SP, Hanti – Mansijsk 2011. -  Rastić i Milanko propustili priliku     Izvor:  www.zurnal.rs

     0
8.03.2011. Malo je nedostajalo pa da iz Hanti – Mansijska stigne vest da su najbolji srpski biatlonci ostvarili cilj i plasirali se među prvih 60 takmičara. Na pragu tog uspeha, koji bi bio najbolja satisfakcija za sve što su do sada uradili, ali i motiv i obaveza za kasnije, bili su Damir Rastić i Milanko Petrović.
     Rastić je krenuo fantastično. Posle dva gađanja na kojima nije imao nijedan promašaj, bio je u prvoj polovini. Jedan promašaj u trećem gađanju davao je nadu da bi momak iz Sjenice tu mogao i da ostane, ali su sve nade u vodu pale na poslednjem gađanju, gde je sa tri promašaja Rastić na kraju stigao tek do 84. mesta.
     Iako je na prva dva gađanja imao po jedan promašaj, Milanko Petrović sve je nadoknađivao odličnim trčanjem, možda i najbolje ove sezone, što je davalo nadu da bi konačno mogao da uradi ono što mu je ove sezone nekoliko puta izmicalo pred nosom. Međutim, dva promašaja na trećem i još tri na četvrtom gađanju Petroviću su doneli tek 87. Mesto. Kada se u obzir uzme samo trčanje i zaostatak od samo dva i po minuta od novog svetskog šampiona. Tarjeia Boa, što je za rukom pošlo samo malom broju takmičara.
     Trku su odvezla i preostala dva predstavnika Srbije Edin Hodžić i Nikola Jeremić, koji su zahvaljujući lošem gađanju na kraju ovosjili 110., odnosno 119. mesto.


Milanko Petrović i Damir Rastić
 

  

Hanti – Mansijsk 2011. -       Izvor:  www.zurnal.rs

     0
8.03.2011. Posle dve bronze red je stigao i na zlato. Iako je bio član zlatne mešovite štafete Norveške, tek sada se može reći da je mladi Tarjei Bo osvojio zlatnu medalju. Lider Svetskog kupa još jednom je potvrdio da je najbolji i u individualnoj trci na 20 kilometara stigao do zlata na SP u Hanti – Mansijsku.
     Svestan da je u ovoj disciplini, pored dobrog trčanja, potrebno i odlično gađanje, jer se svaki promašaj kažnjava sa jednom minutom, Bo je samo na trećem gađanju imao jedan promašaj, što mu je biolo dovoljno da uz standardno dobro trčanje nadmaši sve rivale i stigne do prvog zlata u karijeri.
     Razloga za zadovoljstvo konačno ima i selektor Rusije Vladimir Barnašov. Iako su njegovu odluku da u sastav za ovu trku stavi iskusnog Maksima Maksimova mnogi kritikovali, ispostavilo se da je to bio pravi potez. Jedan od retkih takmičara, koji nije imao nijedan promašaj, Maksimov je na kraju zauzeo drugo mesto i domaćinima šampionata doneo prvu medalju.
     Iako je posle 19 hitaca imao zlatnu medalju iskusni Austrijanac Krištof Zuman promašio je poslednji, dvadeseti hitac, što mu je na kraju donelo tek treće mesto i bronzanu medalju, ali obzirom na slavlje Austrijanca, on je ovim rezultatom bio prezadovoljan. Bez medalje su ostali Norvežani Emil Hegle Svendsen, Ole Ajner Bjerndalen, kao i Francuz Marten Furkad, kome je ovo bila prva trka u Hanti – Mansijsku u kojoj nije osvojio odličje.
     Rezultati trke individuala na 20 km: 1. Bo (Norveška) 48:29,9 (0+0+1+0 promašaja), 2. Maksimov (Rusija) +40,0 sekundi (0+0+0+0), 3. Zuman (Austrija) +45,5 (0+0+0+1), 4. Svendsen (Norveška) +49,7 (0+2+0+0), 5. Feri (Švedska) +1:16,9 (0+1+0+0)…

  

Hanti – Mansijsk 2011. - Forkadu prvo svetskog zlato      Izvor: b92, Beta

     0
6.03.2011. Francuz Martin Forkad osvojio je prvu značajnu titulu u karijeri pošto je trijumfovao na Svetskom prvenstvu u ruskom ski centru Hanti Mansijsk. 22-godišnji Forkad je osvojio titulu svetskog šampiona u bijatlonskoj trci na 12,5 kilometara postepenim startom, samo dan pošto je došao do srebra na deset kilometara.
     Za razliku od trke u subote na nedeljnoj nije učestvovao nijedan srpski takmičar.
     Iako je imao tri promašaja francuski bijatlonac je trijumfovao u vremenu od 33:02.6 minuta, s prednošću od skoro četiri sekunde u odnosu na Norvežanina Emila Heglea Svendsena, dok je treći bio njegov sunarodnik Tarjei Boe.

     Kod žena na programu je bila trka na deset kilometara, na kojoj je do zlata došla Finkinja Kaisa Makarajnen. 28-godišnja Makarajnenova je u subotu osvojila srebro u sprintu na sedam i po kilometara, a sada je trijumfovala u vremenu od 30:00.1 minuta, skoro 22 sekunde ispred Nemice Magdalene Nojner, koja je bila prva u subotu. Na treći stepenik pobedničkog postolja popela se Helena Ekholm iz Švedske.

     U ponedeljak je na Svetskom prvenstvu slobodan dan, a ono se nastavlja u utorak ženskom trkom na 15 kilometara individualnim startom.
 

  

Hanti – Mansijsk 2011. - Trke Potere      Izvor:  www.zurnal.rs

     0
6.03.2011. Svi oni, koji su prvi nedeljni popodnevni čas posvetili biatlonu, tačnije trci potere dama na SP u Hanti – Mansijsku, mogli su da se uvere u draž ovog sporta. Iako je posle tri gađanja sve išlo u prilog tome da će posle zlata u sprintu mlada Nemica Magdalena Nojner isti uspeh ponoviti i u poteri, do izražaja je došlo ono zbog čega je biatlon jedan od najpopularnijih zimskih sportova.
     Odlično trčanje i gađanje bez promašaja posle tri odlaska na strelište donela su Magdaleni Nojner ogromnu prednost i velike izglede da može do novog zlata. Ipak samo nekoliko sekundi bilo je dovoljno da se sve obrne za 180 stepeni.
     Ukazanu priliku, najbolja takmičarka ovogodišnjeg Svetskog kupa Kaisa Makarainen
(na slici) jednostavno nije mogla da promaši. Devojka iz Finske, koja je u sprintu osvojila srebrnu medalju i na četvrtom gađanju je, kao i u prethodna tri slučaja, gađala bez greške, što joj je pomoglo da preuzme vodeću poziciju i u narednih dva kilometra dođe do prvog zlata u karijeri. Na sličan način, odličnim gađanjem do bronze je stigla Šveđanka Helena Ekholm.

     Slična situacija, koja je počela nešto ranije dogodila se i u muškoj poteri na 12,5 kilometara u kojoj je najlošije prošao svetski šampion u sprintu, Nemac Arnd Fajfer. Iako je do poslednjeg gađanja vodio, očigledan nedostatak snage Fajfera je na kraju ostao bez medalje. Njegovu slabost iskoristili su Martin Furkad, Emil Hegle Svendsen i Tarjei Bo.


     Rezultati potere, dame 10 km: 1. Makarainen (Finska) 30:00,1 minuta (0+0+0+0 promašaja), 2. Nojner (Nemačka) +21,6 sekundi (0+0+0+2), 3. Ekholm (Švedska) +1:43,6 (0+0+0+0), 4. Henkel (Nemačka) +2:00,7 (0+0+0+0), 5. Berger (Norveška) +2:29,0 (1+0+0+1)…

     Muškarci 12,5 km: 1. Martin Furkad (Francuska) 33:02,6 (0+1+2+0), 2. Svendsen (Norveška) +3,8 (0+0+1+1); 3. Bo (Norveška) +5,2 (0+0+1+1), 4. Fajfer (Nemačka) +5,8 (0+0+1+1), 5. Birnbaher (Nemačka) +1:04,0 (0+0+1+1)…
 

  

Hanti – Mansijsk 2011. - Milanko Petrović  81. na trke na 10 km   Izvor: www.zurnal.rs

    
05.03.2011. - U prvoj pojedinačnoj trci na Svetskom šampionatu u Hanti – Mansijsku Srbija je imala četiri predstavnika. Kako se i moglo očekivati najbolji rezultat, 81. mesto zabeležio je Milanko Petrović, koji je uz malo sreće mogao i među prvih 60. Naime, startujući deveti, Milanko je posle prvog kruga imao odlično vreme, ali čim je zajedno sa Emilom Hegleom Svendsenom počeo je da duva jak vetar, tako da je na gađanju u ležećem stavu, Petrović imao dva promašaja, što se kasnije ispostavilo kao presudno za plasman. Na drugom gađanju Petrović je napravio još dve greške, tako da se realno nije ni moglo očekivati bolji rezultat.

     – Uh, bilo je jako teško, čemu svedoči i činjenica da samo dvojica od svih takmičara nije imao nijedan promašaj. Staza je u najmanju ruku čudna. U smenjuju se usponi, od blage do velike strmine i kraći padovi. Izuzetno je teška i tehnički zahtevna, ali i pored toga siguran sam da bih sa dva promašaja manje obezbedio plasman među 60. Ipak, biatlon je takav sport i sada ne vredi kukati – raportirao je iz Sibira Milanko Petrović.

     Sa tri promašaja (1+2) Damir Rastić osvojio je 100. poziciju od ukupno 125 takmičara, koliko je započelo i završilo trku. Sa tri promašaja i to u prvoj seriji Edin Hodžić stigao je tek do 105. pozicije, dok je sa isto toliko promašaja Nikola Jeremić bio 121.


 

  

Hanti – Mansijsk 2011. - Sprint trke na 10 km muškarci i 7,5km za žene      Izvor: Skijanje.rs

    
05.03.2011. - Biatlonci su imali Sprint trku na 10 km u kojoj je pobedio Nemački biatlonac Arnd Peiffer.      Nastupila su i sva četiri naša redstavnika na ovom Svetskom prvenstvu, i ostvarili sledeće plasmane:
               81 PETROVIĆ Milanko
             100 RASTIĆ Damir     
             105 HODŽIĆ Edin     
             121 JEREMIĆ Nikola   
     Žene su vozile svoju trku Spinta na 7,5 km. Pobedila je NEUNER Magdalena iz Nemačke.
     Sutra su na programu trke Potera na kojoj nastupa prvih 60 plasiranih iz sprint trka.


Hanti – Mansijsk 2011. - Trijumf Nemaca u Sibiru  Izvor: www.zurnal.rs

     05.03.2011. - Prvi dan pojedinačnih takmičenja na Svetskom šampionatu u ruskom Hanti – Mansijsku doneo je dominaciju Nemaca, koji su dva sprinta, muškom na 10 i kod dama na 7,5 kilometara stigli do dva zlata, još jednom potvrđujući da im staza u Hanti – Mansijsku prija više od onih u njihovoj domovini.

Pojedinačni takmičarski program počeo je trkom muškog sprinta na 10 kilometara u kom je na izuzetno zahtevnioj stazi, viđeno mnogo interesantnih preokreta i rezultata. Ipak, kada su u pitanju osvajači medalja, sve je proteklo onako, kako se, manje više i očekivalo. Sa jednim promašajem do prvog zlata na svetskim šampionatima stigao je Nemac Arnd Fajfer, koji je na veliko iznenađenje iza sebe ostavio sve Norvežane i potvrdio da je trenutno u izuzetnoj formi. Odličnim trčanjem posle drugog gađanja, na kom nije napravio nijednu grešku drugo mesto i srebrna medalja pripali su Francuzu Martinu Furkadu, dok je jedini Norvežanin na podijumu bio Tarjei Bo na trećem mestu. Jedan od dvojice takmičara, koji nisu napravili nijednu grešku, Rus od kog se najmanje očekivalo u nacionalnoj selekciji Andrej Makovjejev osvojio je četvrto mesto. Iako je sve vreme bio u konkurenciji za medalju nedostatak snage u finišu koštao ga je četvrtog mesta. Prijatno su iznenadili Letonci, koji su među prvih deset i 20 imali po jendog predstavnika.

Nešto kasnije u trci dama na 7,5 kilometara viđena je žestoka bitka. Za razliku od muškaraca, koji su promašivali, kod dama je bilo mnogo onih bez ili samo sa jednim promašajem. Dobro je poznato da kada dobro gađanja Magdalenu Nojner niko ne može da nadmaši, što se ponovilo i u Hanti – Mansijsku gde je stigla do drugog zlata na SP. Drugo mesto pripalo je najboljioj sprinterki ove sezone Kaisi Makarainen iz Finske, dok je olimpijska šampionka Anastasija Kuzmina sa jednim promašajem završila na trećem mestu. Iako na gađanju nije imala nijedan promašaj najbolja Ruskinja Olga Zajceva zauzela je četvrto mesto i isto kao i kolega Makovjev za dlaku ostala bez medalje, dok su dva promašaja Tori Berger donele tek sedmo mesto.

Rezultati sprinta

Dame 7,5 km: 1. Nojner (Nemačka) 20:31,2 minuta (0+0 promašaja), 2. Makarainen (Finska) +12,2 sekunde (0+0), 3. Kuzmina (Slovačka) +40,0 (0+1), 4. Zajceva (Rusija) +47,7 (0+0), 5. Ekholm (Švedska) +1:01,0 (0+0)…

Muškarci 10 km: 1. Fajfer (Nemačka) 24:34,0 (0+1), 2. Furkad (Francuska) +13,0 (2+0), 3. Bo (Norveška) +25,2 (1+0); 4. Makovjejev (Rusija) +30,0, 5. Svendsen (Norveška) +30,4 (1+1), … 81. Petrović (Srbija) +3:36,4 (2+2)…100. Rastić (Srbija) +4:40,0 (1+2)… Hodžić (Srbija) +5:06,2 (3+0)… 121. Jeremić (Srbija) +7:01,5 (2+1)…

  

Hanti – Mansijsk 2011. - Norvežanima prvo zlato na SP       Izvor: b92 , Beta

     0
3.03.2011.
Reprezentacija Norveške osvojila je prve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u bijatlonu. U ruskom skijaškom centru Hanti Mansijsk Norvežani su u mešiovitoj štafeti završili ispred Nemačke i Francuske. Za Norvešku su nastupili Tora Berger, An Kristin Flatland, Ole Ajner Bjerndalen i Tarji Boe i na kraju imali 22,9 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirane.

     Odluka je pala u poslednjoj izmeni kada je Boe prestigao Nemca Grajsa.

     Na Svetskom prvenstvu učestvuje i četvoro takmičara iz Srbije ali nisu nastupili u štafetnoj trci.
 

  

Biatlon Svetsko prvenstvo u Hanti – Mansijsk        Izvor: tv.sb.eurosport.com

    
Svetsko prvenstvo u biatlonu 2011. se odrzava od 01. do 13.03.2011 u sibirskom centru Khanty-Mansiysk, 2760 km severno-istočno od Moskve. Ovaj sibirski grad drugi put biće domaćin najboljim bijatloncima i bijatlonkama sveta koji će se nadmetati u 6. disciplina u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
     Najveći broj zlatnih medalja na prošlom šampionatu u Pjong Čangu osvojila je reprezentacija Norveške koja će i ove godine biti najveći favorit u muškoj konkurenciji, dok se u ženskoj, nakon povlačenja dvostruke šampionke Keti Vilhelm, očekuje ujednačenija borba u koju Nemice ulaze sa izuzetno jakim duom Nojner-Henkel.
     Reprezentacija Rusije sve nade polaže u iskusnog Ivana Čerecova ,ali i mlade i afirmisane Evgenija Ustjugova i Antona Šipulina.
     Poslednja dva takmičenja svetskog kupa pokazala su da je forma većine favorite u uzlaznoj liniji pa se, kao u Fort Kentu, mogu očekivati foto finiš završnice u većini disciplina.
     Staza u Kanti Mansisku nije najteža niti najlakša. Ono što odlikuje ovo područije jesu ekstremno niske temperature i vetar koji bi mogli znatno uticati na ishod svake trke. Ipak to nije novost za najbolje među najboljima koji su u dosadašnjem toku sezone, skijajući od -20 do +5 ,po mećavi i po kiši, pokazali da ne postoje prepreke koje su iznad, u post olimpijskoj godini, najvećeg takmičenja u sezoni.

   

Biatlon - Milanko Petrović 38. u Evropi    Izvor: www.zurnal.rs
    
27.02.2011. - Čuvena rečenica „Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem“, koja je obeležila film „Sjećaš li se Doli Bel“, potvrđuje se u slučaju trenutno najboljeg biatlonca Srbije Milanka Petrovića. Posle dobrog starta sezone, potom nekolko propuštenih šansi tokom trka Svetskog kupa, Petrović je najbolji rezultat sezone zabeležio na EP u italijanskom Ridnauu.
     Sa dva promašaja u trci sprinta na 10 kilometara, Petrović je zauzeo 38. mesto sa 2:50,4 minuta zaostatka za pobednikom Tobijasom Eberhardom iz Austrije i sa još manjim zaostatkom u odnosu na drugoplasiranog Rusa Alekseja Volkova i iskusnog Italijana Lukasa Hofera na trećem mestu. U istoj trci Edin Hodžić je sa tri promašaja bio 64.sa zaostatkom od 6:19,1 minuta, dok Nikola Jeremić nije završio trku.
     U trci potere na 12,5 kilometara Petrović je platio danak velikom broju promašaja, sedam, od čega četiri na poslednjem gađanju, što mu je na kraju donelo tek 42. mesto sa 6:01,6 minuta zaostatka za pobednikom Aleksejom Volkovom iz Rusije. Drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Bugarin Krasimir Anev, dok je Francuz Beatri bio treći.
     U juniorskim trkama na istoj distanci Emir Hrkalović je u sprintu zauzeo 51. mesto sa jednim promašajem i 5:16,9 minuta zaostatka za pobednikom Vjačeslavom Akimovim iz Rusije. U istoj trci Sanjin Dizdarević je sa pet promašaja završio kao 58. sa zaostatkom 5:49,9 minuta.
     U trci potere na 12,5 kilometara Dizdarević je odustao posle pet promašaja na prvom gađanju, dok je Emir Hrkalović diskvalifikovan čim je zaostao više od jednog kruga za pobednikom Vjačeslavom Akimovim.

   

Biatlon - Evropsko prvenstvo Ridnaun 2011   
    
27.02.2011. - U toku je IBU Otvoreno Evropsko prvenstvo u Biatlonu 2011 koje se od 20.-27.02.2011. održava u Italijanskom nordic ski centru Ridnaun.
     Na prvenstvu nastupaju i reprezentativci Srbije i to - seniori: Petrović Milanko, Jeremić Nikola i Hodžić Edin kao i juniori: Dizdarević Sanjin i Hrkalović Emir.

       

Biatlon - Kredit za odlazak SP u Hanti – Mansijsk        Izvor:zurnal.rs
    
23.02.2011. - Iako su obezbedili norme, najbolji biatlonci Srbije će po svoj prilici, put na SP u Hanti – Mansijski finansirati kreditom komercijalnih banaka.
     Naime, iako je u budžetu Republike Srbije, tačnije delu koji je predviđen za Ministarstvo omladine i sporta, za biatlon je predviđeno 3.000.000 dinara, što je predmet ugovora potpisanog između ministarstva i Biatlon saveza Srbije, nijedan deo tih sredstava nije uplaćen na račun Saveza. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, koju niko ne spori, bar deo predviđenih sredstava bio bi dobrodošao pred odlazak na najveće biatlonsko takmičenje ove sezone.
     Poslednja nada da se izbegne zaduživanje je pomoć sponzora, pre svih NIS, od kog odgovor na nedavno poslati upit još nije stigao.

      

Biatlon - Damir Rastic izborio normu za nastup u Svetskom kupu    Izvor:zurnal.rs
    
19.02.2011. - Na biatlon trci IBU kupa u Banskom - Bugarska, u konkurenciji olimpijskih šampiona Jevgenija Ustjugova i Ane Bogali – Titovec, te ništa lošijih Krasimira Aneva i Antona Šipulina biatlonci iz Srbije imali težak zadatak da se izbore za norme nastupa u SK (15 % od vremena trojice najboljih), te na predstojećem SP u Hanti–Mansijsku (20 %).
     Obzirom da je Milanko Petrović bio na trkama Svetskog kupa u SAD, najbolji rezultati su se očekivali i stigli od Damira Rastića. U obe trke sprinta Rastić je izborio normu za sledeću sezonu u Svetskom kupu. Sa tri promašaja u prvoj, Rastić je zauzeo 28. mesto sa 13,2 % zaostatka od vremena Jevgenija Ustjugova, dok je u drugoj sa promašajem više bio 25. sa 12,8 % slabijim vremenom od jednog od najboljih takmičara na svetu.

       

Biatlon - Damir Rastic izboruio normu za nastup u Svetskom kupu   Izvor: www.zurnal.rs

 
   
17.02.2011. - Ne tako davno na pomen Bugarske javljale su se različite asocijacije, ponekad pozitivne, ali kod većine, uglavnom negativne. Ipak, tokom dve decenije ciljanog rada u saradnji sa prijateljima sa istoka i zapada, Bugarska je napravila mnogo koraka unapred. Naravno, još je to daleko od savršenog ili onog što bi većina želela da se dogodi preko noći, ali pomak je očigledan.

     Tako su Bugari poslednjih godina postali prepoznatljivi po turizmu, kako letnjem, tako i zimskom, a najsvetliji primer ovog drugog je Bansko, koje je istovremeno postalo i centar vrhunskog centra u ovom delu sveta. Već treću godinu za redom Bansko je u kalendaru Svetskog kupa u alpskom skijanju, što svake godine zahteva izdatak od tri miliona evra. Iako se radi o nacionalnom parku (Pirin), preduzimljive ljude iz Banskog to nije omelo da u neposrednoj blizini staze „Alberto Tomba“, tačnije nepunih sto metara od ciljne ravnine, naprave biatlonski centar „Banderica“ ( www.biathlon-bansko.com ).

  
                    Biatlon ski centar „Banderica“                              Ekatarina Dafovska

     Posle evropskih takmičenja, u zimskom i letnjem periodu, zahvaljujući dobrom radu, verovatno i autoritetu predsednika Biatlon saveza Bugarske, olimpijske šampionke iz Nagana Ekatarine Dafovske, Bansko je ove godine bilo domaćin trka IBU kupa, takmičenja za stepenicu niže od Svetskog kupa. U konkurenciji olimpijskih šampiona Jevgenija Ustjugova i Ane Bogali – Titovec, te ništa lošijih Krasimira Aneva i Antona Šipulina biatlonci iz Srbije imali težak zadatak da se izbore za norme nastupa u SK (15 procenata od vremena trojice najboljih), te na predstojećem SP u Hanti – Mansijsku (20 %).

     Obzirom da je Milanko Petrović bio na trkama Svetskog kupa u SAD, najbolji rezultati su se očekivali i stigli od Damira Rastića. U obe trke sprinta Rastić je izborio normu za sledeću sezonu u Svetskom kupu. Sa tri promašaja u prvoj, Rastić je zauzeo 28. mesto sa 13,2 % zaostatka od vremena Jevgenija Ustjugova, dok je u drugoj sa promašajem više bio 25. sa 12,8 % slabijim vremenom od jednog od najboljih takmičara na svetu.


Nikola Jeremić i Bole
                  Sanjin Dizdarević

     Što se tiče ostalih naših takmičara, prvog dana pravu pometnju uneo je junior Sanjin Dizdarević. Takmičar sa najmanjim stažom u biatlonu, sa tri promašaja zabeležio je najbolji rezultat u karijeri, osvajanjem 41. mesta i 18,9 % procenata zaostatka za Ustjugovim. Iza njega završili su i iskusniji Edin Hodžić (46. mesto, 19,9 %), Nikola Jeremić (55., 23,2 %), te Dizdarevićev vršnjak Emir Hrkalović (54., 22,9 %).

 
 Emir Hrkalović             Biatlonke Srbije

     Odličan rezultat i norma Dizdarevića, ostalima je bio veliki motiv da dan kasnije u drugoj trci pristupe mnogo ozbiljnije, požrtvovanije, što je na kraju donelo bolje rezultate. Jeremić je po drugi put ove sezone za dlaku ostao bez norme za Svetski kup (38.,15,8 %), stepenicu niže završio je Hrkalović (16,1 %) dok je Edin Hodžić bio 46. (19,2%). Startujući u prvoj grupi Dizdarević je završio na 54. mesti (21,3 %), što za talentovanog momka može biti samo dodatni podsticaj za još veći rad, zalaganje, a samim tim i napredovanje.

     Za razliku od muškaraca, gde se posebno sa pojavom konkurencije, situacija zaoštrava i motiviše sve na još bolji rad, ženski biatlon tim Srbije tek je u začetku. Tako je najmlađa takmičarka Ajla Džeković korektno odradila dve trke, dok su nastupom u drugom sprintu Irina Jemcov i Teodora Đukanović stekle neophodno iskustvo za dalje.

     Navijači

     Kao što je to slučaj sa Kanađanima i sličnima, prisustvo u Banskom, turisti iz Rusije iskoristili su da odgledaju biatlonske trke i pruže podršku svojim sunarodnicima, koje je predvodio selektor Vladimir Barnašov. To za nas i ne bi bilo toliko značajno, da ti isti navijači nisu pružali podršku i našim takmičarima, pre svih devojkama, koje su imale prilike da osete barem delić atmosfere.


     Jedinstveni Balkan
     Na inicijativu direktora trka IBU kupa Venceslava Ilieva, uz podršku Biatlon saveza Srbije na čelu sa predsednikom Milivojem Ilićem, prošle godine osnovana je regionalna Balkanska biatlon federacija, koja okuplja deset zemalja (Srbija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Gruzija, Turska, Makedonija, Hrvatska i BiH), što predstavlja skoro četvrtinu od ukupnog broja članova Svetske biatlonske unije (IBU). Trka u Banskom iskorištena je za još jedan sastanak i dogovor o daljim koracima.

     Ništa bez Šukija
     Prisustvo u Banskom, jedan od pionira biatlona u Srbiji Aleksandar Šuki Milenković iskoristio je da se okuša sa mnogo mlađim rivalima i na kraju završi na 61. mestu, ostavljajući iza sebe 12 takmičara.

 

  

Biatlon - Srbija na dobrom putu        Izvor: www.zurnal.rs

 
   
09.02.2011. - Sigurno je da ne protekne ni dan a da se neko ne podseti velikih sportskih uspeha nekadašnje velike zemlje od Vardara pa dro Triglava. Bilo da je u pitanju generacija, koja je veći deo života provela u statusu građanina SFRJ ili mladih ljudi, koji su rođeni u i posle „vremena osvešćivanja i borbe sa jednoumljem“, sigurno je da svima zastaje dah od pomisli kakve bi uspehe postigla fudbalska reprezentacija sa Draganom Stojkovićem, Robertom Prosinečkim, Davorom Šukerom, Darkom Pančevom ili košarkaška, a o rukometu i vaterpolu i da ne govorimo.
     Pored ekipnih, bivša zajednička država, ni u pojedinačnim sportovima nije beležila loše rezultate, a postoje i ona takmičenja, koja su u novim zemljama postala popularna tek po raspadu. Uspesi alpskih skijaša 80 – tih godina prošlog veka, polako su otvarali vrata i drugim sportovima sa prefiksom zimski. Uspeh pokojnog Mladena Grujića, Sarajlije koji je osvojio prve bodove u Svetskom kupu u biatlonu za bivšu Jugoslaviju, bio je uvertira za ono što se događa nekoliko poslednjih godina.
     Ako su uspesi Andreje Grašič, Janeza Mariča i Tadeje Brankovič, ostali nezapaženi na prostorima bivše države, treće mesto i bronzana medalja Jakova Faka na ZOI u Vankuveru preko noći je ljude zainteresovala za ovaj sport. U istoj trci Slovenac Klemen Bauer osvojio je četvrto mesto, što je samo potvrdilo da i na ovim prostorima biatlon postaje sve popularniji sport.
     Obojica takmičara došla su iz „fabrike“ Uroša Velepeca, prvog trenera muške reprezentacije Slovenije. Član mlađih kategorija nekadašnje Jugoslavije, već godinama je trener u reprezentaciji Slovenije, koji i pored brojnih obaveza uspeva da nađe vremena, kako bi pomogao da biatlon u Srbiji stane na zdrave noge.
     Osim lepih želja i ekspertskog televizijskog znanja, za pristojne rezultate neophodan je minimum uslova, koji podrazumeva bar jedan biatlonski centar u državi, koji bi bio na raspolaganju 365 dana u godini. Odavno postoji ideja da se centar napravi na lokalitetu „Žare“ u blizini Sjenice u čijoj realizaciji učestvuje i sam Velepec, mada je Kopaoniku mnogo realnija opcija jer već postoje „Crvene bare“.
     – Posao smo podelili u nekoliko faza. Pošto smo izvideli teren i nacrtali projekat staze i strelišta, prešli smo u drugu fazu. Određena je trasa buduće staze i čekamo slobodnu priliku da je testiramo da vidimo da li smo na dobrom putu. Iako bi čitava realizacija mogla da teče i brže, saradnja sa opštinom Sjenica nas pomalo usporava, ali nije strašno, jer ništa bolji nije ni slučaj kada radite sa birokratijom u zemljama zapada. Siguran sam da smo napravili odličan projekat i da će centar „Žare“ biti pun pogodak. Takođe sa kolegama iz Srbije pokušali smo da oživimo i „Crvene bare“, ali to je u odgovornosti vaše vojske i za sada konkretnog odgovora nema – istakao je Uroš Velepec.
     Osim po pitanju izgradnje centra, prvi trener reprezentacije Slovenije, proteklih godina učestvovao je u trenažnom procesu srpskih biatlonaca.
     – Sa kolegama iz Biatlon saveza Srbije, predsednikom Milivojem Ilićem i ostalima, pokušavamo da uspostavimo sistem, koji će svake godine izbacivati nekoliko takmičara. Prema onome što smo do sada uradili, moram priznati da sam zadovoljan, momci su još uvek mladi, a opšte je poznato da značajniji rezultati u biatlonu dolaze tek posle 25. godine. Ipak da bi se to i dogodilo potrebna je šira podrška, jer teško je očeivati da bilo ko da svoj maksimum, ako stalno mora da brine o egzistenciji. Kod nas je to drugačije odrađeno, jer su svi naši reprezentativci zaposleni u Vojsci Slovenije. Iako se ne mogu pohvaliti da imaju visoku platu, nekih par stotina evra, činjenica da ne moraju da razmišljaju o finansijskom aspektu omogućava im da se nesmetano posvete treningu, mnogo znači – objasnio je Velepec.

     
 

Srpski takmičari na Biatlon Svetskom kupu u Antholzu (ITA)       Izvor: IBU
    
20. 01.2011.  Na 6. ovogodipnjem IBU Svetskom kupu u biatlonu, koji se održava u Italijanskom ski centru za nordijske sportove Antholz, danas je vožena sprint trka na 10 km za muškarce. Pobedio je Rus Anton Šipulin ispred nemca Michaela Greisa na drugom mestu - oboica bez promasaja. Treće mesto je zauzeo Norvežanin Lars Berger sa jednim promašajem.
     Na ovoj trci Svetskog kupa nastupili su i reprezentativci Srbije. Milanko Petrović sa 4 promašaja je zauzeo 87 mesto, a Damir Rastić sa 5 promasaja je bio predposlednji 94.

 


SEZONA 2009/2010

    

    
 

Jahorina, Dvorišta -  Balkansko prvenstvo u biatlonu      Izvor: www.oc-jahorina.com
     17.-21.03.2010.
Ski-centar za nordijske smučarske discipline Dvorišta, nadomak olimpijskog kompleksa Jahorina, od 17. do 21 marta ugostio je Balkansko prvenstvo u biatlonu. Prvenstvo u biatlonu je okupilo više desetina takmičara iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Bugarske.
     Balkanijada u biatlonu održava se pod pokroviteljstvom Opštine Pale i Grada Istočnog Sarajeva i u tehničkoj organizaciji Smučarskog kluba Romanija. Prije početka takmičenja, predsjednik OO Balkanskog prvenstva, načelnik opštine Pale, Slobodan Savić, istakao je kako su definisana sva zaduženja i obaveze, uz konstataciju da su definisani svi detalji tehničke prirode, koji bi trebalo da garantuju visok organizacioni nivo i željeni uspjeh jedne od najvećih sportskih smotri u ovoj godini.

    
 

IBU U26 Evropsko prvenstvo u biatlonu 2010 - Orepa, Estonija
     06.03.2010. U toku je IBU U26 Evropsko prvenstvo u biatlonu za takmičare do 26 godina starosti, koje se od 01-07.03.2010. održava u Otepi u Estoniji. Nastupaju i takmičari iz Srbije:

RASTIC Damir,  PETROVIC Milanko,  HODZIC Edin,  KRSMANOVIC Dejan,  JEREMIC Nikola.
                       

02.03.2010. u trci na 20 km reprezentativci Srbije su ostvarili plasmane od 56 do 64 mesta od 65 takmičara na cilju.
     56 30 RASTIC Damir          SRB 1:05:26.7  2 2 1 1  6    1:11:26.7 +11:38.7
     62 45 HODZIC Edin           SRB 1:07:33.2  2 4 1 2  9    1:16:33.2 +16:45.2
     63 7 PETROVIC Milanko     SRB 1:04:52.8  3 5 2 3  13   1:17:52.8 +18:04.8
     64 65 KRSMANOVIC Dejan SRB 1:08:03.3  3 4 2 5  14   1:22:03.3 +22:15.3

04.03.2010. - Štafeta 4 x 7,5 km - Prva srpska stafeta na Evropskom takmicenju je zavrsila na poslednjem 17. mestu.
17 12 SRB - SERBIA                         11+23 1:40:40.0                            +20:19.5
    12-1 r HODZIC Edin          1+3 3+3  4+6     25:52.4      17    25:52.4 17 +6:00.5
    12-2 g JEREMIC Nikola      1+3 0+2  1+5      26:01.7     17    51:54.1 17 +11:47.5
    12-3 y RASTIC Damir        2+3 1+3  3+6      23:46.4     16 1:15:40.5 17 +15:38.4
    12-4 b PETROVIC Milanko  1+3 2+3  3+6      24:59.5     17 1:40:40.0 17 +20:19.5

06.03.2010. -u trci na 10 km  Na današnjoj trci muškarci individualno 10km slobodnim stilom nastupili su i ostvarili sledeće plasmane:
    34 27 RASTIC Damir          SRB   0 1 1   28:29.6   +2:00.2
    62 11 PETROVIC Milanko    SRB   3 2 5   31:05.6   +4:36.2
    67 52 JEREMIC Nikola        SRB   1 0 1   32:03.1   +5:33.7
    69 68 KRSMANOVIC Dejan  SRB   3 4 7   34:20.6   +7:51.2

34. mesto Damira Rastića predstavlje najbolji plasman nekog Srpskog biatlonca na nekom Evropskom takmičenju. U drugoj seriji gađenja u stojećem stavu imao je jedan promasaj i dodatni kzneni krug. Da je bio 100% uspesan u gađanju, za ocekivati bi bilo da bi tada zauzeo oko 20. mesta.
 
07.03.2010. na progremu je bila Potera (Pursuit). Nastupio je samo Damir Rastic i ponovo ostvario dobar plasman zauzev
ši 39. mesto. Ovo su plasmani koji na trkama IBU Svetskog kupa obezbedjuju bodove, sto u ovom trtenutku za nekog takmičara iz Srbije predstavlja veliki uspeh. U biatlonu se dobrim gadjanjem može nadomestiti trkačko vreme. Od danasnje 4 serije po 5 gadjanja, promasio je u prvoj, trecioj i cetvrtoj seriji po 2 - ukupno 6.
     Ali u tome i jeste čar Biatlona. Kada se uloyi sav napor u trcanje i srce radi oko 150 otkucaja, staje se na strelište, treba se umiriti i biti precizan... Sve cestitke za Damira Rastica...

    

U timu Srbije troje Sjeničana!         Izvor: Danas.rs      Autor: S. LJ.
     04.02.2010.
Sjenica - Prema odluci Olimpijskog komiteta Srbije, na osnovu ostvarenih rezultata, u nordijskim disciplinama i bijatlonu, na predstojećim Olimpijskim igrama u Vankuveru, našu zemlju će predstavljati Sjeničani. Devetočlana takmičarska ekipa Srbije uskoro će biti u Kanadi. Među njima je i troje Sjeničana: Belma Šmrković i Amar Garibović, koji će se takmičiti u smučarskom trčanju, i jedini bijatlonac sa najboljim rezultatima u Srbiji Milanko Petrović. Svi oni su članovi Smučarskog kluba Jelenak iz Sjenice.

    
Belma         Amar             Milanko

     - Napokon se ostvario san svih sportskih radnika i članova SK Jelenak. Još 1997.godine, kada smo obnovili rad u klubu, obećali smo ovim mladim takmičarima, tada pionirima i cicibanima, da ćemo neke od njih povesti na Olimpijadu. To smo i ostvarili, potvrđujući činjenicu da je Jelenak, jedan od najuspešnijih klubova, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu, izjavio je za naš list, trener državne reprezentacije u nordijskim disciplinama Murat Garibović iz Sjenice. Kao trener koji je donekle pratio logistiku kod svih sjeničkih olimpijaca, Garibović je istakao da se, s obzirom na njihovo prvo učešće i, kako je rekao, oskudna finansijska sredstva u toku priprema, od ove Olimpijade ne mogu baš očekivati neki značajni rezultati.

     - Preko Vankuvera, mi zapravo gledamo na sledeću Olimpijadu za četiri godine u Sočiju, gde bi Milanko, koji će tada biti dvadesetšestogodišnjak i Amar kao dvadesetdvogodišnjak, mogli da se izbore za neki od podijuma. Verujem da je ovo samo početak, i da ove momke tek očekuju rezultati, kazao je Garibović.

     Belma Šmrković, Milanko Petrović i osamnaestogodišnji Amar Garibović, kao najmlađi olimpijac, po ostvarenim rezultatima u svojim disciplinama, poslednjih godina su najuspešniji u Srbiji. Predstojeća Olimpijada je kruna njihovog dosadašnjeg uspeha. Oni su presrećni što imaju priliku da na tako značajnom takmičenju predstavljaju svoj klub, svoj grad i svoju zemlju. Ne žale se zbog velikog odricanja, jer, njihov san je, kažu, već ostvaren. Zbog nedostatka snega u Sjenici većim delom januara, oni su svakodnevno vredno trenirali na obližnjem Zlataru, a poslednje petodnevne pripreme završili su proteklog vikenda na Kopaoniku. U ponedeljak u Beogradu, na proslavi stogodišnjice od osnivanja Olimpijskog komiteta u Srbiji, organizovan je svečani prijem za kompletan takmičarski tim, koji danas treba da otputuje u Kanadu. Olimpijske igre u Vankuveru počinju 12.februara, a nastup sjeničkih olimpijaca planiran je 15.februara.

    

Murat Garibović: ‘‘Poslednji testovi pred Vankuver’’        Izvor: radiostoplus.com
     02.02.2010. Troje reprezentativaca iz skijaškog kluba ‘‘Jelenak Sjenica’’ završili su pripreme za predstojeću zimsku Olimpijadu u Vankuveru, koja će se održati od 12-28. februara.
     Trener ovog kluba i nordijskog tima Srbije Murat Garibović je rekao da se reprezentativci trenutno nalaze u Beogradu na poslednjim testovima pred put u Kanadu.
     ‘‘Ostalo je da Belma Šmrković, Milanko Petrović i Amar Garibović obave poslednje testove za veliko takmičenje. Činjenica je da će Sjenica imati troje predstavnika na predstojećoj Olimpijadi i tome ništa ne treba dodati’’, rekao je Garibović radiju Sto plus.
     Bijatlonac Milanko Petrović (22) koji će 14. februara učestvovati u sprintu na deset kilometara. Ukoliko se plasira među prvih 60, on će dva dana kasnije nastupiti i u dohvatnoj trci na 12,5 kilometara. Učešće na Igrama Petrović će završiti 18. februara, kada je na programu pojedinačna trka na 20 kilometara.
     Belma Šmrković (20) i Amar Garibović (19) će nastupiti u nordijskom skijanju, a oboje će izaći na stazu 15. februara. Šmrkovićeva će učestovati u trci na 10.000 metara slobodnim stilom, a Garibović na 15.000 metara slobodnim stilom.
     Na zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru Srbiju će predstavljati desetoro sportista.

 

Srce je puno!         Izvor: Novosti.rs
     02.02.2010. Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, Srbiju će predstavljati i četvoročlana delegacija iz Sjenice, male i siromašne varoši na Pešteru, koju čine članovi ovdašnjeg ski-kluba Jelenak, takmičari: Milanko Petrović (22), Amar Garibović (19) i Belma Šmrković (20) i njihov trener Murat Garibović.
     Planirano je da Milanko nastupi u bijatlonu na 10 i eventualno na 20 kilometara, a Amar i Belma u nordijskom trčanju na 15 kilometara. Milanko će na stazu izaći 14, a Amar i Belma 16. februara.
     - Presrećni smo, san svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama. Sanjala sam taj trenutak, ali se nisam nadala da će tako brzo san postati java, pogotovo što živim i treniram u maloj Sjenici i malom klubu Jelenak. Još ne verujem da ću predstavljati zemlju na Olimpijadi. Zahvaljujući velikoj volji, upornosti, dobrom radu i našem vrsnom treneru i pedagogu Muratu Gariboviću, a i podršci i pomoći Skijaškog saveza Srbije, sa puno optimizma i ponosa putujemo u Kanadu - kaže Belma Šmrković, jedno od brojne „sjeničke dece“ koja u skijanju beleže samo rekorde i pobede.
     Trener Murat Garibović naglašava da će članovi Skijaškog kluba Jelenak pravi bum napraviti na sledećoj Olimpijadi u Sočiju.
     - Nije lako nametnuti se iz male Sjenice i siromašnog kluba u provinciji i izboriti se za reprezentativni dres i put na Olimpijske igre. Ponosan sam na „moju decu“ i presrećan što je naš Jelenak dao troje učesnika ZOI. Srce mi je puno, radosni su svi u Sjenici i na Pešteru. Kakav god rezultat da ostvarimo, a mi ćemo dati sve od sebe da budemo što bolji, mi se osećamo kao pobednici - ističe Garibović, „alfa i omega“ nordijskog skijanja u Srbiji i trener u Skijaškom klubu Jelenek. - U Sjenici ima vrsnih skijaša koji ovoga puta nisu uspeli da izbore olimpijsku vizu. Zato se nadamo da će država i opština naći načina da nam pomognu da na Pešteru, gde postoje izvanredni uslovi za nordijsko skijanje, „proizvedemo“ i buduće olimpijske šampione. Talenata ima mnogo, samo bi im trebalo obezbediti uslove za rad, a rezultati će sigurno doći.
     Svih troje Sjeničaka odlični su studenti i skromni mladi ljudi, koji u Sjenici i širom Srbije služe za primer.

SJENICA I U PEKINGU
     ZANIMLJIVO je da je „mala Sjenica“ imala svog predstavnika i na poslednjim Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu. Ovaj grad i Srbiju predstavljao je bacač kugle Almir Kolašinac o kome će se, tvrde u Sjenici, još čuti.

 


Belma Smrkovic

Srpski nordijci spremni za ZOI 2010.         Izvor: B92.net
     Troje srpskih reprezentativaca iz skijaškog kluba "Jelenak Sjenica" završili su pripreme i sada se spremaju za put na predstojeće Olimpijske igre u Vankuveru.
     Trener tog kluba i nordijskog tima Srbije Murat Garibović rekao je da se reprezentativci trenutno nalaze u Beogradu gde obavljaju poslednje testove pred put u Kanadu.
     „Ostalo je da Belma Šmrković, Milanko Petrović i Amar Garibović obave poslednje testove za veliko takmičenje. Činjenica je da će Sjenica imati troje predstavnika na predstojećoj Olimpijadi i tome ništa ne treba dodati“, rekao je Garibović.
     Bijatlonac Milanko Petrović će 14. februara učestvovati u sprintu na deset kilometara. Ako se plasira medju prvih 60, on će dva dana kasnije nastupiti i u dohvatnoj trci na 12,5 kilometara. Učešće na Igrama Petrović će završiti 18. februara, kada je na programu pojedinačna trka na 20 kilometara.
     Belma Šmrković i Amar Garibović nastupiće u nordijskom skijanju, a oboje će izaći na stazu 15. februara. Šmrkovićeva će učestovati u trci na 10.000 metara slobodnim stilom, a Garibović na 15.000 metara slobodnim stilom.
    Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru Srbiju će predstavljati desetoro sportista.


Poslednje vesti na:
www.zlatibor.rs


  Izvor: www.Zlatibor.rs  


Phone : +381 31 845 338
Fax : +381 31 842 666
Email :  radosavj@ptt.rs


Započela izgradnja staze za nordijsko skijanje na Zlatiboru      Izvor: TO Zlatibor
     30. nov 2009. Smučarski klub “Zlatibor” i Opština Čajetina započeli su izgradnju staze za nordijsko skijanje na Zlatiboru, nalokacije Tić polje u podnožju Spomenika. Ovaj teren već decenijama predstavlja mesto na kome se pripremaju smučari kluba “Zlatibor” imesto na kome se održavaju takmičenja u nordijskom skijanju. Odmah nakon završetka prve faze radova ova staza će biti homologizovana, odnosno uradjena po standardima Medjunarodne skijaške federacije (FIS), što je uslov koji omogućava održavanje medjunarodnih takmičenja.
     Prva faza gradnje koštaće 500.000 dinara i odnosićese na zemljane radove i drugo parterno uredjenje, dok će se kasnije pristupiti izgradnji biatlonske staze i strelišta. Konačna faza predvidja izgradnju pratećih objekata neophodnih za sportiste i rekreativce, kao što su svalačionice, ski ostave i slično.
     Zlatibor dobija novi objekat sportsko-rekreativne infrastrukture koji će moći da koriste ne samo vrhunski sportisti već irekreativci. U kasnijoj fazi staza će moći da se koristi i u druge svrhe, kao što je vožnja planinskih bicikala i drugo.

Vest poslta iz:
Ski servisa "METAL"  
metal_kg@nadlanu.com 
Servis extreme sport

Kragujevac,   tel: 034/ 305-385, 305-386,   063/ 633-405 


Biatlonci Srbije na pripremama na Pokljuki SLO      Izvor:Biatlon savez
     02.11.2009.
Članovi Biatlon reprezentacije Srbije su ispunili letnji program treninga, a sada se nalaze na prprema u poznatom slovenačkom biatlon centru Pokljuka.
     Reprezenativac Milanko Petrović (na slici),  član kluba Jelenak iz Sjenice, je potencijalni kandidat za učešće na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. u ovoj disciplini. Njegove pripreme za ispunjavanje Olimpijske norme pomoglo je Ministarstvo omladine i sporta Repunlike Srbije


BIATLON reprezentacija Srbije za sezonu 2009/2010.
- Predsednik BIATLON SAVEZA je ing.Milivoje Ilić.
- Stručni savet BIATLON komisije čine:
1. Aleksandar Milenković, trener reprezentacije Ž ,selektor – savezni kapiten
2. Milosavljevic Tihomir, trener reprezentacije M
3. Džeković Almir, trener reprezentacije
4. Senad Rastić, pomoćni trener reprezentacije
5. Smrkovic Aid, pomocni trener
6. Segrt Miroslav ,streljacki trener
7. Perisic Igor, pomocni trener
8. ,predstavnik SK Zlatibora

- Takmičarski timovi - reprezentativci 
Seniori
Milenković Aleksandar 1967. Zlatibor &
Hodžić Admir 1985. Revusa
Krsmanović Dejan 1986. Zlatibor *
Jeremić Nikola 1986. Zlatibor &
Hodžić Edin 1986. Revusa *
Vuković Igor 1980. Novi Sad cross
Rastić Damir 1988. Sjenica*
Petrović Milanko 1988. Jelenak*

JUNIORI
Rastic Ajlan 1993 Jelenak
Kutlašić Nikola 1990. Zlatibor &
Hadžifejzović Dževad 1991. Jelenak
Mahmutovic Muhamed 1991. Jelenak &
Hrkalović Emir 1991. Sjenica
Rastić Demir 1992. Sjenica

SENIORKE
Bodlović Ksenija 1981. Novi Sad

JUNIORKE
Kuzeljević Branka 1989. Zlatibor &
Stulovic Brankica 1989. Zlatibor &
Ducic Katarina 1990. Zlatibor
Smrkovic Belma 1990. Jelenak

PIONIRKE
Hodzić Vahida 1994. Revusa
Đukanović Teodora 1993.

 

Kriterijumu za odlazak na Olimpiske igre u Vankuveru 2010.

Poznato vam je da IBU propisuje minimalne kriterijume za učešće na OI a to su:

- da se nacionalna ekipa plasira u prvih 28 zemalja na poslednja 2 Svetska prvenstva (OSTERSUN; PIONGCHANG)
Nažalost mi taj rezultat nemamo i nalazimo se na 30 mestu i moramo da sačekamo 24.1.2010. kada će se saznati da li se otvara mogućnost učešća za 1 našeg takmičara ukoliko neki OK propišu posebne norme za svoje takmičare (slučaj za Torino kada su Finci od 5 normi iskoristili samo jedno mesto)
- minimum 2 rezultata u tekućoj i sledećoj sezoni 20% od vremena trojice prvoplasiranih na Svetskom kupu ,prvenstvu i Evropskom IBU kupu ,prvenstvu.

Naši kriterijumi treba da budu jasni i nedvosmisleni i da se odnose na tek završenu sezonu 08/09 i sledeću sezonu 09/10.

1. Za svaki plasman u prvih 60 na Svetskom kupu + 10 poena
2. Za svaki plasman u prvih 80 na Svetskom kupu + 5 poena
3. Za svaki plasman u prvih 90 na Svetskom kupu + 3 poena
4. Za svaki plasman u normi 20% na Svetskom kupu 2 poena
5. Za svaki plasman u normi 20% na IBU kupu 1 poen
6. Plasmani na SP najuspešniji takmičar dobija po trci 1 poen
 

KALENDAR TRKA ZA SEZONU 2009./2010 U BIATLONU

MEĐUNARODNI PROGRAM TRKA

DATUM

MESTO

TRKE

NAZIV TRKE i cena

15-26.11.09.

OBERTILIACH  A

PRIPREME

            2000e

28.-29.11.09.

IDRE -     SWE

spr.,SPR.

IBU KUP izbor 3000e

01-06.12.2009

OSTERSUND SWE

IND,SPR,PR

SV.KUP      2400e

01.12-18.12.09.

Obertiliach-AUT

PRIPREME B

test 4/5.12.  2800e

12.-13.12.2009.

RIDANA  ITA

IND. ,spr

IBU kup       1400e

11.-13.12.2009.

Hochfiltzen A

IND,SPR,RE

Svetski Kup   1700e

18.-19.12.2009.

Obertilliach A

SPR/Prsuit

IBU kup       1400e

17.-20.12.2009.

POKLJUKA

IND,SPR,PR

Svetski kup 1400e

09.-10.01.2010.

ALTENBERG GER

SPR/prs

IBU kup       1700e

09-10.01.2010.

Oberhof - GER

RE,SPR,MAS

Svetski kup 2200e

15-16.01.2010.

NOVE MESTO  CZE

IND,SPR

IBU kup       1900e

14-17.01.2010.

Rupolding- GER

SPR,PR

Svetski kup   2000e

21-24.01.2010.

ANTHOLZ- ITA

SPR,PR,MAS

Svetski kup   2000e

27.1.-30.01.10.

TORSBY   SWE

IN/SP/PR/

SV.JUN.prv.   4000e

06.-07.02.2010.

HAUTE MAURI FRA

SP

IBU KUP       2400E

 

 

JUN/YUT

BALKAN KUP    900e

28.2-7.3.2010.

OTEPA EST

Sve U -26

Evropsko Prvenstvo

10.-13.2.2010.

Martel  - ITA

SPR. ,Ind.

 Ibu cup     1600e

12.2-26.2.2010.

VANKUVER-CAN

SPR,PRS,MX

OLIMPISKE IGRE  CAN

11-14.03.2010.

POKLJUKA - SLO

In.SPR,PRS

IBU kup 1350e

13.-14.03.2010.

KONTROLAHTI FIN

 

SV.kup       2000e

18.-20.03.2010.

HOLMENKOLEN NOR

Spr.,Prs.

Sv.kup       2000e

25.03.2010.

KHANTY MANSISK

SPR

Sv.kup       2000e

 

 

 

 

20.-23.03.2010.

 

sve

BALKANSKO PRV 2000e

29-30.03.2010

PALE -  BIH

  SVE

Prv.SRBIJE       1000e

 


SEZONA 2008/2009

 

Srbija sa šest takmičara u Harbinu           Izvor: B92
     20.02.2009. U sredu je u kineskom Harbinu počela 24. zimska Univerzijada, a Srbija na ovom takmiečnju ima šest predstavnika. Jedini predstavnik u nordijskom skijanju Milan Mitrović.
     Upravo će Mitrović u petak prvi na borilište. On će se takmičiti u trci na deset kilometara.
     "Odlično smo prošlu u putu i sada smo se privikli na uslove u Kini. Za mene je ovo prvi put da učestvujem na Univerzijadi i nadam se da ću uspeti da opravdam ukazano poverenje. Moj cilj je da u trci ostvarim svoje najbolje vreme", rekao je Mitrović
     Takmičenje u nordijskom skijanju odvija se u Jabuliju, ski centru koji se nalazi na 195 kilometara od Harbina. Na ovoj lokaciji odvijaće se i takmičenje u alpskom skijanju.
     Univerzijada u ovom kineskom gradu okupila je rekordan broj takmičara. U okviru 44 sporta Kinezi su ugostili 2537 takmičara.

 

 


Stalni clanovi Biatlon reprezentacije Srnbije za 2009.:

Muška reprezentacija:
     Seniri:
1.Rastic Damir,rodjen 23.jul.1988.godine SK Sjenica,Sjenica
2. Petrovic Milanko,rodjen 21.septembar.1988.godine SK Jelenak,Sjenica
3.Hodzic Edin,rodjen 4.februar.1986.godine SK Jelenak,Sjenica
4.Hodzic Admir,rodjen 5.decembar.1995. SK Jelenak,Sjenica
5.Krsmanovic Dejan,rodjen 16.januar.1986.godine SK Zlatibor,Zlatibor
6.Jeremic Nikola,rodjen 9.oktobar.1986.godine SK Zlatibor,Zlatibor
     Juniori:
1.Mahmutovic Muhamed,rodjen 28.februar.1991.godine SK Jelenak,Sjenica
2.Kutlesic Nikola,rodjen 14.oktobar.1990.godine SK Zlatibor,Zlatibor

Ženska reprezentacija:
1.Kuzeljevic Branka,rodjena 26.jul.1989. SK Zlatibor,ZlatiborSEZONA 2007/2008

IBU Evropsko prvenstvo u biatlonu - Novo meto (CZE)
     19.-24.02.2008. U Češkom ski ventru Novo Mesto održava se Evropsko biatlon prvenstvo na kome učestvuju i takmičari iz Srbije članovi nordik ski klubova iz Sjenice i sa Zlatibora..
    
20.02.2008. Individualne trke, seniori - jubiori, m/ž
     Trka 20km individualno muškarci: Edin Hodić 74. mesto, Hodžić Admir 76. mesto, Milenković Aleksandar 77. mesto i Jeremić Nikola 79. poslednje mesto.
     U juniorskoj trci na 15km individualno, 65.Petrović Milanko, 67.Rastić Damir od 76 takmičara koji su stigli na cilj.
    U konkurenciji žena nastupaju sam o mlade tekmičarke, koje u u juniorskoj trci na 12.5 km individualno žene, ostvarile sledeće plasmane: 63.Kuzeljević Branka, 64.Šmrković Belma, 65.Štulović Brankica od 67 takmičarki na cilju.
    
22.02.2008. Sprint trke, seniori - jubiori, m/ž
     Seniori trka Sprint 10km: 70.Hodžić Edin, 75.Aleksandar Milenković, 81.Hodžić Admir i 84.Krsmanović Dejan, poslednje mesto. U juniorskoj strci Petrović Milanko nije uspeo da završi trku.
     Juniorke Srbije u sprint trci na 7,5km: 66.Šmrković Belma, 69.Štulović Brankica, dok Kuzeljević Branka nije završila trku.
    
23.02.2008.
Pursuit 12 i 10km, seniori - jubiori, m/ž
     24.02.2008. Štafeta 4x7.5km, i 3x6km, seniori - jubiori, m/ž

  

Biatlon - Svetsko juniorsko prvenstvo, Ruhpolding (GER)
      Na Svetskom juniorskom prvenstvu u biatlonu, koje se od
25.01.-02.02.2008. održava u Nemačkom ski centru Ruhpolding, nastupaju juniori i mladi takmičari iz Srbije.

     01-02.02.2008. Na programu su takmičenja štafeta. Reprezentativci Srbije ne učestvuju na ovim takmičenjima.

     30.01.2008. Žene su vozile individualne trke. Nastupile su takmičarke iz Srbije.
     U kategoriji Mlade - 10 km Individualno, ŠMRKOVIć Belma je zauzela 74 mesto od 76 u cilju.
     U kategoriji Juniorke - 12.5 km Individualno, ŠTULOVIĆ Brankica je zauzela poslednje 60. mesto.

     29.01.2008. Muškarci su vozili individualne trke. Nastupili su i takmičari iz Srbije.
     U kategoriji Mladi - 12,5 km Individualno,
GARIBOVIĆ Amar je zauzeo 97. a KUTLESIĆ Nikola poslednje 101. mesto.
     U kategoriji Juniori - 15 km Individualno, PETROVIĆ Milanko je zauzeo 77, a RASTIĆ Damir 84. mesto od 86 takmičara na cilju.

     Nažalost, i pored dobrog trčanja, naši takmičari loše gađaju, pa uz desetak promašaja iz četiri serije gađanja, imaju samim tim isto toliko dodatnih kaznenih krugova, što presudno utiče na loše plasmane naših takmičara. Umiriti srce posle napornog trcanja i gađati precizno je ono sto Biatlon kako sport čini atraktivnim i zaminljivim. A naši takmičari su preko saveza tek prošle godine uspeli da nabave - uvezu prave biatlon puške.
     Ali za mlade i juniore koji se takmiče u ovom sportu vreme tek dolazi. Inače reprezentativci dolaze iz klubova sa Zlatibora i Sjenice, a to su jedine regije u Srbiji gde se aktivno bave nordijskim sportovima.

  

Biatlon - Svetsko juniorsko prvenstvo, Ruhpolding (GER)
      Na Svetskom juniorskom prvenstvu u biatlonu, koje se od
25.01.-02.02.2008. održava u Nemačkom ski centru Ruhpolding, nastupaju i mladi takmičari iz Srbije.

     27.01.2008. Na programu su bile četiri trke u disciplini "Pursuit". Takmičari iz Srbije nisu nastupali. Sutra je za takmičare slobodan dan, a utorak, 29.01.2008. prvenstvo se nastavlja takmičenjem muškaraca u individualnim trkama, Juniori na 15 km, a Mladi na 12.5 km.

    
26.01.2008. Danas su vožene trke u disciplini Sprint.
     Na 10 km juniori (m) -plasmane su ostvarili:
PETROVIĆ Milanko na 76. mestu i RASTIĆ Damir na 78 mestu od 87 takmičara koji su završili trku.
     Na 7.5 km mladi (m) -plasmane su ostvarili:
GARIBOVIĆ Amar na 95 i KUTLESIĆ Nikola na 96 mestu od 98 takmičara koji su prošli cilj.
     Na 7.5 km juniori (ž) -plasman je ostvarila, odnosno poslednja 63. ali ipak stigla do cilja
ŠTULOVIĆ Brankica.
     Na 6 km mladi (ž) -plasmane su ostvarile: KUZELJEVIĆ Branka na 79. i ŠMRKOVIć Belma na 81. mesto od 84 takmičarki na cilju.


SEZONA 2006/2007

 


Biatlon: Bjerndalen u foto-finišu
     11.03.2007. Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen kompletirao je fantatičan vikend na Holmenkolenu drugom uzastopnom pobedom. Bjerndalen je pobedio još jednog fenomenalnog veterana Rafaela Poarea za samo jednu desetinku u foto-finišu trke započete masovnim startom. Jedanaestu pobedu u sezoni Bjerndalen je ostvario posle epskog finiša, u kojem je uz pobednike poslednjih šest trka (pre subote Poare vezao četiri trijumfa) učestvovao veliki Sven Fišer (završio trku sa manje od četiri sekunde zaostatka).
    
Tri sjajna bijatlonca osvojila su svih deset poslednjih Svetskih kupova, a branilac prethodna dva trofeja Bjerndalen još uvek ima odlične izglede da dođe do titule, pošto je Mihael Grajs odustao posle pet promašaja.
     Trenutna razlika između dvojice vodećih je 62 boda, ali će Grajs morati da se odrekne najmanje 12 bodova, jer po pravilima mora da se odrekne tri najslabija plasmana, jer je učestvovao u sve 24 trke sezone.
     Do kraja šampionata ostale su još četiri trke u Hanti-Mansijsku (Rusija). Poare je pre Osla najavio da neće putovati u Rusiju, a ako se ta najava ostvari, jedna sjajna karijera završena je porazom za nekoliko centimetara
       


Biatlon: Bjerndalenova deseta pobeda!
     10.03.2007. Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen ostvario je na Holmenkolenu desetu pobedu u sezoni svetskog kupa u bijatlonu. On je zahvaljujući perfektnom pucanju (20 od 20) ostvario veliku prednost i imao vremena da u finišu pokupi dve norveške zastave i izazove delirijum među lokalnom publikom na obodu Osla. Bjerndalen je tako prekinuo seriju pobeda Rafaela Poarea, ali nije obezbedio titulu u svetskom kupu. Francuz je pretposlednju trku karijere završio na drugom mestu, posle četiri uzastopna trijumfa.
    
Treće mesto na Holmenkolenu zauzeo je Nemac Peter Grajs, koji vodi u ukupnom poretku. Između četvrtog i šestog mesta poređali su se Rusi Čerezov, Jarošenko i Rožkov.
     Četiri trke pre kraja Grajs ima 112 bodova više od Bjerndalena, ali će zbog propozicija ta prednost biti smanjena. Naime, Grajs je do sada učestvovao u sve 23 trke, pa će mu se brisati tri najslabija nastupa, što mu odnosi 24 poena.
     Bjerndalen je, kao svestrani nordijac, zbog Svetskog prvenstva u skijaškom trčanju propustio nekoliko takmičenja bijatlonaca (ove sezone učestvovao je u 15 trka), pa bi zbog toga mogao da izgubi titulu u generalnom plasmanu, uprkos sjajnim rezultatima.
     Detaljnije o Biatlonu...
       

 IBU Svetsko prvenstvo u alpskom Biatlonu - Antolc, Italija, 3.-11.02.2007.
    
 Italijanski Antolc u Južnom Tirolu je domaćin Svetskog prvenstva u biatlonu. Činjenica da je šampionat svečano otvorio Romano Prodi, Predsednik Italije, u društvu Andersa Beseberga, prvog čoveka IBU (Svetske biatlon federacije) samo je jedna od pokazatelja koliki se značaj daje ovom događaju.
    
     Biatlon je iz godine u godinu sve popularniji, a prodatih 90.000 karata je svakako garancija da će takmičenje imati maksimalnu podršku sa tribina. Medalje će biti podeljene u 11 disciplina jer je prvi put na programu i okršaj u MIKS ŠTAFETI u kojoj će učestvovati po dva muškarca i žene što je svakako nova atrakcija.

  

        Detaljnije . . .

  

Genijalni Bjoerndalen
     18-19.11.2006. Beograd - Norvežanin Ole Einar Bjorndalen (32), najuspješniji biatlonac svih vremena je učestvovao i pobedio u jučerašnjoj prvoj ovosezonskoj trci Svetskog kupa u skijaškom trčanju.
     Bjorndalen je 15-kilometarsku deonicu prešao za 33 minuta i 5,6 sekundi i itekako uvećao svoje šanse da uđe u nacionalni tim na Svjetskom prvenstvu u Japanu u februaru '07. Drugi je bio još jedan Norvežanin, Tore Ruud Hofstad, a treći Nijemac Franz Goring.
     Značajno je doprineo i pobedi Norveške štafete u trci 4x5Km, ispred štafeta nemačke i Fineske.

   


SEZONA 2005/2006

  

BIATLON - Reprezentativci SCG na finalu Evropa kupa  Izvor: Sportski Žurnal
     13.-18.03.2006.
Gurnigel (SUI) Reprezentacija SCG u Biatlonu učestvovala je minulog vikenda na poslednjem Evropskom kupi u švajcarskom mestu Gurnigel. Kao i u drugim zimskim sportovima, to je takmičenje koje je po rangu odmah iza Svetskog kupa. Svi današnji asovi kao što su Bjerndalen, Poarea, Gtosa i Grajsa počeli su karijeru baš na trkama Evropa kupa.
     Za reprezentaciju SCG u sastavu Nikola Jeremić, Admir i Emir Hodžić, Milanko Petrović i Damir Rastić poslednje izdranje Evropskog kupa bio je veliki izazov, a ulog kvalifikacija za elitno takmičenje Svetski kup.
     Uprkos činjenici da će mladi reprezentativni biatlon pogon morati da sačeka sleedeću sezonu za ispunjenje normi, mora se priznati, da su u Gurnigelu plavi bili na domak cilja.
     "Ne možemo biti nezadovoljni ostvarenim rezultatima. Uprkos teškim uslovima u kojima treniraju i rade momci su pokazali zavidan potencijal. U odnosu na velesile ovog sporta čiji su timovi učestvovali kao što su Austrija i Francuska, naši takmičari su ostvarili više nego zadovoljavajuće rezultate. Tu pre svega mislim na sprintersku trku prvog takmičarskog dana na kojoj su Nikola Jeremić i Admir Hodžić u seniorskoj konkurenciji bili na domak ostvarenja norme, dok je Milanko Petrović u juniorskoj konkurenciji ostvarenim rezultatom pokazao da može da se meri i sa znatno starijim i iskusnijim takmičarima" - istakapo je Murat Garibović, savezni selektor Biatlon reprezentacije SCG.
     Za reprezentativce Srbije i Crne Gore učešće na Evropa kupu nije poslednje takmičenje u ovoj sezoni. Narednog vikenda na stazi "Dvorišta" na Jahorini biće održano Prvenstvo SCG u biatlonu, dok će takmičarska sezona zvanično biti okončana Balkanskim prvenstvom čiji će domaćin biti Bansko, Bugarska, od 31. marta do 04. aprila 2006.

  

        
Detaljnije  > > >

   

Biatlonci SCG na Evraopa kupu u Italiji      Izvor: Sportski Žurnal
     12.03.2006. Martell (ITA) Biatlonci SCG ostvarili su plan predviđen za prvi dan takmičenja na Biatlon Evropa kupu u italijanskom Martelu. U sprint trci na 10km plavi su ušli u grupu od 60 i tako ostvarili mogućnost da danas, drugog takmičarskog dana, odmere snage i na deonici od 12.5lm u kombinaciji.
     - Plasmani Aleksandra Milenković na 43 poziciju, Admira Hodžića na 55 i Edina Hodžića na 57 kod seniora predstavljaju ispunjenje našeg plana za prvi takmičarski dan. Otvarili smo mogućnost da  odmerimo snage i u kombinaciji a to je ujedno i naš glavni cilj u ovom trenutku, da ostvarimo kontinuitet učešća na Evropa kupovima u biatlonu - rekao je Murat Garibović savezni selektor SCG.
     U konkurenciji juniora, Damir Rastić ostvario je plasman na 65 a Milanko Petrović na 67 poziciju. Niklola Jeremić u trci seniora na 10km sprint nije završio trku.
    Naredne 2007. godine Martell - italijanski biatlon centar je domaćin Juniorskog biatlon svetskog prvenstva.

   

Biatlonci SCG na Evraopa kupu u Italiji      Izvor: Sportski Žurnal
     11.03.2006. Reprezentacija SCG u biatlonu ovog vikenra u italijanskom Martelu učestvuje na predposlednjem takmičenju Evropa kupa.
     Reprezentacija SCG u sastavu: Aleksandar Milenković, Nikola Jeremić, Edin Hodžić, Admir Hodžić, Milanko Petrović i Damir Rastić pod vođstvom Murata Garibovića, saveznog selektora takmičiće se u subotu u Sprintu na 10Km, a ako ostvare plasman među 60 najboljih i u nedelju i u Kombinaciji na 12,5km.
     -Za naše reprezentativce je veoma važno da nastave sa ovakvim tempom učešća na takmičenjima Evropa kupa. Ovo je mlada i perspektivna ekipa. Svi su još uvek juniori a Milanko Petrović pripada uzrasnoj kategoriji starijih omladinaca. Ako se pri tome ima u vidu da je na minulom Evropskom prvenstvu u Langdorfu, upravo Petrović ostvario plasman na 46. mesto u konkurenciji iskusnih seniora onda je sasvim jasno da imamo takmičarski kadar od koga u narednom olimpijskom ciklusu uz pravilan rad treba očekivati dobre rezultate - istakao je Murat Garibović.
     Reprezentativci SCG posle učešća u Martelu nastavljaju put ka Špvajcarskoj gde će se u Gurinigelu od 15. do 18. marta održati veliko finale, poslednje takmičenje Evropa kupa u ovoj sezoni.

     
Hodžić Edin                   Jeremić Nikola
                       Hodžić Admir
 

   


SEZONA 2004/2005

 

Aleksandar Milenković - Selektor trkača  (izvor:Sportski žurnal)
     12. mart 2005. Zlatibor. Na sastanku Nordijske komisije Smučarskog saveza Srbije, koja je održana na Zlatiboru, a kojom je predsedavao Miomir Beatović i na kom su učestvovali predstavnic svih nordijskih ski klubova, odlučeno je da Aleksandar Milenković do daljeg bude vršilac dužmnosti selektora reprezentacije u skijaškom trčanju.

 

Hа Сокоцу 8. меморијал Драгана Реновицe
19.02.05. На Сокоцу ће данас бити одржан 8. скијашки меморијал Драгана Реновице, на којем ће учестовати кулбови из Србије и Црне Горе и Републике Српске.

На стази у Брезијаку биће одржана такмичења у женској и мушкој конкуренцији у категоријама сениора, млађих и старијих омладинаца, те млађих и старијих пионира.

На меморијалу ће учествовати скијашки клубови "Јеленак" из Сјенице, "Златибор", "Требаљево" из Колашина, "Романија" са Пала, "Сарајево" из Источног Сарајева, те "Гласинаца-Краван"са Сокоца.

Организатор такмичења је Скијашки савез РС, док је технички организатор Ски клуб "Гласинац- Караван".

Меморијал се одржава у знак сјећања на Драгана Реновицу, некадашњег такмичара и тренера соколачког Ски клуба "Гласинац".
Izvor: www.sport.rs.sr 

 

Biatlonce SCG očekuju pripreme za predstojeću sezonu 2005.
     Nordijska komisija Smučarskog saveza Srbije u saradnji sa Međunarodnom biatlon federacijom (IBU) organizuje pripreme naših reprezentativaca u biatlonu.
     A - reprezentacija je na pripremama u austrijskom Oberholcu. Nju čine: Hodžić Edin (Jelenak), Jeremić Nikola (Zlatibor), Hodžić Admir (Jelenak) i Milenković Aleksandar (Rtanj).
     B - reprezentacija je na pripremama u slovenačkoj Pokljuki. Nju čine Rasić Damir (Jelenak), Šmrković Aid (Jelenak), Jeremić Nenad (Zlatibor), Krsmanović Dejan (Zlatibor), Stanojčić Vladimir (Zlatibor) kao i jedini devojka među njima Kuzeljević Branka (Zlatibor).
     Njih će pratiti treneri Jelisijević Radojko i Garibović Murat.

     Tokom Jula 2004. naši najbolji takmičari u smičarskom trčanju Hodžić Edin (Jelenak) i Jeremić Nikola (Zlatibor) boravili su na desetodnevnim letnjim bazičnim pripremama u Estoniji. Ove pripreme su realizovane u saradnji sa Međunarodnom smučarskom federacijom (FIS).

 


SEZONA 2003/2004

 

Balkanski šampionat u biatlonu 2004 - "Dvorišta" na Jahorini

Sve je spremno za početak Balkanskog šampionata u biatlonu koji će se od 17. do 21. marta 2004. održati na stazi "Dvorišta" na Jahorini. Jedna od najvećih sportskih manifestacija povjerena je Bosni i Hercegovini, a organizator je Smučarski savez naše zemlje uz tehničku organizaciju SK Romanija iz Pala.

Pored već ranije najavljenog učešća balkanskih zemalja Srbije i Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske i našeg tima, potvrda je stigla i od Grčke. Svoje takmičare imaće i Slovenija i Hrvatska tako da se očekuje preko 120 reprezentativaca od kojih je najmanje deset ispod 30. mjesta u Svjetskom kupu.

"Potpuno smo spremni za takmičenje. Više nema bojazni od nedostatka snijega, staza "Dvorišta" je potpuno obnovljena, a nama kao organizatorima je jedino preostalo uređenje startnog prostora.

Proteklog vikenda na istoj stazi održano je Otvoreno prvenstvo RS u smučarskom trčanju što je ujedno poslužilo kao generalna proba za predstojeći šampionat. Svi iz Organizacionog odbora, kao i stručnog štaba možemo biti zadovoljni učinjenim, a optimizam da se možemo okititi jednom do dvije medalje je još više porastao.

To spravom tvrdim, jer su reprezentativci BiH pokazali da su u izvrsnoj formi", istakao je Miroslav Goreta, višestruki prvak bivše Jugoslavije u biatlonu, koji sada obavlja funkciju sekretara SK Romanija, kluba koji ovih dana upravo proslavlja 70 godina postojanja.

Balkanski šampionat u biatlonu se uklapa u nastavak obilježavanja 20. godišnjice ZOI ''Sarajevo 84'', a svoj dolazak je najavio veliki broj delegacija biatlon asocijacija zemalja učesnika.

Direktno iz SAD gdje je održano posljednje takmičenje Svjetskog kupa dolazi Janez Vodičar, direktor Svjetske biatlon asocijacije. Dolazak takmičara je predviđen za 17. marta, dan kasnije uslijedit će prvi trening i zvanično otvaranje, dok će prve trke biti održane u petak 19. marta.

Nezavisne, 17.03.2004.

  

 

Balkansko prvenstvo u BIATLONU
     27.02.2004. Iz ski kluba Romanija - Pale stigla je informavijada su u velikom poslu oko pripreme za balkanijadu u biatlonu. Mnogo posla a vrlo malo svega što je potrebno za ovakvu manifestaciju. Međutim interesovanje za sponzorstvo je prilično jer je ovo ipak najveće takmičenje u BiH u zimskim sportovima i još u godini obeležavanja olimpijade iz 1984.
     Učešće na takmičenju su potvrdile sve zemlje balkanske biatlon asocijacije a na nama je da se molimo da bude snega jer smo zbog programa svetskog kupa morali pomeriti termin za 17 mart 2004. Pozdrav, uz zelju da nam se svi koji mogu toga dana pridruže.
      Informacije na:
skiromanijapale@yahoo.com

  

 

Gradi se biatlon stadion na Palama
          Pale, Avgust 2003. Na Dvorištima kod Pala počela je izgradnja biatlon stadiona. Zbog jako kamenitog terena angažovane su jedinice SFORA za miniranje a ostale radove obavljaju mašine d.o.o VUKADIN, uz podršku Svjetske biatlon unije (IBU) i opštine Pale. Sve radove kontroliše sportski direktor IBU-a Janez Vodicar koji je pre dva dana boravio na terenu.
     U planu je da se radovi završe do početka zimske sezone, kako bi biatlon stadion spremno dočekao takmičare predstojeće Balkanijade u bialonu.

  

Oprema za skijaško trčanje
     10.01.2004. Posle više od deset godina, u Beogradu sam naišao na mesto gde se može kupiti komplatna oprema za skijaško trčanje. Izbor nije veliki, a najkritičnije je sa cipelama.
    
Detaljnije >>>>

  

Vesti iz BiH biatlona
    
Takmičenja u biatlonu su već počela. Reprezentacija BiH u biatlonu u sastavu Vedrana Vučićević , Aleksandra Vasiljević A tim, zatim Miro Ćosić, Bojan Samardžija B tim i kandidati za reprezentaciju Bojan Minić i Gorana Lučić u nedelju 07.12.2003. je otputovala u Austriju u kamp koji organizuje Međunarodna biatlon federacija (IBU). Nakon toga se uključuju u takmičenja Svjetskog kupa u Hohfilcenu i Evropa kupa u Martelu. Velike nade u ovogodišnjoj sezoni  se polažu u Vedranu i Aleksandru koje su olimpijske kandidatkinje za Torino 2006 a već ove sezone se olimpijska norma može ostvariti.
     Detaljnije o biatlonu:   > > >   

  


Hodžić Edin


 Jeremić Nikola
Nordijci Srbije i Crne Gore na Austrijskom kupu
     06.12.2003. Na Austrija kupu u skijaškom trčanju učestvovali su i takmičari iz Srbije i Crne Gore i ostvarili zapažene rezultate. Hodžić Edin iz ski kluba Jelenak - Sjenica osvoio je 13. mesto, dok je Jeremić Nikola iz kluba Zlatibor osvoijo 15 mesto.

  

Skijanje može i bez snega
     Takmičari Smučarskog kluba "Zlatibor" treniraju smučarko trčanje i bez snega, na ski rolerima! Zlatiborske, osvetljene i asfaltirane pešacke staze su idealne za trening na ski rolerima tokom celog dana, kada nema snega.

     Na fotografiji takmičari na treningu u večernjim časovima.

 

Gradi se biatlon stadion na Palama
     Pale, Avgust 2003. Na lokaciji Dvorišta kod Pala počela je izgradnja biatlon stadiona. Zbog jako kamenitog terena angažovane su jedinice SFORA za miniranje a ostale radove obavljaju mašine d.o.o VUKADIN, uz podršku Svjetske biatlon unije (IBU) i opštine Pale. Sve radove kontroliše sportski direktor IBU-a Janez Vodicar koji je pre dva dana boravio na terenu.
     U planu je da se radovi završe do početka zimske sezone, kako bi biatlon stadion spremno dočekao takmičare predstojeće Balkanijade u bialonu.
     Detaljnije o biatlonu:   > > >   

  

Vesti iz ski klubova
      -Ski klub ROMANIJA - Pale, BiH

   
 Biatlonke BiH Vedrana Vučičević i Aleksandra Vasiljević su završile prvi dio priprema u Sloveniji. Ovaj pripremni period je besplatno obezbjedila Biatlon federacija Slovenije /smještaj/ a ostale troškove Sekretarijat za sport Republike Srpske. Pripreme su počele jako rano a sve u cilju bolje spremnosti ovih takmičarki za "Balkanijadu" koja će se održati na Palama u martu sledeće sezone. Tehnički organizator ovog takmičenja biće SK Romanija sa Pala.
     Detaljnije  > > >

Kalendar IBU Svetskog kupa u sezoni 2004


SEZONA 2002/2003

 

Kalendar takmičenja u smučarskom trčanju u Srbiji i Crnoj GoriOle Ajnar Bjerndalen

  Završeno Svetsko prvenstvo u Biatlonu
     23.03.2003. Najbolji biatlonac današnjice, Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen, pobednik je trke na 15 km (masovni start), kojom je završeno Svetsko prvenstvo u biatlonu u sibirskom Hanti Manjsijsku.
     Neizvesna trka je trajala samo 5km, kada su na drugom gađanju svi osim Bjerndalena imali po jedan promašaj. Norvežanin do kraja nije imao ni jedan promašaj, a uz standardno dobro trčanje rutinski je stigao do 11. pobede u sezoni i 37. u karijeri. Ovo je njegova druga zlatna medalja na ovom Svetskom prvenstvu (zlato i u disciplini sprint).
  
      Detaljnije  o biatlonu  

   


15.-23.03.03.
Khanty Mansiysk
RUS

Svetsko prvenstvo u Biatlonu
     20.03.2003. Ženska Ruska štafeta 4x6km odbranila je titulu Svetskog prvaka (2001 Poljska), šestog dana Svetskog prvenstva u Biatlonu u Sibirskom gradu Hanti Manjsijsku.
     19.03.2003. Halvard Hanevold je novi svetski šampion u biatlonu u individualnoj trci 20 km, u ruskom Hanti Manjsisku. Norvežanin iz Askima je tako u 34 godini stigao do prvog pojedinačnog zlata sa Svetskog prvenstva.
     Zahvaljujući sjajnom gađanju (samo jedan promašaj) i solidnom trčanju snažni Viking je trijumfovao u vremenu 53:39,4 minuta. Do pobedničkog postolja na ovoj trci stigli su još srebni Finac Vesa Hietalahti i bronyani nemac Riko Gros.
     Najveći biatlonski as današnjice, Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen zauzeo je 30. mesto, ali mu je to bilo dovoljno da trku pre kraja obezbedi Kristalni globus, namenjen pobedniku Svetskog kupa.
     Detaljnije o biatlonu  

      

Jugoslovenski nordijci na EYOD - Bled 2003.
Biatlon: Admir HODŽIĆ (1985) - klub: Jelenak, Sjenica
          
Nikola JEREMIĆ (1986) - klub: Zlatibor, Čajetina
Trčanje:
Edin HODŽIĆ (1986) - klub: Jelenak, Sjenica
           
Aid SMRKOVIĆ (1986) - klub: Jelenak, Sjenica
Detaljnije o učešču jugoslovena  > > >


www.eyof2003.org

 Winter EYOF 2003
Zimski olimpijski festival mladih Evrope

 
25. - 31. januar 2003. Bled, Slovenija

   Očekuje se učešće više od 1500 sportista, rođenih 1986 i 87 god, iz 48 zemalja. Takmičenja u alpskim  disciplinama se održavaju na Kobli, u nordijskom trčanju i biatlonu na Pokljuki, dok u skokovima i nordijskoj kombinaciju na Planici a u umetničkom klizanju u Jasenici.


SEZONA 2001/2002


Raspisi za YU trke u SKIJAŠKOM TRČANJU
u sezoni 2001/2002

  Svetski kup u Biatlonu 2001/2002
     Od 10 do 17 decembra 2001. na Pokljuki kod Bleda (Slovenuja) održava se Svetski kup u Biatlonu. 
     Ekipe i pojedinci se bore za ispunjenje norme za učešće na predstojećim Zimskim Olimpijskim igram
a

SEZONA 2000/2001Pogledajte nešto više informacija o zimskim sportovima kojim je zajednicko da koriste istu opremu za (nordijsko)skijanje:


NAZAD