I V E R  - Mokra Gora
komentari, vesti, utisci...

Javite se sa Vašom pričom o detaljima boravka na skijalištu Iver.
Svoje utiske, komentare kao i fotografije pošaljite na mail admin@skijanje.co.yu


Detaljnije o Ski centru IVER...

 

Mokra Gora - Nove ski staze na Iveru

     08.08.2011. Na skijalištu Iver - Mokra Gora prosečene su nove skijaške staze. Nalaze se sa druge strane brda u odnosu na dosadašnju glavnu stazu i imaju zajednički vrh. Staze su dužine svaka cca 500 metara, spadaju u kategoriju crvenih staza po težini.

     Nezvanično, očekuje se da će dvosed "Sunčana dolina" sa Kopaonika biti prenešen na ovu stazu. Takođe očekuje se i ugovaranje posla za postavljanje sistema za zasnežavanje ovih staza.

     U Parku prirode je počeo da radi Nacionalni ekološki centar. Nalazi se na padinama Ivera, na nadmorskoj visini od 1.400 metara, u podnožju novih staza. U njemu se nalaze učionica i sala za predavanja, dnevni kafe, restoran i 24 dvokrevetne sobe namenjen posetiocima. Sve prostorije su opremljene optičkim kablovima sa telefonskim i TV uređajima, kao i sa internet mrežom. U njemu je smeštena i uprava i čuvarska služba Par
ka prirode „Mokra Gora".
 

  

Snowboard takmičenja na Mokroj Gori    Izvor: SkijaškiSavezSrbije

    
Na skijalištu Iver - Mokra Gora, održavaju se četiri takmičenja u freestyle ili alpskim snowboard discuiplinama i to:

     -
25.02.2011.  Kup Vision, discipline SBS - BA za sve kategorije takmičara. Organizator: Snowboard klub Vision.
     -
26.02.2011.  Kup ABC, discipline SBS - BA za sve kategorije takmičara. Organizator: Snowboard klub ABC - Kragujevac.
     -
27.02.2011.  Prvenstvo Sebije, discipline SBS - BA za sve kategorije takmičara. Organizator: Snowboard klub Kobaz - Beograd.   Raspis...
     -
28.02.2011.  Prvenstvo Sebije, discipline PSL  za sve kategorije takmičara. Organizator: Snowboard klub Bibis - Beograd.  
Raspis...

        
Detaljnije...

 

  

Iver - Mokra Gora - Održan FIS Rojal Biser kup u slalomu  
     

     16.-17.02.2011.
U sredu i četvrtak na skijalištu Iver - Mokra gora održan je FIS Rojal Biser kup u disciplini slalom. Na trci koju je organizovao ski klub Royal iz Beograda nastupilo je ukupno 65 takmičara iz sedam država: Bugarske, Grčke, Bih, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Srbije. Njih 22 je na FIS rang listama imalo ispod 100 bodova, od kojih 12 ispod 50, Što je značajno doprinelo rejtingu ove trke.

     Prvog takmičarskog dana u konkurenciji žena pobedila je skijašica iz Srbije, Marija Trmčić, druga je bila Silvija Mađarska iz Bugarske, a treća Hrvatica Ivana Šerić. Učestvovalo je ukupno 12 skijašica.

     U muškoj konkurenciji pobedio je Slovenac Bernard Vajdič ispred Bugarina Stefana Georgijeva i Klemena Krejaca, takođe iz Slovenije. Najbolji takmičar iz Srbije bio je Mašan Miličić koji je zauzeo 16. mesto.

   
     Kompletna reportaža sa ove trke...
 

  


     23.01.2010. IVER

    
Subota 23.1.2010. Na skijalistu solidno vestačkog snega mada pada prirodni ali slabo. Put nije bio ciscen oko 9.30 sati, ali stigli bez problema. Parking je kamenolim pa zatim 100 m dalje je skijaliste. Po onome sto sam vedeo, početnici nema sta da traže. Staza pored ski lifta je radila, uska strma, meni je odgovarala.
Momci na stazi vrlo predusretljivi. Bila su dva pada, samo su se cure uplasile, nista od povreda, na poziv su odmah stigli sa motornim sankama.
     Oko 15. sati sam napustio skijaliste i susreo cistac na kome je snezni plug sa nalepnicom LIVNICA PRIJEPOLJE verovatno tamo uradjen. Ja sam zadovoljan i prvom prilikom cu opet samo da moji studenti stignu.


     Cebedzic, mailom     09.08.2009.
IVER

     Iver se nalazi na Mokroj gori i udaljen je od etno gradića Mećavnika 8km.
     Skijalište ima jedan ski lift tipa sidro. Ski lift je veoma neobičan, verovatno i jedinstven u Srbiji, zato što putanje sidra koja se penju i onih koja silaze ne idu istim po istim stubovima, samim tim ne idu ni potpuno parlelno, tako da žičara ima duplo više stubova od obične. Sidra koja se vraćaju u početnu stanicu se iznad gornjeg dela ski staze uzdižu čak oko 25m – 30m.
     Na skijalištu postoji top za veštački sneg (Sufag).
     Glavna ski staza je dužine oko 520m, dok je sporedna dugačka oko 250m. Manja ski staza koja se na svom kraju uključuje na glavnu ima deo za koji procenjujem da je dosta strmiji i od Levka na Beloj reci 2 (Kopaonik).
Veliki problem ovog skijališta je to što je glavna staza usecana između brda tako da je najveći deo njene površine prekriven samo kamenjem. Ipak, gornji, strmiji deo staze je prekriven travom, što važi i za sporednu stazu.

Najniža tačka ski centra 1260m
Najviša tačka ski centra  1400m
Najduža ski staza 520m
Jedna žičara sidro i jedan bebi ski lift
 
Svih 26 fotografija sa Ivera - Leto 2009. - na Galeriji sajta

     FILIP (kop, na Forumu)


     21.03.2009. IVER

    
Ja bio proshlu nedelju, sneg se otapao ali ujutru staza okej pripremljena. Staza koja je zanimljiva za jedna dan, ali svakome ko se nadje na zlatiboru veoma lako za posetiti .

     Snega bilo dovoljno a i kamionima su doterali bili sa par smetova za pripremu staza .

     Sad ako ima neko zelju da proba 2 druge staza koje ne rade, ne preporuchujem jer ima kamenja gde ga ne ocekujete a i ne vidite u dubokom snegu

     hodac, na Forumu


     20.02.2009. IVER

Sasvim solidno vikend skijanje. Imao sam na iveru nekoliko puta i ove i prosle godine. Vredi ici.

      Dzava,  mailom


     18.02.2009. IVER - KUP Mecavnik 2009 u alpskom skijanju za decu
Predstojećeg vikenda,
21.02. i 22.02.2009. na skijlištu Iver biće odrzan KUP Mecavnik 2009 u alpskom skijanju za skijaše uzdrasnih kategorija:
     - cicibani,
     - deca I  (1996. i 1995.) i
     - deca II (1993. i 1994.)

      Datumi trka: 21.02. slalom 09:00 h
                       22.02. slalom 09:00 h
      Zrebanje ce se odrzati u petak 20.02. u hotelu Mećavnik. Dodela medalja na platou ispred hotela Iver.

Sve bliže informacije možete dobiti 065/606-16-16 Dimitrije Paunović.
Informacije za smeštaj Danijela Rajevac 064/88-30-213.


     29.01.2009. IVER
    
 U Mećavniku se u periodu 29.-31.01.2009. organizuje seminar austrijske firme "Sufag", koja se bavi izradom topova za vestacki sneg i ostale opreme za skijalista, dakle dolaze nam ljudi iz cele Evrope.


     27.01.2009. IVER
    
Staza na skijalistu Iver funkcionise normalno, uspinjaca takodje radi od 09-16 h. Postoji mogućnost najma ski opreme. Putevi su prohodni posto prirodnog snega gotovo da nema. Hoteli Mladost i Mećavnik takođe rade.


IVER - TARA - MOKRA GORA

05.01.2009.
Prilazni put od Mećavnika odn. Mokre Gore u dužini od 8km je prilično uzak sa velikim nagibom, ali srećom nema nekog posebnog saobraćaja. U podnožju je prostran parking tako da bar nema problema sa parkingom.
Snega ima, prirodnog do 20-tak cm. Jedna crna staza je do dve trećine dužine odn.nekih 600-700m pripremljena za skijanje. 5 topova za sneg je u funkciji.

Ostale 3 staze nisu ni pokušali da predju ratracima,kao ni sam vrh odnosno plato gde sidro skreće (ugaona žičara). Sa vrha Ivera na drugu stranu prema Zborištu nalaze se prosečene još tri blaže staze za koje planiraju da montiraju (ko zna kad) dvosed.
Žičara (ugaono sidro) otvorena pre par dana 30.12.2008. je radila par dana, dok se pre dva dana nije misteriozno pokvarila. Uprkos naporima iskusnih majstora, koji na pitanje "Ima li nade da se ovo popravi?", odgovaraju :"Ima Nade,ali nema Spomenke i Koviljke..."
Na recepciji Hotela "mladost" u podnožju Ivera (otvorenog takodje pre nekoliko dana) saznali smo da je cena ski pasa od 700 din samo promotivna (kažu - božićna), a da će na dalje ski pas biti 1000 din. Takođe nema nikakvog poludnevnog, dvodnevnog, sedmodnevnog... ski pasa. Daš 1000 dindži za pola crne staze pa se vozi svaki dan.
Sve informacije ljubazna recepcionerka daje na 031 582662

Što se tiče snega to ne trenutno ne predstavlja problem.Na stazi ga sada ima dovoljno (polovini staze - recimo oko 600m ako je cela 1100), taj deo je dobro zaklonjen, a i uslovi za pravljenje veštačkog snega su idealni. (minus je tokom celog dana). Staza je pri tom i lepo utabana.
Problem je kao što sam pre naveo, žičara,ali valjda sidro nije sci-fi trebalo bi to uskoro da reše.

A što se dolaska iz pravca BB, najbolja varijanta je od BB preko Tare (Kaludjerskih bara) se spustiti do Kremana (magistrale Višegrad-Užice), skrenuti ka Višegradu odn. Mokroj Gori, prođeš kroz Šarganski tunel i posle 5-6km prvo skretanje desno (dobro označeno) ka brdu Mećavnik (odn. Drvengradu Emira Kusturice)...Prođeš Drvengrad i nastaviš pravo još 8km i dolaziš tačno u podnožje Ivera. Nema drugog skretanja sa puta sem u neko imanje ili u provaliju...
Neka te ne zavara profil puta, priličnog je nagiba (naročito na početku)(a tek što je uzak!), i ne pomišljaj da kreneš tim putem bez zimskih guma ili lanaca! (Penješ se sa 400mnv na oko 1200mnv)


Postoji i put od Mitrovca na Tari direktno do Ivera.(postoji i tabla) ali to je put u IZGRADNJI, nemoj da se predješ...

Evo i malo slika     Tekst i foto:
Boogieman   na Forumu

   

 


Kusturica otvara hotel i skijalište

29.12.2008. "MOKRA GORA – Turizam u Mokroj Gori danas otvara još jedno poglavlje u režiji Emira Kusturice – na padinama Ivera, najvišeg vrha Tare udaljenog osam kilometara od Mećavnika, počinje sa radom skijalište pokriveno veštačkim snegom, baš kao i hotel „Mladost” smešten uz smučarski kompleks.
     Od četiri skijaška terena koje je Emir Kusturica izgradio na Iveru, od danas će biti u funkciji staza „crne kategorije”, namenjena proverenim skijašima, duga hiljadu, a široka 50-80 metara. Ova staza neće oskudevati snegom jer je pokrivena sa pet topova za veštačko osnežavanje, za razliku od ostale tri čija će dostupnost smučarima zavisti od padavina. Cena dnevnog ski-pasa je 700 dinara, a ugaona žičara postavljena duž staze kapaciteta je 600 smučara na sat i kreće se brzinom od 3,5 metara u sekundi. Do Ivera se stiže asfaltiranim putem od Mećavnika prema Tari, a za turiste koji nemaju sopstveni prevoz na usluzi su autobusi „Drvengrada” koji ka skijalištu i nazad voze na svakih sat vremena.
     Hotel „Mladost”, takođe vlasništvo Emira Kusturice, koji je smešten uz najatraktivniju stazu Ivera, danas će otvoriti vrata prvim gostima. Osim petnaest dvokrevetnih soba, hotel će sadržati restoran salu, piceriju i terasu sa ukupno trista mesta za sedenje. Svih trideset kreveta u „Mladosti”, baš kao i sto hotelskih mesta na samom Mećavniku, odavno je rezervisano za novogodišnje praznike, a izvesno je da slobodnih mesta ovde neće biti do kraja januara."

      V. Lojanica


TURISTIČKI RAJ NA BRDU IVER

21.07.2008. Kusturica je već uložio značajna finansijska sredstva u izgradnju ski-centra na obližnjem brdu Iver, gde je, pored žičare duge 1.400 metara, kapaciteta 1.100 skijaša na sat, podigao motel sa 30 kreveta.
     Izgradnjom još jedne staze i nabavkom neophodne opreme za veštački sneg stvaraju se uslovi da već naredne zimske sezone svi sadržaji budu u funkciji.
     - Ovih dana započeti su radovi na izgradnji novog luksuznog hotela na Iveru, kapaciteta 100 ležaja, vrednog milion evra, tako da će Drvengrad i ski-centar narednu zimsku sezonu dočekati sa ukupno 230 ležaja - rekao je Radoje Andrić za Tanjug.

     Izvor:  www.pregled.com


    Počela gradnja hotela na skijalištu Iver  Izvor: Kurir (Beta)
     19.07.2007. Iver, Mećavnik, Mokra Gora - Na skijalištu "Iver" na Mokroj Gori, nazvanom po istoimenom vrhu na Tari, počela je izgradnja hotela sa četiri zvezdice koji će po proračunima vredeti milion evra. Hotel će imati površinu od od 3.500 kvadratnih metara i kapacitet od sto kreveta. Hotel se gradi sa severozapadne strane vrha Tare na kome će skijašima naredne zime biti na raspolaganju novih 10 hektara uređenih "blažih i pitomijih" staza sa žičarom.
     Postojeća žičara sa jugozapadne strane planine duga je 1.400 metara i može da preveze 1.100 skijaša na sat.
     "Mećavnik" i Drvengrad od početka godine posetilo je 60.000 turista i u njemu se uz dobru popunjenost kapaciteta trenutno održava nekoliko seminara", rekao je novinarima jedan od saradnika Emira Kusturice Radoje Andrić.
     Turističko-ugostiteljski objekti Mećavnika kategorisani su sa četiri zvezdice, a ovo turističko odredište sa motelom od 30 ležaja na cilju ski-staze i novim hotelom raspolagaće sa 230 mesta za turiste naredne zime.
     Put do "Ivera" ukupne dužine 22 kilometra je asfaltiran, a od iduće sedmice biće nastavljeni radovi na posipanju i asflatiranju deonice od Ivera prema Mitrovcu na Tari. Očekuje se da će te deonice biti završene do kraja godine.
     Topovi za sneg su instalirani, a nabavljen je i tabač za sneg tako da skijaška sezona ove zime u Mokroj Gori neće izostati i ako ne bude dovoljno snega.
     Prema rečima Radoja Andrića na "Mećavniku" je u planu i gradnja dva teniska terena, i objekat sa otvorenim bazenom, ali ti projekti čekaju sledeće leto. Andrić podseća da su "prošli" i projekti Parka prirode i da su tako iz NIP-a obezbeđena 150 mioina dinara za gradnju vodovoda i kanalizacije. Gradnja kolektora sa filterima za prečišćavanje otpadnih voda vrednosti 70 miliona dinara počinje za mesec dana u Mokroj Gori i to će biti prvi slučaj u Srbiji da se otpadne vode pre ispuštanja na teritoriju druge države, u Višegrad i Drinu prečišćavaju što je i zakonska obaveza.

    


     03.12.2007. NOVOSTI sa skijališta IVER:

     1. Gradi se hotel Iver na pocetku ski lifta, zavrsetak kraj decembra 2007. i docek Nove u njemu!!!
     2. Mokra Gora stoji kao realna opcija, u kancelariji FIS-a, za BAMBI kup ove godine. Čeka se samo Slovenac, tehnički delegat FIS-a da izda homologaciju staze početkom decembra.
     3. Mećavnik-grad ili hotel Mećavnik dobio je pre 2 nedelje kategorizaciju hotela sa 4 zvezdice.
 

Bio sam za vikend u Mecavniku i Iveru i impresije su sledece:

1. Mecavnik je divno i mirno mesto za odmor za sta ga je profesor i namenio, (muzika, i to latino-americka, cuje se SAMO u italijanskom restoranu-piceriji, u preostala 2 nemaju muzike, strogo zabranio profesor).

2. Do Ivera-podnozja put je asfaltni, srednje uzan, obezbedjen bankinama, ociscen ali ne i posut rizlom, sto je bilo neprijatno kod vracanja na zaledjenim delovima severne orijentacije; isao sam samo 1. brzinom i to sa upotrebom kocnice, a imam zimske prednje gume!!Duga strmina sa krivinom-samo da su bacili malo rizle.
Do samog dna i hotela Iver ostalo je 100m makadama pod ledom. Na stazi nije bilo nekog snega, na desnom kraku pod suncem sama zemlja. A da, Iver je pod suncem danima a u to vreme Mecavnik i cela MOkra Gora je pod gustom maglom.
Pokazali su mi gde su topovi koji jos nisu zavrseni, rekli su mi slovenci kasne a i bazen-rezervoar nije gotov. A inace voda nije problem.

3. do vrha Ivera ima racva na 3.km od Mecavnika, ulevo, isto asfalt ali nisam isao, (kada vodim zenu).
Ono sto sam od dna video staza na kojoj ce biti topovi, severne orijentacije je malo uzana, na prvi pogled, sto za homologaciju i nije bas zgodno. ALI ogradjujem se jer nista o navedenom nisam mogao da saznam od radnika Mecavnika, nikakve slike, skice, karte; informaciju koju svakog skijasa interesuje:"Koliko ima snega na stazi?" , nisam mogao da dobijem, niti na telefon niti na recepciji u direktnom kontaktu. Tu mi malo skripi.
Inace hotel Mecavnik raspolaze policijskim Pitzgauerom, pa sa jos vecim gumama, i onda je jasno da za njih nema problema otici do Ivera! Nijedno putnicko vozilo nisam video na Iveru niti sreo usput, a parking je bio pun vozila!
Dok pisem ovo otvoren mi je tvoj sajt i prica o Iveru i citam Kustine reci o predivnoj stazi. Zao mi je, nisam poneo takve utiske. Dozvoljavam da je prvi put i da nisam sagledao sve aspekte, osnovno  nisam vozio tu stazu, BRE..

Sada cekam da se desi sneg.

Predrag Stanojević


07.01.2007.  Na 8 kilometara od Drvengrada ka Tari, na vrhu Iver (1.490m), Emir Kusturica je sagradio skijalište, sa tri staze, ukupne dužine 4 kilometra. Start staze je na 1.490, a cilj na 1.200 metara.
     Od podnožja ka vrhu vodi žičara "sidrašica", duga 1.400 metara. Brzina žičare je 20 metara u sekundi, a kapacitet više od 1.000 skijaša na sat. Dnevni ski-pas košta 600 dinara.
     Iz čanka dnevnog lista "Glasa Javnost"


07.01.2007. Saznao sam od recepcionara hotela "MEĆAVNIK" da ski pas izađe oko 400-600 din na dan, da sve staze rade, da ima preko pola pola metra snega i nasli smo smestaj u hotelu na dan sa doruckom za 1300din. Hotel je udaljen od staze oko 10 km.
     Izmedju ostalog ja idem u utorak na Iver, pa cu o svemu detaljnije obavestiti kada se vratim.
Pozdrav, Nenad


Emir Kusturica na obroncima Tare podigao ski-centar "Iver"
 
26.12.2006.   Izvor: http://www.banjalukaonline.com/vijest_p_85226.html

Najnoviji adut Mećavnika i Mokre gore, koji je iz svog "špila" izvukao Emir Kusturica je "Iver", veleljepna ski-staza na kojoj će u budućnosti, nada se Kusta, uživati ljubitelji zimskih čarolija iz svih krajeva svijeta.Najnoviji adut Mećavnika i Mokre gore, koji je iz svog "špila" izvukao Emir Kusturica je "Iver", veleljepna ski-staza na kojoj će u budućnosti, nada se Kusta, uživati ljubitelji zimskih čarolija iz svih krajeva svijeta.

        Piše: Slavko HELETA, Glas Srpske
        Foto: Banjalukaonline


Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica još jednom je pokazao javnosti, kritičarima, novinarima, a ponajviše gorštacima koji žive na vrletnim planinama zapadne Srbije da je život za njega "čudo", u kome je sve, ama baš sve moguće.

I dok ga prvi sa strahopoštovanjem posmatraju i slušaju zbog njegovog bogatog filmskog stvaralaštva i svjetske slave koja ga prati, ovi drugi mu se dive zbog njegovog etno-građevinskog zanosa koji je njihovu uspavanu planinu za kratko vrijeme pretvorio u planinski biser Srbije, Balkana i šire.

Najnoviji adut Mećavnika i Mokre gore, koji je iz svog "špila" izvukao Emir je "Iver". Ne nije nikakva pilana, kako bi mnogi od nas vođeni imenom pomislili, ni novi "Drvengad" već veleljepna ski-staza na kojoj će u budućnosti, nada se Kusta, uživati ljubitelji zimskih čarolija iz svih krajeva svijeta.

Protekle subote Kusturica je na jednom od najviših obronaka Tare sedam kilometara udaljenom od Mećavnika i Mokre gore okupio "sedmu silu", i uz janjetinu i ljutu šljivovicu ozvaničio završetak radova na ski-centru "Iver".

- Zanimljivost ovog projekta je u tome što nije nastao na ideji biznisa, nego iz potrebe da se sve ono što je započeto u Mokroj gori, ovdje u neposrednoj blizini uradi, oplemeni i služi ljudima. Tim prije što na prostoru zapadne Srbije praktično nema ozbiljnijeg skijališta. Zamisao je rođena prije tri godine i evo uspješno realizovana, i to sa vrha od 1.495 metara, koji je na neki način parnjak Torniku - u dahu objašnjava Kusturica, filmski režiser u svojevrsnom građevinskom zanosu.

Dodaje da se od ideje relativno brzo i bez velikih administriranja stiglo do jednog vrlo dobrog skijališta.

- Tako smo na jednom ski-liftu, koga su nedavno montirali Švajcarci, dobili četiri kilometra vrhunskih staza, koje po kategorizaciji i opasnosti spadaju u tri crne i jednu crvenu. Naravno, ove staze su za takmičare i iskusnije skijaše, a naredne godine sa druge strane pravimo manji lift za djecu i staze prilagođene njihovom uzrastu - pojašnjava Kusturica, brojnim novinarskim ekipama ispred prve izgrađene kolibe, odmah do ciljne ravnine novoizgrađenih staza i ugaone okretaljke žičare.

Montažu lifta i žičare, kapaciteta 600 skijaša na čas, obavilo je preduzeće "STA" iz Švajcarske, jedina alternativa većim državnim preduzećima u zapadnoj Evropi.

- Specifičnost lifta i žičare je njena ugaona konstrukcija, dužine 1,1 kilometar, koji na svojoj sredini ima tri stuba sa tri kotura, što omogućava da se sa jednim liftom pokriva četiri kilometra staza. Visina cjelokupne, dosadašnje investicije je milion evra u šta je uključeno praktično sve. Od usluga projektanata, dovođenja struje, nabavke stubova i ostale opreme, troškova montera, pripreme i uređenja staza, do nabavke specijalnog vozila koji uređuje staze i sve druge prateće opreme - objašnjava Kusturica.

Sve u svemu, dodaje Kusturica, zapadna Srbija s jedne i ostatak Balkana u produžetku, s druge strane, ovom stazom i dogradnjom rekreativnih, lakših skijališta dogodine, dobiće sedam kilometara vrhunskih staza za skijanje.

- Time sve ono što je započeto na "Šarganskoj osmici" i na Mećavniku, sa ski-centrom na "Iveru", dobija jednu novu dimenziju. Ujedno Mokra gora ove zime počinje svoju novu turističku avanturu. Sve će nas jednostavno natjerati da postojećih 150 ležajeva u Mokroj gori već dogodine obogatimo sa dodatnih stotinu, jer samo tako možemo postati i značajan zimski centar. Pored prirode na ruku nam idu i klimatske prilike jer ovdje uvijek ima snijega, znatno duže i obimnije i od poznatih Evropskih ski-centara - kazuje Kusturica.

Pojašnjavajući da je Park prirode "Mokra gora" specifična ekološka kategorija, koja bi trebala da disciplinuje cijeli kraj, Kusturica dodaje da je suštinsko pitanje koncept budućih sadržaja ski-centra.

- Ako ovdje postavimo hotele, biće to opasno za ekološko zagađivanje brojnih izvorskih voda. Zato je bolje da se skoncentrišemo na sedam kilometara udaljenoj Mokroj gori, a da se ovdje izlazi na skijanje i rekreaciju. Ono jedino što ćemo ovdje već dogodine uraditi je restoran koji će praktično pokriti sve ugostiteljske potrebe posjetilaca "Ivera" - kaže Kusturica.

Prve promotivne vožnje na skijama pred brojnim novinarima izveli su Emir Kusturica i njegov prijatelj Vučeta Šipčić, instruktor skijanja rendžera - čuvara Parka prirode "Mokra gora" i zamjenik komandira Policijske stanice u Višegradu.

Protekle subote na stazama "Ivera" bilo je četrdesetak santimetara snježnog pokrivača, što je ipak nedovoljno za kvalitetno uređenje staza. Stoga ovdje do novogodišnjih praznika očekuju nove snježne padavine, što će na novoizgrađene staze bez sumnje dovesti brojne znatiželjne skijaše, koji će najbolje ocijeniti njihov kvalitet i dati eventualne primjedbe. Sve one će se, kaže Kusturica uvažiti, te će već naredne godine biti napravljene neophodne korekcije.
 

Vreme za operu i skije
 
R. ANDRIĆ, 24. decembar 2006. Večernje Novosti

     SA prvim danima zime, u Mokroj Gori ovih dana mnogo toga se događa prvi put. Osim što je već čitav kraj poznat kao "eksterijer" za filmove Emira Kusturice, od prvog ovogodišnjeg snega Mokra Gora i "Šarganska osmica", Mećavnik i Drvengrad, postaju poznati i kao zimski turistički centar.
     Na Iveru Kusta je sagradio skijalište sa četiri kilometra staza i žičaru za hiljadu ljudi na sat, a nekako "mimogred", kako se u užičkom kraju kaže za uporedni rad na nekoliko poslova, završava montažu igranog filma "Zavet", počinje režiju svoje prve opere koja će premijeru imati 24. jula u pariskoj operi "Bastilja"...
"Slalom" između projekata Kusta nastavlja slalomom koji vozi na predivnoj stazi:
- Ovom se stazom zaokružila jedna priča koja od Mokre Gore pravi "ogledno dobro" za čitavu Srbiju - kaže Kusta. - Sa muzejskom železnicom, koja je sve ovo pokrenula, predivnom, sačuvanom i nenaseljenom prirodom koju je i država prepoznala i zaštitila, Mećavnikom i Drvengradom, a sada i skijalištem koje zadovoljava vrlo visoke kriterijume, ova regija stekla je uslove da živi od turizma.
     Prvu zimsku turističku sezonu Mokra Gora dočekuje sa 150 ležaja u objektima "Šarganske osmice" i Drvengrada, sa "ćirom" koji će, prvi put ove zime, svakodnevno voziti po redu vožnje. Prvi put u Mokru Goru dolaziće turisti sa skijama, a čeka ih izuzetna staza, nešto što se, kada je o domaćim terenima reč, može iskusiti samo na Kopaoniku.
     Skijalište Iver ove zime raspolaže sa tri staze ukupne dužine četiri kilometra, a sve ih opslužuje kilometarska žičara "sidrašica", u koju je Kusta uložio milion evra. Na stazi je i "formatik", šest metara širok tabač snega iz Finske, kojim se Kusta vozi gore - dole uz planinu, kao na motornim sankama...
- Sve smo uspeli da napravimo, a samo smo Švajcarce koji su montirali žičaru pokvarili - priča Kusta uz smeh, dok se novinari tiskaju uz vatru, a novinarke uz Kustu: - Kasnije ću objasniti šta se dogodilo sa njima, a sada, bitnije je reći da do skijališta vodi novi, asfaltni put od Mećavnika, da je vrh staze na 1.490 metara, a cilj na 1.200. Sve između, staze su "crne" i "crvene" kategorije, "momačke", što bi se reklo! Za početnike, poletarce i nevešte šmekere, biće blagih staza dogodine, sa druge strane brda.
     Sa Ivera, preko Kana, Kusta (po)gleda ka Parizu. Tamo će, 24. juna, u Operi "Bastilja", biti premijera opere "Vreme cigana", koju Kusta režira, a za koju muziku radi Dr Nele Karajlić i "No smoking bend", po Kustinom filmu "Dom za vešanje".


     Za narednu godinu planirana je izgradnja žičare sa druge strane Ivera, kao i hotel.

Podnozje nove zicare na Tari


ŠVAJCARCI
DVOJICA švajcarskih montera, koji su na montaži ski-lifta radili gotovo dva meseca, po povratku u domovinu moraće, po svemu sudeći, u nekakav vaspitno-popravni karantin, da se "vrate" na švajcarske standarde i uzuse ponašanja. - Ovde su imali sve besplatno, pa i u kafanama - podseća Kusta. - To je, na kraju, došlo dotle da je jedan od njih celoj kafani platio piće, što ne znam da li se u Švajcarskoj ikada ikome dogodilo!


     U Mokroj Gori pušten je u probni rad prvi ski-lift za skijalište "Iver" u koji je reditelj Emir Kusturica investirao milion evra.

     24.12.2006. Mokra Gora (Izvor: BETA) - Start je na "Tarskom vrhu", na 1.495 metara nadmorske visine, a ugaona "žičara skijašica" je dužine 1.100 metara.
     Investicija je realizovana "brzinom svetlosti" za nepunih sedam meseci, ističe Kusturica, a za Mokru Goru, kod Užica, ona znači početak zimskog turizma i dopunu sadržaja "Šarganske osmice", čiji "ćira" prvi put ove godine vozi i u zimskom periodu do "Drvengrada" na Mećavniku.
     Skijaliste "Iver", čija je visinska razlika 290 metara, za sada čine tri ski-staze ukupne dužine četiri kilometra, a prema rečima Kusturice, u planu je gradnja dečjeg ski-lifta i staze.
     Montaža opreme bila je poverena firmi STA iz Švajcarske, koja je po rečima poznatog reditelja "jedina alternativa" velikim firmama koje za montažu ski-liftova angažuju države. Četiri kilometra staze po kategorizaciji su "opasne staze", odnosno "tri su crne", a jedna ima oznaku "crvena staza".
     Na pitanje zašto "Iver" kao skijalište, Kusturica objašnjava da čitava ideja nije nastala iz "biznis plana kako da se zaradi više para, već iz potrebe da se na prostoru Mokre Gore realizuje novi sadržaj".
     Od centra Mokre Gore do skijališta ima sedam kilometara i put do njega finansirala je Vlada Srbije, a veliku pomoć u realizaciji projekta pružile su "Srbijašume".
     Kusturica navodi da će do iduće skijaške sezone biti izgrađen plato-restoran za potrebe skijališta, ali da smeštaj i ostale potrebe skijaša po njemu treba da ostanu u Mokroj Gori.
     "Otvaranje skijališta za Mokru Goru znači pokretanje pored postojećih 150 mesta još sto ležaja iduće godine kako bi se napravio ozbiljan zimski centar", kaže Kusturica.
     Prvi skijaš i korisnik ski-lifta skijališta "Iver" bio je filmski reditelj Emir Kusturica


Kusturica gradi zicu na Tari?
 iz Glasa Javnosti 16.10.2006

     Slavni reditelj najavio pretvaranje Mećavnika u turistički raj

     Osim što je na prelepim terenima Tare ovih dana zauzet snimanjem kadrova novog filma "Zavet", Emir Kusturica pretvorio je i svoj grad Mećavnik i Taru i ceo ovaj teren u veliko gradilište sa krajnjim ciljem da ovaj deo užičkog kraja pretvori u turistički raj jugoistočne Evrope.

     - Mećavnik je sada veliko gradilište, ali verujem da će sa prvim snegom radovi koji su u toku biti završeni i da ćemo spremno dočekati brojne goste. Drvengrad se prvi put priprema za turističku sezonu. Posle završetka filma "Zavet", kad filmska ekipa ode iz Drvengrada i kad se istovremeno završi i motel, ovo mesto će tržištu ponuditi oko 60 ležaja. Gosti koji dođu na Mećavnik imaće i šta da vide i u čemu da uživaju, a posebno u skijanju - rekao je Kusturica preksinoć na Mećavniku, prestavljajući svoj iskorak u turističke vode.

     Na samom Mećavniku, u podnožju svog drvenog grada, Kusturica uveliko podiže drveni motel ispod koga je, ukopana u zemlju - sportska dvorana. Motel će imati oko 400 kvadrata, restoran u prizemlju i apartmane u potkrovlju i visokom potkrovlju. Osim raznih sportskih aktivnosti, u dvorani će moći da se organizuju i koncerti koje će moći da prati barem hiljadu posetilaca. Pored dvorane, Kusturica podiže zatvoreni bazen 20 puta 10 metara, ispod bazena biće kotlarnica, malo dalje gradi se još nekoliko drvenih kuća...

    
Dalje od Mećavnika, ka Tari, već je izgrađen asfaltni put, dužine skoro devet kilometara, koji vodi pravo do podnožja planinskog vrha Iver, jednog od najviših na Tari, na kome Kusturica podiže veliko skijalište. Na kraju puta gradi se parking za 200 vozila, malo dalje je završetak ski-staze, koja će počinjati na vrhu Iver, na 1.490 metara nadmorske visine. Na skijalištu, na kome su završni radovi pri kraju, već su postavljeni stubovi velikog ski-lifta, dugog 1.400 metara, koji će već zimus prevoziti hiljadu skijaša na sat, a ostaje da se na stubove postave sajle.

     Ova oprema nabavljena je u Švajcarskoj, a uporedo sa izgradnjom ski staze i puta, Kusturica je investirao i u izgradnju tri kilometra dugog dalekovoda koji će strujom napajati motore ski-lifta. Za iduću godinu, sa druge strane Ivera, planirana je gradnja još tri kilometra staze i još jedne žičare.

     Kusturica kaže da sam finansira izgradnju žičare i ski-staze, dok je izgradnju puta od Drvengrada do Ivera pomogla Vlada Srbije.
     - Mislim da ćemo imati odlične uslove za skijanje, a sve će biti još bolje kad na proleće uradimo put do Mitrovca na Tari, dug 15 kilometara - kaže Kusturica.


NAZAD

HOME