I V E R  - Tara

Vesti, komentari utisci sa skijanja na IVERU!


     Skijalište "Iver" na Mokroj Gori, dobilo je naziv po istoimenom vrhu na planini Tari. Prostire se na nadmorskoj visini od 1230 do 1500 m/nv.

     Skijalište je od Mećavnika i Mokre gore udaljeno je 8 km, reč je o asfaltnom putu velikog nagiba, koji se svakodnevno čisti i održava. U podnožju je prostran parking.

     Planovi: dve staze, novi hotel na stazi sa 100 kreveta, dodatnih pet topova za veštacki sneg.

    Prilazni pravci:
    - Iz pravca Bajine Baste preko Tare (Kaludjerskih bara) se spustiti do Kremana, takodje i sa Zlatibora. Iz Kremne (magistralom Višegrad-Užice), skrenuti ka Višegradu odn. Mokroj Gori, prođeš kroz Šarganski tunel i posle 5-6km prvo skretanje desno (dobro označeno) ka brdu Mećavnik (odn. Drvengrad)... Prođe se Drvengrad i nastavi pravo još 8 km i stiže se tačno u podnožje Ivera.
Profil puta je priličnog je nagiba (naročito na početku) i veoma je uzak!Ne treba krenuti tim putem bez zimskih guma ili lanaca! Put se penje se sa 400 m/nv na oko 1200 m/nv.

    
Postoji i put od Mitrovca na Tari direktno do Ivera. Postavljena je čak i tabla, ali to je put u izgradnji, i ne treba kretakti njime...
 

     Postoje četiri staze duzine od 900 m do 1100 m, od toga su dve pokrivene instalacijama za vestački sneg. Staze su kategorisane kao crvene i crne.
     Ove sezone 2009 radi samo deo jedne staze u dužini 700 m. i taj deo je pokriven sa pet topova za veštački sneg.
Taj deo staze je dobro zaklonjen, i uslovi za pravljenje veštačkog snega su idealni.
     Staze tabaju i ravnaju dva ratraka.

     Žičara, sidro, opslužuje sve četiri staze. Dužina žičare je 1.100 m. Nadmorska visina vrha žičare je 1496 m, a dno je na 1230 m.
Specifičnost lifta i žičare je njena ugaona konstrukcija, dužine 1,1 kilometar, koji na svojoj sredini ima tri stuba sa tri kotura, što omogućava da se sa jednim liftom pokriva četiri kilometra staza. Brzina žičare je 20 metara u sekundi, a kapacitet više od 1.000 skijaša na sat.
 

SKI PASS - IVER 2009

Odrasli Deca do 12 god.
Dnevni 1.000 din 500 din
Sedmodnevni 5.000 din 2.500 din


     Postoji mogućnost najma ski-opreme (30 pari skija sa cizmama), dnevni najam opreme je 900.00 dinara.

     Organizovan je prevoz sa Mećavnika na svakih sat vremena, cena povratne karte je 300.00 dinara.Smestajni kapaciteti:

-Hotel Mladost na ski stazi,
 28 kreveta,
 
-Hotel Mecavnik,
 102 kreveta,
-Ugostiteljski objekti Šarganske osmice,
 50 kreveta.

 
Mapa: Turistička organizacija Užica 
foto: Boogieman   na Forumu
 


NAZAD

HOME