Knjige o skijanju - priručnici,
vodiči, mape . . . 

 

Milan Ždrale
50. godina smucanja na Palama 
 

Autor: Milan Ždrale
Izdata:  1983.godine.
Br. strana:
112
Izdavač: Smučarski klub Romanija  - Pale

          Ljubaznošću Prof. V. Slokara

 

        

 

Preuzmite PDF fajl ove knjige. Nedostaju 72. do 91. strane.
Preuzeto sa
bihski.com


 

Siječanj 24, 2009

 


50. godina smucanja na Palama

autor: Milan ŽdralePocinjemo sa objavljivanjem kjnige koja je posvecena istoriji razvoja smucarskog sporta u Bosni i Hercegovini, ovog puta kroz prizmu aktivnosti Smucarskog Kluba “Romanija”-Pale. (od 1.-26.)
Mnogo toga me veze za ovaj Klub i za ljude koji su ga vodili u ono zlatno doba naseg smucarstva, u godinama pred odrzavanje XIV Zimskih Olimpijskih Igara u Sarajevu 1994.

Bilo je to u prvom redu kroz moj profesionalan odnos , kao Gen.sekretar Smucarskog saveza Bosne i Hercegovine u periodu od 1977. do 1994. a potom kao radnik (pom.direktora pa rukovodilac ) Ski centra Jahorina od 1994. do 2002.godine.

Medjutim, kao sto je to onda bilo uobicajeno, poslovni odnosi pretocili su se i u iskrena i duga prijateljstva kojih se i danas rado sjecam.

Mnogi od njih nisu vise medju zivima ali sjecanja na njih su jos uvijek snazna kao i nasa prijateljstva.(Slobodan Kures, Braco Miholjevic – Djurko, Jusuf Pasovic, Vojo Tosic, Vlajko Petrovic, Nedjan Lizdek, Cvijan Golijanin i dr…..

Pale su ( u smucarskom smislu)bosansko-hercegovacki Sent Moritz, vec od perioda nakon 1. Svijetskog rata, da bi se u periodu od 2000. do 2009. razvio u pravi mali gradic u podnozju planine sa prostranim skijalilstem, Jahorine.

Za nas smucarski sport je od velikog znacaja bio sve bolji rad u Klubovima Alpskih disciplina gdje smo, uveliko koristeci slovenacka iskustva i nacin rada, znacajno unaprijedili takmicarske rezultate.

Medjutim, gotovo u sjenci tih zbivanja, vrijedni radnici SK “Romanija” upornim radom sa talentovanim domacim sportskim podmladkom, postizu najbolje rezultate u disciplini Biatlon u tadasnjoj Jugoslaviji.Pored izvanrednih pojedinacnih rezultata o kojim ce biti govora u ovoj knjizi, Klub je dest puta osvojio naslov Sveukupnog klubskog pobjednika na Prevenstvima Jugoslavije u Biatlonu.

Na XIV Zimskim Olimpijskim Igrama 1994.godine u Sarajevu, nastupila su dva takmicara Biatlonca iz Smucarskog Kluba “Romanija” : Tomislav Lopatic-na osnovu osvojene norme za nastup u sklopu reprezentacije Jugoslavije i Zoran Cosic – kao takmicar u okviru kvote zemlje domacina ZOI.

Bilo bi divno kada bi ovdje mogli objaviti knjige o radu ostalih veoma dobrih smucarskih klubova u BiH iz tog vremena : SK”Zenica”, SK “Travnik”, SK “Starcevica”-Banja Luka; SK “Karaula” iz Turbeta, SK”Visocica” iz Visokog , SK “Glasinac”-Sokolac idr.

Medjutim, koliko je meni poznato one nikada nisu ni napisane sto predstavlja nenadoknadivu stetu.


Vlatko Slokar

 

Izvor: http://bihski.com/NAZAD