Aranđelovačka žičara

 

 

 Žičara prodata i prevežena na Goilijsku reku

 
     Leto 2007. - Posle više godina, žilara je dobila novog vlasnika i prevežena je na Goliju, lokacija Golijska reka, gde ce biti montirana i služiti skijašima.
  

 

 Kusta kupuje žičaru   izvor: Glas Javnosti - Sreda, 8. Jun 2005.

 
     BUKOVIČKA BANJA - ARANDJELOVAC- Nema više nagađanja o tome da li će biti montirana žičara sa gondolama do vrha Bukulje. Žičara je kupljena još 1998. godine od firme "Gaventa" iz Švajcarske i koštala je Skupštinu opštine, sa carinom i prevozom, 133.000 nemačkih maraka. Turistička organizacija i SO Aranđelovac rešili su da ovu "turističku atrakciju" prodaju za tri miliona dinara, jer to nije žičara za prevoz turista i gostiju već ski-žičara u koju se uskače i iskače.
     Tako će Aranđelovčani i gosti Bukovičke banje do vrha Bukulje morati kao do sada da prevale put od četiri kilometara pešice ili automobilom.
     Kako su nas obavestili u Turističkoj organizaciji u Aranđelovcu, za kupovinu žičare ima dosta zainteresovanih, među kojima je i poznati filmski režiser Emir Kusturica koji želi da žičaru postavi u etnoselu na Mokroj Gori...
     Z.J.
  

 Prodata "pogrešno kupljena" žičara.
    
     17.05.2003. Posle tri godine raznih procena, analiza i rasprave, odbornici Skupštine opštine Aranđelovac su odlučili da prodaju ski žičaru dvosedežnicu, koja nikada nije postavljena prema vrhu Bukulje, iako su za nju date velike pare. Time je stavljena tačka na mnoge nedoumice oko toga da li je ona bila potrebna gradu ili ne.
     Žičaru su pre šest godina kupili čelnici aranđelovačke opštine za 45.000 evra od švajcarske firme "Garaventa", ali su troškovinjenog prevoza, projekta, i čuvanja svih ovih godina premašili 125.000 evra.
     Za sada nije objavljeno ko je kupac ove žičare, i gde će eventualno biti postavljena.
  

 

    Tragom vesti:  Rasplet u Aranđelovcu, od 17.05.2003.

     "Tek posle nekoliko godina od prispeća žičare u Aranđelovac i utrošenih pola miliona maraka, ustanovljeno je da je to u stvari skijaška žičara, čiji motori stalno rade i ne mogu da se zaustave da bi turisti po prispeću na vrh Bukulje bezbedno sišli."

Polovnom jula posetio sam Aranđelovac i konstatovao da se žičara još uvek nalazi na istom mestu. Na nekoliko fotografija koje slede pogledajte mesto na kome konstrukcija žičare već 6 godina čeka da se negde postavi.

  
Konstrukcija se nalazi na putu od Aranđelovca prema vrhu Bukulje
 
  
Kabine i stolice se jedva vide
 
  

  
Reduktorsko postrojenje je izloženo zubu vremena
 
  


30-31. maj 2003, dnevni list KURIR

BUKULJA NEĆE IMATI ŽIČARU

Planinski lift je ležeći u korovu od 1998. "pojeo" stotine hiljada maraka

ARANĐELOVAC - Žičara, koja je kupljena 1998. godine od firme "Graventa" iz Švajcarske i koja se sada nalazi na placu Pošte u podnožju Bukulje, zarasla u korov, odlukom odbornika SO, biće prodata. Žičara je koštala, sa carinom i prevozom, 133.000 nemačkih maraka. Kupila je SO Aranđelovac i prenela Turističkoj organizaciji bez ikakvog elaborata. Ustanovljeno je da se radi o skijaškoj žičari u koju se uskače u hodu i iskače.

Bilo je reči na sednici SO Aranđelovac da je kupljena kao staro gvožđe bez atesta, a uz nju je dato "pride" i nekoliko gondola. Holding korporaciji "Janko Lisjak" iz Beograda isplaćeno je za prvu fazu izgradnje 81.961 DEM, "Energoinvestu" iz Bratunca za montažu opreme dat je avans 30 posto i iznosi 49.588 maraka. Za izgradnju pogonske stanice "Mod komercu" isplaćeno je 24.000 maraka.

Posebna je priča sa "Srbijašumama". Za petostruku vrednost posečene šume od 230 kubika treba isplatiti 1,8 miliona dinara i one bi po ugovoru ubirale prihod od žičare 10 posto.

Poduži je bio i spisak obaveza opštine i Turističke organizacije, od nadoknade privatnim vlasnicima za zemljište, Ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo, izmeštanje dalekovoda, izgradnja trafo-stanice. Za završetak žičare potrebno je više od 500.000 DEM, a uz to i nije turistička kako se prvo mislilo.

Žičaru je čuvalo obezbeđenje Turističke organizacije kome je dato na ime ličnih dohodaka oko 100.000 maraka. Predviđeno je bilo da žičara vozi Aranđelovčane i goste Bukovičke banje od hotela "Izvor" do vrha Bukulje.

Z. Janjević


NAZAD