Ski  BiH - federacija

F O J N I C A - Skijalište VRAN KAMEN

      Vranica je najviša planina središnje Bosne. Njen masiv se sastoji od nekoliko nižih planina. Najviši dijelovi ovih planina su prostrani nepregledni pašnjaci, dok su niži predeli šumoviti. Jedna od izvanrednih ljepota ove planine jeste Prokoško jezero, koje je proglašeno spomenikom prirode u BiH. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.636 m, dužine od oko 400 a širine od oko 170 m. Od Fojnice je udaljeno 22 km
    

Skijanje i zimske radosti
Na postojećim ski-stazama ukupne duljine od oko 4,5 km najbolje će se osjećati djeca, početnici i rekreativci. U planu su radovi za narednu ski-sezonu, kako bi se postavili novi vertikalni transporti, staze za snow-board i tubing. Ski-škola se organizira svake sezone. Planiramo i prisustvo dežurnog ljekara kako bi skijaši imali potpunu sigurnost. kapacitetu liftova je 1100 skijaša/sat.

 


Rekreacijski centar „Brusnica“ nalazi se 70-ak km zapadno od Sarajeva, na Vranici, najvišoj planini središnje Bosne (2.115 m), koja pripada Općini Fojnica. Zamišljen je kao centar aktivnog odmora, čiji se glavni objekt “Brusnica” nalazi na lokaciji Fratarske staje – Poljana, u neposrednoj blizini ski-liftova. Ostale aktivnosti odvijaju se u bližoj ili daljoj okolini.

RC „Brusnica“ će svojim gostima zimskom periodu, pored skijanja uz tri ski-lifta, imati i park za snowboard, vožnju zapregom-saonicama, ski-jet, sankanje i tubing. Svim početnicima će na raspolaganju biti škole, instruktori i vodiči, uz mogućnost iznajmljivanja kompletne opreme u samom centru.


     Smještaj u RC „Brusnica“ osiguran je u istoimenom objektu koji raspolaže s 50 ležaja raspoređenih u 12 prostranih apartmana, restoranom s 40 mjesta, restoranom brze hrane s 24 mjesta, caffee-om s 45 mjesta, terasom sa 60 mjesta.... Kompletan ambijent je oplemenjen kaminom u prizemlju.
     Sam objekt se nalazi na nadmorskoj visini od 1.580 m, lokacija Fratarske staje - Poljana  na planini Vranici ( čiji je najviši vrh Nadkrstac visok 2.115 m).

  

  


     Petak 27.4.2007. Rekreacijski Centar „Brusnica“ je svečano otvaren i predstavljena je ponuda, bazirana na principu aktivnog odmora u prirodi. Otvaranje je bilo u  u objektu „Brusnica“ na Vranici, (15 km od centra Fojnice)


Otpočela izgradnja motela na skijalištu «Vran kamen»
Počeli radovi na izgradnji motela, 12.05.2006      Petak, 12.05.2006. - Već dvije zimske sezone fojnički Ski Centar, poznato skijalište "Vran Kamen" koje se nalazi udaljeno od Fojnice 15 kilometara na nadmorskoj visini od 1560 do 1800 metara privlači sve veči broj ljubitelja skijanja i uživanja na snijegu.(Poljana-fratarske staje). Ovdje snijega ima čak i sada polovinom maja.
     Tu se nalaze sva ski lifta dužine 450 i 1100 metara, restoran i šezdesetak vikendica. Prenoćište je tokom ski sezone bilo 10 KM po osobi, međutim to nije moglo zadovoljiti potrebe skijaša koji je veliki broj iz: Splita, Zadra, Šibenika, Makarske i drugih mjesta. U ponudi ovog skijališta ima nešto što se rijetko može naći na drugim skijalištima, sa ski skijališta imate mogućnost u fojničkom banjskom lječilištu da se kupate u bazenu sa termalnom vodom.
     Od naredne sezone turistička ponuda ovog Ski Centra će bit još bolja i potpunija. Razlog tome je što je prvog dana vikenda otpočela izgradnja motela "Bor" na ovom skijalištu. Gradit će ga grupa ljubitelja zimskih radosti, a on će bit izgrađen iznad parkirališta oko 100 metara od ski staze. Motel će imati 30 soba sa svim pratećim objektima i velikim restoranom. Ovo skijalište je elektrificirano, a dovedena je i voda. Priliko otpočinjanja radaova na izgradnji ovog motela postavljen je i pano sa izgledom budućeg motela. kendice zaželio je uspješan i brz tok gradnje ovog motela. (Preuzeto iz Fojnica.ba)


 

     Ski-lift u Fojnici privatiziran (Bošnjak Vinko "Karamba") i u fazi rekonstrukcije. Uporedo i radovi na uređenju ski staze.
     Na lokaciji "Poljana" iznad Kozograda u tijeku izgradnja koliba i infrastrukture (put, struja, voda, ski-lift) "vikendaškog naselja".

     Informacije sa sajta: http://fojnica.8m.com/


 "Entuzijazam na djelu": Unatoč brojnim skepticima u mogučnost ponovnog osposobljavanja ski-lifta u Fojnici, gosp.Vinko Bošnjak "Karamba" uspio je uz iznimne napore osposobiti isti, staviti ga u pogon te u 6. mjesecu ove godine, nakon temeljitog pregleda komisije, dobiti atest za rad od mašinskog fakulteta u Sarajevu. Ski-lift je sada u vlasništvu "Karamba d.o.o.", trenutno je u funkciji samo vikendom, a novo postavljenim sjedalicama je moguće za 15-tak minuta doći do "Kučetine", visoravni s koje se pruža prekrasan pogled na Fojnicu. Idealan izlet preko vikenda. Sada rade na raščišćavanju zarasle ski staze, parkingu za 50 vozila na polaznoj stanici, brvnare s terasom za okrepu, prilaznoj cesti. Nabavljen je, uz pomoć Gvardijana franj.samostana Fojnici retrakt za ravnanje staze, a u planu je i izgradnja bazena s vodom za napajanje snježnjih topova za period bez prirodnog snijega. Kako se u isto vrijeme radi i na postavljanju ski-lifta na visoravni "Fratarske staje" na visini od 1600 m n/v, u planu je i povezivanje ova dva ski-lifta sjedešnicom od 2 km, čime bi bilo moguće direktno iz Fojnice stići do ove lokacije i budućeg vikendaškog naselja (oko 40-50 vikendica u gradnji).
Sve dodatne informacije na broju mobitela + 387 63 338 597 ili fiksnom + 387 30 835 598.

Informacija sa sajta:
http://fojnica.8m.com/


NA PLANINAMA IZNAD FOJNICE NIČU VELIKE IDEJE O NOVOM BOSANSKOM St. MORITZU
Fojnički franjevci otvorili ski centar

Kupili smo ski lift i stroj za staze. Novac smo posudili od poduzetnika iz Kiseljaka i Fojnice. Nabavili smo i agregat jer struje ovdje nema, u velikim smo dugovima, ali izvući će se, priča nam fra Janko Ljubos, gvardijan samostana Duha Svetoga
FOJNICA — Predstaviti u nekoliko redova novi Ski centar Fratarske staje, koji je od Bakovića u fojničkoj općini udaljen dvanaest kilometara, nije lako. Zato je, možda, najbolje reći kako taj čarobni prostor na 1600 metara nadmorske visine od prve zarobi i onoga tko je snježnu zimsku idilu dotad volio samo na razglednici ili TV ekranu.
Uglavnom, ideja je stara nekoliko godina, a od ove zime nije više samo virtualna želja fojničkoga gvardijana i njegovih istomišljenika, kako se to govorilo, nego realnost, lijepa, zdrava i korisna. I, što je također važno - dostupna svakom džepu.
— Prošle zime otišli smo u austrijsku tvrtku Dopelmayer, gdje radi jedan moj prijatelj Bugojanac, dogovorili smo se i kupili smo ski lift i ratrak (stroj za pravljenje staza). Novac smo posudili od poduzetnika iz Kiseljaka i Fojnice i, eto, to je to.
Ski liftom upravlja Marko Stoimilović. Nabavio je agregat jer struje ovdje nema, u velikim je dugovima, ali izvući će se, kazuje nam fra Janko Ljubos, gvardijan fojničkog samostana Duha Svetoga, dok se ratrakom vozimo na vrh visok 1800 metara odakle se Motorac, najviši vrh fojničkih planina, može skoro rukom dohvatiti.
— Put od Bakovića do Fratarskih staja također je loš, a dva puta su ga ove zime pročistili "Ceste Kiseljak" i Goran Bošnjak iz Bakovića. Besplatno, naravno, kao što je sve ovdje zasad na dragovoljnoj osnovi. Stoga očekujemo od Općine i Županije da do sljedeće sezone prepoznaju potencijal ovog prostora i da pomognu da postane poznato zimsko turističko središte cijele regije.
Kako, pitamo fratra vizionara.
— Dovesti struju, utvrditi put, produžiti žicu sa sadašnjih četiri stotine metara naviše, otvoriti neki ugostiteljski objekt. Bio sam toliko puta u najpoznatijim austrijskim zimskim središtima i tvrdim da ovako zahvalnog mjesta za ljubitelje skijanja oni nemaju. Tko će to i kada shvatiti, ja ne znam. Ali se imam pravo nadati da će se to jednom dogoditi, kaže nam fra Janko.
Priželjkuju to i svi Fojničani koji su barem jednom došli na Fratarske staje. Treba reći kako je najmlađi ski centar na ovim prostorima dostupan svakom džepu. Cijena jednodnevne karte za ski lift je 10 maraka, a u drvenoj kavani "Džepić", uz izvornu glazbu ovih krajeva, čaj, kava, sok zapadaju po jednu marku i gode kao u najluksuznijem restoranu. I tu nije važno jesi li Ivo Antić, poznati poduzetnik iz Kiseljaka, ili Šimo Vujica iz Brestovskog, koji je sve šestero djece doveo na čist zrak i skijanje.
Najmlađe mu dijete Josipa nema još ni petnaest mjeseci, a na skijama je i s dudom u ustima, što je lijepa slika koja se ponese s Fratarskih staja. Trogodišnja Greta Kapetanović skija već sasvim dobro, a njezin otac Radoslav poziva sve da se uvjere kako se na terenima iznad Fojnice može uživati kao i na Bjelašnici ili St. Moritzu.
— Ipak, ne zavaravamo se. Ovo je samo prvi korak koji su učinili pojedinci. Možemo mi prikupiti još novca i za dodatno nasipanje puta, za gorivo, za agregat koji pokreće ski lift, ali nije to rješenje ako želimo nešto ozbiljno izgraditi, podvukao je poduzetnik Ivo Antić.
Uz braću Vladu i Zdravka Bošnjaka, Branka Stanića, Ivu Bilana i druge, on je svojim sredstvima odškrinuo vrata jedne velike razvojne mogućnosti.
— Dok to država, Federacija, Županija ne poguraju, mi ćemo se sami boriti. Evo, već u ovu nedjelju organiziramo natjecanje za djecu do deset godina. Pozivamo sve iz cijele regije, a Branko Stanić Krepo iz svoga je džepa osigurao nagrade.
Tekst i snimka Branka JUKIĆ , Slobodna dalmacija 01.03.2003


NAZAD

HOME