Ostali ski centri u   B i H

 

  ROGATICA STARČEVICA RADUŠA  
TREBEVIĆ SOKOLAC RANČA PLJEŠEVICA BUSOVAČKA PL.
  RUJIŠTE PONJERI SVETO BRDO  

 


           ROGATICA 

     Nalazi se nadomak grada. Skijaški klub iz Rogatice sa turističkim radnicima uz pomoć opštine su uredili dve ski-staze sa mini ski-liftovima, pa su hoteli "Park" i "Borike" u zimskim mjesecima po pravilu popni, najčešće sa gostima iz Vojvodine.

http://hjem.get2net.dk/rogatica/oturizmu.htm 

Javite se sa više informacija o trenutnom stanju i mogućnostima skijanja u ovom ski centru.

 


           TREBEVIĆ

     Trebević, oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini Sarajeva, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu.
     Na Trebeviću su izgrađene bob staza i staza za sankanje.

     Ekspert za bob i sankanje Medjunarodne sankaske i bob federacije (FIBT) Hans Joerg Strachsel posetio je 21.04.2002. devastiranu olimpijsku bob stazu na Trebeviću. "Što se tiče tehničkog dela i konfiguracije staza je odlična. Ona se može i treba da se sanira. Pored renoviranja same staze potrebno je izvršiti i preuređenje startne i ciljne kućice, saobraćajnih prilaza stazi, napraviti više prostora za parking”, rekao je Strachsel.


 


        STARČEVICA ski lift koji je nakada postojao u okolini Banja Luke,više ne postoji.

Re: STARCEVICA ski lift koji je nakada postojao u okolini Banja Luke
    
Postovane dame i gospodo,
     Ove zime sam posjetio ski lift na Starcevici i od njega su ostali samo stubovi.
Staza i tako nije bila preduga (ca. 200m) i jako je blaga.
     Pozdrav, Marinko Stojanov
Re: STARCEVICA ski lift koji je nakada postojao u okolini Banja Luke
      10.02.2006.
     Ovo su slike sa Starčevice od prije 2-3 mjeseca, isječeni stubovi i prodati u staro željezo.
Mozda je i bolje tako sada bar znamo da nista nemamo.
     Pozdrav, Goran Bogojevic

 


        RANČA
pored Jajca. 

Informacije pred sezonu 2002/2003 poslao Marinko Stojanov
     "Prije par dana sam bio na Ranči pored Jajca. Ski lift je uništen (ostali su samo stubovi) kao i hotel pored njega. Razgovarao sam i sa mještanima i niko ne zna da li je neko zainteresovan za njega. Doduše, ionako je bio veoma mali (mala visinska razlika ca. 200m i izlozenost jugu, djelomično neasfaltiran i uzak put do lifta, itd.)"
 


 

SOKOLAC

Blic, 24.02.2004.

Od sokolačkih ski-liftova ostali samo stubovi u šikari

     Vežbaju po livadama
    
Kada je 1984. godine, nakon Olimpijskih igara, zahvaljujući uticaju tadašnjeg republičkog funkcionera Milanka Ranovice, Sokolac dobio dva ski-lifta u nameri da se potakne razvoj zimskog turizma, niko nije ni posumnjao da od toga neće biti ništa. Jedan manji, na stazi dužine 420 metara, montiran je na Ravnoj Romaniji, nedaleko od magistralnog puta Sarajevo-Rogatica, a drugi na stazi dugačkoj od 850 metara postavljen je u blizini grada, prema obližnjem uzvišenju Puhovac. Danas su oba objekta uništena. Od ski-lifta na Ravnoj Romaniji, ostali su samo delovi stubova zarasli u šikaru. Ovaj drugi, s polaznom stanicom u gradu, imao je nešto dužu ulogu u razvoju zimskih sportova na ovom području.
    U tim pokušajima za ski-lift više je puta tražen dobar vlasnik. Nakon prvobitne dodele ski-klubu "Glasinac", lift je dat na upravljanje tadašnjem "Šumarstvu", preduzeću koje je moglo da pokrije troškove njegovog održavanja. Potom je briga o ski-liftu ponovo poverena klubu "Glasinac-Karavan". U renoviranje ovog objekta i postavljanje rasvete za noćno skijanje 1995. godine uloženo je oko 70.000 KM. Objekat je vraćen nameni, tako da je održano i više regionalnih takmičenja. Po prvi put lift je radio punim kapacitetom - 60 skijaša u minuti, i okupljao veliki broj mladih sportista.
     Međutim, ovo je treća zima kako su Sokočani, sportski radnici, pa i sami skijaši zaboravili da se sajlom s polazne stanice za par minuta mogu popeti do najvećeg uzvišenja u blizini grada.Razloga je mnogo za prestanak rada ski-lifta. Prvi i najveći problem jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima zemljišta kojim prolazi staza. O nizu neugodnosti koje su zbog toga pretrpeli, bivši aktivisti kluba ne žele ni da govore. Takođe, rasveta i druga oprema su nestale, tako da se mladi sokolački skijaši za takmičenja pripremaju po okolnim livadama, čekajući rešenje krize u klubu "Glasinac-Karavan".
    O novim ulaganjima u adaptaciju ski-lifta, tvrde u klubu, niko više i ne razmišlja. Jedino rešenje članovi "Glasinac-Karavana" vide u dislociranju ski-lifta na bolji teren, gde bi bila uređena druga staza. Međutim, interesovanje mora pokazati i lokalna uprava, što do sada nije bio slučaj.

     Dobrila Abazović    tekst sa sajta: http://www.sokolac.s5.com/stampa/stampa200402.htm

 

SOKOLAČKE INFORMATIVNE NOVINE br.98 januar 2004
Bojan Samardžija na međunarodnim takmičenjima

Trke za olimpijsku normu

     www.sokolac.s5.com

     Bojan Samardžija, član Smučarskog kluba Glasinac-Karavan iz Sokoca, učestvovao je tokom januara na nekoliko medjunarodnih takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu. Nastupao je u trkama evropskog kupa u Italiji, Austriji i Sloveniji. Bio je učesnik i juniorskog prvenstva svijeta u biatlonu, koje je održano u Francuskoj.
     Samardžija, koji je stasao u vrsnog smučara, pokušaće da u ovoj sezoni ispuni olimpijsku normu i stekne pravo učešća na Zimskim olimpijskim igrama 2006. godine u Torinu. Zajedno s njim na takmičenjima širom Evrope ove zime nastupaju i Miro ]osić, Aleksandra Vasiljević, Vedrana Vučićević i Gorana Lučić iz paljanske Romanije.
     B.G. 

 


Skijalište Busovačke staje

     05.01.2007.
Što se tiče skijališta na Busovačkoj planini, zvanično otvaranje je predvidjeno za sutra, iako je već proteklih par dana bilo 30-40 skijaša dnevno. Skijalište je opremljeno sidrom dužine 750 metara. Polazna stanica je na 1500 mnv, a izlaz na 1650 mnv. Cijena dnevnog ski passa je 5 KM radnim danom, a 10 vikendom.
Radno vrijeme lifta je 09,00 - 16,00.
     U razgovoru sa odgovornom osobom doznajemo da će iduće godine poroširivati kapacitete.
Sve dodatne informacije možete dobiti na 063 335 855, a u toku narednih par dana očekujemo i nešto fotografija.
    Izvor: www.BHski.ba

 

Svibanj 03, 2007.

Budući da sam napokon uspio obići malo taj kraj, što autom, što pješice, što biciklom, pokušao bih malo da prenesem dojmove.
Prvo da objasnim neke stvari koje nisu ni meni baš bile jasne. Busovljaci zovu Busovačkom planinom južni dio Kruščice, kada se gleda na karti to je ona točka na kojoj je označena, obično, visina od 1650 nmv.
Nalazi se jugozapadno od Busovače.

Po karti koju ja imam postoje dva vrha Čardak i Luška za Lušku je označeno 1673 m i ispod nje se nalazi veliki proplanak koji se naziva Busovačke staje jer su tu nekada stočari dovodili stoku na ispašu, što je dobro jer je čak i na toj visini travnata podloga, ja nisam vidio kamenja. Ono što je loše jest to što je okrenuta prema jugoistoku, što je vjerojatno i bio razlog zašto je ove godine skijalište funkcioniralo samo dva dana.

  Ski lift ide od početka  poljane do samog vrha. Staza je idealna za početnike i djecu. Iz nepotvrđenih izvora imam informaciju da je nabavljen još jedan lift o kojem nemam nikakvih informacija.
 
Postoje 3 puta za Busovačke staje:
Sadašnji kojim se ide i na kojeg upućuju putokazi obilazi oko Busovačke s južne strane   preko mjesta Pridolci (za ur-a čuo sam da i oni imaju nekakav ski lift, oni su na oko 1000 nmv)  i udaljenost je oko 26 km od Busovače (preko izletišta Tisovac). Cca 50 min vožnje, put je solidan (bar kad nema kiše) tj. mogu normalna auta ići, široki makadam.
Drugi koji ide isto preko izletišta Tisovac ima ukupno oko 21 km od Busovače (isto makadam)  i problematičan je u zadnjih 6 km gdje terenci prolaze. Tih zadnjih 6 km su vladajući rekli na radiju da bi se trebalo uredit pred nadolazeću zimu. Istina obećali su i struju dovesti gore (lift radi na agregat). Inače gore nema niti jednog objekta osim jednog katuna i spomenika nastradalima u zadnjem ratu (tim putem su civili bježali u vrijeme rata prema Hrvatskoj).
Treći put vodi preko naselja Buselji i ima po mojoj procjeni ukupno 13-15 km od toga je čak i asfaltirano oko 5 km međutim nakon toga se do spoja s putem broj dva  ide plankama. Pretpostavljam da će jednog dana ako skijalište zaživi put ići tuda.
     Izvor:
BHski.ba forum 

Skijalište RADUŠA-SKIARENANa planini Raduša počeli smo sa radovima modernog skijališta koje se nalazi u blizini Gornjeg Vakufa-Uskoplja, ca. 20 km zapadno od grada Bugojna, ca. 50 km (zračne linije) od gradaSarajeva, gdje su 1984. održane zimske olimpijske igre.

Koncesija je dobivena na prostoru od 40 četvornih kilometara na kojima su idealni uvjeti ne samo za zimski nego i ljetni turizam. Najsuvremenija oprema za prijevoz skijaša takozvane gondole (novina u BiH) već se priprema za transport u Gornji Vakuf-Uskoplje a dovest će je 30 velikih šlepera. Naše planirano skijalište biti če smješteno na "zelenoj livadi". Na kraju ove doline na ca. 1300 m n.m visine počinju planine, koje su predviđene za staze. U podnožju tih planina izgradit će se početna stanica (u dolini) , a završava istočno od raduškog jezera na nadmorskoj visini od 1800 m. U prvoj fazi gradi se jedan ski lift dužine 2,5 km na principu gondola kabina. Naravno cjelokupna infrastruktura, dakle asfaltni putevi i jedan hotel.

Druga faza obuhvatit će izgradnju još dva ski lifta - jedan šesterosjed i jedan dvosjed te još dva objekta sa luksuznim apartmanima.Ako sve bude teklo prema planiranoj dinamici, u što ne sumnjamo, do konca ove godine skijalište bi trebalo biti u funkciji. Dakle stvoriti će se svi preduvjeti da još ove godine svaki turista može doći u ovaj moderni skijaški centar osobnim automobilom.
|

http://www.radusa-skiarena.com/


Gradnja nove dvosede žičare - Septembar 2010.


Bihaćko skijalište "Duga luka" na Plješevici

21.11.2006. - Završena je prva faza deminiranja bihaćkog skijališta Duga luka na Plješevici, gdje je od zaostalih mina očišćeno 106.000 kvadratnih metara. Da bi se omogućila obnova nekadašnjeg zimskog centra preostalo je da se očisti još oko 400.000 kvadratnih metara. Skijalište na Dugoj luci pušteno je u rad 1984. godine, u vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. U proteklom ratu na samom skijalištu nalazile su se borbene linije tako da je infrastruktura skijališta, osim minskih polja, devastirana u znatnoj mjeri. ?*ef Regionalnog ureda BH MAC-a, Mujo Begić, zajedno sa mr. Hamdijom Lipovačom, načelnikom općine, u ponedjeljak 6. novembra, obišao je od mina očišćeno skijalište.

- Do kraja iduće godine planiramo završiti deminiranje ovog područja kako bi ga lokalne vlasti mogle odmah staviti u funkciju turističkog razvoja, rekao je Begić. Prva faza deminiranja koštala je 133.000 $, dok sredstva od 300.000 $ za drugu fazu još nisu osigurana. Općina će deminirati skijalište, očistiti stazu od izraslog drveća i dovesti struju prije nego što raspiše tender.

- Ne treba mnogo novca da uložimo u skijalište tako da ćemo vrlo brzo, pored naših, ovdje vidjeti i skijaše iz inostranstva, naglasio je načelnik Lipovača. Općinske vlasti će učiniti sve da potencijalnim investitorima olakšaju razvoj ovog zimskog centra koji će znašajno poboljšati našu turističku ponudu.
Naravno da će općina od budućeg investitora tražiti da ispoštuje određene zahtjeve. U svijetu je davno prihvaćen model koji podrazumijeva veliko parkiralište u podnožju planine od kojeg vodi žičara do samog skijališta. Korištenje planinskih puteva u zimskom periodu u mnogim zemljama je čak zabranjeno.
Izvor:
http://forum.bihnet.ba/showthread.php?t=20092


Jasenice i Lovinac gradit će skijalište

23.03.2006. Dvije općine iz susjednih županija Jasenice i Lovinac, kojima je Velebit poveznica, dogovorile su se oko zajedničkog projekta koji su nazvali Planinski centar Sveto brdo. U viziji tog projekta, koji su podržali župani Zadarske i Ličko-senjska županije, prvo je skijališle na Velebitu u čijem bi se podnožju s jedne i druge strane izgradili smještajni kapaciteti, odnosno planinarski domovi. Ne želimo puno govoriti o tom projektu jer trebamo dobiti suglasnost resornih ministarstava, a u prvom redu Ministarstva kulture jer se radi o zaštićenom dijelu PP Velebit na kojem bi području napravili skijaške staze, rekao jo Hrvoje Raćić, načelnik općine Lovinac. Skijaške staze bile bi na velebitskim padinama, i to na visini od 1300 do 1500 metara, a do njih bi vodile žičare iz Rovanjske i Svetog Roka.

Općina Jasenice uključila se u taj projekt jer je skijališle na Valebitu naša stara ideja koju smo godinama ljubomorno čuvali, rekao je načelnik Martin Baričević. Skijaške staze neće biti ispod Svetog brda, ali je projekt nazvan po tom planinskom vrhu koji sa 1751 metrom, prema riječima Račića, simbolizira Velebit. Skijalište je, međutim, tek dio planinskog cjelogodišnjeg turizma kojim bi se u idućih nekoliko godina povezali Dalmacija i Lika,  ističe Račić.

Projekt je kandidiran za program CARDS 2004. godine od kojeg s očekuju bespovratna sredstva za razminiranje 500 tisuća metara četvornih na Velebitu. Od EU očekuje se i tehnička pomoć u ostvarenju ovog projekta, kao i pomoć poljoprivrednicima i poduzetnicima Like, koja je najsiromašnija hrvatska županija. Projekt, koji će načelnik općine Lovinac detaljnije predstaviti za mjesec dana, zamišljen je kao model javnoprivatnog partnerstva. Budući turistički centar osmislio bi se kao kombinacija najboljeg što Hrvatska ima, odnosno spoj planine, mora i sporta.

U izradi elaborata za PC Sveto brdo planira se financijska pomoć Europske komisije i ulaganje privatnog kapitala u iznosu od 50 milijuna eura. Računa se na 1500 izravnih radnih mjesta, desetak novih poslovnih djelatnosti koje bi se vezale uz Planinski centar u kojem se planira kapacitet od 350 tisuća noćenja godišnje.

Izvor: Jutarnji list, Powered by: PressCut   http://www.limun.hr/main.aspx?id=16369&NadID=16316


Rujište kod Mostara

Evo linka pa pogledajte slike od 31. 1. 2007. i nešto iz januara 2006-e godine dok još nije radila žica http://rujiste.myphotoalbum.com/slideshow.php?set_albumName=album01 (izvinjavam se na lošijem kvalitetu slika).

Ove godine je obnovljena žičara zaslugom vlasnika "SNJEŽNE KUĆE" koja je izgrađena u blizini naše skromne staze ( neprovjereno dužine 500 - 700 m ) a za pohvalu je i noćno skijanje koje se uspješno izvodi.

Inače Rujište je udaljeno od Mostara 25 km, cesta asvaltirana u cjelosti, preporučuje se za oporavak bolesnika zbog specifičnosti zraka jer je šuma bogata munikom i raznovrsnim rjetkim biljkama.

Pored pomenute SNJEŽNE KUĆE od većih objekata za smještaj i dnevni boravak imamo PLANINARSKI DOM i nešto manju IZVIĐAČKU KUĆU a u ponudi su i privatni objekti, koji nažalost niču ko gljive poslje kiše (kud koji mili moji).

Cjena dnevne karte za žicu je 15 KM

Izvor:
http://www.bhski.mbhost.net/forum/index.php?PHPSESSID=ca9c8a9742e066f269522918c60c0627&topic=130.0

 


Skijaliste PONJERI pokraj Kaknja

Siječanj 15, 2007. - Ski lift je montiran i navodno je dobio upotrebnu iliti uporabnu dozvolu. Skijalistem ce privremeno gazdovati Javna Ustanova za Sport i Kulturu iz Kaknja. Navodno je i ratrak nabavljen (neprovjereno). Staza duga cca 950m.
Ceka se snijeg!
-----------------------------------------------

Dosao i ratrak na Ponjere.
Jedan poznati kakanjski privatnik je kupio ratrak tako da sada nista ne fali osim snijega.
Sto se tice kontakta to cu javiti kada se malo raspitam.

Izvor: http://www.bhski.mbhost.net/forum/index.php?topic=97.0


NAZAD

HOME