Ski  BiH - federacija

OŠTRELJ - Petrovac 


     Samo 11 kilometara udaljen od Bosanskog Petrovca, na putu za more, smešten je Zimski centar Oštrelj koji obiluje stoletnim šumama. Vrh je visok 1330m, a prevoj i naselje se nalaze na 1040m nadmorske visine.
Susret mediteranske i kontinentalne klime u kombinaciji sa velikom nadmorskom visinom daje mu karateristike vazdušne banje. Obraslost pretežno četinarskom šumom i zanimljiva konfiguracija zemljišta, čine ovo mjesto posebno prijatnim za oči i duh.
Skijaliste na Ostrelju je jedno u nizu koje je izgradjeno sa pratecim objektima nakon sarajevske olimpijade 1984 godine.

Nekadašnji Ski centar Oštrelja je poprilicno obnovljen zime 2007 i počeo je sa radom 02 februara 2007 godine. Skijaliste posjeduje vučnicu tipa sidro koja se nalazi između dve staze dužina 1500 i 950 metara. Takodje posjeduju bebi lift za najmlađe uzraste.
U pauzi izmedju skijanja se možete odmoriti u novom objektu u kojem se može popiti neki topli napitak a i pojesti neko.
Skijalište posjeduje i opremu za rentanje.

     Zahvaljujući nadmorskoj visini i lokaciji na kojoj se prelamaju mediteranska i kopnena klima, Oštrelj je od davnina poznato atraktivno mjesto za razvoj izletnickog i zimskog turizma. 


   


BiH dobija prvoklasni ski-centar?
Izvor: Nezavisne novine, B92

     10.03.2011. - Prvoklasni sportsko-rekreacioni skijaški kompleks, koji će zahtijevati ulaganja od vrtoglavnih 338 miliona evra, trebalo bi da bude izgrađen za nekoliko godina na planini Klekovači, koja se nalazi u opštini Petrovac u zapadnom dijelu BiH.

     Naime, tačan datum početka izgradnje još nije poznat, a Vlada RS je krajem decembra 2010. godine usvojila Informaciju o izgradnji ski-centra, te ovlastila premijera RS za potpisivanje okvirnog sporazuma između Vlade RS, međunarodne poslovne grupacije "Alpin Allianz Projektentwiclungs", te firmi "GB invest" Banjaluka i "Lom" Petrovac.

     U opštini Petrovac pozdravljaju ovakav projekat, jer smatraju da će imati snažan uticaj na razvoj opštine.

Kako su nam kazali u Ministarstvu trgovine i turizma RS, projektom je predviđena izgradnja skijališta s kompletnom infrastukturom.

"Planirana je izgradnja ski-kompleksa, smještajnih kapaciteta sa 500 do 1.000 bungalova, zatim sistem kosog transporta ili ski-liftovi, ali i kompletna saobraćajna i komunalna infrastruktura", kazala je Olivera Kunjadić, sekretar resornog ministarstva, i navela da će Vlada obezbijediti logističku podršku, kroz koncesiono obezbjeđenje zemljišta.

Prema okvirnom sporazumu, Vlada RS, putem resornih ministarstava i nadležnih jedinica lokalne samouprave, će usvojiti neophodne planske akte i u razumnom roku izgraditi neophodnu infrastukturu.

U Ministarstvu su kazali da je obaveza Vlade RS da izgradi magistralni put do ski-centra, čija trasa će biti poznata nakon izrade studije izvodljivosti.

"Sporazumom je planirano da 'Alpin Allianz Projektentwiclungs' u konzorcijumu s 'GB investom' i 'Lomom', preko investicionih fondova izvrši ulaganja u iznosu od 338 miliona evra", rekla je Kunjadićeva.

Ona je naglasila da je "Alpin Allianz Projektentwiclungs" međunarodna poslovna grupacija s velikom reputacijom u oblasti turizma i zimskih sportova, te da može dati veliki doprinos razvoju planinskog turizma u RS.

U Ministarstvu su još rekli da će nakon izrade tehničke dokumentacije, što podrazumijeva i usaglašavanje sa Regulacionim i Prostornim planom RS, investitor omogućiti javni uvid u plan prostiranja budućeg ski-centra.

Dejan Prošić, načelnik opštine Petrovac, kazao je da su mještani slabo upoznati s projektom, jer još nije bila njegova javna prezentacija.

"Trenutno se vrši otkup zemlje od vlasnika na prostoru gdje treba da bude ski-centar, a znam da se planira oko 200 radnih mjesta", kazao je Prošić.

Prema njegovim riječima, izgradnja ski-centra će svakako doprinijeti boljem i ubrzanom razvoju opštine, jer će investicija uticati, prije svega, na zapošljavanje, promociju starih zanata, ali i na trgovinu.

"Predviđanja su da bi broj noćenja trebalo da bude veliki, a samim tim i zarada od boravišne takse, što je još jedna prednost", istakao je Prošić i naveo da će prilikom realizacije projekta biti potrebno ispoštovati ekološke norme.

Turistički radnici iz RS navode da turizam može biti generator sveukupnog razvoja privrede RS, te da će realizacijom projekta turizam biti okosnica privrednog razvoja opštine Petrovac.

Oni smatraju da će njegova realizacija doprinijeti razvoju trgovine, ugostiteljstva, prevoza, preduzetništva, starih zanata i ostalog.
Položaj

Klekovača je planina u zapadnom dijelu BiH sa najvišim vrhom od 1.962 metra nadmorske visine, čime je najviša planina ovog dijela zemlje. Preko nje prolazi granica entiteta FBiH i RS, pa tako njena sjeverna strana pripada opštini Petrovac u RS, a južna opštini Drvar u FBiH.

Nedaleko od najvišeg vrha nalazi se Lomska prašuma. Visoka i gusta četinarska šuma raste do nadmorske visine od oko 1.500 metara, a potom prelazi u rjeđu bukovu šumu.

Sam vrh obrastao je klekom, niskim rastinjem, pa se pretpostavlja da je po njemu planina i dobila ime, a na njoj se može pronaći i rijetka alpska biljka runolist.


NAZAD

HOME