Ski  BiH - federacija

Ski arena RADUŠA 
Na planini Raduša počeli smo sa radovima modernog skijališta koje se nalazi u blizini Gornjeg Vakufa - Uskoplja, ca. 20 km zapadno od grada Bugojna, ca. 50 km (zračne linije) od grada Sarajeva, gdje su 1984. održane zimske olimpijske igre.

Koncesija je dobivena na prostoru od 40 četvornih kilometara na kojima su idealni uvjeti ne samo za zimski nego i ljetni turizam. Najsuvremenija oprema za prijevoz skijaša takozvane gondole (novina u BiH) već se priprema za transport u Gornji Vakuf-Uskoplje a dovest će je 30 velikih šlepera. Naše planirano skijalište biti če smješteno na "zelenoj livadi". Na kraju ove doline na ca. 1300 m n.m visine počinju planine, koje su predviđene za staze. U podnožju tih planina izgradit će se početna stanica (u dolini) , a završava istočno od raduškog jezera na nadmorskoj visini od 1800 m. U prvoj fazi gradi se jedan ski lift dužine 2,5 km na principu gondola kabina. Naravno cjelokupna infrastruktura, dakle asfaltni putevi i jedan hotel.

Druga faza obuhvatit će izgradnju još dva ski lifta - jedan šesterosjed i jedan dvosjed te još dva objekta sa luksuznim apartmanima.Ako sve bude teklo prema planiranoj dinamici, u što ne sumnjamo, do konca ove godine skijalište bi trebalo biti u funkciji. Dakle stvoriti će se svi preduvjeti da još ove godine svaki turista može doći u ovaj moderni skijaški centar osobnim automobilom.
|

http://www.radusa-skiarena.com/

Raduša - Gornji Vakuf-Uskoplje, Septembar 2010:

Skijalište Raduša, u blizini Gornjeg Vakufa - Uskoplja (BiH) je tokom leta i jeseni 2010. godine veliko gradilište. Na ovom skijalištu koje se nalazi na 1.996 m/nv u toku je montaža dvosed žičare proizvodjača Doppelmayr. Žičara je prilišno velike dužine od oko 1.800 m. Uz postojeća dva ski lifta tipa sidro dužina 600 i 900 m, Raduša će predstavljati ozbiljnije skijalište u BiH. 
Prosečena je i nova staza. Privode se kraju radovi na izgradnji novog motela na skijalištu. Nabavljen je ratrak - Leitner LH500W. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja godine i da će nova žičara već ove zime prevesti prve skijaše.


 

 

Liftovi tipa sidro su postavljeni pred ski sezonu 2009 / 2010.


NAZAD

HOME