Na Kopaoniku nema instruktora za
smučarsko trčanje

     Pred ski sezonu 2000/2001 godine, uspeo sam da nabavim opremu za skijaško trčanje. Posebno sam ponosan na nove cipele (br.46).
     Pocetkom marta sam boravio na Kopaoniku. Jos u dolasku, prilikom prolaska pored parkinga ispred konaka, primetio sam da je ratrak prosao stazama za nordijsko skijanje "Crvene bare". Znaci nisam uzalud nosio  opremu. Ali,...
     Na Kopaoniku nije bili učitelja za nordijsko skijanje. Šef Fiteksove ski škole mi je rekao da bi on i mogao da mi pokaže osnovnu tehniku smučarskog trčanja, ali da nema opremu.
     Proveraravao sam i po ski servisima, nigde nije mogla da se iznajmi nordijska oprema.

     Saznao sam i da sam ja jedini ove sezone tražio časove nordijskog skijanja. Prolazeći sa ovim skijama kroz turistički centar, dosta ljudi me je sa čuđenjem gledalo, a neka deca su tražila da ih malo bolje pogledaju, tvrdeći da takve skije do sada nisu videli.

     Nije mi preostalo ništa drugo, nego da sam prošetam predivnim stazama "Crvene bare". Obradovao sam se kada sam ugledao trag uskih skija u snegu. Znači ima na Kopaoniku zaljubljenika u skijaško trčanje. Tokom skoro četvoročasovne šetnje dobro utabanim stazama, nisam nikoga sreo, osim jednog na motornim sankama. Jedva sam uspeo da se sklonim da ne bi naleteo na mene. Sve u svemu, opšti utisak je dobar, ali bi bilo mnogo bolje da sam imao nekog ko bi mi pokazao osnovnu tehniku hodanja na ovim skijanma.
     Iskoristio sam priliku i da se slikam, posebno ponosan na moje nove žute "Salomon" (SNS) cipele br.46, kao i na, kao pero lake, "Trak" skije pogodne za rekreativce jer se ne mažu (središni deo klizne podloge je nažljebljen u obliku riblje krljušti da bi sprečavao klizanje u nazad). Na skijama su montirani "Salomon" automatski vezovi takođe SNS norne (Salomon Nordic Sistem).
     Jedan ski instrukror mi je rekao, da ce iduce godine biti bolje, jer će za Engleske turiste koji se očekuju, morati da imaju spremne i instruktore smučarskog trčanja.


Na Kopaoniku je 17 i 18 marta 2001. trebalo da se održi:

OTVORENO PRVENSTVO SR JUGOSLAVIJE
U SMUČARSKOM TRČANJU SLOBODNIM STILOM
na 3, 5 i 10 km.

Zbog loših vremenskih uslova, nedostatka snega, takmičenje je odloženo.


Pogledajte mapu ski staza za nordijske disciplina
"Crvene bare" na Kopaoniku:


(klikni  za veću sliku)

 

NAZAD