Dnevni list "VEČERNJE NOVOSTI",   25. jun 2003.

 
 


        Na Kopaoniku pola veka propada "Rankovićeva vila"

         ČAMI I NIŽE GODINE

     Gradnja započeta pedesetih godina prošlog veka, a svi radovi prekinuti nakon Rankovuićevog političkog pada. (Nalazi se neposredno pored početka ski lifta br.9 Marine vode.)

        Pola veka na vrhu Kopaonika, na jednoj od najlepših lokacija podno Pančića je nezavršena stambena zgrada na skupocenoj lokaciji (nalazi se neposredno pored početka ski lifta br.9 Marine vode), za koju posetioci i turistički radnici tvrde da je "Rankovićeva vila".
        Reč je o objektu, veličine omanje stambene zgrade, udaljenom stotinak metara od kompleksa "Sunčani vrhovi", tek uz put prema Srebrncu i dalje prema Brusu.
        Od "vile" su ostale samo zidine. Plac je zarastao u korov, a na Kopaoniku malo ko zna čiji je objekat. Zna se jedino da su zgradu pedesetih godina prošlog veka započela tadašnja studentska udruženja iz Beograda "Avala" i "Medicinar", ali da su brzo i odustali, pa je novi vlasnik postao tadašnji savezni SUP. Pošto je policijom u to vreme "vedrio i oblačio" Aleksandar Ranković, narod ovog kraja odmah je "shvatio" da se vila gradi za tada moćnog Leku.
        - Istina je da je vila bila u vlasništvu Saveznog SUP-a, ali nema, bar ovde na Kopaoniku, podataka da je građena za Aleksandra Rankovića, mada narod veruje da je započeta upravo u vreme njegove vladavine i da su radovi prekinuti posle njegovog političkog pada. Koliko znam, vlasnik "vile" je Republički MUP, tačnije neka od škola policije - kaže Miroslav Filipović, direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Kopaonik".
        Punih pet decenija "Rankovićevu vilu" svi zaobilaze, uprkos činjenici da je vrh planine već prebukiran, da lokacija za gradnju novih objekata nema i da ar zemljišta, na vrhu Kopaonika, vredi čitavo bogatstvo.
        Potražnja za dobrim lokacijama ovde je kao na Dedinju, a i cene su iste. Za "vilu" i atraktivni plac izgleda niko nije zainteresovan - kaže Radosav Radovanović iz Beograda koji, kako naglašava, svakog leta dolazi na Kopaonik i uvek se zapita: zašto nadležni ne završe ili bar ne poruše "vilu" kako oronula i u korovu, ne bi remetila ambijent planine.
        Poslednjih godina urbanisti savetuju da se više ne gradi na vrhu planine, kako Kopaonik nebi postao "drugi Zlatibor" i da vlasnici nove hotele i slične objekte grade "niže" u Kadijevcu, Lisini, Belom brdu, Crnoj glavi . . .
        - Ako je vila vlasništvo MUP-a, a policija s njom nema nikakve planove, najbolje bi bilo da je sa lokacijom poklone nekoj humanitarnoj ustanovi koja bi je pretvorila u odmatralište za siromašnu i nezbrinutu decu - poručuje Radovanović.


NAZAD