SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

 

26. April 2010.  Austrija:  Alberg           Reportaža: Vladislav Bjelić - wlad
 

 

     Arlberg brda/doline pokriva jedan ski pass koji važi u svim skijalištima koje se tu nalaze. Mi smo bili ove nedelje tamo da zatvorimo (njihovu) sezonu koja se danas završava, ova poslednja nedelja je obeležena kao "crystal snow" što podrazumeva jeftiniji ski pass (30 EUR dnevni). Smestili smo se u St. Antonu a obišli skijališta St. Anton (što obuhvata St. Anton, Rendl, St. Cristoph, Stuben), Lech (Lech, OberLech) i Zurs. Kako je kraj sezone ujutru staze drže dobro a posle su "korisne" samo one od 2300m pa na gore. U svim navedenim skijalištima ima staza preko 2300m tako da je uživanje zagarantovano.
 

   


     Gledajući statistike za ovu nedelju, tj. top 10 AT skijališta po visini snežnog pokrivača prvi na listi je bio Solden a za njim St. Anton sa 240 cm snega na gornjim delovima skijališta. Koliko sam čitao nemaju problema sa snegom tokom cele sezone pošto pada u tim krajevima dosta.

     Ono što je najupečatljivije što nam je obeležilo skijanje je utisak da su staze jako dobre i to je ujednačeni utisak - praktično nema loše staze, preko svake staze koje smo prešli, od plavih do crnih utisak je da imaju jako dobru i ujednačenu konfiguraciju. Staze dakle fantastične. Celu grupu skijališta bi mogli da podelimo u dve grupe, oko St. Antona i drugu grupu Lech/Zurs - dve grupe zato što su u okviru tih grupa skijališta povezana. Kolima se lako stiže do Zursa ili Lecha od St. Antona a onda dalje na skijama. Postoji i freeride ruta u jednom pravcu od Antona (vrha Valluga 2) do Zursa.

     Pored toga što su staze odlične i što su odlično povezane i offpiste rute su odlično obeležene i sređene tako da nema problema. Gledajući oficijelnu mapu skijališta moglo bi se zaključiti (pogrešno) da neke staze ili delovi skijališta i nisu najbolje povezani - ali u praksi je sve odlično povezano i sa svih krajeva se na druge krajeve prelazi lagano.

     Takođe kapacitet za skijanje van staza, dakle za bordere i fat-skijaše su odlični, po kalibru skija koje nose skijaši se to lako može primetiti, pola skija su široke, dobar deo twintip a po prodavnicama i rentalima (Intersport itd) se može videti mnogo freeride skija.

     Do tamo smo putovali 10:30h, išli smo od NS preko Budimpešte, Beča, Salzburga i Inzbruka do St. Antona, to je oko 1140km i u vreme od 10:30h je uključen put, pumpe, HU granica (oko 30min čekanja prema tamo) i jedno rutinsko zaustavljanje DE policije (provera kola i dokumenata). Ceo put do tamo i nazad je autoput tako da je vožnja bez napora. Put od NS preko Karavanki je kraći možda jedno 50-60km ali je ovaj put brži/udobniji, od BG se već put produžava za još 80km pa se od BG ova ruta ne isplati.

     I za kraj suma utisaka je da su mesta, skijališta, kapaciteti i skijanje fantastični, i svakako da ga treba posetiti još jednom u punoj sezoni...

     I par slika za kraj...         Ostale slike na Galeriji sajta...
 

     wlad - na Forumu

 

 

 

 


 

Alberg - mapa ski regije

 

 

St. Anton - ski mapa

 

 


NAZAD