SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

         Reportaža: Vladimir Ševkušić - SK Čigota
 

06. Decembar 2010.  Austrija:  Hintertux


     Hintertux gletscher - Mala i odabrana ekipa sa Zlatibora i iz Mojkovca je bila na glečeru Hintertux, zajedno sa pionirskom reprezentacijom Srbije. To je deo zajedničkih priprema za predstojeću takmičarsku sezonu. Iz SK Čigota su bili Jana Ševkušić i trener Vladimir Ševkušić, a iz SK Bjelogrivac Sara Brajković i Aleksandra Vujisić sa trenerom Milovanom Jušković.
     Krenuli smo 17. novembra ka gleceru Hintertux koji se od Zlatibora nalazi na nekih 1.100 km najbližeg puta. Put vodi preko Hrvatske gde smo platili putarinu od oko 16 e u jednom smeru, pa preko Slovenije gde je obavezna kupovina vinjete na granici koja kosta 15 e, ali traje 7 dana tako da oni koji ostaju više od sedam dana moraju to isto da urade i u povratku. Prelaz ka Austriji je čuveni tunel Karavanke 6.5e u jednom smeru i obavezna kupovina vinjete A. koja kosta 8e i važi 10 dana. Prelepi krajolici ravnice iznad koje se uzdižu još lepši Alpi vode nas preko gradova Lienz pa do Mitersila ka našem odredištu i do Hintertuxa nam ostaje još samo tunel na planini Gerlos od 10 e.
     Na odrediste smo stigli posle nekih 16 sati vožnje u mesto Madset na oko 3 km od početne gondole.
     Prvi utisak apartmana je taj da je sve na usluzi ,mašina za sudove veliki šporet, mikrotalasna, veliko prostarno kupatilo, sa svim potrebnim stvarima koje nemamo ni kod kuce. U dnu objekta je prostorija za sušenje cipela, a pored toga skijašnica sa stolom i stegama za servisiranje a i pegla za toplenje maže je tu. Zanimljivo da đubre odvajaju posebno, plastika, aluminijum (konzerve), staklo, papir...
     Glečer zovu 365, zato što radi preko cele godine i ako je hladno skija se na 2100 m/nv, a ako su topliji dani ide se na vrh do koga nas vode tri uzastopne gondole do 3.250 m/nv. Staza ima ukupno 60 km i kreću se od plavih do crnih, i zanimljivo da je Ivica Kostalić odabrao ovaj Glečer kao svoju bazu za pripreme.
     Mi smo imali dobrih 7 dana treninga mada i na minus 20, i uspeli smo da iskoristimo ski paseve koji nisu nimalo jeftini, deciji 105e, a za odrasle 220. U nekim trenutcima smo mislili da će nam delovi tela odpadati od hladnoće, ali glečer koji je organizovan do perfekcije ima prostor koji izgleda kao restoran gde može da se ugrejete a pri tom možete da jedete svoje sendviče.
     Povratak je bio malo dalji jer zbog velikog snega i planina morali smo na auto put preme Minhenu i Salzburgu tako da smo prešli nekih 1300 km do Zlatibora.
     Sve u svemu preporučujem ovaj glečer kao mesto gde će te sigurno moći da skijate jer je velika visinska razlika, a desi se da je polazna stanica u oblaku a vrh obasjan suncem, prelep i bajkovit. U okolini ima puno prodavnica za soping a blizu je Insbruk sa raznim zanimljivostima, i ogromnim trznim centrima.
 


     prof. fizicke kulture i ISIA instruktor
     Vladimir Ševkušić

 




 

 


 

 

 


NAZAD