SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

 

Januar 2010.  Austrija:  Kitzbuhel (Kicbil)            Reportaža: autor Sasa V.
 

     

     

 

                    Album sa fotografijama na Galeriji sajta....

 


     Kicbil je na oko 9 sati od Beogarda u Tirolu i teško da može da se kaže da se lako stiže. Prema Via_michelinu, preporučen put je preko Zagreba, Ljubljane, pa na Kravanke tunel ka Spittal am der Drau i dalje prema Lienzu(nije Linz), dalje kroz još jedan tunel Felbertauerntunnel, Mittersil i na kraju Kicbil. Tuneli se plaćaju i to ukupno 16,5 evra po smeru. Do Spittala je auto put, a dalje skoro 200km idete po magistralnim putevima na kojima je najčešće ograničenje 50km/h. Medjutim, kada stignete do Kicbila, zaboravite dužinu puta i sve krivine jer ulazite u jedan od najlepših Austrijskih skicentara.
     Kicbil su osnovali Bavarsko plemstvo i Tirolska aristokratija, smenjivavši se u njemu na vlasti od 1255 godine. Ime je dobio po Bavarskom klanu Buhel, koji su dolaskom na ovo područije posekli deo šume i sagradili tu dvorac. Svi objekti koji su gradjeni, gradjeni su da traju vekovima, tako da u današnjem Kicbilu glavna ulica nije menjala značajnije izgled od 18.veka. Na većini kuća koje se nalaze u centralnom gradskom jezgru, postavljene su table sa godinom izgradnje i nekim značajnijim dogadjajima vezanim za objekat. Kuće su uglavnom trospratne i gornji spratovi su preuredjeni u hotele a prizemlje je namenjeno za trgovinu. Danas su to uglavnom trgovine svetski poznatih robnih marki, namenjene za veoma visoku klasu turista. Cene po takvih hotelima, lociranih u kuće stare po 300-400 godina je izmedju 150 i 200 evra za noć. Hoteli su najčešće kategorisani sa tri zvezdice, ali prestiž da spavate u kući koja je istorijski spomenik ovde se tako naplaćuje.


     Takva je situacija kad je reč o užem centru Kicbila, a ako se odmaknete samo par kilometara, uštedećete na smestaju dovoljno novca da finansirate celo zimovanje.
     Zato je preporuka da smeštaj potražite u predgradjima Kicbila: Kirchberg, Aschau, Brixen ili Jochberg. Tamo će te za tradicionalno konforan austrijski apartman platiti oko 500 evra za 7 dana u koji može da se smesti 4-6 osoba. Takav apartman obavezno ima oko 50 kvadrata, dva kupatila i po standardima veliku terasu. Naravno, sve je uračunato u tu cenu i apartman je kompletno opremljen. Da bi ste dobili ovu cenu, morate ispuniti uslov da ga rezervišete na vreme, dovoljno je 2 meseca ranije, jer se dobar a jeftin smeštaj prvo rasproda. Takav apartman u samom Kicbilu je od 1000-1500evra a ovi gradići su samo 5/10km dalje, a skibus je uračunat kada kupite skipas. Važan podatak je i da su pored gondola parkinzi besplatni, a u samom Kicbilu naplaćuje se evro na sat ali možete ostati samo sat ipo najduže Postoje desetine velikih megamarketa u kojima je hrana ili iste cene kao kod nas ili jeftinija, a u restoranima je ipak skuplje nego kod nas. Ne morate se brinuti o spremanju hrane, megamarketi su puni spremljene ili poluspremljene hrane, za koju vam je potrebno ubaciti je u mikrotalasnu na par minuta ili dopeći je isto toliko u teflonu ili rerni.
     Što se tiče samog skijanja u Kicbilu, može se reći da potpuno zadovoljava sve ukuse. Imate staza i za početnike i za napredne skijaše. Infrastruktura je odlična Ii na samim stazama je 7-8 gondola i na desetine sedežnica, počev od dvosedežnica do osmosedežnica, sa ili bez zaštite za vetar, sa ili bez pokretnih traka. Mora se primetiti da je ipak skijalište dosta razvučeno i da vam treba dosta vremena podjete li sa jednog kraja na drugi. Krenete li u obilazak skijalista primetićete i da ima dosta poveznica, koje su uračunate u kilometražu staza, tako da od zvanično 170 km morate odbaciti bar 50 na njih. Povezne staze su ne retko i sa kontra nagibom, tako da vam treba snage i vremena da se dogurate tamo gde ste krenuli. Najteže je svakako borderima i za njih nikako ne bih preporučio skijaliste neposredno iznad Kicbila. Staza Hahnenkamm je staza na kojoj se ove godine, kao i svake, u januaru održava Svetski spust. Do nje se dolazi gondolom iz samog centra grada. U nastavku te gondola ako krenete prema vrhu Pengelstein doći će te na ponos Kicbila, gondola 3S, koja je ustvari povezala dva, do tada ne povezana dela skijalista. Ispod same gondole ne postoje staze, a prelaskom sa jednog vrha na drugi, u jednom trenutku će te se naći na visini od par stotina metara.

 


     Gondolom 3S idete prema najboljem delu skijališta Kicbil, a to je Pass Thurn. Medjutim, preporuka je da do Pass Thurna ipak idete ili busom ili autom, jer će vam inace trebati 2 sata preko skistaza, autom 15 minuta. Ovaj deo skijališta, za razliku od skijališta iznad centra Kicbila, je sa dugim i širokim stazama bez uskih zaledjenih poveznica ali sa malo starijom infrastrukturom. Tu se nalaze 2 odlična snow parka, na kojima uvek imate performans adrenalinski zavisnih bordera i trik skijaša, koji svojim vratolomijama i letovima od po desetak metara zaustavljaju dah.
      Najčuveniji deo skijališta je Kitzbuheler horn i nije povezan sa ostalim delom skijališta, a do njega se dolazi gondolom iza železničke stanice. Na njemu je oko 30 km staza i velika mana je sto je južno orjentisan i često je bez snega ili sa malo. Najčešće je zatvorena staza kojom se spuštate u dolinu, tako da morate pratiti dobro kad je zadnja gondola za povratak, inače ćete sa skijama na ledjima nazad. Na svim stazama ima sasvim dovoljno restorana, besprekorno čistih u planinskom duhu opremljenih, sa pristupačnim cenama. Čaj je 2 e, gulaš ili kobasice su oko 5e (porcija ogromna, skoro za dve osobe), sok 2,5 evra …
     Ski pas je 196 evra za 6 dana za Kicbil, a ako doplatite još 15 evra imate mogućnost da probate da obidjete 1087 km u regiji. Kad ste ovde, obavezno posetite na jedan dan Kaprun, koji je udaljen na manje od 1 sata autom. Kaprun je skijalište na koje se penjete sa 3 gondole na 3200m. Saalbach je isto u blizini, skijalište sa najmodernijim žičarama. Na samo 10km od Kicbila je jedno veliko skijalište za koje se na našim prostorima nije mnogo čulo. To je Brixen im Thale, ili SKI WELT. Skijalište koje ima 279km staza i to odličnih staza, ali vam ne važi Kicbil skipas, nego morate doplatiti za All star skipass
     Zaključak je, da ako ste prosečan skijaš, ne trazite “preko hleba pogacu”, ostanite samo u Kicbilu, nećete se razočarati i nećete uspeti sve da obidjete za 7 dana. A ako možete da na skijama dnevno predjete 100km onda obavezno uzmite All star skipas i posetite okolna skijališta. I jedan i drugi skipas možete dobiti za 20% manje ako ga rezervišete zajedno sa smeštajem.

 

Album sa fotografijama na Galeriji sajta....

Saše V. - mailom  

 


 

 


NAZAD