SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

         Reportaža: Mihailo Petković - Ski Team Zvecan
 

25. Oktobar 2010.  Austrija:  Pitztal
 

     Pitztal ili ti Pitztaler gletscher sam pslednji put posetio u maju na zatvaranju sezone. Put do Pitztala je lak iako dug (1070km) od BGD-a ali je sve autoput sem poslednjih 50km od Imsta odakle i počinje dolina puna malih sela sa nekoliko ski centara koji rade samo u zimskoj sezoni dok je Pitztal otvoren od septembra do maja. Smeštajni kapacitet jeste raznovrstan ali ga nema u nekom izobilju jer je tek osamdesetih godina Pitztal počeo da se gradi. Apres ski lokacija i restorana ima ali prodavnicu mešovite robe teško da će te naći.
     Ja sam odseo kao i uvek u Tieflehn-u na 1km od polaznog voza. Najbolja varijanta su apartmani koji su odlično opremljeni svim potrebnim elementima uz serviranje doručka koji ide od 5 do 9eur dnevno ali je vredan toga. Takvi mini hoteli sa 3 zvezdice imaju i spa centre (sauna, tursko kupatilo, solarijum, infra red itd).
     Pitz express je klasican voz koji sa 1740m vodi za 8min kroz planinu na 2840m. Kada se dodje gore, to je raj na zemlji. Staze sređene kao za svetski kup uglavnom crvene i samo jedna mala baby plava. Od žičara jedan šestosed, gondola six, panorama gondola i dva sidra. Staze pune snega koji je padao gotovo svaki dan a drže do kraja dana. Staze su extremno široke i ispeglane. Raj za free ride i dva odlična snow parka. Panorama gondola tj 4 vezane gondole sa po 24 osobe nosivoste vode do 3440m/nv što predstavlja najviši vrh u Austriji dostupan skijašima.
     Na samom glečeru imaju intersport rentu i servis i dva extra kvalitetna i skupa restorana u kojima se može pojesti i popiti sve što vam padne na pamet. Dobra stvar je to što se gore za 2 eur moze unajmiti ski box za 2 kompleta skija za 24h pa nije potrebno spuštati i pesti ski/board svaki dan.
     Jako bitna stvar je da nema gorske službe koja će vam pomoći, ukoliko sami ne dođete do doktora sve će vam skijalište naplatiti a doktor samo konstatovati i uputiti dalje.
     U selima od St Leonharda do Imsta mogu se naći hoteli sa bazenima dostupnim svima uz doplatu. Što se šhopinga tiče na to treba zaboraviti, ima dosta prodavnica ski opreme ali su cene paprene. Imst je malo pristupačniji kao i Innsbruck (oko 100km) gde se mogu naći sniženja. Restorana ima po celoj regiji, kuhinja im je domaćinska ali jaka i po cenama, naročito alkoholna pica. Što se izlazaka tiče Hexenkessl http://www.hexenkessl.com/  je nešto što se mora posetiti, popiti njihovo pivo i pojesti njihova prasetina.

     • Ski pass ide od 165 do 190 eur za 6 dana u zavisnosti od sezone ali preporučujem da se kupi sezonski od 440 eu sa kojim se može skijati i na susednom Kaunertalu pa se nakon dva odlaska već isplati pogotovo što Kaunertal radi gotovo do kraja juna.

     • Apartmani za 2-4 osobe dobro kategorisani od 30-60 eur dnevno, noćenje i dorucak od 20 do 35 eu, hoteli sa polu pansionom od 40 do 250 eue dnevno.

     Vazna napomena je da Pitz express vozi vec od 8.30h u regularnoj sezoni a da u septembru i oktobru čak i u 7h ujutru zbog treninga timova. Pitztal je sedište Benni Raich race centra koji često tu trenira baš kao i ostatak austrijskog tima. Tu treniraju i norvezeni, amerikanci i slovenci pa se nemojte iznenaditi ukoliko sretnete Bode Miller-a ili Svindala. U svakom slučaju Pitztal je destinacija na koju se treba vraćati ne samo zbog dužine sezone već zbog kvaliteta i usluge i neverovatne prirodne lepote glečera i doline u koju čak i tokom leta zna da padne sneg.

 

     Mihailo,

     Ski Team Zvečan

www.miljanpetkovic.com 
www.racingskiteam.com 
www.skikim.com 

 

Fotografije: Mihailo - Ski Team Zvecan

 

 


 


NAZAD