SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


         Reportaža: Udruženje SKI TRIP
 

23. Oktobar 2010.  Austrija:  Soelden  - Otvaranje Svetskog kupa 2011. u alpskom skijanju
   







 

      Otvaranje sezone Svetskog kupa u Soldenu bio je preveliki izazov da bi ga propustila ekipa Ski Tripa! Tako smo samo ponovili avanturu od prošle godine i nijednog trenutka se nismo pokajali što smo potegnuli put do vrhova Tirola.


     Vesti su bile odlične, prognostičari su najavljivali novi sneg, u Soldenu se skupio krem svetskog skijanja, svi koji nešto znače u ovom sportu bili su u u ovom prelepom austrijskom gradiću. Sa posebnim nestrpljenjem čekali smo nastup legendarnog Bodea Millera. Iako su postajale mnoge protivrečne informacije o tome gde se najbolji američki skijaš pripremao, naš prijatelj Branko iz Soldena, koga posebno pozdravljamo, otkrio nam je da je Bode poslednjih mesec dana trenirao na glečeru iznad mesta, u nameri da već na startu sezone pokaže ambiciju da osvoji Svetski kup.


     Veliki povratak najavio je i Finac Kalle Palander, koji je više od dve godine bio van staze. Znali smo da će se u Soldenu desiti nešto posebno , jer skoro svake godine otvaranje sezone donosi fantastičnu atmosferu, koju je pravilo više od deset hiljada navijača iz cele Evrope. Dakle, sve je nagoveštavalo pravi spektakl!


     I zaista, u subotu pred start trke skijašica u mestu se već osećalo veliko uzbuđenje. Od ranog jutra navijači su zauzeli svoja mesta u podnožju Rettenbach glečera. Imali smo jedinstvenu priliku da budemo u samoj ciljnoj ravnini, odakle smo mogli odlično da vidimo sva dešavanja. Obzirom da su se sve skijašice nalazile na samo nekoliko metara od nas, nismo propustili priliku da slikamo najveće zvezde skijanja, pa čak i da proćaskamo sa njima. Posebno ljubazne bile su Maria Reisch i Lindsey Vonn, a zanimljivo je da su šampionke inače veoma neposredne i opuštene. Njih dve se nisu preterano radovale posle same trke jer je pobedila aktuelna olimpijska šampionka u veleslalomu Victoria Rebensburg.


     Posle trke u samom Soldenu čekala nas je prava fešta. Na ulicama su paradirali članovi fan klubova koji su se takmičili u tome ko će orginalnije da podrži svog ljubimca, a pobednici su dobili vredne nagrade. Popodne smo iskoristili za šetnju i šoping, gde je posebno do izražaja došla austrijska gostoprimljivost. Uverili smo se da u Soldenu svi žive za taj vikend i start sezone, jer se slavljenička atmosfera osećala na svakom koraku. Čak su nas i u prodavnicama ljubazni domaćini nudili rakijom i pivom. Pa kako smo mogli da ih odbijemo?


     Noćni život je posebna priča. Ko preživi dnevne aktivnosti, čeka ga večernji „pakao“. Puni klubovi, kafići iz kojih trešti muzika, a alkohol se toči u velikim količinama. Do sitnih sati na ulicama Soldena mogli su se videti „navijači“ koji su pokušavali da se domognu svojih apartmana.


     Posle burne noći, nedeljno buđenje nije bilo prijatno, ali sama pomisao da ćemo videti Millera, Ligetyja, Janku, Cuchea, Svindala, Kostelića i ostale naterala nas je da odmah krenemo na stazu. Prva vožnja protekla je odlično, ponovo smo u cilju imali priliku da budemo u „bliskom kontaktu“ sa velikim zvezdama svetskog skijanja. Međutim, vremenske prilike su se ubrzo pogoršale, navukla se gusta magla, a počeo je da pada i sneg. Start druge vožnje je nekoliko puta pomeran, ali pošto prst pred okom nije mogao da se vidi, trka je oko 15 časova konačno otkazana.




 

 


NAZAD