SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

 

22. Februar 2010.  Austrija:  Soelden (Zelden)           Reportaža: autor Nenad Jovicki
 

      Album sa fotografijama na Galeriji sajta....

 

      Od sada Solden biti naša stalna destinacija.

      22-31.01.2010. - Soelden, Austria - Proslo je 5 dana od povratka iz Soldena a ja se sve teze mirim sa cinjenicom da cu na skije opet tek sledece god. u ovo vreme. Za razliku od Pedje Stanojevica, koji nam je dva dana bio komsija u apartmanu kod Branka i Aide, ja sam se odlucio za put preko Budimpeste, Beca, Salzburga i Innsbruck-a, koji je za nekih 100km duzi ali i 110e jeftiniji od puta kroz HR i SLO. I sto je za mene najbitnije, autoput je sve do skretanja u Otztal.
     Kao sto rekoh, smestaj smo jos u oktobru dogovorili sa Brankom, nasim covekom koji sa porodicom zivi i radi u Langenfeldu, prelepom mestu 10km od Soldena. Na ovom ali i drugim sajtovima na ski temu sam citao utiske ljudi koji su bili njihovi gosti pa sam odlucio da ih kontaktiram. Od prvog razgovora sam imao utisak da te ljude poznajem vec godinama. Od oktobra do naseg puta smo se bar jednom u dve nedelje culi na skajp i kad smo stigli kod njih vec smo bili stari drugari Uopste ne znam odakle da pocnem kada je rec o njihovom gostoprimstvu. U startu smo dogovorili smestaj standardno, subota-subota, ali s obzirom da im je apartman bio slobodan i dan ranije, odlucio sam da krenemo u petak, putujemo preko dana i u Selden stignemo uvece, prespavamo i ujutru smo vec na stazi umesto da tada tek krenemo. Kada smo stigli, uneli stvari u app, Aida nas je pozvala gore na veceru, upoznali su nas sa svojom decom. Sasa, najstariji sin je ski instruktor koji je naredna dva dana vezbao sa mojom suprugom i za njega zaista mogu reci sve najbolje. Branko je pomogao bukvalno oko svega, iznajmljivanja ski opreme, ski skolice gde je odveo mog sina i predstavio ga kao svog rodjaka. Milos se toliko vezao za njega da do kraja nije ni hteo u skolicu bez Branka, tako da je domacin jedno celo jutro proveo na bejbi liftu. Do samog kraja smo se spontano druzili, preko dana 2-3 puta skijali zajedno a uvece sedeli uz whisky i vino dok se nijhov najmladji sin Dario vijao sa nasim Milosem. Dakle, o domacinima a i o smestaju, lokaciji, zaista sve najlepse i topla preporuka za svakog ko se odluci ici u Solden.

 


     Sto se tice skijanja i ski centra, potpuno sam fasciniran glecerom i ski stazama na 3200mnv, prirodom, pogledom, uredjenoscu staza, infrastrukturom. Mislim da i najzahtevniji skijasi moraju biti zadovoljni. Liftovi su svi potpuno novi, gondole, 4,6 i osmosedi sa vizirom brzi, bez guzvi na njima, zaista idealni uslovi. Na pocetnim stanicama gondole su besplatne parking garaze. Posebno nam se svideo Giggijoh, deo gde su liftovi sa narandzastim kabinama koje izgledaju spektakularno na suncu, gde su savrseno popeglane staze i pravo je uzivanje skijati tu. Odmah pored je i decija ski skolica pa smo bili svi na okupu. Tu je i najveci ski restoran na Alpama, sav u staklu sa pogledom na staze. Sa gornje stanice, ide i gondola glecherexpres koja za par minuta vozi iznad ponora od 3000m do mesta gde je glecer stadion i zavrsetak fis world kup crne staze koja je i najbolja u celom ski centru. Kao sto rekoh, poseban dozivljaj su staze na gleceru gde je i onaj nebeski balkon po kom je Solden poznat. U Langenfeldu je i Aqua Dome, jedina therma u Tirolu, bili smo jedno vece, lepo je ali je ulaz 40 e za nas troje, standardno skup kao i sve therme u Austriji. Ali zato je Freizeit arene u Soldenu 14e za nas troje i mogu reci nista losije, t vode je 32 stepene i ima vise sadrzaja za decu tako da je Milos bio odusevljen a i bazen za odrasle je zabavniji od termi.
     Iako sam do sada svake godine sa porodicom isao na drugo mesto mislim da ce od sada Solden ipak biti stalna destinacija.

     Nenad Jovicki

 

 

 

Klikni za vecu sliku...

 

 


 

 

 


NAZAD