CRNI VRH
Bor 

Savača - Borsko jezero

Vesti, utisci sa skijanja na Crnom vrhu ....         Od Bora je Crni vrh udaljen 30 kilometara. Najviši vrh nalazi se na 1043 m nadmorske visine. Planinski masiv Crni vrh veoma je bogat kvalitetnim šumama, posebno bukovim. Blizina asfaltnog puta Bor-Žagubica, prijatna planinska klima sa dubokim snežnim pokrivačem koji traje gotovo do maja, bujno zelenilo i čist planinski vazduh učinili su da ova planina postane primamljiva za mnoge goste.

        Prvi objekat koji je izgrađen na Crnom vrhu je Planinarski dom, iz 1952. godine u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom. Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma, ne samo u borskoj opštini, nego i u citavoj Srbiji do punog izražaja će doći kada za par godina bude završen turisticki centar "Crni vrh", koji ce zahvatati površinu od oko 210 hektara.
    
Na slici: Josip Broz sa saradnicima, 1961. godine, ispred planinarskog doma na Crnom vrhu  FOTO: B.F.
        Izgradnjom hotela visoke kategorije, tipa Hayatt, sa oko 850 postelja, apartmanskog naselja, ski staza, klizališta, teniskih i terena za mini golf, sportske hale i heliodroma, prirodne lepote ove planine postaće dostupne i najprobirljivijim gostima iz sveta. Izgradja je trenutno potpuno stala, potrebna je velika investicija, i sigurno je da bi ovaj hotel mogao biti ponos ćitave Srbije.
     Na slici: Zgrada glavnog „Hajatovog” hotela u gradnji na Crnom vrhu  FOTO: B.F.

 

       Obilje snega tokom zimskih meseci, i trasirani tereni za smučarske staze su samo jedan preduslov za skijanje. Potrebni su još i ski liftovi. Doduše oni su postojali i bili u funkciji do 1999. godine. Na crnom vrhu (1027 mnv) su bili instalirani ski lift tipa sidro, kao i bebi ski lift.
      T
ehnički podaci prema podacima proizvođača firme FOD iz Bora:

Naziv instalacije Lokacija Kosa dužina (m) Visin. razlika (m) Brzina (m/s) Snaga pogona (kW) Kapacitet (ski/h) Godina montaže
CRNI VRH Crni Vrh 1100 260 4,0 75 1050 1985
 

 

Ski lift (sidro) na Crnom Vrhu iz prošlih vremena.

    Radovi na objektima (hotelima) turističkog centra su trenutno (od jeseni 2000) obustavljeni. Objekti su stavljeni pod krov i predstoje unutrašnji radovi i opremanje.

    Što se tiče ski instalacija, planirana je rekonstrukcija postojećeg lifta tipa sidro, kao i izgradnja nove žičare - dvosedežnice. Trase budućih ski staza su prosečene. Počela je i izrada konstrukcije žičare, nabavljeni su elekrtomotori, postavljeni su i temelji pojedinih stubova žičare. Procena je da je urađeno oko 35% posla. Inače žičaru projektuje i radi naš domaći proizvođač ski liftova preduzeće FOD - Bor. Tehničke karakteristike budućih liftova su:

Naziv instalacije u izgradnji Lokacija Kosa dužina (m) Visin. razlika (m) Brzina (m/s) Snaga pogona (kW) Kapacitet (ski/h) Godina montaže
CRNI VRH
žičara dvosed
Crni Vrh 1380 302 0 - 2,5 160 1195 u izgradnji
KRAKU BUGARI
ski lift sidro
Crni Vrh 1209 265 0 - 3,2 132 1192 u izgradnji

    Na žalost, ima indicija da su ski staze orijentisane na južnu stranu, što će nepovoljno uticati na kvalitet skijanja. 

Više 
informacija o
Crnom Vrhu:

        Od Bora Crni vrh je udaljen 30 kilometara i predstavlja razvođe između slivova reka Timoka na istoku, Mlave na zapadu i Peka na severu. Najviši vrh nalazi se na 1 043 metara nadmorske visine. Blizina asfaltnog puta Bor-Žagubica, prijatna planinska klima sa dubokim snežnim pokrivačem koji traje gotovo do maja, bujno zelenilo i čist planinski vazduh učinili su da ova planina postane primamljiva za mnoge goste. Prvi objekat koji je izgrađen na Crnom vrhu je Planinarski dom, iz 1952. godine. Ovaj dom, u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom, do prošle godine bio je centar zimskog turizma u opštini. 
        Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma, ne samo u borskoj opštini, nego i u čitavoj Jugoslaviji do punog izražaja će doći kada za par godina bude završen turistički centar "Crni vrh", koji će zahvatati površinu od oko 210 hektara. Izgradnjom hotela visoke kategorije sa oko 850 postelja, apartmanskog naselja, ski staza, klizališta, teniskih i terena za mini golf, sportske hale i heliodroma, prirodne lepote ove planine postaće dostupne i najprobirljivijim gostima iz sveta.

Još jedna lokacije sa bebi ski liftom u okolini Bora.

Ovaj bebi ski lift radi od 1997 i nalazi se pored Letnjeg košarkaškog Kampa na Borskom jezeru.

Više 
informacija
o Savači:

        Savača je od Bora udaljena 16 kilometara i nalazi se kraj samog puta Beograd-Žagubica-Bor. Savača je okružena kompleksom od 14 hektara listopadne i četinarske šume, prirodnim livadama i proplancima. Brdima je zaštićena od vetrova, a nadmorska visina od 400 metara pruza izvanredne mogućnosti za pripremu sportista i odmor dece leti i zimi.
          Ovde je izgrađen objekat sa 250 postelja namenjen za nastavu u prirodi, letovanje dece i omladine i sportske kampove. U okviru njega su učionice, TV sala, muzička sala, ambulatna, prodavnica, javna telefonska govornica i sve ono što je potrebno za moderno izvođenje nastave. Tu su i sportski tereni: jedan travnati fudbalski, dva rukometna i četiri košarkaška i to osvetljena za noćne utakmice. Pored nastave u prirodi, letovanje, zimovanja i organizovanja ekskurzija i jednodnevnih izleta, Savača je idealna za organizovanje kampova.
   
     Ove godine obeležene su dve decenije Kampa košarkaškog Saveza Srbije, kroz koji su prošli gotovo svi naši reprezentativci: Divac, Danilović, Đorđević...
 

^ vrh strane ^


Link: www.etos.co.yu/turizam.html 
       
Novosti iz Timočke krajine

        -
www.bor030.net  

 

NAZAD

HOME