KRALJEVICA - ZAJEČAR

 

 

   Južno od grada Zaječara prostire se park-šuma "Kraljevica", brdo koje pruža izvanredne uslove za ljubitelje sporta i rekreacije.

        Izuzetno je bogata raznim sportskim sadržajima, jer je tu, jedan do drugog smešten veliki broj sportskih terena: gradski stadion sa dva pomoćna stadiona, sportska hala, otvoreni olimpijski bazen, Kraljevica zimi [78KB]više terena za male sportove, teniski tereni "Eurokluba", uređena trim staza, ski-staza sa ski-liftom, poligoni za zabavu najmlađih. Trenutno je u fazi izgradnje i hipodrom.

        Kraljevica predstavlja kompleks četinarske i listopadne šume sa uređenim stazama za šetnju i klupama za odmor, zbog čega je jedno od najomiljenijih izletišta Zaječaraca.

        Na samoj Kraljevici su i dva kulturno-istorijska spomenika: Spomenik poginulim učesnicima Timočke bune i Spomenik borcima palim u NOR-u i žrtvama fašističkog terora, Dom omladine, Dom izviđača, Planinarski dom, Tvrđava i od pre nekoliko godima Fakultet za menadžment.


Vesti, aktuelnosti, utisci sa ski staze Kraljevica - Zejecar . . .


U Zajecaru se održava prvenstvo Srbije u SNOWBOARDu Gru voditelj programa
     17.03.2007. Zaječar - U Zajecaru na ski stazi na Kraljevici, večeras će biti održano prvenstvo Srbije u snoubordu u disciplini paralel slalom. Učešće su potvrdili najbolji takmičari iz Srbije i Grčke, a kako je najavljeno, prvi put pojaviće se i snouborderi iz Zaječara. Početak trke je u 18 sati a organizatori su Ski klub “Kraljevica”

     vlada019 - na Forumu


Svečano otvaranje ski staze na Kraljevici kod Zaječara
     19.02.2007. Zaječar - Konačno je došao i taj dan. Za sutra (utorak, 19.02.) u 19 časova je zakazano svečano otvaranje ski staze na Kraljevici i puštanje novog ski lifta u pogon. Staza je dugačka 650 metara sa visinskom razlikom od 96 metra.
     Sneg prave dva topa Švedske proizvodnje marke Lenko, a skijaše će izvlačiti lift tipa sidro. Proizvođač lifta je Borska firma "Sam Ing" i kapaciteta je 1173 skijaša na sat.

     Edi Koželj

Pogledajte ostale fotografije u Galeriji sajta...    
Ponovo hvala Ediju na poslatoj vesti i fotografijama...
 

 

Ski-lifta na Kraljevici u Zaječaru je sledećih tehničkih karakteristika:
* Horizontalna dužina trase 488 m;
* Kosa dužina trase 495 m;
* Visinska razlika 81,5 m;
* Prosečan nagib trase 16,71%;
* Kapacitet 1173 ski/h;
* Snaga pogonskog motora 45 kW;
* Brzina vožnje max 3,47 m/s;
* Dužina prevlačenja 444 m;
* Vreme vožnje 2,13 min;
* Broj stubova 6 kom;
* Širina pruge 2,5 m.

 


Na otvaranju skijališta "Kraljevica" - Zaječar
     20.02.2007. Ovako bese sinoc...doduse bez slika i klipova, pokusacu da opisem...
     Nas zanima onaj deo posle ceremonije otvaranja>>>
     Bili smo skoro prvi na zici... staza je pokrivena snegom malo vise od pola duzine, na nekim mestima dovoljno, na nekim labavo... prvih dva sata bila je neverovatna guzva i uz probleme sa zicarom koja je stajala, pa da ne preteram minimum 15 puta u toku veceri, uglavnom zbog problema sa sidrima koja su pucala i zaglavljivala nekim cudom tocak na pocetnom stubu...
Mozda i jos zbog nekih problama, ko zna,cekalo se na red od 15-30 min, bar je nas uhvatio taj talas od pola sata cekanja. Posle 22h usled razlicitih razloga otustajanja, sto zbog zice sto zbog staze, bilo je mnogo manje skijasa i mnogo manje vremena da se nadjete na vrh staze i projurite za 20-tak sekundi koliko traje voznja do dole...
     Posto je danas ovakvo vreme kakvo je, mislim da je i sinoc oko ponoci, kad je i bila poslednja voznja stavljena i tacka sto se skijanja tice do nekog minusa, tako da za vikend nema sanse.
Sve u svemu, svaka cast svima koji su ovo stvorili
     Za one koji skijanje shvataju ozbiljnije ipak je potrebna planina, a za one koji bi da se opuste, malo istegnu, ne sede kuci, super stvar!!!
     Ovom prilikom pozdrav ski manijacima iz zajecara sa kojima smo skijali sinoc - Pedji, Braci, Vladi, Sonetu!
    
dj_iwan   - na Forumu


Ski staza na Kraljevici - Zaječar: Lift je spreman, čeka se sneg
     04.02.2007. Evo najnovijih vesti iz Zaječara sa ski staze na Kraljevici:
     Novi ski lift tipa sidro je namontiran i spreman je za puštanje u rad. Sa samom montažom se kasnilo, tako da nije iskorišćena velika kolićina snega koja je oko Nove godine pala, pa se tih dana skijalo bez lifta a samo puštanje u rad je više puta najavljivano i odlagano. Snega je inače bilo u količinama kakve smo predhodnih nekoliko godina mogli samo da sanjamo i sve je podsećalo na neka davna, lepa, snežna vremena.
Još uvek se radi na instalaciji za veštačko zasneženje staze i tu su radovi na samom kraju. Kupljena su i dva topa za pravljenje snega. Topovi su polovni, jedan je sa analognim a drugi sa digitalnim podešavanjem, ali su u dobrom stanju i već su isprobani. Osvetljenje na stazi je kompletno završeno i radi već mesec dana po celu noć bez prestanka. Dobro je projektovano i ravnomerno osvetljava celu stazu.
     PS. U prilogu šaljem slike ski staze na Kraljevici
     Edi Koželj

Pogledajte sve 23 fotografije u Galeriji sajta...    
Hvala Ediju na poslatoj vesti i fotografijama...

        

Odrzana osnivacka skupstina skijaskog kluba "Kraljevica" - Zaječar
     01.02.2007. U Zajecaru je održana osnivačka skupština skijaškog kluba "Kraljevica". Skupštini je prisustvovalo pedeset osnivača kluba, izabran je predsednik i upravni odbor kluba. Tako je Zajecar po prvi put u svojoj istoriji dobio skijaški klub iako skijanje u ovom gradu ima dugu tradiciju.
     Paralelno sa osnivanjem kluba u gradu se radi na uredenju skijališta na padinama Kraljevice. Zemljani radovi su završeni i trenutno je u toku izrada stopa za stubove budućeg ski lifta i stubova za osvetljenje da bi se omogućilo i noćno skijanje. U planu je i izrada instalacija za veštačko zasneženje staza. Sve u svemu Zaječarsko skijanje je posle visegodišnje stagnacije krenulo sa mrtve tačke.
     Više informacija o vestima iz Ski klubova . . .
        

     

Preuzeto sa internet prezentacije grada Zaječara
www.zajecar.info


NAZAD

HOME