Karling - prvi put u Beogradu

       
 

Svetska Karling Federacija
(Worlc Curling Federation)

Bočanje na ledu
Novija takmičarska disciplina, uvedena kao zvanična na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu 1998. Predhodno se na pet olimpijada (Šamoni, Lejk Plesid, Garmiš, Kalgari i Albervil) pojavljivala kao demonstracioni sport.
Kugle za karling se prave od granita i svaka je teška oko 20 kg. 

     Pozdrav svima!
     Uočio sam jednu grešku dok sam gledao vaš sajt. Naime u delu gde se govori o karlingu kažete da se on prvi put pojavio u Naganu 1998. godine. Na sajtu Međunarodnog olimpijskog komiteta www.olympic.org u delu gde se nalaze svi osvajači medalja našao sam podatak da se karling prvi put pojavio u Samoniju 1924. i to su se takmičili samo muskarci. Zlato su tada uzeli Britanci, drugi su bili Svedjani, a treci Francuzi.
     Od tada ovaj sport nije se pojavljivao na Olimpijskim igrama sve do Nagana 1998.

     Pozdrav od Radomira

Zahvaljujem Radimiru na uočenoj grešci.


Karling reprezentacija Srbije se priprema      Izvor: B92
     26.11.2006. Prva karling reprezentacija Srbije, formirana uoči predstojećeg Evropskog prvenstva u karlingu, nalazi se na pripremama u Kanadi. Selektor reprezentacije Marko Stojanović rekao je da će se četvoročlana ekipa nalaziti na pripremama u Otavi do 1. januara, a da ih 9. januara očekuje prvi ispit na Evropskom prvenstvu u Bazelu, u Švajcarskoj.
     Članovi reprezentacije Srbije su, pored Stojanovića, još Bojan Mijatović, Darko Šovran i Slaviša Radivojević. Mijatović je rekao za Betu da je ekipa tek oformljena, da se još uigrava i da tek u budućnosti treba planirati neke značajnije rezultate.
     Karling je olimpijski sport koji se igra na ledu, a kod nas je do sada bio gotovo nepoznat. U ekipi učestvuje pet igrača, četvorica na terenu, dok je peti rezerva. Na zimskoj Olimpijadi u Torinu ove godine zlatnu medalju u muškoj konkurenciji osvojila je ekipa Norveške, a u ženskoj Škotska.
           Detaljnije > > >

      

Karling - prvi put u Beogradu      Izvor: B92
     19.02.2005. U Beogradu je u subotu održan prvi karling meč u istoriji Srbije. Novoformirana karling reprezentacija SCG ugostila je selekciju Bugarske, u prijateljskom odmeravanju snaga. Odnosi između dva saveza su odlični, a Bugari su našim reprezentativcima ponudili svoju polovnu opremu, uz mogućnost treniranja u Bugarskoj.
     Olimpijski sport koji je nastao u Škotskoj, a popularan je širom severne Evrope i Amerike, naši gledaoci mogli su da prate isključivo na satelitskim TV programima. Predsednik Karling saveza SCG Marko Stojanović objašnjava za B92 kako se naši reprezentativci pripremaju.
     Treniramo na klizalištu Iceland pored starog DIF-a, i treniraćemo koliko god to budemo mogli, pošto je klizalište na otvorenom. Nastavićemo treninge u Bugarskoj, oni sada grade jednu stazu isključivo za karling u zatvorenoj dvorani. Ići ćemo na seminare kod njih. Kada budemo primljeni u Olimpijski komitet SCG, a pošto je ovo olimpijski sport očekujemo da se to desi vrlo brzo, i u Svetsku karling federaciju, imaćemo plaćene seminare od strane svetske karling federacije na mestima koja oni to odrede“.
     To nije jedini vid pomoći koji nacionalni savezi dobijaju od Svetske karling federacije.
     Svetska federacija pomaže nove nacionalne asocijacije, tako što u roku od 30 dana od prijema u članstvo, dobiju nekoliko kompleta kegli. Jedan komplet broji 16 kegli i to je vredno oko 5000 evra po kompletu“, kaže Stojanović.
     U okviru saveza, koji je osnovan prošle godine, deluju muška, ženska i reprezentacija za invalide. Pre dva meseca savez je primljen u Evropsku karling federaciju, a očekuje se i prijem u Nacionalni olimpijski komitet. Reprezentacija je pozvana na Evropski šampionat koji se održava u decembru, a u rukovodstvu se nadaju da će na njemu izboriti vizu za Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.
     U savezu su posebno ponosni na potpuno ravnopravan status sportista sa invaliditetom.
     Karling u kolicima je veoma razvijen u svetu. Pošto je ovo potpuno nov sport kod nas, želja nam je da od samog početka razvijemo i taj paraolimpijski deo karlinga“.

NAZAD