Zimska Univerzijada - Inzbruk 2005

 


 

  

 Lolović za B92: Totalni sam anonimus   Milan Pavlica, novinar B92
    
28. januar 2005.  Jelena Lolović, osvajačica jedne zlatne i dve srebrne medalje na Univerzijadi u Insbruku studira engleski i nada se da će uslovi za bavljenje zimskim sportovima postati nešto podnošljiviji posle njenih najnovijih uspeha. Jelena je nedavno boravila u Beogradu uoči Svetskog prvenstva u Bormiju, i to je bila prilika da je pozovemo u naš studio i popričamo o utiscima sa nedavno završenog svetskog studentskog takmičenja.
Kako se osećaš posle uspeha u Insbruku? Da li su te svi tapšali po ramenu kada si stigla?
     Da jesu, imala sam i prijem, bila je tu i televizija, celi dan razgovori sa novinarima, konferencija za štampu...malo sam i umorna zbog toga.

Imala si razgovore i sa nekim političarima? Kako je bilo kod predsednika vlade?
     Da, bila sam kod Vojislava Koštunice. Šta da kažem...bilo je u redu. Otišla sam sportski obučena, nisam imala neku posebnu toaletu. Bio je to opušten razgovor.

Bila si učesnik Olimpijskih igara u Solt lejk sitiju. Da li možeš da uporediš tu manifestaciju sa Univerzijadom sa koje si upravo stigla?
     Princip organizacije je u suštini isti, samo što je na Olimpijadi bilo mnogo više učesnika. Univerzijada je bilo opuštenije takmičenje koje možda i više odgovara sportistima jer nema toliko velikog pritiska.

Da li si se družila sa ostalim sportistima u selu?
     Skijaši su bili smešteni u Zefeldu, mestu pored Insbruka gde su se uglavnom održavala takmičenja. Izašli smo u provod samo jedno veče. Ostalo vreme je bilo posvećeno treningu i trkama

Da li si stigla da vidiš Insbruk, kažu da je to lep ski centar?
     Da, Insbruk, kao i svi ski centri u Austriji je predivan. To treba da se pogleda, da se ode i vidi. 

Kako će se uspesi na Univerzijadi odraziti na tvoju buduću karijeru?
     Nadam se dobro, jer imali smo dosta poteškoća pošto sam totalni anonimus u zemlji. Gotovo da niko ne zna da postoji takmičarsko skijanje u Srbiji i Crnoj Gori. I onda se desi da neko osvoji tri medalje...baš je odjeknulo dobro. 

Kakva je budućnost skijanja u našoj zemlji? Reč je o veoma skupom sportu, verovatno je veoma teško pripremati se za vrhunska takmičenja?
     Za profesionalno bavljenje skijanjem teško je pripremati se u Srbiji. Možda je moguće samo za mlađe kategorije, ali za jače stvari nema uslova. Pripreme je neophodno vršiti u inostranstvu, po čemu nismo mi jedini hendikepirani. Možda samo Austrijanci, Švajcarci i Amerikanci mogu da treniraju samo u svojim zemljama. Svi ostali uglavnom provode vreme pripreme na glečerima, ili u pomenutim alpskim zemljama. Sve to je naravno veoma skupo, a novac je danas veoma teško nabaviti...
     Jelena Lolović je ubrzo posle razgovora u našem studiju, krenula za Italiju, gde se u ski-centru Bormio održava Svetsko prvenstvo u skijanju.

         


 

 

 

 XXII Zimska Univerzijada 2005.  12.-22.01.2005. Innsbruck / Seefeld, Austrija
    
     
Jelena Lolović - "Moje vreme tek dolazi"
    
24. januar 2005.  Jelena Lolović, istorijskim rezultatima na 22. zimskoj Univerzijadu u Inzbruku, proteklih dana privukla je pažnju  mnogim medijima. 23-godišnja smučarka osvojila je jednu zlatnu i dve srebrne medalje u spustu, superveleslalomu i veleslalomu.
     Na današnjoj konferenciji za štampu, koja je održana u Vladi Republike Srbije, tema je bila dobijanje organizacije letnje Univerzijade 2009 u Beogradu. Jelena Lolović je bila u centru pažnje:
     "Pre nego što sam krenula na Univerzijadu, plan je bio da osvojim medalju u veleslalomu, po mogućnosti sjajniju od one, bronzane, osvojene 2003 u veleslalomu na Univerzijadi u italijanskom Treviziu. Spust i superveleslalom, bile su samo pripreme za veleslalom, ali ispalo je da sam baš na tim trkama zablistala.
      Osvajanjem medalja u sve tri discipline, prevazišla sam plan. Sa jedne strane sigurno da ostraje mali žal što nisam osvojila medalju u kombinaciji, ali želela sam da se u Mariboru oprobam sa najboljim svetskim skijašicama. Sa te strane nije mi žao što sam propustila finiš Univerzijade, jer mislim da moje vreme tek dolazi"
- istakla je Jelena Lolović.
 
      Jelena kod premijera Koštunice
     24. januar 2005.  Premijer Vlade republike Srbije, Vojislav Koštunica, primio je juče Jelenu Lolović, heroja zimske Univerzijade u Inzbruku, i pri tom se zahvalio na postignutom uspehu, uz nadu da će nastaviti sa još boljim rezultatima u buduće.
     Koštunica je obećao da će Vlada Srbije, koliko je u njenoj moći, obezbedizti neophodne uslove kako bi ova uspešna sportistkinja mogla da postigne još značajnije rezultate u budućoj karijeri.
     Jelena se zahvalila na finansijskoj podršci, koju je Vlada Srbije pružila u toku njenih priprema za Univerzijadu, kao i obećanoj pomoći koju će Vlada Srbije pružiti na predstojećim takmičenjima.
     Sastanku su prisustvovali i direktor Uprave za sport Aleksandar Šoštar i terner Duško Šipetić.

         


 

 

 

 

 

 

 

 XXII Zimska Univerzijada 2005.     12.-22.01.2005. Innsbruck / Seefeld, Austrija
  

     
Treća medalja za Jelenu Lolović
    
23. januar 2005. Završena Zimska Univerzijada 2005. Nakon neobičnog bodovanja, Jelena Lolović u kombinaciji zauzela 4. mesto i ostala bez medalje. Da je bodovano po pravilima Svetskog kupa, Jelena bi osvojila još jednu srebrnu medalju.
    
22. januar 2005. Slalom žene - Jelena Lolović nije učestvovala na današnjem slalomu na Univerzijadi zbog učešća na trci Svetskog kupa u Mariboru. Čehinja Lucija Hrstkova, koja je direktan konkurent Jeleni za medalju u kombinaciji, zauzela je teće mesto. U kombinaciji se boduju tri najbolja rezultata, taka da bi Jelena sa zlatom i dva srebra trebalo da bude najbolja i u kombimaciji u odnosu na Čehinju koja ima zlato, srebro i dve bronze.
     21. januar 2005. Slalom - muskarci Na danasnjem slalomu nastupilo je četiri takmičara iz SCG, od kojih su dvojica ostvarili plasane. Želimir Vuković je zauzeo 26. mesto, a Mašan Miličić 33. Prvu vožnju nisu uspeli da završe Veljko Đorđević i Lazar Novaković pa su ostali bez plasmana.
     Jelena lolović je u dilemi da li da sutra startuje i u slalomskoj trci na Univerzijadi i pokuša da osvoji i četvrtu medaljju, kao i petu u kombinaciji ili da nastupi na trci Svetskog kupa u Mariboru sa ralativno malim izgledima za plasman među prvih 30, ali sa sticanjem dragocenog iskustva više u Svetskom kupu.

     20. januar 2005.
Jelena Lolović je na najbolji način završila svoje učešće na Zimskoj Univerzijadi. U trci veleslaloma Jelena je zauzela drugo mesto i osvojila srebrnu medalju. Nakon prve vožnje Jelena je zauzimala treće mesto, ali je sjajnom drugom vožnom na kraju stigla do drugog mesta  sa 64 stotinke zakašnjenja za Poljakinjom Damarom Krizinskom. Treće mesto je zauzela Čehinja Lusija Hristkova koja je inače Jeleni glavni konkurent za eventualno osvajanje zlatne medalje u kombinaciji. Inače Jelena neće učestvovati na slalomskkoj trci jer se sprema za učešće na trkama Svetskog kupa, na "Zlatnoj lisici", u Mariboru ovog vikenda.
     19. januar 2005. Na programu je veleslalom za muškarce. Nastupilo je četiri takmičata iz SCG. Od 87 takmičara koji su završili trku, najbolje plasirani takmičar iz SCG je Mašan Miličić koji je zauzeo 59. mesto. I ostali su bili blizu Mašanu. Veljko Đorđević je zauzeo 61. Želimir Vuković 62. a najmlađi Lazar Novaković 64. mesto.
     18. januar 2005. Danas se održava takmičenje u brzom klizanju - "šort trek -u". U ledenoj dvorani "Tirol" boje SCG brane Kristina Pap i Tamaš Helfrih u disciplini na 1500m. Reprezenatativce SCG predvodi trener Berta Dora.
     17. januar 2005. Danas je na programu ski kros takmičenje na kome su trebali nastupiti Želimira Vuković i Veljko Đorđević. Zbog rizika od povreda, stručni štab reprezentacije je odlučio da oni ne učestvuju na ovom takmičenju.
     Takmičenje u alpskom skijanju se nastavlja veleslalomom za muškarce u sredu 19.01.2005. i žene u četvrtak 20.01.2005.
     16. januar 2005.
     - Posle spektakularne pobede u spustu, skijašica Srbije i Crne Gore Jelena Lolović danas je osvojila srebrnu medalju u superveleslalomu na Zimskoj Univerzijadi u Insbruku.
     - U superveleslalomu za muškarce danas, pored Želimira Vukovića koji je juče vozio spust, nastupio je i Veljko Đorđević. Želimir nije uspeo da završi prvu vožnju, a Veljko je diskvalifikovan.
     - Danas su nastupali i reprezentativci SCG u nordijskom skijanju. U trci na 10 km Edin Hodžić koji je zauzeo 90. i  Nikola Jeremić 93. mesto.
     - Završeno je takmičenje i u umetničkom klizanju. Predstavnik SCG u ovom sportu, Ksenija Jestšenski je, nezvanično, zauzela u obaveznom delu 29, a u slobodnom 28. mesto.
     15. januar 2005.
     - Jelena Lolović je stigla do zlata u Insbruku. Ona je danas pobedila u takmičenju u spustu na Zimskoj Univerzijadi u Insbruku i osvojila zlatnu medalju. 23-godišnja skijašica pobedila je u vremenu 1:35,95 minuta, sa 35 stotinke prednostu u odnosu na drugoplasiranu Čehinju Hrstkovu.
     - U spustu u muškoj konkurenciji nastupio je i reprezentativac CSG Želimir Vuković i zauzeo 34. mesto.
     14. januar 2005.  Reeprezentativci SCG u nordijskim sportovima Nikola Jeremić i Edin Hodžić nisu uspeli da se plasiraju u finale sprinta na 1 km na Zimskoj univerzijadi u Inzbruku. Oni su u kvalifikacijama u konkurenciji 101 skijaša zauzeli 90. odnosno 92. mesto.

    
Drtaljnije > > >

         

foto: T.Dobrosavljević  -  www.Politika.co.yu

ZLATO U SPUSTU
Jelena Lolović
na pobedničkom postolju
između drugoplasirane čehinje Lusije Hristkove (levo) i
trećeplasirane ruskinje Tatjane Blagoulijak (desno)


 

foto: T.Dobrosavljević  -  www.Politika.co.yu

SREBRO U SUPERVELESLALOMU
Jelena Lolović
na pobedničkom postolju levo
 

Odličan Želimir Vuković    Izvor: Sportski žurnal
     Petak 21. januar 2005. Najbolji slalomaš SCG Želimir Vuković (21), osvoio je odlično 26. mesto ( sa startnim brojem 61), na noćnom slalomu u Sefeldu, predposlednjeg dana 22. Zimske Univerzijade. Od četvorice reprezentativaca SCG, obe vožnje završio je još Mašan Miličić (19), koji je zauzeo 36. mesto. Veljko Đorđević i Lazar Novaković odustali su na prvoj stazi.
     Ostaje žal za boljim plasmanom Želimira, jer je u prvoj vožnji napravio dve kardinalne greške. Inače trka je vožena po očajnim vremenskim uslovima, gusta magla prekrila je veći deo staze, što je stvorilo dodatne poteškoće takmičarima.
     Medalje su usvojili: Zlatnu - Čeh Martin Vrablik, srebrnu - Švajcarac Mihael Vejerman a bronzanu Slovenac Andrej Šporn, inače prvi favorit trkje.  

    

Treća medalja za Jelenu Lolović     Izvor:  B92
     Četvrtak 20. januar 2005. 23-godišnja skijašica Jelena Lolović osvojila je danas i treću medalju na Zimskoj Univerzijadi u Insbruku.
     Ona je danas osvojila drugo mesto u veleslalomu i to je njena druga srebrna medalja u Insbruku, pošto je pre nekoliko dana isto odličje osvojila i u superveleslalomu. Jelena Lolović osvojila je zlatnu medalju u spustu.
     Prvo mesto u današnjem veleslalomu osvojila je Poljakinja Dagmara Kržinska koja je dve trke vozila u vremenu 2:09;94, dok je Jelena Lolović, koja je prvu vožnju završila na trećem mestu, uspela da se probije na drugo mesto sa vremenom 2:10;60. Treća je bila Čehinja Lucija Hrstkova sa 16 stotinki zaostatka za Lolovićevom.
     Nakon takmičenja, Lolovićeva je novinarima u Inzbruku izjavila da je izuzetno raduje treća medalja na Univerzijadi, ne samo zbog njegog ličnog uspeha već i zbog skijaškog sporta.
     "Drago mi je zbog smučarskog sporta u Srbiji i Crnoj Gori, jer verujem da će ovi uspesi doprineti omasovljenu i boljem tretmanu tog sporta", istakla je Lolovićeva.
     Jelena Lolović je posle prve trke danas bila treća, ali je popravila rezultat u drugoj trci, i nadmašila Čehinju Hrstkovu, ali je pobedu morala da prizna Poljakinji Kržinskoj, koja je bila najveći favorit.
     "Druga staza je bila oštećena zbog loših vremenskih uslova. Kiša je konstantno natapala stazu. Ipak, moram da budem zadovoljna. Ovo mi je samo veliki podstrek za dalje trke, pre svega u Svetskom kupu", dodala je Lolovićeva.
     Reprezentativka SCG izrazila je veliko zadovoljstvo zbog toga što je njen uspeh naišao na veliki odjek u njenoj zemlji, pa se tim povodom zahvalila na brojnim čestitkama koje su joj stigle.

       

Nordijsci u trci na 10 km    Izvor: Politika
     Nedelja 16. januar 2005. Na programu je bila i trka u smučarskom trčanju na 10km. Nastupili su i nordijci SCG Edin Hodžić  (ski klub Jelenak - Sjenica) i Nikola Jeremić (ski klub Zlatibor), a uni su ujedno i najmalđi takmičari na Zimskoj univerzijadi u nordijskim disciplinama.
     Edin Hodžić (na slici) je zauzeo 90. mesto a Nikola Jeremić 93. mesto.

       

Univerzijada: Lolović osvojila i srebro   Izvor: B92,  Beta
     16. januar 2005. Posle spektakularne pobede u spustu, skijašica Srbije i Crne Gore Jelena Lolović danas je osvojila srebrnu medalju u superveleslalomu na Zimskoj Univerzijadi u Insbruku. 
     Prvo mesto u današnjoj trci osvojila je Čehinja Lucija Hrstkova, koja se tako revanširala Jeleni Lolović za jučerašnji poraz u spustu. Čehinja je vozila u vremenu 1:24:00, dok je Jelena Lolović imala zaostatak od 75 stotinki (1:24:75).  Treće mesto osvojila je Japanka Emiko Kijošava sa vremenom 1:25:55. 
     Jelena Lolović će imati priliku da upotpuni kolekciju medalja sa univerzitetskih igara u Austriji, jer će se takmičiti i u "svojoj" disciplini - veleslalomu

       

Lolovićeva do zlata u Insbruku!   Izvor: B92,  Beta
     Subota 15. januar 2005. Najbolja smičarka SCG Jelena Lolović je stigla do zlata u Insbruku. Ona je danas pobedila u takmičenju u spustu na Zimskoj Univerzijadi u Insbruku i osvojila zlatnu medalju. 23-godišnja skijašica pobedila je u vremenu 1:35,95 minuta, sa 35 stotinke prednostu u odnosu na drugoplasiranu Čehinju Hrstkovu.
     "Iskreno, nisam očekivala pobedu, jer sam na treningu bila četvrta, pa šesta, ali kad sam krenula sve je bilo kako treba. Osećala sam da idem dobro, skije su me slušale, i vozila sam bez greške. Kada sam prošla kroz cilj nisam verovala, ali bilo je jasno da ću osvojiti zlato. Staza je bila odlično pripremljena ali veoma zahtevna sa puno zavoja", rekla je Jelena Lolović novinarima posle trke.
     Jelena Lolović sutra vozi superveleslalom i jedan je od favorita za osvajanje zlatne medalje. Na prethodnoj Univerzijadi u Trevizu Jelena Lolović je osvojila bronzanu medalju u veleslalomu.
     Posle pobede u spustu u Insbruku, Jelena Lolović, studentkinja Filološkog fakulteta, izazvala je veliko interesovanje novinara. Ona govori tri jezika - engleski, italijanski i nemački.

       

Nordijsci bez plasmana u finale   Izvor: Politika
     Petak 15. januar 2005.  Reeprezentativci SCG u nordijskim sportovima Nikola Jeremić (na slici) i Edin Hodžić nisu uspeli da se plasiraju u finale sprinta na 1 km na Zimskoj univerzijadi u Inzbruku. Oni su u kvalifikacijama u konkurenciji 101 skijaša zauzeli 90. odnosno 92. mesto.

       

Poslednja provera pred učešće na Univerzijadi.
    10. i 11. januar 2005. U nemačkom Garmiš na dve FIS veleslalomske trke nastupila je JELENA LOLOVIĆ i osvojila 17. odnosno 13. mesto.
    Ovim dobrim nastupina Jelena potvrđuje dobru formu pred učešće na predstojećoj Zimskoj univerzijadi u Insbruku.
   
Na prethodnoj Univerzijadi u Trevizu Jelena Lolović je osvojila bronzanu medalju u veleslalomu.
    

       

Izvor:
   


NAZAD