FIS Svetsko prvenstvo u Alpskom skijanju2009.

       


02.
- 15. Februar 2007.   Val d'Isere, Francuska

FIS


     Raspored Svetskog prvenstva:

     - Utorak,       3. februar - super veleslalom (žene)         
     - Sreda,        4. februar - super veleslalom (muškarci) 
       
     - Petak,        6. februar - superkombinacija (žene)               
     - Subota,      7. februar - spust (muškarci)                   
     - Nedelja,      8. februar - spust (žene)                        
     - Ponedeljak,  9. februar - superkombinacija (muškarci)

     - Sreda,       11. februar - ekipno takmičenje (muškarci)
     - Četvrtak,   12. februar - veleslalom (žene)
     - Petak,       13. februar - veleslalom (muškarci)
     - Subota,     14. februar - slalom (žene)
     - Nedelja,     15. februar - slalom (muškarci)


Pranger svetski šampion u slalomu    Izvor: B92
     1
5.02.2009. Austrijski skijaš Manfred Pranger osvojio je zlatnu medalju u slalomu poslednjeg dana Svetskog prvenstva u francuskom Val D’Izeru. Pranger je trijumfovao ukupnim vremenom od 1:44.17 minuta, s prednošću od 31 stotinke u odnosu na Francuza Žulijena Lizerua koji je osvojio srebro, dok je bronzana medalja pripala Majklu Janiiku iz Kanade, s 1.53 sekundu slabijim vremenom od šampiona.
     Austrijanac je prvu vožnju završio s najboljim vremenom, ispred Šveđanina Jonaha Broleniusa i Žan-Baptista Granža iz Francuske. Ipak, od prve osmorice iz prve grupe upravo su samo Pranger i srebrni Lizeru uspeli da završe drugu trku, a redom su ispadali Jens Bigmark iz Švedske, Austrijanci Benjamin Rajh i Manfred Melg, Ted Ligeti iz Sjedninjenih Američkih Država, Granž, koji je bio najveći favorit domaće publike i drugoplasirani iz prve trke Broleinius.
     Trijumfom u slalomu Pranger je doneo prvu zlatnu medalju Austriji u konkurenciji muškaraca na šampionatu u Val D’Izeru. Za Austrijance, koji su do prvenstva u francuskom skijalištu vladali u svim disciplinama na prethodnim šampionatima, jedinu preostalu medalju doneo je Benjamin Rajh u veleslalomu kada je osvojio srebro.
     Rezultati slaloma:
1. Manfred Pranger (Austrija) 1:44.17
2. Žulijen Lizeru (Francuska) + 0.31
2. Majkl Janik (Kanada) + 1.53
4. Feliks Nojrojter (Nemačka) + 1.72
5. Matias Hargin (Švedska) + 2.06
6. Stiv Misilie (Francuska) + 2.29
7. Patrik Taler (Italija) + 2.37
8. Kristof Krizl (Češka) + 2.40
9. Urs Imboden (Moldavija) + 2.55
10. Džimi Kokran (SAD) + 2.66

   

Jelena Lolović 22 u slalomu na SP u Val d'Iseru     
     14.02.2009. Srpska predstavnica Jelena Lolović zauzela je odlično 22. mesto. Lolovićeva je prvu vožnju završila na 30. poziciji, poslednjoj koja vodi u drugu trku, ali je znatno boljom drugom vožnjom ostvarila bolji plasman sa 6.21 sekundi zaostatka u odnosu na pobednicu Mariju Riš.
    
Na ovoj trci je nastupila i druga predstavnica Srbije Marija Trm
č, ali nije uspela da završi prvu vožnju.
     Jelena Lolović je članica kluba Čukarički iz beograda, na Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Val dIseru u Francuskoj, u sva tri svoja nastupa ostvarila je plasmane mađu prvih 30 i osvojila bodove FIS Svetskog kupa.
     03.02.2009. - u Super veleslalomu - 26. mesto

     12.02.2009. - u Veleslalomu          - 25. mesto
   (26. posle prve voznje)
     14.02.2009. - u Slalomu                - 22. mesto
   (30. posle prve voznje)

  
Jelena na startu druge voznje
 
 
Jelena u finisu
 
 
Zadovoljna Jelena                             Na kraju 22. mesto


  
Pobednice slaloma                                        Posmatrao i predsedkik Sarkozi

Zlato za Rišovu, Jelena 22.     Izvor: B92
     1
4.02.2009. Nemica Marija Riš osvojila je zlatnu medalju u slalomu na Svetskom prvenstvu u francuskom Val D’Izeru. Rišova je prvu trku završila kao šesta, ali je odličnom drugom vožnjom ostvarila ukupno vreme od 1:51.80 minuta i trijumfovala je ispred Čehinje Šarke Zahrobske i Tanje Putiainen iz Finske. Zahrobska je imala zaostatak od 77 stotinki, dok je Finkinja imala 1.09 sekundu zaostatka u odnosu na šampionku.
     Prvoplasirana iz prve vožnje Italijanka Manuela Melg i pored odličnog starta nije uspela da završi trku, kao ni Lindzi Von iz Sjedinjenih Američkih Država koja je bila druga posle prve trke. Vonovoj je trka u slalomu bila prva otkako je povredila palac proslavljajući trijumf u spustu zbog koje je morala da propusti veleslalom.
     U nedelju je na programu slalom u muškoj konkurenciji kojim se ujedno i završava 40. Svetsko prvenstvo u Val D’Izeru.
     Rezultati slaloma:
1. Marija Riš (Nemačka) 1:51.80
2. Šarka Zahrobska (Češka) + 0.77
3. Tanja Putiainen (Finska) + 1.09
4. Deniz Karbon (Italija) + 1.10
5. Nikol Đus (Italija) + 1.13
6. Deniz Fajerabend (Švajcarska) + 1.69
7. Ana Jelušić (Hrvatska) + 1.87
8. Fani Hmelar (Nemačka) + 1.96
9. Anja Person (Švedska) + 1.98
10. Alin Bonžur (Švajcarska) + 2.04

22. Jelena Lolović (Srbija) + 6.21

   

Tina Maze (SLO) srebrna u veleslalomu u Val d'Iseru     Izvor: B92
     13.02.2009. To što je ona napravila ove godine je jedno veliko čudo. Zašto? E pa zato, što se je sa ekipom osamostalila i nije više član SLO reprezentacije. U timu ima samo servisera-trenera i masera. Imala je na početku sezone tri veča sponzora i minimalno para.
     Sezonu u veleslalomu započela tako da se u Soeldenu nije uvrstila u drugu vožnju, znači nije prošla među 30. A onda u januaru pobjedila u Mariboru, bila u veleslalomu na trečem mestu u svetskom kupu, bila po prvi vožnji 15 sa 2 sek zaostatka, u drugom daleko najbolja i izgubila 1 mesto za 9 stotinki....Ljudi ako ovo nije za respektirat, onda ne znam šta je.... Tini moj veliki i duboki poklon..... Za mene je bila, je i ostače kraljica....
     Još da znate iz kako malog sela dolazi (bogu iza leđa Črna na Koroškem), od sporta ima samo skijanje i ništa drugo. Al ovo malo selo, dalo je čuvene olimpijce recimo brata Pudgar (skokovi), Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza, Tina Maze (svi skijanje). Još jednom bravo Tina i Črna na Koroškem, ne mogu ni zamislit, koju feštu če imat....   

      (tekst: skiman,  na Forumu)

   

Janka svetski šampion u veleslalomu    Izvor: B92
     1
3.02.2009. Švajcarac Karlo Janka osvajač je zlatne medalje u veleslalomu na Svetskom prvenstvu u Val D'Izeru u Francuskoj. Janka je do trijumfa došao u vremenu 2:18.82, ispred dvojice vodećih u generalnom plasmanu Svetskog kupa u veleslalomu olimpijskog šampiona Benjamina Rajha i Teda Ligetija iz Sjedinjenih Američkih Država. Rajhu je pripalo srebro sa 71 stotinkom zaostatka, dok je Ligeti osvojio bronzu sa 28 stotinki slabijim vremenom od Austrijanca.
     Pobeda na Fas de Belvard stazi bila je veoma emocionalna za Janku pošto je pre tačno dva meseca na istom mestu došao do prvog trijumfa u Svetskom kupu i takođe jer se njegov timski kolega Danijel Albreht posle tri nedelje provedene u komi probudio, a na prošlom Svetskom prvenstvu je osvojio srebrnu medalju.
     Trijumfom u veleslalomu Janka je Švajcarcima doneo drugo zlato na Svetskom prvenstvu u Val D'Izeru posle Didijea Kuša koji je trijumfovao u super veleslalomu. Pored dva zlata Švajcarci su osvojili tri srebra, dok je jedinu bronzu osvojio upravo Janka u spustu.
     U subotu je na programu slalom u ženskoj konkurenciji, a na trci bi trebalo da učestvuje i dvostruka svetska šampionka Lindzi Von koja je propustila trku u veleslalomu u četvrtak zbog povrede prsta, dok se šampionat sveta u francuskom skijalištu završava u nedelju muškim slalomom.
     Rezultati veleslaloma:
1. Karlo Janka (Švajcarska) 2:18.82
2. Benjamin Rajh (Austrija) + 0.71
3. Ted Ligeti (SAD) + 0.99
4. Marsel Hiršer (Austrija) + 1.06
5. Masimiliano Blardone (Italija) + 1.67
6. Didije Kuš (Švajcarska) + 1.69
7. Žan Baptist Granž (Francuska) + 1.75
8. Aleksander Ploner (Italija) + 1.78
9. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 1.79
10. Mark Berto (Švajcarska) + 1.94
25. Jelena Lolović (Srbija) + 4.48

 

Zlato za Helclovu, Lolovićeva 25.     Izvor: B92
     12.02.2009. Nemica Katrin Helcl napravila je veliko iznenađenje osvajanjem zlatne medalje u veleslalomu na Svetskom prvenstvu u francuskom Val D’Izeru.
     Helclova je trijumfovala ukupnim vremenom od 2:03.49 minuta i tako je došla do prve pobede u karijeri, a donela je i prvu titulu Nemačkoj u ženskoj konkurenciji od 2001. godine kada je Martina Ertl pobedila u superkombinaciji, a ujedno i prvi podijum na velikom svetskom takmičenju od Zimskih Olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju 2002. godine kada je Ertlova osvojila bronzu.
     24-godišnja Nemica je pobedila ispred Slovenke Tine Maze koja je imala devet stotinki slabije vreme i Tanje Putiainen, koja je imala zaostatak od 54 stotinke u odnosu na pobednicu.
     Najveća favoritkinja za osvajanje zlatne medalje Linzi Von morala je da propusti trku pošto je povredila palac dok je otvarala šampanjac kada je slavila trijumf u spustu. Još jedna od favoritkinja Katrin Cetel je prvu trku završila na čelu, ali je zbog greške tokom druge vožnje uspela da dođe samo do šestog mesta.
     Jedina predstavnica Srbije Jelena Lolović zauzela je 25. mesto sa zaostatkom od 4.48 sekunde.
     U petak je na Svetskom prvenstvu na programu veleslalom u konkurenciji muškaraca, dok je za dame naredno takmičenje slalom koji se vozi u subotu.
     Rezultati veleslaloma:
1. Katrin Helcl (Nemačka) 2:03.49
2. Tina Maze (Slovenija) + 0.09
3. Tanja Putiainen (Finska) + 0.54
4. Deniz Karbon (Italija) + 0.67
5. Mihaela Kirčgaser (Austrija) + 0.73
6. Katrin Cetel (Austrija) + 0.82
7. Tesa Vorli (Francuska) + 1.14
8. Marija Pietale-Holmner (Švedska) + 1.22
9. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 1.25
10. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.48
...
25. Jelena Lolović (Srbija) + 4.48

 

Otkazano su Ekipno takmičenje     Izvor: B92
     11.02.2009. Organizatori Svetskog prvenstva u alpskom skijanju otkazali su Ekipno takmičenje reprezentacija. Usled obilnih snežnih padavina i jakog vetra u francuskom zimskom centru Val D'Izer služba spašavanja bila je primorana da zatvori stazu na kojoj je trebalo da se takmiči devet reprezentacija. Posle razmatranja novonastale situacije Krizni štab SP doneo je odluku da otkaže Ekipno takmičenje reprezentacija, jer nema mogućnosti da se staza osposobi, usled konstantno loših vremenskih uslova.
     Zbog zgusnutog rasporeda takmičenja, u narednim danima, nije bilo moguće ni da se trka odloži za neki drugi termin.
     U istoriji SP ovo je tek drugi put da se jedno takmičenje ne održi. Prvi put to se desilo 1993. godine u Marioki u Japanu, i tada je otkazan superveleslalom za muškarce.
     Ekipno takmčenje je bilo u kalendaru na SP od 2005. godine u Bormiju i ovo je trebalo da bude njegovo treće izdanje.
     Do kraja svetskog prvenstva treba još da se održe trke u veleslalomu i slalomu za muškarce i žene.

 

Svindal osvojio zlatnu medalju u superkombinaciji.     Izvor: B92
     09.02.2009. Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Val D’Izeru u superkombinaciji.  Svindal je trijumfovao u vremenu 2 minuta i 23 sekunde, ispred drugoplasiranog Francuza Žilijena Lizeroa, dok je treći bio Hrvat Natko Zrnčić-Dim. Žan-Baptist Granž nije uspeo da završi trku vožnju pošto je u donjem delu staze promašio vrata i odustao. Još jedan od favorita za medalju, Bode Miler, izleteo je sa staze i tako ostao bez odličja.
     Slalom je Svindalova najslabija disciplina i napravio je veliku grešku u prvom delu vožnje, ali je zahvaljujući spustu održao prednost u odnosu na Lizeroa.
     Rezultati superkombinacije:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) 2:23.00
2. Žilijen Lizero (Francuska) +0.90
3. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +1.58
4. Silvan Curbigen (Švicarska) +1.59
5. Peter Fil (Italija) +1.96
6. Sandro Vileta (Italija) +2.07
6. Tomas Blondin Mermilod (Francuska) +2.07
8. Lars Elton Mire (Norveška) +2.18
9. Romed Bauman (Austrija) +2.21
10. Kjetil Jansrud (Norveška) +2.30

 

Drugo zlato za Lindzi Von     Izvor: B92
     09.02.2009. Amerikanka Lindzi Von trijumfom u spustu došla je do druge zlatne medalje na Svetskom prvenstvu Val D’Izeru. Vonova je na spustu, koji je trebalo da bude održan u nedelju ali je zbog loših vremenskih uslova odložen za ponedeljak, trijumfovala u vremenu 1:30.31, ispred Švajcarkinje Lare Gut i Italijanke Nađe Fankini. Američka skijašica je prvu medalju na šampionatu osvojila prvog dana u super veleslalomu, dok je u superkombinaciji diskvalifikovana.
     Gutova je bila sporija 52 stotinke, dok je Italijanka imala za 57 stotinki slabije vreme od pobednice. Bivša svetska šampionka Šveđanka Anja Person je trku završila na deobi 12. mesta sa Orelijom Revile iz Francuske i zaostatkom od 2.32 sekunde, dok je jedna od favoritkinja za trijumf Marija Riš bila deseta.
     Na Svetskom šampionatu u francuskom skijalištu dame naredno takmičenje očekuje u četvrtak kada je na programu veleslalom.
     Rezultati spusta:
1. Lindzi Von (SAD) 1:30.31
2. Lara Gut (Švajcarska) + 0.52
3. Nađa Fankini (Italija) + 0.57
4. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.93
5. Merion Rolan (Francuska) + 1.14
6. Meri Maršan-Arvije (Francuska) + 1.20
7. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.57
8. Vendi Siorpaes (Italija) + 2.00
9. Stejsi Kuk (SAD) + 2.06
10. Marija Riš (Nemačka) + 2.11

 

Odložen ženski spust u Val D’Izeru     Izvor: B92
     08.02.2009. Takmičenje u spustu u ženskoj konkurenciji koje je na Svetskom prvenstvu u Val D’Izeru trebalo da bude održano u nedelju odloženo je za ponedeljak. Trka je trebalo da počne u 13 časova po lokalnom vremenu ali je zbog snežne mećave i prvobitno pomerena za 14, a potom i za 15 časova. Za nedelju prepodne je bilo prognozirano da će pasti oko deset centimetara snega, ali je na pojedinim delovima staze visina snega bila i po 25 centimetara.
     Radnici u francuskom skijalištu su uklonili sneg sa staze ali su zbog visine snega koji je napadao neke krivine postale previše opasne pa su se organizatori odlučili da odolože trku. Prema prvim informacijama spust bi trebalo da bude održano u ponedeljak između slaloma i spusta u okviru muške superkombinacije.

 

Kostelić se vratio kući     Izvor: B92
     07.02.2009. Vodeći u generalnom plasmanu u Svetskom kupu u skijanju Ivica Kostelić napustio je u subotu Val d'Izer zbog povrede leđa i vratio se u Hrvatsku. Kostelić se takmičio u četvrtak i petak, ali je priznao da je zbog povrede skijao sa 70 posto svojih mogućnosti. Menadžer Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek rekao je da će Kostelić otići na oporavak u bolnicu u Daruvaru, koja je specijalizovana za lečenje leđa.
     "Ako se njegovo stanje popravi, možda će sledeće nedelje učestvovati u slalomu u Svetskom kupu", kazao je Pavlek. Pavlek je dodao da je Kosteliću prioritet takmičenje u Svetskom kupu.
     Kostelić posle 26 takmičenje u Svetskom kupu ove sezone ima 742 poena,

 

Kučera novi šampion u spustu     Izvor: B92
     07.02.2009. Kanađanin Džon Kučera postao je u subotu novi svetski šampion u spustu trijumfom na Svetskom prvenstvu u Val D’Izeru. Kučera je pobedio u vremenu 2:07.01 minuta i došao je, ne samo do prvog zlata, već i prvog podijuma u spustu. Kanađanin je trijumfovao ispred dvojice Švajcaraca, svetskog šampiona u super veleslalomu Didijea Kuša i Karla Janke. Kuš je imao četiri stotinka slabije vreme od šampiona dok je Janka imao zaostatak od 17 stotinki.
     Četvrti je bio odličan Marko Bušel iz Lihtenštajna, ispred Francuza Adrijena Tea, a iako se mnogo očekivalo od Austrijanaca najbolji plasman ostvario je bivši svetski šampion Herman Majer, koji je i pored nesigurne vožnje i toga što je prvi izašao na stazu došao do šestog mesta, a vodeći u generlanom plasmanu Svetskog kupa u spustu Mihael Valhofer je bio deveti.
     Valhofer je dva puta izlazio na stazu jer su ga prvog puta sudije pustile da krene iako nije smeo jer je u toku bila pauza u takmičenju. Austrijanac je u prvom delu staze bio blizu osvajanja medalje, ali je ipak umor uzeo danak jer je u vrlo kratkom vremenskom razmaku morao dva puta da izvoza vrlo zahtevnu trku. Još jedan od glavnih favorita za pobedu Švajcarac Didije Defago nije uspeo da završi takmičenje.
     U nedelju je na programu ženski spust, dok muškarce u ponedeljak očekuje superkombinacija.
     Rezultati spusta:
1. Džon Kučera (Kanada) 2:07.01
2. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.04
3. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.17
4. Marko Bušel (Lihtenštajn) + 0.52
5. Adrijen Teo (Francuska) + 0.94
6. Herman Majer (Austrija) + 1.18
7. Verner Hil (Italija) + 1.20
8. Bode Miler (SAD) + 1.37
9. Mihael Valhofer (Austrija) + 1.43
10. Klaus Krol (Austrija) + 1.60

 

Cetelovoj zlato u superkombinaciji     Izvor: B92
     06.02.2009. Austrijanka Katrin Cetel osvojila je zlatnu medalju u superkombinaciju na Svetskom prvenstvu koje se održava u francuskom Val D’Izeru. Cetelova je trijumfovala s ukupnim vremenom od 2:20.13, ispred Švajcarkinje Lare Gut, koja je imala 56 stotinki slabije vreme i sunarodnice Elizabet Gergl koja je 88 stotinki zaostatka. Glavna favoritkinja za trijumf Lindzi Von je imala drugo vreme ali je diskvalifikovana jer je promašila jednu kapiju.
     Vonova je u Val D’Izeru već osvojila zlato u super veleslalomu, a želela je da postane prva žena koja je na jednom Svetskom prvenstvu trijumfovala u svih pet disciplina. To joj, bar na šampionatu u francuskom skijalištu, neće poći za rukom, ali će biti u konkurenciji za još tri zlatne medalje, u slalomu, veleslalomu i spustu.
     Četvrto mesto pripalo je odličnoj Mariji Riš koja je imala težak pad tokom treninga za spust u sredu, a za njom slede Francuskinja Mari Maršan-Arvije i Džoana Šnarf iz Italije.
     Na Svetskom šampionatu u subotu je na programu spust u konkurenciji muškaraca, dok je kod dama sledeće takmičenje takođe spust koji se vozi u nedelju.

Rezultati superkombinacije:
1.Katrin Cetel (Austrija) 2:20.13
2. Lara Gut (Švajcarska) + 0.56
3. Elizabet Gergl (Ausrija) + 0.88
4. Marija Riš (Nemačka) + 1.54
5. Mari Maršan-Arvije (Francuska) + 2.49
6. Džoana Šnarf (Italija) + 2.55
7. Ana Feninger (Austrija) + 2.56
8. Fabijen Suter (Švajcarska) + 2.77
9. Sandrin Ober (Francuska) + 2.85
10. Marusa Ferk (Slovenija) + 2.98

   

Didije Kuš šampion sveta u Super G     Izvor: B92
     04.02.2009. Švajcarac Didije Kuš postao je šampion sveta u super veleslalomu na Svetskom prvenstvu u francuskom Val D’Izeru. Kuš je ubedljivo trijumfovao u vremenu 1:19.41 minuta, isred Italijana Petera Fila koji je imao zaostatak od 99 stotinki. Filu je pripala srebrna medalja, dok je bronzu osvojio Aksel Lund Svindal iz Norveške sa tri stotinke slabijim vremenom u odnosu na Italijana.
     U ranoj fazi trke poveo je Kristof Inerhofer iz Italije ispred Austrijanca Benjamina Rajha koji su bili blizu medalja, ali su ih za dlaku izgubili pošto su samo nekoliko stotinka bili slabiji od Fila i Svindala.
     Mnogo se očekivalo i od bivšeg svetskog šampiona i trenutno vodećeg u plasmanu super veleslaloma u Svetskom kupu Hermana Majera, kao i Bode Milera, ali su njih dvojica trku završili na 18. odnosno 12. mestu. Vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Ivica Kostelić iz Hrvatske nije startovao zbog bolova u leđima.
     Naredna borba za medalje na Svetskom šampionatu biće u subotu kada je na programu superkombinacija u ženskoj konkurenciji dok muškarci u nedelju očekuje spust. U četvrtak i petak na programu su treninzi za spust u obe konkurencije.
     Rezultati super veleslaloma:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 1:19.41
2. Peter Fil (Italija) + 0.99
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 1.02
4. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.07
5. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.15
6. Džon Kučera (Kanada) + 1.66
7. Marko Bučel (Lihtenštajn) + 1.68
8. Didije Defago (Švajcarska) + 1.69
9. Karlo Janka (Švajcarska) + 1.78
10. Klaus Krol (Austrija) + 1.79

   

Teška povreda Marije Riš na treningu spusta                         Izvor: B92
     04.02.2009. Nemačka skijašica Marija Riš teško se povredila prilikom pada na treningu za spust i za nju je Svetsko prvenstvo u Val D'Izeru završeno. Drugoplasirana u generalnom plasmanu Svetskog kupa je, prema prvoj proceni lekara, teže povredila ukrštene ligamente kolena, a da li će biti neophodna operacina znaće se posle detaljnih pregleda.
     Riš je ove sezone skijala u velikoj formi i u Francusku je stigla kao jedna od favoritkinja za osvajanje medalja u više discipina, a nakon pada moguće je da će propustiti ne samo svetsko prvenstvo, nego i ostatak sezone.
     Zbog povrede ligamenata kolena, sjajna nemačka skijašica propustila je i svetsko prvenstvo u Bormiju 2005, kao i OI u Torinu 2006. godine.
     Najveće iznenađenje na današnjem prvom treningu za spust priredila je Britanka Čemi Alkot, koja je imala najbolje vreme, ali je njen uspeh ostao u senci povrede Marije Riš.
     Vodeća u Svetskom kupu i pobednica jučerašnjeg superveleslaloma Amerikanka Lindzi Von imala je tek 40. vreme.

   

Zlato za Vonovu, Lolovićeva 26.     Izvor: B92
     03.02.2009. Amerikanka Lindzi Von osvojila je zlato u super veleslalomu prvog dana Svetskog prvenstva u Val D’Izeru. Vonova je na fantastičan način započela pohod na rekordan broj medalja trijumfom u vremenu 1:20.73 minuta što je njena prva titula na nekom velikom takmičenju. Pred start šampionata Amerikanka je istakla da joj je cilj da postane prva žena koja je trijumfovala na svih pet disciplina na istom prvenstvu.
     Srebrna medalja pripala je Francuskinji Marii Maršan-Arvije koja je imala zaostatak od 34 stotinke, dok je do bronze došla Austrijanka Andrea Fišbaher, koja je imala 40 stotinki slabije vreme od pobednice.
     Jedina predstavnica Srbije Jelena Lolović trku u super veleslalomu završila je na 26. mestu, sa zaostatkom od 6.60 sekundi u odnosu na Vonovu. Trku je obeležilo dustajanje dvostruke svetske šampionke Šveđanke Anje Person i još jedne bivše prvakinje Renate Gečl iz Austrije, dok je jedna od najvećih favoritkinja za trijumf Marija Riš bila tek osma.
    U sredu je na Svetskom prvenstvu u francuskom skijalištu na programu muški veleslalom, dok dame takmičenje nastavljaju u petak kada se vozi superkombinacija.

Rezultati super veleslaloma:
1. Lindzi Von (SAD) 1:20.73
2. Mari Maršan-Arvije (Francuska) + 0.34
3. Andrea Fišbaher (Austrija) + 0.40
4. Ana Feninger (Austrija) + 1.28
5. Tina Maze (Slovenija) + 1.33
6. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.54
7. Lara Gut (Švajcarska) + 1.61
8. Marija Riš (Nemačka) + 1.71
9. Nađa Fankini (Italija) + 2.02
10. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 2.07
...
26. Jelena Lolović (Srbija) + 6.60

   



Jelena Lolović
SG, GS, SL



Marija Trmčić
SL

Počelo SP u alpskom skijanju u Val d'Iseru     Izvor: B92
     02.02.2009. U francuskom skijalištu Val D’Izer u utorak je počelo 40. Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju koje će trajati do 15. februara. Šampionat sveta se prvi put ove godine održava u Val D’Izeru, ali je skijalište u Savoju bilo domaćin četiri od pet takmičenja u konkurenciji muškaraca na Zimskim Olimpijskim igrama 1992. godine u Albertvilu, dok je slalom održan u Le Menueru.
     Srbiju će u Val D’Izeru predstavljati Jelenu Lolović u disciplinala SuperG, Veleslalom i Slalom, i Marija Trmčić u disciplini Slalom.
     Raspored Svetskog prvenstva:
     - Utorak, 3. februar - super veleslalom (žene)               
- Sreda, 11. februar - ekipno takmičenje (muškarci)
     - Sreda, 4. februar - super veleslalom (muškarci)           - Četvrtak, 12. februar - veleslalom (žene)
     - Petak, 6. februar - superkombinacija (žene)                - Petak, 13. februar - veleslalom (muškarci)
     - Subota, 7. februar - spust (muškarci)                          - Subota, 14. februar - slalom (žene)
     - Nedelja, 8. februar - spust (žene)                               - Nedelja, 15. februar - slalom (muškarci)
     - Ponedeljak, 9. februar - superkombinacija (muškarci)

   

 


Pobednici na svim svetskim prvenstvima održanim do sada  > > >


Izvor:
     

 


NAZAD