Free style - takmičenja


2 0 0 9

            

Pripreme Freestyle snowboard tima Srbije na Kaunertalu

17.maja do 3.juna 2009.

      Freestyle snowboard tim Srbije, koji se sastojao od tri reprezentativca: Žolt Takač, Filip Filipović i Iva Vavić sa trenerom Vladicom Grkovićem odradila je svoje prve ovogodišnje letnje pripreme na Kaunertal glečeru u Republici Austriji u periodu od 17.maja do 3.juna. Tim je bio smešten u prelepom Alpskom seocetu Feichten, udaljenim nekih 26km od Kaunertal glečera. Prelepi prirodni pejzaži i prolazak pored ledničkih jezera na putu ka glečeru, svako jutro je predstavljalo pravu hranu za dušu svakog zaljubljenika u planine i snežne vrhove.

     Gore na glečeru na visini od 2900mnv, gotovo svakodnevno sunčano vreme i perfektan terenski park stvorili su više nego idealne uslove za trening. Kako je akcenat ovih priprema bio na tehnici skokova, najviše vremena tim je provodio u velikom terenskom parku sa skokovima distance od 10, 12, 15 i 18m koji su bili perfektno ’ušejpani’ svakog jutra. Takođe, dosta vremena je provedeno i u superpajpu dužine 120m sa zidovima visokim 4.5m, koji je predstavljao pravi izazov, pogotovo za vozače sa ograničenim iskustvom u vožnji pajpa u koje spadamo i mi.

     Kao po pravilu, tim je uvek završavao radni dan vožnjom u Kaunertalovom veoma kretaivnom ’jib’ parku, koji se sastojao od nekoliko plastičnih cevi dužine oko 5m, nekoliko malih table skokova dužine 4-5m, bonk tree-a, bonk barrel-a, piknic table-a, down box-a, C box-a, flat step down box-a, down rail-a - beskonačne opcije za različite kreativne linije vozača svih mogućnosti, od početnika do profesionalaca! Kada smo kod profesionalaca, imali smo priliku da u više navrata u parku uživamo u vožnjama takvih snoubord legandi kao što su David Benedek, Gigi Ruff i članovi najpoznatije evropske snoubord filmske ekipe ’Pirate Crew Production’!

     Nakon teškog dana treninga, reprezentativci su svakodnevno koristili teretanu ili bazen u veoma modernom sportskom centru u Feichtenu, gde bi se oporavljali i komentarisali plan rada za sledeći dan. Verujte, svima nam je veoma teško palo jutro kada smo napuštali ovaj prelepi deo Austrijskih alpa, ali opet ne sumnjam da smo se svi u sebi pomalo nadali da ćemo se sigurno ponovo vratiti, jer nam je Kaunertal ove godine pružio i više nego što smo očekivali.

     Posebno hvala: Jennifer iz organizacije Spring Classics 2009 na ski pasevima i našoj gazdarici Elfi!

Vlada Grković 


Iva, Zolt, Filip ispred parka


Ostale fotografije na: Skisavez.com

  

Slovenci najbolji u sloup stajlu         Izvor: B92
     11.02.2009.  U sredu je na Kopaniku završen Vups batery snoubord and music festival u organizaciji udruženja Fristajler i State of Exit organizacije.
     U dva dana održana su takmičenja u Big Eru i Sloup stajlu na šestom FIS Snouboard Evro kupu u Srbiji. Nastupilo je 58 muškaraca i 14 devojaka iz zemalja okruženja, a najbolji u ukupnom plasmanu bili su Slovenci.
     U Sloup stajlu u kod muškaraca trijumfovao je Luka Jeromel, drugi je bio Mateuž Petek, a treći Aljoša Krivec. Kod devojaka je najbolja bila Ana Štefan iz Hrvatske. Druga je bila Andrea Ugrinovska iz Makedonije, a treća Rovena Jasenshek iz Slovenije.
     U dva dana takmičenja organizatori su u vrstili i svojevrstan šou program gde su profesionalni borderi i fri stajl skijaši iz čak sedam zemalja sveta pokazali nove trendove u fristalj vožnji. Za početnike prvi put u Srbiji organizovani su skokovi u ogroman vazdušni jastuk takozvani beg džamp.
     Udruženje fristajler već za deset dana organizuje novi spektakl u pitanju je Balkan ruki fest snoubord u okviru Tiket to rajd turneje jednog od najprestižnijih takmičenja u fristajl snoubordingu.

 

Petek pobednik Big Era na Kopaoniku         Izvor: B92
     09.-11.02.2009.  Pobednik Big Er takmičenja na Evrokupu koji je održan u utorak na Kopaoniku je Mateuš Petek iz Slovenije.
     Udruženje Fristajler i organizacija State of Exit organizovali su šesti Evrokup, zvanično takmičenje u okviru Svetske skijaške organizacije FIS. Odlično pripremljena staza i veliki broj sjajnih takmičara obeležili su ovo takmičenje, a ponovo su borderi iz Slovenije, kao i do sada, bili bolji od ostalih. Očekivano prvi bio je Petek, rajder koji se redovno takmiči u svetskom kupu kao i na prestižnom Tiket to rajd turu.
     Drugo mesto zauzeo je Bugarin Dmitar Čokojev, dok je treći bio Matej Pavlič iz Slovenije. U konkurenciji devojaka prva je bila Anja Stefan iz Hrvatske, druga je bila Rovena Jasensek iz Slovenije, a treće mesto pripalo je Andrei Ugrinovskoj iz Makedonije.
     U večernjim časovima vrhunsku snou bord i fristajl ski predstavu odradili su pro rajderi Tedi Larsen, Mark Andre Tart, koji se nažalost teže povredio, Tedi Ber, Denis Ehlert, i Stančić, Hejnz Lonhart, Aleks Smauc.
     U sredu je na redu takmičenje u sloup stajlu, program se završava džem sešnom u večernjim satima, koji će voziti samo pro rajderi.

 


Na Kopaoniku počinje šesti Evrokup u snowboard-u  Izvor: Televizija Pink
     0
9.-11.02.2009. Evrokup 2009. šesti put na Kopaoniku okupio je najbolje freestyle snowboard vozače iz celog sveta. Preko 80 prijavljenih takmičara nastupaće u dve kategorije: big air i slope style, a publika će sigurno najviše uživati u spektakularnom nastupu promo tima profesionalnih svetskih vozača čiji trikovi će sasvim sigurno čak i iskusne snowboard-ere ostaviti bez daha.
     Ljudi iz Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ potrudili su se da popularna staza „Malo jezero“ postane pravi snowboard park po standardima Svetske snowboard asocijacije. Suorganizator ove manifestacije po prvi put ove godine je „State of Exit“ što garantuje ne samo sportski, već i muzički spektakl i nastupe poznatih DJ-eva. Evrokup 2009. trajaće do 11. februara.
     Za kraj ostaje samo da Vas pozovemo da što pre dođete ovde u turistički centar Kopaonik u naredna dva dana da uživate u egzibicijama profesionalaca, da se i Vi oprobate u ovom sportu i svakako ponesete odavde neke lepe uspomene.

 


Snowboard & Music festival - Koaponik  
     09.-11.02.2009. Na Kopaoniku se održava „WHOOPS Baterry - Snowboard & Music Festival“ u organizaciji „State of Exit“ i Udruženje „Freestyler“
U okviru festivala održava se snoubording takmičenje najvišeg ranga u regionu – FIS Evropski kup u disciplinama „Big Air“ i „Slope Style“.  Kup se održava šesti put, a potvrđeno je učešće najvećih zvezda snoubordinga. Preko 80 takmičara će tokom tri dana prikazati vrhunske snoubord egzibicije u svojim takmičarskim i revijalnim nastupima na stazi „Malo jezero“.

 


WHOOPS! - Snowboard & Music festival - Koaponik  
    Spisak u;esnika:
• Alexander Scxmaltz (Volkl snowboards; Volcom, Reef, Nixon) Germany
• Heinz Konrad Lohle (Rossignol, Nixon, Reef) Germany
• Dan Espen Moller Larsen (32, K2 snowboards,Etnies, Spy) Norway
• Carlos Blanchard Nerin (snowboard photographer/ Pleasure, Method mag, On board)
• Joackim Koeffler (Pirate movie production, Protest, Lib tech) Austria
• Marc Andre Tarte (Volkl snowboards; Adidas eyewear, Stunt wax) Canada
• Michi Stantchitz (Volkl snowboards, Electric, More boards) Austria
• Dennis Ehlert freeskier (Amplid, Oakley, Chiemsee, Amourdillo) Germany
• Teddy Berr freeskier (Amplid, Scott, Chiemsee, Amourdillo) USA
• Benni Mosl (Volkl snowboard) Austria
• Raphael Schweiger freeskier (Atomic skies) Austria

     Dakle, 3 freestyle skijasa i 8 pro snowboardera.FIS takmicara imamo do sad 60 prijavljanih. Ukupno 12 nacija do sad ukljucujuci USA, Canadu, Norvesku....itd.
     Ocekujemo jos FIS vozaca.. + Goldie, Cut killer, HC and Heavy metal forever :)

 


Zvezde snouborda dolaze na Kopaonik    www.Exitfest.org   i   www.Whoops.rs
     Svetske zvezde snoubordinga Mark Andre Tart, Deni Larsen, Beni Mosl, Joki Kofler i Miki Stankiz kao i „freestyle“ skijaši Denis Elert, Tedi Ber i Rafael Švajger potvrdili su svoj nastup na „Whoops Battery“ festivalu koji će se održati od 9. do 11. februara na Kopaoniku. Popularni „pro-rajderi“ nastupiće u egzibicionom delu takmičenja u večernjim terminima od 18 do 20 časova.
    Kanađanin Mark Andre Tart trenutno važi za jednog od najtraženijih profesionalnih bordera na svetu sa sponzorskim ugovorima za velike sportske brendove kao što su „Adidas“ ili „Volkl“. Ljubitelji snouborda su imali priliku da ga gledaju na većini najgledanijih snoubord filmova i video kompilacija, gde ga karakterišu veliki skokovi ili rizične spust vožnje van staza. Dosada je osvajao više „Big Air“ nagrada među kojima je najvrednija „Toyota Big Air“ iz Japana.
    Norveški border Deni Larsen jedan je od vodećih profesionalaca u ovom zimskom sportu, vozi već 13 godina i deo je internacionalnog „K2 Pro“ tima. Ove sezone aktuelan je novi borderski film „Overseas“ iz „Pirates Movie“ produkcije u kojem Deni pokazuje svoje veštine zajedno sa još jednom zvezdom „Whoops Battery“ festivala, borderom Jokijem Koflerom iz Austrije, odakle još dolaze i Beni Mosl, te Miki Stankiz.
     Posebne zimske egzibicije, publika na Kopaoniku može da očekuje od „freestyle“ skijaša koji izvode skokove i trikove poput svojih kolega na snoubordu. Nemac Denis Elert, Tedi Ber iz Sjedinjenih država, te Rafael Švajeger iz Austrije, pokazaće kako izgleda „freestyle“ skijanje 10. i 11. februara od 18 do 20 časova u egzibicionom delu „Whoops Battery“ festivala.
     „State of Exit“ i Udruženje „Freestyler“ organizuju „WHOOPS Baterry - Snowboard & Music Festival“ na Kopaoniku od 9. do 11. februara 2009. godine. U okviru festivala održava se snoubording takmičenje najvišeg ranga u regionu – FIS Evropski kup u disciplinama „Big Air“ i „Slope Style“.
     Kup se održava šesti put, a potvrđeno je učešće najvećih zvezda snoubordinga. Preko 80 takmičara će tokom tri dana prikazati vrhunske snoubord egzibicije u svojim takmičarskim i revijalnim nastupima na stazi „Malo jezero“. Kompletan sportski deo, postavka elemenata na stazi i uređenje staze, propozicije takmičenja, prijave učesnika i prateća dokumentacija takmičenja, kao i ocenjivanje i bodovanje, odvija se po pravilima FIS-a, odnosno Međunarodne skijaške federacije i uz monitoring tehničkog delegata i sudija ove svetske organizacije. Nagradni fond takmičenja iznosi 5000 evra, a ovo takmičenje se održava pod etiketom najboljeg „FIS Euro Cup“ takmičenja na Balkanu i prošle godine je ugostilo trinaest nacija i preko 50 sportista.
     Takmičenja 10. i 11. februara prati bogat muzički program, prvog dana u vidu žurki od 20 časova u lokalnim kafićima, a druge večeri u vidu koncerta u hotelu „Grand“. Britanski drum’n’bass DJ Goldie, francuski hip-hop DJ Cut Killer, te bendovi Sajsi, Trance Balkan Desorganisation i Overdrive su samo neki od muzičara koji će nastupati na više lokacija tokom tri dana „Whoops Battery“ festivala na Kopaoniku od 9. do 11. februara 2009. godine.


Mark Andre Tart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snowboard freestyle takmičenje u Novom Sadu
    
24.01.2009. Danas je bilo snowboard freestyle takmičenje u Novom Sadu na platou ispred Spensa. Ekipa udruženja fristajlera & exita su to oraganizovali za nas.
     Po najavi trebalo je da učestvuje 15 takmičara, a stvarno je bilo 5 takmičara, 3 iz Slovenije i 2 iz Srbije. Sve je bilo pomereno za jedno 2 sata od najavljenog, tako je trening krenuo oko 18h a takmičenje 1-2h kasnije.
     Sve u svemu nije loše, pošto je blizu, da se malo vidi. Pošto su za gelender koristili ogradu spensa koja je dosta dugačka, posuli sneg pored ograde i na zaletištu kao i dole (gde su padali) bilo je jasno da će borba biti teška. Ne međusobna, nego sa gelenderom, cilj je na kraju bio ne ko će izvesti to bolje - nego ko će uspeti da pređe ceo gelender do kraja. Ruku na srce, niko nije uspeo da ga "odvoza" baš-baš skroz do kraja, ali se može reći da je jedan od Slovenaca to uspeo (2-3 puta).....
     U svakom slučaju, verujem da bi to bilo mnogo bolje da je okolo bilo snega, a ne betonske stepenice - verujem da im je to bila dovoljno dobra kočnica, iako se mora priznati da su bili stvarno hrabri, bilo je padova - i - padova ali bez povreda (da publika zna).
     Ovo je inače bila najava za 'Whoops Snowboard & Music'' koji se održava 8-11 februara na Kopaoniku.
     I za kraj slike, sa mobilnog, jel'    (Wlad, sa Foruma)

      

Stigle su i slike iz UF! na Galeriji sajta . . .

   

Nissan ski BASE jump
    
12.01.2009. Udruzenje Fristajera iz Beograda je organizovalo prvi Ski BASE jump u Jugo/istocnoj Evropi.Skok je izveo Uros Ule iz Slovenije. Lokacija Durmitor, odsek Sljeme.
     Posle skokova sa Dorcolskog dimnjaka, Beogradjanke , Genexa i PC Usca jos jedna u nizu akcija, samo 48 sati posle urban slope stylea u Kapetan Misinoj. Od sutra se nastavlja akcija koja traje do cetvrtka.

     Info na www.udruzenjefreestylera.com

 

   

urban slope style Belgrade

Snickers Urban Slope Styles - Beograd, kapetan Mišina ulica
     10.01.2009.
Beograd će u subotu biti domaćin takmičenja u snoubordu na kome će učestvovati 10 evropskih takmičara na stazi koja će biti napravljena u Kapetan Mišinoj ulici.
    
Takmičenje "Urban sloup stajl" (Urban Slope Style) počinje u 19 sati, a završava se u 22. Organizatori su naveli da je pripremljen i veštački sneg u slučaju da ne bude prirodnog, mada se očekuju nove padavine. Na uglu ulica Kapten Mišine i Strahinjića Bana biće postavljene montažne tribine, dok će za dobru atmosferu u publici biti zaduženi di-džejevi.
    
Pobedniku sleduje nagrada od 1.000 evra. Prošle godine takmičenje se održalo 12. januara.
    
Ocekujemo vas u Kapetan Misinoj, poznat je spisak vozaca koji ce ucestvovati na najvecem urbanom snowboard takmicenju u J-I Evropi:
 • Tadej Valentan (Atomic pro team, Slo)
 • Rok Langus (Slo)
 • Matej Pavlic (Slo)
 • Vid Baric (Hr)
 • Toni Jelicic (Hr)
 • Filip Filipovic (Srb)
 • Aleksandar Stevanovic (Srb)
 • Ziga Susa (Slo)
 • Nejc Ferjan (Slo)
 • Darko Kastratovic (Srb)
 • Zolt Takac (Srb)
 • Vladica Grkovic (Srb)
 • Mitja Kodric (Slo)
 • Bazshi Takac (Hun)
 • Michi Stanchitz (Aus)
Ocekuje nas temperatura od -8, gomila snega i nov Navara gelender koji ce biti dosta opasan za vozace, snowboarding se dize na visi nivo. Kapetan Misina ce biti najvrelije mesto u Srbiji 10.01.2009.

     Info na www.udruzenjefreestylera.com

   

urban slope style Beograd

Snickers Urban Slope Styles - Beograd, kapetan Mišina ulica
     10.01.2009. u centru Beograda, Kapetan Mišina ulica, od Gospodar Jevremove dp Strahinjića Bana. Start u 19 h.
     Specialni gost - Tadej Valentan, Atomic pro team!
,
     Budući da je to međunarodno takmičenje, pored naših snowbordera moći ćemo da uživamo i u akrobacijama mnogih učesnika iz inostranstva. Zapravo, deset takmičara iz jugoistočne Evrope oprobaće svoju snagu, veštinu i izdržljivost u ovom izuzetno atraktivnom sportu i takmičiće se za prvo mesto i glavnu nagradu u vrednosti od 1000 evra.
     Organizatori nisu zaboravili publiku i pripremili su i zanimljiv muzički program u okviru kojeg će nastupiti mnogi di-džejevi. Jedino što preostaje jeste da se toplo obučete, poneste sa sobom dobro raspoloženje i podržite ove genijalne mlade momke.
     Info na www.udruzenjefreestylera.com
   

s.k. Kobaz (Fristajler) - Nissan rail jam 27. dec od 19-22h
     27.12.2008. subota, u centru Konaka (ili kod Belog mede) biće održano prvo freestyle takmičenje u novoj sezoni. Od rail opcija će biti piknik table za mladđe i "slabije" vozače a za hrabrije Navara "battleship box" koja će biti spremna za prvu vožnju i test pred Kapetan Mišinu.
     Spremite kacige i stitnike, takmicenje je otvorenog tipa i imam status demo/show voznje tako da pobednik dobija ne-standardnu nagradu "wild card" za Kapetan Misinu. Vozaci ce sami glasati ko je najbolji!
     Nisi potrebne prijave niti sastanci vodja timova, samo dobra volja i daska!   Info na www.udruzenjefreestylera.com
 


Ostale fotografije na Galeriji sajta ...

   


World Snowboard Day 2008 - Svetski dan snowboardinga u Beogradu
     Svetski dan snowboarda u centru Beograda - ski staza Aleksandar Košutnjak, veštacki sneg i "ride"!
    
21.12.2008. Internacionalni dan posvećen snowboardingu i njegovoj subkulturi se po treći put odrzao u 26 zemalja sveta a po prvi put u Srbiji.
     “Svetski Dan Snowboardera” je omogućio svima koji su dosli na ski stazu “Aleksandar” u Beogradu, od početnika do profesionalaca svih godina i uzrasta da probaju i otkriju nove tajne ovog sporta. Za sve je bio postavljen sneg i piknik table, predstavljen je i novi "hard core" Nissan battleship rail koji cemo imati prilike da isprobamo vec sledece subote na Kopaoniku.
     Svi na jednom mestu, takmicari, rekreativci, distributeri, klubovi, savezi, prijatelji, pozeri....sjajna zabava i najava zimske sezone.Preko 30 vozaca je "overilo" piknik table u kombinaciji sa snegom a pomalo i blatom :), takmicenja nije bilo.
     Saznajte detaljne programe i aktivnosti “Svetskog Dana Snowboardinga” na sajtu WSD-a i www.udruzenjefreestylera.com

Fotografije govore više od reči...
                 
Worl Snowboard Days - Beograd 2008
Ostale fotografije na Galeriji sajta ...

  

Platak

World Snowboard day i otvorenje skijališta Platak za sezonu 2008/09
     21.12.2008. - Platak, Hrvatska - Na na riječkom skijalištu Platak je 20.12.2008 obilježen Svjedski dan snowborda!
U ovo obilježavanje uključeno je preko 20 zemalja sa preko 100 skijališta. Proslava na Platku pod nazivom „The NeXt Party prošla je više nego uspješno , a organizatori su Udruge „bordeRI, Snowboard klub „Nine i „Otom Bottom.
     S navedenim programom je i otvorena staza Radeševo na platku i to po savršenim uvjetima, od temperature zraka do prekrasnog vremena i lijepog snježnog pogleda na more.
     Cijene na Platku podignute su za 5 kuna s obzirom na prošlu godinu, a od utorka se očekuje i noćno skijanje. Proradio je i dječiji lift. Ugostiteljska ponuda je slična ko i prošle godine.

     Program obilježavanja Svjeskog dana snowboarda počeo je u 11.00 sati na stazi Radeševo, a za dobro ozračje tijekom manifestacije pobrinuli su se 2Drunk DJs i DJ Ubree, a u kasnijim satima u Malom Domu Sušak svoju virtuoznost pokazati će i riječki DJ Rotten, poznat po odličnim miksevima reggea i drum n bassa.

     Nedjelja je predviđena za bordanje i druženje tijekom cijelog dana.

     Ovo je treći po redu Svjetski dan snowboarda, a u Hrvatskoj se nevedena proslava uz rijekčki Platak, može pogledati i na zagrebačkom Sljemenu. (Leo Pavela)
   


World Snowboard Day - Svetski dan snowboardinga
     21.12.2008.  - Kušutnjak, Srbija - Svetski dan snowboardinga se približava, vreme je da se vratimo na sneg. Internacionalni dan posvećen snowboardingu i njegovoj subkulturi će po treći put biti proslavljen 21.Decembra (nedelja) u više od 20 zemalja sveta.
     “Svetski Dan Snowboardera” će omogućiti svima koji dođu na ski stazu “Aleksandar” u Beogradu, od poćetnika do profesionalaca svih godina i uzrasta da probaju i otkriju nove tajne ovog sporta.
     Profesionalci, volonteri i amateri u snowboard zajednici se okupljaju na taj dan sa svim institucijama (federacije, klubovi, shopovi, udruženja, brendovi..) svuda u Svetu da bi podelili svoju strast prema snowboardingu i popularizovali svoj sport.
     Svuda su zastupljeni različiti tipovi promocije: snowboard časovi, testiranje opreme, takmičenja, demonstracije, povezanost sa prirodom, koncerti, žurke i mnoga druga iznenaćenja… tako da, spremite se da prisustvujete “Svetskom Danu Snowboardinga” 21.decembar od 17 h na ski stazi “Aleksandar” (Košutnjak) i podelite sa nama ovaj neobičan i izuzetan dan.
     Za vas će biti postavljena dva gelendera, zalet, doskok, dj-pult, rasveta, šank na otvorenom… svi uslovi za dobru zabavu. Saznajte detaljne programe i aktivnosti “Svetskog Dana Snowboardinga” na sajtovima: www.udruzenjefreestylera.com  i  www.world-snowboard-day.com    Plakat....

DESET RAZLOGA ZAŠTO VOZITI SNOWBOARD 21. DECEMBRA 2008.
1. Zato!!!! Neradan je dan :)
2. Sneg počinje da pada na planinama (nadamo se)
3. Vreme je da izvadis svoj snowboard iz ormara i skineš prašinu
4. Sigurno nemaš ski centar u blizini a mi ćemo imati veštački sneg
5. Moguće da ćeš skinuti neke nove trikove, nećemo postaviti zahtevne sprave
6. Možda upoznaš “pro” vozače a i pozere sigurno :)
7. probaš novu opremu
8. razmrdaš mišiće I osetiš staru dobru upalu
9. ne treba ti neki razlog da bi se dobro zabavljao
10. I na kraju, najbitnije, svi mogu da probaju da voze i besplatno je!


Snowboard Free style vesti iz  2 0 0 8

Snowboard Free style vesti iz  2 0 0 9
 
Snowboard Free style vesti iz  2 0 1 0


NAZAD