Tomas Morgenstern

 

Tomas Morgenštern prošao put od raja do pakla i nazad

    
Kada je sa 16 godina 2003. pobedio u Liberecu svi su mu proricali sjajnu budućnost. Posle alkoholičarskog pakla Austrijanac je zablistao ove sezone i već osvojio Kristalni globus

Da li je nekada neko od običnih ljudi bio na vrhu skakaonice? U 90 odsto slučajeva odgovor bi bio – NE! Za bodove u Svetskom kupu nije dovoljno popeti se na vrh Garmiša, Lahtija, Planice... Potrebno je poleteti preko 200 metara. Diter Toma jednom reče: “Mi smo momci od krvi i mesa. Pored hrabrosti i vatrena voda je ono što nam daje dodatnu snagu”. Poduži je spisak osvajača Kristalnog globusa, olimpijskih medalja, koji su malo više uživali u žestokim pićima. Nekada Mati Nikenen, Jens Vajslog, Toni Nieminen, Primož Peterka, a do skora i Tomas Morgenštern...

BAJKA 1

Dete iz Špitala, odraslo u Insbruku, već sa šest godina spuštalo se niz čuvenu skakaonicu. Prvo Tomasovo veliko takmičenje bila je Novogodišnja turneja 2002/2003. godine na kojoj je zauzeo šesto mesto. Mesec dana kanije prvenac u češkom Liberecu. Rođena je nova austrijska zvezda.
     - Pobedu bih posvetio mom idolu Toniju Nieminenu, koji je ubedljivo najbolji skakač svih vremena. Gledao sam ga kao mali uživao, plakao kada bi izgubio. Nikada neću da zaboravim Insbruk, kada me je izdvojio iz grupe klinaca i poklonio mi kacigu. Nastaviću gde je stao - rekao je Morgenštern posle Libereca.

DNO

Svima je bilo sumnjivo, otkud pored austrijskih zvezda, da Tomasov idol bude čovek, koji je upropastio karijeru – alkoholom. Potvrda je stigla u leto 2003. godine Morgenštern (u prevodu jutarnja zvezda) je lumpovao do zore po klubovima. Slikali su ga pijanog sa starijim gospođama i tada je izgledalo da nema nade za jednog šesnaestogodišnjaka. Austrija je bila ubeđena da je na izgubila Morgija.
     - Biću najbolji ove sezone, izlasci i provod mi samo pomažu da napunim baterije. Osvojiću Svetski kup i postati heroj nacije, ali najveći cilj su mi Olimpijske igre, tu medalju želim – pričao je Tomas
     Sezona je počela, forme ni za lek, Austrija razočarana, samo je ostao dečački osmeh...

VRH

Na mesto selektora Austrije dolazi Aleksandar Poitner, a Andreas Goldberger, Andreas Vidhelcl i Martin Helvart polako odlaze u penziju. Praviti se novi tim. Na čelu je Tomas Morgenštern. SRad sa psihologom i selektorom dao je rezultate i već 2005. dva zlata na SP u Obersdorfu.
      - Poroci su moja prošlost, spreman sam za Olimpijsku medalju. Hvala Poitneru, a Toni izvini, i dalje te poštujem i cenim, ali neću da završim kao ti – rekao je Morgenštern pre Torina.

U Torinu 2006, na OI, jutarnja zvezda je zasijala punim sjajem. Osvojio je dva zlata, individualno na 120 metarskoj skakonici i ekipno. Nije slavio u barovima, već je nastavio sa treninzima u rodnom Špitalu. Sledi zlato na Svetskom prvenstvu u Saporu. Rođen je novi Morgi.
     - Definitivno sam spreman da osvojim Kristalni globus, spremao sam se na mojoj skakaonici, osvoji letnji Grand pri. Dečačke bubice su prošlost, zreo sam čovek. Uživam dok letim – pred početak sezone pričao je Morgenštern.

BAJKA 2

Ovu sezonu počeo je sa šest od šest, i da nije bilo Andreasa Kitela u Engelbergu postavio bi jedinstveni rekord u Svetskom kupu. Izgubio je Novogodišnju turneju, ali je uspeo da slavi još četiri puta ove sezone i sa 10 trijumfa već je obezbedio Kristalni globus. Ima 21 godinu, a prošao je put od vrha do dna i nazad. Talični Tom(i) je sada izabrao pravi put.

STUDIJE

POLICAJAC NA SKIJAMA

Pored uspeha na skakaonicama Morgenštern je jednako uspešan i u drugim oblastima. Upisao je policijsku akademiju i već završio prvu godinu. Često u šaljivom tonu kaže da će on biti prvi čovek koji će naterati skijaše skakače da se takmiče u policijskim odelima.

PRIJATELj

GREGOR I TOMAS
Prosto neverovatno, ali idol Gregora Šlirencauera je upravo njegov reprezentativni kolega Tomas Morgenštern
- Dok su svi bili "zaljubljeni" u Goldbergera, Vildhelca meni je od prvog trenutka bio idol Tomas, iako je stari od mene samo tri godine. Trenutno smo najbolji prijatelji i svaki njegov uspeh je moj i obrnuto. Identičan stil skakanja, konstitucija, muzika koju slušamo jednom rečju mi smo braća.

PROFIL
Ime i prezime: Tomas Morgenštern
Datum rođenja: 30. oktobar 1986
Mesto rođenja i prebivalište: Špital (Austrija)
Bračno stanje: neoženjen
Pobede u Svetskom kupu: 12
Olimpijske medalje: dva zlata

                        Izvor: www.sport.novosti.co.yu               Marko PAUNIĆ    22.02.2008


SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK:
- Ingemar Stenmark

- Alberto Tomba
-Kjetil Andre Omot


HOME