FIS Svetski kup u alpskom skijanju
2006/200
7

Rezultati i dešavanja na FIS Svetskom kupu u sezoni 2006/2007
  KALENDAR TAKMIČENJA  2006/07

FIS                                Najnovije sportske vesti

Hosp potvrdila dominaciju Austrije        Izvor: B92
    
18.03.2007. Austrijanka Nikol Hosp obezbedila je titulu u ukupnom poretku Svetskog kupa dominantnom pobedom na poslednjem veleslalomu sezone u švajcarskom mestu Lenzerhajde. Hosp je u nedelju pobedila uz ogromnu prednost od 1,42 sekunde ispred Nemice Katrin Holcl, dok je zemljakinja Marliz Šild završila na šestom mestu.
     Hosp je tako nadoknadila 70 bodova zaostatka iza Šildove pred poslednji vikend Svetskog kupa. U subotu je pobedila na slalomu, da bi nedeljnim trijumfom u veleslalomu došla do Kristalnog globusa u ukupnom poretku Svetskog kupa.
     Hosp je tako zaokružila dominaciju Austrijanki u Svetskom kupu ove sezone. Marliz Šild je osvojila titulu u slalomu i super-kombinaciji, dok je Renate Gečl bila najuspešnija u spustu i superveleslalomu.
     Konačan plasman Svetskog kupa:
1. Hosp (Aus) 1572
2. Šild (Aus) 1482
3. Mankuso (SAD) 1356 
4. Gečl (Aus) 1300
5. Person (Šve) 885...

    

Svindal  osvojio Kristalni globus     Izvor: B92
    
18.03.2007. Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je titulu u ukupnom poretku Svetskog kupa. U spektakularnoj završnici Svindal je zauzeo 15. mesto na poslednjem slalomu sezone, održanom u švajcarskom mestu Lenzerhajde, i tako obezbedio titulu ispred Austrijanca Bendžamina Rajha.
    
Rajh je morao da se zadovolji pobedom na poslednjem takmičenju u Švajcarskoj, ostvarenoj ispred zemljaka Marija Mata, sa više od jednom sekundom prednosti i titulom Svetskog kupa u slalomu.
     Ipak, Svindal je ostvario rezultat koji mu je bio dovoljan za ukupnu pobedu, pošto je zauzeo poslednje mesto koje donosi bodove i tako preoteo titulu od Rajha.
     S druge strane, Rajh je pobedom u Švajcarskoj pretekao sada već bivšeg šampiona Marija Mata i osvojio titulu u slalomu.
     Konačan plasman Svetskog kupa:
1. Svindal (Nor) 1268 bodova
2. Rajh (Aus) 1255
3. Kuše (Šva) 1098
4. Miler (SAD) 882
5. Mat (Aus) 744... 

    

Uvod u slavlje Svindala!       Izvor: B92
    
17.03.2007. Norvežanin Aksel Lund Svindal pobednik je poslednjeg veleslaloma za Svetski kup u švajcarskom skijaškom centru Lenzerhajdeu. Svindal je pobedom osvojio mali Kristalni globus namenjen najboljem u veleslalomu i stekao veliku prednost pred poslednju trku Svetskog kupa.
    
Benjaminu Rajhu je za osvajanje titule najboljeg skijaša sezone sada potrebna pobeda u slalomu u nedelju pod pretpostavkom da Svindal bude plasiran lošije od petnaestog mesta.
     Drugi je u subotu bio Blardone, treći Bode Miler.
Lenzerhajde, veleslalom
:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) ..... 2:07,82   
2. Masimilijano Blardone (Italija) ..... 2:08,03   
3. Bode Miler (SAD) ..... 2:08,49   
4. Didije Kuše (Švajcarska) ..... 2:08,63   
5. Mark Berto (Švajcarska) ..... 2:08,69   
6. Kale Palander (Finska) ..... 2:09,11   
Veleslalom, konačan plasman:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) ..... 416   
2. Masimilijano Blardone (Italija) ..... 380   
3. Benjamin Rajh (Austrija) ..... 319   
4. Kale Palander (Finska) ..... 299   
5. Fransoa Burk (Kanada) ..... 249   
6. Bode Miler (SAD) ..... 232   

    

Pobeda Hosp, odluka u veleslalomu       Izvor: B92
    
17.03.2007. Austrijanka Nikola Hosp pobedila je u poslednjem slalomu za Svetski kup voženom ove sezone i pred poslednju trku u borbi za Kristalni globus ima 30 bodova više od zemljakinje Marliz Šild. Hosp će u nedelju imati priliku da u veleslalomu, disciplini u kojoj je najbolja, sačuva prednost i osvoji trofej namenjen ukupnoj pobednici Svetskog kupa.
    
Šild je u Lenzerhajdeu završila na 19. mestu sa velikim zaostatkom u odnosu na pobednicu.
     Druga je u subotnjoj trci bila Anja Peršon, treća Slovakinja Zuzulova, a mali Kristalni globus namenjen pobednici u slalomu još ranije je osvojila Marliz Šild.
     Lenzerhajde, slalom:

1. Nikola Hosp (Austrija) ..... 1:45,67
2. Anja Peršon (Švedska) ..... 1:45,95
3. Veronika Zuzulova (Slovačka) ..... 1:47,02
4. Tanja Putiainen (Finska) ..... 1:47,04
5. Ana Otoson (Švedska) ..... 1:47,25 
6. Sarka Zarobska (Češka) ..... 1:47,45 
     Slalom, konačan plasman:
1. Marliz Šild (Austrija) ..... 760   
2. Nikola Hosp (Austrija) ..... 418   
3. Sarka Zarobska (Češka) ..... 405   
4. Tereza Borsen (Švedska) ..... 389   
5. Veronika Zuzulova (Slovačka) ..... 344   
6. Tanja Putiainen (Finska) ..... 332   

    

Austrija pobednila u timskom takmičenju nacija       Izvor: B92
    
16.03.2007. Reprezentacija Austrije u alpskom skijanju osvojila je prvo mesto u ekipnom takmičenju Svetskog kupa, uprkos činjenici da su iz tima bili izostavljeni vodeći u Svetskom kup Benjamin Rajh i Marliz Šild. Zahvaljujući izvanrednom nastupu u superveleslalomu, kada su u četiri trke osvojili dva prva i jedno drugo mesto, Andrea Fišbaher, Mihaela Kirhgaser, Manfred Pranger, Kristof Gruber, Rajnfred Herbst i Mario Šajber potrdili su primat Austrijanaca u alpskom skijanju.
    
Austrijanci su u slalomu bili nešto slabiji, ali je ipak Pranger u četvrtoj, poslednjoj trci u toj disciplini osvajanjem četvrtog mesta uspeo da odbrani prvu poziciju.
     Takmičari su za pobedu dobijali jedan bod, za drugo mesto dva, i tako redom, a Austrija je na kraju trijumfovala sa 23 boda. Druga je bila Italija sa 29, a treća Francuska sa 31. bodom.
     Rajh i Šild su izostali sa današnjeg ekipnog takmičenja da bi se što bolje pripremili za poslednje dve trke sezone - slalom i veleslalom - u kojima će biti odlučeni pobednici ovogodišnjeg Svetskog kupa.
     Plasman u ekipnom takmičenju:
1. Austrija, 2. Italija, 3. Francuska, 4. Švedska, 5. Kanada, 6. SAD, 7. Švajcarska.

    

Svindal najbolji u supervelelslalomu       Izvor: B92
    
15.03.2007. Norvežanin Aksel Lund Svindal pobednik je superveleslaloma za Svetski kup, voženog u švajkcarskom Lencerhajdeu. Svindal je posle trijumfa u spustu dan ranije, ponovo bio najbolji na stazi Silvano Beltrameti. Dve trke pre kraja Svetskog kupa (veleslalom i slalom tokom vikenda) Svindal za Benijem Rajhom, vodećim u generalnom plasmanu, zaostaje samo tri boda. Rajh je u super-džiju ovog četvrtka osvojio drugo mesto, a treći je bio Erik Gej iz Kanade.
    
Četvrto mesto osvojio je Amerikanac Bodi Miler, koji je tako osvojio mali globus za superveleslalom.
     "Oduševljen sam ovom pobedom", rekao je Svindal. "Staza je bila teška, ali sam ja krenuo oštro. Biće mi veoma teško da osvojim veliki Kristalni globus, posle sjajnog Benijevog nastupa. Ja njega ne mogu da pobedim u slalomu".
     Treći kandidat za titulu Didije Kuš ostao je bez izgleda za osvajanje titule, jer je zauzeo tek šesto mesto, pa za vodećim zaostaje 107 bodova.
     Trku je obeležio i spektakularni oproštaj Frica Štrobla od skijanja. Austrijanac, koji je 2002. godine osvojio zlatnu olimpijsku medalju u spustu (a ove godine u super-džiju srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu), spustio se niz padinu u Mocartovom odelu, sa perikom na glavi (na slici), a na sredini vožnje zastao je da pozdravi publiku. Štrobl je ove godine pod imenom Fritz and the Downhill Gang objavio singl "Genie auf die Ski", koji je stigao do drugog mesta austrijske top-liste.
     Do kraja muške sezone ostali su veleslalom u subotu i slalom u nedelju. Oba se voze u Lencerhajdeu.

    

Peršon pobedila, Šild pred globusom       Izvor: B92
    
15.03.2007. Šveđanka Anja Peršon pobednica je poslednjeg superveleslaloma sezone, koji je vožen u Lencerhajdeu. Trostruka svetska šampionka, koja je blistala na SP u Oreu, tako je ostvarila prvi trijumf u ovogodišnjem Svetskom kupu. Drugo mesto u Lencerhajdeu osvojila je Andrea Fišbaher iz Austrije, a treće njena zemljakinja Marliz Šild, koja je tako povećala izglede da osvoji Svetski kup. Šild je povećala prednost u ukupnom plasmanu na 70 bodova u odnosu na još jednu Austrijanku, Nikol Hosp, koja je bila peta.
    
Još je lošije prošla Džulija Mankuzo, koja je posle sedmog mesta čak 110 bodova iza vodeće takmičarke. Mankuzo se i dalje nada da će postati prva Amerikanka koja je osvojila naslov još od Tamare MekKini 1983. godine.
     Šild, koja je specijalista za slalom, popela se na podijum i u spustu voženom u sredu, a titulu bi mogla da obezbedi već u svojoj omiljenoj disciplini u subotu. Inspiraciju za super-dži dobila je od svog dečka – Benija Rajha – koji je osvojio drugo mesto u muškoj trci.
     "Beni je sjajno vozio i inspirisao me je, iako nismo pričali između trka. Presrećna sam zbog toga što sam se popela na podijum, uprkos toplom vremenu i brojnim greškama", rekla je Šild.
     Jednako zadovoljna bila je Šveđanka Peršon, pobednica Svetskog kupa 2005. godine.
     "Bilo mi je veoma bitno da dobijem neku trku u Svetskom kupu ove sezone, i presrećna sam jer sam uspela", rekla je veteranka Peršon.
     Do kraja ženske sezone ostali su slalom u subotu i veleslalom u nedelju. Oba se voze u Lencerhajdeu.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svindalu pobeda u spustu posle puno drame       Izvor: B92
    
14.03.2007. Spustom skijaša u Lencerhajdu, počela je završnica Svetskog kupa. Prvo mesto Norvežanina Aksela Lunda Svindala i peto mesto Didijea Kušea su borbu za Veliki kristalni globus učinili znatno dramatičnijom, pošto razlika između trenutno prvoplasiranog Benjamina Rajha i trećeplasiranog Kušea iznosi samo 67 bodova, a ostalo je još samo tri trke do kraja.
     Trku su obeležili i teški padovi
Bruna Kernena i Pjer-Emanuela Dalsina. Kernen je u donjem delu staze izgubio kontrolu i proleteo kroz zaštitnu ogradu, nakon čega je ostao da leži bez svesti. Dalsin je takođe proša kroz zaštitnu ogradu i obojica su posle dužeg prkeida preveženi helikopterom u bolnicu i još uvek se ne zna u kakvim povredama je reč i u kakvom stanju se skijaši nalaze.
     Sama trka je takođe bila puna uzbuđenja. Veći deo trke vodio je Danijel Albreht koji je, uprkos većim greškama u donjem delu staze, na kraju zauzeo drugo mesto.
     Didije Kuše, koji je već osvojio Mali kristalni globus za spust, imao je samo deset stotinki zaostatka za pobednikom Svindalom, ali je završio tek na petom mestu. Da je trka bila vrlo uzbudljiva, potvrdila je činjenica da je drugoplasirani Albreht kasnio pet stotinki za prvoplasiranim Svindalom, trećeplasirani Gruber sedam, a četvrtoplasirani Lidžeti je imao samo 9 stotinki više od pobednika.
     Benjamin Rajh je završio trku kao 13. i osvojio nove bodove, pa će pred preostale tri trke superveleslaloma, veleslaloma i slaloma čuvati prednost od 23 boda u ukupnom plasmanu, u odnosu na drugoplasiranog Svindala.
    Spust, Lencerhajd, rezultati:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) ..... 1:18.97
2. Danijel Albreht (Švajcarska) ..... 1:19.02
3. Kristof Gruber (Austrija) ..... 1:19.04
4. Ted Lidžeti (SAD) ..... 1:19.06
5. Didije Kuše (Švajcarska) ..... 1:19.07
5. Herman Majer (Austrija) ..... 1:19.07
7. Andreas Buder (Austrija) ..... 1:19.30
8. Marko Bihel (Lihtenštajn) ..... 1:19.34
9. Bode Miler (SAD) ..... 1:19.46
10. Ambrozi Hofman (Švajcarska) ..... 1:19.48
    Konačni plasman, spust:
1. Didije Kuše (Švajcarska) ..... 652
2. Marko Bihel (Lihtenštajn) ..... 471
3. Erik Gvaj (Kanada) ..... 393
4. Peter Fil (Italija) ..... 382
5. Mihael Valhofer (Austrija) ..... 370
6. Andrej Jerman (Slovenija) ..... 339
7. Aksel Lund Svindal (Norveška) ..... 321
8. Bode Miler (SAD) ..... 318
9. Mario Šajber (Austrija) ..... 254
10. Steven Najman (SAD) ..... 250

    

 

 

 

 

 

 

Trijumf Renate Gečl u spustu u Lencerhajdeu       Izvor: B92
    
14.03.2007. Austrijska skijašica Renate Gečl trijumfom u današnjem spustu, koji je vožen u švajcarskom zimskom centru Lencerhajdeu, potvrdila je pobedu u toj disciplini, dok je njena zemljakinja Marliz Šild, osvajanjem drugog mesta povećala šanse za osvajanje ovogodišnjeg Svetskog kupa. Gečl je stazu dugačku 2.553 metra prešla za jedan minut, 22 sekunde i 73 stotinke i osvojila prvo mesto u poslednjem spustu u sezoni.
     Marliz Šild, koja je neprikosnovena u tehničkim disciplinama, iznenadila je konkurenciju osvajanjem drugog mesta. Ona je na cilj stigla sa 58 stotinki slabijim vremenom od pobednice. Treće mesto, sa vremenom 1:23.40, osvojila je Francuskinja Mari Arvije.
     Do kraja sezone alpskih skijašica ostale su još samo tri takmičenja - po jedna trka u superveleslalomu, veleslalomu i slalomu.
    Rezultati spusta u Lencerhajdeu:

1. Renate Gečl (Austrija) 1:22.73
2. Marliz Šild (Austrija) 1:23.31
3. Mari Arvije (Francuska) 1:23.40
4. Marija Riš (Nemačka) 1:23.76
5. Džulija Mankuzo (SAD) 1:23.78
6. Nikol Hošp (Austrija) 1:23.81
7. Anja Peršon (Švedska) 1:23.97
8. Ingrid Žakmod (Francuska) 1:24.17
9. Emili Brajdon (Kanada) 1:24.32
10. Frenci Aufdenblaten (Švajcarska) 1:24.32
    Plasman u spustu posle devet trka:
1. Renate Gečl (Austrija) ..... 705 poena
2. Džulija Mankuzo (SAD) ..... 536
3. Lindzi Kildou (SAD) ..... 390
4. Anja Peršon (Švedska) ..... 293
5. Ingrid Žakmod (Francuska) ..... 264

    

Finale Svetskog kupa 2007
    
14.-18.03.2007. u Lenzerhajdeu u Švajcarskoj održava se finale ovosezonskog Svetskog kupa u svim disciplinama u obe kategorije, a prema sledećem programu:
    
Datum                         Disciplina          Kateg     Vreme                                             
    
14.03.2007            Spust             M          09.30
    
14.03.2007            Spust             Ž          12.30 
     15.03.2007            Super G          M          09.30
     15.03.2007
            Super G          Ž          12.30
    
16.03.2007            Timski nacije   M-Ž       09.30 I-vožnja   11.30 II-vožnja
     17.03.2007            Veleslaolom    M          10.00 I-vožnja   12.30 II-vožnja
     17.03.2007            Slalom            Ž         
09.00 I-vožnja   11.30 II-vožnja
     18.03.2007            Slalom            M         
09.00 I-vožnja   11.30 II-vožnja
     18.03.2007            Veleslalom      Ž          
10.00 I-vožnja   12.30 II-vožnja

    

Slalom dobila, naravno, Marliz Šild       Izvor: B92
    
11.03.2007. Austrijanka Marliz Šild još jednom je pokazala da je najbolja slalomašica sveta i ozbiljna kandidatkinja za osvajanje Kristalnog golbusa namenjenog pobednici Svetskog kupa. Ona je u nemačkom Cvizelu bila najbolja u slalomu i sa dve sekunde i 23 stotinke prednosti nad drugoplasiranim dvojcem Otoson – Zahrobska osvojila novih 100 bodova. Bila je to sedma pobeda Šildove ove sezone.
     Pobedom u slalomu u Cvizelu Marliz Šild, osvajačica malog kristalnog globusa u slalomu, preuzela je vođstvo u ukupnom plasmanu, a na završnim trkama u Lenzerhajdeu u Švajcarskoj boriće se sa Hosp, Mankuzo i Gečl za titulu najbolje skijašice sezone.
    
Cvizel, slalom, rezultati
:
1. Marliz Šild (Austrija) ..... 1:36,67   
2. Ana Otoson (Švedska) ..... 1:38,90   
2. Šarka Zarobska (Češka) ..... 1:38,90   
4. Nikola Đus (Italija) ..... 1:39,20   
5. Tanja Poutiainen (Finska) ..... 1:39,24   
6. Veronika Zuzulova (Slovačka) ..... 1:39,42   
    
11.03.2007. U slalomskoj trci Svetskog kupa u nemačkom Cvizelu, nastupila je takmičarka iz Srbije Jelena Lolović. Nakon prve vožnjeostvarila je plasman na 39, predposlednje, mesto. Od 30-to plasirane je zaostala oko 1.5 sekundu.

    

Iznenađujuća pobeda Hansa Grugera       Izvor: B92
    
11.03.2007. Austrijanac Hans Gruger pobedio je u takmičenju u superveleslalomu za Svetski kup u norveškom centru Kvitfjelu. Bode Miler je pretposlednji superevleslalom sezone završio na deobi sedmog mesta pa pred poslednji vikend u Lenzerhajdeu u Švajcarskoj ima 76 bodova prednosti u bobi za mali kristaslni globus, namenjen pobedniku u toj disciplini.
    
Gruger, koji do ove trke nije imao nijedan bod u superveleslalomu, je pobedio sa 72 stotinke prednosti u odnosu na sunarodnika Šajbera, treći je bio Švajcarac Didije Kuše. Benjamin Rajh i Aksel Lund Svindal nisu završili vožnju pa je i u borbi za pobedu u ukupnom poretku Svetskog kupa pred završnicu 'gužva na vrhu'. Kuše je prestigao Svindala i približio se Rajhu.
    
Kvitfjel, superveleslalom
:
1. Hans Gruger (Austrija) ..... 1:29,57 
2. Mario Šajber (Austrija) ..... 1:30,29 
3. Didije Kuše (Švajcarska) ..... 1:30,48 
4. Mihael Valhofer (Austrija) ..... 1:30,51 
5. Herman Majer (Austrija) ..... 1:30,52 
6. Bruno Kernen (Švajcarska) ..... 1:30,53 

    


Poutiajnen prva u Cvizelu       Izvor: B92
    
10.03.2007. Finkinja Tanja Poutiajnen pobednica je veleslaloma, koji je vožen u nemačkom ski-centru Cvizel. Drugo mesto na istoku Bavarske osvojila je Austrijanka Nikol Hosp, koja je preuzela vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Hosp je bila za 11 stotinki sporija od pobednice, a još tri stotinke sporija bila je Mihaela Kirhgaser. Poutiajnen je do ove subote pet puta pobeđivala u Svetskom kupu, ali je na šesti trijumf čekala više od dve godine.
     U prvoj vožnji najbrža je bila Amerikanka Džulija Mankuzo, koja je u trku ušla kao prva u svetskom kupu (zajedno sa Renate Gečl), ali je slabom drugom vožnjom pala na peto mesto.
     Hosp je to iskoristila i popela se sa šestog na drugo mesto, preuzevši čelo u generalnom plasmanu, sa 19 poena prednosti u odnosu na Amerikanku.
     U nedelju se u Cvizelu vozi slalom, što je prilika za Hosp, koja je prva i u trci za mali kristalni globus u veleslalomu, da poveća prednost.
     Sezona se završava 18. marta 2007, takmičenjem u švajcarskom ski-centru Lencerhajde. Pored tri pomenute skijašice, šansu da svoju veliki kristalni globus ima još jedna Austrijanka – Marliz Šild.
  
    
10.03.2007. Na današnjoj veleslalomskoj trci Svetskog kupa u nemačkom Cvizelu, startovala je i reprezentativka Srbije Jelena Lolović. Nakon prve vožnje ostvarila je plasman na 36. mesto. Imala je dobro vreme 57.46 sekundi i samo 5 stotih delova sekunde joj je falilo da ostvari plasman među pvih 30 i samim tim i pravo da startuje u drugoj vožnji i eventualno osvoji nove bodove u Svetskom kupu.

    

Kušeu titula u spustu       Izvor: B92
    
10.03.2007. Švajcarski veteran Didije Kuše zabeležio je svoju prvu pobedu ove sezone u spustu u Norveškom Kvitfjelu, i tako osvojio titulu u ovoj disciplini. Kanađanin Erik Gvaj bio je drugi, a Marko Bihel iz Lihenštajna treći.
Kuše je stazu u Kvitfjelu završio za 1.28.51, Gvaj je na cilj stigao sa šest stotinki zaostatka, a trećeplasirani Bihel je stazu završio sa 29 stotinki zaostatka za Kušeom.
     Rezultati u Kvitfjelu:
1. Didier CUCHE (SUI) 1.28.51
2. Erik GUAY (CAN) 1.28.57   
3. Marco BUECHEL (LIE) 1.28.80
4. Michael WALCHHOFER (AUT) 1.28.84
5. Peter FILL (ITA) 1.28.94

    

Pobeda Rajha u superkombinaciji       Izvor: B92
    
09.03.2007. Austrijanac Bendžamin Rajh povećao je svoje ukupno vođstvo u Svetskom Kupu pobedom u trci u superkombinaciji u Kvitfjelu u Norveškoj. Rajh je bio tek 11. posle prve trke, ali je pokazao svoju klasu u slalomu i postigao najbolje vreme od 2 minuta 21,22 sekunde.
     Švajcarac Silvan Curbrigen bio je drugi sa vremenom 2:22,63, dok je Norvežanin Aksel Lund Svindal, Rajhov najbliži rival u ukupnom plasmanu, bio treći, zaostavši sekundu i 56 stotinki za pednikom. Rajh ima 1.045 poena u ukupnom plasmanu, dok Svindal ima 928.
    
Svindal je osvajanjem trećeg mesta osvojio mali kristalni globus namenje najuspešnijem u superkombinaciji

    

Mario Mat pobedio u slalomu u Kranjskoj Gori        Izvor: B92
    
04.03.2007. Austrijanac Mario Mat osvojio je prvo mesto na desetom slalomu sezone u Kranjskoj Gori na stazi Podkoren 3. On je posle prve vožnje zauzimao drugu poziciju, ali je sjajno vozio na već izrovanoj stazi. Spoljna temperatura bila je osam stepeni pa je vozačima koji su startovali na kraju bilo veoma teško, ali to nije smetalo Matu da trijumfuje i izbije na prvo mesto u plasmanu slaloma sa 520 bodova.
    
Njegov glavni protivnik za titulu u slalomu Benjamin Rajh bio je na vodećoj poziciji posle prve vožnje sa 4 stotinke prednosti. Međutim, nije uspeo da tu prednost pretvori u pobedu, jer je zaostao 0,64 dela sekunde za svojim zemljakom Matom.
     Veliko iznenađenje napravio je Italijan Manfred Melg, koji je osvojio treće mesto.
     Rajh vodi u generalnom plasmanu sa 945 ispred Aksela Lunda Svindala koji ima 77 bodova manje.

    

Renata Gečl osvojila Kristalni globus i u Super G.        Izvor: B92
    
04.03.2007. Austrijanka Renate Gečl ubedljivo je osvojila prvo mesto na pretposlednjem super veleslalomu sezone u Terviziju. Ona je vremenom 1,18,66 za 1,01 sekundu bila brža od drugoplasirane Nikol Hosp. To je četvrta pobeda Gečlove u sezoni na šest voženih trka i trenutno je prva sa 540 bodova, čime je obezbedila Kristalni globus za ovu sezonu.
     Drugoplasirana je bila Nikol Hosp, a treća Amerikanka Mankuzo sa, koja je prethodnog dana bila najbolja u spustu. Gečl je u spustu osvojila drugo mesto.
    
Šveđanka Peršon veoma je dobro vozila celu trku ali je poslednju kapiju u letu promašila i izgubila priliku da osvoji poene..

    

Renata Gečl osvojila titulu u spustu         Izvor: B92
    
03.03.2007. Austrijska skijašica Renata Gečl osvojila je šampionsku titulu Svetskog kupa u spustu. Austrijanka je završila na drugom mestu na pretposlednjem takmičenju sezone u italijanskom ski centru Tarvisiju, što je bilo dovoljno za ukupnu pobedu. Gečl je tako objedinila titule Svetskog kupa u spustu i superveleslalomu, koju je osvojila ranije.
     Prvo mesto u Tarvisiju zauzela je Amerikanka Džulija Mankuso, sa 0,17 sekundi ispred Gečlove.
     Takmičenje je obeležio i težak udes Švajcarkinje Tamare Vulf, koja je prebačena u bolnicu nakon što je izgubila kontrolu na stazi i snažno udarila u zaštitnu ogradu.

    

Pobeda Rajha na veleslalomu u Kranjskoj Gori        Izvor: B92
    
03.03.2007. Austrijanac Bendžamin Rajh pobedio je u veleslalomu na Kranjskoj Gori. Treću uzastopnu pobedu u Svetskom kupu aktuelni šampion je ostvario ispred Kanađanina Fransisa Burka i tako prešao u vodjstvo u toj disciplini Svetskog kupa. Jednu rundu pre kraja sezone, Rajh ima 3 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Aksela Lunda Svindala iz Norveške.
     Svindal, međutim, i dalje vodi u ukupnom poretku Svetskog kupa, nakon što je zauzeo četvrto mesto na Kranjskoj Gori. Treće mesto u subotu pripalo je Italijanu Masimilijanu Blardoneu.

    

Šildovoj globus u superkombinaciji         Izvor: B92
    
02.03.2007. Austrijska skijašica Nikol Hosp pobedila je u superkombinaciji Svetskog kupa u italijanskom Tarviziju, ali je više razloga za slavlje imala njena zemljakinja Marliz Šild, koja je obezbedila titulu u generalnom plasmanu. Šildova je na poslednjem takmičenju sezone u superkombinaciji osvojila treće mesto, što joj je bilo dovoljno da sačuva lidersku poziciju u ukupnom plasmanu Svetskog kupa.
     Hospova je stazu prešla za dva minuta i 10,15 sekundi, dok je drugoplasirana Džulija Mankuzo iz SAD imala 32 stotinke zaostatka.
     Šildova, koja je bila najbolja i u ukupnom plasmanu slaloma Svetskog kupa, za Amerikankom je zakasnila jednu stotinku.

    

Kuše predvodi protest skijaša         Izvor: B92
    
25.02.2007. Švajcarac Didije Kuše, lider Svetskog kupa u spustu, predvodi protest skijaša zbog „nefer“ pravila o dodeli startnih brojeva. Kuše je na pragu titule u spustu, iako nije dobio nijednu trku. Švajcarac tvrdi da je to posledica rasporeda na startu, jer je često dobijao visoka startna mesta i izlazio na oštećenu stazu. Sa njegovim primedbama složila se grupa vodećih svetskih skijaša na sastanku u subotu uveče.
    
Na početku sezone sam nekoliko puta osvajao druga mesta, ali sada konstantno startujem među poslednjima, sa takve pozicije je teško dobiti trku. Pokušao sam da razgovaram sa predstavnicima FIS-a, ali je to kao pričati sa zidom. To je loše za sport“, rekao je Kuše. „Bilo bi neverovatno da osvojim titulu bez pobede. Ne bih se žalio, ali ljudi očekuju da šampion osvaja titule“.
     Po pravilima koja su uvedena ove godine, 30 najboljih skijaša iz Svetskog kupa ulazi u trke obrnutim redom. Cilj je bio učiniti TV prenose zanimljivijim. To otežava položaj najbolje rangiranih takmičara, pogotovo u sezoni sa malo snega, kakva je ova.
     Okupili smo se dakažemo da nismo zadovoljni zbog startih brojeva u superveleslalomu i spustu“, rekao je Marko Bihel iz Lihtenštajna. „Tražimo pošteniji pristup u brzinskim disciplinama. Nije dobro da budete kažnjeni zbog dobrih rezultata. Želimo da FIS ponovo razmisli o rasporedu na startu“.
     Sastanku su prisustvoali još i Italijan Peter Fil, Austrijanac Fric Štrobl i Norvežanin Aksel Lund Svindal.

    

Matu slalom u Garmišu         Izvor: B92
    
25.02.2007. Austrijanac Mario Mat pobedio je u slalomskoj trci u Garmiš Partenkirhenu. Svetski prvak iz Orea je posle dve trke ostvario vreme od minut 35 sekundi 66 stotinki. Slalom je vožen kroz 56 kapija na Gudiberg padini, koja je bila prekrivena snegom uveženim iz Austrije.
     Drugo mesto zauzeo je Nemac Feliks Nojreter sa 41 stotinkom zaostatka, dok je Austrijanac Benjamin Rajh imao za sekundi i 31 stotinku slabiji rezultat od pobednika. Majkl Janik iz Kanade je bio četvrti, Italijan Manfred Melg peti, a Finac Kale Palander peti.
     Vodeći u generalnom poretku Svetskog kupa u slalomu Jens Bigmark iz Švedske bio je previše nervozan, pa je dve trke završio na ukupno dvanaestom mestu.

    

Šildovoj Svetski kup u slalomu         Izvor: B92
    
25.02.2007. Marlis Šild osigurala je titulu prvaka u Svetskom kupu u slalomu lakom pobedom u Sijera Nevadi, što je bio njen šesti trijumf ove sezone. Ona je slavila na svakoj trci ove sezone u slalomu osim jedne, a ovoga puta održala je prednost posle prve vožnje i na kraju trijumfovala ispred Tanje Putiainen iz Finske koja je zaostala 32 stotinke.
     Slovakinja Veronika Zuzulova je bila treća sa vremenom 93 stotinke lošijim od Šildovog. Olimpijska viceprvakinja Nikol Hosp promašila je podijum za samo 1 stotinku.
     Olimpijska šampionka Anja Peršon iz Švedske promašila je kapiju u prvoj vožnji. Amerikanka Rezi Štigler, koja je imala drugo vreme u prvoj trci ispustila je makar podijum, zato što je ispala sa druge staze.
     Među 41 takmičarkom koje su završile prvu vožnju je i Jelena Lolović koja je zauzela 38. mesto

    

Pobeda Gaja u Garmišu         Izvor: B92
    
24.02.2007. Kanađanin Erik Gaj stigao je do svoje prve pobede u Svetskom kupu na spustu u Garmiš Partenkirhenu. 25-godišnji Gaj, koji je bio na podijumu na prethodne dve spust trke u Svetskom kupu, prešao je Kandahar stazu za minut 56 sekundi 80 stotinki.
     Slovenac Andrej Jerman potvrdio je dobru formu i veliki uspeh od petka kada je bio najbolji, pošto je ovoga puta bio drugi sa tri stotinke zaostatka ispred Švajcarca Didijea Kušea koji je ostao na prvom mestu u generalnom plasmanu Svetskog kupa u spustu. Zbog posledica pada u petak, ovoga puta na stazu nije izašao pobednik Svetskog kupa Mihael Valhofer iz Austrije.

    

Pobeda Kirhgaserove, Hospovoj titula         Izvor: B92
    
24.02.2007. Austrijanka Mihaela Kirhgaser pobedila je sunarodnicu Nikol Hosp u veleslalomskoj trci u Sijera Nevadi. 21-godišnjoj Kirhgaserovoj to je prva pobeda u karijeri, u vremenu dva minuta 14.41 sekundi. Hospova je zaostala 42 stotinke, a osvajanjem drugog mesta održala je vođstvo u Svetskom kupu. Nova svetska šampionka u trku je ušla sa teškom prehladom, a posle prve vožnje bila je tek osma. Tanja Putiainen iz Finske, koja je jedina pretila Hospovoj u Svetskom kupu da je održala vođstvo posle prve trke, ali je na kraju ipak morala da se zadovolji trećim mestom.
     Reprezentativka Srbije Jelena Lolović nije uspela da završi prvu vožnju.

    

Nastavak Svetskog kupa: Jermanu zlato u spustu        Izvor: B92
    
23.02.2007. Skijaš Andrej Jerman postao je danas prvi Slovenac koji je osvojio spust u Svetskom kupu, pošto je trijumfovao na stazi u Garmiš - Partenkirhenu.
     Toplo vreme je omelo trku, a sneg je dovožen kamionima sa granice sa Austrijom, što je odgovaralo 28-godišnjem Jermanu, koji nikada ranije nije bio na pobedničkom postolju. On je stazu prešao za 56,82 sekunde.
     Drugo mesto zauzeo je Austrijanac Hans Gruger sa 22 stotinke zaostatka, a treći je bio Kanađanin Erik Gaj sa 44 stotinke manje.
     "Slovenija je u prošlosti imala pobednike u slalomu i veleslalomu, ali nikada nisam mislio da ću osvojiti spust. Imao sam sreće sa startnim brojem. Staza je bila u savršenom stanju i nije bilo izbočina - nadam se da će tako biti i sutra"
, izjavio je Jerman. Njegov najbolji rezultat u spustu do sada bilo je četvrto mesto u Bormiju ove sezone. Jerman je rekao da je oduševljen pobedom. "Pobediti u konkurenciji svih ovih asova u spustu je zapanjujuće. Bilo je jako toplo i teško je skijati se po takvom vremenu", izjavio je Slovenac.
     Svetski šampion u spustu u Svetskom kupu, Mihael Valhofer iz Austrije bio je zadovoljan što je izbegao ozbiljnu povredu kada je izgubio kontrolu nad vožnjom i završio u zaštitnoj mreži.
     Lider u spustu u Svetskom kupu, Didije Kuše morao je da odustane od prvog pokušaja posle Valhoferove nezgode i vratio se na početak staze. On se, kao i svi favoriti, prilično mučio na lepljivoj stazi na temperaturi od 13 stepeni i na kraju je bio tek 20. Bivši šampion u spustu, Bode Miler bio je 28. odmah iznad Hermana Majera.

 

 FIS Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju - Ore, Švedska, 3.-18.02.2007.
     18.02.2007.  Nacionalno ekipno takmičenje
     
Reprezentacija Austrije osvojila je zlatnu medalju u timskoj konkurenciji poslednjeg dana 39. Svetskog prvenstva u alpskim disciplinama u švedskom Oreu. Austrijanci su tako postali najuspešnija nacija planetarnog šampionata pošto su poslednjeg dana preskočili Švedsku. Austrija je osvojila po tri zlata, srebra i bronze, dok Švedska ima tri zlata i po dva srebra i bronze.

     Detaljnije o dešavanjima na Svetskom prvenstvu . . .

  

Peršonova još tri godine na stazi         Izvor: B92
    
29.01.2007. Šveđanka Anja Peršon rekla je da će se aktivno baviti alpskim skijanjem do kraja Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine.
     „Želim da učestvujem na još jednim Igrama i onda će biti dosta. Mislim da sam predugo aktivna na stazi“, rekla je olimpijska šampionka u slalomu.
     Peršonova ove sezone ima dosta problema da se vrati u formu u kojoj je bila u sezonama 2004. i 2005. kada je osvajala Kristalni Globus. Ona je u letnjoj pauzi operisala koleno i trenutno zauzima tek sedmo mesto u Svetskom kupu.
     25-godišnja Peršonova ovog vikenda učestvovaće na Svetskom šampionatu koji će se održati u njenoj domovini Švedskoj. Zbog velikih ambicija i kvalitetnih priprema, ona je propustila prošlonedeljna takmičenja u Sestrijereu. Istu strategiju ona je upotrebila i na prošlom Svetskom prvenstvu kada je osvojila zlatne medalje u veleslalomu i superveleslalomu i srebro u kombinaciji. Na prošlim Igrama u Torinu Anja Peršon je pored zlata u slalomu osvojila i bronzane medalje u spustu i kombinaciji.

    

Kicbil: Još jedna pobeda Bigmarka         Izvor: B92
    
28.01.2007. Šveđanin Jens Bigmark šokirao je sve u nedelju osvojivši i drugu trku Svetskog Kupa u karijeri u austijskom Kicbilu, samo 24 časa nakon proslavljanja prve. Dvadesetjednogodišnji Bigmark, kome je ovo prva puna sezona u Svetskom Kupu, posle prve vožnje u nedelju bio je na petom mestu da bi u drugoj sjajnom vožnjom došao do pobede. Ukupno vreme Šveđanina bilo je jedan minut i 44,20 sekunde, samo 0,03 sekunde ispred Austrijanca Marija Mata, koji je i u subotnjem slalomu bio iza Bigmarka.
     Italijan Manfred Moelg vodio je posle prve serije, ali je na kraju završio treći.
     „Ovo je zaista previše“, rekao je Bigmark. „Ova pobeda je još luđa od jučerašnje. Danas sam samo želeo dobar rezultat, ali nikako još jednu pobedu“.
     Bigmark, koji je na svakom slalomu ove sezone završio u prvih 10, povećao je svoje vođstvo u generalnom plasmanu slaloma, gde ima 78 poena više od Austrijanca Bendžamina Rajha. Rajh, koji brani sveukupnu titulu u Svetskom Kupu, zauzeo je šesto mesto u trci, što ga je dovelo do četvrtog mesta u ukupnom plasmanu.
     Prvi je trenutno Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je slalom završio na 16. mestu i povećao prednost ispred Didijea Kušea iz Švajcarske i legendarnog Bodea Milera.
Slalom u Kicbilu:
1. Jens Bigmark (Švedska) 53.06 51.14 1:44.20
2. Mario Mat (Austrija) 52.93 51.30 1:44.23
3. Manfred Melg (Italija) 52.54 51.71 1:44.25
4. Mark Berto (Švajcarska) 53.10 51.54 1:44.64
5. Feliks Nojrojter (Nemačka) 53.69 51.00 1:44.69

    

Kildou pobedila u Sestrijereu        Izvor: B92
    
28.01.2007. Amerikanka Lindzi Kildou pobednica je još jednog superveleslaloma za Svetski kup voženog u italijanskom ski centru Sestrijere. Ona je trijumf ostvarila u vremenu minut 30 sekundi 6 stotinki.
     Drugo mesto sa 17 stotinki zaostatka zauzela je Austrijanka Renate Gečl, koja je u Sestrijereu pobeđivala u prethodna dva dana u superveleslalomu i spustu, dok je treća pozicija pripala još jednoj Austrijanki Kristini Sponring.
    U generalnom plasmanu u superveleslalom i u borbi za Svetski kup i dalje vodi Renate Gečl.
Sestrijere, superveleslalom:
1. Lindzi Kildou (SAD)              1:30.06
2. Renate Gečl (AUT)               1:30.23  
3. Kristine Šponring (AUT)        1:30.35
4. Brit Janik (CAN)                   1:30.63
5. Tina Maze (SLO)                 1:30.87  

    

Bigmarkova prva pobeda u karijeri         Izvor: B92
    
27.01.2007. Dvadesetjednogodišnji Šveđanin Jens Bigmark prvi put u karijeri je pobedio u Svetskom kupu i preuzeo vođstvo u borbi za mali Kristalni globuds u toj disciplini.  Bigmark je u slalomu u Kicbilu vodio i posle prve vožnje, a u drugoj je bio siguran i završio je sa 87 stotinki prednosti u odnosu na drugpolasiranog Austrijanca Marija Mata.
     U drugoj vožnji odličan je bio nemački veteran Alojz Fogl koji je završio dve trke kao trećeplasirani.
U nedelju se u Kicbilu vozi još jedan slalom.
    Kicbil, slalom:
1. Jens Bigmark (Švedska) ....... 1:43.74
2. Mario Mat (Austrija) .......  1:44.61 
3. Alojz Fogl (Nemačka) ....... 1:45.22 
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) ....... 1:45.35 
5. Benjamin Rajh (Austrija) ....... 1:45.41 
6. Feliks Nojrojter (Nemačka) ....... 1:45.46 

    

Renate Gečl opet najbrža        Izvor: B92
    
27.01.2007. Renate Gečl ostvarila je novu pobedu u Svetskom kupu u spustu koji je u subotu vožen u italijanskom Sestrijereu. Austrijska veteranka (31. godina) slavila je u vremenu 1:51,67 minuta, a društvo na pobedničkom podijumu pravile su joj zemljakinje: drugo mesto osvojila je Elizabet Gergl sa 1,17 sekundi zaostatka, treća je bila Marija Olaus.
     Ovo je treća pobeda Gečl u spustu ove sezone – šesta ukupno, koja joj je donela i vođstvo u generalnom plasmanu sa 921. bodom. Iza nje plasirane su Marliz Šild i Nikol Hosp.
    San Sicario, spust:
1. Renate Gečl (Austrija) ....... 1:51,65 
2. Elizabet Gergl (Austrija) ....... 1:52,82   
3. Marija Holaus (Austrija) ....... 1:53,00   
4. Lindzi Kildou (SAD) ....... 1:53,15   
5. Džulija Mankuzo (SAD) ....... 1:53,36 
6. Dominik Žisen (Švajcarska) ....... 1:53,45   

    

Gečl pobedila u superveleslalomu         Izvor: B92
    
26.01.2007. Austrijanka Renate Gečl pobednica je superveleslaloma za Svetski kup voženog u italijanskom ski centru San Sicario. Na teškoj stazi Gečl je bila brža od konkurentkinja, a mesta na podijumu podljena su tek posle nastupa mlade Austrijanke Kristine Šponring koja je sa startnim borjem 36 osvojila treće mesto. Druga je bila Amerikanka Lindzi Kildou.
     Anja Peršon je, zbog priprema za Svetsko prvenstvo koje se održava u Švedskoj, odlučila da propusti sva takmičenja ovog vikenda.
     U subotu se u San Sicariju vozi spust, a u nedelju je na programu još jedna superveleslalomska trka.
San Sicario, superveleslalom:
1. Renate Gečl (Austrija) ..... 1:24,90
2. Lindzi Kildou (SAD) ..... 1:24,99
3. Kristina Šponring (Austrija) ..... 1:25,80
4. Brit Janik (Kanada) ..... 1:25,83
5. Keli Vanderbek (Kanada) ..... 1:25,84
6. Frenci Aufdenblaten (Švajcarska) ..... 1:26,04

    

Gečl najbrža u spustu u Kortini        Izvor: B92
    
20.01.2007. Austrijska skijašica Renate Gečl pobednica je šestog spusta sezone u Svetskom kupu, koji je u subotu održan u italijanskoj Kortini d'Ampeco. 31-godišnja Gečl je slavila sa 17 stotinki prednosti ispred Amerikanke Džulije Mankuso, koja je u petak pobedila u superveleslalomu. Treće mesto osvojila je Francuskinja Mari Maršan-Arvije sa 60 stotinki zaostatka za pobednicom. Današnjom desetom pobedom na ovom skijalištu, Austrijanka je postavila rekord koji će biti teško dostižan u bližoj budućnosti.
     U spustu Gečl je preuzela prvo mesto sa 425 bodova, a na drugo mesto je stigla Mankuzo sa 366. Dosadašnja liderka, Lindzi Kildou sada je treća sa 340 bodova. Najbolje svjetske skijašice u nedelju u Kortini voze veleslalom.
Rezultati spusta u Kortini d'Ampeco:
1. R. Gečl   (Aut)  1:31,14   
2. J. Mankuso   (SAD)  1:31,31   
3. M. Maršan-Arvije   (Fra)  1:31,74   
4. D. Merigeti   (Ita)  1:31,81   
5. A. Peršon   (Šve)  1:31,84

    

Val d'Izer: Dalsenova prva pobeda        Izvor: B92
    
20.01.2007. Pjer-Emanuel Dalsen neočkivani je pobednik spusta koji je vožen u francuskom Val d' Izeru.
     Dvadesetdevetogodišnji francuski skijaš do prve pobede u karijeri stigao je sa 26 stotinki prednosti u odnosu na rivale. Dalsen je iskoristio činjenicu da je krenuo šesti, posle čega je sunce otapalo sneg i kvarilo stazu, pa niko od rivala nije uspeo da nadmaši Dalsenov rezultat.
     Drugo i treće mesto pripalo je Kanađanima Eriku Geju i Manuelu Ozborn Paradiju.
     Amerikanac Bodi Miler nije završio trku, a Švajcarac Didije Kuše, vodeći u ukupnom poretku spusta, osvojio je deseto mesto.
     Olimpijski pobednik spusta, Francuz Antuan Denerija završio je ispod 20 mesta, baš kao i dvostruki pobednik u spustu ove sezone Austrijanac Mihael Valhofer.
     Dalsen je prvi francuski skijaš koji je pobedio u Val d'Izeru posle 12 godina. Te 1995. godine Lik Alfon, kojeg sada pratimo u jednom sasvim drugačijem takmičenju, pobedio je na zapadnim obroncima Alpa.

    

Otkazan i Kicbil        Izvor: B92
    
20.01.2007. Trka u spustu na stazi ‘Štrajf’ u Kicbilu skinuta je sa ovogodišnjeg kalendara u Svetskom Kupu zbog toplog vremena. Austrijski ski centar trebalo je da bude domaćin takmičenja u spustu, slalomu i veleslalomu, ali su obe brzinske trke otkazane zbog velike kiše. Biće održana samo dva slaloma 27. i 28. januara.
     Toplo vreme pravi probleme skijašima cele sezone i do sada su otkazana takmičenja u Zeldenu, Sent Moricu, Val d'Izeru, Harahovu, Vengenu, Šamoniju i Altenmarkt-Cauhenzeu.

    

Mankuzo najbolja u Altenmarktu        Izvor: B92
    
14.01.2007. Džulija Mankuzo bila je bolja od Lindzi Kildou za samo 6 stotinki čime je zaokružen uspešan dan za SAD u super kombinaciji na stazi ’Altenmarkt’ u Cauhenzeu (Austrija). Trenutni lider u Svetskom kupu Austrijanka Marliz Šild zauzela je treće mesto, pošto je njena rivalka Šveđanka Anja Person diskvalifikovana.
     Bivša šampionka Anja Person, koja je bila među favoritima u slalomu i koja se nalazila na četvrtom mestu posle prve trke, promašila je kapiju samo par metara pre finiša, čime je prepustila treće mesto Šildovoj.
     Mankuzo je uspela da sačuva nabolje vreme iz prve trke i da pobedi zemljakinju Lindzi Kildou za delić sekunde.
     Trećeplasirana Marliz Šild kasnila je za pobedincom 83 stotinke. Amerikanka Resi Stigler je bila četvrta.

  

Mario Mat pobednik superkombinacije       Izvor: B92
    
14.01.2007. Austrijanac Mario Mat pobednik je super-kombinacije vožene u švajcarskom ski-centru Vengenu. Austrijski skijaš je ostvario ukupno vreme 2 minuta, 27 sekundi, 87 stotinki, što je bilo dovoljno za trijumf ispred drugoplasiranog favorita domaće publike, Marka Bertoa i Silvana Curbrigena
     Berto je bio za 38 stotinki sporiji od pobednika, a Curbrigen samo tri stotinke sporiji od kolege iz reprezentacije. Mat je briljirao u slalomskoj trci, u koju je ušao prvi, sa 2 sekunde i 37 stotinki zaostatka za pobednikom spusta Peterom Filom.
     Uslovi na stazi u Vengenu bili su blago rečeno katastrofalni, jer se na više mesta duž staze kroz sneg videla zemlja, a snega je bilo sve manje kako je slalom odmicao.
     Solidne nastupe u slalomu zabeležili su Ivica Kostelić i Beni Rajh, a najbolji iz jutarnjeg spusta Bodi Miler i Peter Fil prošli su veoma loše.
     Miler još uvek nije završio slalom ove sezone, pa nije ni čudo što je brzo promašio kapiju, dok je Fil ne samo izgubio ogromnu prednost, nego je na kraju zabeležio za stotinku veći zaostatak i završio na 21. mestu (u slalomu kasnio 5 minuta i 15 sekundi).

  

Mileru spust u Vengenu       Izvor: B92
    
13.01.2007. Amerikanac Bodi Miler pobedio je u spustu u Vengenu ostvarivši vreme od 2 minuta i 28.89 sekundi. Mileru je ovo četvrta pobeda u sezoni, a prva u spustu u Evropi. Domaći švajcarac i favorit, Didier Kuše je drugi sa 0.65 sekundi zaostatka za pobednikom, dok je italijanski skijaš Piter Fil treći sa 1.47 sekundi više od Milera.
     "Bilo je sjajno. Zaista sam se trudio da dam sve od sebe nezavisno da li ću pobediti. Postoje samo pojedine trke na kojima imim želju da rizikujem, i upravo sam to uradio danas", izjavio je Miler švajcarskoj televiziji nakon spusta.
     Osvajač Svetskog Kupa iz 2005.godine Miler dosada je pobedio na 25 trka, uključujući i pobede u spustu na Biver Kriku i super veleslalomu u Hinterštoderu i Gardeni na početku sezone.
     Tabela nakon spusta u Vengenu:
1. Bodi Miler (SAD) 2:28.89
2. Didier Kuše (Švajcarska) 2:29.54 +0.65
3. Fil Piter  (Italija) 2:30.36 +1.47
4. Ambrosi Hofman (Švajcarska) 2:30.45 +1.56
5. Marko Bišel (Litvanija) 2:30.50 +1.61
6. Klaus Kroel (Austrija) 2:30.59 +1.70

  

Pobeda Gečlove u Altenmarktu      Izvor: B92
    
13.01.2007. Renata Gečl donela je Austriji prvu pobedu u spustu ove sezone na domaćem terenu u Altenmarktu. 31-godišnja nekadašnja svetska šampionka stigla je do 41. trijumfa u karijeri pošto je stazu prešla za minut i 19.32 sekunde.
     Drugu poziciju sa 23 stotinke zaostatka zauzela je 21-godišnja Dominik Žisin iz Švajcarske koja je imala startni broj jedan. To je njen prvi plasman na podijum u karijeri, dok je treća bila Amerikanka Džulija Mankuzo, olimpijska šampionka u veleslalomu.
     Veliku senzaciju priredila je još jedna domaća takmičarka. Mlada Austrijanka Marija Holaus u svom prvom nastupu na jednoj trci Svetskog kupa zauzela je četvrtu poziciju.
     Vodeća u generalnom plasmanu spustašica Amerikanka Lindzi Kildou nije završila trku na stazi koja je izabrana od strane Salcburga u kandidaturi za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.
     Liderka u generalnom poretku Svetskog kupa Austrijanka Marlis Šild osvojila je 11. mesto i tako povećala prednost u odnosu na drugoplasiranu Nikol Hosp.

  

Novi problemi alpskih skijaša      Izvor: B92
    
13.01.2007. Organizatori Svetskog kupa u alpskom skijanju i dalje imaju brojnih problema zbog vremenskih prilika u Evropi ove sezone, a samo u petak su otkazana dva takmičenja.
     Prvo je zbog visoke temperature i kiše koja je padala tokom noći otkazana superkombinacija u muškoj konkurenciji  u švajcarskom Vengenu, a potom je otkazan i spust skijašica u austrijskom ski centru Altenmarkt-Cauhenzeu, zbog jakog vetra.
     Super-kombinacija, koja se sastoji iz spusta i slaloma, prvo je takmičenje koje je u tri dana trebalo da se održi u Vengenu. Organizatori se, ipak, nadaju da će u subotu moći da se održi spust na čuvenoj stazi Lauberhorn. Slalom bi trebalo da se vozi u nedelju, ali bi moglo da se desi da umesto te discipline u nedelju bude održana super-kombinacija.
     Ove sezone održana su samo dva takmičenja u super-kombinaciji. Zakazane su još dve - prva u Val d'Izeru, a druga u Kicbilu, ali je druga pod znakom pitanja zbog nedostaka snega.
     U ženskom Svetskom kupu, organizatori su prvo odložili početak spusta za tri sata, a potom su, pošto se samo jedna takmičarka spustila, otkazali takmičenje.
     To je prva trka ove sezone otkazana zbog vetra, koji je duvao brzinom većom od 60 kilometara na čas. U Altenmarkt-Cauthenzeu u subotu bi trebalo da bude održana superkombinacija, a u nedelju superveleslalom.

  

Novi trijumf Šildove u slalomu       Izvor: B92
    
07.01.2007. Liderka u Svetskom kupu Marlis Šild pobedila je peti put posle šest slalomskih trka ove sezone. Austrijanka je bila najbrža posle dve trke u Kranjskoj Gori, a najbliža rivalka Čehinja Sarka Zahrobska zaostala je za 66 stotinki. Treća je bila Veronika Zuzulova iz Slovačke, a četvrta Tanja Putiainen iz Finske.
     Pobednica subotnjeg veleslaloma Nikol Hosp zauzela je sedmu poziciju, zahvaljujući lošoj vožnji u prvoj trci u kojoj je imala zaostatak od nešto manje od dve sekunde.
     Katrin Cetel je posle prve trke bila treća, ali je u drugoj ponovo napravila grešku i nije stigla do cilja. Slična situacija je bila i sa Olimpijskom šampionkom Anjom Peršon koja je u prvoj trci imala šesto vreme, a u drugoj je izvela spektakularan pad, pa i dalje muku muči da se vrati u formu koju je imala pre prošlog marta kada je operisala koleno.
     Slalomska trka, kao i subotnji veleslalom preseljeni su u Kranjsku Goru iz Maribora zbog nedostatka snega.

  

Berto iznenadio u Adelbodenu       Izvor: B92
    
07.01.2007. 23-godišnji Mark Berto prekinuo je dugi niz bez pobeda Švajcaraca u alpskom skijanju. On je pred domaćom publikom u Adelbodenu prešao drugu slalomsku stazu u fantastičnom vremenu i tako doneo veliku radost navijačima. Berto je imao startni broj 60, a u drugu trku krenuo je sa 27. pozicije i zaostatkom za vodećima od gotovo tri sekunde.
     Drugo mesto zauzeo je olimpijski šampion i pobednik Svetskog kupa Austrijanac Benjamin Rajh, dok je treći bio njegov zemljak Mario Mat. Finac Kale Palander je bio četvrti, a peti Markus Larson iz Švedske, lider posle prve trke.
     Skijaši narednog vikenda nastupaju u švajcarskom Vengenu. Norvežanin Aksel Lund Svindal ostao je vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa ispred Švajcarca Didijea Kušea i Amerikanca Bodea Milera.

   

Hospova pobedila,Lolovićevoj bodovi       Izvor: B92
    
06.01.2007. Austrijanka Nikol Hosp pobedila je u veleslalomskoj trci u Kranjskoj Gori i tako se popela na čelo u generalnom plasmanu Svetskog kupa veleslalomašica. Hospovoj je to prva pobeda ove sezone, a trijumfovala je ispred Italijanke Nikol Gujis i Tanje Putiainen iz Finske.
     Austrijanke Katrin Cetel i Marlis Šild nisu završile ni prvu trku, a olimpijska šampionka Džulija Mankuno je promašila kapiju.

     Najbolja srpska smučarka Jelena Lolović zauzela je 21. mesto i tako prvi put u karijeri osvojila i 10 bodova u toj disciplini. Lolovićeva je dve vožnje završila sa tri sekunde i 78 stotinki zaostatka za pobednicom Austrijankom Hosp (2.08,85).
    Jelena Lolović je posle prve vožnje delila 20. mesto, a u istom ritmu uspela je da izvede i drugu vožnju pa je drugi put ove sezone osvojila FIS bodove.
     Srpska skijašica je posle trke na "izuzetno teškoj stazi u Kranjskoj Gori" novinarima izjavila da je vrlo zadovoljna svojom prvom vožnjom, dok je u drugoj bila opreznija u želji da ostvari plasman i bodove.
     "Izuzetno mi je drago što sam uspela da pokažem šta mogu u veleslalomu. Ovo mi je takođe veoma bitno i pred Svetsko prvenstvo, koje će se održati početkom februara u Švedskoj, jer na ovaj način stičem i potrebno samopouzdanje", rekla je Lolovićeva.
     Ona sada ima ukupno 19 bodova. Svetski kup u ženskoj konkurenciji nastavlja se u nedelju takođe na Kranjskoj Gori u slalomu.

   

Rajh najbrži u Adelbodenu   Izvor: B92
    
06.01.2007. Branilac Kristalnog globusa Austrijanac Benjamin Rajh pobednik je veleslalomske trke u Adelbodenu drugu godinu za redom. Drugo mesto pripalo je Masimilijanu Blardoneu iz Italije, dok je treći bio trenutni lider u Svetskom kupu Aksel Lund Svindal iz Norveške. Najbliži rival u generalnom plasmanu Amerikanac Bodi Miler ispao je u prvoj trci.
     Rajh je dve staze prošao za 2 minuta 25 sekundi i 29 stotinki, za gotovo čitavu sekundu brže od najbližeg rivala. To je njegov prvi trijumf od pobede u slalomu u Leviju, još na početku sezone.
    Takmičenje u Svetskom kupu nastavlja se u nedelju, takođe u Adelbodenu, slalomskom trkom.

   

Marliz Šild sjajna i na Sljemenu        Izvor: B92
    
04.01.2007. Austrijanka Marliz Šild nastavila je da dominira u slalomu. U petoj trci sezone, na Sljemenu iznad Zagreba, Šild je zabeležila četvrtu pobedu, daleko iza svih konkurentkinja.
     Na veliku radost domaćih navijača, čija heroina Janica Kostelić ove sezone ne nastupa, drugo mesto pripalo je Ani Jelušić, ali je njen zaostatak za pobednicom čak 1,66 sekundi.
     Anja Peršon, koja je u prvoj vožnji imala drugo mesto, promašila je kapiju u samom finišu druge vožnje, kada je već izgledalo da joj mesto na podijumu ne može izmaći. Trku nije završila ni njena zemljakinja Terese Boršen, druga u generalnom plasmanu slaloma.
     Iznenađenje dana priredila je Čehinja Šarka Zahrobska, koja je prvu vožnju završila na četrnaestom mestu, napravila i malu grešku na startu druge, ali je stigla do treće pozicije na kraju trke.
     Jelena Lolović je startovala 51. i prvu vožnju je završila na 37. mestu. Nažalost, ovog puta nije uspela da se, kao nedavno u Zemeringu, probije medju prvih trideset, pa samim tim i da se kvalifikuje za drugu vožnju.
     Novu priliku za to će imati za dva dana u Kranjskoj Gori...

   

'Zlatna lisica' u Kranjskoj Gori        Izvor: B92
    
01.01.2007. Organizatori 'Zlatne lisice' nisu uspeli da pripreme staze za trke Svetskog kupa planirane za sledeći vikend na Pohorju, pa će takmičenje za 43. 'Zlatnu lisicu' biti održano na stazi pod Vitrancom, u Kranjskoj Gori.
     I pored činjenice da su nesuđeni domaćini danima zasipali staze veštačkim snegom pretoplo vreme nije dozvolilo da se steknu uslovi za takmičenje najboljih veleslalomašica i slalomašica sveta.
     Svetska skijaška federacija dozvolila je organizatorima da trke 'presele' u Kranjsku Goru, pa će takmičenje biti održano 6. i 7. januara, kao što je i planirano.
     Na trkama u Kranjskoj Gori, kao i u slalomu u Zagrebu 4. januara, učestvovaće i naša skijašica Jelena Lolović. Ona je, sa devet bodova osvojenih u Zemeringu u Austriji, 38. u poretku slalomašica i 90. u ukupnom poretku Svetskog kupa.

   

Pobedila Tereza Borsen, Jelena Lolović 22.       Izvor: B92
    
29.12.2006. Drugog dana u austrijskom Zemeringu u trci slaloma pobedila je Šveđanka Tereza Borsen ispred Austrijanki Katrin Cetel i Marlis Šild na dugom i trećem mestu. Odlično četvrto mesto je zauzela hrvatica Ana Jelušić.
    Za razliku od jučerašnje trke veleslaloma, u današnjem slalomu Jelena Lolović je bila znato uspešnija. Najbolja Srpska smučarka je svojim plasmanim na 22. mesto osvojila i prve ovogodišnje bodove u Svetskom kupu - što predstavlja istorijski uspeh za srpsko skijanje. Jelena je trku započela sa startnim bropjem 60. od 67 prijavljenih takmičarki i prvu vožnu je završila na 30. mestu čime se kvalifikovala za start druge vožnje koju je počela sa prve startne pozicije. Drugu vožnju nije 6avršilo 6 takmičarrki, a Jelena je u njoj  jos i popravila svoje vreme, tako da je na kraju bila 22 od 24 takmičarke koje su završile drugu vožnju.

   

Nova pobeda Valhofera u spustu         Izvor: B92
    
29.12.2006. Austrijanac Mihael Valhofer nastavio je dominaciju u spustu. Osvajač olimpijske srebrne medalje pobedio je po drugi put za dva dana u italijanskom Bormiju.
     Drugo mesto pripalo je domaćem takmičaru Piteru Filu, dok je treći bio još jedan Austrijanac Mario Šejber.
     Valhofer koji vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa u spustu, tako je zabeležio 11. pobedu u karijeri.

   

Valhofer pobednik spusta u Bormiju         Izvor: B92
    
28.12.2006. Austrijanac Mihael Valhofer pobedio je u Bormiju u spustu Svetskog kupa, i to sa najmanjom mogućom razlikom u odnosu na drugoplasiranog.
     Svetski šampion se spustio niz stazu "Stelvio" za minut i 51,90 sekundi, što je bilo za samo 0,01 sekundi brže od Švajcarca Didijea Kiša. Treće mesto zauzeo je Austrijanac Mario Šajber sa vremenom 1.52,04.
     Današnji spust u Bormiju je prvi od dva koji će se održati u tom italijanskom mestu. Sledeći je na programu u petak.
     Amerikanac Bode Miler, koji je prošle godine trijumfovao u Svetskom kupu, a pobedio i na Svetskom prvenstvu u spustu, nije uspeo da završi trku.
     Trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa je norveški skijaš Aksel Lund Svindal. On je u dosadašnjem toku sezone sakupio 539 bodova, dok su po 490 osvojili Švajcarac Didije Kiš i Bode Miler iz SAD.
     Kiš je trenutno vodeći na tabeli Svetskog kupa u spustu pošto je sakupio 285 bodova.  Marko Buehel iz Lihtenaštajna je drugi sa 212 bodova, dok je treći, sa 186, Austrijanac Mihael Valhofer.

   

Trostruka pobeda Austrijanki        Izvor: B92
    
28.12.2006. Austrijanke Katrin Cetel, Nikole Hosp i Marlis Šild osvojile su prva tri mesta na veleslalomu u austrijskom Zemeringu i tako donele radost domaćoj publici.
     Američka skijašica Džulija Mankuzo bila je četvrta sa 0,32 sekunde iza Cetelove. Njena sunarodnica Lindzi Kildau nije završila prvu vožnju.
     Cetelova, koja je pobedila na prvom veleslalomu u Aspenu, ostvarila je osmu pobedu za austrijsku reprezentaciju u ovoj sezoni svetskog kupa, ukupnim vremenom 2 minuta i 9,50 sekundi.
     Hosp je bila sporija samo 0,1 sekundu i tako ponovo preuzela vođstvo u svetskom kupu od Marlis Šild, koja je vodila posle prve trke, ali je na kraju bila treća za zaostatkom od 0,16 sekundi za Cetelovom.
  
     Na ovoj veleslalomskoj trci nastupila je i najbolja Srpska skijašica Jelena Lolović, ali nije uspela da se kvalifikuje za prvu vožnju.

   

Lund Svindal pobedom do vrha liste        Izvor: B92
    
21.12.2006. Norvežanin Aksel Lund Svindal ponovo vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa, pošto je u četvrtak zabeležio pobedu u veleslalomu u austrijskom Hinterštoderu. On je po gustoj magli zabeležio prvu veleslalomsku pobedu sezone.
     Drugo mesto zauzeo je Kanađanin Fransoa Burg, sa 26 stotinki zaostaka, a treći je bio Finac Kale Palander.
Amerikanac Bodi Miler, koji je do ove trke vodio u generalnom plasmanu Svetskog kupa, završio je veleslalom na četvrtom mestu.
     Austrijanci su još jednom razočarali, a njihov najbolji takmičar bio je petoplasirani Benjamin Rajh.

   

Val d' Izer:Nova pobeda Marliz Šild       Izvor: B92
    
21.12.2006. Marliz Šild nastavila je dominaciju u slalomu na startu nove sezone.
Austrijanka je pobedila u francuskom Val d' Izeru ispred Nemice Anemari Gerg koja je zaostala21 stotinku. Šild je tako zabeležila i treći trijumf u slalomu, a četvrti u sezoni.
     Mesto na podijumu obezbedila je i Švedjanka Tereza Borsen, dok je njena sunarodnica Anja Peršon ponovo bila na za nju, razočaravajućem sedmom mestu.

   

Lidzi Kildau pobedila u srugom spustu u Val dIzeru    Izvor: B92
     20.
12.2006. Američka skijašica Lindzi Kildau pobedila je u sredu na spustu Svetskog kupa u Val D'Izeru.
Takmičarka iz SAD je tako zabeležila drugu pobedu u Svetskom kupu ove sezone. Lindzi Kildou je 2,5 kilometara dugu stazu prešla za minut i 38,06 sekundi - 1,24 sekundi brže od drugoplasirane zemljakinje Džulije Mankuzo. Treće mesto pripalo je Anji Peršon iz Švedske, koja je ostvarila rezultat 1:39.50.
     U utorak je prva bila Mankuzo, a Kildau je zauzela treće mesto. Lindzi Kildau je trenutno vodeća u ukupnom plasmanu Svetskog kupa u spustu.

   

Miler pobedio u Super veleslalomu        Izvor: B92
    
20.12.2006. Bodi Miler pobedio je u Super veleslalomskoj trci održanoj u Hinterštoderu u Austriji i tako ostvario treći trijumf ove sezone. Miler je stazu Vertung dugu 1,7 kilometara prevezao za 1 minut i 9,76 sekundi za 24. pobedu u karijweri u Svetskom kupu. On je jedini skijaš koji ove sezone ostvario više od jedne pobede.
     Peter Fil iz Italije bio je drugi sa vremenom 1:10.55, i tako izjednačiosvoj najbolji učinak u dosadašnjoj karijeri. Prošle godine u Kicbilu bio je drugi u super džiju. Treći je bio Herman Majer koji je trku izvezao za 1:10.70. On ove sezone ima samo jednu pobedu u svetskom kupu

   

Mankuzova do prve pobede u SK       Izvor: B92
    
18.12.2006. Amerikanka Džuli Mankuzo ostvarila je u utorak svoju prvu pobedu u Svetskom kupu, na spustu u Val D' Izeru.
     Zvanična olimpijska šampionka u veleslalomu ostvarila je vreme od minut i 38,93 sekundi, ostavivši iza sebe Austrijanku Renate Gečl, koja je bila 00,43 sekunde sporija. Na trećem mestu našla se još jedna Ameikanka, Lindzi Kildau, koja je od Mankuzove bila slabija 00,54 dela sekunde.
     "Znala sam da sam vozila dobro, ali nisam očekivala pobedu. Bila sam veoma nervozna dok su druge takmičarke vozile. Bila sam agresivna, iako sam se nedavno oporavila od operacije kuka. Na početku sezone imala sam problema, ali sada je sve u redu. Povratila sam samopouzdanje", rekla je Džuli Mankuzo.
     Lindzi Kildau, koja je bila treća, zadržala je vodeću poziciju u toj disciplini u Svetskom kupu.

   

Larson pobednik slaloma u Alta Badiji        Izvor: B92
    
18.12.2006. Švedski skijaš Markus Larson pobedio je u slalomu voženom u ponedeljak u Alta Badiji, u ukupnom vremenu posle dve vožnje 1 minut 44,51 sekund.
     Ted Ligeti, iz SAD, bio je drugi, sa vremenom 1:44.70, dok je treći bio Ivica Kostelić iz Hrvatske, sa vremenom 1:44.99.

   

Palander pobedio u Alta Badiji        Izvor: B92
     17.12.2006. Finac Kale Palander uspeo je da se izbori sa teškim vremenskim uslovima i da pobedi Bodea Milera u veleslalomskoj trci u Alta Badiji. To je njegov prvi trijumf posle operacije kolena koju je imao prethodnog leta.
     To je 13. pobeda Palandera u Svetskom kupu i treća u ovoj disciplini. U italijanskom skijaškom centru je pobedio i pre tri godine. Finski skijaš je u dve trke imao ukupno vreme od 2 minuta 28.82 sekunde. Amerikanac Miler je završio sa pola sekunde lošijim vremenom i pored veoma impresivne druge vožnje.
     Švajcarac Didije Defažo je bio treći, a olimpijski šampion pobednik Svetskog kupa Benjamin Rajh četvrti.
     Palander se povredio prošle sezone u Areu u martu i bilo mu je neophodno 50 dana da se rehabilituje posle operacije. Trening za novu sezonu počeo je tek u avgustu.

   

Trijumf Stiva Najmana u spustu       Izvor: B92
     16.12.2006. U italijanskoj Val Gardeni na čuvenoj stazi Saslong sanas je vožen spust. Najlbolje vreme je imao amerikanac Steven Nyman. On je samo DVA stata delica sekunde bio brži od švajcarca Didije Kušea. Treće mesto je postigao austrijanac Fric Štrobl.
     Amerikanac Stiv Najman ostvario je svoju prvu pobedu u Svetskom kupu, koristivši italijanske skije koje su nekada pripadale Kristijanu Gedini.  Leo Musi je, pre Stiva Najmana, vodio računa o opremi italijanskog skijaša. „Leo je ovde trijumfovao četiri puta sa Gedinom i sada je došao red na mene. On je najzaslužniji za moj uspeh, dao mi je Kristijanove stare skije i sve je prošlo kao u snu“, rekao je dvadestečetvorogodišnjak, kome je ovo najbolji rezultat u karijeri.
     Gedina se povukao u subotu nastupivši na skijama iz 1989. godine, kojima se prvi put popeo na pobedničko postolje. „On je sjajan čovek, uvek je nasmejan. Svima će nedostajati“, izjavio je Amerikanac.
     Stiv Najman je pobedom zaokružio sjajan vikend Amerikanaca, pošto je Bode Miler trijumfovao u super veleslalomu, a Marko Saliven ostvario četvrto mesto. „U velikom smo naletu. Pored Milera, tu je još i Saliven, kojem je pobedničko postolje izmaklo za dlaku. Ne bi trebalo zaboraviti ni Teda Ligetija i Džimija Kohrana, koji takođe odlično skijaju“, dodao je Najman.

   

Austrijanke nastavile dominaciju u Rajteralmu      Izvor: B92
     16.12.2006. Renata Gečl ostvarila je 40 pobedu u karijeri pošto je bila najbolja u superveleslalomskog trci u Rejteralmu. Od prvih osam pozicija, sedam su zauzele Austrijanke. Švajcarkinja Martina Šild na kraju je bila treća sa zaostatkom od 8 desetinki za pobednicom. Na podijumu je bilo mesta i za Nikol Hosp.
     31-godišnja Renata Gečl je bila šampion Svetskog kupa 2000. godine, a ukupno je treća najuspešnija alpska skijašica svih vremena. Samo njena zemljakinja Anamari Mozer i Švajcarkinja Vreni Šnajder imaju više pobeda od nje.
     "Pobediti pred domaćom publikom je specijalna stvar. Letim na oblacima", rekla je Renata Gečl.

   

Austrijanke vladaju u Rajteralmu      Izvor: B92
     15.12.2006. Pobednica prve superkombinacije za Svetski kup, vožene u petak u austrijskom Rajteralmu, je domaća skijašica Marlis Šild, a prva četiri mesta pripala su domaćim takmičarkama.
     Druga je bila Mihaela Kirhgaser, treća Katrin Cetel i Nikola Hosp.
     Posle superveleslalomske trke vodila je Cetel, ispred Tine Virater iz Lihtenštajna i Francuskinje Žakemo.
Rezultati superkombinacije u Rajteralmu:
1. Marlis Šild (Austrija) ..... 2:13,69    
2. Mihaela Kirhgaser (Austrija) ..... 2:14,03    
3. Katrin Cetel (Austrija) ..... 2:14,04    
4. Nikola Hosp (Austrija) ..... 2:15,00    
5. Sarka Zahrobska (Češka) ..... 2:15,31    
6. Fandi Šelmar (Nemačka) ..... 2:15,34    
Svetski kup, trenutno:
1. Nikola Hosp (Austrija) ..... 341   
2. Marlis Šild (Austrija) ..... 337   
3. Lindzi Kildou (SAD) ..... 275   
4. Katrin Cetel (Austrija) ..... 265   
5. Renate Gečl (Austrija) ..... 211   
6. Mihaela Kirhgaser (Austrija) ..... 208

   

Supervožnja za pobedu u superdžiju       Izvor: B92
     15.12.2006. Amerikanac Bode Miler pobednik je superveleslaloma voženog u petak u italijanskoj Val Gardeni. "Imao sam ideju da vozim agresivno i definitivno nisam napravio nijednu grešku tokom vožnje."
     Kristof Gruber, iz Austrije, bio je drugi, a Kanađanin Džon Kukera treći.
     Pobednik je do 21. pobede, i druge u prethodne dve sedmice u Svetskom kupu, stigao rezultatom od 1minuta 32,35 sekundi. Miler je prvi takmičar ove sezone koji je pobedio dva puta.
Superveleslalom rezultati:
1. Bode Miller (USA)
2. Christoph Gruber (AUT)
3. John Kucera (CAN)
4. Didier Cuche (SUI)
5. Aksel Lund Svindal (NOR)
6. Georg Streitberger (AUT)
7. Peter Fill (ITA)
8. Stephan Keppler (GER)

   

Kostelić pobednik superkombinacije     Izvor: B92
     10.12.2006. Pobednik prve superkombinacije u novoj sezoni Svetskog kupa skijaša je Hrvat Ivica Kostelić.
Osmu pobedu u trci za Svetski kup u karijeri Kostelić je ostvario sa sekundom i osam stotih prednosti u odnosu na drugoplasiranog Austrijanca Baumana. Treći je bio Burže iz Francuske.
     Vodeći u ukupnom poretku Svetskog kupa Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je šesto mesto.
     Superveleslalom i slalom za kombinaciju voženi su u austrijskom Rajteralmu.
     Svetski kup muškaraca se nastavlja 15. i 16.12.2006. trkama SupG i Spusta u italijanskoj Val Gardeni na čuvenoj stazi Saslong.
      Superkombinacija, rezultati:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) ..... 2:08.90 
2. Romed Bauman (Aut) ..... 2:09.98 
3. Pjerik Bourže (Francuska) ..... 2:10.41 
4. Hans Olson (Švedska) ..... 2:10.44 
4. Ted Lidžeti (SAD) ..... 2:10.44 
6. Aksel Lund Svindal (Norveška) ..... 2:10.47 

   

FIS

Žene vozile Slalom;  Muškarci vozili SuperG      Izvor: B92
     03.12.2006. Nedelja. U kanadskom skijalištu Lejk Luis žene su vozile Super G -
Poredak: 1.
Renate GOETSCHL (AUT) , 2. Lindsey C KILDOW (USA), 3. Kelly VANDERBEEK (CAN)

     03.12.2006. Nedelja. U američkom skijaškom centru Biver Krik muškarci su vozili Slalom. Obe vožnje je završilo samo 22 takmičara.
Poredak: 1.
Andre MYHRER (SWE), 2.Michael JANYK (CAN), 3. Felix NEUREUTHER (GER)

   

Kildou ubedljivo prva u Lejk Luisu        Izvor: B92
     02.12.2006. Pobednica drugog spusta sezone je Amerikanka Lindzi Kildou. Ona je u kanadskom skijalištu Lejk Luis bila ubedljivo najbrža. Kildou je stazu prešla za 1.48,84, a razlika između nje i drugoplasirane Renate Gečl iz Nemačke bila je veća nego prednost koju je Gečl imala u odnosu na Džuli Mankuzo koja je završila na desetom mestu.
     Pored Kildou i Gečl na podijumu je bila Šveđanka Anja Peršon, što je posle loših rezultata na prvim trkama, dobar znak za nju pred nastavak sezone. Marija Riš je u petak bila prva, u subotu je završila na 9. mestu.
     U nedelju je u Lejk Luisu na programu superveleslalom
Lejk Luis, spust:
1. Lindzi Kildou (SAD) ..... 1:48:84
2. Renate Gečl (Austrija) ..... +1.33
3. Anja Peršon (Švedska) ..... +1.72
4. Nadia Štajger (Švajcarska) ..... +1.86
5. Andrea Fišbaher (Austrija) ..... +1.93
6. Sabine Berto (Švajcarska) ..... +2.04

   

Blardone dobio prvi veleslalom        Izvor: B92
     02.12.2006. Italijan Masimilijano Blardone pobednik je prvog veleslaloma sezone. Blardone je u američkom skijaškom centru Biver Krik bio bolji od konkurenata, a 100 bodova i pobedu zaradio je vremenom za četiri stotinke boljim od Norvežanina Svindala. Svindal je drugim mestom preuzeo vođstvo u ukupnom poretku Svetskog kupa, a treći skijaš na pobedničkom postolju bio je Amerikanac Ted Lidžeti.
     Dvojica Švajcaraca, Kuše i Defago, završili su na četvrtom i petom mestu, a jedan od junaka dana bio je Bode Miler. Dan posle pobede u spustu Miler je vodio posle prve trke, ali je na drugoj stazi vozio preagresivno, pogrešio i završio na 12. mestu.
     U nedelju se u Biver Kriku vozi slalom.
Biver Krik, veleslalom:
1. Masimilijano Blardone (Italija) ..... 2:27:88
2. Aksel-Lund Svindal (Norveška) ..... +0.04
3. Ted Lidžeti (SAD) ..... +0.07
4. Didije Kuše (Švajcarska) ..... +0.58
5. Didije Defago (Švajcarska) ..... +0.77
6. Davide Simončeli (Italija) ..... +0.78

   

FIS

Rajteralm dobio trku od Val d'Izera       Izvor: B92
     02.12.2006. Svetska skijaška federacija dodelila je austrijskom centru Rajteralm organizaciju muškog takmičenja u superkombinaciji 10.12.2006, koje je otkazano u Val d’Izeru. Francuski centar ima mnogo problema sa klimom, a zbog velike toplote i nedostatka snega morao je da odustane od organizacije trke zakazane za 10. decembar.
     FIS je odbio kandidature dva austrijska centra – Flahaua i Zeldena – a u saopštenju se navodi da je samo Rajteralm ispunio sve neophodne uslove.
     Vremenske prilike ugrozile su održavanje ski-sezone u Evropi, a ideja da se četiri takmičenja prebace u Severnu Ameriku propala je jer tamošnji organizatori nemaju novca.
     Promene kalendara u ženskim takmičenjima još uvek nisu saopštene, a istog vikenda trebalo je da budu voženi spust i superkombinacija u St. Moricu.
     Slične probleme imaju i skakači, jer je iz Češke stiglo saopštenje o otkazivanju takmičenja na legendarnoj skakaonici u sudetskom centru Harahov.

   

Prva pobeda Bode Milera u sezoni        Izvor: B92
     02.12.2006. Amerikanac Bode Miler pobedio je u spustu voženom za Svetski kup u američkom skijaškom centru Biver Krik. Miler je posle dve godine pobedio u ovoj disciplini. Bode Miler nastavio je uspeh američkih skijaša u Biver Kriku. U spustu koji je vožen sa Svetski kup na stazi "Birds of Prey" dugačkoj 2771m, on je brilijantno vozio, vrlo riskantno, ali u jednom trenutku njegovo prvo mesto došlo je pod znak pitanja, zato što je jedan navijač istrčao na pistu u želji da napravi što bolji snimak američke zvezde. Miler je na istoj stazi pobedio pre dve godine, dok je prošlogodišnji pobednik njegov zemljak koji je sada u penziji, Deron Ralvs.
     Miler je bio 15 stotinki brži od drugoplasiranog Švajcarca Kušea, a na podijum se popeo još jedan Amerikanac, Najman. Vodeći u ukupnom poretku Svetskog kupa, Italijan Peter Fil, bio je četvrti, a Valhofer je bio peti.
     Biver Krik, spust
1. Bode Miler (SAD) ..... 1:46:15
2. Didije Kuše (Švajcarska) ..... 1:46:30
3. Stiven Najman (SAD) ..... 1:46:48
4. Peter Fil (Italija) ..... 1:46:53
5. Mihael Valhofer (Austrija) ..... 1:47:12
6. Kurt Sulcenbaher (Italija) ..... 1:47:18

    

Mariji Riš prvi spust sezone       Izvor: B92
     02.12.2006. Nemica Marija Riš pobednica je prvog spusta sezone, voženog u Lejk Luisu, u Kanadi. Druga je bila Amerikanka Kildou, a treća Italijanka Fankini. Riš je na kraju imala skoro pola sekunde prednosti u odnosu na konkurentkinje. Nemica je izuzetan potencijal pokazala osvajanjem osam medalja na juniorskim prvenstvima sveta između 2001. i 2004. godine, uključujući zlata u četiri discipline. Usledio je lep prelaz u seniorsku konkurenciju, krunisan pobedama u slalomu, spustu i superveleslalomu pre 20. rođendana. Usledile su povrede, koje su je ograničile na 15 nastupa u dve sezone.
     Šveđanka Anja Peršon još jednom je pokazala da je u lošoj formi, završila je na 25. mestu. Staza u Lejk Luisu dugačka je 2995 metara.
     Lejk Luis, spust
1. Marija Riš (Nemačka) ..... 1:51:31
2. Lindzi Kildou (SAD) ..... 1:51:74
3. Nadja Fankini (Italija) ..... 1:52:06
4. Stejsi Kuk (SAD) ..... 1:52:17
5. Andrea Fišbaher (Austrija) ..... 1:52:35
6. Keli Vanderbek (Kanada) ..... 1:52:36

    

Svindal pobedio u superkombinaciji       Izvor: B92
     01.12.2006. Norvežanin Aksel Lund Svindal pobednik je superkombinacije vožene u Biver kriku za Svetski kup. Svindal je posle spusta i slaloma imao devet stotinki prdnosti u odnosu na Švajcarca Bertoda i prvom pobedom u sezoni došao je do trećeg mesta u ukupnom plasmanu. Do pobedničkog postolja došao je i Austrijanac Rajner Šenfelder, a najbolji plasman karijere ostvario je Slovenac Aleš Gorza koji je bio peti.
     Olimpijski pobednik u kombinaciji i jedan od favorita prve superkombinacije sezone, Amerikanac Ted Lidžeti, bio je tek deseti. Još dvojica skijaša od kojih su se očekivali dobri rezultati loše su se proveli u Koloradu, bez plasmana su ostali Bode Miler i Benjamin Rajh.
     Biver krik, superkombinacija:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) ….. 2:06:74
2. Marc Bertod (Švajcarska) ….. 2:06:93
3. Rajner Šenfelder (Austrija) ….. 2:07:11
4. Peter Fil (Italija) ….. 2:07:21
5. Aleš Gorza (Sloevnija) ….. 2:07:69
6. Ondrej Bank (Češka) ….. 2:07:72

    

Nema snega, nema skijanja      Izvor: B92
     01.12.2006. Trke Svetskog kupa planirane za sledeći vikend u Val d' Izeru i Sent Moricu neće biti održane u evropskim skijalištima zbog toga što su temperature visoke i nema snega, ali najbolje skijaše i skijašice sveta neće ugostiti ni Severna Amerika.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) saopštila je da organizatori trka u Sjedinjenim Državama i Kanadi nemaju dovoljno novca da bi prihvatili još četiri trke.

FIS će naknadno odlučiti kako da nadoknadi trke koje se neće voziti 9. i 10. decembra (Val d Izer, spust i superkombinacija) i Sent Moricu u istim disciplinama.

    

Otkazane trke u Val'Dizeru      Izvor: B92
     29.11.2006. Spust i kombinacija Svetskog kupa za skijaše, koji su trebalo da se održe 9. i 10. decembra u Val'Dizeru, odloženi su zbog nedostatka snega i toplog vremena. Organizatori su saopštili da će uskoro odlučiti o eventualnoj promeni mesta takmičenja.
     Uvodne trke sezone, koje su u oktorbu trebalo da se voze u austrijskom Seldenu, takodje su otkazane, ali zbog jakih pljuskova.
     Zbog nedostaka snega i toplog vremena otkazane su i trke u ženskoj konkurenciji, koje su 9. i 10. septembra trebalo da se održe u švajcarskom Sent Moricu. Skijašice će se, takodje, takmičiti u Val'Dizeru, ali u drugoj nedelji decembra. Medjutim, ni održavanje tih trka nije izvesno.
     Zvaničnici Svetske skijaške federacije (FIS) pokušavaju da takmičenja presele u Aspen ili Biver Krik u Koloradu, gde su uslovi trenutno odlični.

 

Slalom: Nova pobeda Marliz Šild     Izvor: B92
     26.11.2006. Austrijanka Marliz Šild pobedila je i u drugom slalomu u novoj sezoni. Šild je trijumfovala u Aspenu u Koloradu dominantnim vožnjama kojima je zabeležila drugi podijum ove sezone sa čak 80 stotinki prednosti u odnosu na drugoplasiranu sunarodnicu Nikol Hosp. Šild je zabeležila vreme od jednog minuta 43 sekunde i 18 stotinki.
     Treće mesto osvojila je Švedjanka Tereza Borsen, a četvrto Anja Peršon. Peta je bila Kattrin Cetel, a šesta Ana Jelušić.
Plasman prvih 10 skijašica u Aspenu:
     Rezultati slaloma u Aspenu:
1. Marlies Schild (Austrija) 1:43.18
2. Nicole Hosp (Austrija) +0.80
3. Therese Borsen (Norveška) +1.07
4. Anja Peršon (Švedska) +1.12
5. Kathrin Zettel (Austrija) +1.57
6. Ana Jelušić (Hrvatska) +1.65
7. Monika Bergman-Šmuderer (Nemačka) +1.73
8. Michaela Kirchgasser (Austrija) +1.80
9. Tanja Poutiainen (Finska) +1.98
10. Sarka Zahrobska (Češka) +2.12...

     

Super G: Kučera iznenadio favorite     Izvor: B92
     26.11.2006. Kanadski skijaš Džon Kučera pobedio je  u prvom ovosezonskom superveleslalomu, u Lejk Luisu. Kučera, čiji je prethodni najbolji rezultat bilo osvajanje 15. mesta u kombinaciji, stazu je prešao za minut.29,70 sekundi.Kučeri  je u superveleslalomu najbolje vreme do nedelje bilo tek 25.mesto!
     Drugo mesto pripalo je Austrijancu Mariju Šiberu, koji je za pobednikom zaostao samo 0,06 sekundi.
     Treći je kroz cilj prošao Švedjanin Patrik Jaerbin, dok je četvrti bio Austrijanac Herman Majer.

     

Bihel pobednik spusta u Lejk Luisu      Izvor: B92
     26.11.2006. Prvi spust sezone za skijaše u kanadskom Lejk Luisu završen je iznenađujućom pobedom Marka Bihela iz Lihtenštajna. Senzaciju dana priredio je domaći takmičar Manuel Ozborn-Paradiz, osvojivši drugo mesto, a treći čovek na podijumu bio je Italijan Peter Fil.
     Austrijanci, 'večiti favoriti' u konkurenciji spustaša bili su slabi, Gruger je osvojio četvrto mesto, Herman Majer je bio šesti, a osvajač malog kristalnog globusa u spustu, Mihael Valhofer, bio je deseti.
     U nedelju se u Lejk Luisu vozi superveleslalom.
     Lejk Luis, spust:
1. Marko Bihel (Lihetnštajn) ..... 1:50:72
2. Manuel Ozborn-Paradiz (Kanada) ..... 1:50:77
3. Peter Fil (Italija) ..... 1:50:86
4. Hans Gruger (Austrija) ..... 1:51:11
5. Didije Kuše (Švajcarska) ..... 1:51:17
6. Herman Majer (Austrija) ..... 1:51:38

     

Katrin Cetel pobedila u Aspenu    Izvor: B92
     26.11.2006. Austrijanka Katrin Cetel pobednica je prvog veleslaloma sezone u Svetskom kupu.
     Austrijanka je bila najbolja u američkom ski-centru Aspen bila brža od suparnica, a na pobedničkom postolju našle su se i Tanja Putiainen iz Finske i Nemica Kirhgaser.  Isti poredak bio je i posle prve vožnje koja je bila tehnički zahtevnija.
     Za nedelju je u Aspenu planirana slalomska trka.
     Aspen, veleslalom:
1. Katrin Cetel (Austrija) ..... 2:16.10    
2. Tanja Poutiainen (Finska) ..... 2:16.38    
3. Mihaela Kirhgaser (Austrija) ..... 2:16.68    
4. Nikol Hosp (Austrija) ..... 2:16.88    
5. Maria Pietile-Holmner (Švedska) ..... 2:18.15    
6. Katrin Helcl (Nemačka) ..... 2:19.20

     

Beni Rajh 'otvorio' sezonu pobedom     Izvor: B92
     13.11.2006. Branilac 'Kristalnog globusa' i prvi favorit u novoj sezoni Svetskog kupa, Austrijanac Banjamin Rajh, pobedom u finskom Leviju pokazao je da je na vreme došao do dobre forme.
    U obe vožnje bio je ubedljiv, a od drugoplasiranog Šveđanina Larsona imao je vreme bolje za 62 stotinke. Italijan Đorđo Roka zauzeo je treće mesto, najavivši da će i ove biti ozbiljan kandidat za mali kristalni globus namenjen najboljem slalomašu sezone. Amerikanci Bode Miler i Ted Lidžeti vozili su veoma loše i ostali bez prilike da se pojave u drugoj vožnji.
    Skijaši se iz Finske sele u Kanadu, od 22. do 26. novembra takmičiće se u spustu i superveleslalomu u Lejk Luisu.
Levi, slalom, rezultati:
1. Benjamin Rajh (Austrija) ..... 1:42:13
2. Markus Larson (Švedska) ..... 1:42:75
3. Đorđo Roka (Italija) ..... 1:42:90
4. Stefan Tiso (Francuska) ..... 1:43:25
5. Rajner Šenfelder (Austrija) ..... 1:43:45
6. Jens Bigmark (Švedska) ..... 1:43:47

     

Šildova najbrža u Leviju      Izvor: B92
     12.11.2006. Marlis Šild iz Austrije pobednica je prvog slaloma sezone koji se u okviru Svetskog kupa vozio u finskom Leviju. To je bila njena sedma pobeda u karijeri. Drugu i treću poziciju zauzele su njene zemljakinje Nikol Hosp i Katri Citel, pa je tako na startu Austrija pokazala da će i ove sezone voditi glavnu reč u alpskim disciplinama.
     25-godišnja Šildova završila je dve trke u vremenu minut 45.66. Austrijanka je inače osvajačica bronzane medalje u slalomu na Olimpijskim igrama u Torinu ove godine i drugoplasirana u generalnom plasmanu Svetskog kupa iza Janice Kostelić, koja će ove sezone pauzirati.
     Hospova je za vodećom zaostala dve desetinke, a Cetelova nešto više od pola sekunde.
     Olimpijska šampionka iz Torina Anja Peršon trku je završila na razočaravajućem 12. mestu u prvoj zvaničnoj trci posle operacije

     

Otkazana prva trka svetskog kupa u alpskom skijanju      Izvor: B92
     Početak nove sezone Svetskog kupa u alpskom skijanju odložen je u utorak zbog loših vremenskih uslova.
     Prvo takmičenje trebalo je da bude održano tokom predstojećeg vikenda u austrijskom ski centru Zoldenu, ali je odloženo zbog visoke temperature i kiše koja je padala na visini i do 3000 metara.
     Za subotu je bio zakazan veleslalom za žene, a dan kasnije je trebalo da se održi takmičenje i u konkurenciji muškaraca.   
     Organizatori kažu da ne pamte da se nešto slično dogodilo u prošlosti, a novi datum početka sezone još nije određen.
     "Pomislili biste da je napolju proleće", rekao je portparol takmičenja.    
     Posle otkazivanja trke u Austriji, sezona bi trebalo da bude otvorena u finskom Leviju (11. i 12. novembra), a zatim se skijaši i skijašice sele u Kanadu i SAD.
  
     http://www.soelden.com/main/EN/WC/index,method=main.html

GENERALNI  PLASMAN  SVETSKOG  KUPA

2005    2006

Pogledajte dešavanja u Svetskom kupu zime   2002   2003    2004    2005    2006


NAZAD