G O L I J A
komentari, vesti, utisci...

Detaljnije o GolijiGolija nebrušeni dragulj Srbije                        Izvor: RTS

12.03.2011. - Na padinama Golije cele zime je bilo dovoljno snega za ljubitelje zimskih sportova, ali i za one koji su prvi put na skijama. Kao rezervat bisfere i planina sa raznovrsnim živim svetom, Golija je jednako lepa tokom cele godine.

Golija je jedna od najlepših planina Srbije i verovatno najmanje iskorišćena, s obzirom na celokupno bogatstvo prirode i klimatske pogodnosti.
 


Kao rezervat biosfere Golija je pravi izazov i za ljubitelje prirode i turiste. Snega cele zime ima dovoljno, pa je veliko interesovanje za skijanje na Dajića brdu.

Aco Marković, rukovodilac planinarske sekcije Planinarsko smučarskog kluba "Golija" iz Ivanjice kaže da u vreme zimskog raspusta dosta ljudi dolazi sa strane, koriste vikendice: "Već se zna da snega na Goliji ima skoro najviše i da stalno mogu da skijaju."

Škola skijanja

Trenutno je u toku obuka skijanja za članove planinarske sekcije. Za sve koji će tek stati na skije, kao i za iskusne skijaše, uslovi na padinama Golije su idealni.Polaznici škole skijanja kažu da se još oprobavaju na skijama. Za sada su zadovoljni, jer im instruktor objasni sve što je potrebno i brzo napreduju. Svaki korak je lakši i sigurniji.

Ovde svake sezone nauči da skija oko dve stotine mališana, ali na Goliji tokom zimske sezone jednako uživaju sve generacije. Ski-centar se nalazi 35 kilometara od Ivanjice, na nadmorskoj visini od 1.350 metara.

Zoran Avramović održava ski-lift i objašnjava da je na stazi dugoj 450 metara, visinska razlika 92 metra, a lift može da preveze 340 skijaša na sat.

Raj za planinare i šetače

Osim skijaša, na Goliji zimi borave i ljubitelji drugih zimskih sportova, ali i manje sportski nastrojeni posetioci koji uživaju u sankanju, grudvanju i šetnji. Planinari mogu da uživaju u šetnji obeleženim stazama.

Planinar Momčilo Krsmanović, član kluba, kaže da je dolazak na Goliju za njega istinsko uživanje, beg od gradske gužve i vreve, i odmor od svakodnevnih obaveza: "To je zaista poseban osećaj, čini mi se da sam svu lepotu sporta i rekreacije otkrio upravo na planini."
vuk.jpg
Zbog nepropusne podloge i obilja padavina sneg se na Goliji dugo zadržava, ali je planina jednako lepa tokom cele godine. Tome doprinosi i živi svet na njoj: zbog prisustva 95 vrsta ptica Golija je jedan važan ornitološki evropski centar. Tu su i alpska rovčica, slepo kuče, lasica, mrki medved, vuk i još petnaest vrsta divljih životinja čije je stanište na ovoj planini. Lasica (Mustella nivalis) je trajno zaštićena kao prirodna retkost ove planine.

Do Dajića brda nije teško doći. Naročito kada se zna da je Golija jednako lepa tokom cele godine.


      09.12.2010.  Ambiciozni planovi i projekti razvoja skijaških centara na Goliji
       Izvor: ekapija

     Početkom novembra 2010.godine stupio je na snagu Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode „Uvac", koji se donosi za period do 2022. godine, sa elementima za implementaciju Prostornog plana za period do 2014. godine, a koji je poseban akcenat dao na razvoj turističkih kompleksa ovih delova Srbije.

      Razvoj zimskog turizma zasnivaće se na koncepciji umrežavanja zimskih turističkih kapaciteta i destinacija sa sličnim centrima u regionalnom okruženju. Kako je Prostornim planom područja Parka prirode Golija predviđeno aktiviranje lokaliteta „Vrhovi - Odvraćenica" i „Golijska reka", sa dominantnim skijalištem na Jankovom kamenu u opštini Ivanjica, te već afirmisanim zimskim centrima na Kopaoniku, Zlatiboru i Tari, završetak i modernizacija postojećih ski staza na Zlataru „Briježđa" (opština Nova Varoš), predviđena izgradnja ski centara na planinama Jadovnik i Ozren (opština Sjeniica) i na Đerekarskom Omaru (opština Tutin), bili bi deo jedinstvenog klastera zimskih turističkih centara zapadne i središnje Srbije.


Briježđa

Skijalište „Briježđa" u neposrednoj blizini Nove Varoši je u fazi završetka sa postojećom žičarom iz samog naselja i programom završetka započetih tehničkih radova na njegovom finalnom uređenju. Pristup skijalištu je, osim žičarom, moguć i državnim putem Nova Varoš - Sjenica. Smeštaj turista predviđen je u Novoj Varoši i u selima Draževići, Drenova, Kosatica i drugim naseljima u neposrednom okruženju.

Jadovnik i Ozren

Orijentaciono procenjeni kapacitet skijališta „Jadovnik" i „Ozren" je oko 20,5 km žičara. Odgovarajućim urbanističkim planom definisaće se kompletan sistem žičara i ski-staza, na osnovu koga će se utvrditi tačan kapacitet skijališta. Smeštajni kapaciteti biće locirani u kontaktnoj zoni skijališta, u selima Biberoviće - Javorče, Mašoviće, Caričina i Trijebine.
Saobraćajna veza do skijališta „Jadovnik" obezbeđivaće se državnim putem do naselja Donje Gonje i opštinskim putem preko Donje Gonje i Mašoviće do Biberovića i ulaza u skijalište.
Dostupnost skijališta „Ozren" obezbeđivaće se državnim putem do Trijebine i opštinskim putem do Caričine i ulaza u skijalište u zoni Izišta i Caričine, i direktnim priključkom sa državnog puta do ulaza u skijalište u zoni Klisure.

Đerekarski Omar

Pristup skijalištu „Đerekarski Omar" će se obezbediti preko državnog puta do sela Leskova i Naboje i opštinskim putem do Đerekara, odnosno ulaza u skijalište. Smeštaj je predviđen u obodnim selima u opštini Tutin. U sistemu sa ovim skijalištem funkcionisaće i centar nordijskog skijanja u Karajukića Bunarima (opština Sjenica).


      03.12.2010. Golija - Odvraćenica      Golija čeka sneg i goste

     Autor:M. NIĆIFOROVIĆ    Izvor:  www.novosti.rs


     Turistički centar Odvraćenica, uprkos malom broju kreveta, rasprodat za čitavu zimsku sezonu. Još nema dovoljno snega


     03.12.2010. GOLIJA - Pao je prvi sneg, ali ga još nema dovoljno ni za grudvanje, a kamoli za skijanje. Stoga turistički radnici na ovoj planini, po mnogima najlepšoj u Srbiji, kažu da pomalo zebu što belog pokrivača nema više, ali se i nadaju da će talas iz Evrope stići i na Goliju.

     - Potpuno spremni dočekujemo ski sezonu: sa novim žičarama, stazama, restoranima... Nažalost, ne i sa novim smeštajnim kapacitetima, pa Odvraćenica trenutno može da ugosti najviše 300 turista. To je, s obzirom na veliko interesovanje za odmor na vrhu Golije, premalo. Zbog toga je još veća šteta što se vikendaši nisu bolje organizovani, jer na Goliji imaju stotine neiskorišćenih privatnih kuća i vikendica, odnosno domaća radinost mogla bi da prihvati bar još ovoliko skijaša - kaže Golub Pendić, vlasnik hotela „Golija“ i pionir turizma na ovoj planini.

     Za razliku od prošle zime, gosti će moći da koriste osam odličnih ski-staza i pet žičara. Završen je Vizitorski centar, radi se rasveta od ulaza na Odvraćenicu do spomenika palim borcima, pa će „glavna ulica“ na Goliji, duga kilometar i po, ove zime biti i veliko šetalište... S obzirom na to da je ova planina izašla iz anoniomnosti, te ušla u sve turističke prospekte, interesovanje za skijanje na Odvraćenici je - ogromno.

     - Gotovo smo rasprodati za čitavu zimsku sezonu. Kao i ranijih godina, najviše gostiju imaćemo iz Vojvodine, Beograda, Novog Pazara, Raške i drugih mesta u podnožju planine. Osim odličnih skijaških staza i izuzetnog ambijenta, gostima nudimo i relativno jeftin odmor: polupansion u našem hotelu košta samo 2.000 dinara, a za organizovane grupe još je jeftinije. Niko ne traži pun pansion, jer su ovdašnji kulinarski specijaliteti od golijske pršute, jaganjaca i pastrmke, uz pogaču i sir, toliko dobri i obilni da je „treći obrok“ potpuno nepotreban - zaključuje Golub Pendić.


     NOVINE

     Iako nema dovoljno kreveta, na Goliji je otvoreno mnogo novih restorana, u kojima se, za relativno malo novca, može uživati u lokalnim specijalitetima. Počela je da radi i policijska stanica, a u planu je i skoro otvaranje zdravstvene stanice.
 


      14.03.2010.  Golija - Skij centar na Goliji
       Izvor: BLIC,    Autor, B.Bojović

     Žitelji pet opština, pre svega ivanjičke kojoj pripada 55 odsto Golije, željno iščekuju prve ozbiljnije investicije u našu planinsku lepoticu.

     Prostorni plan područja posebne namene Parka prirode Golija je usvojen, a nakon javnih uvida, uskoro će biti urađeni i planovi generalnih regulacija četiri buduća razvojna centra. Tri su na području ivanjičke opštine: Bele Vode – Dajići, Golijska reka i Vrhovi –Odvraćenica.

     Na Vrhovima će se nalaziti primarni ski centar od regionalnog i državnog značaja sa kapacitetom od 16.800 skijaša. Hotel koji je tu planiran biće pravi grad u malom, po uzoru na velike svetske ski centre.
Golijska reka može biti centar za najzahtevnije skijaše, odnosno centar za zimski sportsko-rekreativni turizam, a na potezu Bele Vode – Dajići predviđen je letnji turistički centar. Ovde će biti koncentrisane javne službe, restorani, kafei, tereni za sportove (trim staze, staze za skijanje, šetnju, jahanje…). Pored toga, planirana je autobuska i benzinska stanica, heliodrom. Turistička ponuda se zasniva na smeštaju u hotelskom kompleksu, pansionima i apartmanima, seoskim domaćinstvima i vikendicama kapaciteta od 3.000 ležajeva.


Foto: BLIC


      01.03.2010.  Golija - Novi ski-centar na Goliji?           Izvor: www.novosti.rs   J. RAKOVIĆ


     Velika očekivanja od prošle godine usvojenog prostornog plana Parka prirode u opštini Ivanjica. Na Vrhovima planirana gradnja glavnog skijaškog centra, koji bi trebalo da bude grad u malom


     01.03.2010. IVANJICA - Nedovoljno iskorišćena, zanemarena lepotica, propuštena šansa, epiteti su koji su svih ovih godina “krasili” Goliju. Žitelji pet opština, a najviše ivanjičke, kojoj pripada 55 odsto Golije, sanjali su o danu kada će ovde početi ozbiljnije investicije, i kada će ona stati rame uz rame sa drugim planinskim turističkim centrima. A što se planskih dokumenata tiče, tu više nema prepreke: prostorni plan područja posebne namene Park prirode Golija je usvojen prošle godine, a posle javnih uvida, uskoro će i planovi generalnih regulacija četiri buduća razvojna centra. Gradnja, ali po strogo definisanim planovima i kriterijumima, može da počne, a na anarhiju u ovoj oblasti stavlja se tačka! Ako bude interesovanja, investitora i para Golija bi, makar prema planskim dokumentima, mogla da bude turistički i skijaški centar broj jedan u Srbiji. Tako se planira da u prvoj fazi primi do pet, a posle decenije oko 15.000 istovremenih korisnika.
     Primarni ski-centar, od regionalnog i državnog značaja sa kapacitetom od 16.800 skijaša planiran je na Vrhovima (6,5 km severno i 7,5 km istočno). Kao centralni, noseći sadržaj ovde je predviđen destinacijski hotel, grad u malom, na koji se naslanja zona turističkog centra, tzv. “vilidž”, po uzoru na velike svetske ski-centre - ulica, banka, pošta, market, restorani, butici, galerije, trgovi, autobuska stanica, jezero, veliki parking za skijaše... Planom je obuhvaćena površina od 881,20 hektara, a gradnja je moguća na 89,6 hektara.
     Golijska Reka, površine od 84,5 hektara, može da bude centar za najzahtevnije skijaše zbog toga što gravitira najvišem vrhu Jankov kamen, visine 1.833 metra. I tu je planirano hotelsko naselje, vilidž, kao jedinstvena urbanistička celina sa prodavnicama, restoranima, kafeima, centralnim hotelom, bungalovima, manji hoteli. Planirani smeštajni kapaciteti su od 800 do 1.000 ležajeva.
     Turistička celina Bele Vode - Dajići (293 ha, a 105,4 ha građevinsko područje) ne pripada skijaškom području Golije, ali predstavlja centar zajednice sela, centar parka prirode, i pre svega centar letnjeg turizma. Ovde će biti koncentrisane javne službe: škola već postoji, pošta, banka, zdravstvena i policijska, mesna kancelarija, informacioni punkt, prodavnice, restorani, kafei, tereni za sportove (trim staze, staze za skijanje, šetnju, jahanje...). Pored toga, tu se planiraju autobuska i benzinska stanica, heliodrom. Turistička ponuda se zasniva na smeštaju u hotelskom kompleksu, pansionima i apartmanima, seoskim domaćinstvima i vikendicama. Planirani kapaciteti su 3.000 ležajeva - .300 u hotelskom smeštaju, 300 u seoskim domaćinstvima i 1.400 u vikend-kućama.
     Sve su to zasad planovi sadržani u usvojenim dokumentima, ali tek predstoji teži posao - obezbeđivanje finansijskih sredstava.

PRIORITET
     Prostor Golije određen je kao turistička regija od međunarodnog i nacionalnog značaja, u kome istovremeno egzistiraju i turistička regija i park prirode. Planovi generalnih regulacija nalaze se u CEP (Centar za planiranje urbanog razvoja) na konačnoj finalizaciji, nakon čega se očekuje njihovo usvajanje od strane Vlade i pet opština Parka prirode.

PARK PRIRODE
     Park prirode se sastoji od 75.000 hektara netaknute prirode. Ono što ovu planinu čini posebnom su endemske vrste i kulturno nasleđe. Biljne vrste čine 25 odsto ukupne flore Srbije. O njoj brinu staračka, gorštačka domaćinstva. Prema statističkim podacima iz 2002. godine, na području parka prirode živelo je 7.950 stanovnika, od toga 5.515 u rezervatu biosfere (53.804 ha). U poređenju sa popisom iz 1991. godine konstatuje se manje oko 3.000 stanovnika. Prosečna starost stanovnika je od 50 do 69 godina.


      17.02.2010.  Golija - Kup Golija 2010

     U subotu 20.02.2010. na Goliji na stazi Daića brdo se održava međuopštinski Kup Golija 2010 u alpskom skijanju za mlađe uzrasne kategorije takmičara. Najavljeno je učešće mladih smijaša iz Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Lučana, Guče, Arilja... Organizator je PSK Golija iz Ivanjice
    Inače na Goliji ima dovoljno snega, Ski lift je u funkciji. Vikendom je organizovana ski skola. Put do skijalista se redovno održava i prohodan je.

      Mladen  -  App. Golijski dar

 


      30.01.2010.  Golija - Skija se na Dajića brdu

     Ski lift na Gajiča brdu na Goliji radi. Tokom vikenda radi i ski skola pre svega za najmlađe iz Ivanjica. Staya se sređuje. Na lokaciji Dajica brdo ima 30 cm snega, dok ga na Golijskoj reci ima preko 70 cm. Putevi ka goliji su prohodni.
     Večeras počeo da pada sneg jačeg intemziteta.

      Mladen  -  App. Golijski dar     
08.01.2010.
 Golija - Ski lift na Dajića brdu je u funkciji

     Golija se opet zabelela a visina snežnog pokrivača dostiže do 35 centimetara. Po najavama meteorologa u narednih nekoliko dana očekuju se nove padavine tako da sve skijaše očekuju odlični uslovi za skijanje. Ski lift na Dajića brdu je u funkciji a cena ski-passa je ista kao i prošle godine, 300 dinara dnevno dok je iznajmljivanje ski opreme 200 dinara.
     Sa gradskog trga u Ivanjici organizovan je polazak autobusa za sve polaznike ski škole i ljubitelje skijanja u 9.00 ujutru.

      bojo  -  na Forumu


      08.12.2009.  Golija - Golijska reka - Staza ni ove godine nece biti u funkciji.

Na nasu veliku zalost stazana Golijskoj reci ni ove godine nece biti u funkciji...  Ostaje nam Dajica brdo kao alternativa

      bojo  -  na Forumu


09.08.2009. Golija - Golijska reka

     Nalazi se na 10km od skijališta Dajićko brdo, a od Ivanjice je udaljena 40km. Skretanje je u mestu Međurečje (8 km od Ivanjice). Posle skretanja put je neasfaltiran. Na njemu postoji obeleženo odvajanje na kome piše samo „ski lift“, ali taj putokaz se odnosi na ski centar Dajićko brdo, tako da pored njega treba nastaviti samo pravo. Posle nekoliko kilometara ulazi se u manje mesto i odatle počinje asfalt. Tim putem se još dosta putuje do obeleženog skretanja za Golijsku reku. Od skretanja put nije asfaltiran, a skijalište je odatle udaljeno 8km. Posle nekoliko kilometara pojavljuje se asfalt, da bi se posle nekoliko kilometara pojavio savršen, širok i potpuno nov put. On traje samo nekoliko kilometara, tako da do Golijske reke postoji još jedno parče puta bez asfalta. Radovi su u toku, tako da će uskoro sve biti asfaltirano.
     Mesto Golijska reka je bukvalno ghost town – napušteno je. Atmosfera je potpuno avetinjska – svuda duž puta su razbacani delovi od žičare. Postoji manji napušten hotel i nekoliko manjih napuštenih kuća, kao i napušteni fudbalski i košarkaški tereni. Samo mesto ima jako povoljnu mikro klimu za skijanje – na njemu je bilo primetno hladnije. Iza šupe jedne od kućica stoji potpuno nov tabač Pisten Bully 300.
     Žičara je jedinstvena u Srbiji – neka vrsta „Telemix“ žičare ali ipak dosta starije i svakako manje modernije. Postoji dosta veliki broj dvoseda i GONDOLA razbacan oko puta. Radi se o polovnoj Švajcarskoj žičari (Predhodno nabavljena za Arandjelovac).
     Staza je prosečena, kao i trasa žičare čijih je nekoliko dosta čudnih stubova postavljeno. Delimično su završeni temelji početne stanice.
     Pored njih stoji potpuno nova površinska pokretna ski traka (kao ona što je postavljena na Kopaoniku umesto baby ski lifta). Nisam se peo uz ski stazu, ali njen kraj bi svakako mogao da se kategoriše kao srednje teška staza. Taj deo staze je dosta zarastao i potrebna mu je denivelacija. Staza je duga 1,7 km. Početna stanica je na 1418 m nadmorske visine, a izlazna stanica se nalazi na oko 1790 m nadmorske visine.
     Postoje tragovi manjih skorijih radova (ofarbani su veliki točkovi koji bi trebalo da stoje u stanicama).
   
     FILIP - kop, na Forumu

Više slika sa Golijske reke iz Jula 2009. - na Galeriji sajta
 
Više slika iz Jula 2009. - na Galeriji sajta


09.08.2009. Golija - Ski staza Dajića brdo

     Skijalište je udaljeno 10 km od slijališta Golijska reka. Na putu postoje dve oznake za ovo skijalište. Skretanje je u mestu Međurečje (8 km od Ivanjice). Posle skretanja put nije asfaltiran. Neasfaltiran put ima dosta neobeleženih skretanja, ali potrebno je pratiti taj glavni put (najširi je). Kasnije se nailazi na označeno skretanje za skijalište koje se odvaja u levo. Put je i dalje neasfaltiran, a od skretanja skijalište je udaljeno 2,5km.
     Moguće je doći i putem koji ide ka Golijskoj reci, ali on je mnogo duži. Na njega dolazite tako što samo produžite pravo (suprotno od označenog na pomenutom putokazu), a asfalt se pojavljuje posle nekoliko kilometara i ide sve do Dajićkog brda. Trenutno se radi na asfaltiranju puteva ka ovom skijalištu.
     Na skijalištu postoji ski lift tipa tanjir dužine oko 370m. Ski lift je nešto stariji. Staza je lakša. Obrasla je srednje visokom travom, nema kamenja niti potoka.  Kontakt: 064/ 217-5488
 
Najniža tačka ski centra 1245m
Najviša tačka ski centra  1315m
Najduža ski staza  370 m

  
Fotografije, Juli 2009 - na Galeriji sajta


ZIMA 2009


22.03.2009. Golija - Ski staza Dajića brdo

     Trenutno na stazi na Dajića brdu ima preko 50cm utabanog snega, staza se redovno taba, a ski-lift je u funkciji vikendom, cena skipassa je 300 dinara.
     Sneg neprestano pada već nekoliko dana i dostiže visinu do 120 cm sa smetovima i do 2 metra.
     Preporuka svima onima koji vole netaknutu prirodu i skijanje bez straha od motornih sanki u jedinstvenom parku prirode pod zaštitom UNESC-a je da posete Goliju.
     bojo, na Forumu


 


07.03.2009. Prvenstvo Ivanjice u slalomu

     U subotu 07.03.2009. godina na ski stazi na Dajića brdu na Goliji u organizaciji PSD "Golija" Ivanjica održano je otvoreno prvenstvo Ivanjice u slalomu.Uz prisustvo velikog broja skijaša iz Ivanjice,Arilja,Novog Pazara,Čačka,Beograda,Sjenice i drugih gradova,najmladji skijaši su pokazali svoje umeće.

    Na stazi na Dajića brdu bio je pravi raj za skijaše,oko 50cm utabanog snega i 10-ak centimetara novog snega koji je tokom noći pao,Temperatura je varirala od -1 do +1.

    Rezultate takmičenja i fotografije možete pogledati na www.golija.rs 

   bojo,   na Forumu


02.03.2009. Golija - Ski info

     Planinarsko smučarsko društvo "Golija"- Ivanjica organizuje otvoreno prvenstvo Ivanjice u slalomu.
Prvenstvo se održava na Dajića brdu na Goliji u subotu 07.03.2009. sa početkom u 10.00h Prijave za takmičenje se podnose organizatoru neposredno pre početka. Visina utabanog snega na stazi je trenutno oko 50cm.
     Za sve zainteresovane organizovan je besplatan prevoz, autobus kreće ispred odmarališta "Golija"u Ivanjici u 9.00h
     Za dodatne informacije posetite www.golija.rs 


28.02.2009. GOLIJA MAMI DIVLJINOM      Izvor:PRESS


     Ova planina je raj za ljubitelje prirode i one koji ne vole urbanizovane planine. Snega ima i do dva metra, a ume da se zadrži do aprila

     Na Goliji, planini sa najviše snega i snežnih dana u godini, visina belog pokrivača se, na radost ljubitelja zimskih sportova, kreće od 1,5 do dva metra. Ove zime put Ivanjice i Golije uputilo se oko 3.500 turista.

Gužvi na planini nema, ali vikend donosi veći broj posetilaca.

Gužva samo vikendom

- Na Goliji je, naročito vikendom, Srbija u malom. Ali ove godine su nam dolazi i Italijani, Nemci, Francuzi, Slovenci... Kažu - najlepša planina i najpristupačnija sa cenama. Ali Goliji nedostaje još staza za skijanje i uređenje putne infrastrukture.

Generalna zamisao je da gosti odsedaju u Ivanjici, gde dobru zabavu nude kafane i diskoteka, a da tokom dana organizovano budu prevezeni na Goliju, gde bi uživali u čarima prave, netaknute prirode - kaže direktor TO Ivanjica Radomir Lišanin.

Divljina, tišina i puno čistog vazduha, staze za skijaše, snoubordere, planinare i ljubitelje dugih šetnji... To je Golija. Prekrivena četinarima, sačuvana u izvornom obliku, pravi je raj za ljubitelje prirode.

- Nema u Srbiji ovakve lepote. Toliko tišine, mira, čistog vazduha i nasmejanih, zdravih ljudi nisam videla nadaleko, a proputovala sam pola sveta. Kad se zasitim buke i smoga, gužve i gradskog prevoza, sigurno ću ovde puniti baterije - kaže Vesna Vasković.

Spavanje u Ivanjici

Golija se nalazi na tridesetom kilometru od Ivanjice. Zbog konfiguracije terena, čistog vazduha i snega koji ume da se zadrži do aprila, ova planina pravi je izazov za turiste. Golija je specifična i zato što je odolela naletu urbanizacije. Na ovoj planinskoj lepotici nema velikih hotelskih kompleksa, diskoteka, noćnih barova i kafana. Smeštaj je isključivo u seoskim domaćinstvima, uređenim i kategorisanim tako da obezbede komotan boravak. Trenutno seoski turizam raspolaže sa 400 ležajeva, ali se gosti mahom opredeljuju za boravak u Ivanjici, dok na Goliju odlaze tokom dana. U sezoni je organizovan prevoz, a cena karte u oba smera košta 200 dinara. Autobus kreće sa platoa ispred kulturnog centra.

Skijašima je na raspolaganju staza na Dajićkom brdu duga 400 metara, a ski-lift koji može u satu da preveze do 1.000 skijaša. Za mlađe, obezbeđena je pogodnija staza dužine 250 metara. Uslovi za obuku skijaša su idealni jer je u blizini blaga padina na kojoj početnici prave svoje prve korake. Dnevni ski-pas staje 300 dinara, a ne plaćaju ga stariji od 65 godina. Iznajmljivanje opreme je 200 dinara.

Očekuje se da naredne godine u rad bude puštena velika žičara u Golijiskoj reci. Skijaši će imati priliku da se duže od dva kilometra spuštaju niz padine Golije, a start će biti na najvišem vrhu planine Jankovom kamenu koji je na nadmorskoj visini 1.833 metra.

M. AVRAMOVIĆ
 


27.02.2009. Golija - Ski info

Trenutna visina snežnog pokrivača na Golij
   - Dajića brdo app Golijski dar- 100 cm
   - Golijska reka - 150 cm
   - vrh Jankov kamen - 160 cm
   - Odvraćenica - 100 cm
Ski lift na Dajića brdu je u funkciji,dnevni ski pass je 300,00 dinara
Visina utabanog snega na stazi je oko 70cm.

    Izvor: www.golija.rs


19.02.2009. Golija - Odvraćenica

     Za vikend su radile 2 zice i bilo je mnogo lepo... Staza blizu hotela je blaga, prava za pocetnike, ali druga koja se spusta sa suprotne strane je odlicna... Postoje dva kafica na stazi (plus hotel koji je udaljen 50-100 m od zice), sve u planinskom stilu... Bas sam prijatno iznenadjen..
    
    Twister na Forumu


19.01.2009. Golija - Ski info

Trenutna visina snežnog pokrivača na Goliji
   - Dajića brdo app Golijski dar- 120 cm
   - Golijska reka - 100 cm
   - vrh Jankov kamen - 140 cm
   - Odvraćenica - 110 cm

Ski lift na Dajića brdu je u funkciji, dnevni ski pass je 300,00 dinara

    Izvor: www.golija.rs


07.12.2008. Na Goliji sve spremno za turiste
                  Uz skijanje pogača i šljivovica

Nakon prvog ovogodišnjeg snega, beli pokrivač na Goliji dostigao je visinu preko 30 centimetara. Ova planina je inače poslednjih godina ozbiljno zapretila prestižnim turističkim destinacijama poput Zlatibora i Kopaonika da preuzme primat na turističkoj mapi Srbije. Rezervacije smeštaja užurbano stižu u Turističku organizaciju Ivanjica, gde već sada procenjuju da će poseta turista biti jako dobra.

     U privatnom smeštaju gosti će moći da se odmaraju po ceni punog pansiona od 1.300 do 1.500 dinara. Za one probirljivije, u ponudi su odlično opremljeni apartmani na samoj Goliji i u okolini, čija se cena kreće od 30 do 50 evra.
     Miloje Ostojić iz TO Ivanjice kaže da tokom godine dva-tri puta dolaze isti gosti.
– Kvalitet smeštaja je u protekle tri godine znatno poboljšan. Domaćini sasvim drugačije razmišljaju. Aktivno se uključuju u animiranje turista čak do te mere da su sa lovačkim društvom sklopili dogovor, pa zainteresovani gosti mogu ići u lov na retku divljač kojom ovaj kraj obiluje. Domaćice brižljivo formiraju meni na kojem se isključivo nalaze domaći specijaliteti ovog kraja. Mi se trudimo da im pomognemo, sprovodimo ankete među turistima, odlazimo na sajmove, prenosimo iskustva domaćinima – kaže Ostojić.
     Ovaj kraj prednjači po čistom vazduhu i zdravom načinu života. Domaćini turistima priređuju razne zanimacije – od planinarenja uz najlepši pogled sa vrhova Golije do aktivnog učestvovanja u raznim poslovima jednog seoskog domaćinstva. Sneg koji meteorolozi najavljuju krajem decembra oživeće i školu skijanja na Goliji.
– Škola obično počinje da radi pre Nove godine, kako bi se što više dece uključilo jer tada počinje raspust. Sve je spremno, očekujemo sneg, pa da krenemo s radom – kaže instruktor skijanja Dušan Radosavljević.
     Cene za sada nisu menjane i na nivou su prošlogodišnjih kada je dnevni ski-pas koštao 300 dinara. Ne plaćaju ga stariji od 65 godina. Za iznajmljivanje kompletne skijaške opreme treba izdvojiti 200 dinara.

Autor: B. Bojović


     GOLIJSKA REKA - Golija, Ivanjica:   Foto: Glas javnosti
     05.09.2008. Dobra vest stiže sa Golije. Završeno je postavljanje i montaža stubova žičare na lokaciji Golijska reka, opština Ivanjica.
    Od ranije poznata žičara koja je godinama stajala u Aranđelovcu, prošle godine je kupljena i prevezena na Golijsku reku. Graševinske i mašinske radove na montaži stubova je izvršilo Građevinsko preduzeće "Graditel" iz Ivanjice. Helihoptersku pordšku upostavljanu stubova je pružila Vojska Srbije. Radovi se nastavljaju izgradnjom i momtažom početne i krajnje stanice žičare...
     Zanimljiv je podatak da je za potrebe ovog skijališta još 2007. godine nabavljen i ratrak (PB-300) koji ima adapter za "half pipe", i jedini je te vrste koji se nalazi u Srbiji.


Osnovi podaci o stazi i žičari:
     - Dužina staze: 2.300 m
     - Visinska razlika 480 m
     - Prosečni nagib terena 60-70%
     - Dužina trase žičare 1.780 m
     - Kapacitet žičare 1.200 skijaša na sat.


 

     GOLIJA, Odvraćenica: hit zimske sezone               Izvor: Politika
     23.01.2008. Bez obzira na doba godine, Nacionalni park Golija omiljeno je mesto za odmor ne samo ljudi iz bliže okoline već i sve većeg broja turista koji prevale dugačak put da bi uživali na padinama ove planine.

Golija se prostire u jugozapadnom delu Srbije, između opština Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica, pa se do željenih ciljeva na njoj može stići dobrim putevima iz svih pravaca.

Pravi bum ove zime, posebno u vreme proteklih praznika i đačkog raspusta, bilo je mesto Odvraćenica, na novopazarskoj strani Golije, oko 32 kilometra od grada.

Turistički centar Odvraćenica smešten je na izvorima reke Studenice, nedaleko od samog vrha Golije – Jankovog kamena (1.833 metra nadmorske visine).Tu je i ranije postojao planinarski dom, koji je danas u privatnom vlasništvu, potpuno preuređen, kapaciteta 110 kreveta. Smeštaj u udobnim dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama košta 1.800, a u apartmanima 2.000 dinara po osobi, i u toku snežnih dana prava je sreća rezervisati sobu u željenom terminu. U neposrednoj blizini hotela nalaze se bungalovi koji daju poseban smisao odmoru na planini.

To su samo neki od razloga što se ovde traži krevet više. A ono što je presudno jesu dobre ski-staze i žičare, posebno položaj samog skijališta na nadmorskoj visini od 1.744 metra, okruženog vrhovima Kula i Crni vrh sa kojih se spuštaju dobri tereni za alpsko skijanje. Na radost skijaša, prednost ovog centra, pored dnevnog, jeste izuzetno atraktivno noćno skijanje.

A posle uživanja u snežnim čarolijama, pravo mesto za opuštanje, kako nam je rekao Golub Pendić, iz ovog turističkog centra,jeste restoran sa kaminom, opremljen drvenim nameštajem i dekorisan drvenim elementima za rad u domaćinstvu i polju.

U stilu pravih srpskih domaćina, gostima je na raspolaganju domaća kuhinja, počev od široke ponude mlečnih proizvoda, pogače iz crepulje, ječmenog hleba, pite koturače, kuvanog kupusa sa ovčijim mesom i mesa pripremljenog na razne načine.
S.L.

 


ZIMA 2008


     U okviru Nacionalnog investicionog plana Srbije, predviđena su sredstva za infrastrukturne radove u 2008. godini i to:      - Izgradnja infrastrukture na lokaciji "Golijska reka" - 7.300.000 din
          - Izgradnja i sanacija puta Raška-Golija i Golijska reka-Ivanjica - 213.000.000 din

 


ZIMA 2007

Za Goliju - skijalište Golijska reka, nabavljen je polovan ratrak - reparirana mašina PB-300 sa mehanizmom za half pajp. Ova mašina ima jednogodišnju garancciju. Očekuje se da do sredine januara on stigne na Golijsku reku.


ZIMA 2006

20.12.2006. - Javno preduzeće "Srbijašume" iznajmilo je hotel "Golijska reka"

Javno preduzeće "Srbijašume" iznajmilo je hotel "Golijska reka" na planini Golija, kapaciteta oko 100 ležajeva, koji bi uskoro trebalo da počne da radi.

- Pokretanje turističke delatnosti u ruralnim krajevima najbolji je način da se spreči odlazak mladih ljudi iz sela u gradove. Zapošljavanje seoskog stanovništva u hotelu "Golijska reka", angažovanje na proizvodnji zdrave hrane, organizovanje pešačkih i planinarskih tura, pokretanje žičare i priliv turista, trebalo bi da oživi ovaj kraj Srbije - kaže rukovodilac Odeljenja za nekretnine u JP "Srbijašume" Dragić Tomić.

U tom preduzeću smatraju da stvaranje prihoda na ovaj način ukazuje na potrebu za većim korišćenjem prirodnog potencijala Srbije, kao i za vrednovanje dodatnih kapaciteta koji uglavnom stoje neiskorišćeni.

Takođe, ocenjuju da ruralni razvoj Srbije predstavlja šansu da se uhvati korak s razvijenim evropskim zemljama čiji su osnovne tendencije povratak zdravom životu i prihvatanje koncepta održivog razvoja.


07.12.2005. Na 1500 metara nadmorske visine na Dajića brdu, spreman je ski lift

                  Izvor:  www.ivanjica.co.yu

     Samo da padne dovoljno snega i zimska idila na Goliji, za koju Ivanjičani tvrde da joj nema premca u Srbiji, može da počne. Na 1500 metara nadmorske visine na Dajića brdu, spreman je ski lift od 600 metara koji na dan može da preveze 1500 ljubitelja skijanja, i ski lift za mališane, od 250 metara. Ski pas za individualne goste je 300 dinara, dok će za organizovane grupe i škole biti znatno niža. Iznajmljivanje ski opreme je 400 dinara. Kada se umore od vratolomija na snegu, skijaši mogu da se okrepe u kolibi gde ih pored “bubnjare” čekaju običan i “šumadijski” čaj, kuvano vino, krofne, “bakin kolač”.
     Zahvaljujući tabaču snega koji je Opština nabavila uz pomoć resornog ministarstva, staze će biti u mnogo boljem stanju, a “Putevi” su preuzeli na sebe svakodnevnu obavezu čišćenja puta Ivanjica-Bele vode. Jednom dnevno biće organizovan autobuski prevoz do Dajića brda, a ako bude većeg interesovanja i, češće. Cena punog pansiona u ovdašnjim hotelima je od 1300 do 1700, a u privatnom smeštaju od 900 do 1100 dinara.
     - Golija je planina sa čak 180 snežnih dana, od toga sigurno je polovina sunčana. Doživljaj na Goliji, besprekorno bele kristale koji svetlucaju na suncu u okruženju netaknute prirode za razliku od nekih drugih “slavnih” planina, ne može se opisati. Oni koji prvi put dodju ne mogu da veruju da ovakav kutak postoji, - objašnjava Miloje Ostojić, direktor Turističke organizacije.


ZIMA 2005

     10.11.2005. U toku su pripreme za predstojeću zimsku turističku sezonu, ali u pripremi je i novogodišnja ponuda. Zahvaljujući Planinarsko smučarskom klubu „Golija“ i Turističkoj organizaciji odlazak i skijanje na ovu planinu biće organizovaniji.
- Imaćemo daleko bolje staze jer je za ovu sezonu spreman tabač snega. Pored toga potrudićemo se da put prema Goliji bude svakodnevno čišćen kako bi gosti koji se smeste u ovdašnje hotele bez problema mogli da dolaze na skijanje. Urađen je i remont ski lifta, a cene prevoza i ski pasa znaće se za desetak dana, - kaže Miloje Ostojić, vd direktora TO.
 


 Izveštaj komisije za markacije

    22.10. 2005. Komisija za markacija u sastavu: Lekić Andrija, Tartar Nikola i Marković Aleksandar iz Ivanjice, koji je i osmislio dole pomenute staze, obavila je markiranje na Goliji u vremenu od 12. do 17. septembra 2005. U markiranju su pomagali i: Mila Šipka iz PSD Poštar iz Novog Sada (2.5 dana), Marković Marko i Jelena iz Ivanjice (1.5 dan). Ukupno je markirano 20km i 500m. Markacija je formirana u dve kružne staze i obema se polazi od i vraća do hotela "Golijska reka".
Dužina staze 1 je 9100m i prelazi za 4 sata i 30min pešačenja. Visinska razlika je u usponu i silasku po 426m.
Dužina staze 2 je 10400m i prelazi se za 5 sati. Visinska razlika u usponu i silasku je po 344m.
Karakteristika staza: Šumski put sa manjim delom šumskih staza.
Korišćenje staza: maj - septembar, u zavisnosti od meteoroloških uslova.
Za ovaj teren treba koristiti topografske karte 1:50000 Sjenica 1 i Sjenica 2.
Smeštaj: Prenoćište, polupansion ili pansion po dogovoru sa upravnikom hotela Aleksandrom - Acom Markovićem. Telefoni: 064-423.084.60, direkcija u Ivanjici: 032-662.253, 661.227, faks 032-661.770, hotel "Golijska reka" 032-837.519
Do hotela "Golijska reka" dolazi se iz Ivanjice asfaltnim putem za Bele vode i Golijsku reku, dugim 38km. Na ovom putu ima deonica od oko 7km makadama u solidnom stanju, kojim saobraćaju putnička vozila bez problema.
Izvor: http://www.pdpobeda.org.yu/kutak/markacija/marka.htm


ZIMA 2004

Na Goliji sa strane opštine Ivanjica (Dajićko Brdo) počelo je skijanje u organizaciji Planinarsko smučarskog kluba - Golija. Cena ski pasa je 150,00 din, iznajmljivanje opreme je 200,00 din po danu, a svaki dan iz Ivanjice polazi autobus na Dajićko Brdo a uveče se vraća sa smučarima i cena povratne karte je 150,00 din. U vreme zimskog školskog raspusta će raditi i škola skijanja. Ski lift je remontovan i sada radi mnogo bolje nego prošle zime.
 

 

Dodatne informacije: Turistička organizacija opštine Ivanjica
tooivanjica@yu1.net 

PLANOVI:
     Planirana je izgradnja jedne žičare dužine 2km, koja bi polazila sa 1.500, a završavala se na 1.833 m/nv na vrhu Jankov kamen. takođe i sistem od 5 ski liftova, kojim bi se povezale Ivanjička i Novo Pazarska strana Golije (Odrvraćenica).

 


ZIMA 2003


JAVNO PREDUZECE ZA GAZDOVANJE SUMAMA “SRBIJASUME”
r a s p i s u j e
JAVNI OGLAS
za prikupljanje poonuda za
ZAKUP OBJEKATA SG “GOLIJA” – IVANJICA


26.03.2003. I Javno preduzece za gazdovanje sumama “Srbijasume” – Sumsko gazdinstvo “Golija” Ivanjica, izdaje u zakupposlovni prostor, i to:
     Hotel “Golijska Reka”, u naseljenom mestu Golijska Reka, sastoji se od sledecih objekata: objekat hotela povrsine 1.399 m2, donji depadans povrsine 284,63 m2, gornji depadans povrsine 268,05 m2, sportski tereni (poligon za male sportove, fudbalsko igraliste, skijaska staza); pekara povrsine 68,18 m2.
     Pocetna visina mesecne zakupnine je 4.100 EUR u dinarskoj protivrednosti na dan placanja zakupnine, a vreme trajanja zakupa za period od najmanje 5 godina, a najvise 8 godina.

______________________________________________________
Da li je neku uzeo u zakup ovaj hotel ???


ZIMA 2002

     Svetski Dan očuvanja biljnog i životinjskog sveta u Parku prirode "Golija-Studenica"

     Krov Srbije  / tekst iz dnevnog lista "Glas javnosti od 24.05.2002.

Pored Jankovog kamena, najvišeg vrha (1.834 m) turistima su na raspolaganju brojni vidici, lovišta, Daićko jezero... a u planu je i izgradnja žičare u saradnju sa švajcarskim partnerima

Park prirode i rezervat biosfere "Golija-Studenica" izabran je ove godine za domaćina svetskog Dana biodiverziteta (očuvanje biološke raznovrsnosti, odnosno biljnog i životinjskog sveta) koji je održan 22. maja u organizaciji Uprave za zaštitu životne okoline Vlade Republike Srbije. Bio je to povod da se na Golijskoj reci okupe čelni ljudi toga kraja kao i predstavnici Ministarstva zdravlja i zaštite životne okoline.

- Nema boljeg primera da je naša zemlja ponovo deo međunarodne zajednice i sveta od pristupanja globalnoj konvenciji kojom se štiti biološka raznovrsnost iako je proteklo punih deset godina od njenog potpisivanja do usvajanja zakona i retifikacije. Time je Srbija konačno, preuzela odgovornost za očuvanje svog biodiverziteta i korišćenje sopstvenih bioloških resursa. Otvorena je takođe, mogućnost finansiranja prvih obaveza na konvenciji od Ekološkog fonda preko Svetske banke do Ujedinjenih nacija. Već naredne nedelje Uprava za zaštitu životne sredine dobiće prvih 250.000 dolara - rekla je za "Glas" dr Anđelka Mihajlov, direktor Uprave.

Na inicijativu Vlade Republike Srbije a povodom odluke Uneska 15. septembra prošle godine Park prirode Golija proglašen je rezervatom biosfere.

- Golija je "krov Srbije" bez svake sumnje, njeno područje dugo je 2 000 km i prostore se na području pet opština, Ivanjice, Kraljeva, Sjenice, Novog Pazara i Raške. To je živa planina i pored odlaska velikog broja stanovništva, ovde živi 10 000 stanovnika. Postoje inače, tri zone, prva je srce rezervata i tu se isključivo odvijaju naučna istraživanja. Druga je takođe, namenjena obrazovanju kao i eko-turizmu. U trećoj zoni se naravno, odvija privredna aktivnost koja daje mogućnost ekonomskog razvoja čitavom mestu - kaže Branislav Božović član koordinacionog odbora za zaštitu i razvoj Golije.

Ova planina, kako rekoše poznavaoci, poput potkovice se prostire preko Crnog Vrha, Novog Pazara i Raške. Savija se zatim, na Jankov kamen najviši vrh od 1834 m i opet, prema Golijskoj reci , Bojevog brda i završava se sa Javorom. Mesta isprepletena izvorištima Moravice, Nošnice, Crne reke i Studenice koje odvode tok u sliv Ibra i Uvca.

Kada se svi ovi vrhovi posmatraju sa Jankovog kamena, pruža se nepregledan pogled, otuda valjda i naziv krov Srbije. Kada je vedar dan, kažu, vidi se sve do Prokletija pa i dalje. Čuli smo na tom mestu i legendu o dva brata Ratku i Janku čiji je otac, obojici dao po jedan kamen da odnesu do vrha planine. Čitavo domaćinstvo trebalo je da ostane onome koji bude spretniji i hrabriji. Ratko je ubrzo došao do pola puta, pa i kamen se skotrljao do potoka koji se i danas zove "Ratkov potok". Janko je došao do vrha i dobio svo imanje a priče se i danas ispredaju o njegovoj hrabrosti.

U blizini se nalazi i čuveno Daićko jezero, prirodna retkost za koju se takođe vezuju razna predanja. Neki tvrde da se tu okupljaju najlepše gorske vile dok drugi kažu da su se svatovi utopili na tom mestu i od tada se dešavaju čudne pojave.

- Turisti na Goliji imaju šta da dožive od prelepih vidikovaca, lovišta dok je deci je posebno zanimljiva farma ovaca koja se nalazi nedaleko odavde. Za ljubitelje pecanja tu su i pastrmke potočare u izobilju a u neposrednoj okolini hotela "Golijska reka" nalaze se brojni tereni za košarku, rukomet i odbojku - priča Tomislav Kolarević, upravnik hotela.

U najavi je i nova žičara koja će umnogome doprineti razvoju turizma na Goliji. Dolazili su, kažu, predstavnici Smučarskog saveza Švajcarske i uskoro će se znati rezultati dogovora. Bilo je kažu, pregovora i ranije, ali su sankcije sve zaustavile.

Ćudljiva kao i sve planine, na Goliji se ovih dana smenjuju sva godišnja doba od toplog sunca, kiše do susnežice, jednom je, kažu pao i sneg u avgustu, kad mu vreme nije.

          Žaklina Milenković
foto: Dejan Briza

’

Detaljnije o Goliji


NAZAD

HOME