G O L I J A - Ivanjica

        Golija -  jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice ili  32 km severno od Novog Pazara, i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi. Najviši vrh je Jankov kamen (1833 m) - na slici. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom.

    Vlada Republike Srbije je, jula 2001.godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu  kao PARK PRIRODE "GOLIJA" i svrstava u I kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.
     Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica - ukupne površine 75.183 ha, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.
     Jedna od stvari koja se obezbeđuje na području Parka prirode Golija je i uređenje i infrasrtukturno opremanje prostora za potrebe turizma i rekreacije.
     O Parku prirode Golija srara se Javno preduzeće "Srbijašume".
       Službeni glasnik RS br. 45 od 20.07.2001.

 

U martu 2004 se očekuje usvajanje Prostornog plana Golije. Skoro 70% planine se nalazi na teritoriji Opštine Ivanjica.

Više podataka o Goliji na sajtu Turističke organizacije Ivanjice - http://www.ivatourism.org/golija.htmVesti, komentari, utisci sa Golije . . .
 


 
Usvojen Prostorni plan Parka prirode Golija

     07.04.2009. Vlada Republike Srbije je konačno donela  Prostorni plan područja posebne namene Parka Prirode Golija, koji već nekoliko godina željno isčekuju stanovnici pet opština Moravičkog, Raškog i Zlatiborskog okruga.
     Ovaj obimni i studiozni dokument uradio je Centar za planiranje urbanog razvoja, CEP. Kroz ovaj plan precizirane su mere zaštite i razvoj područja u narednom periodu, oslanjajući se na zatečeno stanje i viziju ekspanzije čitavog područja za desetak narednih godina.
     Ovo je poslednji u nizu dokumenata, koji sada konačno otvara široke mogućnosti ulaganja u razvoj putne, skijaške i smeštajne infrastrukture Golije.
 
     Detaljnije . . .


Master plan Golije
preuzmite .PDF fajl sa sajta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja


DAIĆI - IVANJICA

        Prilaz je jedini put iz pravca Ivanjice ka Goliji, stim što se na Međugorju (6 km od Golijske reke) odvaja ka Belim Vodama u odnosu na Golijsku Reku i sam Jankov kamen. Usdaljen je odprilike 33 km od Ivanjice.

        Ski lift tipa tanjirača zasada radi samo vikendom, ali će za vreme raspusta, od 1. od 15. februara raditi svaki dan (ako bude snega) Cena ski passa je 100 din dnevno, prevoz iz Ivanjice i natrag je 120 din, a škola skijanja u trajanju od 7 dana je 1800 din i biće dve smene.  Lift je napravljen nov, odnosno iskorišćena je postojeći motor od bebi-lifta i napravljen lift sa visoko vođenim užetom-sajlom i tanjirima.  Kod objekata postoji planinarska kućica sa 6 lezajeva, koi su planirani za ljude koji rade na liftu ili polaznike ski škole, zavisno od potreba.
 
 

        Ski liftom gazduje Ski klub GOLIJA iz Ivanjice. Klub je osnovan 1988. pod nazivom "Javor", ali je 1997. zbog sponzora koji je tada bilo šumarsko gazdinjstvo "Golija", a i zbog terena koji su korišćeni, klub preimenovan u "Golija". Ranije je klub bio aktivni član Skijaškog saveza i organizovali su jednu trku za prvenstvo Srbije za cicibane 1995. u Golijskoj Reci.

     Skijalište GOLIJSKA REKA - Golija, Ivanjica: 
     05.09.2008. Dobra vest stiže sa Golije. Završeno je postavljanje i montaža stubova žičare na lokaciji Golijska reka, opština Ivanjica.
    Od ranije poznata žičara koja je godinama stajala u Aranđelovcu, prošle godine je kupljena i prevezena na Golijsku reku. Graševinske i mašinske radove na montaži stubova je izvršilo Građevinsko preduzeće "Graditel" iz Ivanjice. Helihoptersku pordšku upostavljanu stubova je pružila Vojska Srbije. Radovi se nastavljaju izgradnjom i momtažom početne i krajnje stanice žičare...
     Zanimljiv je podatak da je za potrebe ovog skijališta još 2007. godine nabavljen i ratrak (PB-300) koji ima adapter za "half pipe", i jedini je te vrste koji se nalazi u Srbiji.


Osnovi podaci o stazi i žičari:
     - Dužina staze: 2.300 m
     - Visinska razlika 480 m
     - Prosečni nagib terena 60-70%
     - Dužina trase žičare 1.780 m
     - Kapacitet žičare 1.200 skijaša na sat.

          Foto: Glas javnosti


Smeštaj na Goliji:


Apartmani "GOLIJSKI DAR"

     U srcu Golije na nadmorskoj visini od 1400 metara, na udaljenosti od 100 m od ski lifta na brdu „Dajići“ nalazi se kuća za odmor porodice Luković iz Ivanjice. Kuća raspolaže sa 3 četvorokrevetna apartmana, kategorisana sa najvišom kategorijom (4 zvezdice). U miru i tišini odlično opremljenih apartmana Golijski dar, gostima se nudi maksimalan užitak uz potpuni komfor, zasebna kupatila, kuhinju, televizor i telefon. Vašim izborom ove kuće na planini Goliji, pored vrhunskog smeštaja u zimskom periodu možete skijati na stazi dugoj 600 m sa utabanim snegom, čekati Golijska jutra u društvu ovdašnjih meštana uz golijske specijalitete (pršutu, sir i vruću rakiju).

     Apartmani su udaljeni od Ivanjice 32 km. asfaltnim putem. U blizini apartmana nalaze se dve prodavnice, restoran i kafana.

     Apartmani izmedju ostalog poseduju i ljuljaške, klackalice za decu, stoni fudbal, ražanj i roštilj.
     Ukoliko se odlučite da Golijski dar posetite u letnjoj ili jesenjoj sezoni nećete se razočarati. Na Goliji je zastupljeno više vrsta lekovitog bilja, retkih šumskih plodova i gljiva, tako da svaka šetnja senovitim šumskim stazama za vas može biti prava avantura.
U vrhunski opremljenim apartmanima Golijskog dara na najlepšoj planini Goliji uverićete se zašto ovde dođu gosti, a odu prijatelji.

     Kontakt:   +381 (0)65 82 98 536
     DETALJNIJE o objektu i cenama
 > > >


Hotel - Planinarski dom"GOLIJSKA REKA" 
    

     Hotel sa dve zvezdice, u vlasništvu je preduzeća  „Srbijašume” ŠG Golija,  izdat u zakup. Udaljen je od Ivanjice 40 km i nalazi se na planini Goliji na nadmorskoj visini od 1408 m. Raspolaže sa 92 ležaja, od kojih je 14 u samom hotelu i to u dvokrevetnim sobama a 80 u trokrevetnim sobama i nekoliko soba sa više ležajeva u dva depadansa pored hotela. Pored hotela se nalazi fudbalsko igralište, tereni za male sportove i žičara koja vodi ka Jankovom kamenu, najvišem vrhu Golije. Ovo je trenutno jedini smeštaj ovakvog tipa ne računajući brojne vikendice, na ivanjičkoj strani planine.


Mogućnosti za izgradnju smeštajnih kapaciteta i ski staza na ovoj planini su ogromne. Čeka se završetak Prostornog plana Parka Prirode i Master plana konkretnog razvoja, od strane Vlade Republike Srbije.


   

     Kontakt:   +381 (0)32/ 688-920 
    
DETALJNIJE o objektu i cenama  > > > 


Činjenice o Goliji:

Preko 90% teritorije leži na visini većoj od 500 mnm

Najviši vrh je Jankov kamen (1834 m), a duž glavnog grebena uzdižu se i Crni Vrh (1795 m), Čardak (1688 m), Kulina (1642), Jadovita (1560 m)

Golija je područje sa najviše snežnih dana u Srbiji, sneg se zadržava blizu pet meseci i dostiže prosečnu visinu od 105 cm

Za Goliju se može reći da je centar reliktnih biljnih vrsta i carstvo planinskog javora (Acer heldreichii) koji ovde gradi svoje najlepše i najočuvanije lišćarske i lišćarsko-četinarske šume. Ova vrsta je preživela ledeno doba. Zaštićene prirodne retkosti na Goliji su: zelenika (ili božikovina), jeremičak, kratkočetinasta smrča, planinski javor, polegla kleka, piramidalna jela ...

Do sada je zabeleženo 45 vrsta ptica koje spadaju u grupu prirodnih retkosti

Golija je mesto srpske duhovnosti i pismenosti, manastir Studenica je na listi Svetske kulturne baštine, a od izuzetnog nacionalnog značaja su Gradac i Brezova...
Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/page/129835


Vesti sa Golije iz proslih godina . . .


Linkovi:

www.ivatourism.org/golija.htm

www.garden.co.yu/aktuelno/golija/index.html

http://www.blog.visitserbia.org/?p=20


NAZAD

HOME