S K I J E

 

Tendencije u ponudi skija su manji radijusi, kraći zaokreti a  skije kraće, kraće i opet kraće, jednom rečju CARVING
 

Salomon - PILOT integrisani sistem skije i veza


1. Carving plus skije
     Profil ovih skija je izuzetno naglašen i daje zaokret od 10 do 17 m, u zavisnosti od modela, skije iz ove serije omogućavaju zaokretanje na kantni (rubu) bez proklizavanja - pri svim brzinama i na svim podlogama.
     Zaokreti sa proklizavanjem su i dalje mogući, ali nepotrebni. To znatno pojednostavljuje tehniku skijanja, pa se zaokreti izvode prostom prebacivanjem težine sa jedne na drugu nogu.
     Visina skija ce kreće od 0 do -20 cm od visine skijaša.


  

2. Allround carving skije
     Ove skije imaju naglašen profil sa radijusom od 17 do 30 metara, u zavisnosti od dužine skije, pri .emu je on naglašeniji što je skija kraća
     Ovim su olakšana i pojednostavljena zakretanja pri srednjim i velikim brzinama, ali istovremeno i bočno prokliyavanje u svim uslovima Promene ili prilagođavanje tehnike nije potrebno da bi se izvukao maksimum iz ovih skija, ali je pri tome vožnja znatno olakšana.
Izrađuju se kako za odresle, tako i za decu.
     Visina skija ce kreće od +10 do -10 cm od visine skijaša.

     Karving skije nisu za svakoga - kratke su i ružne, i mogu biti nestabilne ako skijate pravo. Pogotovo ako imate svoje stare klasične skije, ovo vam može biti dobra uteha, i ušteda. Ali kako prolazi vreme biće sve jeftinijih polovnih karving skija, pa će te doći u iskućenje da svoje stare skije zamenite makar polovnim karving.
    

3. Klassic skije
     Klasične skije kakve poznajemo godinama u nazad. Sa profilom za radijuse od 30 do 60 metara,kiji se ne menjaju bez obzira na njihovu dužinu, ove skije su pogodne za zaokrete s proklizavanjem pri svim brzinama i na svim podlogama i terenima. Danas se gotovo i ne proizvode.
     Agresivnom upotrebom kantni, skijaši najvećeg kalibra mogu da izvode zaokrete u punoj brzini i bez proklizavanja.
     Visina skija ce kreće od +20 do +0 cm od visine skijaša.


  

4. Krateži - Skiboard-i
    
Shorties i Supershortis, Tools, Blades, Curvos i Carvellinos ili kako se sve mogu zvati, jednim imenom nazivaju Skiboards. Za učenje, igru, osvajanje half-pajpa, za alternativnu kulturu vožnje. Počelo se još 1991. sa poznatim Kneissl-ovim Big-Fut-om. Danas ih proizvodi više od 15 proizvođača. Zajedničko im je da imaju mogućnost snažnog bočnog zasecanja, koje im omogućava izvanredno vođenje, koje čak ni karving skije ne mogu da postignu. Skibord ne trpi velike brzine i mekan sneg.


  

5. Monokarving
    
Vozač sa obe noge, jednom iza druge, stoji na uskom snouboardu. Vozi se kao karving.
  

6. Skije za turno skijanje , telemark - slobodnu vožnju
    
Skije prilagođene vožnji po neuređenim stazama, dubokom snegu i netaknutim predelima. Uz korišćenje odgovarajućih vezova koji omogućavaju poizanje pete, ovim skijama je moguće i hodati uz brdo ili skijati telemark stilom.
     Sve više svetskih centara ostavlja makar po jednu stazu potpuno ne uređenu za ljubitelje Freeride-a (slobodne vožnje). Po svetskim ski centrima cvetaju trke na teškom, otvorenom terenu. I za to postoje nove skije, Freerider. Njih treba posmatrati kao odvajanje od Crosscarver skija, koje su, istovremeno, predviđene za piste i duboki sneg.


  

7. Skije za skijaško trčanje
     O ovim skijama  pogledajte nešto više na strani skijaško trčanje .


Kupovina skija

 


Odaberite marku, model, i dizajn skije prvenstveno na osnovu vašeg skijaškog znanja.
 I cena je svakako vrlo bitna!

Način kako se proverava elastičnost, izabranog modela.

Tražite od prodavca da vam predoči katalog pojedinih proizvodjača skija, kako bi odabrali pravi model skija prilagođen vašem skijaškom znanju i potrebama.             

 


Ova skija je predugačka.

Ovo je već odgovarajuća dužina skije.

 


DUŽINA SKIJE

     Dužina skije treba da bude takva da zadovolji dva gotovo suprotna uslova: što je skija duža stabilnija je pri većim brzinama, a što je kraća lakše je uvodimo iz zaokreta u zaokret. Na pravilan izbor dužine pored geometrije skije utiče i stil vožnje, kao i naše skijaško umeće te je stoga najbolje poštovati preporuku proizvođača.
     U svakom slučaju, jedan od noviteta koji je doneo "karviong" je takj da je dužina znatno niža u odnosu na konvencionalnu skiju, pa sada iznosi +15 do -20 cm visine skijaša, pri čemu neki proizvođači izbor dužine vezuju i zta telesnu težinu.

DUŽINSKA TABELA ZA IZBOR SKIJA
Izvor:
www.carving-ski.de

Tip skijaša

Slalomcarver
Ladycarver
Easycarver
Allroundcarver
Crosscarver
Allmountaincarver
Crosscarver
Allmountaincarver
Freerider
Racecarver
Racecarver
Freerider
Radius do 13 m 13-16 m preko 16 m preko 20 m
Visina skijaša u cm:
preporučena dužina skija u cm:
200 165 175 185 190
190 165 170 180 185
180 160 165 175 180
170 155 160 170 175
160 150 155 165 170
 
NAPOMENA:
  • Die genannten Längen sind "allgemeine Empfehlungen". Die persönlichen Vorlieben können variieren!
  • Anfänger / vorsichtige FahrerInnen sollten eher 5 cm kürzer wählen.
  • Leichtgewichte (Frauen) können nochmal 5 cm (im Extremfall 10 cm) kürzer fahren und sollten darauf achten, dass sie eher einen "weicheren" Ski (z.B. Ladycarver) wählen. Oft sind für kleinere, leichtere Frauen auch Jugendski eine optimale Lösung!
  • Schwergewichte können 5 cm (im Extremfall 10 cm) länger fahren und sollten darauf achten, dass sie eher einen "härteren" Ski (also keine Easy- oder Ladycarver) wählen.

 


NAZAD