Ski Makedonija

K O Ž U F

 

      Najavljena je izgradnja novog ski centra u Makedoniji - Ski centar Kožuf, ili kako ga je štampa okarakterisala Sent Moric na Balkanu uveliko je u toku i već dobija svoje obrise. Prema najavama biće to najmoderniji ski centar u Jugoistočnoj Evropi. Projekat vredan 72 miliona evra biće podržan i od strane vlade republike Makedonije. Ski centar je lociran oko 30 km zapadno od Đevđelije na planini Kožuf na granici sa Grčkom, podjednako udaljen (100km) od Skoplja i Soluna.

 
Ski mapa tenutnog stanja na Kožufu uoči zime 2011.
 

 

Mapa budućeg ski centra:


Koncept plan ski cemtra


Prvi izgrađen ski lift tiopa sidro na lokaciji "Zeleni breg" - br.7 na mapi.
Zatim je 2007. izgrašena sedežnica Markovo jezero - br.4 na mapi.
2008. je završen ski lift K92 - br.8 na mapi.

Osnovna tehnička specifikacija žičara Ski centra KOŽUF
Naziv Visinska razlika /m Dužima /m prosečan nagib /% Brzina m/s Vreme putovanja /min
Momina čuka 530 1.350 25 5 4,5
Markovo jezero 522 1.100 21 5 3,6
Tabla 520 1.350 24 5 4,0
Voz 400 850 21 5 2,8Prvi izgrađen ski lift tiopa sidro na lokaciji "Zeleni breg"

Geografski položaj:


Kožuf (MKD)  - Ski centar dobio nove vlasnike        Izvor: a1.com.mk
      15.1
1.2010. - Sigurni smo da će ski centar Kozuf biti jedan od najvećih centara za zimski turizam u regionu i šire, rekao je Ben Barker, menadžer komanije "Select Contract" iz Kanade koja je kupila Ski centar Kužuf. A1 televizija saznaje da iza svega stoji korporacija iz Dubaija.
     Sada je jedini problem put do ski centra. "Na lokalnoj samoupravi i državi ostaje da u narednom periodu iznađu najbolji način za realizaciju projekta pristupnih puteva do ski-centar "Kozuf", rekao je Aleksandar Panov, gradonačelnik Kavadaraca.
     Ski centar Kozuf je otvoren pre tri godine i najavljen je kao jedan od najlepših na Balkanu. Ali, nedostatak para je usporilo njegov razvoj.

      Detaljnije....

    

Završen je i spreman za rad ski lift K92
     05.09.2008. KOŽUF - Završen je i spreman za rad ski lift K92 u ski centru Kožuf, zapadno od Gevgelije u Makedoniji. Prošlih godina su već postavljeni šestosed "Markovo ezero" i  ski lift "Zelen breg", tako da kombinacija ove tri ski instalacije sa pripadajućim povezanim stazama čine Kožuf pristojnim skijalištem... (dole na mapi sa oznakama 4, 7 i 8)
  
Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenoj informaciji.

     15.12.2007. Kožuf - MKD 
    
Slike sa Kozufa - Nova žičara "Markovo ezero" koja je proslog vikenda puštena u rad. Na prvoj se vidi deo zicare i novog ski lifta dok je na poslednjoj slici i sam vlasnik...


   Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenim fotografijama

 

Završeni radovi na šestosedu u ski centru Kožuf
     12.12.2007. Kožuf - MKD Prošlog vikenda je na žičari "Markovo ezero" u Ski centru Kouf urađen test pod opterećenjem. Zičara je prošla sve neophodne testove i po palnu puštena je u rad 8. decembra 2007. u skladu sa planiranim rokovima.
  
Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenoj informaciji.

    

     25.10.2007. Kožuf - MKD  Namontirani su prvi stubovi na žičari "Markovo ezero". Iako je zbog loših vremenskih uslova na relaciji Švajcarska - Makedonija helikopter "HelioSwiss" stigao sa znatnim zakašnjenjem, ipak je obavio par rotacija tako da su dva stuba namontirana.
     Tokom sutrašnjeg dana i preostali stubovi će biti montirani. Helikopter tipa Super Puma sa sposobnošću dizanja do 3500 kg na nadmorskim visinama do 2000 m ovaj posao završiće za ukupno 150 min. što je nešto više od 10 min po stubu, pri čemu se svaki stub montira iz četri naleta.

 
    
Zahvaljujem g.dinu Andrei Kočovski na poslatim informacijama!
    

 

     23.10.2007. Kožuf - MKD Helihopter Švajcarske firme HelioSwiss dolazi u sredu 25.03.2007. i ukoliko vremenske prilike dozvole montaža linijske opreme će se obaviti u četvrtak. Uslediće i slike sa montaže stubova.

 

     22.10.2007.
     Izgradnja prvog šestoseda na Balkanu, sa sedištima opremljenim zaštitnom haubom i garažom u ski centru Kožuf odvija se u roku, čak se u mnogome ide i ispred predvidjenih rokova.
     Šestosed kapaciteta 3200 skijasa na sat sa početnom stanicom na 1520 i krajnjom na 2070 metara nadmorske visine biće pušten u rad 08. decembra 2007.
     Uz već postojeći ski lift Zelen Breg koji skijaše vodi do nadmorske visine od 2150 m i još jedan novi koji se gradi istovremeno sa gradnjom šestoseda ovo skijalište moći  će da primi prve skijaše kojima će biti na raspolaganju već ove godine 6 uredjenih staza dužine 25 km, I površinom za slobodno skijanje od 500 ha.
     Montažu opreme proizvodjača Doppelmayr izvodi ski centar Kožuf, dok je gradjevinske radove izvela firma Nov Dom iz Gevgelije. Stubovi će biti montirani uz pomoć Švajcarske firme HelioSwiss čime će se znatno ubrzati sama montaža. Svi pripremni radovi su završeni i trenutno se završava montaža pogonske stanice. Gornja stanica je namontirana i trenutno se vrše fina podešavanja opreme.

    
Zahvaljujem g.dinu Andrei Kočovski na poslatim informacijama!
    

 
     12.12.2005.
 Slike sa montaze prvog ski lifta "Zelen Breg" na Kozufu, ski centar Kozuf.
 Ove godine ce biti promotivnog skijanja tokom vikenda. Vec sada krece pred-prodaja vikend kuća po povoljnjim cenama.

 
  
 

      Za sezonu zima 2006. već se planira nabavka jednog ski lifta i postavljanje na lokaciju "Zeleni breg" i jednog tabača snega. U izgradnju ski centra kao i budućeg vikend naselja oko njega je najvećim delom uključen privatni Makedonsko - Grčki kapital. Projekat bi trebao biti realizovan u naredne tri godine
      Svečana promocija, u prisustvu Premijera Makedonije i predstavnika Doppelmayera, bila je održana 24. aprila 2005. a medijski propraćena od strane brojnih pripadnika 7 sile.
  


  www.skikozuf.com.mk


Mape i podaci o izgradnji žičara postavljeni zahvaljujući ljubaznosti
Andrea Kočovskog, predstavnika
firme Doppelmayr - vodećeg svetskog proizvođača ski instlacija

andreako@ptt.rs 


NAZAD

HOME