SKI REPORTAŽE

 

 

 

   10. Mart 2011 Srbija: Danas je na Kopaoniku teško pronaći standardan smeštaj po pristupačnoj ceni

               Autor: Srđan Popović,   za sajt Skijanje.rs 

Utisci sa Kopaonika u periodu od 26.02 – 05.03.2011.

Kao i svaki put kada se vratim sa Kopaonika, po dobrom starom običaju imam potrebu da prokomentarišem sve dobre i loše strane skijanja na ovoj planini. Odmah u početku moram da kažem da je poslednjih godina evidentan napredak ovog ski centra. To naravno ne znači da je sve savršeno, ali neke se stvari moraju objektivno sagledati.

Ono čime sam sada mnogo zadovoljniji nego ranije jeste pitanje bezbednosti jer se motorne sanke ipak više ne koriste u tolikoj meri kao ranije kada su ih po ski centru na svakom ćošku vozili pijani ili drogirani srednjoškolci.
Kacige za decu su obavezne, što je jako pozitivno. Ski pas se sada prodaje na više lokacija blizu staza. Više se ne plaća onaj glupavi depozit koji posle moraš da uzimaš natrag.
Sada regularno kupljen ski pas Važi i za noćnu stazu tj. ne mora posebno da se plaća noćno skijanje. Tu su i akcije pojedinih klubova pa su najmladjima omogućene besplatne dopunske atrakcije na snegu (što moram reći ipak nije zasluga Skijališta Srbije).

Sistem za veštačko osnežavanje je ipak sprečio da ova sezona totalno propadne. Novih par staza za početnike (KRST) su odlične (još uvek se ne koriste dovoljno) i omogućavaju izvesno rasterećenje kada je velika gužva. A vikendom je svakako bar duplo više naroda tamo, ako ne i troduplo. Staze su dobro pripremljene.

Primetio sam i da je čistije nego ranije, ali nisam siguran da li je to samo slučajnost.

Parking prostora sada ipak ima više nego ranije (ali ima i više automobila) mada opet i tu ima negativnih pojava.
Dosetili se ljudi da zaradjuju tako što zauzmu parking mesta svojim kolima sa registracijama KŠ, KV i slično pa su spremni da izadju za 1000 dinara. Nisam imao ništa protiv da platim nekome da mi ponese stvari, očisti sneg, stavi lance i sl. To čak smatram i pozitivnim stranama ove planine, ali ovo je već bezobrazluk i radije bih parkirao u Brzeću nego to da platim...

Ono što me ipak brine jeste tendencija koja važi za celokupni turizam u Srbiji, a koja se sastoji u tome da se svi novi kompleksi koje grade današnji investitori i tajkuni izvode isključivo kao neka ultra High klasa. Tako da je već danas vrlo teško pronaći normalan standardan smeštaj po pristupačnoj ceni. Mislim, ne žele svi turisti da imaju Djakuzi u dnevnoj sobi i trbušnu plesačicu ispred vrata, a takodje ne žele ni da im alternativa bude neka smrdljiva kolektivna rupa, već jednostavno da imaju mogućnost normalnog smeštaja po normalnim cenama. Koliko sam video, jedino još u JAT apartmanima je moguće zimovati po ceni od oko 300-400 EUR za apartman na 7 dana. Ovo ostalo već postaje preskupo i uskoro će skijanje biti rezervisano samo za tajkune. Uostalom već sada sam video daleko manje porodica sa decom nego ranijih godina.

To je medjutim deo jednog opšteg stanja društva a ne samo Kopaonika.

Takodje, na stazi Jezero sam video da se parking na kome se nalazi skoro 100 automobila već približio na 2 metra od ski lifta što je jako ružno kada skijate da vam pogled puca opet na automobile od kojih ste hteli da pobegnete bar na sekund...

       Srđan Popović

 

 

 

 


NAZAD