Tehnika KRAVINGA

Autor teksta:  Leonid Feldman

U situaciji ste da počnete s učenjem karving tehnike. Širom svijeta svi pričaju o tome jer na današnjim modernim skijama možete praviti zadivljujuće zavoje koje se čine kao super laki, a vas čine da se osjećate kao da letite. Zabavno je, lako i mnogo ćete propustiti ako ne pokušate. Da biste uspjeli na skijaškim padinama podrebne su vam dvije stvari: prave skije i prava tehnika.

Prvo nešto o skijama. Što je kraći radijus, vaši zavoji će biti u kraćem luku. Skije sa radijusom od sedam do četrnaest metara će vam pružiti mogućnost najveće pokretljivosti pri okretima.

Sad kad imate prave skije, vrijeme je da počnete! Kao prvo, stanite u položaj stopala razdvojenih u širini kukova ili čak i malo šire. Ovo probajte bez skija. Sada gurnite desnom rukom u stranu.Osjetićete kako se vaši kukovi (koji su ujedno i središnja tačka vaše težine) polagano kreću u istom pravcu.Sad pokušajte sve to isto, ali u lijevo! Osjetićete isto. Vježbajte ove pokrete ispred ogledala. Vidjet ćete da se pri tome jedna noga ispravlja, dok se druga istovremeno savija.

Naredni korak je da to sve pokušate na skijama. Otkrićete da se skije bukvalno valjaju s jednog unutarnjeg rubnika na drugi. Nadjite neku blagu padinu i ponavljajte ove vježbe.Šta se dogadja? Kada gurate desnu ruku, skretaćete desno i naravno kad gurate lijevu ruku prema vani, skretaćete lijevo. Sama radnja guranja ruku uzrokuje da se središnja tačka vaše tjelesne mase pomjera prema centru zaokreta i tako održava široki položaj vaših nogu stabilnim. Ne zaboravite da svi pokreti idu iz koljena i da vaši pokreti moraju biti mekani. Na taj način se povećava ugao pod kojim stoje potkoljenice.

Sada prebacite više težine na donju skiju. U tom položaju, dok ste na unutrašnjem rubniku donje skije, najveći pritisak se nalazi sa unutrašnje strane prednjeg dijela stopala, dakle sa strane nožnog palca. Sada, da biste napravili zavoj, pokušajte prenijeti pritisak na donjoj skiji sa unutarnje strane (palca) prema vanjskoj strani stopala (malom nožnom prstu), istovremeno gurajući ruku. Polagano gurajte koljena niz padinu. Primjer – idete u desno, više će težine biti na unutarnjem rubu lijeve noge (dakle na strani prednjeg dijela stopala), gurajte desnu ruku prema nazad. Sada prebacite koljena iz desnog u lijevi položaj mijenjajući ruku koju gurate prema nazad. Ne zaboravite da se pritisak na donjoj skiji mora prebaciti postepeno s unutarnje strane stopala prema vanjskoj, a istovremeno na gornjoj skiji prebacujete težinu s vanjskog dijela stopala na unutarnji. Ovi pokreti se moraju raditi simultano !!

Pokušajte zamisliti da skijate u prostoriji s niskim plafonom i da morate reducirati pokrete gore-dole. Koncentrirajte se na donji dio tijela koji će se “valjati” lijevo-desno ispod gornjeg dijela tijela koji ostaje stabilan. Dok pomjerate noge ispod tijela, one će stalno ponavljati pokrete ispravljanja i savijanja, kao kad ste radili vježbe ispred ogledala.

Čim ste krenuli u stranu, noga na unutarnjoj strani se savija omogućavajući tijelu da prebaci središnja tačku vaše tjelesne mase u pravcu središta zavoja.

Ukoliko radite kratke zavoje, vaše tijelo je uvijek okrenuto niz padinu, jer kraći zavoji zahtijevaju bržu izmjenu rubnika i jači ugao pod kojim stoje potkoljenice. Ramena, grudni koš i kukovi uvijek treba da su okrenuti ravno niz padinu. Osjetićete blago zatezanje u kukovima prilikom završetka svakog okreta. To je nešto što ne trebate namjerno činiti, do toga jednostavno dodje ukoliko držite kukove mirne i okrenute niz padinu.

Ukoliko radite široke, veleslalomske zavoje, gornji dio tijela treba da prati vrhove skija. Kad skije okreću, dopustite kukovima da ih prate i okreću istom brzinom. Držite opušteno kukove okrenute u pravcu kretanja. Stopite se sa skijama i osjetite kako klizite!

Sretno

Izvor: www.BHski.ba


Novi tekstovi o karvingu i skijama uopšte
    
- O karving skijanma i karving zaokretu >>>
     - Još detalja o geometriji "krarving" skija ! >>>
     - Detaljan pregled vrste skija i saveti za izbor >>> 
     - Carving - umetnost skijanja 
>>>

NAZAD