PRAVE SKIJE ZA VAŠ STIL

Strele na nogama

      Prvi sneg nas po pravilu podseća da je vreme da proverimo zimsku opremu a to su cipele, koje su pola godine u ormanu strpljivo čekale trenutak kada će opet zaškripati po snežnom pokrivaču i, naravno, skije. Prošle godine niste mogli da se odlučite za kupovinu novih. Jedan prijatelj se hvalio svojim "slalomašima" - kako samo seče - a drugi nije mogao da sakrije oduševljenje svojim skijama sa nešto većim radijusom, koje pri brzoj vožnji sjajno održavaju pravac u dužim krivinama.
      A kakve bi skije odgovarale vama koji volite rekreativni spust i uživanje na snežnim padinama, i ujedno želite da proverite da li ste još uvek onaj isti koji je u stanju da uz malo truda ovlada novim veštinama, odnosno novim tehnikama skijanja. Izbor u radnjama nije baš zadovoljavajući, mada će narednih meseci biti sajmova zimske opreme na kojima se ono što vam je potrebno može nabaviti jeftinije. To će vam i te kako dobro doći budući da cene u redovnoj prodaji ni u kom slučaju nisu niske, a osim toga, u veselom decembru očekuje vas još troškova. Predpostavimo da ste odlučili koliko novca ste spremni da odvojite za novi par skija i za vezove, i da sada treba još samo da itaberete pravi radijus i odgovarajuću veličinu skija. Da bi ste prilikom biranja bili naoružani najvećim mogućim brojem informacija i da biste bili što zadovoljniji izborom, časopis Men's Health je uz pomoć kolega iz Slovenije testirao skije namenjene rekreativnim skijašima sa većim zahtevima. Sa ekipom za testiranje u čijem sastavu su bili demonstratori skijanja i instruktori, krenuli smo na lednik, Meltaler glečer u Koruškoj, u Austriji.


Koje su za vas?

      Godinama je na većini domaćih skijaških terena za najvećeg frajera važio (ili je barem tako mislio) onaj ko je bele terene savladavao na takmičarskim skijama. Sa razvojem skija sa naglašenim bočnim lukom, takvog duvanja danas je sve manje, ali zato sve više raste svest o tome da skijanje za većinu može da bude vrlo prijatna relaksacija na otvorenom, a ne utrkivanje sa vlastitom senkom i sa "pacijentima" koji vam se sve vreme muvaju ispred nogu. Prilikom izbora skija više nije važna samo naša visina kojoj dodajemo 10 do 15 ili još bolje 20 centimetara samo da bismo imali najduže daske na terenu. Kada birate skije, morate prvo da priznate sebi kakvo je vaše skijaško umeće, kojom tehnikom vladate, po kakvim podlogama ćete pretežno voziti i koliko puta godišnje uopšte skijate. Pored toga, važna je i vaša telesna težina.
      A kako da se nakon kritičkog samoprocenjivanja snađete u velikoj ponudi skija koje se, ako pažljivo pogledate, međusobno razlikuju po širini vrhova, repova, srednjeg dela i po radijusu, a proizvođači su ih razvrstali u grupe kojih je toliko da im je teško popamtiti čak i imena? Da li vam više odgovaraju skije allroundcarver ili freerider? Najbolje je da ono što ste zaključili zapišete na parčetu papira. Tako se nećete navući kad vidite da neka grupa skija omogućava dostizanje velikih brzina, da se sjajno pokazuju na zahtevnim terenima itd. Ne zaboravite da ovim sportom ne zarađujete hleb i zato neka vam skije služe pre svega da na snegu uživate što je moguće više i da se relaksirate. Da bismo vam pomogli, pored testa skija donosimo i podrobniji opis osobina i namene skija pojedinih kategorija koji ćete naći na sledećoj strani.

Kakva je ponuda?
      Da li ste se prilikom razgledanja raznoraznih vrsta skija začuđeno pitali šta znači skiercross? Ne, ne bojte se, nije vas pregazilo vreme, jer te skije zaista predstavljaju novost. Prvi modeli proizvedeni su za učesnike jedne od najspektakularnijih takmičarskih disciplina na dve skije u poslednje vreme - skier-X (odnosno skiercross) za koju poznavaoci prognoziraju da će zbog svoje atraktivnosti za nekoliko godina postati popularnija od svetskog kupa u skijanju. Takimičenje se odvija na specijalnoj stazi, punoj oštrih zavoja, a u njemu ima i skokova. Na stazu se istovremeno otiskuje između 4 i 6 takmičara. Skije koje za muškarce treba da budu dugačke otprilike 175 centimetara, po geometriji su slične skijama za veleslalom (racecarver), mada im je radijus nešto manji tako da omogućavaju brzo i precizno savladavanje oštrih krivina i hupsera. Može se reći da nude zanimljivu mešavinu lude brzine i velikog uživanja u krivinama izvezenim kao da klizite po šinama. Naravno, nismo svi za to stvoreni. Među vama sigurno ima mnogo onih koji uživaju u srednje brzom krstarenju sa raširenim skijama, lakoći prebacivanja sa jednog ruba na drugi i, naravno, da pritom i dalje imate utisak da ste u zavoju kao na šinama.

Za bolju polovinu
      Proizvođači, naravno, nisu zaboravili na nežniji pol pa su i ove sezone ponudili modele "lady". Nešto su lakši i mekši, a boje i dizajn odgovaraju najnovijim modnim zahtevima, tako da će vaša izabranica biti elegantna na stazi, a i uživaće u skijanju.

Brzina i teren
      Izbor najadekvatnijih skija najviše zavisi od toga kojom brzinom skijate i na kakvom terenu. Ako, na primer, najradije skijate srednjom brzinom i najčešće na dobro uređenim stazama, onda vam najviše odgovaraju skije iz grupe allroundcarver. Za vožnju po terenima prekrivenim pršićem, daleko od civilizacije, najpogodnije su skije ekstremni freerider.

Bezbednost
      Pre nego što se sa novini skijama otisnete niz snežnu padinu, da vas podsetimo na još neke važne stvari. Ako planirate zimski odmor u inostranstvu, treba da znate da je u Evropskoj Uniji već izvesno vreme na snazi zakon o bezbednosti na skijaškim terenima koji predviđa i stroge kazne za prekršioce. Verovatno će svako od vas barem donekle odahnuti, s obzirom na to da će se kažnjavati i neprimerena brzina, odnosno divljanje na stazi, što treba da doprinese povećanju bezbednosti na inače pretrpanim skijalištima. Uprkos tome, ne zaboravite da morate pre svega sami da brinete o svojoj bezbednosti. Karving skije svakako omogućavaju veliko uživanje u vožnji, ali zbog svojih osobina, naročito ako ne vladamo do kraja tehnikom i skijama, mogu da budu i nepredvidive. Koliko juče ljutili smo se na bezobzirne vozače skiborda koji ne vode računa o drugima. A danas je podjednako nepažljiv svaki karver koji "seče" krivinu od 360 stepeni. Statistika (nadamo se da to još niste iskusili na vlastitoj koži) nam govori i da povrede mogu biti vrlo teške. Zato ima sve više skijaša koji bele padine savladavaju sa kacigom na glavi, bez obzira na to da li skijaju manjom ili većom brzinom. Savetujemo vam da i sami razmislite o kupovini kacige. I još nešto: pre nego što napravite prve krivine na snegu ove sezone, pročitajte 10 međunarodnih pravila FIS-a o bezbednosti na Skijaškim terenima.

   Tekst: Matvež Korođec i Mojca Jamnik
  
Magazin: Men's Health, decembar 2004


PRAVE SKIJE ZA VAŠ STIL

Prilikom izbora skija treba pre svega da imate u vidu brzinu i teren na kom obično skijate. Ako, recimo, najčešće skijate na dobro uređenim stazama i to srednjom brzinom, onda su za vas naj­pogodnije allroundcarver skije. Za skijanje po pršiću, daleko od civilizacije, najbolje su skije extremni freerider.


PREGLED VRSTA SKIJA

RACECARVER

Skije za velike brzine i duge carving zavoje
Osobine:
Skije sa radijusom između 16 i 20 metara i obaveznim elementima za amortizovanje odlikuju se dugim  i po ivicama izvedenim zavojima.
Zahtevnost staze:
najbolje se snalaze na dobro uređenim stazama, a na drugačijim terenima vožnja postaje komplikovanija.
Brzina:
velika do vrlo velka.
Namena:
Za sportske
ljubitelje brzina koji vole duge krivine.
 

SLALOMCARVER

Za ekstremne nagibe
Osobine: Zahvaljujući ekstremno naglašenom bočnom luku i skromnoj dužini omogućavaju zavoje manjih radijusa i pri tom najveći nagib.
Zahtevnost staze:
na srednje srednje strmim i tvrdim stazama pokazuju sve sjoje pirednosti. Nisu pogodne za izlete van uređenih terena.
Brzina:
velika
Namena: za tehnički dobro potko
vane skijaše u odličnoj formi
 

SKIERCROSS

Karving skije sa mišićima
Osobine:
Spadaju u kategoriju koja je negde na sredini između modela racecarver za veoma brzu vožnju i slalomskih skija za ekstremne zavoje. Veoma su svestrane kada je u pitanju sportski karving na uređenin i stazama.
Zahtevnost
staze:
dobro se pokazuju pre svega na uređenim stazama, mekim ili tvrdim.
Brzina: velika, jer tek tada dolaze do izražaja sve njihove osobine.
Namena: za supersportske
zaljubljenike u karving.
 

ALLROUND CARVER

Beskrajna lakoća karvinga
Osobine: Već im samo ime govori o mnogobrojnim voznim osobinama. Geometrija, slična skijama za slolom i precizna krajnja usklađenost ne dozvoljavaju ništa drugo osim uživanja u karvlngu bez većeg napora
Zahtevnost
staze:
tvrde ili meke. ravne ili pune izbočina.
Brzina:
srednja,
Namena:
za one koji uživaju i sportskom skijanju i za zaljubljenike u karving koji žele da uživaju bez većeg napora.
 

EASY CARVER

Lifestyle za početnika
Osobine: Veoma su jednostavne za vožnju. Njihova nova geometrija omogućava i onima koji tek stupaju u svet karvinga da uspešno izvode zavoje.
Zahtevnost
staze:
najpogodnije su za blago do srednje strme staze.
Brzina:
mala do srednja, a kod većih brzina njihova mekoća doći će do punog izražaja.
Namena:
za početnike i povremene skijaše kojima je najvažnija zabava na skijama.
 

ALLMOUNTAIN

Najbolje iz dva sveta
Osobine: Karving osobine modela racecarver kombinovane sa freeriderskom pogodnošću za različite terene.
Zahtevnost
staze:
bez obzira da li su u pitanju tvrde staze ili mekan pršić, ove skije se uvek odlično pokazuju.
Brzina:
srednja do velika
Namena:
pouzdane su na različitim stazama i odgovara im svaka promena. U teškim ustavima? To se traži!
 

FREERIDER

Na planini...
Osobine: To su široke skije, pogodne pre svega za prostrane padine izvan uređenih staza mada i na takvim stazama omogućavaju zadovoljavajuću vožnju.
Zahtevnost
staze:
izvan uređenih skijališta, a teren treba da bude pokriven pršićem ili pokoricom.
Brzina:
velika.
Namena:
za freeridere koji imaju samo jedan par skija za celu sezonu i koji se, kada je vreme loše, radije vraćaju uređenim stazama nego da presede u domu.
 

EXTREM-FREERIDER

Debeljuca za pršić
Osobine: Izrazito široke skiie sa velikim radijusom zavoja nude vrhunski užitak izvan civilizovanih skijališta. Biramo malo duže skije.
Zahtevnost
staze:
enormna širina omogućava spust na praktično svakoj padini na kojoj se nađete. Na uređenim stazama potpuno su beskorisne.
Brzina:
velika, zavisno od podloge.
Namena:
za rutinirane, tehnički dobro potkovane sklijaše u odličnoj formi.


Novi tekstovi o karvingu i skijama uopšte
    
- O karving skijanma i karving zaokretu >>>
     - Još detalja o geometriji "karving" skija ! >>>
     - Detaljan pregled vrste skija i saveti za izbor >>> 
     - Carving - umetnost skijanja 
>>>
     - Tehnika karvinga   >>>

NAZAD