FIS Svetski kup u alpskom skijanju
2009/2010

FIS                                 Najnovije sportske vesti

FIS takmičenje u alpskom skijanju se dele na pet disciplina. Pravila i konfiguracija trke su ista i za muškarce i žene, ali je naizraženija razlika u dužinama staza. Spust
Trke u spustu su dizajnirane tako da budu najduže, a ujedno iz skijaša izvlače najveću brzinu. Svako takmičenje u spustu se sastoji od samo jedne trke i skijaš koji zabeleži najbolje vreme dolazi do trijumfa.
Slalom
Slalom trke su tradicionalno najkraće i sastoje se od prolaska kroz uske krivine i kapije. Staza je tokom obe vožnje ista, dok se pozicije kapija menjaju. Plasman iz prve vožnje u drugu ostvaruje 30 najboljih skijaša, a do trijumfa dolazi takmičar sa najboljim zbirom vremena iz obe vožnje.
Veleslalom
Trke veleslaloma su veoma slične slalomu, ali se razlikuju po manjem broju kapija i širim krivinama. Kao i slalomu plasman u drugu vožnju ostvaruje 30 najboljih takmičara, a do pobede dolazi skijaš sa najboljim ukupnim vremenom, odnosno sabiranjem vremena iz obe vožnje.
Superveleslalom
Superveleslalom se vozi na stazi koja je kraća od one za spust, ali duža od one za veleslalom. Trka se vozi između kapija, kao u veleslalomu, ali sa manje krivina i pri većim brzinama, kao pri spustu. Trka se sastoji od samo jedne vožnje, a skijašima nisu dozvoljeni treninzi u punoj brzini pre starta.
Superkombinacija
Superkombinacija je disciplina koja se sastoji iz jedne slalomske trke i ili spusta ili superveleslaloma, a vremena se sabiraju i najbrže vreme određuje pobednika. I spust i slalom u okviru superkombinacije se voze na kraćoj stazi u odnosu na standardna takmičenja u tim disciplinama.

Rezultati i dešavanja na FIS Svetskom kupu u sezoni 2009/2010

FIS

Finale FIS Svetskog kupa 2010
     0
9.-14.03.2010. Garmisch Partenkirchen, GER. - Finale Svetskog kupa za ovu sezonu se održava u Garmišu. U četiri dana skijaši će, kao i skijašice, prvo voziti spust, a potom veleslalom, superveleslalom i spust. Za 14. mart je zakazano revijalno takmičenje timova u kojima će učestvovati i skijaši i skijašice. Sve trke, osim slaloma, voze se na čuvenoj stazi Kandahar.

Datum Disciplina Staza Pol Kategorija
09.03.2010 Downhill Kandahar M TRA
09.03.2010 Downhill Kandahar L TRA
10.03.2010 Downhill Kandahar M WC
10.03.2010 Downhill Kandahar L WC
11.03.2010 Super G Kandahar M WC
11.03.2010 Giant Slalom Kandahar L WC
12.03.2010 Giant Slalom Kandahar M WC
12.03.2010 Super G Kandahar L WC
13.03.2010 Slalom Gudiberg M WC
13.03.2010 Slalom Gudiberg L WC
14.03.2010 Team Kandahar M NGP

  

Erik Gaj najbrži u superveleslalomu u Kvitfjelu
     07.03.2010.
Kanađanin Erik Gaj pobednik je pretposlednjeg superveleslaloma sezone koji je u okvoru Svetskog kupa održan u norveškom Kvitfjelu. Gaj je do prvog trijumfa posle više od tri godine, ujedno drugog u karijeri, došao u vremenu 1:31.95 minuta, ispred Austrijanca Hanesa Rajhelta, dok su domaći skijaš Aksela Lunda Svindala i Tomas Grinenfelder podelili treće mesto. Rajhelt je na kraju imao za dve stotinke slabije vreme, dok su Svidanl i Grinenfelder imali zaostatak od 31 stotinke.
     Tokom gotovo cele trke u vođstvu se nalazio Rajhelt, a kada je na stazu izašao pobednik subotnjeg spusta Didije Kuš mnogi su očekivali da će upravo on nadmašiti Austrijanca. Uprkos dobrom startu i prednosti od skoro sekunde na polovini staze Švajcarac je u poslednjem delu pogrešio, promašio kapiju i ostao bez plasmana.
     Ipak, upravo Gaj je bio taj koji je jedini uspeo da pretekne Rajhelta. Kanađanin, koji je u subotu bio deveti u spustu, je na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru bio peti u toj disciplini, a isti plasman ostvario je i u superveleslalomu.
     „Očigledno je da bih želeo da sam ovakav rezultat ostvario na Olimpijskim igrama, ali nekad imaš sreće, a nekad ne. Mi, Kanađani, smo bili pod velikim pritiskom, mnogo se od nas očekivalo na Visleru“, rekao je Gaj.
     Iza Gaja, Rajhlta, Svindala i Grinenfelera na pretposlednjem superveleslalomu sezone našli su se redom Austrijanci Mario Šrajber, Mihael Valhofer, Karlo Janka iz Švajcarske i Šveđanin Patrik Jerbin, dok su Kristof Inerhofer iz Italije i Slovenac Ales Goza podeleili deveto mesto.

Austrijanac Benjamin Rajh nalazi se na čelu generalnog plasmana Svetkog kupa sa 1019 bodova, 46 više od drugoplasiranog Janke, pred finale sezone koje će biti održano u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu. U poretku superveleslaloma prvi je Valhofer sa 300 bodova, dok je Svindal drugi sa 254.

Svetski kup se nastavlja 10. marta u Garmišu, a u u četiri dana skijaši će, kao i skijašice, prvo voziti spust, a potom veleslalom, superveleslalom i spust. Za 14. mart je zakazano revijalno takmičenje timova u kojima će učestvovati i skijaši i skijašice.

Rezultati superveleslaloma u Kvitfjelu:
1. Erik Gaj (Kanada) 1:31.95
2. Hanes Rajhelt (Austrija) + 0.02
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.31
3. Tobijas Grinenfelder (Švajcarska) + 0.31
5. Mario Šrajber (Austrija) + 0.32
6. Mihael Valhofer (Austrija) + 0.48
7. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.51
8. Patrik Jerbin (Švedska) + 0.62
9. Kristof Inerhofer (Italija) + 0.77
9. Ales Gorza (Slovenija) + 0.77

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Mihael Valhofer (Austrija) 300
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 251
3. Erik Gaj (Kanada) 231
4. Benjamin Rajh (Austrija) 170
5. Karlo Janka (Švajcarska) 168
6. Mario Šrajber (Austrija) 167

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Benjamin Rajh (Austrija) 1019
2. Karlo Janka (Švajcarska) 973
3. Didije Kuš (Švajcarska) 846
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 801
5. Marsel Hiršer (Austrija) 675
6. Ivica Kostelić (Hrvatska) 644

    

Pobeda Žisinove u Kran Montani
     07.03.2010.
Švajcarkinja Dominik Žisin trjumfovala je na pretposlednjem superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u švajcarskoj Kran Montani. Žisinova je do treće pobede u karijeri, a prve ove sezone, došla u vremenu 1:24.14 minuta, s 15 stotinki prednosti odnosu na Lindzi Von. Amerikanka je još na prethodnoj trci superveleslaloma obezbedila mali Kristalni globus u toj disciplini, a na trećem stepeniku pobedničkog postolja u švajcarskom ski centru popela se njena sunarodnica Džulija Mankuzo.
     Samo dan ranije, kada je Vonova u spustu obezbedila svoj treći Globus u ovogodišnjem Svetskom kupu, Žisinova je imala loš nastup i razmišljala je da propusti superveleslalom. Ipak, na njenu sreću izašla je na stazu i došla je do svog prvog trijumfa posle više od godinu dana.
     „Ne mogu da verujem. U subotu sam odskijala najgori spust karijere i razmišljala sam da li uopšte vredi da startujem u superveleslalomu. Ali, ja sam borac i rekla sam sebi da ne mogu da pobedim vetar, ali i da nemam šta da izgubim. Superveleslalom nije disciplina u kojoj sam najbolja, ali je neverovatno što sam došla do pobede i to pred svojim navijačima“, rekla je Žisinova.
     Upravo Žisinova je onemogućila Vonovu da dođe do 11. pobede ove sezone, ali i 33. ukupno, kojom bi izjednačila američki rekordni broj trijumfa u Svetskom kupu. Ipak, Amerikanka je povećala svoju prednost u borbi za veliki Kristalni globus u odnosu na najveću rivalku Nemicu Mariju Riš, koja je nedeljnu trku zaršila kao osma. Pred poslednje četiri trke sezone, koje će tokom naredne nedelje biti održane u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu, Vonova ima 245 bodova više od Rišove.
     Iza tri najbolje plasirane na pretposlednjem superveleslalomu sezone našle su se domaća skijašica Nađa Stajger, Francuskinja Ingrid Žakemo, Tina Maze iz Slovenije, Šveđanka Anja Peršon, Rišova, Mari Maršan-Arvije iz Francuske i Austrijanka Elizabet Gergl.
     Svetski kup u konkurenciji žena se nastavlja 10. marta u Garmišu. U četiri dana skijašice će prvo voziti spust, a potom veleslalom, superveleslalom i spust. Za 14. mart je zakazano revijalno takmičenje timova u kojima će učestvovati i skijaši i skijašice.

Rezultati superveleslaloma u Kran Montani:
1. Dominik Žisin (Švajcarska) 1:24.14
2. Lindzi Von (SAD) + 0.15
3. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.38
4. Nađa Stajger (Švajcarska) + 0.42
5. Ingrid Žakemo (Francuska) + 0.60
6. Tina Maze (Slovenija) + 0.67
7. Anja Peršon (Švedska) + 0.68
8. Marija Riš (Nemačka) + 0.70
9. Mari Maršan-Arvije (Francuska) + 0.87
10. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.91

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SD) 520
2. Andrea Fišbaher (Austrija) 239
3. Fabijen Zuter (Švajcarska) 234
4. Nađa Stajger (Švajcarska) 231
5. Elizabet Gergl (Austrija) 220
6. Ingrid Žakemo (Francuska) 206

    

  

Kušu Kristalni globus u spustu 
     06.03.2010.
Švajcarac Didije Kuš trijumfom u spustu održanom u norveškom Kvitfjelu došao je do malog Kristalnog globusa u toj disciplini. Kuš je u norveškom ski centru trijumfovao u vremenu od 1:45.98 minuta, s prednošću od 47 stotinki u odnosu na miljenika domaće publike Aksela Lunda Svindala, dok je treće mesto zauzeo Austrijanac Klaus Krel. Švajcarac je titulu obezbedio trku pre kraja jer je njegov sunarodnik i glavni konkurent Karlo Janka zauzeo šesto mesto.
     Titula šampiona ovogodišnjeg Svetskog kupa u spustu je za Kuša treća u karijeri, pošto je u toj disciplini trijumfovao i 2007. i 2008. godine. Švajcarac je poršle godine osvojio mali Kristalni globus u veleslalomu.
     Iza prve trojice u Kvitfjelu našli su se Šveđanin Hans Olson, Andrej Sporn iz Slovenije, Janka, Austrijanac Mario Šrajber i Marko Hihel iz Lihtenštajna, dok su prvu petoricu kompletirali Kanađanin Erik Guaj na devetom mestu, Hans Gruger iz Austrije i Verner Hel iz Italije, koji su podelili desetu poziciju. Prošlogodišnji šampion Svetskog kupa u spustu Austrijanac Mihael Valhofer zauzeo je tek 15. što mu je bilo dovoljno da se zadrži na petom mestu u plasmanu te discipline.
     Zahvaljujući šestom mestu Janka je uspeo da se primakne na 70 bodova od Austrijanca Benjamina Rajha, koji se nalazi na prvom mestu u generalnom plasmanu Svetskog kupa. U poretku spusta Kuš je, trku pre kraja, prvi sa 496 bodova, ispred Janke sa 348.
     Takmičenje u Kvitfjelu se nastavlja u nedelju, kada je na programu superveleslalom, dok je naredni spust, ujedno poslednji ov sezone, zakazan za 10. mart u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu.

Rezultati spusta u Kvitfjelu:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 1:45.98
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.47
3. Klaus Krel (Austrija) + 0.57
4. Hans Olson (Švedska) + 0.71
5. Andrej Sporn (Slovenija) + 0.76
6. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.86
7. Mario Šrajber (Austrija) + 0.91
8. Marko Bihel (Lihtenštajn) + 1.01
9. Erik Guaj (Kanada) + 1.02
10. Hans Gruger (Austrija) + 1.10
10. Verner Hel (Italija) + 1.10

Generalni plasman spusta:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 496
2. Karlo Janka (Švajcarska) 348
3. Verner Hel (Italija) 252
4. Manuel Ozborn-Paradi (Kanada) 245
5. Mihael Valhofer (Austrija) 231
6. Aksel Lund Svindal (Norveška) 226

  

Vonovoj pobeda i Globus u spustu
     06.03.2010.
Samo dan pošto je osvojila mali Kristalni globus u superkombinaciji Amerikanka Lindzi Von je došla i do titule pobednice Svetskog kupa u spustu. Vonova je u petak osvojila svoj drugi Globus sezone, pošto je prethodno osvojila i titulu u superveleslalomu, a do trofeja u spustu je došla zahvaljujući trijumfu u vremenu od 1:35.26 minuta u švajcarskoj Kran Montani. Drugo mesto, sa zaostatkom od samo jedne stotinke zauzela je Italijanka Johana Šnerf, ispred Švajcarkinje Marijane Abderalden.
     Amerikanki je to bila šesta pobeda na sedmoj trci u spustu u ovogodišnjem Svetskom kupu, a poslednje takmičenje sezone u toj disciplini na programu je naredne srede u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu. Vonovoj je to treći Globus u spustu, a ona je, takođe, na Igrama u Vankuveru osvojila zlato toj disciplini. Uz to se trenutno nalazi veoma blizu i osvajanju velikog Kristalnog globusa.
     Pred spust u Kran Montani Vonova je imala više od 100 bodova prednosti u plasmanu te discipline ispred Nemice Marije Riš, dvostruke olimpijske šampionke iz Vankuvera, koja je ujedno jedina pored šampionke ove sezone trijumfovala u spustu. Amerikanka je na stazu u subotnjoj trci izašla pre velike rivalke i ostvarila je najbolje vreme, a Rišova je potom za 64 stotinke bila sporija. Tada je usledilo slavlje Vonove, koja pred trku u Garmišu ima nedostižnih 189 bodova u plasmanu spusta.
     Ipak, zatim su usledila iznenađenja kada je prvo Šnarfova došla na samo stotinku od Vonove, a potom su se Abderaldenova, Slovenka Marusa Ferk i Viktorija Rebensburg iz Nemačke, olimpijska šampionka u veleslalomu, smestile između njih dve i Rišovu pomerile na tek šesto mesto. Prvih deset na pretposlednjem spustu sezone kompletirale su Italijanka Lucija Rećija, Regina Mader iz Austrije, Švajcarkinja Nađa Kamer i Danijela Merigeti iz Italija.
    Takmičenje u Kran Montani se završava u nedelju, za kada je zakazan superveleslalom.

    Rezultati spusta u Kran Montani:
1. Lindzi Von (SAD) 1:35.26
2. Johana Šnarf (Italija) + 0.01
3. Marijana Abderalden (Švajcarska) + 0.38
4. Marusa Ferk (Slovenija) + 0.39
5. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 0.61
6. Marija Riš (Nemačka) + 0.64
7. Lucija Rećija (Italija) + 0.67
8. Regina Mader (Austrija) + 0.93
9. Nađa Kamer (Švajcarska) + 0.98
10. Danijela Merigeti (Italija) + 1.05

  

Globus za Vonovu u superkombinaciji
     05.03.2010.
Amerikanka Lindzi Von osvojila je mali Kristalni globus u superkombinaciji pošto je poslednja trka u toj disciplini otkazana zbog jakog vetra u Kran Montani. Vonovoj je to drugi globus u ovogodišnjem Svetskom kupu pošto je već obezbedila titulu u superveleslalomu. Olimpijska šampionka u spustu, takođe, trenutno vodi u generalnom plasmanu te discipline, ali i prestižnog takmičenja.
     Organizatori takmičenja u švajcarskoj Krans Montani su više više puta pomerali vreme starta trke zbog jakog vetra, ali na kraju nisu imali drugo rešenje osim odlaganja.  Pošto se sezona u Svetskom kupu završava već narednog vikenda slobodnih termina za održavanje nove trke nije bilo pa su organizatori mislili da se subotnji spust boduje i za tu disciplinu i za superkombinaciju, a da se potom održi skraćeni slalom. Od te ideje su odustali jer se vođe timova nisu složili sa takvom odlukom.
     U Kran Montani će u subotu biti održan spust, dok je superveleslalom na programu u nedelju.

Generalni plasman superkombinacije:
1. Lindzi Von (SAD) 160
2. Anja Peršon (Švedska) 150
3. Mihaela Kirhgaser (Austrija) 130
4. Elizabet Gergl (Austrija) 110
5. Marija Riš (Nemačka) 80
6. Fabijen Zuter (Švajcarska) 60

  

FIS Svetski kup - Het-trik Vonove u Haus im Enstalu    Izvor: B92.net
     09.01.2010. - Posle dve pobede u spustu Amerikanka Lindzi Von je zaokružila takmičenje u austrijskom Haus im Enstalu trijufmom u superveleslalomu. Aktuelna osvajačica Svetskog kupa je do treće pobede u tri dana stigla u vremenu od 1:26.69 minuta, i za 53 stotinki je nadmašila Šveđanku Anju Peršon. Treće mesto na trećem superveleslalomu sezone pobedile su Italijanka Nađa Fankini i Marliz Šild iz Austrije, koje su imale 85 stotinki zaostatka u odnosu na pobednicu.
     Peršonova i dve trećeplasirane su ujedno jedine imale do jedne sekunde slabije vreme od Vonove, dok je njega glavna konkurentkinja u borbi za veliki Kristalni globus Nemica Marija Riš bila 26. posle greške koju je napravila tokom trke.
     Peto mesto u austrijskom ski centru zauzela je još jedna Austrijanka Andrea Fišbaher, ispred dve Švajcarkinje Andree Detling i Nađe Kamer, sunarodnice Ane Feninger, još jedne švajcarske skijašice Nađe Stajger i Amerikanke Džulije Mankuzo.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Vonova sa 894 boda, čak 192 više od Rišove, dok je Austrijanka Katrin Cetel treća sa 569. Amerikanka je prva i u poretku superveleslaloma sa 240 bodova, ispred Stajgerove koja ima 145.
     Svetski kup u konkurenciji žena se nastavlja u austrijskom Flahauu slalomom 12. januar, dok je naredni superveleslalom zakazan za 22. januar u Kortini d’Ampeco u Italiji.

Rezultati superveleslaloma u Haus im Enstalu:
1. Lindzi Von (SAD) 1:26.69
2. Anja Peršon (Švedska) + 0.53
3. Nađa Fankini (Italija) + 0.85
3. Marliz Šild (Austrija) + 0.85
5. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.17
6. Andrea Detling (Švajcarska) + 1.45
7. Nađa Kamer (Švajcarska) + 1.52
8. Ana Feninger (Austrija) + 1.57
9. Nađa Stajger (Švajcarska) + 1.72
10. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.76

   

FIS

U nastavku FIS Svetskog kupa 
     -
Svetski kup u alpskom skijanju u konkurenciji muškaraca nastavlja se u Vengenu, takođe u Švajcarskoj 15. januara, kada je na programu superkombinacija. Dan kasnije se vozi spust, dok je za nedelju zakazan naredni slalom.
     -
Svetski kup
u alpskom skijanju u konkurenciji žena se nastavlja u austrijskom Flahauu slalomom 12. januar, dok je naredni superveleslalom zakazan za 22. januar u Kortini d’Ampeco u Italiji.
     -
Svetski kup u ski skokovima nastavlja se 16. januara u japanskom Saporou, gde će biti održana dva takmičenja u individualnim skokovima.

  

FIS Svetski kup - Pobeda Žilijena Lizerua u slalomu u Adelbodenu    Izvor: B92.net
     09.01.2010. -
Francuz Žilijen Lizeru pobednik je četvrtog slaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u švajcarskom Adelbodenu. Lizeru, koji je posle prve runde bio tek 12, do trijumfa je došao ukupnim vremenom od 1:51.88 minuta, ispred Austrijanca Marsela Hiršera, koji je imao zaostatak od 34 stotinke, dok je treće mesto zauzeo Ivica Kostelić iz Hrvatske.
     Pored Hiršera i Kostelića jedino je vodeći u Svetskom kupu Austrijanac Benjamin Rajh zaostatak manji od jedne sekunde, a ujedno je ostvario najbolji plasman od trojice najboljih posle prve runde na četvrtom mestu. Vodeći posle prve runde Matijas Hargin na kraju je bio peti, dok Rajhov sunarodnik Rajnfrid Herbst nije uspeo da završi drugu trku.
     Iza prve petorice u švajcarskom ski centru sledili su domaći takmičar Mark Đini, Urs Imboden iz Moldavije i Francuz Stiv Misilije, dok su prvu desetoricu na četvrtom slalomu sezone kompletirali Mitja Valenčić iz Slovenije i Švajcarac Silvan Curbrigen.
     Tokom takmičenja u Adelbodenu trebalo je da bude održan i veleslalom. Trka u disciplini je u subotu počela uprkos lošim vremenskim uslovima, a kada je magla postala gusta takmičenje je prekinuto. Iako su organizatori pokušali da nađu način da trka bude nastavljena u subotu, a potom i u nedelju posle slaloma, to nije bilo moguće, a još uvek nije poznato da li će ona biti održana u novom terminu.
     Rajh vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 639 bodova, ispred Švajcarca Karla Janke koji ima 577. U poretku slaloma prvi je Herbst sa 245 bodova, četiri više od Lizerua.
     Svetski kup u konkurenciji muškaraca nastavlja se u Vengenu, takođe u Švajcarskoj 15. januara, kada je na programu superkombinacija. Dan kasnije se vozi spust, dok je za nedelju zakazan naredni slalom.

Rezultati slaloma u Adelbodenu:
1. Žilijen Lizeru (Francuska) 1:51.88
2. Marsel Hiršer (Austrija) + 0.34
3. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.80
4. Benjamin Rajh (Austrija) + 0.82
5. Matijas Hargin (Švedska) + 1.11
6. Mark Đini (Švajcarska) + 1.18
7. Urs Imboden (Moldavija) + 1.37
8. Stiv Misilije (Francuska) + 1.62
9. Mitja Valenčić (Slovenija) + 1.75
10. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 1.93

   

FIS Svetski kup - Lindzi Von ponovo dominantna    Izvor: B92.net
     09.01.2010. -  Amerinka Lindzi Von drugi put u dva dana trijumfovala‚ je na takmičenju u spustu koje je u okviru Svetskog kupa održan u austrijskom Haus im Enstalu. Aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa je trijumfovala u vremenu od 1:09.12 minuta, za 14 stotinki bržim od onog koji je ostvarila Švajcarkinja Nađa Kamer, dok je treće mesto zauzela Ingrid Žakemo iz Francuske.
     Četvrta na četvrtom spustu sezone bila je još jedna Francuskinja Marion Rolan, ispred Šveđanke Anje Peršon, Nađe Stajger iz Švajcarske i Nemice Marije Riš, dok su prvih deset kompletirale Danijela Merigeti iz Italije, Amerikanka Stejsi Kuk i Kanađanka Brit Janik.
     Novim trijumfom u spustu Vonova je povećala svoju prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Amerikanka sada ima 794 boda, dok je Marija Riš druga sa 695. U poretku spusta aktuelna osvajačica Svetskog kupa ima maksimalnih 400 bodova, dok je Nemica druga sa 236.

Rezultati spusta u Haus im Enstalu:
1. Lindzi Von (SAD) 1:09.12
2. Nađa Kamer (Švajcarska) + 0.14
3. Ingrid Žakemo (Francuska) + 0.16
4. Marion Rolan (Francuska) + 0.35
5. Anja Peršon (Švedska) + 0.40
6. Nađa Stajger (Švajcarska) + 0.42
7. Marija Riš (Nemačka) + 0.46
8. Danijela Merigeti (Italija) + 0.54
9. Stejsi Kuk (SAD) + 0.56
10. Brit Janik (Kanada) + 0.69

6. Nađa Kamer (Švajcarska) 127

   

FIS Svetski kup - Otkazan veleslalom u Adelbodenu    Izvor: B92.net
     09.01.2010. -
Peti veleslalom sezone u konkurenciji muškaraca, koji je trebalo da bude održan u švajcarskom Adelbodenu u okviru Svetskog kupa, otkazan je zbog magle. Uprkos magli organizatori takmičenja u švajcarskom ski centru su odlučili da takmičenje može da počne, ali je ono prekinuto kada je 58 takmičara od 66 završilo prvu vožnju i kada je magla postala veoma gusta. Organizatori su mislili da sačekaju da se magla raziđe, ali su posle dugog čekanja odlučili da u potpunosti prekinu takmičenje.
     U trenutku prekida u vođstvu se nalazio Italijan Davide Simončeli, ispred Marsela Hiršera iz Austrije i Hrvata Ivice Kostelića.
      Takmičenje u Adelbodenu trebalo bi da se nastavi u nedelju, kada je na programu slalom. Postoji mogućnost da veleslalom bude nastavljem po završetku te trke, ali će to biti poznato u nedelju.

   

Lindzi Von pobednica trećeg spusta sezone  Izvor: B92.net
     06.01.2009. - Aktuelna osvajačica Svetskog kupa Lindzi Von pobednica je trećeg spusta sezone koji je održan u austrijskom Haus im Enstalu. Amerikanka je do treće pobede u toj diciplini ove sezone, u trci koja je menjala otkazano takmičenje u francuskom Val d’Izeru, došla je u vremenu od 1:38.84 minuta, kojim je za 35 stotinki bila brža od Šveđanke Anje Peršon. Treće mesto zauzela je Marija Riš iz Nemačke, sa 39 stotinki slabijim rezultatom od pobednice.
     Iza tri najbolje plasirane našla se Italijanka Nađa Fankini, ispred dve francuske skijašice Marion Rolan i Mari Maršan-Arvije, Danijele Barigeti iz Italije i domaće takmičarke Andree Fišbaher. Među prvih deset u austrijskom ski centru plasirale su se i Nađa Kamer iz Švajcarske i Kanađanka Emili Brajdon.
     Zahvaljujući pobedi Vonova se vratila u vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 694 boda, 35 više od Rišove. Amerikanka je dominantna u poretku spusta sa maksimalnih 300 bodova, dok je Nemica druga sa 200.
    Takmičenje u Haus im Enstalu se nastavlja u subotu, kada je na programu četvrti spust sezone, dok je za nedelju zakazan superveleslalom.

Rezultati spusta u Haus im Enstalu:
1. Lindzi Von (SAD) 1:38.84
2. Anja Peršon (Švedska) + 0.35
3. Marija Riš (Nemačka) + 0.39
4. Nađa Fankini (Italija) + 0.84
5. Marion Rolan (Francuska) + 0.94
6. Mari Maršan-Arvije (Francuska) + 0.96
6. Danijela Barigeti (Italija) + 0.96
8. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.21
9. Nađa Kamer (Švajcarska) + 1.26
10. Emili Brajdon (Kanada) + 1.55

   

FIS Svetski kup na Sljemenu  Izvor: B92.net
     06.01.2009. - Prvenac Racolija na Sljemenu
     Italijanski skijaš Đulijano Racoli pobednik je trećeg slaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan na zagrebačkom Sljemenu. Italijan je do prvog trijumfa u karijeri u Svetskom kupu stigao pošto je posle dve vožnje ostvario najbolje vreme od 1:50.00 minuta. Za potpuno slavlje Italijana pobrinuo se Manfred Melg, koji je zauzeo drugo mesto sa 23 stotinke zaostatka, dok je treći bio Francuz Žilijen Lizeru, koji je imao 49 stotinki slabije vreme od pobednika.
     Racoli je nakon prve trke bio drugi sa 64 stotinke zaostatka za Rajnfridom Herbstom, ali je u drugoj vožnji skijao fantastično i na najbolji mogući način iskoristio brojne greške Austrijanca. Iako se, posle prve trke, činilo da niko neće uspeti da nadmaši Herbsta, Austrijanac na kraju nije uspeo da sačuva veliku prednost. On je u drugoj vožnji jedva izbegao pad u gornjem delu staze, što mu je vidno poremetilo ritam, pa do kraja staze nije uspeo da popravi svoje vreme, zbog čega se na kraju i nije našao na pobedničkom postolju.
     "Ovo je neverovatno, oduševila me je atmosfera oko staze, ljudi su zaista fantastično bodrili sve skijaše. Presrećan sam", rekao je Racoli, nakon prve pobede u Svetskom kupu.
     Iza prve trojice u Zagrebu se našao Mitja Valenčić iz Slovenije, ispred Herbsta, Kanađanina Majkla Janika, Matijasa Hargina iz Švedske i Austrijanca Marija Mata, dok su prvu desetoricu kompletirali Feliks Nojrojter iz Nemačke i Francuz Stiv Misilije.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Austrijanac Benjamin Rajh, koji je na Sljemenu bio 11, sa 589 bodova, 12 više od Karla Janke iz Švajcarske, koji nije ni učestvovao na takmičenju u Hrvatskoj. Herbst je prvi u plasmanu slaloma sa 245 bodova, ispred Lizerua koji ima 141.
     Svetski kup u konkurenciji muškaraca se nastavlja u švajcarskom Adelbodenu veleslalomom 9. januara, dok je za dan kasnije zakazan slalom.

Rezultati slaloma na Sljemenu:
1. Đulijano Racoli (Italija) 1:50.00
2. Manfred Melg (Italija) + 0.23
3. Žilijen Lizeru (Francuska) + 0.49
4. Mitja Valenčič (Slovenija) + 0.75
5. Rajnfrid Herbst (Austrija) + 0.84
6. Majkl Janik (Kanada) + 0.85
7. Matijas Hargin (Švedska) + 1.15
8. Mario Mat (Austrija) + 1.29
9. Feliks Nojrojter (Nemačka) + 1.39
10. Stiv Misilije (Francuska) + 1.60

   

FIS Svetski kup na Sljemenu  Izvor: B92.net
     03.01.2009. -
Trijumf Sandrin Ober na Sljemenu
     Francuskinja Sandrin Ober pobednica je petog slaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan na zagrebačkom Sljemenu. Oberova je do trijumfa u Zagrebu došla u vremenu od 2:00.36 minuta, ispred Austrijanke Katrin Cetel i Suzane Riš iz Nemačke. Francuska skijašica je prvu trku završila na četvrtom mestu, ali je u drugoj bila fantastična i na najbolji način je iskoristila lošija izdanja svojih rivalki u toj rundi.
     Iza tri najbolje plasirane našla se Marija Riš iz Nemačke, a potom su sledile Čehinja Šarka Zahrobska, Tina Maze iz Slovenije, Šveđanka Marija Pietile-Holmner i Tanja Poutiainen iz Finske, dok su se među prvih deset plasirale i Italijanka Manuela Melg i Tereza Borsen iz Švedske.
     Jedina srpska predstavnica u Svetskom kupu Jelena Lolović nije uspela da završi prvu trku posle koje je vodeća bila Cetelova. Iza Cetelove posle prve runde nalazila se njena sunarodnica Marliz Šild, koja je pre pet dana ostvarila prvu povredu od povratka na stazu posle teške povrede kolena, ali ona nije uspela da završi drugu trku na Sljemenu.
     Aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa Lindzi Von nije završila drugu rundu pa je izgubila vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Sada prvo mesto zauzima Marija Riš sa 599 bodova, pet više od Vonove, dok u poretku slaloma vodi Oberova sa 316 bodova, dok je Nemica druga sa 293.
     Svetski kup u konkurenciji žena nastavlja se u austrijskom Haus im Enstalu gde je za 8. januar zakazan spust koji menja otkazano takmičenje u francuskom Val d’Izeru. Narednog dana na programu je još jedan spust, dok se 10. januara vozi superveleslalom. Sledeći slalom biće održan u Flahauu, takođe u Austriji, 12. januara.

Rezultati slaloma na Sljemenu:
1. Sandrin Ober (Francuska) 2:00.36
2. Katrin Cetel (Austrija) + 0.43
3. Suzana Riš (Nemačka) + 0.74
4. Marija Riš (Nemačka) + 0.97
5. Šarka Zahrobska (Češka) + 1.23
6. Tina Maze (Slovenija) + 1.24
7. Marija Pietile-Holmner (Švedska) + 1.60
8. Tanja Poutiainen (Finska) + 1.70
9. Manuela Melg (Italija) + 2.38
10. Tereza Borsen (Švedska) + 2.53

   

Pobeda Herbsta na prvom slalomu sezone u Leviju  Izvor: B92.net
     15.11.2009. - Austrijanac Rajnfrid Herbst trijumfovao je na prvom slalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u finskom Leviju. Herbst je do pobede došao u vremenu od 1:49.79 minuta, s prednošću od 28 stotinki u odnosu na Hrvata Ivicu Kostelića. Na treći stepenik pobedničkog postolja u Leviju popeo se aktuelni osvajač Svetskog kupa u slalomu Žan-Baptist Granž iz Francuske.
     Četvrto mesto zauzeo je Šveđanin Matijas Hargin, dok je peto vreme imao Francuz Žilijen Lizero, drugoplasirani posle prve vožnje. Šesto mesto podelili su Lars Elton Mire iz Švedske i Austrijanac Benjamin Rajh, dok su prvu desetoricu kompletirali Đorđo Roka iz Italije, još jedan Austrijanac Manfred Pranger i Mark Đini iz Švajcarske. Vodeći posle prve vožnje Šveđanin Andre Mirer zauzeo je tek 11. mesto zbog velikog broja grešaka prilikom drugog izlaska na stazu.
     Pošto pobednik prvog takmičenja sezone, veleslaloma u austrijskom Zeldenu, Švajcarac Didije Kuš nije učestvovao u Leviju drugo mesto bilo je dovoljno Kosteliću da preuzme vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 102 boda. Na deobi drugog mesta nalaze se Herbst i Kuš sa po 100 bodova, a prati ih Granž sa 96.
    Svetski kup u konkurenciji muškaraca nastavlja se prvim spustom sezone u kanadskom Lejk Luizu 28. novembra, dok je za naredni dan zakazan superveleslalom.
     Rezultati slaloma u Leviju:
1. Rajnfrid Herbst (Austrija) 1:49.79
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.28
3. Žan Baptist Granž (Francuska) + 0.53
4. Matijas Hargin (Švedska) + 0.55
5. Žilijen Lizero (Francuska) + 0.91
6. Lars Elton Mire (Norveška) + 0.98
6. Benjamin Rajh (Austrija) + 0.98
8. Đorđo Roka (Italija) + 1.06
9. Manfred Pranger (Austrija) + 1.19
10. Mark Đini (Švajcarska) + 1.31

   

Pobeda Marije Riš u Leviju  Izvor: B92.net
     14.11.2009. - Nemica Marija Riš pobednica je prvog slaloma u novoj sezoni Svetskog kupa, koji je vožen u finskom Leviju. Rišova je do trijumfa došla ukupnim vremenom od 1:48.71 i za osam stotinki je nadmašila aktuelnu osvajačicu Svetskog kupa Lindzi Von iz Sjedinjenih Američkih Država. Treće mesto zauzela je miljenica domaće publike Tanja Poutiainen, koja je imala zaostatak od preko jedne sekunde u odnosu na pobednicu.
     Prva posle tri najbolje plasirane skijašice u Leviju bila je mlađa sestra Marije Riš Suzan, kojoj je četvrto mesto najbolji rezultat karijere, ispred dve Austrijanke Mihaele Kirhgaser i Marles Šild, Katarine Dir iz Nemačke i Čehinje Šarke Zahrobske, dok su deset najboljih na drugom takmičenju sezone kompletirale Fani Hmelar iz Nemačke i Hrvatica Ana Jelušić.
     Jedina predstavnica Srbije u Svetskom kupu Jelena Lolović nije uspela da izbori plasman za drugu vožnju pošto je u prvoj imala tek 67. vreme, sa 5.21 sekundi zaostatka u odnosu na Mariju Riš.
     Posle dva takmičenja u okviru Svetskog kupa u vođstvu se nalazi Poutiainenova sa 160 bodova, ispred Rišove sa 113, dok je treća Vonova sa 109 bodova.
Takmičenje u Leviju se nastavlja u nedelju muškim slalomom, dok žene naredno takmičenje očekuje 28. novembra u američkom Aspenu, kada će biti vožen veleslalom, a dan kasnije je na programu slalomska trka.
     Rezultati slaloma u Leviju:
1. Marija Riš (Nemačka) 1:48.71
2. Lindzi Von (SAD) + 0.08
3. Tanja Poutiainen (Finska) + 1.16
4. Suzan Riš (Nemačka) + 1.33
5. Mihaela Kirhgaser (Austrija) + 1.61
6. Marles Šild (Austrija) + 1.64
7. Katarina Dir (Nemačka) + 1.68
8. Šarka Zahrobska (Češka) + 1.98
9. Fani Hmelar (Nemačka) + 2.44
10. Ana Jelušić (Hrvatska) + 2.91

   

Pobeda Kuša u Zeldenu          Izvor: B92.net
     25.10.2009.
Švajcarac Didije Kuš pobednik je prvog takmičenja sezone, veleslaloma, koji je održan u okviru Svetskog kupa u austrijskom Zeldenu. Kuš je do trijumfa došao ukupnim vremenom od 2:21.45 minuta, sa šest desetinki prednosti u odnosu na drugoplasiranog Teda Ligetija iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je treće mesto zauzeo još jedan Švajcarac Karlo Janka.
     Prošlogodišnji osvajač velikog Kristalnog globusa u Svetskom kupu Aksel Lund Svindal iz Norveške nije uspeo da završi drugu vožnju, dok je posle prve bio na šestoj poziciji. Austrijanac Benjamin Rajh, koji je prošlu sezonu završio odmah iza Svindala, bio je najbolje plasirani domaći takmičar na petom mestu, sa jednom sekundom i 45 stotinke lošijim vremenom od Kuša.
     Svetski kup u konkurenciji muškaraca se nastavlja 15. novembra kada je u finskom Leviju na programu slalom.


Rezultati veleslaloma u Zeldenu:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 2:21.45
2. Ted Ligeti (SAD) + 0.60
3. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.95
4. Masimilijano Blardone (Italija) + 0.96
5. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.45
6. Kjetil Jansrud (Norveška) + 1.82
7. Žan-Baptist Granž (Francuska) + 2.42
8. Danice Simonćeli (Italija) + 2.58
9. Žan-Filip Roj (Kanada) + 2.63
10. Siprijen Rišar (Francuska) + 2.68

   

Pobeda Tanje Poutiainen u Zeldenu          Izvor: B92.net
     24.10.2009.
Finkinja Tanja Poutiainen trijumfovala je na prvom takmičenju sezone u okviru Svetskog kupa, veleslalomu koji je održan u austrijskom Zeldenu. Poutiainenova je do pobede došla u vremenu od 2:24.96 minuta i za samo jednu stotinku je nadmašila domaću skijašicu Kartin Cetel, koja je zauzela drugo mesto. Na treći stepenik pobedničkog postolja u Zeldenu popela se Italijanka Deniz Karbon, koja je bila vodeća posle prve vožnje.
     Prošlogodišnja pobednica Svetskog kupa Lindzi Von sezonu je započela devetim mestom u Zeldenu, sa za 1.39 sekundu slabijim vremenom od pobednice. Jedina predstavnica Srbije na prvom takmičenju sezone Jelena Lolović bila je 54. u prvoj vožnji i nije uspela da se kvalifikuje za drugu.
     Prvo takmičenje u sezoni, pored pobede Poutiainenove, obeležio je i težak pad domaće skijašice Nikol Hosp. Osvajačici velikog kristanog globusa iz 2007. godine su u padu pokidani ukršteni ligamenti desnog kolena i ona je posle pada helikopterom prebačena u bolnicu. Hospova je veći deo prošle sezone propustila pošto je u januaru povredila levo koleno na Sljemenu, a zbog težine povrede i ova sezone je za nju završena.
     Žene ponovo izlaze na stazu tek 14. novembra, za kada je zakazan slalom u finskom Leviju.

Rezultati veleslaloma u Zeldenu:
1. Tanja Poutiainen (Finska) 2:24.96
2. Katrin Cetel (Austrija) + 0.01
3. Deniz Karbon (Italija) + 0.32
4. Tina Maze (Slovenija) + 0.84
5. Marija Pietale-Holmner (Švedska) + 0.88
6. Anja Peršon (Švedska) + 0.95
7. Katrin Helcl (Nemačka) + 1.20
8. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 1.32
9. Lindzi Von (SAD) + 1.39
10. Kamila Alfijeri (Italija) + 1.47

   

U Zeldenu počinje 34. FIS Svetski kup          Izvor: B92.net
     24.10.2009. Najbolji skijaši današnjice od ovog vikenda krenuće u borbu za osvajanje velikog Kristalnog globusa. Nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju počinje u austrijskom Zeldenu, trkama u veleslalomu u obe konkurencije, a dok mnogi misle da su prošlogodišnji šampioni Aksel Lund Svindal i Lindzi Von glavni favoriti, njih dvoje imaju mnogo konkurenata koji će se potruditi da im se nađu na putu.
     34. izdanje Svetskog kupa brojaće 34 trke u muškoj konkurenciji i jednu manje kod žena, ali i jedno timsko takmičenje u kojem će učestovati takmičari u obe konkurencije. Kao i prethodnih godina Srbiju će u Svetskom kupu sigurno predstavljati Jelena Lolović, koja će akcenat dati na trke u slalomu i veleslalomu, ali su joj u planu i neke trke superveleslaloma.

   

Jelena Lolović startuje u Svetskom kupu         Izvor: B92.net
     31.10 2009. Nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju startuje ove nedelje u austrijskom Zeldenu, a boje Srbije braniće, kao i prethodnih godina, Jelena Lolović.
     U intervjuu za B92 najbolja srpska otkrila je kako je zavolela skijanje, kako su joj protekle pripreme, ko su po njoj favoritkinje za osvajanje velikog Kristalnog globusa, kao i kakva su joj očekivanja pred start sezone.
     „Naravno da je ova sezona posebna zbog Olimpijskih igara u Vankuveru, i da će to biti moje najvažnije trke u sezoni, kao i svim takmičarima koji će na njima učestvovati, i trke Svetskog kupa će mi poslužiti kao dobra priprema za njih. Nemam neki poseban plan, samo želim da dobro odvezem svoje vožnje i da se što bolje plasiram, jer će to zasigurno biti moje poslednje Olimpijske igre“, rekla je Jelena Lolović za B92.
     Kompletan intervju sa Jelenom Lolović možete da pročitate ovde...

   

Od Zeldena do Garmiš-Partenkirhena              Izvor: B92.net
     Takmičenje u obe konkurencije počinje veleslalomom u austrijskom Zeldenu, a završava se u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu slalomskom trkom, dok će na kraju, tradicionalno, biti održano timsko takmičenje.
     Mnogo akcije očekuje i muškarce i žene koji će se do kraja januara takmičiti u Austriji, Finskoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Sloveniji, a potom sledi pauza zbog Zimskih Olimpijskih igara koje se od 12. do 28. februara održavaju u kanadskom Vankuveru. Po završetku Igara muškarce očekuju izazovi u Norveškoj, a žene u Švajcarskoj, pre finiša sezone u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu.

     Kalendar Svetskog kupa (muškarci)
25. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom

15. novembar Levi (Finska) slalom
28. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
29. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom

4. decembar Biver Krik (SAD) superkombinacija
5. decembar Biver Krik (SAD) spust
6. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
11. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
12. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
13. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
18. decembar Val Gardena/Greden (Italija) superveleslalom
19. decembar Val Gardena/Greden (Italija) spust
20. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
21. decembar Alta Badija (Italija) slalom
29. decembar Bormio (Italija) spust

6. januar Sljeme (Hrvatska) slalom
9. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
10. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
15. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
16. januar Vengen (Švajcarska) spust
17. januar Vengen (Švajcarska) slalom
22. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
23. januar Kicbil (Austrija) spust
24. januar Kicbil (Austrija) slalom
24. januar Kicbil (Austrija) superkombinacija
26. januar Šladming (Austrija) slalom
30. januar Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
31. januar Kranjska Gora (Slovenija) slalom

6. mart Kvitfjel (Norveška) spust
7. mart Kvitfjel (Norveška) super veleslalom
10. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
11. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
12. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) veleslalom
13. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) slalom
14. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) timsko takmičenje
     Kalendar Svetskog kupa (žene)
24. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom

14. novembar Levi (Finska) slalom
28. novembar Aspen (SAD) veleslalom
29. novembar Aspen (SAD) slalom

4. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
5. decembar Lejk Liuz (Kanada) spust
6. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
12. decembar Ore (Švedska) superveleslalom
13. decembar Ore (Švedska) slalom
18. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
19. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
20. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
28. decembar Linc (Austrija) veleslalom
29. decembar Linc (Austrija) slalom

3. januar Sljeme (Hrvatska) slalom
9. januar Haus im Enstal (Austrija) spust
10. januar Haus im Enstal (Austrija) superveleslalom
12. januar Flahau (Austrija) slalom
16. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
17. januar Maribor (Slovenija) slalom
22. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
23. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
24. januar Kortina d’Ampeco (Italija) veleslalom
29. januar Sent Moric (Švajcarska) superkombinacija
30. januar Sent Moric (Švajcarska) spust
31. januar Sent Moric (Švajcarska) superveleslalom
5. mart Kran-Montana (Švajcarska) superkombinacija

6. mart Kran-Montana (Švajcarska) spust
7. mart Kran-Montana (Švajcarska) superveleslalom
10. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
11. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) velelslalom
12. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
13. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) slalom

   


GENERALNI  PLASMAN  SVETSKOG  KUPA

2000 / 2001
2001 / 2002
2002 / 2003

2003 / 2004
2004 / 2005

2005 / 2006
2006 / 2007
2007 / 2008
2008 / 2009

    

 

Pogledajte dešavanja u Svetskom kupu zime   2002   2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009


NAZAD