XIX ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE
8-24. februar 2002Jugoslovenski olimpijski komitet

YU sportisti na ZOI

Sve zimske olimpijade

 Zimski olimpijski sportovi

Smučarski savez Jugoslavije

        Ekipa koja brani boje Savezne Republike Jugoslavije na predstojećim Zmskim Olimpijskim igrama 2002 je prilično mala.

Na olimpijadi učestvuju:

 • Alpsko skijanje

 • Bob četvorosed

  • Boris Rađenović - pilot

  • Dalibor Đurđić

  • Nenad Josić

  • Rašo Vučinić

  • Vuk Rađenović

Predstojeća olimpijska dešavanja:


        Alpski smučari će na Olimpijadu otputovati 31 januara, a ekipa boba četvoroseda 29 januara. Uz takmičare na put idu  lekar i maser, kao i administrativno lice JOK-a Dragana Pavlović.
        Šef Jugoslovenske misije u Solt Lejk Sitiju je Siniša Krajčinović (
član Predsedništva JOK-a i predsednik Sportskog Saveza Srbije), koji se založio da tretman učesnika zimske Olimpijeda bude isti kao i letnje. Na žalost to nije moguće, najpre zato što zimski sportovi nisu tako uspešni kao letnji (manje je i sponzora), a sa druge strane ni predstavnici naših saveza u zimskim sportovima nemaju veliki uticaj u JOK-u.
        Kako je rečeno na sednici JOK-a održanoj  22.01.2002. u Beogradu, zbog toga uz naše reprezentativce neće biti nekih ljudi koji su doprineli tome da oni ispune olimpijske norn
e, već idu neki koji "sneg smatraju elementarnom nepogodom". . .
        Jugosloveni će na olimpijadi biti obučeni u Elanovu oprenu, pre sveza zahvaljujući razumevanju nekadašnjeg asa Bojana Križaja.
        Alpski smučari su stekli pravo učešća još krajem sezone 2000/2001, dok je bob četvorosed to pravo izborio na Svetskom kupu u Sent Moricu ove sezone, kada su osvojena prva dva boda.
       
Postojale su izvesne šanse da imamo olimpijce u snowboardu (norma 120 FIS bodova), kao i da olimpijsku vizu ispuni i bob dvosed (norma 2 puta stići do cilja), ali su te nade propale. Borderi ni tokom ove sezone nisu uspeli da sakupe bodove za normu, a bob dvosed je diskvalifikovan na Svetskom kupu u Sent Moritcu.
       


Nastup Jugoslovena na Zimskim olinpijskim igrama

BOB četvorosed
     Posada jugoslovenskog boba-četvoroseda u sastavu RADJENOVIĆ Boris - pilot, ĐURĐIĆ Dalibor, VUČINIĆ Rašo i RAĐENOVIĆ Vuk osvojila je 25 mesto od 29 plasiranih ekipa.
     Prvo mesto je zauzela posada nemačkog boba.
  

Olimpijski slalom za muškarce
(23.02.2002)
     
Pobedio je francuz Žan pjer Vidal (1:41.46) ispred zemljaka Sebastiana Amiea i engleza Alena Bakstera.
     Jugosloven
Marko Đorđević (23 godine) zauzeo je 27 mesto (1:55,99). Posle prve vožnje (55.95) zauzimao je 37 poziciju. Stazu u drugoj vožnji je prešao za 1:00.04. Plasman mađu prvih trideset je veliki uspeh našeg maldog takmičara.

  

Olimpijski veleslalom za žene (22.02.2002)

     I treća zlatna medalja za Janicu Kostelić, koja je pobedila i u Olimpijskom veleslalomu. Srebrna je pripala šveđanki Anji Person a bronzama švajcarskoj skijašici Sonji Nef.
     Jugoslovenka Jelena Lolović
(sa startnim brojem 54) je trku završila na 40 mestu. U želji za što boljim plasmanom u drugoj vožnji je napravila jednu grešku koja joj je oduzela par sekundi, tako da nije uspela da ostvari željeni plasman među prvih 30 smučarki.
  

Olimpijski veleslalom za muškarce (21.02.2002)
     Pobednik je austrijanac Stefan Eberharter (2:23,28) ispred amerikanca Bode Milera i norvežanina Lase Kjusa.
     Jugoslovenski smučar Marko Đorđević (23 godine) 41. u Olimpijskom veleslalomu. U prvoj vožnji startovao je 67 i zauzeo 48 mesto, da bi posle druge vožnje zauzeo konačno 41 mesto sa 10,37 sekundi zaostatka.
 
Olimpijski slalom za žene (20.02.2002)
     Pobednica Olimpijskog slaloma je hrvatica Janica Kostelić, kojoj je ovo treća olimpijska medalja uz zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu. Hrvatska slavi svoju skijašicu, na stotine ljidi je spontano izašlo na ulice hrvatskih gradova radujući se zlatnoj medalji svoje zemljakinje.
    
Posle 38 mesta u prvoj vožnji slalomske trke na ZOI, jugoslovenka Jelena Lolović
(sa startnim brojem 60) nije uspela da završi drugu vožnju. Na teškoj stazi, ona je izletela sa staze dve kapije pre cilja.

 


NAZAD