PRIČE O SKI OPREMI


Bike & Ski service CICLODROM
Novi Beograd, Bulevar Umetnosti 1, 
011/2146-329     063/739-52-40
ciclodrom@hotmail.com

Ski cipela

Da bismo tokom skijanja komande našeg tela, potkolenice i stopala najneposrednije preneli na skiju uz najmanji gubitak snage, moramo upotrebiti adekvatnu skijašku cipelu. Kako bi ispunila sve te zadatke, ona donekle sputava pokretljivost i menja statiku našeg stopala. Upravo zato, ski-cipele ili pancerice predstavljaju deo skijaške opreme koji o sebi nosi najvise različitih mišljenja, obzirom da je ocena njihovog kvaliteta veoma podložna subjektivnim mišljenjima skijaša.

 Pri nabavci ski-opreme, potpuno neopravdano se veoma malo pažnje pridaje ovom artiklu. Nasuprot tome, nijedan skijaški rekvizit ne može toliko uticati na kvalitet skijanja kao dobro, odnosno loše odabrana pancerica. To potvrđuju i iskusni skijaši koji se sigurno neće dvoumiti da odvoje nešto veću sumu novca za njenu nabavku. I početnicima i manje iskusnim ljubiteljima skijanja savetujemo da postupe slično iz prostog razloga što je pancerica deo ski-opreme koji je u najneposrednijem kontaktu sa skijašem.

Zahtevi postavljeni ispred savremene ski-cipele nisu nimalo jednostavni:

 1. Zaštita stopala, skočnog zgloba i potkolenice od ozleda i preloma

 2. Zaštita od vlage, hladnoće i mehaničkih povreda

 3. Što potpuniji i brži prenos pokreta i snage potkolenice i stopala preko veza na skiju

 4. Što udobnije ležanje stopala i potkolenice u njoj

Iz ovoga se vidi da je pancerica rekvizit nimalo jednostavan za projektovanje i proizvodnju, koji istovremeno mora da služi i kao udobno ležište za stopalo i kao njegov čvrst oklop, što neminovno utiče na njegovu cenu. Međutim kao što smo već naglasili, ovo nije artikl na kome treba štedeti za druge stvari. Dobra pancerica će zasigurno značajno uticati na jedinstven osećaj dobrog skijanja, dok u suprotnom, loše odabrana cipela biće smetnja usvajanju novih tehnika i uzrok neudobnosti i bolova za vreme i posle skijanja.

Parametar koji brojčano izražava silu kojom moramo potkoleničnom kosti gurnuti saru prema napred da bi se ona savila naziva se fleks indeks. On definiše „tvrđu“ ili „mekšu“ cipelu. Tvrdi fleks (obično se kreće od 100-150) omogućava veoma brzo prenošenje pokreta noge na skiju, ali veoma nepovoljno utiče na njenu udobnost , posebno ako u njoj  želimo da provedemo duže vreme. Kada takmičari po završetku trke, na cilju skinu svoje skije i otkopčaju ski-cipelu, oni to rade delom iz marketinških, a dobrim delom iz razloga udobnosti.  Nasuprot tome, mekši fleks će pružiti mnogo veću udobnost, ali će mnogo sporije prenositi pokrete skijaša na skiju i podlogu.

Takođe, treba znati da su „O“ noge (u većoj ili manjoj meri)  prirodna karakteristika svakog muškaraca,  kao što svaka žena prirodno ima pomalo „X“ noge. Stoga je veoma važna mogućnost pancerice da koriguje ugao svoje sare u bočnom smeru (tzv. Kanting), kako bi se umanjila mogućnost bolnih tačaka izazvanih bočnim naslanjanjem različitog intenziteta.

Izbor pancerice svakako zavisi od nivoa skijaškog umeća i  ambicija u ovoj veštini. Za veoma dobre i sportski orijentisane skijaše dobar izbor su visoke pancerice sa većom tvrdoćom potiska prema napred i većim nagibom sare prema napred, sa većim brojem kvalitetnih (aluminijumskih)  kopči koje imaju mogućnost mikropodešavanja zategnutosti.

Naravno, ogromna je verovatnoća da će  skijašu početniku ista ta cipela biti jako neudobna zbog otežanog hodanja u njoj (usled velike tvrdoće), neudobnog stajanja (zbog jakog nagiba napred) i prevelike celodnevne stegnutosti stopala. Stoga, njegov izbor treba da bude mekša cipela (fleks do 60) sa mogućnošću podešavanja kantinga, manjim nagibom napred i kvalitetnim kopčama sa prednje strane cipele sa mogućnošću što finije regulacije zategnutosti. Zapravo kod rekreativne skijaške cipele je najvažnije koliko je prilagođena nozi, odnosno koliko je udobna u “aktivnom” stanju. A tu se i najviše greši. Stoga evo nekoliko pravila o važnim detaljima o kojima treba voditi računa tokom kupovine:

1.       Pancericu uvek isprobavamo preko obuvene i lepo zategnute termo-čarape kakvu nameravamo nositi na skijanju.

2.       Pancerica se uvek obuva i izuva teže od normalne cipele, ali kada smo je obuli i dobro zakopčali, stopalo se u njoj mora osećati udobno, a to znači ni komotno ni previše stegnuto. Drugim rečima, moramo imati osećaj prijatne čvrste školjke uz stopalo.

3.       Kada obujemo ski-cipelu ne treba da nas uplaši osećaj da smo navukli premali broj ukoliko nam prsti udare u prednji deo cipele. Kada je zakopčamo, stopalo će se povući unazad, pogotovo kada naslonimo potkolenice na prednji deo sare. Istraživanja proizvođača govore da mnogi neupućeni, naviknuti na udobnost svakodnevne obuće kupuju prevelike pancerice, a kasnije da bi ispravili tu grešku jače stežu kopče. Naravno, cipela od toga ne postaje manja, a prejako stegnute kopče izazivaju bol i otoke na stegnutim mestima.

4.       U zakopčanoj pancerici stopalo mora biti dobro fiksirano, tj. ne sme se pomerati u stranu ili naviše. Dobro učvršćeni i stabilni moraju biti i peta i rist, dok prsti moraju biti slobodni i savitljivi. Nigde ne smemo osećati jači pritisak jer će on tokom skijanja sigurno izazvati bol. Stegnutost prstiju će zasigurno izazvati osećaj hladnoće kada se nađemo na snegu jer će nam tada cirkulacija krvi u njima biti redukovana.

5.       Neka vaša nova pancerica ima 4 ili 5  (po mogućstvu metalnih) kopči sa njene prednje strane. Ranijih godina se dosta eksperimentisalo sa lakšim obuvanjem i  izuvanjem pa su kopče smeštane pozadi, bočno, korišćeni su razni sistemi pertli ili sajli, sve u cilju osvajanja tržišta raznim marketinškim novotarijama. Ski-cipela po svom zadatku se obuva i izuva najviše 1-2 puta dnevno i nikakav lakši ulaz u nju ne može zameniti ravnomerno i sveobuhvatno držanje stopala i zgloba, a to mogu garantovati samo kopče sa prednje strane.

6.       Pancerice pri kupovini isprobavajte najmanje 10 minuta lagano hodajući u njima. Obratite posebnu pažnju na veličinu i udobnost u odnosu na jačinu kopčanja. Ukoliko osetite i najmanju nelagodnost, probajte ili drugi model, ili drugog proizvođača.

 

I na kraju važno je zapamtiti: pri kupovini pancerice, od njene cene i dizajna važnije je pronaći onu čiji kalup najbolje pristaje vašoj nozi. Na svetu ne postoje dva ljudska bića sa identičnim stopalima (čak ni vaše levo i desno stopalo nije isto) te zato i ne postoji idealan kalup pancerice. Nemojte se zavarati čestim trgovačkim pričama o „fleksibilnoj termo-peni“ kojom je ispunjen uložak pancerice i koja zagrevanjem dobija oblik vašeg stopala. Ukoliko ste pogrešili broj ili izabrali neodgovarajući fleks, nikakva termo-pena Vam ne može pomoći. Jedini način je strpljivo i uporno isprobavanje. U tom smislu i najmanji kompromisi mogu pokvariti vaš zimski odmor čak i bez razmišljanja o loše potrošenom novcu.

 Dobra cipela nije šminka već preduslov kvalitetnog skijanja pa tako njena cena podrazumeva njen kvalitet. Na kraju krajeva iskusnii skijaši tvrde: „i najskuplja pancerica je jeftinija od najjeftinijeg gipsa“.Bike & Ski service CICLODROM
Novi Beograd, Bulevar Umetnosti 1, 
tel/fax: 011/2146-329  
mobil: 063/739-52-40
ciclodrom@hotmail.com
Zimsko radno vreme 10-20h,
svaki dan osim ponedeljkom.

U saradnji sa Ski servisom CICLODROM - Novi Beograd, sukcesivno će biti postavljani tekstovi sa Ski tematikom :

CIKLODROM - SKI TEME :

1. Podešavanje vezova ( 25.11.2006.)
2. L-A-S  kategorizacija skijaša (08.12.2006.)
3. Tehnika karving skijanja (03.01.2007.)
4. Skijaško voskiranje (15.01.2007.)
5. Ski cipela ( 01.11.2006.)
6. Uskoro !O karving skijanma i karving zaokretu >>>

Još detalja o geometriji "krarving" skija ! >>>
 
Detaljan pregled vrste skija i savt
i za izbor >>>

NAZAD