FIS Svetski kup u alpskom skijanju
2010/2011

FIS                                 Najnovije sportske vesti

FIS takmičenje u alpskom skijanju se dele na pet disciplina. Pravila i konfiguracija trke su ista i za muškarce i žene, ali je naizraženija razlika u dužinama staza. Spust
Trke u spustu su dizajnirane tako da budu najduže, a ujedno iz skijaša izvlače najveću brzinu. Svako takmičenje u spustu se sastoji od samo jedne trke i skijaš koji zabeleži najbolje vreme dolazi do trijumfa.
Slalom
Slalom trke su tradicionalno najkraće i sastoje se od prolaska kroz uske krivine i kapije. Staza je tokom obe vožnje ista, dok se pozicije kapija menjaju. Plasman iz prve vožnje u drugu ostvaruje 30 najboljih skijaša, a do trijumfa dolazi takmičar sa najboljim zbirom vremena iz obe vožnje.
Veleslalom
Trke veleslaloma su veoma slične slalomu, ali se razlikuju po manjem broju kapija i širim krivinama. Kao i slalomu plasman u drugu vožnju ostvaruje 30 najboljih takmičara, a do pobede dolazi skijaš sa najboljim ukupnim vremenom, odnosno sabiranjem vremena iz obe vožnje.
Superveleslalom
Superveleslalom se vozi na stazi koja je kraća od one za spust, ali duža od one za veleslalom. Trka se vozi između kapija, kao u veleslalomu, ali sa manje krivina i pri većim brzinama, kao pri spustu. Trka se sastoji od samo jedne vožnje, a skijašima nisu dozvoljeni treninzi u punoj brzini pre starta.
Superkombinacija
Superkombinacija je disciplina koja se sastoji iz jedne slalomske trke i ili spusta ili superveleslaloma, a vremena se sabiraju i najbrže vreme određuje pobednika. I spust i slalom u okviru superkombinacije se voze na kraćoj stazi u odnosu na standardna takmičenja u tim disciplinama.
Preostale trke u Kalendaru Svetskog kupa (muškarci)

5. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
6. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
12. mart Kvitfjel (Norveška) spust
13. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
18. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom
19. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
Preostale trke u Kalendaru Svetskog kupa (žene)

4. mart Tarvizio (Italija) superkombinacija (zamena za Sestriere)
5. mart Tarvizio (Italija) spust
6. mart Tarvizio (Italija) superveleslalom
11. mart Špinderuv Mlin (Češka) veleslalom
12. mart Špinderuv Mlin (Češka) slalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
18. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
19. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom

Rezultati i dešavanja na FIS Svetskom kupu u sezoni 2010/2011

   

Finale FIS Svetskog Kupa 2011.       Izvor: FIS
    
14.-
20.03.2011. - U Švajcarskom ski centru Lenzerheide održava se finale ovosezonskog FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju. Program:
     - 16.03.2011 Spust žene i muškarci
     - 17.03.2011 Super G  žene i muškarci - OTKAZANO
     - 18.03.2011 Veleslalom muškarci, Slalom žene
     - 19.03.2011 Veleslalom žene, Slalom muškarci
     - 20.03.2011 Timsko takmičenje

      Detaljnije...

  Nastavak FIS Svetskog Kupa       Izvor: FIS
    
Predposlednje trke Svetskog kupa u alpskom skijanju ove sezone:
    
11.-
13.03.2011. - Kvitfjell (NOR) - U petak i subotu muškarci voze dve trke spusta a u nedelju superveleslalom.
    
11.-12.03.2011. - Spindleruv Mlyn (CZE) - U ovom Češkom ski centru žene u petak voze trku veleslaloma a u subotu slalom,

      Detaljnije...

  

Kranjska Gora (SLO): Šv       Izvor:  B92 JT Foto: Beta

    
06.03.2011. - Austrijski skijaš Mario Mat trijumfovao je na pretposlednjem slalomu ovogodišnjeg Svetskog kupa koji je održan u Kranjskoj Gori. Matu je to bila druga pobeda zaredom u slalomu, pošto je trijumfovao prošlog vikenda u Banskom, a do nje je došao u vremenu od 1:49.14 minuta.
     Drugo mesto, sa zaostatkom od devet stotinki, podelili su Šveđanin Aksel Bek i Kasper Nolan iz Sjedinjenih Država, koji su priredili pravo iznenađenje u slovenačkom ski centru.
    Posle prve runde drugog dana takmičenja u Kranjskoj Gori prvo mesto je držao Bek, koji je imao prednost od samo jedne stotinke u odnosu na Italijana Manfreda Melg, a dve ispred sunarodnika Andrea Mirera. Mat je u prvoj vožnji bio peti, sa 23 stotinke zaostatka, dok je Nolan bio dva mesta iza.
     U drugoj rundi desio se veliki broj iznenađenja i odustajanja, a među njima je i diskvalifikacija Hrvata Ivice Kostelića. Do tada je u vođstvu bio domaći skijaš Mitja Valenčić, a Kostelić je uspeo da ga nadmaši, ali je ostao bez te pozicije kada je ustanovljeno da je promašio jednu od kapija u donjem delu staze.
     Valenčić se na prvoj poziciji zadržao sve dok na stazu nije izašao Nolan, ali ga je Mat vrlo brzo pomerio sa čela, na kojem je ostao do samog kraja, pošto niko od najbolje trojice iz prve runde nije uspeo da ga nadmaši. Mirer je na kraju bio četvrti, ispred Valenčića, Švajcarca Markusa Vegela i Stiva Misilijea iz Francuske, dok su prvu desetoricu kompletirali Italijan Kristijan Devile i Matijas Hargin iz Švedske.
     Uprkos diskvalifikaciji Kostelićeva prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa nije umanjena pošto njegovi glavni konkurenti Švajcarac Didije Kuš i Aksel Lund Svindal iz Norveške nisu učestovali u nedelju na trci. Hrvatski skijaš sedam trka pre kraja sezone ima 1.307 bodova, ispred Kuša sa 725 i Svindala 722. To znači da bi Kostelić veliki Globus mogao da osvoji već sledeće nedelje u norveškom Kvitfjelu jer mu je za to potrebno samo 82 boda do kraja sezone, a i to u slučaju da neki od njegovih konkurenata pobedi na svim preostalim trkama, što je malo verovatno.
     U poretku slaloma Kostelić vodi sa 478 bodova, 36 više od Francuza Žan-Baptista Granža, koji je u Sloveniji diskvalifikovan u prvoj rundi, dok šanse za mali Kristalni globus ima i Mirer sa 383 boda.
     Svetski kup za skijaše se nastavlja u norveškom Kvitfjelu u petak, kada je na programu spust, dok su za naredne dane zakazane još jedna trka u toj disciplini i superveleslalom.

Rezultati slaloma u Kranjskoj Gori:
1. Mario Mat (Austrija) 1:49.14
2. Nolan Kasper (SAD) + 0.09
3. Aksel Bek (Švedska) + 0.09
4. Andre Mirer (Švedska) + 0.35
5. Manfred Melg (Italija) + 0.79
6. Mitja Valenčić (Slovenija) + 1.00
7. Markus Vegel (Švajcarska) + 1.32
8. Stiv Misilije (Francuska) + 1.34
9. Kristijan Devile (Italija) + 1.41
10. Matijas Hargin (Švedska) + 1.42

Generalni plasman slaloma:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 478
2. Žan-Baptist Granž (Francuska) 442
3. Andre Mirer (Švedska) 383
4. Mario Mat (Austrija) 327
5. Marsel Hiršer (Austrija) 326
6. Manfred Melg (Italija) 269

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1307
2. Didije Kuš (Švajcarska) 725
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 722
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
5. Karlo Janka (Švajcarska) 674
6. Romed Bauman (Austrija) 617

   

Traviso (ITA): Pobeda Lindzi Von u pretposlednjem superveleslalomu sezone   Izvor:  B92 JT Foto: Beta

     0
6.03.2011. - Posle osvajanja malog Kristalnog globusa u superkombinaciji i spustu prethodnih dana, Amerikanka Lindzi Von je obezbedila isti trofej i u superveleslalomu. Vonova je u nedelju trijumfovala na pretposlednjem superveleslalomu sezone u Tarviziju i tako je došla do osme pobede u ovogodišnjem Svetskom kupu, a 41. ukupno. Amerikanka je pobedila u vremenu od 1:21.75 minuta, ispred sunarodnice Džulije Mankuzo i Marije Riš iz Nemačke, vodeće u borbi za veliki Kristalni globus.
     Zahvaljujući trijumfu Vonova je smanjila svoj zaostatak u odnosu na Rišovu na 96 bodova, što garantuje uzbudljiv finiš sezone. U naredne dve nedelje skijašice će se takmičiti u češkom Spinderluv Mlinu i švajcarskom Lencerhajdeu, a očekuje ih još ukupno šest trka.
     Poslednjeg dana takmičenja u Tarviziju vrlo brzo posle starta do vođstva je došla Amerikanka Loren Ros, koja se zadržala na prvoj poziciji sve dok na red nije došla Vonova. Aktuelna osvajačica Svetskog kupa je ponovo bila odlična i za 70 stotinki je nadmašila sunarodnicu. Vrlo brzo se između njih dve umetnula Mankuzova, ali je na kraju Rišova pokvarila slavlje Amerikanki, koje su imale šansu da zauzmu ceo podijum u italijanskom ski centru.
     Rosova je morala da se zadovolji četvrtom pozicijom, a iza nje su sledile pobednica subotnjeg spusta Šveđanka Anja Peršon, svetska šampionka u superveleslalomu Elizabet Gergl iz Austrije, Slovenka Tina Maze, koja je pobedila na superkombinaciji održanoj u petak i Viktorija Rebensburg iz Nemačke. Prvih deset kompletirale su Karolina Ruis Kastiljo iz Španije i Švajcarkinja Fabijen Zuter.
     Svetski kup u konkurenciji skijašica se nastavlja veleslalomom u Spinderluv Mlinu sledećeg petka, dok je za dan kasnije zakazan slalom.

Rezultati spusta u Tarviziju:
1. Lindzi Von (SAD) 1:21.75
2. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.23
3. Marija Riš (Nemačka) + 0.50
4. Loren Ros (SAD) + 0.70
5. Anja Peršon (Švedska) + 0.72
6. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.76
7. Tina Maze (Slovenija) + 0.78
8. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 0.80
9. Karolina Ruis Kastiljo (Španija) + 0.95
10. Fabijen Zuter (Švajcarska) + 0.96

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SAD) 560
2. Marija Riš (Nemačka) 389
3. Džulija Mankuzo (SAD) 315
4. Lara Gut (Švajcarska) 315
5. Anja Peršon (Švedska) 272
6. Dominik Gisin (Švajcarska) 177

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Mnarija Riš (Nemačka) 1676
2. Lindzi Von (SAD) 1580
3. Elizabet Gergl (Austrija) 893
3. Tina Maze (Slovenija) 893
5. Džulija Mankuzo (SAD) 836
6. Tanja Poutiainen (Finska) 676

   

Kranjska Gora (SLO): Švajcarac Karlo Janka pobedio u veleslalomu       Izvor:  B92 JT Foto: Beta

    
05.03.2011. - Švajcarski skijaš Karlo Janka pobedio je na veleslalomu u Kranjskoj Gori i to samo deset dana posle operacije srca. Janki su tom operacijom korigovani nepravilni otkucaji srca, a on je od početka sezone, u kojoj je branio titulu u generalnom plasmanu Svetskog kupa, imao probleme zbog bolesti, tačnije virusne infekcije.
     Janka je u slovenačkom ski centru trijumfovao u vremenu od 2:27.05 minuta i to mu je bio prvi trijumf posle skoro godinu dana, a deveta u Svetskom kupu.
     Drugo mesto, sa samo dve stotinke zaostatka, zauzeo je Francuz Aleksis Panturo, kojem je to najbolji rezultat karijere, dok je treće vreme imao Ted Ligeti iz Sjedinjenih Država.
     Posle prve runde u vođstvu se u Kranjskoj Gori nalazio Austrijanac Filiš Šerghofer, koji je imao prednost od 65 stotinki u odnosu na Janku, dok je Ligeti bio još sedam stotinki dalje. Panturo je bio tek 15, sa skoro dve sekunde zaostatka u odnosu na Šerghofer, ali je u drugoj vožnji bio fantastičan. Francuski skijaš je uspeo da isprati mnogo iskusnije skijaše, koji nisu uspeli da ga nadmaše, sve dok na red nije došao Janka, aktuelni olimpijski šampion u veleslalomu.
     Švajcarac je za samo dve stotinke nadmašio Francuza, a trijumf je obezbedio vrlo brzo, pošto je Šerghofer napravio veliku grešku već posle samo nekoliko kapija i tako ostao bez plasmana. Ligeti je na trećem mestu imao 12 stotinki zaostatka, a iza su sledila dvojica Francuza Siprijen Rišar i Tomas fanara, ispred Matsa Olsona iz Švedske, Italijana Manfreda Melga i Hanesa Rajhelta iz Austrije. Prvu desetoricu kompletirali su Francuz Stiv Misilije i Masimilijano Blardone iz Italije.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Hrvat Ivica Kostelić, koji je bio tek 18, sa 1307 bodova, ispred Didijea Kuša iz Švajcarske, koji ima 725, i Norvežanina Aksela Lunda Svindala, sa još tri manje boda. U poretku veleslaloma prvi je Ligeti sa 383 boda, ispred Svindala sa 306, i Rišara, koji ima 303.
      U nedelju je u Kranjskoj Gori na programu slalom, dok je naredna trka u veleslalomu zakazana za za 18. mart u švajcarskom Lencerhajdeu.

Rezultati veleslaloma u Kranjskoj Gori:
1. Karlo Janka (Švajcarska) 2:27.05
2. Aleksis Panturo (Francuska) + 0.02
3. Ted Ligeti (SAD) + 0.12
4. Siprijen Rišar (Francuska) + 0.48
5. Tomas Fanara (Francuska) + 0.55
6. Mats Olson (Švedska) + 0.90
7. Manfred Melg (Italija) + 1.05
8. Hanes Rajhelt (Austrija) + 1.18
9. Stiv Misilije (Francuska) + 1.22
10. Masimilijano Blardone (Francuska) + 1.52

Generalni plasman veleslaloma:
1. Ted Ligeti (SAD) 383
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 306
3. Siprijen Rišar (Francuska) 303
4. Ćetil Jansrud (Norveška) 240
5. Karlo Janka (Švajcarska) 235
6. Tomas Fanara (Francuska) 233

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1307
2. Didije Kuš (Švajcarska) 725
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 722
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
5. Karlo Janka (Švajcarska) 674
6. Romed Bauman (Austrija) 617

   

Traviso (ITA): Anja Peršon pobedila na pretposlednjem spustu sezone      Izvor:  B92 JT Foto: Beta

     05.03.2011. - Šveđanka Anja Peršon trijumfovala je na pretposlednjem spustu sezone u Tarviziju, dok je Amerikanka Lindzi Von osvojila Kristalni globus u toj disciplini. Peršonovoj je to bila prva pobeda posle više od godinu dana, a 42. u Svetskom kupu, a do nje je došla vrlo ubedljivo, u vremenu od 1:26.91 minuta.
     Vonova je samo dan pošto je drugim mestom obezbedila Globus u superkombinaciji, isto učinila i u spustu, sa 73 stotinke zaostatka u odnosu na švedsku skijašicu.
     Na treći stepenik pobedničkog postolja popela se Austrijanka Elizabet Gergl, svetska šampionka u spustu.
      Vrlo brzo posle starta do vođstva je došla Francuskinja Ingrid Žakemo, koja je na prvoj poziciji bila sve dok na stazu nije izašla pobednica superkombinacije održane u petak Tina Maze iz Slovenije. Slovenka je uspela da se zadrži na čelu i kada je svoju trku završila vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa Nemica Marija Riš, pošto je ona napravila grešku u gornjem delu staze zbog čega je izgubila važne stotinke.

Ipak, odličnim skijanjem, Gerglova je vrlo brzo potisnula Maze sa prve pozicije, ali se isto desilo i njoj pošto je sledeća na stazi bila Peršonova. Fantastična Šveđanka je od starta imala bolje vreme od Austrijanke, a duž staze ga je samo povećavala do više od sekunde u cilju. Jedina pretnja za Peršonovu tada je bila Vonova, ali je ona napravila istu grešku kao Rišova nešto ranije, ali je izgubila manje vremena i na kraju je morala da se zadovolji drugim mestom. Upravo ta pozicija joj je donela osmi mali Kristalni globus u karijeri, a četvrti zaredom u spustu.
     Iza Peršonove, Vonove i Gerglove, sledile su Maze, Žakemo i Rišova, ispred domaće skijašice Elene Fankini, Marien Abderhalden iz Švajcarske, Kanađanke Brit Janik i Džulije Mankuzo iz Sjedinjenih Država.
     Iako je u subotu bila šesta Rišova je zadržala prvo mesto u generalnom plasmanu, ali je Vonova smanjila njenu prednost. Nemica sada ima 1616 bodova, dok je američka skijašica sakupila 1480.
    Takmičenje u Tarviziju se završava u nedelju, za kada je zakazan superveleslalom, dok će sledeći spust biti održan u švajcarskom Lencerhajdeu 16. marta.

Rezultati spusta u Tarviziju:
1. Anja Peršon (Švedska) 1:26.91
2. Lindzi Von (SAD) + 0.73
3. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.17
4. Tina Maze (Slovenija) + 1.23
5. Ingrid Žakemo (Francuska) + 1.29
6. Marija Riš (Nemačka) + 1.31
7. Elena Fankini (Italija) + 1.39
8. Marien Abderhalden (Švajcarska) + 1.65
9. Brit Janik (Kanada) + 1.74
10. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.84

Generalni plasman spusta:
1. Lindzi Von (SAD) 600
2. Marija Riš (Nemačka) 457
3. Elizabet Gergl (Austrija) 267
4. Džulija Mankuzo (SAD) 267
5. Anja Peršon (Švedska) 263
6. Ana Feninger (Austrija) 228

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1616
2. Lindzi Von (SAD) 1480
3. Tina Maze (Slovenija) 857
4. Elizabet Gergl (Austrija) 853
5. Džulija Mankuzo (SAD) 756
6. Tanja Poutiainen (Finska) 676

   

Traviso (ITA): Tina Maze trijumfovala, Lindzi Von obezbedila Globus u superkombinaciji      Izvor:  www.zurnal.rs

    
04.03.2011. - Osvajanje trećeg mesta u generalnom plasmanu Svetskog kupa, više nije misaona imenica za Slovenku Tinu Maze. Šta više, devojka iz Černe na Koreškem je pobedom u poslednjoj super kombinaciji 45. Svetskog kupa alpskih skijašica preuzela treću poziciju u generalnom plasmanu, na kojoj će obzirom na trenutnu formu ostati do kraja sezone. Tina je zabeležila deseti trijumf u karijeri, dok je osvajanjem drugog mesta Amerikanka Lindzi Von obezbedila osvajanje Kristalnog globusa u super kombinaciji. Ovako bi se u najkraćim trkama mogla opisati dešavanja sa starta takmičarskog vikenda u italijanskom Tarvisiju.
     Mesto na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije, koje je starijoj generaciji ljubitelja skijanja kod nas poznato i kao Trebišće, bilo je domaćim poslednje super kombinacije 45. Svetskog kupa.
     Do prvog trijumfa posle skoro godinu dana Slovenka je stigla odličnom vožnjom slaloma. Iako je posle spusta bila peta sa skoro sekundom zaostatka za Lindzi Von, Tina Maze pokazala je da je u ovom trenutku u odličnoj formi.
     Na prilično izrovanoj stazi, svetska šampionka u veleslalomu u vožnji slaloma pokazala je sav svoj talenat. Od starta brzo i agresivno na prvom prolazu imala je prednost od 69 stotinki u odnosu na tada vodeću Elizabet Gergl, da bi u cilj ušla sa fantastičnih 1,74 sekundi boljim vremenom od Austrijanke. Iako su iza nje nastupale najbolje skijašice u prvoj vožnji, nijednoj od njih nije pošlo za rukom da nadmaši vreme Tine Maze, tako da je Slovenka mogla da počne sa slavljem zbog jubilarne desete pobede u karijeri.
     Iako nije sačuvala prednost iz vožnje spusta, Lindzi Von je drugim mestom potvrdila osvajanje Kristalnog globusa u supe kombinaciji, što je još važnije smanjila zaostatak u generalnom plasmanu Svetskog kupa i najavila da je u Tarvisio došla da pobedi u obe trke brzih disciplina.
     Na najnižu stepenicu pobedničkog postolja popela se Nemica Marija Riš, koja je uspela da sačuva 176 poena prednosti u generalnom plasmanu Svetskog kupa u odnosu na Lindzi Von.
     Takmičarski vikenda u Tarvisiju nastavlja se u subotu trkom spusta.
     Rezultati: 1. Maze (Slovenija) 2:13,54 (1:28,94 + 44,60), 2. Von (SAD) 2:13,72 (1:28,15 + 45,57), 3. Riš (Nemačka) 2:14,09 (1:28,57 + 45,52), 4. Person (Švedska) 2:14,39 (1:28,66 + 45,73), 5. Gergl (Austrija) 2:15,28 (1:29,45 + 45,83)…

   

Nastavak FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju        Izvor: FIS
     FISFIS Svetski kup se ovog vikenda nastavlja trkama:
    
04.-06.03.2011. - Traviso (ITA) Na stazi Pista di Prampero, skijašice u petak voze Superkombinaciju, subotu Spust a u nedelju SuperG.
    
05.-06.03.2011. - Kranjska Gora (SLO) Muškarci će i borbi za jubilarni 50. Pokal Vitranc u subotu voziti veleslalom a u nedelju slalom.
 


  

  

  

Ski reportaža: Bansko, domaćin FIS Svetskog kupa      Izvor: bansko.rs
    
01.03.2011. - Bansko je proteklog vikenda (26. i 27. Februar) imalo prilike da ugosti najbolje svetske skijaše, koji su došli kako bi učestvovali u završnim trkama FIS ALPINE svetskog kupa u kategorijama „superkombinacija“ i „slalom“. Za samo dva dana trajanja takmičenja, u Bansko je pristiglo više od 15.000 gostiju.
     Najbolji svetski skijaš svih vremena, Alberto Tomba, bio je počasni gost takmičenja. Šampanjac je pobednicima uručio proslavljeni Bugarski fudbaler, Hristo Stoičkov...
    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Bansko (BUL): Austrijanac Mario Mat pobedio na osmom slalomu sezone      Izvor:  B92 JT Foto: Beta

    
27.02.2011. - Austrijanac Mario Mat trijumfovao je na osmom slalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa vožen u bugarskom Banskom. Mat je do prve pobede posle skoro dve godine, a 13. u karijeri, došao u vremenu od 1:50.35 minuta ispred sunarodnika Rajnfrida Herbsta.
     Treće mesto u bugarskom ski centru zauzeo je svetski šampion u slalomu Žan-Baptist Granž iz Francuske, ali mu to nije bilo dovoljno da preuzme prvo mesto u plasmanu slaloma. Francuski skijaš je i dalje drugi, iza Ivice Kostelića, koji nije uspeo da završi ni prvu vožnju, ali je i dalje ubedljiv i u borbi za veliki Kristalni globus jer njegovi glavni konkurenti nisu ni otputovali u Bugarsku.
     Posle prve runde Mat je imao 12 stotinki prednosti u odnosu na Herbsta, dok je treći bio Šveđanin Andre Mirer sa 39 stotinki zaostatka. Granž, koji je imao sedmo vreme u prvoj vožnji, bio je odličan u drugoj i uspeo je da dođe do prvog mesta sve dok na red nisu došla poslednja trojica skijaša.
     Prvo je Mirer napravio grešku i odustao je još u prvom delu staze, a potom je Herbst nadmašio svetskog šampiona u slalomu za 44 stotinki. Poslednji je, naravno, bio Mat, kojem je ove sezone najbolji plasman bio četvrto mesto, i koji je od starta krenuo odlično, samo je povećavao prednost. Ipak, Austrijanac je u nastavku napravio nekoliko grešaka i izgubio je veći deo svoje prednosti, ali je na kraju za četiri stotinke nadmašio Herbsta i zasluženo slavio na prvom slalomu Svetskog kupa u Banskom.
     Četvrto mesto na osmom slalomu sezone zauzeo je Nemac Feliks Nojrojter, drugoplasirani na subotnjoj superkombinaciji, ispred Majkla Janika iz Kanade, Francuza Stiva Misilijea, Manfreda Prangera iz Austrije i Šveđanina Jensa Bigmarka. Prvu desetoricu u Banskom kompletirali su Kristijan Devile iz Italije i Amerikanac Kasper Nolan.
     Svetski kup u konkurenciji skijaša nastavlja se narednog vikenda u Kranjskoj gori, gde je u subotu zakazan veleslalom, a u nedelju slalom.

Rezultati slaloma u Banskom:
1. Mario Mat (Austrija) 1:50.35
2. Rajnfrid Herbst (Austrija) + 0.04
3. Žan-Baptist Granž (Francuska) + 0.48
4. Feliks Nojrojter (Nemačka) + 0.83
5. Majkl Janik (Kanada) + 1.00
6. Stiv Misilije (Francuska) + 1.07
7. Manfred Pranger (Austrija) + 1.15
8. Jens Bigmark (Švedska) + 1.23
9. Kristijan Devile (Italija) + 1.27
10. Nolan Kasper (SAD) + 1.38

Generalni plasman slaloma:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 478
2. Žan-Baptist Granž (Francuska) 442
3. Andre Mirer (Švedska) 333
4. Marsel Hiršer (Austrija) 326
5. Matijas Hargin (Švedska) 239
6. Rajnfrid Herbst (Austrija) 230

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1294
2. Didije Kuš (Švajcarska) 725
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 713
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
5. Romed Bauman (Austrija) 601
6. Karlo Janka (Švajcarska) 574

   

Ore (SWE): Novo slavlje Rišove u Oreu         Izvor:  B92 JT Foto: Beta

    
27.02.2011. - Samo dva dana posle pobede u superkombinaciji Marija Riš je trijumfovala i na petom superveleslalomu ovogodišnjeg Svetskog kupa održanog u švedskom Oreu. Nemica je 20. trijumfom u karijeri, do kojeg je došla u vremenu od 1:13.24 minuta, onemogućila Lindzi Von iz Sjedinjenih Država da već sada obezbedi mali Kristalni globus u toj disciplini.
     Vonova je poslednjeg dana takmičenja u Oreu imala za samo jednu stotinku ostala bez trijumfa i morala je da se zadovolji drugim mestom, dok je treća bila njena sunarodnica Džulija Mankuzo.
     Vrlo brzo posle starta na čelo je došla osvajačica Svetskog kupa iz 2007. godine Austrijanka Nikol Hosp, koja se na prvoj poziciji zadržala sve dok na stazu nije izašla Vonova, pobednica subotnjeg spusta. Amerikanka je skijala fantastično i na kraju je za 81 stotinku nadmašila Hospovu. Sledeća na redu bila je nova svetska šampionka u superveleslalomu Elizabet Gergl, ali je napravila veliki broj grešaka i imala je tek 14. vreme u tom trenutku, a 21. na kraju.
     Miljenica domaće publike Anja Peršon odmah je sledila posle Gerglove, ali kako na žalost navijača, tako i njenu, nije uspela da završi trku zbog bolova u kolenu. Šveđanka je posle dobrog vremena na prvom merenju vrlo brzo samo skrenula sa staze i samo stala i bilo je vidljivo da je obnova povrede u pitanju. Rišova je bila sledeća na redu i od starta je vršila pritisak na vreme koje je postavila Vonova, a na kraju ga je nadmašila za jednu stotinku i došla do šestog trijumfa ove sezone.
     Na taj način Rišova nije samo onemogućila svoju najbolju drugaricu da obezbedi treći mali Kristalni globus u superveleslalomu zaredom, već je i povećala svoju prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Samim tim, sigurno je da nas do kraja takmičenja ove sezone, koja traje još tri nedelje, očekuju zanimljive borbe najboljih skijašica u ovom trenutku u borbi za veliki Kristalni globus.
     Pošto je Rišova došla do trijumfa Mankuzova je uspela da pomeri Hospovu sa trećeg stepenika na pobedničkom postolju, dok je Austrijanka morala da se zadovolji četvrtim mestom. Iza njih sledile su Švajcarkinja Lara Gut, koja je jedina ove sezone trijumfovala u superveleslalomu osim Vonove i Rišove, njena sunarodnica Dominik Gisin, Johana Šnarf iz Italije i Slovenka Tina Maze. Među prvih deset plasirale su se i Austrijanka Ana Feninger i Danijela Merigeti iz Italije.
     Rišova u borbi za veliki Globus trenutno ima 1516 bodova, ispred Vonove koja ima 1320. U poretku superveleslaloma Amerikanka je vrlo blizu novog trofeja pošto ima 460 bodova, a prati je nemačka skijašica sa 329.
     Svetski kup kod skijašica se nastavlja u italijanskom Tarviziju sledećeg petka superkombinacijom koja menja otkazanu iz Sestrijerea, dok je u subotu na programu spust, a u nedelju superveleslalom.

Rezultati superveleslaloma u Oreu:
1. Marija Riš (Nemačka) 1:13.24
2. Lindzi Von (SAD) + 0.01
3. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.79
4. Nikol Hosp (Austrija) + 0.81
5. Lara Gut (Švajcarska) + 0.87
6. Dominik Gisin (Švajcarska) + 0.98
7. Johana Šnarf (Italija) + 1.00
8. Tina Maze (Slovenija) + 1.04
9. Ana Feninger (Austrija) + 1.06
10. Danijela Merigeti (Italija) + 1.12

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SAD) 460
2. Marija Riš (Nemačka) 329
3. Lara Gut (Švajcarska) 250
4. Džulija Mankuzo (SAD) 235
5. Dominik Gisin (Švajcarska) 177
6. Ana Feninger (Austrija) 139

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1516
2. Lindzi Von (SAD) 1320
3. Elizabet Gergl (Austrija) 748
4. Tina Maze (Slovenija) 707
5. Džulija Mankuzo (SAD) 690
6. Tanja Poutiainen (Finska) 676

   

Bansko (BUL): Pobeda Kristof Inerhofera za jednu stotinku u superkombinaciji         Izvor:  B92 JT Foto: Fonet

    
26.02.2011. - Italijanski skijaš Kristof Inerhofer trijumfovao je na četvrtoj i ujedno poslednjoj superkombinaciji ovogodišnjeg Svetskog kupa u bugarskom ski centru Bansko. Inerhofer je trijumfovao u vremenu od 2:23.87 minuta, posle takmičenja u slalomu i superveleslalomu, s prednošću od samo stotinke u odnosu na Nemca Feliksa Nojrojtera. Treće mesto na poslednjoj superkombinaciji sezone zauzeo je Toma Mermilo Blondan, kojem je to najbolji rezultat karijere.
     Novom svetskom šampionu u superveleslalomu je to tek drugi trijumf u Svetskom kupu, a prvi posle više od dve godine, pošto je prethodno trijumfovao u italijanskom Bormiju u spustu u decembru 2008. godine. Inerhofer je tom pobedom ujedno prekinuo dominaciju Ivice Kostelića u toj disciplini ove sezone, pošto je Hrvat ostvario pobede na prethodne tri trke u superkombinaciji i već pre nekoliko nedelja je obezbedio mali Kristalni globus.
     Posle slaloma u vođstvu se nalazio svetski šampion u toj disciplini Žan-Baptist Granž iz Francuske, a pratili su ga Nojrojter i Manfred Melg iz Italije. Kostelić je posle prve runde držao četvrtu poziciju, dok je Inerhofer imao tek 11. vreme.
     Inerhofer, inače specijalista za superveleslalom, je bio fantastičan u drugoj rundi i vrlo lako je došao do prve pozicije, a potom je samo mogao da isprati kako niko od konkurenata ne uspeva da ga nadmaši. Kada su na red došla najbolja četvorica, prvo Kostelić nije mogao bolje od četvrtog mesta u tom trenutku, da bi Melg izgubio još više vremena, dok je Nojrojteru prvo mesto izmaklo za samo jednu stotinku, a na kraju je Granž napravio grešku i izleteo sa staze.
     Iza prve trojice na prvom takmičenju u Bansku našao se Amerikanac Ted Ligeti, a potom su sledili Kostelić, Ondrej Bank iz Češke, Austrijanac Bjern Ziber i Tim Džitlof iz Sjedinjenih Država. Prvu desetoricu na poslednjoj superkombinaciji sezone kompletirali su Melg i Austrijanac Romed Bauman.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa Kostelić je uvećao svoju prednost pošto njegovi glavni rivali nisu ni otputovali u Bugarsku, dok je još pre nekoliko nedelja u francuskom Šamoniju obezbedio Kristalni globus u superkombinaciji.
     Takmičenje u Bugarskoj se nastavlja slalomom, koji je na programu u nedelju.

Rezultati superkombinacije u Banskom:
1. Kristof Inerhofer (Italija) 2:23.87
2. Feliks Nojrojter (Nemačka) + 0.01
3. Toma Mermilo Blondan (Francuska) + 0.33
4. Ted Ligeti (SAD) + 0.50
5. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.55
6. Ondrej Bank (Češka) + 0.60
7. Bjern Ziber (Austrija) + 0.65
8. Tim Džitlof (SAD) + 0.91
9. Manfred Melg (Italija) + 1.00
10. Romed Bauman (Austrija) + 1.07

Generalni plasman superkombinacije:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 345
2. Kristof Inerhofer (Italija) 219
3. Ćetil Jansrud (Norveška) 145
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 143
5. Aksel Lund Svindal (Norveška) 120
6. Karlo Janka (Švajcarska) 112

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1294
2. Didije Kuš (Švajcarska) 725
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 713
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
5. Romed Bauman (Austrija) 601
6. Karlo Janka (Švajcarska) 574

   

Are (SWE):  Vonova stigla 40 pobede u Svetskom kupu pobedom u spustu         Izvor:  B92 JT Foto: Fonet

    
26.02.2011. - Amerikanka Lindzi Von ostvarila je 40. pobedu u Svetskom kupu trijumfom na šestom spustu sezone održanom u švedskom Oreu. Vonovoj je to bilo sedmo slavlje u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja do kog je došla u vremenu od 1:40.93 minuta.
     Senku na jubilarnu pobedu američke skijašice bacio je jedino stravičan pad Švajcarkinje Nađe Kamer, koja je letela nekoliko metara pre nego što je udarila u zaštitnu ogradu. Kamerova se posle pada nije pomerala, a posle brze reakcije lekarskih ekipa pored staze odmah je prebačena u bolnicu gde je ustanovljeno da samo lakše povredila ruku i da nema preloma.
     Iza Vonove, sa 13 stotinki zaostatka našla se odlična Tina Maze iz Slovenije, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja našla Nemica Marija Riš, pobednica superkombinacije održane u petak. Rišova i dalje drži vodeću poziciju u generalnom plasmanu Svetskog kupa, sa 176 bodova više od Vonove, koja vodi u borbi za mali Kristalni globus u spustu.
     Vrlo brzo posle starta trke do prve pozicije je došla Amerikanka Stejsi Kuk, koja ju je držala sve dok na stazu nije izašla Tina Maze, sa startnim brojem 14. Slovenka je posle osvajanja zlata u veleslalomu na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu dobila veliko samopouzdanje i drugi dan zaredom u Oreu je fantastično skijala i došla je do prvog mesta.
     Ipak, to nije bilo dovoljno da bi prekinula dominaciju Vonove i Rišove, koje su trijumfovale na svim trkama u spustu u poslednjih par godina. Prvo Rišova nije uspela da pretekne slovenačku skijašicu, ali je Amerikanka uprkos zaostatku u prvom delu staze uspela to da nadoknadi i dođe do 40. pobede u karijeri, dok je ona drugi dan zaredom morala da se zadovolji drugim mestom. Na kraju je jedino nova svetska šampionka u spustu Austrijanka Elizabet Gergl imala priliku da pomeri Vonovu sa čela, ali u tome nije uspela jer nije ni završila trku.
     Četvrto mesto na šestom spustu sezone zauzela je Dominik Gisin iz Švajcarske, ispred Kukove, Nemice Viktorije Rebensburg, Marion Rolan iz Francuske, Austrijanke Andree Fišbaher, i Lare Gut i Marien Abderhalden iz Švajcarske.
     U Oreu je u nedelju na programu superveleslalom, dok je naredni spust zakazan za 5. mart u italijanskom Tarviziju.

Rezultati spusta u Oreu:
1. Lindzi Von (SAD) 1:40.93
2. Tina Maze (Slovenija) + 0.13
3. Marija Riš (Nemačka) + 0.21
4. Dominik Gisin (Švajcarska) + 0.21
5. Stejsi Kuk (SAD) + 1.06
6. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 1.18
7. Mario Rolan (Francuska) + 1.19
8. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.37
9. Lara Gut (Švajcarska) + 1.42
10. Marien Abderhalden (Švajcarska) + 1.48

Generalni plasman spusta:
1. Lindzi Von (SAD) 520
2. Marija Riš (Nemačka) 417
3. Džulija Mankuzo (SAD) 241
4. Ana Feninger (Austrija) 219
5. Elizabet Gergl (Austrija) 213
6. Danijela Merigeti (Italija) 179

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1416
2. Lindzi Von (SAD) 1240
3. Elizabet Gergl (Austrija) 738
4. Tanja Poutiainen (Finska) 676
5. Tina Maze (Slovenija) 675
6. Džulija Mankuzo (SAD) 630

   

Are (SWE):  Marija Riš pobednica je druge superkombinacije sezone          Izvor:  B92 JT Foto: Fonet

    
25.02.2011. - Nemica Marija Riš pobednica je druge superkombinacije sezone koja je u okviru Svetskog kupa održana u švedskom Oreu. Rišova je do trijumfa na prvoj trci posle Svetskog prvenstva u Garmiš-Partenkirhenu došla u vremenu od 1:59.60 minuta, posle takmičenja u superveleslalomu i slalomu. Olimpijskoj šampionki u superkombinaciji i slalomu je to bila peta pobeda ove sezone, a 19. u elitnom takmičenju. Iza nje su se našle Slovenka Tina Maze i Elizabet Gergl, nove svetske šampionke u veleslalomu, odnosno superveleslalomu i spustu.
     Posle superveleslaloma u vođstvu se nalazila Amerikanka Lindzi Von, s prednošću od 16 stotinki u odnosu na Rišovu. Gerglova se nalazila još 19 stotinki dalje, dok je Tina Maze imala osmo vreme, sa 76 stotinki zaostatka u odnosu na Vonovu.
     Slovenka je bila odlična u slalomu i bez većih problema je došla do vođstva, koje je suvereno držala kada su na redu bile najbolje skijašice u spustu. Prvo Gerglova nije mogla bolje od druge pozicije, da bi fantastična Rišova došla do prve pozicije. Vonova na kraju nije uspela da nadmaši nemačku skijašicu i morala je da se zadovolji šestom pozicijom.
     Iza Rišove, Tine Maze i Gerglove, sledila je miljenica domaće publike Anja Peršon, ispred Austrijanke Mihaele Kirhgaser, Vonove, još jedne austrijske skijašice Nikol Hosp i Džulije Mankuzo iz Sjedinjenih Država. Prvih deset tokom prvog takmičarskog dana u Oreu kompletirale su svetska šampionka u superkombinaciji Austrijanka Ana Feninger i Elena Kurtoni iz Italije.
     Zahvaljujući trijumfu u Oreu Rišova je povećala svoju prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa i sada ima 1356 bodova, ispred Vonove sa 1140 i Gerglove, koja je sakupila 738 U poretku superkombinacije Nemica je prva sa 145 bodova, pet više od Vonove i Gerglove.
     Takmičenje u Oreu se nastavlja u subotu, za kada je zakazan spust, dok je u nedelju na programu superveleslalom. Poslednja superkombinacija sezone biće održana u italijanskom Tarviziju 4. marta.

Rezultati superkombinacije u Oreu:
1. Marija Riš (Nemačka) 1:59.60
2. Tina Maze (Slovenija) + 0.40
3. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.66
4. Anja Peršon (Švedska) + 0.68
5. Mihaela Kirhgaser (Austrija) + 1.10
6. Lindzi Von (SAD) + 1.16
7. Nikol Hosp (Austrija) + 1.51
8. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.54
9. Ana Feninger (Austrija) + 2.11
10. Elena Kurtoni (Italija) + 2.37

Generalni plasman superkombinacije:
1. Marija Riš (Nemačka) 145
2. Lindzi Von (SAD) 140
2. Elizabet Gergl (Austrija) 140
4. Tina Maze (Slovenija) 112
5. Nikol Hosp (Austrija) 96
6. Mihaela Kirhgaser (Austrija) 85

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1356
2. Lindzi Von (SAD) 1140
3. Elizabet Gergl (Austrija) 738
4. Tanja Poutiainen (Finska) 676
5. Džulija Mankuzo (SAD) 606
6. Tina Maze (Slovenija) 595
 

   


Nastavak FIS Svetskog Kupa       Izvor: FIS
    
Nakon završenog Svetskog prvenstva u Garmišu, FIS Svetski kup se nastavlja trkama:
    
26.-27.02.2011. - U Bugarskom ski centru Bansko održavaju se trke za muškarce. U subotu je na programu Superkombibacija koja se sastoji od trka Superveleslaloma u 10h i Slaloma u 14h. U nedelju se voyi slalom trka na kojij prva vožnja počinje u 10h a druga u 14h.
    
25.-27.02.2011. - U Švedskom ski centru Are, skijašice u petak voze Superkombibaciju - SuperG u 10,30 a Slalom u 13,30. U subotu Spust počinje u 10,30 a u nedelju Superveleslalom u 10,30. Treninzi spusta počinju od srede 23.02.2011.

      Detaljnije...

  

Svetski Kup u Kini i Turskoj?        Izvor: Eurosport.rs - Predrag Vukanović
     11.02.2011. - Svetski kup u skijanju uskoro bi se mogao proširiti na Kinu, Kazahstan i Tursku, najavio je predsednik Svetske skijaške federacije (FIS) Gian Franco Kasper.
     Trenutno je 'skijaški karavana' koncentrisan na Evropu i Severnu Ameriku, međutim čelnici FIS-a žele proširiti tržište i na ostale zemlje sveta.
     "Kazahstan i Kina već sada žele ugostiti trke Svetskog kupa, postoji interes i u Turskoj, i u brojnim drugim zemljama," kazao je Kasper i dodao: "Sigurno ćemo se proširiti na istočnu Evropu i Aziju".
     Protiv Kasparove ideje odmah su se oglasili Austrijanci jer bi možda izgubili neku od trka iz kalendara, ali Kasper smatra kako to neće sprečiti širenje Svetskog kupa. "Austrijanci se bune jer bi možda izgubili koju trku, što je za njih katastrofa. Međutim, ukoliko želimo biti svetski sport moramo se širiti," dodao je Švajcarac i naveo primer Turske. "Na spomen Turske svi prvo pomisle na plaže, no 80 posto te zemlje je više od 800 metara i tamo ima mnogo snega."
    

   

Svetsko prvenstvo Gap2011 pa nastavak Svetskog kupa
 
    
Naredno takmičenje u Svetskom kupu skijašice očekuje u švedskom Oreu 25. februara, kada je na programu superveleslalom, a one će se od utorka do 20. februara nadmetati na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu.

     Skijaše od utorka pa do 20. februara očekuje Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, dok se Svetski kup nastavlja superkombinacijom u bugarskom ski centru Bansko 26. februara.

   

Hinterstoder: Prvea pobeda Filipa Šerghofera u svetskom kupu         Izvor:  B92  Foto: Fonet

     0
6.02.2011. - Samo dan pošto je Hanes Rajhelt trijumfovao u superveleslalomu, Filip Šerghofer je domaćim navijačima dao razlog za novo slavlje pobedom u veleslalomu. Šerghoferu je to bila prva pobeda u Svetskom kupu, a do nje je došao ukupnim vremenom od 2:46.44 minuta, ispred Ćetila Jansruda iz Norveške. Na treći stepenik pobedničkog postolja na poslednjoj trci pred Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, koje počinje u utorak, popeo se olimpijski šampion u veleslalomu Švajcarac Karlo Janka.
     Jansrud je bio taj koji je vodio posle prve vožnje, s prednošću od 35 stotinki u odnosu na Šerghofera, a još 20 ispred Janke. U drugoj rundi, dugo je vođstvo držao Finac Markus Sandel, koji se u vođstvu zadržao sve dok na red nije došao Mark Berto iz Švajcarske. Ipak, ni on nije dugo bio na čelu, pošto ga je
nadmašio Rajhelt, pobednik subotnjeg superveleslaloma.
     Rajhelta su potom nadmašila samo trojica najboljih, od kojih je razumljivo najbolji bio njegov sunarodnik, dok je Jansrud, koji je bio poslednji na stazi napravio male greške pa je morao da se zadovolji drugim mestom. U drugoj vožnji mnogo se očekivalo i od Norvežanina Aksela Lunda Svindala i miljenika domaćih navijača Benjamina Rajha, ali su obojica napravili greške.
     Tako su iza najbolje trojice sledili Rajhelt, Berto, Švajcarac Didije Kuš, Sandel i Svindal, dok su prvu desetoricu kompletirali Amerikanac Bodi Miler i vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Ivica Kostelić.
     Iako su Austrijanci u Hinterštoderu imali veliki razlog za slavlje, tim je pretrpeo veliki udarac pošto je Marsel Hiršer u nedelju postao četvrti skijaš te zemlje koji se povredio u poslednje tri nedelje.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa Kostelić vodi sa 1.249 bodova, ispred Kuša sa 725 i Svindala, koji ima 713. U poretku veleslaloma prvi je Ted Ligeti iz Sjedinjenih Država, koji je bio 13. u Hinterštoderu, sa 323 boda, a prati ga Svindal sa 297.

Rezultati veleslaloma u Hinterštoderu:
1. Filip Šerghofer (Austrija) 2:46.44
2. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.17
3. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.20
4. Hanes Rajhelt (Austrija) + 0.21
5. Mark Berto (Švajcarska) + 0.41
6. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.47
7. Markus Sandel (Finska) + 0.48
8. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.53
9. Bodi Miler (SAD) + 0.57
10. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.67

Generalni plasman veleslaloma:
1. Ted Ligeti (SAD) 323
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 297
3. Siprijen Rišar (Francuska) 253
4. Ćetil Jansrud (Norveška) 240
5. Tomas Fanara (Francuska) 188
6. Filip Šerghofer (Austrija) 173

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.249
2. Didije Kuš (Švajcarska) 725
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 713
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
5. Romed Bauman (Austrija) 575
6. Karlo Janka (Švajcarska) 574

   

Zwiesel: Viktorija Rebensburg pobednica veleslaloma        Izvor:  B92  Foto: Beta

     0
6.02.2011. - Nemica Viktorija Rebensburg pobednica je petog veleslaloma ovogodišnjeg Svetskog kupa, održanog u nemačkom Arber-Cviselu. Rebensburgova, olimpijska šampionka u veleslalomu, je do druge pobede ove sezone, a ujedno u karijeri, došla u vremenu od 1:36.96 minuta.

Drugo mesto, sa zaostatkom od 53 stotinke zauzela je Federika Brinjone iz Italije, dok je treće vreme ostvarila Austrijanka Katrin Cetel.

Rebensburgova je držala prednost i posle prve vožnje, a pratile su je Francuskinja Tesa Vorli sa 74 stotinki zaostatka i Tanja Poutiainen iz Finske. Ipak, u drugoj rundi Brinjoneova je bila odlična i vrlo lako je došla do prvo mesta, koje je zadržala sve dok Rebensburgova nije izašla na stazu, zahvaljujući znatno lošijim izdanjima rivalki.

Četvrto mesto na petom veleslalomu sezone podelile su Francuskinja Anemon Marmotan i Elizabet Gergl iz Austrije, a iza su sledile još jedna Austrijanka Andrea Fišbaher, Poutiainenova, Irena Kurtoni iz Italije, Francuskinja Mari-Pjer Prefontan i Vorlijeva.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Nemica Marija Riš, koja je bila 11. u Arber-Cviselu, sa 1.256 bodova, ispred aktuelne osvajačice velikog Kristalnog globusa Lindzi Von, iz Sjedninjenih Država. Amerikanka je nedeljni veleslalom završila na 18. poziciji, koju je podelila sa Marliz Šild iz Austrije, pobednica slaloma održanog u petak. U poretku veleslaloma prva je Vorlijeva sa 358 bodova, ispred Rebensburgove, koja ima 335.

   

Hinterstoder: Pobeda Rajhelta u superveleslalomu          Izvor:  B92  Foto: Beta

     0
5.02.2011. - Austrijanac Hanes Rajhelt trijumfovao je na petom superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u austrijskom Hinterštoderu.
Rajhelt je do prve pobede posle skoro tri godine, a pete ukupno, došao u vremenu od 1:43.91 minuta i tako Austrijancima doneo prvi trijumf ove sezone pred svojim navijačima.
     Slavlje domaćih navijača upotpunio je Benjamin Rajh osvajanjem drugog mesta, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Bodi Miler iz Sjedinjenih Država.
     Prvog dana takmičenja u Hinterštoderu Rajhelt je bio deseti na stazi i odličnom vožnjom vrlo lako je uspeo da preuzme vođstvo od Italijana Vernera Hela, koji je do tada držao prvu poziciju. Austrijanac je tada Hela nadmašio za više od sekunde, a potom nijedan od skijaša nije uspeo da ga nadmaši. Najbliži mu je bio Rajh, koji je imao za 34 stotinke slabije vreme, dok je Miler bio za još 60 stotinki slabiji. Zanimljivo je da je Amerikanac trijumfovao na jedinom superveleslalomu koji je održan u Hinterštoderu do subotnjeg, i to pre pet godina, ali na drugoj stazi.
     Iza prve trojice sledio je još uvek aktuelni osvajač Svetskog kupa Karlo Janka iz Švajcarske, ispred vodećeg u plasmanu elitnog takmičenja Hrvata Ivice Kostelića, Francuza Aleksisa Pinturola, koji je priredio iznenađenje dana, sunarodnika Sandra Vilete, Hela i Kristofa Inerhofera, takođe iz Italije. Prvu desetoricu na petom superveleslalomu sezone kompletirao je Tomas Frej iz Francuske, dok je olimpijski šampion u toj disciplini Norvežanin Aksel Lund Svindal bio tek 14, sa više od jedne i po sekunde zaostatka u odnosu na Rajhelta.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje ubedljivo vodi Kostelić sa 1.223 boda, ispred Švajcaraca Silvana Curbirgena sa 703 i Didijea Kuša, koji ima 685. U poretku superveleslaloma prvi je Austrijanac Georg Štrajtberger, koji nije učestvovao na trci u Hinterštoderu, sa 227 bodova, a prate ga Kostelić i Kuš sa po 191 bodom.
     Takmičenje u Hinterštoderu se nastavlja u nedelju veleslalomom, dok je naredni superveleslalom u Svetskom kupu zakazan za 27. februar.

Rezultati superveleslaloma u Hinterštoderu:
1. Hanes Rajhelt (Austrija) 1:43.91
2. Benjamin Rajh (Austrija) + 0.34
3. Bodi Miler (SAD) + 0.93
4. Karlo Janka (Švajcarska) + 1.15
5. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 1.19
6. Aleksis Pinturol (Francuska) + 1.24
7. Sandro Vileta (Švajcarska) + 1.30
8. Verner Hel (Italija) + 1.31
9. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.37
10. Tomas Frej (Francuska) + 1.39

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Georg Štrajtberger (Austrija) 227
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) 191
2. Didije Kuš (Švajcarska) 191
4. Benjamin Rajh (Austrija) 184
5. Romed Bauman (Austrija) 179
6. Karlo Janka (Švajcarska) 176

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.223
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
3. Didije Kuš (Švajcarska) 685
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 681
5. Romed Bauman (Austrija) 561
6. Benjamin Rajh (Austrija) 543

   

Zwiesel: Vetar odložio veleslalom za nedelju         Izvor:  B92  Foto: Fonet

     0
5.02.2011. - Veleslalom koji je u nemačkom Arber-Cviselu u okviru Svetskog kupa trebalo da bude održan u subotu pomeren je za nedelju. Razlog odlaganja trke su loši vremenski uslovi, posebno jak vetar, koji je organizatorima zadavao velike probleme i tokom slaloma u petak.
     Nedeljni veleslalom tako će biti poslednja trka u Svetskom kupu pred Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, koje je na programu od 8. do 20. februara.
 

   

Zwiesel: Trijumf Šildove u Arber-Cviselu         Izvor:  B92, Jelena Trajković   Foto: Beta, Fonet

     04.02.2011. - Austrijanka Marliz Šild pobednica je sedmog slaloma ovogodišnjeg Svetskog kupa održanog u nemačkom Arber-Cviselu. Šildova je do pete pobede ove sezone, a 28. u karijeri, došla ukupnim vremenom od 1:55.19 minuta, i još jednom pokazala zašto je najbolja aktivna slalomašica.

     Drugo mesto, sa zaostatkom od 68 stotinki, zauzela je Veronika Zuzulova iz Slovačke, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela Finkinja Tanja Poutiainen.

     Posle prve vožnje vođstvo je držala Šveđanka Marija Pietile-Holmner, ispred Zuzulove i Šildove, dok je tada već takmičenje bilo gotovo za vodeću u generalnom plasmanu Svetskog kupa Mariju Riš iz Nemačke. Druga runda počela je u znatno lošijim vremenskim uslovima, pošto je u prvom delu staze bila veoma gusta magla, zbog koje je viđen veliki broj izletanja.

     Pri sredini druge vožnje do prve pozicije je došla Italijanka Manuela Melg, koja se na tom mestu zadržala sve dok red nije došao na Poutiainenovu, četvrtu posle druge vožnje. Finkinja, ipak, nije dugo zadržđala vođstvo pošto je sledeća bila Šildova, koja je uprkos lošijem startu, fantastičnom vožnjom uspela da na svakom prolazu ostvaruje sve veću prednost u odnosu na rivalke, i Poutiainenovu nadmaši za čak jednu sekundu i 78 stotinki.

     Posle Šildove ostalo je da na stazu izađu samo dve najbolje iz prve runde, a ni Zuzlova ni Pietile-Holmnerova nisu uspele da je nadmaše. Prvo je Slovakinja došla do druge pozicije, kojom je izjednačila svoj najbolji plasman u Svetskom kupu, a potom je švedska skijašica napravila veliku grešku, a iako je uspela da se vrati morala je da se zadovolji samo osmom pozicijom. Šildova je tako potpuno zasluženo došla do pete pobede ove sezone, a zanimljivo je da preostale dve trke u slalomu nije uspela da završi.

     Iza tri najbolje tokom prvog dana takmičenja sledile su Melgova, Čehinja Šarka Zahrobska, Katrin Cetel iz Austrije, Kanađanka Mari-Mišel Ganjon, Pietile-Holmnerova, Nastasija Nens iz Francuske i domaća skijašica Katarina Dir.

     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Rišova, ispred Amerikanke Lindzi Von, koja je odlučila da propusti trku u petak zbog pada na treningu nekoliko dana ranije. Zahvaljujući trijumfu u Arber-Cviselu, Šildova sada vodi u borbi za mali Kristalni globus u slalomu.

     Slalom u Arber-Cviselu je poslednji pred Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, koje počinje sledećeg utorka, a sledeća trka u toj disciplini u okviru Svetskog kupa na programu je 12. marta u češkom Špinderleruv Mlinu.

     U subotu se u nemačkom ski centru vozi veleslalom.

Rezultati slaloma u Arber-Cviselu:
1. Marliz Šild (Austrija) 1:55.19
2. Veronika Zuzulova (Slovačka) + 0.68
3. Tanja Poutiainen (Finska) + 1.78
4. Manuela Melg (Italija) + 2.41
5. Šarka Zahrobska (Češka) + 2.63
6. Katrin Cetel (Austrija) + 2.76
7. Mari-Mišel Ganjon (Kanada) + 2.86
8. Marija Pietile-Holmner (Švedska) + 2.91
9. Nastasija Nens (Francuska) + 3.00
10. Katarina Dir (Nemačka) + 3.11

Generalni plasman slaloma:
1. Marliz Šild (Austrija) 500
2. Tanja Poutiainen (Finska) 460
3. Marija Riš (Nemačka) 420
4. Marija Pietile-Holmner (Švedska) 287
5. Veronika Zuzulova (Slovačka) 257
6. Nastasija Nens (Francuska) 248

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1.232
2. Lindzi Von (SAD) 1.087
3. Tanja Poutiainen (Finska) 640
4. Elizabet Gergl (Austrija) 628
5. Džulija Mankuzo (SAD) 564
6. Marliz Šild (Austrija) 531

   


 

FIS Svetski kup u alpskom skijanju        Izvor: FIS
     Narednog vikenda se održavaju poslednje trke FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju pre Svetskog prvenstva u Garmisch_u koje počinje u utorak 8. februara.

     04.-05.02.2011. - U Nemačkom ski centru Aeber - Zwiesel (Aber-Cvajsel) žene u petak voze Veleslalom, a u subotu Slalom. Oba dana prva vožnja kreće u 10:00 a druga u 13:00.

    
05.-06.02.2011. - Muškarci u Austrijskom Hinterstoderu u subotu od 11:15 voze Superveleslalom a u nedelju Veleslalom čija prva vožnja počinje u 10:00, a druga u 12:45. Prenosi na Eurosport kanalu.
    

  

Šamoni: Pobeda Kostelića u superkombinaciji         Izvor:  B92, Jelena Trajković   Foto: FoNet

     30.01.2011. -
Hrvatski skijaš Ivica Kostelić trijumfovao je na trećoj superkombinaciji sezone u francuskom Šamoniju i tako osvojio Kristalni globus u toj discipline.

Kosteliću je to treća pobeda na isto toliko trka u superkombinaciji u ovogodišnjem Svetskom kupu, a sedma ukupno ove sezone.

Hrvat je do nje došao ukupnim vremenom od 2:57.12 minuta, posle takmičenja u spustu i slalomu, ispred sunarodnika Natka Zrnčić-Dima, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Aksel Lund Svindal iz Norveške.

Posle spusta u vođstvu se nalazio Švajcarac Beat Fojc, ispred Svindala i Žoana Klerija iz Francuske, dok je Kostelić bio tek 24, sa skoro tri sekunde zaostatka. Ipak, to nikoga nije začudilo pošto spust nije Kostelićeva disciplina, a on je vrlo lako fantastičnom vožnjom u slalomu došao do prve pozicije u drugoj rundi u Šamoniju.

Kostelića potom niko nije uspeo da nadmaši, a najbliže mu se primakao Zrnčić-Dim, koji je imao 51 stotinku zaostatka. Kada je red došao na prvu trojicu posle spusta, prvo je Kleri izleteo sa staze, a potom je Svindal imao prednost u prvom delu, da bi napravio grešku zbog koje je izgubio mnogo vremena i morao je da se zadovolji trećom pozicijom. Na kraju, Fojcu se desilo isto što i Svindalu, ali je on izgubio mnogo više i zauzeo je deseto mesto. Hrvatski skijaš je tako još jednom pokazao da je specijalista za superkombinaciju i došao je do prvog Kristalnog globusa u toj disciplini u karijeri.

Iza prve trojice sledili su još jedan Norvežanin Ćetil Jansrud, Silvan Curbrigen iz Švajcarske, Čeh Ondrej Bank, senzacija sa subotnjeg spusta Dominik Paris i njegov sunaordnik Paolo Pangraci. Prvu desetoricu drugog dana takmičenja u Šamoniju kompletirali su još jedan Italijan Kristof Inerhofer i Fojc.

Zahvaljujući trijumfu Kostelić je još više povećao svoju već ubedljivu prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 1.178 bodova, a prate ga Curbrigen sa 703 i njegov sunarodnik Didije Kuš, sa još 30 manje. Hrvatski skijaš u poretku superkombinacije ima maksimalan učinak i pred poslednju trku u toj discipline već je obezbedio mali Kristalni globus. Kosteliću će to biti drugi Kristalni globus u karijeri, pošto je u sezoni 2001/02 trijumfovao u slalomu.

Svetski kup kod skijaša se nastavlja sledećeg vikenda u austrijskom Hinterstoderu, gde su na programu superveleslalom i veleslalom.

Rezultati superkombinacije u Šamoniju:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 2:57.12
2. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) + 0.51
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.53
4. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.62
5. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 0.63
6. Ondrej Bank (Češka) + 0.66
7. Dominik Paris (Italija) + 1.14
8. Paolo Pangraci (Italija) + 1.40
9. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.57
10. Beat Fojc (Švajcarska) + 1.67

Generalni plasman superkombinacije:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 300
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 143
3. Ćetil Jansrud (Norveška) 132
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 120
5. Kristof Inerhofer (Italija) 119
6. Karlo Janka (Švajcarska) 112

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.178
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
3. Didije Kuš (Švajcarska) 673
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 663
5. Romed Bauman (Austrija) 545
6. Mihael Valhofer (Austrija) 478

   

Sestriere: Otkazano takmičenje u Svetskom kupu za skijašice        Izvor:  B92  

     30.01.2011. - Trke Svetskog kupa za skijašice zakazane za ovaj vikend u italijanskom Sestrijereu otkazane su zbog snega i loše vidljivosti.
     Tokom vikenda u Sestrijereu trebalo je da budu održani spust i superkombinacija, a uprkos pomeranju trka i za ponedeljak, nije moguće njihovo održavanje.
     Spust je prvobitno bio zakazan za subotu, ali je odložen za 24 sata, dok je superkombinacija bila pomerena za ponedeljak.
      Ipak, Međunarodna skijaška federacija (FIS) je u nedelju ujutru objavila da se trke otkazuju zbog dodatnih padavina koje neće stati do utorka ujutru. Još uvek nije poznat
o da li će i gde trke biti naknadno održane.
     Svetski kup za skijašice nastavlja se u petak veleslalomom u nemačkom Arber-Cviselu, dok je za dan kasnije zakazan slalom.

     29.01.2011. - Zbog loših vremenskih uslova ženski spust u okviru Svetskog kupa u italijanskom Sestrijereu nije mogao da bude održan u subotu. Organizatori su zbog guste magle i susnežice više puta pomerali start trke, ali na kraju nisu imali drugo rešenje osim da otkažu takmičenje za taj dan.
     Zato je takmičenje u spustu prebačeno za nedelju, dok će superkombinacija biti održana u ponedeljak. U nedelju program počinje u 12 časova, dok je u ponedeljak u 10 časova zakazan spust, a slalom tri sata kasnije.
     Loše vreme u italijanskom ski centru je u petak dovelo do otkazivanja drugog treninga u spustu, ali su stvoreni uslovi za održavanje trke u toj disciplini pošto je trening održan u četvrtak, na kom je najbolja bila Šveđanka Anja Peršon.

   

Šamoni: Didije Kuš najbolji u spustu          Izvor:  B92, Jelena Trajković   Foto: Beta

     29.01.2011. - Švajcarac Didije Kuš trijumfovao je na šestom spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa održanog u francuskom Šamoniju.

Kuš je do 16. pobede u karijeri došao u vremenu od 1:58.91 minuta i to samo nedelju dana posle slavlja na legendarnom Štrajfu u Kicbilu.

Drugo mesto, sa zaostatkom od 67 stotinki, zauzeo je Dominik Paris iz Italije, koji je tako napravio veliku senzaciju, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Austrijanac Klaus Krel.

Od starta takmičenja u Šamoniju poveo je Paris, koji je bio prvi na stazi, a potom je samo mogao da isprati kako rivali nikako ne uspevaju da ga nadmaše. Među njima su bili i specijalisti za brzinske discipline Norvežanin Aksel Lund Svindal i Mihael Valhofer iz Austrije, koji su na kraju morali da se zadovolje 14, odnosno petom pozicijom.

Parisu je najbliže uspeo da se približi Krel i to pošto je 20 minuta morao da čeka da krene sa starta zbog pada Manuela Ozborn-Paradija iz Kanade. Ozborn-Paradi je pao na donji deo leđa, ali je tada izbegao povrede, da bi mu se posle noga zapetljala u ogradu, zbog čega je odmah prebačen u bolnicu, gde mu je ustanovljen prelom potkolenice. Uz Kanađanina, pad je imao i Austrijanac Georg Štrajtberger, koji je uspeo da se vrati na noge, ali je bila vidljivo da teško hoda. Još u četvrtak teške povrede tokom treninga doživeo je takođe Austrijanac Mario Šajber, koji se uspešno oporavlja.

Vrlo brzo došao je red na Kuša, koji je posle Kicbila, još jednom fantastičnim izdanjem 'oduvao' sve protivnike i tako došao do drugog trijumfa ove sezone. Iza prve trojice potom su sledili Austrijanci Joahim Puhner i Valhofer, Janik Bertran iz Francuske, Švajcarac Beat Fojc i Žoan Kleri iz Francuske, dok su prvu desetoricu kompletirali Austrijanci Romed Bauman i Hanes Rajhelt.

Takmičenje u Šamoniju su propustili Amerikanac Bodi Miler, aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa Karlo Janka iz Švajcarske i Austrijanac Benjamin Rajh. Miler se na takav potez odlučio da bi u Sjedinjenim Državama proslavio rođendan i odmorio se pred Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu. Sličan razlog je imao Janka, jer, kako sam kaže nema više šanse da odbrani titulu, dok Rajh nije želeo da troši energiju na discipline koje mu lošije idu, a uz to je i nije u najboljoj formi.

U generalnom plasmanu i dalje ubedljivo vodi Hrvat Ivica Kostelić, koji je bio 28. u spustu, sa 1.078 bodova, ispred Kuša sa 673 i još jednog Švajcarca Silvana Curbrigena, koji ima 658. U poretku spusta prvi je Kuš sa 379 bodova, a prate ga Valhofer sa 314 i Curbrigen sa 285.

Takmičenje u Šamoniju se nastavlja u nedelju superkombinacijom, dok je naredni spust zakazan za 11. mart u norveškom Kvitfjelu.

Rezultati spusta u Šamoniju:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 1:58.91
2. Dominik Paris (Italija) + 0.67
3. Klaus Krel (Austrija) + 0.88
4. Joahim Puhner (Austrija) + 0.91
5. Mihael Valhofer (Austrija) + 1.01
6. Janik Bertran (Francuska) + 1.10
7. Beat Fojc (Švajcarska) + 1.20
8. Žoan Kleri (Francuska) + 1.35
9. Romed Bauman (Austrija) + 1.36
10. Hanes Rajhelt (Austrija) + 1.43

Generalni plasman spusta:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 379
2. Mihael Valhofer (Austrija) 314
3. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 285
4. Klaus Krel (Austrija) 279
5. Romed Bauman (Austrija) 201
6. Bodi Miler (SAD) 190

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.078
2. Didije Kuš (Švajcarska) 673
3. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 658
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 603
5. Romed Bauman (Austrija) 545
6. Mihael Valhofer (SAD) 478

   

Šladming: Trijumf Granža u noćnoj slalom trci          Izvor:  B92   Foto: Beta

     25.01.2011. -
Samo dva dana posle pobede u slalomu u austrijskom Kicbilu, francuski skijaš Žan-Baptist Granž je trijumfovao i u Šladmingu u istoj disciplini. Granž je do treće pobede u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa, a devete u karijeri, došao ukupnim vremenom od 1:46.54 minuta.
     Drugo mesto, sa zaostatkom od samo četiri stotinke, zauzeo je Šveđanin Andre Mirer, ispred sunarodnika Matijasa Hargina.
     Francuz je posle prve vožnje držao četvrto mesto, kao i u Kicbilu u nedelju, ovoga puta iza Mirera, Hargina i Hrvata Ivice Kostelića. Zahvaljujući odličnoj drugoj rundi Granž je za 93 stotinke nadmašio do tada vodećeg Manuela Melga iz Italije i došao do prve pozicije. Sledio je Kostelić, koji nije mogao bolje od trećeg mesta u tom trenutku, da bi potom obojica Šveđana izgubila po jednu poziciju u odnosu na prvu vožnju.
     Iza Granža, Mirera i Hargina, sledio je Melg, ispred Kostelića, dvojice Šveđana Aksela Beka i Jensa Bigmarka, najbolje plasiranog domaćeg skijaša Benjamina Rajha i Naokija Juase iz Japana. Austrijanci su imali priliku za bolji plasman od devete pozicije, ali je prvo Marsel Hiršer promašio pretposlednju kapiju, da bi Rajnfrid Herbst, koji je bio peti u prvoj rundi, izleteo sa staze.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje ubedljivo vodi Kostelić sa 1.075 bodova, ispred Švajcarca Silvana Curbrigena, koji ima 643. Hrvatski skijaš je prvi i u poretku slaloma sa 478 bodova, a prati ga Granž, koji je sakupio 382 boda.
     Svetski kup kod skijaša se nastavlja u francuskom Šamoniju, gde su za vikend na programu spust i superkombinacija, dok je naredni slalom zakazan za 27. februar u bugarskom Bansku.

Rezultati slaloma u Šladmingu:
1. Žan-Baptist Granž (Francuska) 1:46.54
2. Andre Mirer (Švedska) + 0.04
3. Matijas Hargin (Švedska) + 0.60
4. Manfred Melg (Italija) + 0.93
5. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 1.00
6. Aksel Bek (Švedska) + 1.15
7. Jens Bigmark (Švedska) + 1.18
8. Kristijan Devile (Italija) + 1.29
9. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.30
10. Naoki Juasa (Japan) + 1.36

Generalni plasman slaloma:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 478
2. Žan-Baptist Granž (Francuska) 382
3. Andre Mirer (Švedska) 333
4. Marsel Hiršer (Austrija) 326
5. Matijas Hargin (Švedska) 226
6. Manfred Melg (Italija) 204

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.075
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 643
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 585
4. Didije Kuš (Švajcarska) 573
5. Romed Bauman (Austrija) 516
6. Marsel Hiršer (Austrija) 469

   

Schladming (AUS) - Noćna trka slaloma           Izvor:  thenightrace.at
     25.01.2011. - Večeras se u Austrijskom ski centru Šladming održava poznata noćna slalom trka u okviru FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju za muškarce. Na startu prve vožnje se očekuje 80 takmičara. Organizatori očekuju više od 45.000 gledalaca.
     Prva vožnja počinje večeras u 17:45, dok je druga zakazana za 20:45. Direktan prenos na Eurosport kanalu.

   

Kicbil: Kostelić - Najbolji vikend karijere          Izvor:  B92, Jelena Trajković   Foto: Beta

     23.01.2011. -
Pobedama u superveleslalomu i kombinaciji hrvatski skijaš Ivica Kostelić obeležio je takmičenje u austrijskom Kicbilu u okviru Svetskog kupa. Uz to, hrvatski skijaš je bio 11. u spustu i imao je drugo vreme u slalomu, ali kaže da takav vikend nije očekivao.
     „Ovo je najbolji vikend moje karijere, a mislio sam da ću teško nadmašiti Vengen. Ovaj vikend je specijalan i zbog prve pobede u superveleslalomu“, rekao je Kostelić.

     Kostelić je istakao da mu je posebno bilo teško u nedelju, kada je vožen slalom, koji se bodovao i za kombinaciju, u kojoj je on bio ponovo najbolji.
     „Trka je bila izuzetno teška jer u glavi znate da vozite dve paralelne trke. Ipak, ovoga puta sam prvi put uspeo da izbacim kombinaciju iz misli i odvozim slalom, a na kraju sam slavio jer sam ostvario rezultat baš kakav sam želeo“, istakao je Kostelić.

     Hrvatski skijaš je svestan i da je rezultatima u Kicbilu došao veoma blizu velikom Kristalnom globusu.
     „Ovo je bio važan korak, ali je mnogo trka pred nama, a na njima drugi skijaši mogu da osvoje mnogo bodova. U dobroj poziciji sam, oni će morati da se pomuče, a najvažnije je da ostanem zdrav“, rekao je trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

     Pored Kostelića, u nedelju je slavio i Francuz Žan Baptist Granž, koji je trijumfovao u slalomu.
     „U Kicbilu sam uvek dobar. Staza je svaki put teška, ali sam ovoga puta rizikovao i bio sam iznenađen kada sam video vreme. Ovo je sigurno jedna od mojih najboljih pobeda“, naglasio je Granž.

   

Kicbil: Granž i Kostelić bez premca         Izvor:  B92, Jelena Trajković   Foto: Beta
     23.01.2011. -
Poslednji dan takmičenja u Kicbilu u okviru Svetskog kupa obeležili su Francuz Žan-Baptist Granž i Ivica Kostelić iz Hrvatske. Granž je bio najbolji u slalomu i tako je zabeležio drugu pobedu ove sezone, a ujedno i drugu u Kicbilu u karijeri. Francuz je do trijumfa došao u vremenu od 1:40:93 minuta, ispred Kostelića i Italijana Đulijana Racolija.
     Zahvaljujući drugom mestu u slalomu Kostelić je posle trijumfa u superveleslalomu pobedio i u kombinaciji za koju se računao i subotnji spust. Hrvatski skijaš je tako upisao šestu pobedu od 2. januara, i uvećao već do sada ubedljivu prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Uz njega su se na podijumu našli Švajcarac Silvan Curbrigen i domaći skijaš Romed Bauman.
     Iako je Granž na kraju slavio u slalomu, početak takmičenja nije na to ukazivao. Od starta je Kosteliće držao kontrolu, pošto je bio prvi na stazi, a onda je samo mogao da isprati kako niko od konkurenata nije mogao da mu pripreti. Tada su se iza njega nalazili Šveđanin Andre Mire i domaći skijaš Rajnfrid Herbst, dok je Francuz bio peti. U prvoj vožnji trku su završili jedan od austrijskih favorita Benjamin Rajh, drugoplasirani u spustu na Štrajfu Amerikanac Bodi Miler, i Kostelićev prvi pratilac u borbi za veliki Kristalni globus Aksel Lund Svindal iz Norveške.
     U drugoj vožnji, kada su na red došli najbolji, prvo mesto je preuzeo Hiršer, da bi ga ubrzo nadmašio Racoli, ali se ni on nije dugo zadržao u vođstvu jer je sledeći na stazi bio Granž. Prvo Herbst nije uspeo da ga nadmaši, pa ni Mirer, a na kraju je došao i red na Kostelića, koji je morao da se zadovolji drugim mestom sa 28 stotinki zaostatka, ali pobedom u kombinaciji.
     U slalomu su iza prve trojice sledili Hiršer, Herbst, Mirer, Matijas Hargin iz Švedske, Austrijanac Mario Mat, Kristijan Devile iz Italije i još jedan domaći skijaš Manfred Pranger, dok su prvu desetoricu u kombinaciji kompletirali Ćetil Jansrud iz Norveške, Italijani Peter Fil i Kristof Inerhofer, Adrien Teo iz Francuske, aktuelni osvajač Svetskog kupa Karlo Janka, još jedan Italijan Mateo Marsađlija i Beat Faus iz Švajcarske.
     Trke u Kicbilu su svake godine one koje se najviše isčekuju svake sezone, a ovoga puta obeležile su ih pobede Kostelića, Granža i Švajcarca Didijea Kuša, kao i težak pad Hansa Grugera. Kostelić je u Kicbilu pokazao da je ponovo nezaustavljiv u januaru, kao i da može da pobeđuje u brzinskim disciplinama. Kuš je još jednom bio bez premca u spustu na legendarnom Štrajfu, dok je Granž pokazao da ga ne treba otpisivati u slalomu kada je njegov dan.
Ne treba zaboraviti ni na pad Grugera tokom treninga u kom je doživeo teške povrede glave i grudnog koša. Njegovo stanje je posle operacije stabilno, u poslednjih nekoliko dana nije bilo komplikacija i on je još uvek u veštački izazvanoj komi.
     Svetski kup se nastavlja već u utorak slalomom u Šladmningu, takođe u Austriji.

Rezultati slaloma u Kicbilu:
1. Žan-Baptist Granž (Francuska) 1:40.93
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.28
3. Đulijano Racoli (Italija) + 0.69
4. Marsel Hiršer (Austrija) + 0.90
5. Rajnfrid Herbst (Austrija) + 1.01
6. Andre Mirer (Švedska) + 1.14
7. Matijas Hargin (Švedska) + 1.30
8. Matio Mat (Austrija) + 1.48
9. Kristijan Devile (Italija) + 1.55
10. Manfred Pranger (Austrija) + 1.63

Rezultati kombinacije u Kicbilu:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 3:40.84
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 1.93
3. Romed Bauman (Austrija) + 6.67
4. Ćetil Jansrud (Norveška) + 6.75
5. Peter Fil (Italija) + 7.08
6. Kristof Inerhofer (Italija) + 7.36
7. Adrien Teo (Francuska) + 8.92
8. Karlo Janka (Švajcarska) + 9.10
9. Mateo Marsađlia (Italija) + 10.61
10. Beat Feus (Švajcarska) + 10.91

   

Kortina d’Ampeco: Druga Vonova pobeda          Izvor:  B92   Foto: Beta
     23.01.2011. -
Posle pobede u superveleslalomu u petak Amerikanka Lindzi Von je trijumfovala ponovo u italijanskoj Kortini d’Ampeco u toj disciplini. Vonova je do druge pobede u tri dana, pošto je bila najbolja u petak na trci koja je menjala odloženu iz Sent Morica, došla u vremenu od 1:22.64 minuta. Amerikanka je na kraju imala prednost od pet stotinki u odnosu na Mariju Riš iz Nemačke, dok je treće mesto zauzela Švajcarkinja Lara Gut.
     Posle pobede u petak Vonova je u subotu bila treća u spustu, iza Rišove i sunarodnice Džulije Mankuzo, ali je malo falilo da izleti sa staze. Ipak, u nedelju je bila bolja od ostalih, ali i dalje u generalnom plasmanu vodi Nemica.
     Iza najbolje tri sledile su Mankuzova, Šveđanka Anja Peršon, Regina Mader i Elizabet Gergl iz Austrije, Nemica Viktorija Rebensburg, Brit Janik iz Kanade i Italijanka Erika Kurtoni.
     Nedeljni superveleslalom je bila poslednja trka u toj discipline pre Svetskog prvenstva u Garmiš-Partenkirhenu, a Svetski kup se nastavlja u italijanskom Sestrijereu sledećeg vikenda, gde će na programu biti spust i superkombinacija.

Rezultati superveleslaloma u Kortini d’Ampeco:
1. Lindzi Von (SAD) 1:22.64
2. Marija Riš (Nemačka) + 0.05

3. Lara Gut (Švajcarska) + 0.88
4. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.15
5. Anja Peršon (Švedska) + 1.18
6. Regina Mader (Austrija) + 1.45
7. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.61
8. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 1.65
9. Brit Janik (Kanada) + 1.78
10. Elena Kurtoni (Italija) + 1.83

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SAD) 380
2. Marija Riš (Nemačka) 229
3. Lara Gut (Švajcarska) 205
4. Džulija Mankuzo (SAD) 175
5. Dominik Žisin (Švajcarska) 137
5. Anja Peršon (Švedska) 137

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1.232
2. Lindzi Von (SAD) 1.087
3. Elizabet Gergl (Austrija) 628
4. Tanja Poutiainen (Finska) 628
5. Džulija Mankuzo (SAD) 580
6. Tina Maze (Slovenija) 515

   

Kicbil: Kuš ponovo najbolji u spust u Kicbilu          Izvor:  B92 - Jelena Trajković        Foto: Beta
     22.01.2011. - Drugu godinu zaredom pobedu u spustu na legendarnom Štrajfu u Kicbilu odneo je Švajcarac Didije Kuš. Svim skijašima je san da bar jednom trijumfuju u Kicbilu, a Kušu je to četvrti put da se penje na najviši stepenik pobedničkog postolja. Švajcarac je do pobede ove godine došao u vremenu od 1:57.72 minuta, s ubedljivom prednošću od 98 stotinki u odnosu na Bodija Milera iz Sjedinjenih Država, dok je treće mesto zauzeo Francuz Adrian Teo.
     Od početka trke poveo je Švajcarac Ambrozi Hofman, koji je prvu poziciju držao sve dok na stazu nije izašao Verner Hel iz Italije. Ipak, vrlo brzo njega je pretekao Miler, da bi Kuš ponovo pokazao da je posebna klasa u Kicbilu i zasluženo je slavio trijumf. Švajcarcu to jeste četvrti trijumf na Štrajfu, ali je jedan ostvario na dodatnoj trci. Ipak, tako se po broju trijumfa u Kicbilu izjednačio sa legendarnim Austrijancem Francom Klamerom.
     Četvrto mesto na Štrajfu zauzeo je Austrijanac Mario Šajber, koji je bio najbolje plasirani domaći skijaš, a iza njega su sledila trojica Italijana Peter Fil, Kristof Inerhofer i Hel, i Hofman, dok su prvu desetoricu kompletirali Klaus Krel i Romed Bauman iz Austrije.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Hrvat Ivica Kostelić, koji je posle pobede u superveleslalomu u Kicbilu, bio 11. u spustu, a prate ga Aksel Lund Svindal iz Norveške, koji je imao 17. vreme i Kuš, koji je prvi u poretku spusta.
     U nedelju se u Kicbilu vozi slalom, koji će se uz spust bodovati i za kombinaciju.

Rezultati spusta u Kicbilu:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 1:57.72
2. Bodi Miler (SAD) + 0.98
3. Adrien Teo (Francuska) + 1.18
4. Mario Šajber (Austrija) + 1.36
5. Peter Fil (Italija) + 1.38
6. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.50
7. Verner Hel (Italija) + 1.64
8. Ambrozi Hofman (Švajcarska) + 1.65
9. Klaus Krel (Austrija) + 1.78
10. Romed Bauman (Austrija) + 1.82

Generalni plasman spusta:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 279
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 270
3. Mihael Valhofer (Austrija) 269
4. Klaus Krel (Austrija) 219
5. Bodi Miler (SAD) 190
6. Romed Bauman (Austrija) 172

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 850
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 585
3. Didije Kuš (Švajcarska) 573
4. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 529
5. Romed Bauman (Austrija) 456
6. Benjamin Rajh (Austrija) 434

   

Kortina d’Ampeco: Trijumf Marije Riš u spustu          Izvor:  B92   Foto: Beta
     22.01.2011. - Nemica Marija Riš pobednica je petog spusta sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u italijanskoj Kortini d’Ampeco. Posle razočaravajućeg devetog mesta u superveleslalomu u petak Rišova je zahvaljujući trijumfu povećala svoju prednost u generalnom plasmanu elitnog takmičenja. Rišova je trijumfovala u vremenu od 1:39.30 minuta, ispred Amerikanke Džulije Mankuzo i njene sunarodnice, a svoje najveće rivalke Lindzi Von.
     Nemačka skijašica je do treće pobede u spustu ove sezone došla vrlo ubedljivo, pošto je Mankuzova na kraju imala zaostatak od 91 stotinke. Amerikanka je tako došla do svog prvog pobedijuma u toj discipline posle tri godinem a Vonova, koja je imala za sekundu slabije vreme od Nemice je imala velikih problema u donjem delu staze i malo joj je falilo da završi pored nje.
     Iza Rišove i dve Amerikanke sledile su Austrijanka Andrea Fišbaher, Nađa Kramer iz Švajcarske, Italijanka Danijela Merigeti, Mari Maršan-Arvije iz Francuske i Švajcarkinje Lare Gut, dok su prvih deset kompletirale austrijske skijašice Ana Feninger i Elizabet Gergl.
     Takmičenje u Kortini d’Ampeco se završava u nedelju superveleslalomom.

Rezultati spusta u Kortini d’Ampeco:
1. Marija Riš (Nemačka) 1:30.30
2. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.91
3. Lindzi Von (SAD) + 1.00
4. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.10
5. Nađa Kamer (Švajcarska) + 1.26
6. Danijela Merigeti (Italija) + 1.31
7. Mari Maršan-Arvije (Francuska) + 1.40
8. Lara Gut (Švajcarska) + 1.48
9. Ana Feninger (Austrija) + 1.53
10. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.61

Generalni plasman spusta:
1. Lindzi Von (SAD) 420
2. Marija Riš (Nemačka) 357
3. Džulija Mankuzo (SAD) 217
4. Elizabet Gergl (Austrija) 213
5. Ana Feninger (Austrija) 199
6. Danijela Merigeti (Italija) 179

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 1.152
2. Lindzi Von (SAD) 987
3. Elizabet Gergl (Austrija) 592
4. Tanja Poutiainen (Finska) 592
5. Tina Maze (Slovenija) 580
6. Džulija Mankuzo (SAD) 515

   

Kicbil: Pobeda Ivice Kostelića u superveleslalomu           Izvor:  B92
     21.01.2011. -
Hrvatski skijaš Ivica Kostelić pobednik je četvrtog superveleslaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u austrijskom Kicbilu. Kosteliću je to tek prva pobeda u toj disciplini u karijeri, a do nje je došao u vremen u od 1:17.33 minuta i tako nastavio fantastičan niz trijumfa u 2011. godini. Hrvatu je to bio peti trijumf u poslednjih 20 dana, a pored njega su se na podijumu našli Austrijanac Georg Štrajtberger i Aksel Lund Svindal iz Norveške.
     Prvo zvanično takmičenje u Kicbilu održano je u senci treninga održanog u četvrtak, na kom je težak pad doživeo domaći skijaš Hans Gruger. Posle pada, u kom je doživeo teške povrede glave i grudnog koša, i hitne operacije na mozgu Gruger više nije u kritičnom stanju. Austrijski skijaš se trenutno nalazi u veštački izazvanoj komi, ali je njegovo stanje stabilno. Samo dan kasnije, odmah na početku trke, Kostelić, koji je imao startni broj tri, je došao do vođstva, a iako je veliki broj skijaša imao prednost na prvom prolazu do kraja staze su gubili mnogo vremena i usledilo je veliko slavlje Hrvata, koji su u Kicbil došli u velikom broju. Razumljivo, najveću podršku su imali Austrijanci, ali su bar oni od kojih se najviše očekivalo razočarali.
     Redom su Klaus Krel, Mihael Valhofer i na kraju Benjamin Rajh gubili kontrolu i nisu uspeli da završe trku. Najbolji među domaćim skijašima bio je Štrajtberger na drugoj poziciji, a iza njega i Svindala sledili su Švajcarac Didije Kuš, Romed Bauman iz Austrije, još jedan švajcarski skijaš Silvan Curbrigen i Adrien Teo iz Francuske. Prvu desetoricu na četvrtom superveleslalomu sezone kompletirali su Švajcarac Tobijas Grinenfelder, Hanes Rajhelt iz Austrije i Amerikanac Bodi Miler.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa Kostelić vodi sa 826 bodova, ispred Svindala sa 571 i Curbrigena koji ima 509. U poretku superveleslaloma prvi je Štrajtberger sa 227 bodova, ispred Kuša sa 179.
     Takmičenje u Kicbilu se nastavlja sutra, za kada je zakazan spust, dok je u nedelju na programu slalom. Obe trke koje će biti vožene za vikend će se bodovati i u okviru kombinacije, a B92 će sve to propratiti na licu mesta.

Rezultati superveleslaloma u Kicbilu:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1:17.33
2. Georg Štrajtberger (Austrija) + 0.23
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.28
4. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.36
5. Romed Bauman (Austrija) + 0.73
6. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 0.74
7. Adrien Teo (Francuska) + 0.89
8. Tobijas Grinenfelder (Švajcarska) + 0.94
9. Hanes Rajhelt (Austrija) + 0.97
10. Bodi Miler (SAD) + 1.07

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Georg Štrajtberger (Austrijua) 227
2. Didije Kuš (Švajcarska) 179
3. Romed Bauman (Austrija) 163
4. Tobijas Grinenfelder (Švajcarska) 162
5. Mihael Valhofer (Austrija) 149
6. Ivica Kostelić (Hrvatska) 146

   

Kortina d’Ampeco: Lindzi Vonon najbrža u superveleslalomu          Izvor:  B92       Foto: Beta
     21.01.2011. - Amerikanka Lindzi Von trijumfovala je na trećem superveleslalomu ovogodišnjeg Svetskog kupa voženog u italijanskoj Kortini d’Ampeco. Vonova je do pobede na trci koja je menjala otkazanu iz švajcarskog Sent Morica došla u vremenu od 1:11.66 minuta. 43 stotinki iza aktuelne osvajačice Svetskog kupa našla se Šveđanka Anja Peršon, dok je treće mesto pripalo Ani Feninger iz Austrije.
     Od starta u Kortini povela je Nemica Viktorija Rebensburg i ona se u vođstvu našla sve dok na stazu nije izašla Dominik Žisin iz Švajcarske. Ipak, ni ona se nije dugo zadržala na čelu, pošto ju je prvo pretekla Džulija Mankuzo iz Sjedinjenih Država pre nego što su je tri najbolje na trci pomerile na četvrtu poziciju.
     Iza Mankuzove sledila je Švajcarkinja Lara Gut, dok su njena sunarodnica Fabijen Zuter i Andrea Fišbaher iz Austrije podelile šesto mesto. Među prvih deset plasirale su se i Amerikanka Lien Smit, vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa Marija Riš iz Nemačke i Austrijanka Nikol Hosp.
     Na čelu Svetskog kupa Rišova ima 1.052 boda, ispred Vonove sa 927 i Finkinje Tanje Poutiainen koja je sakupila 580. U poretku superveleslaloma vodi Vonova sa 280 bodova, dok je druga Rišova sa 149.
     U Kortini d’Ampeco u subotu je na programu spust, dok se u nedelju vozi novi superveleslalom.

Rezultati superveleslaloma u Kortini d’Ampeco:
1. Lindzi Von (SAD) 1:11.66
2. Anja Peršon (Švedska) + 0.43
3. Ana Feninger (Austrija) + 0.47
4. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.60
5. Lara Gut (Švajcarska) + 0.62
6. Fabijen Zuter (Švajcarska) + 0.82
6. Andrea Fišbaher (Austrija) + 0.82
8. Lien Smit (SAD) + 0.85
9. Marija Riš (Nemačka) + 0.86
10. Nikol Hosp (Austrija) + 0.87

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SAD) 280
2. Marija RIŠ (Nemačka) 149
3. Lara Gut (Švajcarska) 145
4. Džulija Mankuzo (SAD) 125
5. Dominik Žisin (Švajcarska) 113
6. Ana Feninger (Austrija) 110

   

Kicbil, tamo svi žele da pobede           Izvor: B92
     21.-23.01.2011. -
Ako se neka trka u okviru Svetskog kupa u alpskom skijanju izdvaja od ostalih to je sigurno ona čiji je domaćin Kicbil. Spust na legendarnom Štrajfu može se uporediti sa Vimbldonom u tenisu, Velikom nagradom Monaka u Formuli 1 ili turnejom „Četiri skakaonice“ u ski skokovima, i na njemu svaki skijaš želi pobedu. Ove godine takmičenje u Kicbilu je na programu od 21. do 23. januara 2011.
     Zvanično, takmičenje u Kicbilu počinje narednog petka, ali akcija u tom austrijskom ski centru počinje već u utorak, kada je na programu prvi trening u spustu. Dva dana koja slede su rezervisana za istu aktivnost, dok je za petak zakazan superveleslalom. Najveća poslastica celog vikenda, spust, vozi se u subotu, dok je u nedelju na programu slalom, koji će se zajedno sa subotnjom trkom bodovati i za kombinaciju.
     Ovog vikenda žene voze Spust i Super G u Italijanskom ski centru Cortina d'Ampezzo.
      Detaljnije..

   

Vengen: Ivica Kostelić briljira i u Slalomu        Izvor:  B92
     16.01.2011. -
Hrvatski skijaš Ivica Kostelić nastavio je sa uspesima u odličnom početku ove godine, pošto je pobedio na slalomu Svetskog kupa održanog u Vengenu. Kostelić je u dve vožnje imao vreme od 1:45.28 minuta, čime je povećao prednost u ukupnom plasmanu Svetskog kupa. Austrijanac Marsel Hiršer vodio je posle prve vožnje, ali je na kraju bio drugi, sa 93 stotinke zaostatka. Treći je bio Žan-Baptist Granž iz Francuske, koji je zaostajao 99 stotinki za pobednikom.
     Kosteliću je to bila četvrta pobeda u Svetskom kupu u poslednjih 15 dana. Mesec je počeo pobedom u paralel s
lalomu u Minhenu, a onda je na to dodao trijumf u slalomu u Adelbodenu pre nedelju dana. U petak je Vengenu trijumfovao u super kombinaciji. Iza prve trojice sledili su Kanađanin Majkl Janik, ispred Benjamina Rajha i Marija Mata iz Austrije, koji su podelili peto mesto, Italijana Manfreda Melga i Kristijana Devilea, Feliksa Nojrojtera iz Nemačke i Šveđanina Matijasa Hargina. Kostelić sada ima 222 boda više od Aksela Lunda Svindala u generalnom plasmanu, dok u poretku slaloma vodi sa 353 boda, ispred Hirsersa koji ima 276.
     Svetski kup nastavlja se u petak superveleslalomom u legendarnom Kicbilu, gde će još biti voženi spust, slalom i kombinacija.
 

Rezultati slaloma u Vengenu:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1:45.28
2. Marsel Hiršer (Austrija) 1:46.21
3. Žan-Baptist Granž (Francuska) 1:46.27
4. Majkl Janik (Kanada) 1:46.40
5. Benjamin Rajh (Austrija) 1:46,.44
5. Mario Mat (Austrija) 1:46.44
7. Manfred Melg (Italija) 1:46,70
8. Kristijan Devil (Italija) 1:46,.74
9. Feliks Nojroter (Nemačka) 1:46.75
10. Matijas Hargin (Švedska) 1:46.87

Generalni plasman slaloma:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 353
2. Marsel Hiršer (Austrija)276
3. Andre Mirer (Švedska) 213
4. Žan-Baptist Granž (Francuska) 182
5. Benjamin Rajh (Austrija) 151
6. Stiv Misilije (Francuska) 131

   

Otkazan i slalom u Mariboru          Izvor:  B92
     16.01.2011. -
Samo dan posle otkazivanja veleslaloma u slovenačkom Mariboru, otkazan je i sedmi slalom ovogodišnjeg Svetskog kupa. Razlog otkazivanja je toplo vreme koje nije pogodovalo održavanju snega na stazi, koji je postao previše mekan za uslove elitnog takmičenja. Za razliku od subote, kada je na stazu izašlo 25 skijašica pre otkazivanja, u nedelju je takva odluka doneta nešto manje od dva sata pre zvaničnog početka trke.
     “Nažalost, nismo uspeli. Organizatori su uložili mnogo truda, ali je staza u takvom stanju da je nemoguće održavanje trke. Podloga je solidna, ali se ispod nalazi veoma mek sneg i razočarani smo zbog rada koji je uložen, ali nismo mogli da pobedimo prirodu”, rekao je Atle Skardal, director Svetskog kupa za skijašice. Na slalomu u okviru Zlatne lisice trebalo je da učestvuje srpska skijašica Nevena Ignjatović, koja je otkazivanje trke iskoristila za trening, a nju već u ponedeljak očekuju FIS trke u zagrebačkom Sljemenu.
     Naredni slalom biće vožen u nemačkom Arber-Cviselu 5. februara, dok se Svetski kup nastavlja superveleslalomom u italijanskoj Kortini d’Ampeco sledećeg petka.

   

Vengen: Trijumf Krela u spustu          Izvor:  B92
     15.01.2011. -
Austrijanac Klaus Krel pobednik je četvrtog spusta ovogodišnjeg Svetskog kupa održanog u švajcarskom Vengenu. Krel je tako svojoj zemlji doneo prvi trijumf u tom ski centru posle šest godina i to u vremenu od 2:31.28 minuta, ispred domaćeg skijaša Didijea Kuša. Kuš je na drugom mestu imao zaostatak od 14 stotinki, dok je treće vreme ostvario njegov sunarodnik Karlo Janka, aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa.
     Krel je do trijumfa došao zahvaljujućoj vožnji u ranoj fazi trke, kada je na najbolji mogući način iskoristio odlične uslove na stazi. Pre njega vođstvo je držao Slovenac Andrej Jerbin, ali je on na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom pošto su ga pretekla dvojica domaćih skijaša. Iza prve četvorice sledili su Verner Hel iz Italije, Austrijanac Romed Bauman, Kristof Inerhoher iz Italije, koji je bio prvi na stazi i Amerikanac Bodi Miler. Prvu desetoricu kompletirali su još jedan Austrijanac Mario Šajber i Hans Olson iz Švedske.
     Spust u Vengenu obeležila su i padovi, prvo je Šveđanin Patrik Jerbin izleteo sa staze i uleteo u zaštitnu ogradu koja se nalazila uz nju, dok je potom Štefan Kepler prebačen u bolnicu posle zaista teškog pada.
     Posle drugog dana takmičenja u Vengenu, pobednik superkombinacije održane u petak Ivica Kostelić iz Hrvatske i dalje drži prvo mesto u generalnom plasmanu posle 12. mesta u spustu sa 626 bodova, ispred Norvežanina Aksela Lunda Svindala sa 511. U poretku spusta prvi je Austrijanac Mihael Valhofer sa 269 bodova, 19 više od Silvana Curbrigena koji ima 250.
     Takmičenje u Vengenu se završava u nedelju, za kada je zakazan slalom.

Rezultati spusta u Vengenu:
1. Klaus Krel (Austrija) 2:31.28
2. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.14
3. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.39
4. Andrej Jerman (Slovenija) + 0.44
5. Verner Hel (Italija) + 1.25
6. Romed Bauman (Austrija) + 1.28
7. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.38
8. Bodi Miler (SAD) + 1.43
9. Mario Šajber (Austrija) + 1.70
10. Hans Olson (Švedska) + 1.76

Generalni plasman spusta:
1. Mihael Valhofer (Austrija) 269
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 250
3. Klaus Krel (Austrija) 190
4. Ddidije Kuš (Švajcarska) 179
5. Romed Bauman (Austrija) 146
6. Karlo Janka (Švajcarska) 125
6. Aksel Lund Svindal (Norveška) 125

   

Otkazan veleslalom u Mariboru           Izvor: B92
     15.01.2011. -
Peti veleslalom sezone koji je u okviru Svetskog kupa trebalo da bude održan u slovenačkom Mariboru otkazan je zbog lošeg stanja staze. Veoma toplo vreme za ovo doba godine već je prethodnih dana pravilo probleme za organizatore 47. Zlatne lisice, ali su oni, ipak, uspeli da srede stazu do početka takmičenja. Kapije za veleslalom su postavljene u petak uveče i tada je sve izgledalo u redu, ali je u subotu, kada je izašlo sunce, došlo do problema.
     Kao što je i bilo planirano, takmičenje je počelo na vreme i od starta je povela olimpijska šampionka u veleslalomu Nemica Viktorija Rebensburg, koja je zadržala prvo mesto sve dok trka nije otkazana. Do tada je na stazu izašlo 25 skijašica, a Rebensburgova je vodila ispred miljenice domaće publike Tine Maze i sunarodnice Marije Riš. Razlog otkazivanja je činjenica da je sneg previše mekan, posebo u delu gde je predviđen start nedeljnog slaloma, pa organizatori nisu imali drugo rešenje osim da otkažu trku.
     Takmičenje na 47. Zlatnoj lisici trebalo bi da se nastavi u nedelju slalomom, koji počinje u 9.30, dok je naredni veleslalom zakazan za 4. februar u nemačkom Arber-Cviselu.

   

Pobeda Kostelića u superkombimaciji u Vengenu          Izvor:  B92
     14.01.2011. -
Hrvatski skijaš Ivica Kostelić trijumfovao je na prvoj superkombinaciji sezone koja je u okviru Svetskog kupa održana u švajcarskom Vengenu. Kostelić je do treće pobede ove sezone, a 14. u karijeri, došao u vremenu od 2:40.44 minuta posle takmičenja u spustu i slalomu. Drugo mesto, sa zaostatkom od 58 stotinki, zauzeo je aktuelni osvajač Svetskog kupa Karlo Janka iz Švajcarske, dok je treći stepenik pobedničkog postolja zauzeo njegov prethodnik Norvežnin Aksel Lund Svindal.
     Posle spusta u Vengenu je vodio Italijan Kristof Inerhofer, ispred Janke i Beata Feusa, dok je Kostelić bio peti. Ipak, u slalomu je Kostelić još jednom pokazao da je majstor za kombinaciju, pošto je prvo nadmašio Svindala, koji je do tada držao vrh, a potom ostao na čelu pošto takmičarima koji su sledili slalom nije jača strana. Iza prve prve trojice sledio je Inerhofer, ispred Austrijanca Benjamina Rajha, Bodija Milera iz Sjedinjenih Država, Francuza Adrijena Tea i Ćetila Jansruda iz Norveške, dok su prvu desetoricu kompletirali još jedan Amerikanac Ted Ligeti i Ondrej Bank iz Švedske. Zahvaljujući trijumfu Kostelić je povećao svoju prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa i sada ima 604 boda, ispred Svindala sa 495.
     Takmičenje u Vengenu se nastavlja u subotu spustom, dok je za nedelju zakazan slalom. Naredna kombinacija biće održana u Kicbilu sledećeg vikenda.
 

Rezultati superkombinacije u Vengenu:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 2:40.44
2. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.58
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 1.34
4. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.53

5. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.62
6. Bodi Miler (SAD) + 1.68
7. Adrijen Teo (Francuska) + 1.69
8. Ćetil Jansrud (Norveška) + 1.85
9. Ted Ligeti (SAD) + 1.99
10. Ondrej Bank (Češka) + 2.26

   

Pobeda za Rišovu i Poutiainenovu  u slalomu u Flahauu        Izvor:  B92     Foto: Fonet
     11.01.2011. - Nemica Marija Riš i Tanja Poutiainen podelile su pobedu na šestom slalomu ovogodišnjeg Svetskog kupa održanog u austrijskom Flahauu. Rišova i Poutiainenova su do trijumfa došle istim vremenom od 1:42.52 minuta, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela Francuskinja Nastasija Nens, sa za 52 stotinke zaostatka. Zahvaljujući trećoj pobedi ove sezone, a 17. u karijeri, Rišova je povećala prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa, dok je Finkinja u Flahauu došla do 11. trijumfa u elitnom takmičenju.
     Prvu vožnju na šestom slalomu sezone na čelu je završila Poutiainenova, s prednošću od 21 stotinke u odnosu na Nensovu, dok je Nemica bila još 20 stotinki dalje. Rišova je fantastičnom drugom rundom uspela da dođe do prvog mesta, a prvo je Francuskinja izgubila prednost koju je imala nad njom, da bi potom Poutiainenova izjednačila najbolje vreme.
     Iza pobednica i Nensove sledila je domaća skijašica Katrin Cetel, ispred Veronike Zuzulove iz Slovačke, Šveđanki Tereze Borsen i Marije Pietile-Holmner, dve francuske skijašice Sandrin Ober i An-Sofi Barte, i još jedne Šveđanke Fride Hansdoter.
     Austrijanka Marliz Šild, koja je dominirala u slalomu ove sezone sa četiri pobede na pet trka, nije uspela da završi drugu vožnju, a na prvoj je imala 11. vreme. Trku u Flahauu nije uspela da završi ni aktuelna osvajačica Svetskog kupa Lindzi Von, koja je odustala u prvoj rundi. Na šestom slalomu sezone trebalo je da učestvuje i srpska skijašica Nevena Ignjatović, ali se ona zbog bolesti povukla pre početka takmičenja, a nju naredni izazovi u elitnom takmičenju očekuju predstojećeg vikenda u Mariboru.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Rišova sa 1.023 boda, ispred Vonove sa 827, dok je Poutiainenova treća sa 580. Nemica je prva i u poretku slaloma sa 420 bodova, 20 više od Šildove i Finkinje sa kojom je podelila trijumf u Flahauu.
     Svetski kup u konkurenciji skijašica se nastavlja 47. Zlatnom lisicom u Mariboru, gde će u subotu biti vožen veleslalom, dok je za nedelju zakazan naredni slalom.

Rezultati slaloma u Flahauu:
1. Marija Riš (Nemačka) 1:42.52
1. Tanja Poutiainen (Finska) + 0.00
3. Nastasija Nens (Francuska) + 0.52
4. Katrin Cetel (Austrija) + 0.82
5. Veronika Zuzulova (Slovačka) + 1.24
6. Tereza Borsen (Švedska) + 1.52
7. Marija Pietile-Holmner (Švedska) + 1.61
8. Sandrin Ober (Francuska) + 2.32
9. An-Sofi Barte (Francuska) + 2.34
10. Frida Hansdoter (Švedska) + 2.87

Generalni plasman slaloma:
1. Marija Riš (Nemačka) 420
2. Tanja Poutiainen (Finska) 400
2. Marliz Šild (Austrija) 400
4. Marija Pietile-Holmner (Švedska) 255
5. Nastasija Nens (Francuska) 219
6. Veronika Zuzulova (Slovačka) 177

   

Lara Gut iznenadila u superveleslalomu u Cauhenseu         Izvor:  B92     Foto: Beta
     09.01.2011. - Švajcarkinja Lara Gut trijumfovala je na drugom superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u austrijskom Cauhenseu. Gutova je do prve pobede u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja, a druge u karijeri, došla u vremenu od 1:12.82 minuta. Drugo mesto, sa zaostatkom od 53 stotinke, zauzela je aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa Lindzi Von, koja je pobedila na subotnjem spustu, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela još jedna Švajcarkinja, Dominik Žisin.
     Vrlo brzo posle starta najbrže vreme ostvarila je Italijanka Elena Fankini i ona je držala vođstvo sve dok na red nije došla Žisinova. Iako se očekivalo da će vodeća u generalnom plasmanu Nemica Marija Riš uspeti da nadmaši Švajcarkinju ona nije mogla bolje od druge pozicije u tom trenutku, ali je to pošlo za rukom Vonovoj, uprkos greški koja je mogla mnogo da je košta, ali ju je ona iskoristila u svoju korist.
     I baš kada su svi mislili da će teško neka skijašica uspeti da pripreti Vonovoj, Žisinovoj i Rišovoj, Austrijanka Elizabet Gergl se probila na treću poziciju, a pravo iznenađenje je tek sledilo. 24. po redu bila je Gutova, koja je od starta krenula agresivno i posle prvog dela staze već je imala za 20 stotinki bolje vreme od Vonove, da bi do cilja još značajno povećala svoju prednost i zasluženo na kraju slavila. Gerglova je tako pomerena na četvrto mesto, a iza nje su sledile njena sunarodnica Nikol Hosp, Rišova, Fankinijeva, Regina Mader iz Austrije, Kanađanka Brit Janik i još jedna domaća skijašica Margret Altaher. Slovenka Tina Maze, koja je imala osmo vreme je diskvalifikovana po završetku trke zbog lošeg starta.
     Zanimljivo je da je Gutova do pre nekoliko dana bila suspendovana sa svih međunarodnih takmičenja od strane švajcarskog tima. Gutova je bila suspendovana od sredine decembra jer je konstanto javno krivikovala trenera švajcarskog tima i zbog nepoštovanja po pitanju skijaških odela. Ipak, krajem decembra ona i Švajcarska skijaška federacija su našli zajednički jezik pa joj je kazna ukinuta i ona je nastavila da trenira sa svojim timom koji vode njen otac Pauli i Mauro Pini, trener švajcarskog muškog skijaškog tima
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Rišova sa 923 boda, ispred Vonove, koja ima 827. Amerikanka je zato prva u poretku superveleslaloma sa 180 bodova, dok je prati Rišova sa 120.
     Svetski kup kod skijašica se nastavlja već u utorak u Flahauu, takođe u Austriji, dok će naredni superveleslalom biti vožen u Kortini d’Ampeco 21. januara.

Rezultati superveleslaloma u Cauhenseu:
1. Lara Gut (Švajcarska) 1:12.83
2. Lindzi Von (SAD) + 0.53
3. Dominik Žisin (Švajcarska) + 0.72
4. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.91
5. Nikol Hosp (Austrija) + 1.31
6. Marija Riš (Nemačka) + 1.33
7. Elena Fankini (Italija) + 1.36
8. Regina Mader (Austrija) + 1.42
9. Brit Janik (Kanada) + 1.44
10. Margret Altaher (Austrija) + 1.58

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SAD) 180
2. Marija Riš (Nemačka) 120
3. Lara Gut (Švajcarska) 100
4. Dominik Žisin (Švajcarska) 89
5. Džulija Mankuzo (SAD) 75
6. Johana Šnarf (Italija) 54

   

Trijumf Kostelića u slaloomu u Adelbodenu         Izvor:  B92     Foto: Beta
     09.01.2011. - Hrvatski skijaš Ivica Kostelić pobednik je četvrtog slaloma ovogodišnjeg Svetskog kupa koji je vožen u švajcarskom Adelbodenu.
Kostelić je do drugog trijumfa ove sezone, a 13. u karijeri, došao ukupnim vremenom od 1:50.90, s prednošću od 26 stotinki u odnosu na Austrijanca Marsela Hiršera. Uz Kostelića i Hiršera na pobedničkom postolju našao se još jedan austrijski skijaš Rajnfrid Herbst, koji je imao zaostatak veći od jedne sekunde u odnosu na vodeći dvojac.
     Od starta slaloma u Adelbodenu Kostelić je bio neuhvatljiv pošto je imao startni broj jedan pa je odmah ostvario ubedljivo najbrže vreme. Posle prve runde iza njega je sledio Hiršer, sa zaostatkom od 78 stotinki, i njegov sunarodnik Manfred Pranger, dok je Herbst imao tek 12. vreme. Herbst je bio taj koji je u drugoj vožnji došao do vođstva pre nego što je na red došla desetorica najboljih skijaša iz prve runde i devetorica koja su sledila nisu uspela da ga nadmaše. Onda je krenuo Hiršer, koji je ostvario prednost od jedne sekunde u odnosu na sunarodnika, a potom je Kostelić odličnom vožnjom, iako je izgubio nešto vremena uspeo da dođe do trijumfa. Iza prve trojice sledili su još jedan Austrijanac Mario Mat, ispred Majkla Janika iz Kanade, Nemca Feliksa Nojrojtera, Markusa Larsona iz Švedske i Francuza Stiva Misilijea, dok su prvu desetoricu kompletirali još jedan Šveđanin Jens Bigmark i Silvan Curbrigen iz Švajcarske.
     Zahvaljujući pobedi Kostelić je preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 504 boda, ispred Aksela Lunda Svindala iz Norveške koji ima 435 i Curbrigena sa 421. Hrvatski skijaš je prvi i u poretku slaloma sa 253 bodva, ispred Šveđanina Andrea Mirera, koji je sakupio 204.
     Svetski kup u konkurenciji skijaša se nastavlja 14. januara, superkombinacijom u švajcarskom Vengenu, gde će biti voženi još i spust i slalom.

Rezultati slaloma u Adelbodenu:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1:50.90
2. Marsel Hiršer (Austrija) + 0.26
3. Rajnfrid Herbst (Austrija) + 1.29
4. Mario Mat (Austrija) + 1.55
5. Majkl Janik (Kanada) + 1.60
6. Feliks Nojrojter (Nemačka) + 1.75
7. Markus Larson (Švedska) + 1.82
8. Stiv Misilije (Francuska) + 1.94
9. Jens Bigmark (Švedska) + 1.98
10. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 2.00

Generalni plasman slaloma:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 253
2. Andre Mirer (Švedska) 204
3. Marsel Hiršer (Austrija) 196
4. Žan-Baptist Granž (Francuska) 122
5. Stiv Misilije (Francuska) 116
5. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 116

   

Trijumf Vonove u spustu u Cauhenseu        Izvor:  B92     Foto: Fonet
     0
8.01.2011. - Amerikanka Lindzi Von pobednica je četvrtog spusta ovogodišnjeg Svetskog kupa koji je vožen u austrijskom Cauhenseu. Vonova je do četvrte pobede ove sezone, a 37. u karijeri, došla u vremenu od 1:46.39 minuta ispred Anje Peršon iz Švedske. Treće mesto na četvrtom spustu sezone zauzela je Austrijanka Ana Feninger, dok je Marija Riš iz Nemačke zahvaljujući četvrtoj poziciji zadržala čelo generalnog plasmana Svetskog kupa.
     U ranoj fazi trke do vođstva je došla Feningerova, kojoj je samo njena sunarodnoca Andrea Fišbaher uspela da se približi, ali ne i da je pretekne. Na red je ubrzo došla Peršonova, koja je od starta bila bolja od mlade Austrijanke, što nije bio slučaj sa Rišovom koja je startovala odmah iza Šveđanke i nijednog trenutka nije uspela da joj pripreti i tada je imala treće vreme. Ipak, 20. na stazi je bila Vonova, koja je krenula agresivno i uprkos malim greškama došla do prednosti i na kraju je imala 43 stotinke prednosti u odnosu na Peršonovu.
     Peto mesto u Cauhanseu zauzela je Fišbaherova, a iza nje su sledile Šveđanke Lara Gut i Dominik Žisin i Elizabet Gergl iz Austrije, dok su deveto mesto podelile Italijanke Danijela Marigeti i Elena Fankini.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa Rišova na čelu ima 883 boda, ispred Vonove sa 747. Amerikanka je prva u poretku spusta sa 360 bodova, a prati je nemačka skijašica sa 257.
     Takmičenje u Cauhanseu nastavlja se u nedelju superveleslalomom, dok je naredni spust zakazan za 22. januar u italijanskoj Kortini d’Ampeco.

Rezultati spusta u Cauhanseu:
1. Lindzi Von (SAD) 1:46.39
2. Anja Peršon (Švedska) + 0.43

3. Ana Feninger (Austrija) + 0.98
4. Marija Riš (Nemačka) + 1.05
5. Andrea Fišbaher (Austrija) + 1.18
6. Lara Gut (Švajcarska) + 1.21
7. Dominik Žisin (Švajcarska) + 1.23
8. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.32
9. Danijela Merigeti (Italija) + 1.41
9. Elena Fankini (Italija) + 1.41

Generalni plasman spusta:
1. Lindzi Von (SAD) 360
2. Marija Riš (Nemačka) 257
3. Elizabet Gergl (Austrija) 187
4. Ana Feninger (Austrija) 170
5. Anja Peršon (Švedska) 163
6. Danijela Merigeti (Italija) 139

   

Adelboden: Svindal i Rišar podelili pobedu u veleslalomu        Izvor:  B92     Foto: Beta
     0
8.01.2011. - Norvežanin Aksel Lund Svindal i Siprijen Rišar iz Francuske trijumfovali su na četvrtom veleslalomu sezone koji je održan u švajcarskom Adelbodenu. Svindal i Rišar su ostvarili identično vreme od 2:25.28 minuta i tako su podelili pobedu u švajcarskom ski centru. Francuzu je to bio prvi trijumf u karijeri, dok je Svindalu to bilo 14. slavlje, a njih dvojica su tako uspeli da prekinu dominaciju Amerikanca Teda Ligetija u veleslalomu ove sezone, a na podijumu im se pridružio Tomas Fanara, još jedan francuski skijaš. Posle prve runde vodio je baš Ligeti, s prednošću od 36 stotinki u odnosu na olimpijskog šampiona u veleslalomu Švajcarca Karla Janka, a pratio ih je Benjamin Rajh iz Austrije. Rišar je u prvoj vožnji ostvario tek 21. vreme, za skoro jednu i po sekundu lošije od Ligetijevog, dok je Svindal bio šesti.
     Fantastičnom drugom vožnjom Rišar je došao do ubedljivog vođstva, a onda je uz stazu ispratio veliki broj skijaša koji nisu uspeli da ga nadmaše. Onda je došao red na Svindala, koji je proteklih nekoliko dana imao velikih problema zbog povišene temperature, koji je u prvom delu staze bio brži od Francuza, ali je u cilju ostvario isto vreme kao on.
     Posle Svindala ostalo je još petorica skijaša na vrhu staze i prvo je Austrijanac Filip Šerghofer pao na sedmo mesto, da bi njegov sunarodnik Rajh bio odličan u prvom delu, ali je izgubio vreme u poslednjem što mu je bilo dovoljno za četvrtu poziciju. Kao što je bio slučaj sa Rajhom i Janka je u cilju izgubio vreme, ali znatno više od Austrijanca, pa je pao na 13. poziciju, a poslednji je bio Ligeti, koji je jurio četvrti uzastopni trijumf u veleslalomu ove sezone. Amerikanac je, ipak, vrlo brzo posle starta otišao preširoko, ali je uspeo da se vrati stazu i na kraju je bio tek 28.
     Iza Svindala, Rišara i Fanare, na četvrtom veleslalomu su sledili Rajh, Hrvat Ivica Kostelić i Ćetil Jansrud iz Norveške, dok su sedmu poziciju podelili domaći skijaš Mark Berto i Šerghofer. Prvu desetoricu tokom prvog dana takmičenja u Adelbodenu kompletirali su Francuz Gotije De Tesijere i Masimilijano Blardone iz Italije.
     Zahvaljujući pobedi Svindal je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 435 bodova, ispred Austrijanca Mihaela Valhofera sa 409 i Kostelića koji je sakupio 404. U poretku veleslaloma i dalje je prvi Ligeti sa 303 bodva, ispred Svindala sa 265 i Rišara koji ima 242 boda.
     U Adelbodenu je u nedelju na programu slalom, dok će sledeći veleslalom biti vožen u austrijskom Hintersdoteru 6. februara.

Rezultati veleslaloma u Adelbodenu:
1. Siprijen Rišar (Francuska) 2:25.28
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.00
3. Tomas Fanara (Francuska) + 0.20
4. Benjamin Rajh (Austrija) + 0.22
5. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.24
6. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.32
7. Mark Berto (Švajcarska) + 0.37
7. Filip Šerghofer (Austrija) + 0.37
9. Gotije de Teselije (Francuska) + 0.43
10. Masimilijano Blardone (Italija) + 0.45

Generalni plasman veleslaloma:
1. Ted Ligeti (SAD) 303
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) 265
3. Siprijen Rišar (Francuska) 242
4. Tomas Fanara (Francuska) 176
5. Ćetil Jansrud (Norveška) 160
6. Marsel Hiršer (Austrija) 128

   

Zagreb: Mirer najbolji na Sljemenu u slalomu        Izvor:  B92     Foto: Beta
     0
6.01.2011. - Šveđanin Andre Mirer trijumfovao je na trećem slalomu ovogodišnjeg Svetskog kupa koji je održan na zagrebačkom Sljemenu. Mirer je do druge pobede u karijeri, prve posle više od četiri godine, došao ukupnim vremenom od 1:52.74 minuta. Drugo mesto sa zaostatkom od deset stotinka zauzeo je domaći skijaš Ivica Kostelić, dok se na podijum popeo još jedan Šveđanin Matijas Hargin.
     Vodeću poziciju posle prve runde držao je prošlogodišnji pobednik slaloma na Sljemenu Italijan Đulijano Racoli, koji je imao 22 stotinke prednosti u odnosu na Kostelića, a duplo više od Benjamina Rajha iz Austrije.
     Od starta druge vožnje poveo je Hargin, koji je potom, iznenađujuće, uspeo da ostane na čelu sve dok Mirer, koji je držao četvrtu poziciju posle prve runde, nije došao na red. Njegov sunarodnik ga je potom pomerio na drugo mesto, a tada su još trojica skijaša ostala na vrhu staze. Prvo Rajh nije uspeo da nadmaši Šveđane, onda je Kostelić uspeo da se umetne između njih, dok na kraju Racoli nije mogao bolje od četvrtog mesta i usledilo je veliko slavlje švedskih skijaša.
     Iza trojice najboljih i prošlogodišnjeg pobednika sledili su još jedan Italijan Kristijan Devile, Ted Ligeti iz Sjedinjenih Država, Francuz Žilijen Lizeru, Rajnfrid Herbst iz Austrije, Italijan Manfred Melg i Rajh. Pobednici prethodna dva slaloma ove sezone Francuz Žan Baptist Granž i Marsel Hiršer iz Austrije imali su 12, odnosno 15. vreme.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Austrijanac Mihael Valhofer sa 409 bodova, 14 više od Silvana Curbrigena iz Švajcarske, dok je Ligeti treći sa 376 bodova. U poretku slaloma prvi je Mirer sa 189 bodova, da prati ga Kostelić sa 153.
     Svetski kup kod skijaša se nastavlja veleslalomom u švajcarskom Adelbodenu već u subotu, dok je za nedelju zakazan naredni slalom.

Rezultati slaloma na Sljemenu:
1. Andre Mirer (Švedska) 1:52.74
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.10
3. Matijas Hargin (Švedska) + 0.36
4. Đulijano Racoli (Italija) + 0.40
5. Kristijanm Devile (Itqalija) + 0.65
6. Ted Ligeti (SAD) + 0.73
7. Žilijen Lizeru (Francuska) + 1.00
8. Rajnfrid Herbst (Austrija) + 1.02
9. Manfred Melg (Italija) + 1.08
10. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.09

Generalni plasman slaloma:
1. Andre Mirer (Švedska) 189
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) 153
3. Žan-Baptist Granž (Francuska) 122
4. Marsel Hiršer (Austrija) 116
5. Benjamin Rajh (Austrija) 106
6. Kristijan Devile (Italija) 95

   

Zagreb: Trijumf Šildove na Sljemenu       Izvor:  B92     Foto: Beta
     0
4.01.2011. - Austrijanka Marliz Šild pobednica je petog slaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan na zagrebačkom Sljemenu. Šildova je do četvrtog trijumfa u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja, a 27. u karijeri, došla ukupnim vremenom od 2:01.80 minuta. Drugo mesto, sa zaostatkom od 75 stotinki, zauzela je vodeća u borbi za veliki Kristalni globus Marija Riš iz Nemačke, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela Italijanka Manuela Melg.
     Posle prve runde u vođstvu se u Zagrebu nalazila Šildova, koja je imala prednost od 19 stotinki u odnosu na Melgovu, dok je Rišova držala treću poziciju sa još za skoro 60 stotinki slabijim vremenom u odnosu na Austrijanku.
     U finalnoj rundi najbolje vreme ostvarila je Finkinja Tanja Poutianen, ali joj je to bilo dovoljno za četvrto mesto, dok je odmah iza nje bila Rišova, koja je tako uspela da pretekne Melgovu i dođe do druge pozicije. Poslednja na redu bila je Šildova, koja je sigurnom vožnjom došla do četvrte pobede u slalomu ove sezone na petoj trci u toj disciplini, ali i trećeg trijumfa na Sljemenu.
     Iza najbolje četiri skijašice našla se Šveđanka Marija Pietile-Holmner, koja je jedina pored Šildove uspela da trijumfuje u slalomu u ovogodišnjem Svetskom kupu, a potom su sledile Nastasija Nens iz Francuske, Austrijanka Katrin Cetel i Sara Šleper iz Sjedinjenih Država, dok su prvih deset kompletirale Slovakinja Veronika Zuzulova i Sandrin Ober iz Francuske.
     Prvi put ove sezone na jednoj trci Svetskog kupa učestvovala je i srpska skijašica Nevena Ignjatović, koja nije uspela da završi prvu vožnju. Isti slučaj bio je i sa aktuelnom osvajačicom Svetskog kupa Lindzi Von, njenom sunarodnicom iz Sjedinjenih Država Džulijom Mankuzo i trenutno vodećom u plasmanu veleslaloma Tesom Vorli iz Francuske. Pored njih još mnogo skijašica nije uspelo da završi prvu vožnju, a takmičenje u Zagrebu je pored mnogobrojnih odustajanja obeležila i gusta magla pod reflektorima na Sljemenu.Rišova u generalnom plasmanu Svetskog kupa ima 833 boda, a prate je Vonova sa 647 i Austrijanka Elizabet Gergl koja je sakupila 483. U poretku slaloma prva je Šildova sa 400 bodova, 80 više od Rišove, a 100 od Poutiainenove.
     Takmičenje na Sljemenu se nastavlja u četvrtak muškim slalomom, dok je naredna trka u toj disciplini kod skijašica na programu u austrijskom Flahauu 11. januara.

Rezultati slaloma na Sljemenu:
1. Marliz Šild (Austrija) 2:01.80
2. Marija Riš (Nemačka) + 0.75
3. Manuela Melg (Italija) + 1.08
4. Tanja Poutiainen (Finska) + 1.25
5. Marija Pietile-Holmner (Švedska) + 1.84
6. Nastasija Nens (Francuska) + 2.36
7. Katrin Cetel (Austrija) + 2.51
8. Sara Šleper (SAD) + 2.69
9. Veronika Zuzulova (Slovačka) + 3.26
10. Sandrin Ober (Francuska) + 3.49

   

Minhen: Pobede Kostelića i Pietile-Holmner u paralel slalom     Izvor:  B92     Foto: Fonet
     02.01.2011. - Hrvat Ivica Kostelić i Marija Pietile-Holmner iz Švedske trijumfovali su u paralel slalomu u Minhenu u okviru Svetskog kupa. Na takmičenju održanom u Olimpijskom parku u Minhenu učestvovalo je po 16 najboljih skijaša i skijaša, koji su to zaslužili plasmanom u Svetskom kupu. Ujedno, to takmičenje održano je kao deo plana Međunarodne skijaške federacije kojom želi da alpsko skijanje bude popularnije u velikim gradovima, ali je ujedno i test pred Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu u februaru.
     Pietile-Holmnerova je do druge pobede ove sezone, prve posle trijumfa u Aspenu u decembru, došla pošto je nadmašila Slovenku Tinu Maze u finalnom okršaju pred 25.000 ljudi. Šveđanka je tako dobila i 100 bodova i veliku novčanu nagradu. Treće mesto osvojila je Elizabet Gergl, koju je Pietile-Holmnerova eliminisala u polufinalu, a iza nje je sledila Italijanka Danijela Merigeti.
     Takmičenje su u četvrtfinalu završile Austrijanka Ana Feninger, Tesa Vorli iz Francuske, Švajcarkinja Fabijen Zuter i aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa Lindzi Von. Jedno od većih iznenađenja u minhenu viđeno je već na startu, kada je vodeća u plasmanu Svetskog kupa i miljenica domaće publike Marija Riš eliminisana, pošto je Marigetijeva bila bolja od nje za deset sekundi posle dve vožnje.
     U konkurenciji skijaša Kostelić je u finalu pobedio Francuza Žilijena Lizerua, dok je treće mesto pripalo Bodiju Mileru iz Sjedinjenih Država. Iza Milera sledilo je domaći takmičar Feliks Nojrojter, dok su u četvrtfinalu eliminisani Austrijanci Rajnfrid Herbst, Romed Bauman i Benjamin Rajh, kao i Aksel Lund Svindal, dvostruki osvajač Svetskog kupa. Aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa Karlo Janka takmičenje je završio na startu, ali to ne treba da čudi jer je protekle dve nedelje nije trenirao zbog bolesti.
     Trofeje najboljim skijašima i skijašicama uručila je legendarna klizačica Katarina Vit, koja predvodi kandidaturu Minhena za održavanje Zimskih Olimpijskih igara 2018. godine.
     Paralel slalomi su održani u okviru Svetskog kupa 1977. i 1988. godine, ali nikada nisu dobili stalno mesto u kalendaru elitnog takmičenja.
 
    U generalnom plasmanu Svetskog kupa u konkurenciji skijašica vodi Rišova sa 753 boda, ispred Vonove sa 647 i Gerglove, koja je sakupila 483. Kod skijaša vodi Austrijanac Mihael Valhofer, koji je eliminisan u osmini finala u Minhenu, sa 409 bodova, ispred Silvana Curbrigena iz Švajcarske sa 395 i Amerikanca Teda Ligetija, koji ima 336.
     Svetski kup se u obe konkurencije nastavlja na zagrebačkom Sljemenu takmičenjima u slalomu. Skijašice okršaji u Hrvatskoj očekuju već u utorak, dok će se muškarci pod reflektorima nadmetati u četvrtak.

Generalni plasman Svetskog kupa – skijašice:
1. Marija Riš (Nemačka) 753
2. Linzi Von (SAD) 647
3. Elizabet Gergl (Austrija) 483
4. Tina Maze (Slovenija) 453
5. Tanja Poutiainen (Finska) 430
6. Tesa Vorli (Francuska) 375

Generalni plasman Svetskog kupa – skijaši:
1. Mihael Valhofer (Austrija) 409
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 395
3. Ted Ligeti (SAD) 336
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 335
5. Didije Kuš (Švajcarska) 319
6. Romed Bauman (Austrija) 315

   

Pobeda Marliz Šild u Zemeringu u slalomu   Izvor: B92    Beta

     29.12.2010. Austrijanka Marliz Šild kompletirala je niz fantastičnih rezultata svojih sunarodnika u sredu.

Posle trijumfa Mihaela Valhofera u spustu u Bormiju i Tomasa Morgenšterna na prvom takmičenju turneje „Četiri skakaonice“ Šildova je pobedila na četvrtom slalomu sezone održanom u austrijskom Zemeringu.

Šildova je do trećeg trijumfa u ovogodišnjem Svetskom kupu, a 26. ukupno, došla ukupnim vremenom od 1:42.06 minuta, ispred dve Nemice, Marije Riš i Kristine Gajger.

29-godišnja Austrijanka je posle prve vožnje imala ubedljivu prednost u odnosu na rivalke, čak sekundu i 20 stotinki u odnosu na Francuskinju Nastastiju Nens i Tanju Poutiainen, svoju glavnu konkurentkinju u slalomu ove sezone.

Ipak, u drugoj rundi, Rišova, koja je bila tek 17. u prvoj rundi je došla do vođstva fantastičnom vožnjom kojom je omogućila da se na prvoj poziciji zadrži sve dok na scenu nije stupila Šildova. Austrijanka je tada pokazala da je s pravom jedna od najboljih slalomašica ikada i na kraju je njena prednost u odnosu na vodeću skijšicu Svetskog kupa bila 32 stotinke.

Četvrto mesto na četvrtom slalomu sezone zauzela je Poutiainenova, a iza nje su sledile Teresa Borsen iz Švedske, Nensova, i Austrijanke Mihaela Kirhgaser i Katrin Cetel, koje su podelile sedmo mesto. Prvih deset u Zemerlingu kompletirale su Veronika Zuzulova iz Slovačke i Čehinja Šarka Zahrobska. Aktuelna osvajačica Svetskog kupa Lindzi Von nije uspela ni da završi prvu vožnju.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Rišova sa 738 bodova, ispred Vonove sa 617 i Poutiainenove, koja je sakupila 430. U poretku slaloma prva je Šildova sa 300 bodova, ispred Finkinje, koja ima 250.

Svetski kup u konkurenciji skijašica se nastavlja gradskim takmičenjem u Minhenu, dok će naredni slalom biti vožen 4. januara na zagrebačkom Sljemenu.

Rezultati slaloma u Zemeringu:
1. Marliz Šild (Austrija) 1:42.06
2. Marija Riš (Nemačka) + 0.32
3. Kristina Gajger (Nemačka) + 0.52
4. Tanja Poutiainen (Finska) + 0.63
5. Teresa Borsen (Švedska) + 0.83
6. Nastasija Nens (Francuska) + 1.10
7. Mihaela Kirhgaser (Austrija) + 1.34
7. Katrin Cetel (Austrija) + 1.52
9. Veronika Zuzulova (Slovačka) + 2.23
10. Šarka Zahrobska (Češka) + 2.33

Generalni plasman slaloma:
1. Marliz Šild (Austrija) 300
2. Tanja Poutiainen (Finska) 250
3. Marija Riš (Nemačka) 240
4. Marija Pietile-Holmner (Švedska) 174
5. Nikol Hosp (Austrija) 130
6. Nastasija Nens (Francuska) 119

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 738
2. Lindzi Von (SAD) 617
3. Tanja Poutiainen (Finska) 430
4. Elizabet Gergl (Austrija) 423
5. Tina Maze (Slovenija) 373
6. Tesa Vorli (Francuska) 345

  

Pobeda Mihaela Valhofera u Bormiju u spustu   Izvor: B92      Foto: Beta     Autor: JT

     29.12.2010. Austrijanac Mihael Valhofer trijumfovao je na trećem spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa održanom u italijanskom Bormiju. Valhofer je tom pobedom postao prvi skijaš koji je trijumfovao tri puta u tom italijanskom ski centru, a do nje je došao u vremenu od 1:59.66 minuta ispred Silvana Curbrigena iz Švajcarske.

Curbrigen, koji je jedini osim Valhofera trijumfovao u spustu ove sezone, je imao osam stotinki zaostatka u odnosu na Austrijanca, dok je treće mesto zauzeo domaći skijaš Kristof Inerhofer.

U ranoj fazi takmičenja do vođstva je došao Inerhofer, koji se na prvom mesu zadržao sve dok red nije došao na Curbrigena. Švajcarac je tada za 28 stotinki nadmašio vreme italijanskog takmičara, da bi potom jedino trostruki osvajač malog Kristalnog globusa u spustu uspeo da ga pretekne. Posle Valhofera na stazi su se našli njegovi sunarodnici Klaus Krel i Mario Šajber, ali iako su u prvom delu staze uspevali da održe korak sa vodećima obojica zbog grešaka nisu ni uspeli da završe trku.

Iza prve trojice na trećem spustu sezone našli su se Švajcarac Patrik King, Geogr Štrajtberger iz Austrije, Slovenac Andrej Šporn, Adrijen Teo iz Francuske i Amerikanac Bodi Miler, dok su prvu desetoricu kompletirali Štefan Kepler iz Nemačke i Austrijanac Romed Bauman.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Curbrigen sa 395 bodova, jednim više od Valhofera. Njih dvojica su u poretku spusta zamenili mesta i Austrijanac je prvi sa 245 bodova, ispred švajcarskog skijaša koji ima 230.

Svetski kup se nastavlja takmičenjem na Olimpijskom stadionu u Minhenu 2. januara, dok je naredni spust na programu u švajcarskom Vengenu 15. januara.

Rezultati spusta u Bormiju:
1. Mihael Valhofer (Austrija) 1:59.66
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 0.08
3. Kristof Inerhofer (Italija) + 0.36
4. Patrik King (Švajcarska) + 0.60
5. Georg Štrajtberger (Austrija) + 0.96
6. Andrej Šporn (Slovenija) + 1.03
7. Adrijen Teo (Francuska) + 1.21
8. Bodi Miler (SAD) + 1.26
9. Štefan Kepler (Nemačka) + 1.30
10. Romed Bauman (Austrija) + 1.32

Generalni plasman veleslaloma:
1. Mihael Valhofer (Austrija) 245
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 230
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) 109
4. Romed Bauman (Austrija) 106
5. Didije Kuš (Švajcarska) 99
6. Klaus Krel (Austrija) 90

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 395
2. Mihael Valhofer (Austrija) 394
3. Ted Ligeti (SAD) 321
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 305
5. Didije Kuš (Švajcarska) 304
6. Romed Bauman (Austrija) 285

  

Pobeda Terese Vorli u Zemeringu u veleslalomu   Izvor: B92    Foto: Beta    Autor: JT

     28.12.2010. Francuskinja Tesa Vorli pobednica je četvrtog veleslaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u austrijskom Zemeringu.

Vorlijeva, koja je ove sezone u veleslalomu prethodno trijumfovala u Aspenu i Sent Moricu, je do pobede u austrijskom ski centru došla ukupnim vremenom od 2:09.66 minuta.

Drugo mesto sa 62 stotinki slabijim prolaznim vremenom zauzela je Marije Riš iz Nemačke, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela njena sunarodnica Katrin Helcl.

Posle prve vožnje Vorlijeva je imala prednost od 18 stotinki u odnosu na Slovenku Tinu Maze, dok je Rišova bila treća, sa za još 30 stotinki zaostatka. I dok je Rišova kada je došla na red uspela da dođe do vođstva, Slovenka je izgubila dosta vremena, dok kod Vorlijeve nije bilo sumnje jer je od starta ostavila daleko iza sebe svoje rivalke.

Iza prve tri našla se domaća skijašica Elizabet Gergl, a iza nje su sledile Amerikanka Džulija Mankuzo, Tina Maze, aktuelna osvajačica Svetskog kupa Lindzi Von i Katrin Cetel iz Austrije, dok su prvih deset kompletirale pobednica prvog veleslaloma sezone i olimpijska šampionka u toj disciplini Viktorija Rebensburg iz Nemačke i Švajcarkinja Fabijen Zuter.

Zahvaljujuči drugom mestu Rišova je preuzela vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa i sada ima 658 bodova, ispred Vonove sa 617. Vorlijeva je prva u poretku veleslaloma sa 332 boda, dok je Rebensburgova sakupila 235.

Takmičenje u Zemeringu se nastavlja u sredu slalomom, dok je naredni veleslalom zakazan za 15. januar u Mariboru.

Rezultati veleslaloma u Zemeringu:
1. Tesa Vorli (Francuska) 2:09.66
2. Marija Riš (Nemačka) + 0.62
3. Katrin Helcl (Nemačka) + 0.78
4. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.85
5. Džulija Mankuzo (SAD) + 1.17
6. Tina Maze (Slovenija) + 1.29
7. Lindzi Von (SAD) + 1.40
8. Katrin Cetel (Austrija) + 1.52
9. Viktorija Rebensburg (Nemačka) + 1.75
10. Fabijen Zuter (Švajcarska) + 1.85

Generalni plasman veleslaloma:
1. Tesa Vorli (Francuska) 332
2. Viktorija Rebensburg (Nemačka) 235
3. Katrin Helcl (Nemačka) 200
4. Tanja Poutiainen (Finska) 180
5. Marija Riš (Nemačka) 166
6. Tina Maze (Slovenija) 158

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marija Riš (Nemačka) 658
2. Lindzi Von (SAD) 617
3. Elizabet Gergl (Austrija) 416
4. Tanja Poutiainen (Finska) 380
5. Tina Maze (Slovenija) 373
6. Džulija Mankuzo (SAD) 339

  

Trijumf Šildove u Kurševelu   Izvor: B92    Foto: Eurosport

     21.12.2010. Austrijanka Marliz Šild pobednica je trećeg slaloma sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u francuskom Kurševelu. Šildova, koja je ove sezone trijumfovala i u finskom Leviju, je do trijumfa u francuskom ski centru došla u ukupnom vremenu od 1:34.95 minuta. Drugo mesto, sa zaostatkom od 78 stotinki, zauzela je Tanja Poutiainen iz Finske, dok je treće mesto na pobedničkom postolju zauzela Slovenka Tina Maze, koja je imala za skoro dve sekunde slabije vreme od pobednice. Posle prve runde u Kurševelu prvo mesto je zauzimala Poutiainenova, ispred Šildove i domaće takmičarke Nastasije Nen. Ipak, u drugoj rundi Šildova, trenutno najuspešnija aktuelna skijašica u slalomu, je bila fantastična u drugoj vožnji, kojoj nijedna od rivalki nije mogla ni da priđe i zasluženo je slavila svoj 23. trijumf u toj disciplini, a 25. ukupno.
     Iza tri najbolje na trećem slalomu sezone sledile su Marija Pietile-Holmner iz Švedske, Austrijanke Katrin Cetel, Nikol Hosp i Bernadet Šild, i Manuela Melg iz Italije. Među prvih deset plasirale su se i domaća skijašica Nastasija Nen i Čehinja Šarka Zahrobska, dok najbolje dve skijašice u Svetskom kupu Amerikanka Lindzi Von i Marija Riš iz Nemačke nisu uspele da završe ni prvu vožnju.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Vonova sa 581 bodom, tri više od Rišove, dok je treća Austrijanka Elizabet Gergl sa 366 bodova. Poutianinenova i Šildova dele prvo mesto u poretku slaloma sa po 200 bodova, dok je Pietile-Holmnerova treća sa 174.
     Svetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se veleslalomom 28. decembra u austrijskom Zemeringu, dok je za dan kasnije zakazan naredni slalom.

Rezultati slaloma u Kurševelu:
1. Marliz Šild (Austrija) 1:34.95
2. Tanja Poutiainen (Finska) + 0.78
3. Tina Maze (Slovenija) + 1.98
4. Marija Pietile-Holmner (Švedska) + 2.25
5. Katrin Cetel (Austrija) + 2.26
6. Nikol Hosp (Austrija) + 2.46
7. Bernadet Šild (Austrija) + 2.54
8. Manuela Melg (Italija) + 2.56
9. Nastasija Nen (Francuska) + 2.58
10. Šarka Zahrobska (Češka) + 2.76

Generalni plasman slaloma:
1. Tanja Poutiainen (Finska) 200
2. Marliz Šild (Austrija) 200
3. Marija Pietile-Holmner (Švedska) 174
4. Marija Riš (Nemačka) 160
5. Nikol Hosp (Austrija) 130
6. Tina Maze (Slovenija) 115

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Lindzi Von (SAD) 581
2. Marija Riš (Nemačka) 578
3. Elizabet Gergl (Austrija) 366
4. Tanja Poutiainen (Finska) 356
5. Tina Maze (Slovenija) 333
6. Džulija Mankuzo (SAD) 294

  

Lake Louise (CAN) - Prva spust trka u sezoni.   Izvor: FIS
     27-28.11.2010. Predstojećeg vikenda se voze trke Svetskog kupa na Američkom kontinentu. U subotu u Kanadskom ski centru Lake Louise se već tradicionalno održava prva spust trka za muškarce u sezoni. U nedelju je na programu Super-G trka.
     Dame ovog vikenda nastupaju u Aspenu (SAD). U subotu je na programu veleslalom a u nedelju slalom trka.

     

  

Pobeda povratnika na stazu, Žan – Baptist Granža.           Izvor: www.zurnal.rs

    
14.11.2010. Levi (FIN) - Slalomom u finskom Leviju takmičenje u 45. Svetskom kupu započeli su i alpski skijaši. Za razliku od Zeldena, kada vremenski uslovi nisu dozvolili da se odveze prvi veleslalom sezone, najbolji svetski slalomaši u Leviju su imali idealne uslove.

Pobedom je sezonu započeo povratnik na stazu Žan – Baptist Granž. Poslednjih godina jedan od najboljih svetskih slalomaša, veći deo prošle sezone propustio je zbog povrede, ali sudeći prema onome što je Francuz prikazao u Leviju, problemi sa kolenom su davno prošlo vreme. Fantastičnom prvom i za nijansu lošijom drugom vožnjom, Granž je ubedljivo pobedio, ističući već na startu sezone kandidaturu za Kristalni globus u slalomu.

Odličnom drugom vožnjom u kojoj je nadoknadio sve propušteno u prvoj, drugo mesto osvojio je Šveđanin Andre Mirer. Još jednom dobrom vožnjom na najnižu stepenicu pobedničkog postolja popeo se Ivica Kostelić.

Iako se od njih mnogo očekivalo, slalom u Leviju doneo je kataklizmu Austrijanaca, jer su svi najbolji članovi „Moćnog tima“ Benjamin Rajh, Marsel Hiršer, Ranfred Herbst, trku završili u prvoj vožnji.

Sledeća trka 45. Svetskog kupa alpskih skijaša na programu je za dve nedelje u kanadskom Lejk Luizu.

Rezultati: 1. Granž (Francuska) 1:46,64 (52,32 + 54,32), 2. Mirer (Švedksa) 1:46,97 )52,84 + 54,13), 3. Kostelić (Hrvatska) 1:47,61 (53,09 + 54,52), 4. Devil (Italija) 1:47,89 (52,76 + 55,13), 5. Pranger (Austrija) 1:47,99 (52,82 + 55,17)…

S. DŽ.

   

Povratak Šildove            Izvor: www.zurnal.rs

    
13.11.2010. Levi (FIN) - Posle tradicionalne premijere u Zeldenu, karavan 45. Svetskog kupa u alpskom skijanju stigao je u finski Levi, gde su dame odvezle prvi slalom u sezoni. Solidnom prvom i još boljom drugom vožnjom do pobede je stigla nekadašnja „kraljica slaloma”, Austrijanka Marlis Šild, najavljujući tako da u ovoj sezoni ima nameru da se bori za neki od Kristalnih globusa, bilo onaj najveći, bilo onaj u tehničkoj disciplini.

Položaj Levija, 150 kilometara od polarnog kruga, što je uticalo da izuzetno strma staza istovremeno bude i zaleđena, zadala je mnogo problema svim skijašicama, ali je na kraju ipak do izražaja došao kvalitet u slalomu. Peta posle prve trke, sa ogromnim zaostatkom za u tom trenutku neprikosnovenom Marijom Riš, Marlis Šild drugu vožnju odvezla je maestralno, dokazujući da još uvek nije sve rekla u njenoj osnovnoj disciplini. Najboljim vremenom druge vožnje, Šild je nadoknadila zaostatak iz prve i uz malo neophodne sreće stigla do prvog trijumfa u sezoni.

Olimpijska i svetska šampionka, te pobednica Svetskog kupa u ovoj disciplini Nemica Marija Riš, zauzela je drugo mesto. Odlična u prvoj vožnji, Riš je i polovinu druge odvezla fantastično, ali je u donjem, strmijem delu staze malo usporila, što je na kraju koštalo pobede. Iako je dala sve od sebe da pobedom obraduje domaće navijače Tanja Poutijainen iz Finske na kraju je zauzela treće mesto.

Generalno gledano, Nemice su bile junakinje trke, jer se čak njih devet plasiralo u drugu vožnju, ali nažalost među njima je i najveća tragičarka trke, mlada Katarina Dir. Druga posle prve trke, talentovana skijašica je pred kraj druge vožnje zajahala kapiju i tako ostala bez bodova u ovoj trci.

U nedelju je, takođe u Leviju, na programu prvi slalom sezone za muškarce, dok dame takmičenje nastavljaju za dve nedelje u kanadskom Lejk Luisu.

Rezultati: 1. Šild (Austrija) 1:52,84 (56,94 + 55,90), 2. Marija Riš (Nemačka) 1:52,87 (56,13 + 56,74), 3. Poutijainen (Finska) 1:53,18 (56,88 + 56,30), 4. Suzan Riš (Nemačka) 1:53,58 (57,50 + 56,08), 5. Hosp (Austrija) 1:53,68 (56,87 + 56,81)…

S.DŽ.

   

Levi je spreman za nastavak Svetskog kupa u aplskom skijanju            Izvor: Fis-Ski.com
     Audi FIS Svetski kup sezone 2010/2011, se nastavlja predstojećeg vikenda 12.-14.11.2010. trkama u slalomu u Finslom Leviju. U ovom ski centru koji se nalazi severno od Arktičkog kruga, su spremni za organizaciju svoje 11. i 12. trke Svetskog kupa, jer je prva (ženska), trka održana 28. februara 2004.
     Prošle godine, slalom je pobede su ostvarili Reinfried Herbst iz Austrije i Marije Riš (Nemačka), koja je tada postala i prvi dvostruki pobednik Svetskog kupa u Leviju.
     Prema potvrdi Hans Pieren, FIS Race direktora za tehničke discipline za muškarce, u Leviju su uslovi za održavanje trka odlični. "U Leviju je veoma hladno u sa temperaturama ispod -15C u poslednjih nekoliko dana, trend je odličan, pa prognoze za vikend, relativno govoreći, najavljujua malo toplije vreme, iznad -10C, a možda čak i nesto snega".
     Nakon takmičarskog vikenda u Leviju, i dame i muškarci se sele put Severne Amerike. Dame će prve u Aspenu (SAD) prve voziti tehničke discipline, dok će muškarci započeti sa brzinskim disciplinama u Lake Louise (CAN) sa tradicionalnim prvim spustom i superveleslalomom u sezoni.

   

Otkazan muški veleslalom u Zeldenu             Izvor: B92.net
 
     Prvo takmičenje ovogodišnjeg Svetskog kupa kod skijaša, veleslalom u austrijskom Zeldenu, otkazan je zbog guste magle i loše vidljivosti.
     Iako je prva runda takmičenja održana po planu u nedelju ujutru, loši vremenski uslovi primorali su organizatore na brojna odlaganja druge trke.
     Pošto se za dva sata uslovi nisu poboljšali, već samo pogoršali, organizatorima otvaranja ski sezone nije ostala druga solucija osim otkazivanja.
     Veleslalom koji je trebalo da bude održan u Zeldenu izvesno će biti održan, samo na nekoj od drugih lokacija tokom Svetskog kupa.
     Posle prve runde vođstvo je zauzimao Francuz Siprijen Rišar, koji je ostvario za dve stotinke bolje vreme od branioca malog Kristalnog globusa Teda Ligetija iz Sjedinjenih Država, a za tri od domaćeg skijaša Filipa Šerghofera i Italijana Davidea Simončelija. Prošlogodišnji osvajač Svetskog kupa Švajcarac Karlo Janka bio je 13, a vicešampion Benjamin Rajh iz Austrije tri mesta iza.
     Svetski kup kod muškaraca se nastavlja slalomom u finskom Leviju 14. novembra, dok je naredni veleslalom zakazan za 5. decembar u američkom Biver Kriku.

   

Janka najbolji skijaš sveta u 2010                 Izvor: Sportski Žurnal
 
     21.10.2010. Švajcarac Karlo Janka, pobednik Svetskog kupa u aplskom skijanju, proglašen je za najboljeg skijaša u 2010. godini. Janka (24) će dobiti priznanje neposredno pred početak sezone, koja startuje 23. oktobra u Zeldenu.
     Švajcarski skijaš je u 2010. godini ostvario odlične rezultate, pošto je, osim velikog kristalnog globusa, osvojio zlatnu medalju u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru.
     Janka je prethodno dobio priznanje Zlatni skijaš, koje dodeljuje Međunarodno udruženje skijaških novinara.

   

Trijumf Rebensburgove na startu Svetskog kupa              Izvor: B92.net
 
     Nemica Viktorija Rebensburg pobednica je prvog takmičenja nove sezone Svetskog kupa, veleslaloma u austrijskom Zeldenu.
     Olimpijskoj šampionki iz Vankuvera u upravo toj disciplini trijumf u Zeldenu je prvi u Svetskom kupu, a do njega je došla u vremenu od 2:26.39 minuta.
     Drugo mesto pripalo je njenoj sunarodnici Ketrin Helcl, koja je na kraju imala 42 stotinke zaostatka, dok se na treći stepenik popela Italijanka Manuela Melg.
     Rebensburgova je posle prve vožnje bila treća, iza Helclove i prošlogodišnje vicešampionke Svetskog kupa, još jedne Nemice, Marije Riš, ali ih je obe u drugoj rundi nadmašila. Helcova je tako morala da se zadovolji drugom pozicijom, dok je Rišova pala na peto mesto, iza Finkinje Tanje Poutiainen.
     Iza Rišove našla se Tina Maze iz Slovenije, a potom su sledile najbolje plasirana domaća skijašica Katrin Cetel, Francuskinje Tesa Vorli i Anemon Marmotan, i još jedna Austrijanka Elizabet Gergl. Trostruka osvajačica Svetskog kupa Amerikanka Lindzi je odbranu titule započela 18. mestom, pošto je napravila grešku u prvoj vožnji, a potom je uspela da se popravi za nekoliko pozicija, ali treba znati da tehničke discipline nisu njena jača strana.
     Takmičenje u Zeldenu se nastavlja u nedelju muškim veleslalomom, dok žene naredno takmičenje očekuje u finskom Leviju, gde je za 13. novembar zakazan prvi slalom sezone. Sledeći veleslalom kod skijašica biće vožen u američkom Aspenu 27. novembra.
  

    
Rezultati veleslaloma u Zeldenu:
1. Viktorija Rebensburg (Nemačka) 2:26.39
2. Katrin Helcl (Nemačka) + 0.42
3. Manuela Melg (Italija) + 0.86
4. Tanja Poutiainen (Finska) + 0.93
5. Marija Riš (Nemačka) + 1.10
6. Tina Maze (Slovenija) + 1.13
7. Katrin Cetel (Austrija) + 1.28
8. Tesa Vorli (Francuska) + 1.42
9. Anemon Marmotan (Francuska) + 1.52
10. Elizabet Gergl (Austrija) + 1.59 

   

Alpske čarolije počinju u Zeldenu              Izvor: B92.net

     22. oktobar 2010. Tekst: Jelena Trajković

     Svetski kup u alpskom skijanju startuje predstojećeg vikenda veleslalomom u obe konkurencije u austrijskom Zeldenu, gde će najbolji skijaši današnjice krenuti u borbu za velike Kristalne globuse. Prošlu sezonu obeležila je dominacija Amerikanke Lindzi Von kod skijašica, kao i Švajcarac Karlo Janka, kao iznenađujući šampion kod skijaša, a čini se da bi ova koja je pred nama mogla da bude uzbudljivija na oba fronta...

     Ovogodišnje, ujedno 45. izdanje Svetskog kupa, brojaće 37 trka kod muškaraca, a jednu više kod žena, uz timsko takmičenje na samom kraju sezone, u švajcarskom Lencerhajdeu. U to nije uključeno Svetsko prvenstvo u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu, koje će biti održano u februaru. Glavna uzdanica srpskog skijanja, posle povlačenja Jelene Lolović, biće Nevena Ignjatović, koja će učestvovati samo na nekim trkama Svetskog kupa.

     Krećemo od muškaraca, kod kojih će se, čini se, voditi nikad neizvesnija borba jer pretendenata na veliki Kristalni globus ima više nego prethodnih godina. Ipak, od svih njih izdvajaju se poslednja dva osvajača Janka i Norvežanin Aksel Lund Svindal.
     Mladi Švajcarac iza sebe ima neverovatnu sezonu, u kojoj je pored velikog Globusa, osvojio i olimpijsko zlato u veleslalomu, a tokom nje je sve najviše iznenadio het trikom u Biver Kriku. Ipak, virusna infekcija u aprilu promenila je tok njegovih predsezonskih priprema, ali je s druge strane, dobio dugo željen odmor i svež ulazi u novi Svetski kup.
     Svindal je prošlu borbu za veliki Kristalni globus završio na četvrtom mestu, ali je njegovu odbranu titule omela povreda. Kada je već došao do forme, bilo je kasno za titulu u Svetskom kupu, ali ne i da osvoji tri medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru, zlato u superveleslalomu, srebro u spustu i bronzu u veleslalomu. Norvežanin, dvostruki osvajač Svetskog kupa, upravo odlučniji ulazi u novu sezonu, pred koju je nekoliko meseci proveo u pripremama.
     Pošto ni Janka ni Svindal nisu specijalisti za slalom, u tome bi svoju šansu mogli da traže Austrijanac Benjamin Rajh i Bodi Miler iz Sjedinjenih Država. Rajh je posle osvajanja velikog Kristalnog globusa u sezoni 2005/06 sve naredne je završio kao vicešampion. Razlika u bodovima kojom je pobeđen u poslednja dva slučaja sigurno boli, pošto ga je prvo Svindal nadmašio za dva boda, a potom Janka za pet, a uz to mu i daje veći motiv da napokon prekine post.
     Već je poznato da je Miler najbolji kada to od njega niko ne očekuje. To je potvrdio u Vankuveru, gde je osvojio tri medalje, uključujući zlato u superkombinaciji. Sezona pred nama biće 14. u Svetskom kupu za Amerikanca, za koju se posebno spremao i ujedno mnogo smršao, a na njegovoj strani će biti to što niko ne smatra da može da ponovi izdanja iz sezone 2007/08, kada je došao do svog drugog velikog Globusa, tri godine posle prvog.
     Pored četvorice već pomenutih skijaša, moguće je da će još neko uspeti da se umeša u borbu, ako ne za titulu, onda za pobede. Ne treba zaboraviti na Hrvata Ivicu Kostelića, Didijea Kuša iz Švajcarske, Kanađanina Erika Gaja, Mihaela Valhofera, Marija Šrajbera, Rajnfrida Herbsta i Marsela Hiršera iz Austrije, kao i Amerikanca Teda Ligetija.

Kod skijašica je malo drugačija situacija nego kod skijaša jer postoji samo jedna apsolutna favoritkinja za titulu, a to je, naravno, Lindzi Von. Amerikanka je u poslednje tri sezone bila veoma dominatna pa njene ambicije u predstojećem Svetskom kupu ne treba da čude. U prošloj sezoni Vonova je postavila novi američki rekord po broju pobeda u tom elitnom takmičenju, osvojila je olimpijsko zlato u spustu, i to sve uz veliki Kristalni globus.
     U svojoj 27-godini Amerikanka sada ima još važniji cilj pred sobom, a to je da postavi novi rekord svih vremena po broju pobeda u jednoj sezoni. Trenutni se nalazi u vlasništvu Švajcarkinje Freni Šnajder, koja je ostvarila 14 trijumfa u sezoni 1988/89, a Vonova je u prošloj imala 11 pobeda. Da bi postigla zacrtano Vonova će morati da se potrudi da poboljša rezultate u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu, koje joj ne idu najbolje. Ali, ako je nešto pokazala u poslednje tri godine, to je da je ne treba potceniti.
     Kao i prethodnih sezona glavna rivalka Vonove gotovo izvesno će biti ujedno njena najbolja drugarica Nemica Marija Riš. Iako je u prethodne dve godine Svetski kup završavala iza Amerikanke, u Vankuveru ju je pobedila i postala dvostruka olimpijska šampionka, u superkombinaciji i slalomu. Iako se za Nemicu važi to da može da pobedi u svih pet disciplina, bitno je da ona to pokaže i to tokom celog Svetskog kupa. Ipak, ono što može da natera Rišovu da najbolje čuva za februar je činjenica da će Svetsko prvenstvo biti održano u njenom rodnom gradu, Garmiš-Partenkirhenu.
     Pored Rišove, Vonovu bi mogla da izazove i sada veteranka Šveđanka Anja Peršon, kojoj će ovo biti 15. sezona u Svetskom kupu, Tina Maze iz Slovenije, kao i Austrijanka Nikol Hosp, koja se vraća takmičenju posle teške povrede i ujedno je poslednja skijašica koja je osvojila veliki Globus pre Amerikanke. Pored njih, što se tiče pobeda, treba računati i na Austrijanke Katrin Cetel, Marliz Šild i Andreu Fišbaher, Sandrin Ober iz Francuske, Nemicu Viktoriju Rebensburg, Tanju Poutiainen iz Finske i Amerikanku Džuliju Mankuzo.


Od Zeldena do Lencerhajdea

     Svetski kup u obe konkurencije počinje veleslalomom u Zeldenu, a završava se slalomom u švajcarskom Lencerhajdu, dok će sam finiš sezone obeležiti timsko takmičenje, koje se neće bodovati u borbi za Kristalne globuse.

     Od oktobra do marta, biće viđena velika borba i kod skijaša i skijašica, koji će se tokom tih meseci takmičiti u Austriji, Finskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Norveškoj, Švedskoj i Češkoj.

     Kalendar Svetskog kupa (muškarci)

24. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
14. novembar Levi (Finska) slalom
27. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
28. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
3. decembar Biver Krik (SAD) spust
4. decembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
5. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
11. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
12. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
17. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
18. decembar Val Gardena (Italija) spust
19. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
29. decembar Bormio (Italija) spust
6. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
8. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
9. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
14. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
15. januar Vengen (Švajcarska) spust
16. januar Vengen (Švajcarska) slalom
21. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
22. januar Kicbil (Austrija) spust
23. januar Kicbil (Austrija) slalom
23. januar Kicbil (Austrija) superkombinacija
25. januar Šladming (Austrija) slalom
29. januar Šamoni (Francuska) spust
30. januar Šamoni (Francuska) superkombinacija
5. februar Hinterstroder (Austrija) superveleslalom
6. februar Hinterstroder (Austrija) veleslalom
26. februar Bansko (Bugarska) superkombinacija
27. februar Bansko (Bugarska) slalom
5. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
6. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
12. mart Kvitfjel (Norveška) spust
13. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
18. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom
19. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
     Kalendar Svetskog kupa (žene)

23. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
13. novembar Levi (Finska) slalom
27. novembar Aspen (SAD) veleslalom
28. novembar Aspen (SAD) slalom
3. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
4. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
5. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
11. decembar Sent Moric (Švajcarska) superveleslalom
12. decembar Sent Moric (Švajcarska) veleslalom
18. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
19. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
21. decembar Kurševel (Francuska) slalom
28. decembar Zemerling (Austrija) veleslalom
29. decembar Zemerling (Austrija) slalom
4. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
8. januar Cauhenze (Austrija) spust
9. januar Cauhenze (Austrija) superveleslalom
11. januar Flahau (Austrija) slalom
15. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
16. januar Maribor (Slovenija) slalom
22. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
23. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
29. januar Sestrijere (Italija) spust
30. januar Sestrijere (Italija) superkombinacija
4. februar Aber-Cvajsel (Nemačka) veleslalom
5. februar Aber-Cvajsel (Nemačka) slalom
25. februar Ore (Švedska) superkombinacija
26. februar Ore (Švedska) spust
27. februar Ore (Švedska) superveleslalom
5. mart Tarvizio (Italija) spust
6. mart Tarvizio (Italija) superveleslalom
11. mart Špinderuv Mlin (Češka) veleslalom
12. mart Špinderuv Mlin (Češka) slalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
18. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
19. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom

   


GENERALNI  PLASMAN  SVETSKOG  KUPA

2000 / 2001
2001 / 2002
2002 / 2003

2003 / 2004
2004 / 2005

2005 / 2006
2006 / 2007
2007 / 2008
2008 / 2009
2009 / 2010

    

 

Pogledajte dešavanja u Svetskom kupu:   2002   2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010


NAZAD