KOPAONIK
 
ZIMA 2008

  Vesti, izvestaji i utisci sa skijanja tokom ZIME 2008.
Ako ste boravili na Kopaoniku, javite se sa svojim utiscima
i zapažanjima kao i fotografijama
admin@skijanje.co.yu


Pogledajte vesti i utiske o boravku na Kopaoniku  tokom ski sezona
2002 , 2003
, 2004, 2005, 2006, 2007

Reagovanja na cenu ski pasa 2007/2008 
 > > >
Detaljnije o Ski centru Kopaonik >>>Počinje izgradnja četvoroseda Gobelja
     14.10.2008. Kopaonik - Potpisan je Ugovor o izgradnji četvorosede žičare "Gobelja" na Kopaoniku. Doppelmayr je isporučilac operme, GP Graditelj - Ivanjica izvodi građevinske radove, a montažu firma ATB FOD iz Bora. Narednih dana se očekuje svečano otvaranje radova i polaganje kamena temeljca..
     Nažalost, tenderska procedura do potpisivanja Ugovora se prilično odužila, tako da se sa radovima kreće jako kasno, i neizvestan je rok završetka. Zavisno od vremenskih uslova, puštanje nove žičare u rad se ipak očekuje tokom ove zime.
     Tehničke karakteristike budućeg četvoroseda Gobelja ...
     - Tip žičare - 4KSB,Isklopivi četvorosed
     - Polazna stanica na1.694 m/nv na mestu odakle je polazio sada razmontirani ski lift br.13-Gobelja relej.
     - Izlazna stanica na 1.926 m/nv ispod samog antenskog tornja na vrhu Gobelja.
     - Visinska razlika je 232 m.
     - Kosa dužina trase žičare je 845 m a horizontalna 808 m.
     - Brzina 5 m/s.
     - Kapacitet 2.400 skijaša na sat.
 
            Izvor: Andrea Kočovski, predstavnik Doppelmayr-a

   

Tehnički sneg na Kopaoniku do kraja novembra 2008. Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     29.09.2008. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da je u pripremu naredne zimske sezone investiralo oko 600 miliona dinara. Vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Nebojša Skorić izjavio je agenciji Beta da su u toku radovi za veštačko osnežavanje na Kopaoniku, koji bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine.
     "U prvoj fazi osnežavaju se staze Pančićev vrh i obe staze Karaman grebena. Vrednost opreme i radova na izgradnji i montaži je oko 2,1 miliona evra", rekao je Skorić i dodao da je za lokaciju Gobelja na Kopaoniku kupljena nova četvorosedna žičara.
Prema njegovim rečima, u toku ove godine biće nabavljena oprema i za veštački sneg na Staroj planini, dok će radovi na izgradnji sistema početi u novoj građevinskoj sezoni.

     "Takođe radimo i na obezbeđenju infrastrukture i nabavci opreme za veštački sneg na skiljalištu Tornik na Zlatiboru, što bi trebalo da bude završeno sledeće godine", najavio je Skorić. Kako je naveo, u tom ski centru u toku je rekonstrukcija jednog od dva ski lifta oštećena u toku bombardovanja 1999. godine. On je rekao da je planirano da ski centar Tornik počne da radi u decembru, kao i ostali ski centri, a rad skijališta će biti moguć kada bude dovoljno snega za bezbedno skijanje.

     Skorić je rekao i da se u toku 2008. godine obavljaju antierozivni radovi i radovi na uređenju skijaških staza na svim planinama. Govoreći o kapacitetima žičara u sva četiri ski centra - Kopaonik, Zlatibor, Stara planina i Divčibare, on je kazao da sada iznose 35.000 skijaša na sat, a da će sa izgradnjom novih žičara i liftova, kapacitet biti povećani za dodatnih dve do tri hiljade skijaša na sat.

     "Proširenje kapaciteta žičara i ski liftova će se odvijati postepeno - na Staroj planini kao deo razvojnog plana Jabučkog ravništa, a na Kopaoniku i u drugim planinskim centrima postepenom zamenom zastarelih instalacija novim instalacijama većeg kapaciteta", objasnio je Skorić.

     On je rekao da bi uskoro trebalo da bude formirano i zajedničko preduzeće Skijališta Srbije i Jahorine. "Skijališta Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputili su nacrt ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Ministarstvu trgovina i turizma Republike Srpske i očekujemo da se Vlada Republike Srpske izjasni o ovom nacrtu", rekao je Skorić.

  

Protiverozioni radovi na skijalištima u Srbiji    Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     25.09.2008. - U ski centrima je u toku izvođenje protiverozivnih radova koji će se izvoditi svake godine u okviru redovnog investicionog održavanja skijališta - saopššteno je iz JP „Skijališta Srbije“
     Ovi radovi se izvode kako bi se sanirala postojeća oštećenja na ski stazama i kao prevencija stvaranja novih oštećenja koja mogu nastati usled dejstva prirodnih faktora.
     Radovi su intezivirani u ski centru Stara planina na stazama Konjarnik 1 i Sunčana dolina, a slični radovi se izvode i na stazi Crni vrh na Divčibarama. Protiveroziona zaštita radi se u ski centru Kopaonik kao i u ski centru „Tornik“ na Zlatiboru.

  

Produžen rok za dostavljanje ponuda na tenderu za prodaju imovine Kompanije „International CG” d.p. Beograd, u restrukturiranju, koja se nalazi na Kopaoniku
    
Izvor:
http://www.priv.yu/
     16.09.2008. Agencija za privatizaciju Republike Srbije je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, odlučila da produži rok ( za jos mesec dana) za dostavljanje ponuda na javnom tenderu radi prodaje imovine Kompanije „International CG” d.p. Beograd, u restrukturiranju, sa pratećom opremom i pravima na objektima, koja se nalazi na Kopaoniku: hotel „Grand”, hotel „Sunčani vrhovi” („Apartmani Konaci”), stambene jedinice na Kopaoniku i restoran „Zvrk”, šifra tendera KOP 25/08, do 22. oktobra 2008. godine do 16.30 časova po beogradskom vremenu (GMT+1).

  

1. Avgust 2008. Kopaonik - Radovi na instalacijama za veštački sneg na Kopaoniku
      U petak sam par sati boravio na Kopaoniku, i odmah sam uočio da su radovi na instalacijama za veštački sneg na Kopaoniku u toku. Još pri dolasku, sa puta se vidi da se radi na sanaciji i proširenju jezera u dnu žičare Mali karaman.     Više slika na "Galeriji sajta"


 

 


    Takodje, po sred staze malo jezero se vidi, verovatno skoro iporučena oprema za postavljanje instalacija duž ski staza.      Više slika na "Galeriji sajta"

Ostalo sto se može primetiti na Kopaoniku:
     - Nekoliko kilometara puta ispred Jarma je preesvučeno novim slojem asfalta...
     - U dnu staze Karaman greben, levo gledano ka vrhu, gradi se novi veci objekat...
     - Preko puta glavnog ulaza u Grand, već je završen novi objekat
     - Dizalica koja je godinama stajala preko puta hotela Grand je uklonjena. Napušteno gradilište je ostalo.
     - Neposredno pored hotela Olga Dedijer takodje izgradjen i spolja zavrsen novi objekat
      Više slika na "Galeriji sajta"


Vrnjacka Banja - Kopaonik - Put kojim se ređe ide
     1. Avgust 2008. Boreveći nekoliko dana u Vrnjackoj banji, nisam mogao a da ne iskoristim priliku i posetim Kopaonik koji je od nje udaljen 75 km. Tim putem do sada nisam prolazio.


     Gledajuci u kartu, ali i raspitivajuci se kod domacina, saznao sam da postoje dve varijante puta. Preko planine Goč, Kopaoniku se moze prici i od Brusa i od Jošaničke Banje. Odlučio sam se za obe varijante, jednu u odlasku a drugu u povratku.
    Od Vrnjacke Banje put vodi uzbrdo 13 km prilično lošim, uskim planinskim putem kroz šumu. Prevoj je na koti 908 m/nv odakle se put dalje spušta ka mestu Stanišinci. Ovaj deo puta je znatno širi i bolji i vidi se da je nedavno renoviran. Prolazi se pred Centra dečeijeg letovališta na Goču kao i Centra Mup-a. Ali na par kilometara od mesta Brzenica nailazi deonica izrazito loseg puta - krpa na krpu... srecom kratka je.


     Od mesta Brzenica, levo put vodi ka mestu Pleš, i posle par kilometara nailazi se na raskrsnicu gde put levo vodi ka Brusu a desno ka Jošaničkoj Banji. To je 27-mi kilometar od Vrnjacke Banje.
     Odlucujem se za skretanje prema Brusu. Nakon 2 km jos jedna raskrsnica gde put levo odvaja za Aleksandrovac.
     Od te raskrsnice nakon mesta Ples, pa do Brusa ima 14km.

 

 

     Put od Brusa dalja ka Brzecu i vrhu Kopaonika je svima uglavnom vec poznat.
     Takođe i put sa Kopaonika do Jošaničke Banje.

      U centru Jošaničke Banje, na raskrsnici desno put vodi poznatim putem ka Biljanovcu i Ibarskoj magistrali... Dok levo pravac vodi prema Brusu. Na karti je put oznacen kao neasfalktiran, ali put je uradjen pre par godina i u sasvim pristojnom je stanju.
     Živopisnim predelima prolazeci kroz sela Jelakci, Rokci i Ploča put se penje do prevoja Karaula na 1113 m/nv, a odatle spušta ka već poiznatoj raskrsnici kod sela Pleš. Ova deonica je duga 27 km
     Od ove rskrsnice, ponovo istim putem preko Stanišinaca ka Vrnjackoj Banji.
     Neverujem da je ovaj put zgodno prelaziti zimi, ali ako ste u prilici leti, obavezno prodjite njime. Deonica preko Jošaničke banje je duža za oko 6 km.

Put je slikama opisan na  "Galeriji sajta"

Javni poziv za nabavku četvorosede žičare Gobelja na Kopaoniku
     18.Jula 2008. u broju 69. Službenog glasnika Republike Srbije objavljen je: Javni poziv - Za dodelu ugovora o javnoj nabavci dobara, radova i usluga – isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijaša na sat, sa građevinskim, elektro-montažnim i mašinskim radovima i isporukom projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke”, na planini Kopaonik – Gobelja, Republika Srbija (broj nabavke 270/08)
     Javni poziv je objavilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana, odnosno 18.08.2008. Odluka o dodeli ugovora biće doneta najkasnije u roku od jos 10 dana, odnosno do 28.08.2008.  Kompletan tekst javnog poziva:

Beograd, 18.07.2008.   Sl.gl.RS Broj 69.

     Na osnovu člana 69, člana 70. stav 1. tačka 2. i člana 72. stav 1. tačka 1. Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik RS”, br. 39/02, 43/03, 555/04 i 101/05)

MINISTARSTVO EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA,
11000 Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15

      objavljuje   JAVNI POZIV
za dodelu ugovora o javnoj nabavci dobara, radova i usluga – isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijaša na sat, sa građevinskim, elektro-montažnim i mašinskim radovima i isporukom projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke”,na planini Kopaonik – Gobelja, Republika Srbija (broj nabavke 270/08)

  
     Ministarsvo ekonomije i regionalnog razvoja, Beograd, poziva sva zainteresovana domaća i strana pravna i fizička lica da podnesu svoju pisanu ponudu pod uslovima iz javnog poziva i konkursne dokumentacije.
Predmet javnog poziva je javna nabavka isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijaša na sat, sa građevinskim, elektro-montažnim mašinskim radovima i isporukom usluge izrade projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke”, na planini Kopaonik–Gobelja, Republika Srbija.
     Detaljnija specifikacija predmeta javne nabavke nalazi se u konkursnoj dokumentaciji i sastoji se od:
     1. isporuke isklopive četvorosedne žičare kapaciteta 2400 skijaša na sat – usluga isporuke elemenata, delova i materijala za isklopivu četvorosednu žičaru, na paritetu CIP Kopaonik – Gobelja;
     2. izvođenja građevinskih, elktro-montažnih i mašinskih radova, na izgradnji i montaži isklopive četvorosedne žičare;
     3. isporuke usluge izrade projektne dokumentacije za predmetnu žičaru, kao i nostrifikacija glavnog projekta.

     Pravo učešća u postupku javne nabavke imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica koja ispunjavaju obavezne uslove u skladu sa čl. 45. i 46. Zakona o javnim nabavkama, Zakona o planiranju i izgradnji kao i ostale uslove definisane konkursnom dokumentacijom. Dokaze o ispunjenosti uslova ponuđač je obavezan da dostavi uz ponudu.
     Uvid u konkursnu dokumentaciju može se izvršiti do 25. dana od objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku RS”, radnim danom od 9,00 do 15,00 časova u prostorijama JP „Skijališta Srbije”, 11070 Novi Beograd, Bulevar umetnosti 16a, prvi sprat, odnosno preuzimanje iste se može izvršiti u roku od 25 dana od objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku RS”, na gore pomenutoj adresi, uz ovlašćenje za preuzimanje konkursne dokumentacije i prezentaciju dokaza o uplati iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem deviznom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, na tekući račun Javnog preduzeća „Skijališta Srbije” broj 205-124079-40 koji se vodi kod „Komercijalne banke” a.d., svrha uplate „Javna nabavka isklopive četvorosedne žičare, na planini Kopaonik – Gobelja, broj nabavke 270/08”.
     Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja u „Službenom glasniku RS” do 13,00 časova, odnosno do datuma i vremena i na način naveden u konkursnoj dokumentaciji na adresu naručioca: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, 11070 Novi Beograd, Bulevar omladinskih brigada 1, soba 207. Ponuda se može dostaviti lično ili preporučenom pošiljkom.
Ponude moraju imati oznaku „Ponuda za javnu nabavku četvorosedne isklopive žičare, na planini Kopaonik-Gobelja, broj 270/08 – ne otvarati”, a na poleđini naziv ponuđača i adresu.
     U slučaju da je poslednji dan roka neradni dan, kao poslednji dan roka će se računati prvi naredni radni dan.
     Neblagovremenom će se smatrati ponuda ponuđača koja nije pristigla naručiocu do naznačenog dana i sata i takva ponuda će po okončanju postupka otvaranja ponuda biti vraćena ponuđaču neotvorena.
     Ponuda mora da važi najmanje 60 dana od otvaranja ponuda.
     Otvaranje ponuda je javno.
     Javno otvaranje ponuda obaviće se odmah po isteku roka za dostavljanje ponuda, odnosno poslednjeg dana roka u 13,30 časova u prostorijama Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, 11070 Novi Beograd, Bulevar omladinskih brigada 1, soba 207, drugi sprat, SIV III.
     Otvaranju ponuda mogu prisustvovati ovlašćeni predstavnici ponuđača, koji će svoja pismena ovlašćenja za učešće u postupku otvaranja ponuda, overena pečatom i potpisom ovlašćenog lica, predati komisiji za javnu nabavku pre početka otvaranja ponuda.
Kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda, u skladu sa članom 55. Zakona o javnim nabavkama.
     Odluka o dodeli ugovora biće doneta najkasnije u roku od 10 dana od javnog otvaranja ponuda, o čemu će svi ponuđači biti pismeno obavešteni.
     Sva dodatna objašnjenja i informacije o javnom pozivu mogu se dobiti na telefon 011/213-61-65. Osoba za kontakt je dipl. inž. Nevenka Ignjatov.


     20.04.2008.  Akcija čišćenja staza na Kopaoniku
     JP „Skijališta Srbije“ i Nacionalni park Kopaonik organizuju u utorak, 22. aprila 2008. godine, veliku akciju čišćenja i uređivanja ski staza na Kopaoniku.
     Čićenje staza počeće u 10 časova od centralnog dela skijališta odnosno od početne stanice žičara Pančić, Karaman greben i Centar. U akciji će učestvovati generalni direktor JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Nedeljković i direktor Nacionalog parka Kopaonik Dragan Karović kao i zaposleni u ovim preduzećima. JP „Skijališta Srbije“ poziva sve zaljubljenike u Ski centar Kopaonik da se pridruže ovoj akciji koja je samo početak daljih radova i priprema skijališta za narednu sezonu.


     19.04.2008. Dinkić: Velika ulaganja na Kopaoniku
     Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić danas je u najavio velika ulaganja na području Brusa, Raške i turističkog centra Kopaonik, kako bi se proširili kapaciteti i produžila sezona.
     "Ove sezone imaćemo veštački sneg na Kopaoniku, a čitava planina će naredne dve do tri godine biti pokrivena sistemom veštačkih jezera i topovima za veštački sneg, da bi skijaška sezona trajala od novembra do maja", kazao je Dinkić u Brusu na prezentaciji o ulaganjima u turizam na teritoriji Raške, Brusa i Kopaonika. On je u Brzeću uručio ugovore za realizaciju projekata ulaganja u infrastrukturu, u vrednosti od oko 151 milion dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Projekti se odnose na izgradnju kolektora u Brusu, saobraćajne infrastrukture u Brzeću i na regulisanje otpadnih voda po standardima Evropske unije.
     Predviđeno i rešavanje vodosnabdevanja turističkog centra na Kopaoniku, izgradnja kružnog puta od hotela Grand do Vojnog doma i Trauma centra, koji će primati sve one koji budu imali nezgodu na skijanju.
     Dinkić je najavio i ulaganja u proširenje pojedinih skijaških staza na Kopaoniku i novu četvorosednu žičaru na lokaciji Gobelja.
     "Prošle godine Srbija je imala prihoda od turizma u vrednosti 530 miliona dolara, što je rast od 30 odsto. Ove godine očekujemo prihode oko 700 miliona dolara, kao i da za dve godine zarada u toj delatnosti bude milijardu evra", rekao je Dinkić. Zemlja koja nema more, kao što je Srbija, prema njegovim rečima, može da ostvari dobre rezultate u turizmu ako ulaže u turističke centre na planinana, u banjama i da iskoriristi prednosti Dunava. U turizmu je zaposleno 100.000 ljudi, a, kako je procenio Dinkić, u toj delatnosti moglo bi se otvori još nekoliko desetina hiljada radnih mesta.
     Izvor: Press


18.04.2008. Još neke ideje za razvoj skijališta na Kopaoniku
     Čitam na sajtu planove za sledeću sezonu, ali neke stvari mi nisu najjasnije:
- Demontirani dvosed „Duboka-2“ po jednoj varijanti se „seli“ na Besnu Kobilu, a po drugoj u naselje „Treska“? Zar ne bi pomenuti dvosed bio idealno rešenje za rasterećenje gužve na Marinim vodama?
- Niko ne pominje ski-lift „Ledenica“ koji je u suštini ispravan, a njegovo korišćenje punim kapacitetom bi pojednostavilo komunikaciju sa pravcem „Bela reka“, kao i skijanje na samoj stazi „Ledenica“, koja je jedna od najlepših na Kopaoniku.
- Da li će se išta preduzeti na uređenju staze pored četvoroseda „Duboka-2“?
- Da li iko razmišlja o, napr. novom dvosedu koji bi sa dna Gvozdca izlazio na vrh Karaman (ili Vučak) čime bi se dobila još jedna prelepa staza, u kombinaciji sa „Gvozdcem“ i „Ledenicom“, a olakšavalo bi i komunikaciju sa sadašnjim i budućim skijalištem na Gobelji?

     Ako išta od ovoga krene u realizaciju u skorije vreme, odrećiću se autorskih prava na ove ideje, kao moj skromni doprinos daljem razvoju mog omiljenog skijališta!

     Srdačan pozdrav,
     Milorad L.


Potpisan ugovor o nabavci opreme za veštački sneg
     17.04.2008. Danas je u prostorijama JP „Skijališta Srbije“ potpisan ugovor o kupovini opreme i instalacija za postrojenje za proivodnju veštačkog snega na Kopaoniku između JP „Skijališta Srbije“ i italijanske firme TechnoAlpin A.G./S.p.A.
     Ugovor su potpisali generalni direktor JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Nedeljković i predstavnik firme TechnoAlpin Alessandro Paolo Rachetti.  
    Izvor: www.skijalistasrbije.rs

  


Kopaonik: Ocekivani radovi na skijalištu do pocetka sezone  2008/2009
     07. 04. 2008. Prema nezvaničnim saznanjima, do početka naredne ski sezone 2008/2009 na Kopaoniku bi trebalo da se uradi:
     - Novi četvorosed na Gobelji, na potezu od dna sadašnjeg ski lifta (tanjira) br.13-Gobelja greben ka samom vrhu Gobelje, negde između izlaza sadasnja dva tanjira.
     - Taj ski lift 13-Gobelja greben bi se demontirao i postavio paralano sa postojećim liftom 9-Marine vode, čime bi se duplirao kapacitet izvlačenja sa Marinih voda i time donekle otklonilo usko grlo na tom potezu.
     - Snowboard park, koji bi se gradio na potezu između sadašnje dve staze na Gobelji.
     - Pasarela (ski moast) - prelaz preko asfaltnog puta na Jarmu. Time bi se izbeglo ukrštanje Ski i drumskog saobraćaja. Sa Gobelje ka liftu br.10-Karaman bi se silazilo na skijama, a u suprotnom smeru bi se do lifta br.11-Jaram stizalo pomoćnim liftom na konop.
     - Prelazak sa vrha Mali Karaman na vrh Karaman bez korišćenja lifta br.9-Marine vode. Biće izveden na taj način što bi se sa Mallog Karamana direktno spuštalo ka Karamanu dokle može (do prevoja) a odatle bi skijaše izvlačio takođe lift na konop.
     - Na stazi br.4 Pančić "kolevka" izveli bi se zemljani radovi na pripremi staze za kros takmičenja, tako da bi priprema staza za te trke u zimskim uslovima bila znatno olakšana.
     - Dodatno čišćenje ski staza od kamenja, panjeva, rastinja, kao i
prema potrebi humusiranje zemljista i sejanje trave, čime bi se postiglo da i u minimalnim snežnim uslovima staze funkcionišu.
     - Remont starog dvoseda sa staze Duboka-II i njegovo postavljanje u vikend naselju Treska.
     - Postavljanje instalacija za veštačko zasneživanje na potezima sa Pančića i Karaman grebena.
     Šta će se od svega ovoga ostvarit, ostaje da vidimo....

  zoom!

Kopaonik: Novi potokazi na ski stazama    Preuzeto sa: www.infokop.net
     06. 04. 2008. Tokom marta meseca na većini skijaških "raskrsnica" na Kopaoniku postavljeni su novi putokazi. Forma putokaza se sastoji od nove mape skijaškog centra i tabli sa brojem i težinom staze ispod iste.
Ono što se prvo nameće kao neshvatljivo je da su putokazi postavljeni pred sam kraj skijaške sezone i to po najlošijim vremenskim uslovima. Po ko zna koji put postavlja se pitanje: "Da li leto kao godišnje doba postoji za JP "Skijališta Srbije"?"
     Druga mnogo bitnija stavka je upotrebljivost samih putokaza i mape skijališta. Logično bi bilo da je na svakoj raskrsnici gde je postavljena mapa skijališta na istoj ucrta i lokacija raskrsnice jer ovako mapa gubi svaki smisao. Putokazi koji su ispod mape nemaju pravu orjentaciju već su uvek paralelni sa nosačem mape. Najuočljivi primer bezvrednosti putokaza je vrh Mali karaman gde je pola putokaza okrenuto na levo, a pola na desno. Da li će neko moće da se snađe kada vidi da su putokazi za Belu Reku I i II, Ledenice, Gvozdac, Kneževske bare, Pančićev vrh, Malo jezero, Karaman greben i Centar okrenuti na istu stranu (prema žici Kneževske bare) dok u suprotnu (prema žićari Karaman) vode Marine vode i Karaman?! Klikom na sliku možete videti primer koji potvrđuje pravilo.

05.04.2008.  Kopaonik - Postavljene mape na ski stazama neupotrebljive
     Bila sam sada u nedelju jedan dan na skijanju i tek sam sad primetila da su iste ski-mape postavljene i na tablama na samim stazama. Posto sam po prvi put isla bez nekog ko dobro poznaje Kopaonik, moram Vam priznai da sam se veoma tesko snalazila, uglavnom sam morala da se raspitujem kod drugih skijasa kako npr. do Gobelje, mapu zaista nisam mogla da desifrujem. Izuzetno je sitna i nepregledna, tako da je prakticno neupotrebljiva.
     Imala sam prilike da poslednjih par godina odlazim redovno na skijanje u inostranstvo, i zaista mi je zao sto bar u nekim stvarima koje ne zahtevaju milione ne mozemo da budemo na nivou.
     S postovanjem,
     Marija D.


"Skijališta Srbije" se spremaju za narednu ski sezonu
     07.04.2008. Staze u našim centrima već tokom leta moraju biti spremne za zimsku sezonu. Našli smo način da više ne zavisimo od vremenskih uslova tako što smo obezbedili najmoderniju tehnologiju i najsavremeniju opremu i krećemo u kvalitetnu izradu veštačkog snega. U suštini, tu nema prevelike filozofije i nema nikakve hemije. Stvar je krajnje jednostavna. Najobičnija voda raspršuje se pod snažnim pritiskom i zamrzava na niskim temperaturama. To je u pojedinim danima u sezoni jedini spas za goste na planinama. Zimska sezona u našim centrima počinje sa prvim snegom, od sredine novembra do 15. marta. Cilj nam je da je traje od 1. novembra do sredine aprila i užurbano radimo na tome. Potrudićemo se da za sve ovo vreme gostima obezbedimo vrhunske uslove za skijanje – izjavio je direktor Nebojša Nedeljković .
    Na planinama Srbije skijaške staze se pripremaju za zimu posebnim, antierozivnim radovima. Ovi radovi su neophodni zbog više stvari, a prevashodna svrha je dobra priprema za sledeću sezonu, kako bi se sneg, kada padne, što duže zadržao na stazi.  
Detaljnije: http://www.skijalistasrbije.rs

  


02.04.2008.  Kopaonik
     Potpuno se slazem da DIMom da je suludo traziti da se zasneze bele reke, jer sve treba da ide svojim tokom. Mnogo je bitnije zasneziti prvo karaman, zatim crvenu duboku, pa nakon toga crnu duboku. Naravno odmah zatim sledi drugi deo skijalista. Gvozdac, marine vode, gobelja, pa tek onda bela reka. Znaci sve svojim redom.
     Bas sam pre neki dan razmisljao da su oni ustvari skroz sredili centar skijalista a sada krece dalje. Pogledajte sledece. Sundacana sedeznica, karaman ( greben i mali ) sedeznica, duboke sedeznica, pancic - sedeznica, krcmar - sedeznica. Znaci stigli su do malog karamana. Na leto ide sedeznica na gobelju, a zatim krece sirenje dalje.
     A sto se tice sredjivanja staza imam samo sledece da kazem. Koliko vas bi se odmah pobunilo da u 12h zatvore pola staza i krenu da ih sredjuju. Ali ne znam da li je neko primetio da nema svrhe sredjivati staze tokom dana jer nemaju vremena da se stvrdnu i naprave finu koru kako bi izdrzale bar sat vremena. Imao sam prilike zimus da prisustvujem sredjivanju crne duboke u 12h nakon sto je pre podne urnisana. Momci su je sredili za jedno pola sata i bas je dobro izravnjali. A jel znate koliko je izdrzala u tom stanju. Dve voznje !!! Znaci dva puta sam okrenuo zicu i vec se vratila u prvobitno stanje.
     Ja mislim da je bitnije raspravljati ko vodi hotele na kopaoniku, a ne kako se odrzavaju staze, jer je ocikgledno da su za svetlosnu godinu bolje nego sto su to bile pre samo nekoliko godina.
     Bojan87   na Forumu


02.04.2008.  Kopaonik - 21.03.-28.03.2008.
     Mislio sam da cutim i da se ne petljam u stvari za koje nisam strucan al moram da lanem neku.
     Protekle nedelje (21.03.-28.03) smo Dex i ja bili na Kopu sa familijama. Vreme nas i nije nesto sluzilo, imali smo 3 dana maglu (prstpredokomsenevidi), 2 dana smo imali obilne snezne padavine, od toga prvi dan, teski, mokar sneg, a drugog dana je sve to lepo zamrzlo pa je bilo i pudera) i jedan suncani dan(nigdeoblackapuskomdagagadjas).
     Elem, u vezi tih obilnih sneznih padavina, (kazu da je palo preko pola metra novog snega), rekao bih neku rec.
Peglali su, nije da nisu... al... nije to to. Cenim da je, od toliko snega mogla da se napravi bolja, tvrdja podloga, pa da se ona jutarnja, smrznuta "rebarca", posle prvih skijasa pretvore u prasinu a ne u hupsere. Nazalost, sa kopaonickim "pistama" se desava upravo to. Kad u 9 ujutru iz korpe gledas na popeglane staze, mislis da si u Evropi al te prvo spustanje vrati nazad, kuci. Ovo se desava krajem marta kad na zici cekas 5 sekundi, da se otvore ona vratanca i kad (moja slobodna procena) svaka treca korpa ima putnika. Mislim nesto, sta bi se desavalo da je puna sezona, da ima skijasa onoliko... koliko bi sirota "rebarca" izdrzala i pored toliko novog snega?
     "Skijalista Srbije" imaju na Kopu sasvim dovoljan broj ratraka, savremeni su, klima, muzika, chuda... (i ratragdzija, u svakom se vozilo po dvojica) al izgleda nemaju shefa zaduzenog za staze. Mozda i postoji al' taj ne ume (ili nece) da radi svoj posao. Ako ne ume, to je bar lako, neka mu generalni, u jeku sezone napise putni nalog i posalje ga negde u Alpe da vidi kako izgleda ispeglana staza i kako je prave njegove kolege. Ako nece, onda nam nema spasa pre privatizacije.
     Problem je u toplim zimama sa malo snega i u manjku novih zica al' dzabe nam i topovi i nove zice ako nam ratraci voze samo po jedan krug. Mislim da je veci problem mali broj predjenih kilometara ratrakom. Obzirom na to da je ove sezone (a i predhodnih) prodato puno (skupih) skipasova, mogli bi da kupe jos koji litar goriva i neka se voze planinom, mislim da im ni jedan skijas to ne bi zamerio.

P.S.
     Sto se tice slobodnih "strelaca" na parkingu, manjka kanti za smece, snegom zavejanih korpi na zicarama (pa sedis ko u barici)... kriv je generalni.
     Za izbusen tapacirung na korpama krivi su skijasi.
     Ono sa slanjem shefa u Alpe shvatite kao shalu... mozda bi i sam mogao da potera vozace ratraka "jos jedan krug"... pa jos jedan, pa jos jedan... itd.
     Plate vozaca ratraka nisu za ovu pricu, neka se za njih izbore sami.
     Bice nam bolje svima.
     Valjda.
      hehehe na Forumu 

Novi režim rada žičara na Kopaoniku
     02.04.2008. Danas se zvanično završava skijaška sezona u Srbiji. Uvodi se novi režim rada žičara u Ski centru Kopaonik. Radnim danima, od ponedeljka do četvrtka, će raditi Pančićev vrh, Karaman Greben, Mali Karaman (četvorosed) i Mašinac.
     Vikendom, od petka do nedelje, će raditi jedanaest žičara, Pančićev vrh, Duboka 1, Duboka 2, Karaman Greben, Mali Karaman, Marine vode, Karaman, Jaram, Gobelja relej, Gvozdac i Mašinac. Radno vreme žičara u Ski centru Koponik u ovom periodu je od 9 do 17 časova.
     Trenutno na Kopaoniku pada sneg, visina snega je 50 centimetara i staze su adekvatno utabane i pripremljene za skijanje. JP „Skijališta Srbije“ poziva sve ljubitelje zimskih sportova da iskoriste povoljne vremenske uslove i uživaju na snegu do kraja sezone.
     Podsećamo korisnike naših usluga da od 28. marta 2008. godine važi popust na cenu ski karata.
     Dnevni ski pasa za odrasle iznosi 1350 dinara dok za decu 900 dinara.
     Dvodnevna ski karta za odrasle je 2.000 dinara, a za decu 1.000 dinara. . .
  

  


01.04.2008.  Kopaonik
    O kakvom se monopolu prica. Pa zice na Kopaoniku su do skora bile pod Genexom pa su zavrsile, onako kako su zavrsile, u polu raspadu. Napravise Jp Skijalista Srbije da spasu sto se spasiti moze. Zamenili dotrajale liftove novim cetvorosedima. Spremaju se da grade dalje. A Ledenice, Struga, nisu radile ni u vreme Geneksa, nisam se provozao nikada njima. Bele reke dobro zamisljene nikada iskoriscene do kraja. Nema snega pa nema. Praviti vestacki sneg na tim stazama da bi se spustali do Brzece za sada suludo kada ga nema ni na onim mnogo znacajnijim mestima gore. Moramo priznati da se danas bolje skijamo nego juce. Da bi moglo jos bolje naravno i zato treba kuditi podsticati predlagati.
     - Gradite i zamenjujte stare litove.
     - Napravite sistem vestackog zasnezivanja
     - Prosiriti skijaliste i otvoriti nove staze da imamo vise od 44km staza
     - Neko rece prosiriti parkinge i postaviti kante, toalete, napisati broj telefona GSS za slucaj nuzde.
     - Malo vise ljubaznosti smexa i radosti.
     A sto se monopola na skijalistu tice uvek ga ima i bice ga. Ja ne znam da skijalistem upravljaju dva preduzeca, ali ono moze biti akcionarsko. Verovatno nam i ovde sledi privatizacija.
     Vikend je bio strava trebace mi par dana da se odmorim.
     Ko je za akcije Jp SS-a?
      D.I.M. 
na Forumu


01.04.2008.  "Par" zapazanja sa produzenog vikenda na Kopaoniku ( 28.03.-31.03.2008.)
     Od prosle godine ponovo sam poceo da idem na Kopaonik, posle 16 godina bojkota. Normalno, odlazim iskljucivo pri kraju sezone kada mogu da skijam i uzivam u planini, a ne da budem vidjen !? Smestaj u JAT-ovim apartmanima bez vecih zamerki.
     Prilazni put preko Brusa sve do ulaska u nacionalni park, prepun deponija djubreta, recica koja prati isti put preplavljena plasicnim flasama i kesama, u usputna sela normalno nije nista ulagano, te imam utisak da prolazim kroz podrucje ratnih dejstava, a prica se o nekom visokom turizmu i dovodjenju platezne klijentele. Pa zamislite stranca kakav ce utisak imati o tome gde je dosao u odnodu na to sta mu je pokazano pre puta, pa taj ce sigurno prokleti dan kada se i odlucio da dodje.
     Sam put je razrovan sve do vrha, bocni stitnici u fazi raspadanja, drenaza za vodu od otopljenog snega , samo prirodna...
     Zastitne mreze od odrona, niti jedne jedine, a i cemu !?

     Kakva bruka i sramota za one cija je ovo nadleznost!

     Na ulasku u nacionalni park, velika drvena kapija vapi za popravkom, nekim zastitinim sredstvom ili bojom. Pa ko ce bre, prolaskom kroz nju da stekne utisak da je u nacionalnom parku ?

     Kada sam bio u Oberzdorfu receno mi je da kuce ne smeju da odskacu od alpskog stila, a da ne pricam o higijeni i brizi o prirodi. Nisu ni oni imuni na prljavstinu i nerad ali zato policija i komunalna inspekcija na svakom koraku, kako lokalnom stanovnistvu tako i gostima “istrajno pomazu” da se ne narusi harmonija i sacuva ono u sta je ulagano.

     Kada se stigne do Konaka, odmah je uocljiv mentalitet i politika onih koji vode ovaj centar, a to je DUGO NE ULAGATI, A GOSTE OBRIJATI NA SUVO. Konaci oronuli, sam centar veliko smetliste, a i sneg ce se sam ocistiti, tj otopiti… Cene u radnjama i kaficima, bolje da ne komentarisem, izgleda da je sve podredjeno nasoj novokomponovanoj klijenteli, koja tu dolazi samo da bi bila vidjena. Jedina mesta sa normalnim cenama su planinarski dom Rtanj i Masinac.
     Evidentno je da parking prostor treba prosiriti, okolne poljane asfaltirati ili makar nasuti sljunkom ali opet cemu to kada gosti svoja kola mogu da ostavljaju i u blatu ili jos bolje, da dolaze peske!? Da ne spominjem HAOS oko centralnog trga, posto se vecina vlasnika svojih skupih motornih ljubimaca trudi da ih ostavi sto blize mestu boravka, kada vec ne mogu da ih ponesu sa sobom u sobu.
Policijsku stanicu sam video, komunalne inspektore ne …

    Staze su poceli stidljivo da obelezavaju, pa ocekujem u narednih par decenija da ce sve biti propisno obelezene, kako tablama (na kojima ce pisati broj GSS Kopaonik-a - 063/466466), tako i zastitinim mrezama. Mada mislim da se tu racunalo na to, da vecina gostiju/zaljubljenika vec zna gde su sve te staze pa makar i po najvecoj magli, pa onda cemu dodatni napori i ulaganja?! Odrzavaju se verovatno po receptu kako su vozaci ratraka raspolozeni tog radnog dana. Pa nedopustivo je to sto sam danas video na Karamanu da im je bilo tesko da navuku sneg (koga je bilo u izobilju ) iz obliznjeg sumarka, vec su samo prosli i prosirili zemljane fleke. Ali dobro, cemu sve kada je i onako kraj sezone.
    Ski pass je pojeftinio tek pre neki dan, na kraju sezone. E hvala vam na velikodusnosti, kakva DRP praksa! Sto niste bili macani i postavili cenovnik sa datumima pojeftinjenja jos na pocetku sezone?

     Normalno, moram priznati da vecini gostiju nedostaje osnovno kucno vaspitanje, pa svojim nedolicnim ponasanjem uveliko doprinose ruznoj slici. Ni ja, a ni supruga nismo verovali svojim ocima koliko se otpadaka obrusava iz korpi zicara, a onim besnim gostima koji stapovima iznabadase i upropastise nove korpe bih obezbedio mesto u kamenolomu ili na nekoj neobradjenoj njivi u formi drustveno korisnog rada.

    Neko pametan ce reci : Pa dobro bajo sta ti hoces ?
    Pa evo sta hocu: Gospodo vi koji upravljate Kopaonikom konacno ucinte da ova planina bude ponos svih nas, omogucite da u njoj uzivaju gosti, kako punijeg tako i skromnijeg dzepa, ispravite ove pocetnicke greska, a onda hvala Bogu rebnite svakog po dzepu ko se ne pridrzava pravila igre. Pa sve je vec napisano, u krajnjem slucaju posetite kolege iz vidjenijih ski centara, nije sramota pitati posto vam je cilj da postanete centar visokog turizma!

     Kopaonik je prelep i velicanstven ali ne moze majka priroda da proguta bas sav nerad, nemernost i sve nase gluposti !

Pozdrav svima,

Zdravko Dj.
Beograd


30.03.2008. Kopaonik - Poslednji vikenda marta meseca 2008. god


     Kao što obećah, kraj marta i eto nas na Kop-u. Poslednji vikenda marta meseca 2008. god., je po meni, možda najbolji ove sezone. Otišli smo pa šta bude, ne verujući mnogo najavama, prognozama itd, i veoma se prijatno iznenadili.
     Sve staze su, za ovo doba godine, izuzetno dobro pripremljene. Možda se cele sezone maštalo o ovoj količini snega na stazama, ali ... Šteta što je sneg bio "malo spor", ali je to omogućilo velikom broju neiskusnih da otskijaju sve staze, čak i one "crno" označene. Na suncu smo potamneli više no na moru, a vazduh čist kao kristal.
     Naravno, oseća se da je kraj sezone. Prodavnice i butici sa manje "sveže" robe, verovatno su svi po malo umorni, ali od toga se živi pa treba biti car do kraja.
     Moram da primetim da su, na bitnim raskrsnicama, postavljene table sa kartom ski staza, što je za one koji ne poznaju KOP dovoljno dobro jako važno. Naravno tu je i veći broj zaštitnih ograda i upozorenja i više reda na Pančiću. Primetili smo svi da na Pančiću ima više ljudi iz Skijališta Srbije, pa je verovatno to i razlog. Neću da kažem da nije bilo vetra i da je vreme odlično, oni treba da budu tu naročito kad je - LOŠE VREME.
     Nema veze, ulazimo u fazon uvek na kraju sezone. U sledećoj samo treba da se setimo gde smo stali, pa tu i da produžimo.

     Kao i prošli put - nema nigde telefona Gorske službe. Insistiraću na ovaj način na tome dok gode SE NE POJAVI NA SVIM BITNIM I FREKVENTNIM MESTIMA!!!!!!
     Mnogi, pa možda i VI tome ne pridaju veliku važnost, ali je to služba koja je od vitalne važnosti za dobro skijalište.

 
     Ljudi ovako treba da se radi da bi se zadovoljile sve, recimo, srednje vrednosti i da nema mnogo primedbi na staze, skijanje i bezbednost. Put je odličan.
 
     Možda su oni koji odlučuju o ceni ski pasa mogli da za ova, pretpostavljam dva poslednja vikenda i znatno snize cene ski pasa, ako ništa drugo, dosta su para uzeli ove godine, pa su mogli malo i da nas puste da se za male pare vozimo do mile volje.
Zna se da na svakoj zabavi domaćin isčunjava neku želju gostima - ali pare su pare.
 
    S.Saša
     Ove i oistale sllike sa ovog vikenda na Kopaoniku - uskoro na Galeriji sajta....

30.03.2008.  Kopaonik - Poslednji vikend u martu 2008
     Pre otprilike sat vremena vratili smo se sa vikenda. Sta da kazem sem da je bilo predivno. Snega puno, staze (sve su radile) dobre do 12 idealne posle malo slabije (mekse) ali kada se pogleda kalendar ovaj suncani ski vikend je dar boziji! Dace bog jos snega pa da za u naredne dve nedelje zakacimo bar jos jedan dan na Kopu. Ko nije ovaj vikend skijao ima za cim da zali!
     MIX na Forumu u 23:14


Na Kopaoniku ove sezone voženo preko 40 trka
     30.03.2008. Na Kopaoniku je u toku sezone 2007/08 održano preko 40 trka u raznim disciplinama. Takmičari su imali prilike da oprobaju svoje veštine kako na snoubordu tako i na skijama.
     Ove sezone, održano je sedam FIS trka u alpsim disciplinama, četiri FIS trke u snoubordu od kojih se ističu dva evropska kupa u disciplinama big air i snoubord kros. Održana su i dva državna prvenstva u alpskim i snobord diciplinama. Ski škole su organizovale mnogobrojne trke zadovoljstava. Takmičenja su organizovali ski klubovi kao i amaterska udruženja.
     Kopaonik su ove godine posetili brojni takmičari iz evropskih zemalja koji su doprineli da se ovaj ski centar svrsta u jedan od vodećih u regionu po broju takmičenja u sezoni. JP „Skijališta Srbije“ potrudilo se da ova takmičenja dostignu visoke standarde, kako u pripremi staza tako i u samoj organizaciji takmičenja.
     Težnja JP „Skijališta Srbije“ je da u narednim godinama, ski centri u Srbiji budu domaćini nekog od svetskih tamičenja.

  


Kopaonik - Popust na cenu ski pass-a  20 - 50 %
     27.03.2008. JP „Skijališta Srbije“ obaveštava svoje korisnike da će od petka, 28. marta 2008. godine obezbediti popust na ski karte u Ski centru Kopaonik. Popust na cene ski karata kreće se od 20 do 50 odsto.
     Poludnevnog ski pasa za odrasle iznosi 800 dinara dok za decu 650 dinara.
     Dvodnevna ski karta za odrasle je 2.000 dinara, a za decu 1.000 dinara.
     Šestodnevni ski pas iznosi 4.000 dinara za odrasle i 2.700 dinara za decu.
     Na Kopaoniku je trenutna visina snežnog pokrivača 85 cm i radi 14 žičara. JP „Skijališta Srbije“ poziva sve ljubitelje skijanja da iskoriste povoljne vremenske prilike i produžetak sezone kako bi uz obezbeđene povoljnosti uživali u prolećnom skijanju u Ski centru Kopaonik.
     Novi cenovnik Ski passa 28.03. - 04.05.2008.....

  

24.03.2008.  Cene ski passa
    Ove godine cene ski pasa za vansezonu ( od 15 Marta ) neznatno su niže od cena u sezoni. Ovo svakako nema logike jer je manje staza otvoreno, sneg se topi, ne pada tako često. Jedino objašnjenja da je u pitanju monopolsko ponašanja JP Skijališta Srbije, gde ih nimalo ne interesuje šta misle i da li su zadovoljni njihovi korisnici, kojima uzimaju pare, odnosno od kojih žive.
     I sa takim visokim cenama staze se loše održavaju. Posle padanja snega cele noći (negde oko 27 na 28 Mart) ujutro su osvanule staze na Marinim vodama i  Karamanu nepripremljene - neutabane. Sutradan su zbog lošeg vremena bile zatvorene mnoge staze.
    I sve ovo naravno po neprimereno visokoj ceni.
     Marin S.

Javni pozivi za veštačko osneživanje na Kopaoniku i Staroj planini
    
24
.03.2008. JP Skijališta Srbije je raspisao JAVNE POZIVE za dodelu ugovora o javnoj nabavci dobara i pratećih usluga – opreme i instalacija postrojenja za proizvodnju veštačkog snega za potrebe ski-centra
      "Kopaonik” (staza Karaman greben B i Panèiæev vrh) -Sl.glasnik br.23 od 29.02.'08. i
      "Stara planina"
 -Sl.glasnik br.28 od 17.03.'08.
usluge isporuke i instaliranja (montaže) opreme i instalacija postrojenja veštačkog osnežavanja i usluga izrade prateće projektno-tehničke dokumentacije postrojenja za proizvodnju veštačkog snega.
     Predmet javnog poziva je javna nabavka opreme i instalacija postrojenja za proizvodnju veštačkog snega i pružanje pratećih usluga isporuke i instaliranja (montaže) opreme i instalacija postrojenja veštačkog osnežavanja kao i usluga izrade prateće projektno-tehničke dokumentacije.
Detaljnija specifikacija predmeta javne nabavke nalazi se u konkursnoj dokumentaciji, a sastoji se od:
     1) Oprema i instalacije postrojenja za proizvodnju veštaèkog snega;
     2) Isporuka i instaliranje (montaža) opreme;
     3) Izrada prateæe projektno-tehnièke dokumentacije (izrada idejnog projekta, glavnog projekta i separata glavnog projekta u vidu predmera graðevinskih radova).

  

Novi sneg na Kopaoniku
     20.03.2008. JP „Skijališta Srbije“ obaveštava sve ljubitelje skijanja da je, zahvaljujući novim padavinama, visina snežnog pokrivača 45 cm i da su staze adekvatno utabane i pripremljene za skijanje.
     U Ski centru Kopaonik radi 14 žičara koje će biti u funkciji i tokom narednih dana. Pozivamo sve ljubitelje zimskih sportova da iskoriste nove padavine za rekreaciju i uživanje na snegu.

  

Kopaonik: Prezentacija prostornog plana Srebrnac 2008    Izvor  (Skijališta Srbije)
     24. 11. 2007. Na prezentaciji plana detaljne regulacije lokaliteta Srebrnac koja je održana danas na Kopaoniku generalni direktor JP „Skijalista Srbije“ Nebojša Nedeljković rekao je da ovo preduzeće pridaje izuzetan značaj razvoju i širenju skijališta na bruskoj strani Kopaonika. „Pored menadžmenta preduzeća, današnjoj prezentaciji prisustvuju i inžinjeri Sektora za pripremu i sprovođenja projekta koji će sutrašnjim obilasku definisati prioritete izgradnje na pomenutom lokalitetu“, rekao je on.
     Nedeljković je istakao da bruska strana planine ima veliki kapacitet i mogućnost za razvoj skijalista i dodao da bi te uslove trebalo iskoristiti kako bi se povećao kvalitet skijanja i na tom delu Kopaonika.
     Prema nedavno usvojenom programu poslovanja i planu investicija za 2008. godine koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srbije, a u skladu sa danas prezentovanim planom, JP „Skijališta Srbije“ će ove godine biti investitor na izgradnji novog isklopivog četvoroseda na Gobelji kao i pasarele za prelaz skijaša preko regionalnog puta koja će povezivati polaz ski lifta Karaman i ski lifta Jaram.
     Direktor JP „Skijališta Srbije“ rekao je da je opština Brus omogućila kroz plansku dokumentaciju i prenos zemljista za izgradnju mini tehnicke baze i neophodnog medicinskog bloka buduces skijalista. „Ovakav pristup realizaciji projekta u saradnji sa predstavnicima Nacionalnog parka Kopaonik, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i lokalne samouprave garantuje brzu realizaciju projekta i nadamo se da će sa prvim lepim danima početi izgradnja“, rekao je Nebojša Nedeljković.

     www.skijalistasrbije.co.yu

  

14.03.2008.  Kopaonik od 1. do 8. marta 2008. g.
     Nekoliko novosti (bar za mene) sa Kopaonika.
     Najprijatnije iznenadjenje u odnosu na prethodne godine je voznja motornih sanki po stazama. Dakle dok rade zicare nema sanki, osim u sluzbene svrhe.
     Sledece iznenadjenje su table na mestima gde se seku staze. Table velike i jasne sa novom mapom Kopaonika.
Ljudi iz Skijalista srbije su se bas trudili oko staza. Ratraci su radili i za vreme rada zicara. Problem je sto su temperature bile prilicno u plusu. Navlacen je sneg i iz sume. Pohvala za ciscenje korpi i tanjira u momentima kada je padao mokar sneg koji se odmah topio.
     Staze mekane osim dva dana kada su bile tvrde (piste). Skijanje daleko od idealnog, ali u mom slucaju sa dvoje malih skijasa odlicno. Jedan od najstarijih kafica na Kopaoniku (Hani bani) na sredini Karaman grebena izgoreo do temelja. Stradalo i nekoliko jelki pored.
     Smestaj u Konacima standardan, uz opasku da sam mogao da izaberem konak Koznik.
     Ski skola kod instruktora Gileta kao i prethodnih godina zadovoljavajuca.
     Topovi za vestacki sneg vise nego potrebni.
     Sve vreme duvao jak uglavnom juzni vetar.

     Losa stavar je preglasna i kic muzika u Konacima do dva ujutru.
     Druga losa stvar je neuradjenja drenaza terena na stazama u jesenjem periodu kako bi se potoci koji idu preko samih staza usmerili na neku drugu stranu.

Foto utisci na adresi http://gallery.infokop.net/main.php?g2_itemId=12677

Pozdrav
     Pedja 5 na Forumu

Isti standardi za sva četiri ski centra u Srbiji
     14.03.2008. „JP „Skijališta Srbije”, pored Kopaonika vodi ski centre i na Zlatiboru, Staroj planini i Divčibarama. Radimo po svetskim standardima i oni su podjednaki na sve četiri planine”, rekao je direktor JP “Skijališta Srbije” Nebojša Nedeljković gostujući u emisiji “Ekran” produkcijske kuće “Frame”. On je dodao da je cilj “Skijališta Srbije” da ski centri kojima rukovodi ovo preduzeće budu opremljeni najkvalitetnijom infrastrukturom koja će privući strane i domaće investitore čija će ulaganja značajno doprineti razvoju turizma u Srbiji.
     Nedeljković je rekao da je interesovanje skijaša za Staru planinu sve veće iako na toj planini još uvek nema dovoljno smeštajnih kapaciteta. “Staze na Kopaoniku su ove godine veoma dobro pripremljene što govori o našoj organizovanosti i pripremama za sezonu”, rekao je on.
     “Na Kopaoniku smo ove godine povećali broj prodajnih mesta ski karata i sada ih ima četiri. Činimo sve da korisnici naših usluga što manje vremena provedu u redovima kako bi više vremena provodili u uživanju na stazama”, rekao je on i dodao da je broj prodatih ski karata veći za oko 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
     Direktor JP “Skijališta Srbije” istakao je da je najiskorišćenija žičara Karamen greben koja je prošle godine prevezla oko 826 hiljada skijaša.

13.03.2008. Kopaonik
    
Na Kopu vec sada vise nema snega za normalno skijanje. Mislim, moze da se skija, kome bare, blato i kamenje ne smetaju.
Inace za vikend je jos i moglo malo da se skija jer je u petak palo nesto snega, ali tome je sada kraj.
     Inace, zapazeno je da u pogledu snega na televiziji direktno lazu. Na RTS-u (cini mi se) su u cetvrtak oko 7 uvece javili da pada sneg a kada smo sa Ski busom ujutru stigli nije bilo traga pahulji koja je pala u poslednjih sedam dana.
    To je bre mafija. Na Pinku onaj Lazovic uvek ima neke promotivne priloge o Kopu a zna se da tamo ima neke interese, neki kafic, sta li, a Foksu u vestima neki iz GSS-a kobajagi javlja kakvo je vreme a ustvari reklamira i poziva goste... To je bre mafija.
     plageton   na Forumu


13.03.2008. Kopaonik
     Bili smo na Kop-u od 1. do 8 marta 2008. godine u Konacima. Bio sam uplašen komentarima o raspadanju Konaka koje sam ovde pročitao, pošto nisam tu boravio od 1998. godine. Dobili smo konak Ras, koji je izgleda nešto renoviran i sobe su odlične, iste kao i nekada. Konaci stvarno imaju ,,dušu", za razliku od fancy Granda.
Takođe, pozitivan utisak su žičare, svake godine puštaju neke nove četvorosedežnice. Iznajmljivanje opreme je stvarno pristupačno - skije i cipele 400 din. dnevno (verovatno posledica ogromne konkurencije).
 
     Toliko o pozitivnim utiscima.
 
     Što se tiče staza, strašno su ogoljene. Na žalost, nikada nisam bio u nekom skijalištu u razvijenim zemljama (Švajcarska, Austija....) pa stvarno ne znam kako funkcionišu topovi, na Kopu ih nisam viđao. Cena ski-pasa je velika, ali ni približno u odnosu na bezobrazluk po prodavnicama i kafićima. Koka-kola na stazi 200din, udaranje po ušima po kafićima (pivo 270 din), u poslastičarnici Buongiorno su kugle sladoleda veličine većeg klikera, u prodavnicama dug. mleko 100din, milka 120-130 din... Ne bi bile problem ni visoke cene, da ne postoji ta atmosfera bezobrazluka, slično kao i u CG.
      Kad boravite na Kopaoniku, možete da se prošetate do hotela Putnik. Pošto su udaljeni 500m od centra Kopa, tamo smo tri čaja i koka-kolu platili ukupno 250 din. Čisto da zaboravite na deračinu:)))
     Vladimir Z.

Plan za narednu sezonu - veštački sneg u sva četiri ski centra
   
12.03.2008. Govoreći o sezoni, direktor JP “Skijališta Srbije” Nebojša Nedeljković rekao je da je interesovanje za skijanje na Staroj planini izuzetno veliko iako je postavljanje infratrukture tek u začetku. “Plan nam je da sva četriri ski centra sledeće sezone imaju veštački sneg kako više ne bi zavisili od vremenskih uslova. Raspisan je tender za veštačko osnežavanje za Kopaonik, dok kraja nedelje će biti raspisan tender za Staru Planinu, a nadam se u narednim mesecima i za Divčibare i Zlatibor”, dodao je Nedeljković.
     Nebojša Nedeljković rekao je da je uz pomoć MUP-a Srbije uspostavljena kontrola nad korišćenjem motornih sanki na Kopaoniku, koje su predstavljale veliki problem. “Moram da se požalim na neke korisnike, jer je skoro 90 odsto sedišta na žičarama uništeno, a tokom leta ćemo morati da ih zamenimo. Sredstva koja bi trebalo da upotrebimo za razvoj, moramo opet da dajemo za popravke”, rekao je on.
     Govoreći o planovima JP “Skijališta Srbije” za naredni period, Nedeljković je istakao da će, pored veštačkog snega, biti postavljena žičara prema naselju Treska. “Tamo imamo veliki broj turista i na taj način želimo ekološki da zaštitimo Kopaonik. Tako bi se smanjila upotreba automobila, jer bi turisti do centra dolazili žičarom. Plan nam je da prema Brusu, kod Srebrnca, gde će se graditi veliki hotelski kompleks, napravimo nove staze i da postavimo četvrorosed, čime ćemo potpuno povećati kvalitet skijanja i na toj strani Kopaonika”, naglasio je on.
      Izvor: JP Skijališta Srbije

07.03.2008. Kopaonik - snežni topovi
     Nikako mi nije jasno kako ljudi prave planove za razvoj Kopaonika a nigde u planu nemaju postavljanje sneznih topova. Svaki centar u Evropi imaju pod obaveznu izradjenu infrastrukturu za prikljucenje topova. Slovenci su na pr. na jednoj maloj planini (Golte) na vrhu napravili malo jezero u kome skuplaju vodu, sneg i odatle spustili cevi na koje prikacinju mobilne topove (vrlo pametno).     
     Odgovorni na Kopu bi trebali da razmisle o tome.
     Duki


Veštačko osneživanje sve izvesnije na Kopaoniku
     03.03.2008. Vlada Srbije je dala saglasnost Nacionalnom parku Kopaonik kojom se Javnom preduzeću "Skijališta Srbije" daje u zakup zemljište za potrebe izgradnje sistema za veštačko osnežavanje, koje sa nalazi u opštini Raška, KO Kopaonik, površine nepunih 35 ari.
    Vladino Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o davanju u zakup pomenutog zemljišta objavljeno je u Službenom glasniku RS br.23. od 29.02.2008.
     Dealjnije...

 

 
27.02.2008. Kopaonik - staza Gobelja....
     Bio sam na Kopu u periodu 9-16. februar. Kako je nedelja odmicala tako je bilo sve vise leda i kamenja na stazama a najvise na Pancicu gde je vetar odneo sav sneg i ostao samo go led (i kamenje naravno. Mali Karaman je bio koliko toliko dobar ali je najbolje bilo na Gobelji (kako staze tako i vremenski uslovi jer skoro pa nije bilo vetra) i naravno svi su hrlili tamo da skijaju. Na putu do tamo nevidjena guzva na Marinim vodama tako da smo sledeci dan jednostavno istabanali pola puta (do pola smo uspeli da nategnemo na skijama) izmedju vrha Malog Karamana i vrha gde zavrsava Karaman tanjir. Na gobelji opet strasna guzva na oba tanjira - cekalo se oko 10-15 minuta u redu.
     Tu bi idealno bilo postaviti ako ne nesto novo onda bar jos jedan stari (adaptirani) dvosed da dize ljude na vrh odakle bi bi prakticno ljudi mogli birati izmedju cetiri staze. Na tom jednom mestu postoji staza za svakoga - od plave do crne a takodje ima puno prostora za skijanje po dubokom snegu. Jeste da staze nisu nesto narocito duge ali su skoro ceo dan pod suncem i jako je prijatno skijati tamo. Tim jednim potezom bi se postiglo vise stvari. Isto tako onaj dvosed na Krcmaru je strasno spor a staza duga pa kad se jednom popnes (na -10C) ne pada ti napamet da krenes opet tim dvosedom jer ti zadnjica postane kocka leda. 
     Drago mi je da su krenuli da unapredjuju Kop ali za te pare se moze skijati i u Banskom gde su uslovi, mora se priznati, ipak bolji nego na Kopu.
     zex  na Forumu


25.02.2008. Kopaonik - staza Maine vode....
   
diskusija na Forumu: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=1808
  

Ova staza je po meni jedna od najlepsih na Kopaoniku, srednje je duzine, u toplijim danima je sporije topljenje snega na stazi, a tokom vetrovitih je manji vetar nego na drugim stazama jer je sa obe strane staze suma. Staza je pravo uzivanje.
Ali, ima jedan veliki problem. Na njenom liftu je stalno ogromna guzva, jer je on jedina veza sa Malog karamana ka Jarmu i Gobelji, pa se on i koristi samo u tu jednu svrhu. Bilo da zelis da skijas Marine vode ili nesto drugo na toj strani, pripadne ti muka kada hoces da se prebacis tamo.
Predlazem odgovornima i nadleznima, kada vec uzimaju tolike pare prilikom prodaje ski pasova, da pokusaju da rese ovaj problem. Npr. jedna zicara od odmaralista Rtanj do vrha staze Marine vode bi dosta pomogla.
Nadam se da se jos neko slaze samnom.
     eM3  na Forumu

Da, staza je dobra i ima zanimljivu konfiguraciju. Ali zaista je veliki problem tanjir. Pri projektovanju novog cetvoroseda na Malom karamanu, bilo je predloga da izvuku zicu na vrh Marinih voda, ali je predlog odbijen jer bi onda Gvozdac, Knezevske bare i Bele reke ostali odseceni. Koliko vidim, u planovima bas i nemaju da u skorije vreme menjaju tanjir, mada je bilo ideja da se uz njega progura i sidro. Po meni je to velika glupost jer je to resenje opet pomocu stapa i kanapa  Cetvorosed bi savrseno resio problem, nadajmo se da ce se toga i Skijalista srbije nekad setiti
     kop  na Forumu

Moрам да се придружим апелима да се нешто уради у вези са Мариним водама јер је стаза стварно добра, занимљива конфигурација терена, ушушкана у шуму, али баш нико не скија на њој баш из разлога велике гужве. Ја сам у суботу успео пар пута да се спустим низ ови стазу, није било гужве јер су је час затварали час отварали.
     acafcrs  na Forumu

Secam se da si ranije morao ako ides sa Rtnja i spustas se ka Marinim vodama da proletis izmedju tanjira tj. odmah kod starta zice.Ove sezone(ili prosle) je to reseno pa se sada prilaz sa zadnje strane zicare i dolazis na ulaz za zicu na koji se spustaju skijasisa Marinih voda i eto problema.Zaista je ovaj tanjir niskog kapaciteta i mislim ako ne zele da postave zicu od Rtnja do Jarma(Karamana) mogli bi da premeste neko sidro na Marine vode i razdvoje ove dve grupe koje se izvlace odatle.Tako bi se guzva smanjila a oni koji zele da skijaju na Marinim vodama mogli bi to bez stalne guzve na tanjiru.Makar toliko bi pomoglo.A sto se same staze tice jedino zalim sto nije duza inace je obozavam.Pogotovu kada nema nikoga a cesto se desi po samom otvaranju zica oko 9 i 30 kada jos niko nije stigao do nje.
     trimca  na Forumu


24.02.2008. Kopaonik
     U nedelju su na Pancicu punom parom radili topovi (tri komada) i to je prvi put u zivotu da sam video tako nesto; ustvari sam mislio da je to urbana mitologija. Naravno, to je primitivno i smesno u poredjenju sa tim kako izgledaju te sprave na drugim mestima, ali je ohrabrujuce da neko misli i o vestackom snegu.
     Nisam ekspert, ali sam nekako stekao predstavu da se to u principu radi tako sto se vestacki sneg nabaca na gomilu, pa ga onde tabaci raznose tamo gde treba. Umesto toga, ove topove su ukljucili i sneg pustili niz vetar, pa su zasnezavali celu planinu a na stazi ne znam ni da li je bilo nekog efekta. Ali, opet kazem, dobro je videti da neko nesto preduzima, pa makar i bez efekta.


15.02.2008. Jahorina - Kopaonik
     Jahorina - Kao i svake godine, posaljem svoje utiske sa skijanja, nekada malo sugestija, kritika, ali dosta vise pohvala za rad ljudi koji se bave uredjenjem skijalista, kako bi Mi mogli neometano i bez posledica da provedemo svoj odmor. Na Jahorini sam bio u hotelskom smestaju (hotel Bistrica), i kako tamo boravim vec 4 put, moram reci da se, apsolutno nista nije promenilo u njihovoj ponudi, odlicna hrana, pretople sobe, i nista vise od toga, iako se jako trude da budu dobri domacini.
     Rec privatizacija i njima odzvanja u usima, ali nista vise od toga, da se sobe urede po evropskim standardima, nije neki visok prohtev nas skijasa, vec svakodnevnica, sa kojom se srecemo u zivotu, kroz biznis uopste, ili kao redovni turisti na raznim destinacijama. Nadamo se da govorkanja o sredjivanju skijalista na olimpijskoj planini, nece ostati samo u domenu price, vec ce se preci sa reci na dela.
     Sve u svemu Jahorina se ne menja, godinama, a ljudi koji dolaze zele promene.
  
     Kopaonik - Sto se Kopaonika tice, vec se osecaju promene, sve manje sminkera, i sve vise pocinje liciti na jedno jako i dobro skijaliste, sitnih novina dosta, krupnih je bilo prosle godine, (zamena dotrajalih zicara).
     Dobra strana, vracanje stranaca na nasu lepoticu, novi ratraci, ski data sistem dobro funkcionise, staze obelezene propisno.....
     Losa strana je ono sto nekome ne odgovara, ali je tako. Neljubazno osobje pri kupovini ski karata, losi hotelski kapaciteti, Konaci su u haosu, kada se zna da Genex neverovatna sredstva ubira na renti apartmana, velike cene pica, u kaficima, navodim primer kafa sa kiselom i caj, neverovatnih 535din. Ok. ko dodje i treba novac da ostavi tu, ali ako Vam kazem da je izgovor konobara za to, da gazda placa "debeli" zakup, po meni neporavdana, a uz to fiskalni racun je misaona imenica, a pride svi pricaju kako se treba uloziti novac iz budzeta.
     Moja sugestija je da Ski pass, treba imati cenu , po meni ova cena je Ok, ali neke druge usluge su paprene, one se trebaju minimalizovati kako bi se doslo do kristalisanja, da onaj ko dodje skija i odmara, a ne da visi po kaficima i reklamira jaknu, naocare ili cipele sa koznim djonom na Kopaoniku, a verujte mi video sam dosta takvih.

    Pozdrav od Vaseg prijatelja Aleksandra iz Kragujevca


14.02.2008. Kopanonik ALO LJUDI O CEMU PRICAMO ????
      O "hotelima" na Kopu ? Pa pogledajte Jugobanku i Konake na sta lice ?!?!?! Sednes u krevet, on se raspadne.... o kakvom mi turizmu pricamo ?
     Za ISTE pare kao 7 dana u Jogobanci ( sa kuhinjom iz obliznje kasarne ) ili Konacima ( bez klope ) ja sam prosao 7 dana u hotelu sa bazenom, saunom i dzakuzijem (u Banskom)... o kakvom mi to turizmu pricamo ?
     Cujem hoce da uloze 500 miliona Jura u Staru planinu ? Pa sto ih ne uloze na Kopaonik ? Lazemo sami sebe vec 15 godina, svi nas prodjose...
     Koliko sam bio odusevljen "novom" Bugarskom, toliko mi dodje da placem kad vidim sta ovi nasi "rade" od Kopaonika.
     vlada68bgd    - na Forumu

Kopaonik - Nova procedura za kupovinu decije ski karet
   
14.02.2008. Kopaonik. Obaveštavamo sve korisnike naših usluga da zbog učestalih zloupotreba dečijih ski karata od 15. februara 2008. godine uvodimo novu proceduru za kupovinu dečijeg ski pasa.
     Pratioci maloletnog deteta, za koje se kupuje ski karta, od sutra će biti u obavezi da popune izjavu o godištu deteta za koje kupuju ski kartu. Za ski kartu, po novoj proceduri, biće obavezna slika deteta, ime i prezime, kao i godina rođenja.
     JP „Skijališta Srbije“ uvodi ovu proceduru zbog sprečavanja zloupotreba i poboljšanja usluga koje pruža. Zahvaljujemo se svim korisnicima na razumevanju.     Izvor: JP Skijališta Srbije

  

Utisci sa Kopaonika
     03.02.2008. Vratio se juce. SKijanje odlicno vreme fenomenalno, osim vetra koji je ubijao krajem prosle nedelje. Ne pamtim 25 m/s na Pancicu. Ima leda na strani prema Suvom rudistu ali je cela strana ka Gobelji potpuno cool. Na zalost puno leda i na Gvozdcu. Ako pada bez vetra narednih dana bice odlicno.
     woombo   na Forumu

   

Utisci sa Kopaonika - Da se uvede mogućnost plaćanja po broju vožnji
      02.02.2008. Kopanonik -
Upravo sam stigao sa Kopaonika gde sam boravio u periodu od 19.1. do 2.2.2008.
    
Sto se tice zicara i ski staza primetna su poboljsanja ali moje stare zamerke i dalje stoje, tako da je jedini razlog zasto idem na Kopaonik  to sto mi je blizu jer su mi deca mnogo mala.
     Medjutim, ta njihova matematika sa drasticnim poskupljavanjem ski pasa ako isti uzimas na jedan ili dva dana je mnogo bezobrazna.
     Stalno govorim o tome da se uvede kao i u drugim centrima mogucnost placanja po broju voznji jer ima ljudi kao sto sam ja koji mogu da skijaju samo par sati dnevno ( obaveze oko dece na primer ) i stvarno je krajnje nefer ne dati i takvima mogucnost da se skijaju, jer je ipak mnogo skupo kupiti jednodnevni ski pas ako se danas mozes spustiti samo 3-4 puta. S druge strane, spustiti se par puta ipak mnogo znaci da se zadovolji neka potreba za skijanjem u odnosu da se ne spustis nijednom.

     Dalje, imbecilnim cenama te primoravaju da uzmes sedmodnevni ski pas, pa onda 2 dana duva vetar i radi samo jedna staza i nikom nista, t.j. sve njima u dzep.
    
Ako bi se uvela pantljicara za  vise voznji, onda bi svako raspolagao svojim kreditom i vremenom tokom sezone i to za momente kada mu se skijanje ucini najprikladnijim, a ne da se skija iz inata zato sto je kupio ski pas iako tog dana recimo jedva stoji na nogama ili ima temperaturu i sl.
    
Sto se smestaja tice Konake vise definitivno ne preporucujem, mada s obzirom na sve grdji mentalitet naseg sveta i odsustvo svake solidarnosti i osecaja za potrebe i prava onih oko tebe uopste ne bih preporucio nijedan hotel vec samo izolovane privatne kuce. To naravno zbog buke. Iz godine u godinu situacija je sve gora, ljudi misle da su zakupivsi apartman kupili i hodnike. Drze otvorena vrata od soba, sede, pricaju urlaju i jure se po hodnicima i danju i nocu. Do deset uvece to su deca koja se umesto napolju na snegu, sankaju unutra po hodnicima hotela. A od 10 uvece do ujutru nastupa smena generacija sa sve urlicima, pucnjevima, turiranjima motornih sanki.
    
Kad stignete u Konake, obavezno vam prvo uvaljuju Maglic. Zato sto vec svi znaju da je Maglic iznad najgore diskoteke. pa ko prihvati prihvati. E sad, kad smo dosli na recepciju da uzmemo kljuceve, napravila se guzva jer su svima nudili Maglic a niko nije hteo, te su ovi sa recepcije pribegli taktici da kao navodno drugi konaci nisu jos spremni pa ko hoce u drugi konak mora da ceka. Medjutim, ja sam insistirao da mi daju odmah neki drugi konak iako nije spreman. Neka ga spremaju u mom prisustvu nije nikakav problem.
     Motorne sanke, mi vec toliko idu na nerve da sledeci put planiram neku akciju u kojoj ce jedno vece da nestanu sve sanke sa Kopaonika ukoliko se ovo pitanje jasno ne regulise i odvoje staze za skijanje od staza za motorne sanke.
    
Ovo je jako ozbiljno i voleo bih da pokrenemo neku akciju kako bi smo dokazali sebi da se razlikujemo od obicnih zivotinja a ne da sve prepustamo slucaju i sreci odnosno dobroj volji i sposobnosti vozaca motornih sanki da predvide iz kog ce zbuna izleteti neko dete.
     Svasta sam video i to mogu opisati samo kao izivljavanje. Ali dobro, mi smo jos mlada demokratija pa se kod nas i anarhija shvata kao vrhunac demokratskog ponasanja.
    
Jos bih samo naveo primer objekta pri dnu staze Masinac, koji u peiodu od 11 do 14:30 ima kao neki Happy Hour. U tom periodu cena pljeskavice i koka kole je 200 dinara. I sad ja narucim Dve pljeskavice i jednu koka kolu ( jer dete ne pije gazirano) i to platim 440 dinara! Dakle, pljeskavica i koka kola kostaju 200 dinara, a samo pljeskavica bez koka kole kosta 240 dinara! E, zato niko od njih tamo od mene nije dobio nikad ni dinar baksisa. Cekao sam uredno da mi vracaju zadnji dinar kusura.
    
Pozdrav, Srdjen P.

  

Utisci sa Kopaonika - Najveća bruka se desila danas 01. februara
      02.02.2008. Kopanonik - Upravo smo stigli sa KOP-a puni svakojakih utisaka. Skijali smo se od 26.januara do 01. februara ove godine.
     Prvo nezaboravno veče, noćno skijanje na fantastično pripremljenoj stazi na Malom Jezeru. Staza bez i jedne jedine grudvice, bez mm2 leda, strava. Stvarno strava.
Sve je bilo OK do poslednja dva dana. Nije smetao ni jak vetar, ni mešavina leda i snega koja nemilosrdno šiba po licu na Pančiću ili bilo kojoj stazi u startu. Stvarno lepo. Sve u svemu kad je skijanje u pitanju i ugođaj prvoklasno, ali ... Ne mogu a da se ne osvrnem na neke stvari koje ne bi smele da se pominju ni kao ružna priča, a kamo li da se dožive. Svi poeni koje je naš KOP dobio u prva četiri dana su poslednja dva dana svedeni na - eto bili smo na skijanju. Pre svega, reč je o bezbednosti skijaša i informacijama o stazama. Naravno, ne odnose se sve zamerke na organizatora skijanja, imam velike primedbe i na roditelje koji dovode svoju decu na skijanje.

     - Primetili smo, bar moja grupa, da se na svim stazama, naročito na stazama koje polaze sa Pančića, odnosno Suvog Rudišta, nalazi veliki broj dece uzrasta do 12 godina, bez pratnje roditelja ili instruktora skijanja. O opasnostima koje skijanje donosi za tu decu i o opasnostima za druge skijaše da ne govorimo. Nije mi jasno kako uopšte uđu na žicu, ko ih propusti ili šta već!??
    
- Na svim flajerima koje štampa organizator skijanja, bilo da su reklamni ili su mape ski staza mora da se nalazi broj telefona GSS-a. Ja ga nisam našao, a ako nisam u pravu molim Vas ispravite me. Možda bi bilo pametno da se umesto reklama na stubovima gde ide žica postave table sa brojem GSS, svi bi ih već prvog dana zapamtili.
    
- Najveća bruka se desila danas 01. februara, kada su oko 11 časova na Pančić izašla četiri "ratraka" da uređuju staze br.: 2, 4 i 5, tačnije prostor gde se granaju navedene staze. To je otprilike dva stuba od starta. Po rečima ljudi koji su radili, inspekcija im je naložila sanaciju staza zbog ogoljenosti i velikih ledenih površina. Pozdravljam, ali ljudi staze su u takvom stanju od 28. januara pa niko ništa ne učini. To se inače radi u organizovanim skijalištima isključivo noću ili se takve staze zatvaraju dok se ne srede. Ni to ne bi bilo opasno da je na ulazu na žicu bilo postavljeno obaveštenje za skijaše, ali ne, situacija je bilo baš ovakva: uđeš na žicu, odvezeš se do Pančića, dođeš do drugog stuba žičare i tu je kraj. Možeš da siđeš niz stazu "Duboka 1" i strmi krak staze br.: 4. Katastrofa je put kojim se treba vratiti da bi odatle došao do ove dve staze. Strma ledena ploča u dužini od 20 do 50 metara. Molili smo da nas puste da odemo pešaka, skijama u rukama, do delova staza gde se ne radi, npr. "Suva Ruda" (br.2) do koje nas delilo 20-tak metara. Nemilosrdno NE!! "Ne smemo zbog inspekcije".
    
Kakva glupost!!? Ako toliko brinu o inspekciji zašto onda ne urediše staze pa da ih inspekcija ne zatvara, ako se već o tome radi. Predložili su nam da sačekamo dvadesetak minuta dok ne završe radove. Sačekali smo bogami na vetru ceo sat, seli na dvojku i žicom sišli nazad. Radove su završili nešto pre 16 časova.
   
Ako su to učinili, kako su učinili, zašto bar ne dovedoše veći broj ljudi iz GSS-a da dežura na slobodnim stazama niz koje su morali da siđu svi koji su rešili da idu - pa šta bude. Ako je inspekcija ili već ko, naložio sanaciju staza, morali su da povećaju nivo bezbednosti postavljanjem mreža na samom startu, raspoređivanjem dežurnih redara staze na mesta sa kkojih se bezbedno usmeravaju skijaši, jer bezbedna staza nema samo sneg ima još neke elemente koje zaboravljamo i oslanjamo se na sreću.
    
Šta bi bilo da se neko ozbiljno povredio - ko bi za to snosio odgovornost?
    
Velika bruka i neozbiljnost, jer se zna da na nabrojanim stazama skijaju i početnici i iskusni, pa i oni koji kao nešto znaju, a žele malo adrenalina, a i da provere sebe. U jednom momentu je bilo preko 200 skijaša koji zbunjeno stoje i gledaju u strmine staza kojima bi trebali da se spuste ili da pešače, kao mi do žice pa sedeći - nazad.
     Mišljenja sam da zbog ove današnje gluposti neko stvarno treba da leti sa posla i to stvarno ozbiljno mislim. Svedoci ove preterane brige o gostima su svi koji su danas na Pančiću nosili skije na leđima.
     Volim KOP, on je to što jeste i stvarno pruža sve što pružaju svi svetski centri. Ova godina je bila naročito dobra, ali brate ovakve gluposti ti tako zagorčaju život da ti se na kraju sve smuči!
     Vidimo se ponovo u martu - ljubav je ljubav!!
     S.Sasa
   

Utisci sa Kopaonika posle 3 godine skijanja na Jahorini
      02.02.2008. Kopanonik -
Pozdrav skijasima, posle skoro godinu dana novi utisci sa skijanja.
     Period od 20-27 Januar ove godine, jedna lepa sedmica provedena na Kopaoniku.
    
Snega nedovoljno ali staze dosta dobro sredjene i skoro sve rade. Zicare besprekorne, redova nema izuzev na Karaman grebenu, ponekad od 3-5 minuta. Treceg dana je padao sneg a ostali suncani, predivni. Na Suvom Rudistu iz nekih cevi, bilo ih je tri, izlazi sneg-valjda su to topovi koji su malo popravili staze na izlazu sa zicara. One prave (Sufag) nisam video a trebalo je i njih iskoristiti, bas je bilo idealno da i oni odrade svoj deo posla. Novi tabaci lepi, rade i oko podne mada mislim da je i pre vise bilo do ljudi nego do masina.

     Ovaj deo oko skijanja bez zamerke, sve je bilo na nekom nasem nivou a u ekipi je bilo i dosta dece koja su posle nekoliko godina na Jahorini odusevljena. Bolje staze, zice i naravno sve ostalo. Malo skuplje ali mnogo bolje. Jedina primedba je porodicni ski-pas (ne postoji) i sto deca imaju do 12 godina (moglo bi do 18) sto ni njima nije bas jasno a nama roditeljima jos vise.
    
Parkinzi nisu losi ali da neko istera svoje vozilo i naplati nam da se tu parkiramo je nedopustivo. Moglo je tu da se zaposli nekoliko ljudi da to dovede u red a kroz placanja za smestaj i ostalo da mora da bude besplatno.
    
Apartmani KONACI isti kao pre 20+ godina kada sam ih prvi put video samo u losijem stanju i to znatno. Sve je pohabano i nije na nivou cene koju naplacuju. Pranje stepenica svako jutro izmedju 8 i 9 kada ljudi ili idu u prodavnice ili silaze u skijasnice je nezamislivo, sve mokro i stipa za oci od nekih hemikalija. Recepcija i useljenje neefikasno kao i ranije, jos uvek ne mogu da verujem da prilikom rezervacije neko odredjuje na licu mesta po nekom njima znanom kriterijumu ko u koji apartman ide.
    
Na kraju vracam se jos jednom bar na vikend u Martu a do tada par vikenda na drugim planinama.
     Evo i par slicica.
     Stanko iz Valjeva

 
 
 

  

Redovnom autobusom linijom do i sa Kopaonika?
     22.01.2008. Kako doci do Kopaonika? Naravno kao i uvek postoji vise nacina stici na odredjenu destinaciju, a sto se tice Kopaonika postoji nekoliko alternativnih nacina izuzimajuci privatnu reziju. Jedan od je autobus i po svemu sudeci jedini i naj jeftiniji.
     Autobuski saobracaj se na ovoj destinaciji odvija 3 puta dnevno. U 07:00 Krusevac prevoz, koji ide preko Kraljeva i Brusa, sto i nije neki problem ako se izuzme ustajanje u ranim jutarnjim casovima. Na kopaoniku bi ste bili oko 14h po redu voznje. 08:45 Lastin autobus sto je ujedno i moja preporuka, jer je naj efikasiji i bez pravljenja vecih pauza, sto ide u korist ljubiteljima skijanja, po redu voznje bi ste bili oko 13h sto je fascinantno. Treca i najgora solucija je Krusevac prevoz u 12:00, e to vam je pravo putesestvije koje moze da se oduzi i preko 8 sati puta. Ako se odlucite da krenete ovim autobusom moracete da presednete u Raskoj u koju cete stici oko 17h, i zaprepasticete se kakav ce vas bas sacekati na peronu pored. Sve sto je potrebno jeste da se pomolite da vas bas ne izda na samom usponu na Kopaonik jer podseca na autobus iz filma "ko to tamo peva". Meni se dogodilo da sam putovao preko 11sati.
     Sto se tice povratka opet su preporuke da se vratite Lastinim autobusom koji krece u 13:30 sa klavnog parkinga na Kopaoniku. Problem je sto ljubitelji skijanja gledaju da iskoriste svaki trenutak na skijama i zanemaruju ovu opciju. Lastin autobus putuje oko 4:30 sati. Krusevac prevoz organizuje povratak u 16:15 sto je losa opcija, jer prvi problem nastaje dolaskom u Brus. Cesto se desava da se u Brusu i Kragujevcu proda vise karata nego sto autobus prima, tako da cete doci u situaciju da vas neko podigde-da se prepirete ili najblaze da vam stoje nad glavom narednih 4 sata. Karta za Lastuu jednom pravcu je 1050 din, a za Krusevacki je 980 din dok je povratna 1500din. Prodajno mesto na kopaoniku za Lastin autobus je na salteru u posti, i nema telefona, dok se prodaja karata za      Krusevacki autobus obavlja na recepciji konaka, lokal 1833.
     Ps. Refundaciju novca odobrava jedino Lasta, uzece vam 10%. Pa vi vidite i srecan put.
     Izvor:    cojacar - na portalu www.nadlanu.com/

  

Koпаоник и цена Ски-паса
     01.02.2008.
Ако са постојећом ценом ски - паса нико, понавњам, нико није задовољан и ако од свих објављених коментара нико не подржава овакве цене, питам се чему онда коментари и писанија. Шта је написано, а није објављено ??? Дали ово осим што се можда прочита може и да утиче на снижење ски-паса и популаризацију овог спорта. Очигледно је да овакве цене не промовишу скијање и велики су издатак и удар на породични буџет.
    
Дали је веб-мастер можда заборавио ћирилично писмо?!По Уставу је дужан да омогући писање ћирилицом као и да сајт прилагоди ћириличном писму.
    
Поздрав од љубитеља Копаоника и скијања.

    

Utisci sa Kopaonika posla 3 godine skijanja na Jahorini
      19.-26.01.2008. Kopanonik -
Pomislih da napišem utisak o "našem" najvećem skijalištu jer smatram da prvi put imam razloga za to.
     Dakle radi se o porodičnom skijanju, nismo matorci ali kad se ide na skijanje idemo stvarno da skijamo a ne da se noću razvlačimo po kafićima i žurkama itd... Tako da nas stvarno interesuje kakvi su uslovi za skijanje a ne cene pljeskavice i piva ili drugih gluposti!

     Istorija je sledeća, na Kopaoniku smo bili zadnji put 1997. i 1999. godine, zbog skupoće i beogradskog folirantskog glamura sledećih godina (2002-2005) odlazimo na Jahorinu. Kako smo to skijali na Jahorini i dan danas mi liči na sadističku epopeju, ništa nisu uložili od Olimpijade, ako nema snega ne valja, ako ga ima 1 metar i više ni tada ne valja. Totalni nered i ako je cena ski-pasa jeftina ne isplati se! Staza tvrda ujutro u 9h u 11h već sve izrovano. Moji zemljaci neće da privatizuju i da daju nekome ozbiljnom u zakup da toliki potencijal Jahorine iskoristi, svi bi profitirali, Bugarski recept, već se radi o lokalnom interesu lokalne mafije koja nema snage ni sretstava da kupi Jahorinu, princip "ako ne mogu ja neće niko drugi"!
     Dakle zbog toga 2006 godine odlazimo u Bansko-Bugarska, mislim da nema potrebe komentarisati jer većina ozbiljnih skijaša zna o čemu se radi. Ski-pas je oko 135 evra i vredi svaki cent!
     Da se vratimo na primarnu temu, KOP. Zbog novo rođenog člana porodice primorani smo da ove godine odemo na Kopaonik. Snega malo ali skijanje svaki dan, staze ujutru tvrde u 16h skoro kao i ujutru, čekanje ne duže od 5min, preko reda samo stvarno po neko dete iz ski škole, vau baš smo se iznenadili. Želim da pohvalim JP "Skijališta Srbije" i ako tako nastave da rade Kopaonik ima budućnost.
     Što se tiče hotela i ostalih turističkih objekata koji ne čiste sneg, parkinga zatrpanih, ljudi sa lopatama koji za 200-300 din prodaju parking mesta nismo se pomakli dalje od slobodarske nam godine 1999., ako se sećate onoga "Srbija se saginjati neće".
     Ljudi ignorišite Jahorinu jer je to prevara, jedino na taj način će možda nekom iz dupeta stići signal u glavu pa se dozovu pameti, ako se to desi super, dobićemo još jedno predivno skijalište u blizini. Dotle ko nema sitnu decu pravac Bugarska (Bansko-Borovec) a ostali na Kopaonik neće zažaliti !
     Pozdrav Boki

  

Cena ski-pass-a
      
23.01.2008.
Kopaonik - Aloooo, ljudi, pa o čemu vi pričate????
     Skijam na Kopu od ’88.god. To je ono vreme kada su tamo dolazili ljudi da bi se skijali, a ne da bi pokazivali opremu. Tada su cene i smeštaja i ski pass-a bile nekako normalnije i primerenije budžetu građana. Već neko vreme to nije tako.
     Ski pass će da me košta za četvoročlanu porodicu 32.000 din, a smestaj za nedelju dana 32.000-35.000!!! Pa vi sad vidite da li su oni normalni. Ispade app za 7 dana ista cena kao i ski pass. Bogami ja ove godine idem na probu (vikend) na Babin zub, a sledeće sezone ako bog da sreće i zdravlja, i naravno para, odoh ja sledeće godine tamo na skijanje. Pa nek prodaju ski pass nekom drugom.

    

Upozorenje JP SS na visoku cenu Ski-passa
      
21.01.2008.
Na Kopaonik - Ispred Organizacije potrošača Raska (OPR), uputili smo jedno upozorenje JP Skijalista Srbije, koji se odnosi na cenu ski pasa (previsoka cena), kao i na opasnost od motornih sanki koje se voze po stazama u vremenu kada je to strogo zabranjeno. Ocekivali smo odgovor, medjutim njega nema niti, a i ne verujemo da će ga biti.
     Šta dalje komentarisati već da je to bezobrazluk. Čelnike ne zanima koja je cena, to je ona stara "Uzmi ili ostavi". To može da se vrati kao bumerang. Ljudi urazumite se. Nigde nema skuplje nego kod nas.
     Srdjan A.

    

Kopaonik- ove godine su se bitno popravili
     21.01.2008. Na licu mesta to izgleda jos bolje. Svakog dana u 4 svi ratraci se postroje na tom platou ispred pancic expresa i odatle krecu u formaciji. Zao mi je sto nisam uslikao to. A da su svoj posao shvatili ozbiljno, shvatili su ga. Ove godine su se bitno popravili u odnosu na prosle. Redovno sam vidjao ratrake oko pola 1 popodne kako peglaju.
     Topovi za sneg su radili oni mali na suvom rudistu a onaj veliki (mislim da su samo 1 kupili) nisu pustali. Njega sam u funkciji video samo jednom i to prosle godine na malom jezeru.
     Tadija91   - na Forumu

   

Cena ski-pass-a
     09.01.2008. Cena ski-pass-a je visoka i stvarno ne znam kada ce shvatiti da je vreme da cenu istog prilagode uslovima skijanja.
     Iskreno se nadam da ce mo uskoro moci da putujemo bez viza, jer sam siguran da ce tada i cena ski pass-a biti drugacija.
     Boza, Nis

    

Jednosed Treska - SuvoRudiste? Zasto????
     11.01.2008. Dragi skijashi, ljubitelji prirode i snega. Zanima me misljenje o ovoj temi?
     Naime meni se ideja ni malo ne dopada! Evo obrazlozenja. Koliko mi je poznato niko ne navodi mogunost izgradnje staze. Ko je leti shetao do Treske jasno mu je da ova strana moze da obezbedi sjajnu ski stazu. Sjajan levak koji je dovoljno dug i strm.
     Shvatam da je vikend naselje Treska malo odsecheno od ostalog dela kopa ali mi je glupo da se zica gradi samo zbog toga, jer max kapacitet ovog naselja ne moze da se promeni, ne verujem da tu ishta od stambenih objekata moze da se gradi u buducnosti, a i ko je lud? Smatram da je pametnije uloziti sredstva u izgradnju gondola sa jedne ili najbolje sa obe strane Kopa. To bi obezbedilo najbolji razvoj podnozja i same planine. Ovo je najbolje resenje i svi to znaju! Ne bacajte pare na glupava polovichna reshenja koja ne reshavaju probleme vec samo stvaraju nove !!!!! To je moj apel!
     Ponovo se okrecem predelima koji su predivni tako da bi ih zicara po mom misljenju pokvarila. Skijam vec dugo godina, obozavam zichare, ali ipak sam protiv ove zice iz jednostavnog razloga sto ona bez nove staze nista znachajno ne bi promenila, ni zimi ni leti. Kome se ide do Treske leti, ranac na ledja i put pod noge.
     Ako je jedini razlog buduce izgradnje vojni punkt onda zaista svi imamo ozbiljan problem. Zelim da chujem i Vashe misljenje...
     Savronimros   - na Forumu

    

Utisci sa Kopaonika za Novu godinu (29.12.2007. - 6.1.2008.)
      07.01.2008.
Moje drustvo i ja (nas 10) boravilo je na Kopaoniku od 29. decembra do 6 januara. Vreme nas je dobro sluzilo s obzirom da u ovo doba godine to obicno nije tako. Od 7 dana, 4 su bila suncana i savrsena za skijanje dok su preostala 3 bila vise za one spremne na zimu, sneg i vetar, gde mi svakako spadamo. Moj licni utisak je da je Kopaonik dosta napredovao, staze su bile dosta dobro uredjene, a velika guzva je prilicno dobro absorbovana povecanim kapacitetom zicara. Imao sam prilike da skijam u velikim evropskim ski centrima, sa kojima naravno ni ne zelim da poredim Kopaonik, ali cinjenica je da su se stvari dosta popravile i verovatno ce se tako nastaviti privatizacijom Genexa.

     Bili smo smesteni u vikend naselju Treska, u kuci Treska 98. Ovom prilikom bih hteo da iznesem moje utiske, zapazanja i neprijatno iskustvo koje je donekle pokvarilo nas odmor. Naime, u kuci u prva 3 dana nije bilo grejanja i temperatura u donjem delu kuce gde se inace nalaze 3 spavace sobe je bila 15 stepeni. Ovo je dovelo do razboljevanja nekih clanova nase grupe. Kao izgovor zasto nema grejanja (koje je inace centralno sa kotlom koji se greje na struju) vlasnik kuce je konstantno navodio nizak napon i kako ne sme da ukljuci grejanje kako se ne bi nesto desilo kotlu, sto svakako ne stoji s obzirom da ovakav sistem za grejanje ima zastitu od naglog skoka napona i automatski iskljucuje ceo sistem. Takodje, nije bio problem u visokom nego u niskom naponu...Sam vlasnik kuce je rekao da se ovo stalno desava svake godine zbog velikog broja ljudi u vikend naselju, sto naravno nije spomenuo prilikom naseg dogovora o zakupu kuce. Jedan dan nas je sacekalo iznenadjenje u vidu zabrane tusiranja jer je nivo vode u zajednickom rezervoaru spao na minimum. Ova mogucnost takodje nije bila spomenuta prilikom naseg dogovora o zakupu kuce. U danima kada nismo imali grejanje lozili smo kamin kako bi makar dnevni boravak bio topao, od momenta kada je ukljuceno grejanje vlasnik kuce je insistirao da se kamin ne lozi jer grejanje radi i nema potrebe za kaminom.
     Ovo sve navodim zbog netacnih navoda sa sajta Treske 98 o pucketanju vatre iz kamina i vrelim radijatorima. Nama je ambijent kamina bio jedna od znacajnijih stavki pri odlucivanju za zakup kuce. U vise navrata vlasnik kuce je direktno govorio kako smo razmazeni sto se stalno bunimo za nedostatke (grejanje, tusiranje) koje smo posteno platili. Ni u jednom momentu vlasniku kuce nije palo na pamet da ustupi svoju sobu, koja se nalazila na nivou gde se nalazio i kamin i bila je toplija od ostalih, devojkama koje su se nalazile u jednoj od soba u donjem hladnom delu kuce. Vlasnik kuce nije razumeo da kada nekome iznajmi kucu taj ima pravo da stavi casu gde god hoce, da se tusira koliko god pozeli, da pere sudove onda kada se njemu peru itd. Konstantno je bio prisutan i nametao je neka svoja pravila. Prilikom placanja celog aranzmana, vlasnik kuce uopste nije zeleo da porazmisli o tome da spusti cenu za dane kada nije bilo grejenja i vode za tusiranje, navodeci kao objasnjenje da je sve to visa sila i da to nema veze sa njim. Ja se pitam kakve to veze ima sa nama i zasto nam nije naglasena ovakva mogucnost pre dolaska. Inace dogovorena cena je bila 15 EUR po krevetu sto je po mom misljenju cena koja bi trebala da podrazumeva grejanje i toplu vodu. Bilo je dosta uvredljivih i besmislenih komentara kao npr. izjava da smo na kamin potrosili 1,5 metara kubnih drva i da je za 4 dana grejanja potrosio toliko struje da radi sa gubitkom (samo za poredjenje,kucu smo inace platili ukupno 1260 EUR) . Svima je jasno da su ove konstatacije vrlo netacne i nerealne. Bilo je jos dosta toga, ali da ne idemo previse u detalje, moj zakljucak je da ne preporucujem boravak u ovoj kuci.  
     Najlepse vas molim da objavite ovaj text.
     Hvala,
pozdrav Milos Jakovljevic

  

Kopaonik tokom novogodisnjih praznika
     05.01.2008. Situacija na Kopu odlicna. Skijao sam od 30. 12. do 04. 01. uz cetiri suncana dana. Staze lepo uredjene, pre podne odlicne, dok se popdne na prevoju Crne Duboke javi po koji kamen, a na Krcmaru po koja kamencina, pa sam ja kao svaki dobar decko izbacio jedno 5-6 gromada sa staze. Gobeljica bila super za skijanje, jer je pre podne dok se narod ne zaputi tamo bila potpuno prazna, posebno relej, pa je bilo uzivanje skijati.
     svetskigigacar  - na Forumu

 

  

Osam novih "Pisten Bully" ratraka u Srbiji
     05.12.2007. Poslednjih dana 2007. godine, u Srbiju je isporuceno osam novih "Pisten Bully" ratraka. Nabavljena su 4 kom model PistenBully 600 Polar  i 4 kom medel PistenBully 300 Kandahar . Dve mašine je kupilo JP Skijališta Srbije, a ostale su nabavljene sredstvima Nacionalnog plana.
     03. i 04.01.2008. Na Kopaoniku su novi vozači imali oboku sa instruktorima iz Pisten Bully-a. Sledeći viši novo obuke će imati 21. Januara 2008. Mašine su raspoređene na...
     Detaljnije . . .

    

Na Kopaoniku postavljena "SunKid" pokretna traka i "Rotondo"karusel za ski početnike
      
Decembar 2007.
Na Kopaoniku su krajem decembra 2007. na platou ski škole su umesto dosadasnjeg baby ski lifta (na konop), nabavljena i postavljena 37 m duga "SunKid" pokretna traka za skijaše početnike, a takođe i "Rotondo" karusel za decu početnike.
     Detaljnije . . .

    

Kopaonik uoči nove 2008. godine
     
01.01.2008. Boravio sam na Kopaoniku tokom vikenda 29. i 30.12.2007. već provereno dobrim aranžmanom sa  SkiBus-om. Vreme je bilo sunčano gotovo bez vetra, idealno za skijanje, dok je ispod, cela Srbila bila pod oblacima.
     Već od 28. decembra je na Kopaoniku "visoka" sezona pa je i cena dvodnevnog ski pasa 3.100 dinara (+ 400 za depozit)... Nije svakako malo, i može se diskutovati o njoj, upoređivati sa onim sta nude drugi ski centri.... Ali, Kopaonik je najbliži i najzgodniji većini skijaša iz Srbije, pogotovo za vikend skijanje... I proslih godina je ski pass bio skup i o tome se vec godinama diskutuije i na ovom sajtu, ali nesto se mora primetiti...

     Na žičarama nema gužvi, čak neuobičajeno za period dan-dva pred Novu godinu, ali tom utisku sigurno doptinosi i to što je gotovo ceo sistem žičara bio u funkciji. "15 i 16-Bele reke" su zbog nedostatka snega na stazama radile samo za izvlačenje, "18-Ledenica" je uvek spremna alternativa sidru "19-Gvozdac". Jedino sidro "17-Struga" nije u funkciji.
     Moj utisak je da Kopaonik nikada spremnije i uredjenije ne dočekuje skijaše, i pritom mislim na uređenost staza i rad žičara... Ne pamtim kada je kompletan plato Suvog rudišta, na koji izlaze četiri žičare, bio tako ispeglan i bez leda. Sve moguće staze su punom širinom bile utabane bez leda, čak i neke staze koje su godinama bile zapostavljane i ostavljane samim skijašima da ih tabaju kao što je staza uz sidro br.2 Suvo rudiste kojom vozimo uglavnom spust prema stazi br.1 Sunčana dolina...
    Takođe ne pamtim da sam i
kada video kompletno utabanu desnu stranu staze br.8 Mali karaman... Putanje kojiima vuku ski liftovi su utabani a izlazi na kojim se otpuštamo sa ski liftova sređeni. Ranijih godina je to početnicima bio veliki problem. Sve polazne, među i izlazne stanice su pokrivene ljudima koji su uredni, uniformisani i ljubazni, uvek na usluzi skijašima.
     Primećeni su i ratraci (nabavljeno je nekoliko novih) da i tokom dana izvlače sneg pored staza i gomilaju ga za neke eventualne "teže" dane bez snega kada staze ogole.... Nema (bar za sada) divljih prodavaca pića po stazama, mada je primećeno da na nekim stazama nedostaju ski bifei na koje smo godinama navikli kao sto je u dnu Duboke II i Krcmara ili u dnu staze Gvozdac i Ledenice.
     I sve prečice i veze između staza su utabane, ali ima i malih deonica bez snega. Prosao sam gotovo svim, Sa Bele reke do Gvozdca, Sa Jarma do Gvozdca, Sa Bele reke do Kneževskih bara i dalje do Duboke I....
     Mora se odati priznanje JP Skijališta Srbije, da su ove godina zaista dobro odradili posao i maksimalno iskoristili sneg koji je pao, sezonu skijanja otvorili jos u novembru mesecu...
     Kako čujem i staze na Staroj planini su dobro odrađene u odnosu na raspoloživi sneg, da je gore poslat jos jedan jači ratrak...
     Očekuje se i da šestosed na Torniku bude u funkciji već od polovine januara 2008. Divčibare su i dalje pod znakom pitanja za ovu sezonu. Činjenica je da se sva ostala skijalšta finansiraju od Kopaonika koji jedini za sada donosi dobit, pa je i to možda razlog da je cena ski pasa ovolika...
    Na kraju evo i nekoliko fotografija za ilustraciju... a sve fotografije možete pogledati u Ski-galeriji...
    Zoran R.

 
  
 

  

Vredi li porediti?
     
28.12.2007. U utorak 25.12.2007. sam skijala sa porodicom na Lac Noire (skijaski centar u svajcarskoj). Cene ski-passa su za 2 odrasle osobe i jedno dete 30 franaka (oko 1500 dinara) t.j. duplo jeftinije nego na Kopaoniku.
     Lako je zakljuciti da nasi centri koriste teskocu dobijanja viza, ostaje nada da ce olaksice za vize uslediti ubrzo i samim tim nas narod koji voli da skija moci ce da ide u mnogo bolje i povoljnije skijaske centre.
     Jasmina Ck.

  

Aktiviran sms Ski-info servis
     
26.12.2007. Kopaonik - JP “Skijališta Srbije”, u želji da izađe u susret svim ljubiteljima zimskih sportova, aktiviralo je sms servis putem kojeg se mogu dobiti informacije o temperaturi, visini snega i o stazama koje rade.
     Infomracije se mogu dobiti ukucavanjem skraćenog imena planine (STR za Staru Planinu, KOP za Kopaonik, ZLA za Zlatibor, DIV za Divčibare) i sms poruku poslati na 6267 putem 062, 063, 064 i 065 mreže.
     Cena sms poruke je 20 dinara bez PDV-a.

  

I Nole skijao na Kopaoniku
     
27.Decembar 2007. Kopaonik - Proveli smo 2 najlepsa dana na Kopaoniku u decembru 100%, 24. i 25.dec.2007. Pored toga sto nas je vreme posluzilo, sunce i temperatura od -2 do 4 stepena, iznenadili smo se besprekorno uredjenim stazama. Novi ratrazi spartaju Kopom. Skijasa veoma malo, nema ko da kvari staze koje drze ceo dan, a na zici nema cekanja. 
     To je iskoristio i Novak Djokovic-Nole koji je resio da se kocka sa karijerom i milionima. Sto se tice njega faca je ispao prema svima koji su ga prepoznali ispod kape. Ja sam ga naterao da skine kapu kako bi slika bila uverljivija.
    
Inace Nole je umesto slikanja predlozio da se trkamo, ali meni je bilo prece da se slikam sa njim kao mnogima koji su ga saleteli na vrhu Duboke 2. Svaka mu cast na predlogu za trkanje mada bi se ja vise pazio da sam u TOP 10 na ATP listi. Nole je bio jako raspolozen u korpi sa svojim drustvom u kome je bio i njegov otac koji tvrdi da je skijanje ipak sport broj 1. Orila se pesma Novakovog drustva iz 2 korpe ispred nase na liticama Duboke 2. Nasa stara narodna pesma je i za njih zakon.
     Pozdrav svim skijasima!!!
     Marko V.


I Nole skija

Vrh vreme                                          Pauza

Nema gužve                                       Mali kvar ali sunčanje prija 15min


Kopaonik - povećan kapacitet žičara Pančić i Mali karaman
     12.Decembar 2007. Kopaonik - Na žičari Pančićev vrh u ponedeljak 10. decembra 2007. je učitan nov program za upravljanje žičare sa povećanim kapacitetom, te ubačena dodatna sedišta, a utorak su odrađena nova podešavanja tako da žičara već od srede može da radi sa punim kapacitetom.
    Danas, 12.decembra 2007. su na žičari Mali karaman urađeni slični testovi i od sutra će i ona raditi sa punim kapacitetom. 
Pančić - dosadašnji kapacitet
 - Kapacitet 1800 skijaša na sat
 - Broj sedišta 78
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 8 sekundi
Pančić - novi kapacitet
 - Kapacitet 2400 skijaša na sat
 - Broj sedošta 99
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 6 sekundi
Mali Karaman - dosadašnji kapacitet
 
- Kapacitet 1800 skijaša na sat
 - Broj sedišta 103
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 8 sekundi
Mali Karaman - novi kapacitet
 - Kapacitet 2384 skijaša na sat
 - Broj sedošta 137
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 6,0 sek.
Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenoj informaciji.

    

Skijališta Srbije - Cena ski pasa kao i prošle godine
     Decembar 2007. JP Skijališta Srbije saopštavaju da će cena Ski-passa tokom zime 2007/08 biti ista kao i prosle zime za ski centar Kopaonik.
     Za vreme trajanja Expo-zima na svom štandu će prodavati ski pas za Ski centar Kopaonik po promotivnoj ceni sa 10% popusta u odnosu na prošlogodišnje cene.
     Cene ski pasa na Koaponiku  

     

Kopaonik - Radovi na postavljanju novih korpi - sedišta
     01.-02.12.2007. Ski centar Kopaonik - Izvanredno skijanje ovog vikenda na Kopaoniku. Dobro sređene staze, dovoljno snega, radile 4 žičare - Pančić, Duboka II, Karaman greben i Mali karaman-lift kojima je omogućeno korišćenej gotovo polovine od svih staza na Kopaoniku. Mnogo pravih skijaša je ovog vikenda bilo na Kopaoniku, a mnogi su došli i na jednodnevno skijanje. Čekalo se bogami u redu na ulazak u žičare, gotovo kao u sezoni. Ovom izvanrednom utisku svakako je doprinelo i sunčano i vedro vreme, ne preterano hladno i bez jakog vetra.
     Ovako lepo vreme su iskoristili i radnici JP Skijališta Srbije za izvođenej radova na povećanju kapaciteta četvoroseda Mali karaman. Morali su svaku korpu da pomere duž sajle, naime dosadašnji razmak između dve korpe od 20,5m je smanjen na 15,5m čime je napravljen prostor za montažu dodatnih 34 korpi. Ovim je kapacitet ove žičare povećan za 600 skijaša na sat i sada iznosi ukupno 2384 skijaša na sat.
     Nakon pomeranja, vršena je i kontrola samoproklizavanja
svake korpe. Ostaje da oko 15.12.2007. stručnjaci iz Doppelmayr-a urade zavrsno ispitivanje, podešabvanje i kontrolu pod opterećenjem.
     Videle su se i dopremljene nove 21 korpe pored četvoroseda Pančić čija će montaža biti urađena narednih dana.
     Radilo se i na četvorosedu Duboka I. Postavljana je instalacija za Ski data uređaje za kontrolu ski passa.
     Po svemu sudeći, skijalište Kopaonik će biti spremno za početak sezone.

     FOTOGRAFIJE pogledajte na http://vladika.com/wlad/ski/kopaonik1dec2007/
     ....
     Nažalost, kompletan utisak je pokvario nemio događaj kada je doslo do ozbiljnijeg povređivanja devojke naseg prijatelja Stevs-a (www.infokop.net). Neopreznost, suluda vožnja, nepoštovanje pravila ponašanja na stazama su dovele do ovoga. I pored blagovremene i kvalitetnu intervencije ljudi iz GSS-a kao i radnika JP Skijališta Srbije, pokazalo se da na Kopaoniku nažalost, osim prve pomoci, nema adekvatne Zdravstvene zastite.
     Detaljnije ...


Na gornjim slikama se vidi uređaj kojim se proverava sila kod koje proklizava kopča korpe po užetu. To je obaveza i periodicno se određen broj kopči proverava na proklizavanje. Pored provere sile u oprugama kopce, proverava se i sila kod koje proklizava kopča. U koliko su dobijeni rezultati ispod dozvljenih kopča mora na remont a u najgorem sličaju na zamenu. Ujedno se proverava prečnik užeta jer su to tri ključne stvari za proveru moći nošenja.

Radovi na Malom Karamanu

Nove korpe na Pančiću

Duboka 1 - Montaža instalacije za kontrolu ski passa

    Kopaonik - Povećan kapacitet ćetvorosed žičara Pančić i Mali Karaman
     28.11.2007. Ski centar Kopaonik - Povećanje kaoaciteta se ostvaruje ugradnjom, odnosno postavljanjem dodatnih korpi (sedista) na ove dve žičare. Doppelayr je već isporučio korpe i one su na Kopaoniku. Radnici JP Skijalošta Srbije će izvršiti njihovo postavljanje. Predviđeno je da se do 5.12.2007. završi montaža novih korpi. Od 10.-15.12.2007. će stručnjaci Doppelmayr-a uraditi fino podešavanje sa testovima pod opterećenjem.
    Na žičari Pančić, kao isklopivom četvorosedu to će biti krajnje lako uz izmenu programa po kojem
žičara radi. Postavlja se 21 nova korpa.
    Na Malom Karamanu je malo veći posao jer se moraju sve fiksne korpe pomerati duž sajle, odnosno smanjiti razmak između njih i okačiti nove.
Postavlja se 34 nove korpe.

Pančić - dosadašnji kapacitet
 
- Tip - Isklopivi četvorosed
 - Kapacitet 1800 skijaša na sat
 - Broj sedišta 78
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 8 sekundi
Pančić - novi kapacitet
 - Tip - Isklopivi četvorosed
 - Kapacitet 2400 skijaša na sat
 - Broj sedošta 99
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 6 sekundi
Mali Karaman - dosadašnji kapacitet
 - Tip - Četvorosed sa trakom za ubrzanje
 - Kapacitet 1800 skijaša na sat
 - Broj sedišta 103
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 8 sekundi
Mali Karaman - novi kapacitet
 - Tip - Četvorosed sa trakom za ubrzanje
 - Kapacitet 2384 skijaša na sat
 - Broj sedošta 137
 - Vremenski interval izmeu dve korpe 6,03 sekundi

Zahvaljujem Andrei Kočovskom, predstavniku Doppelmayr-a na dostavljenoj informaciji.

    

Cene ski pasa na Kopaoniku
     09.12.2007. Moje mišljenje nije puno bitno, iskreno mislim da retko koga to zanima, ali ako se pogledaju cene u zimskim centrima u okruženju vidi se da ne prelaze 70 EUR- za sedam dana. Mislim da je logika prosta, "Ako imas para da dodješ, onda ćeš sve lepo da platiš..."
     Postoji drugi apsurd, ski pass je za četvoročlanu porodicu skuplji od smeštaja (apartmanskog)!!
     Pa vidite da li tu ima logike i da li to ima smisla.
     Ispada da nam se čini usluga sa cenom smeštaja.
     U krajnjem slučaju, kada se uporede cene na Jahorini, Žabljaku, ... svuda je jeftinije nego na Kopaoniku.

     27.11.2007. Putem maila stigla su dva komentara:
     Mislim da je previše, jer ko skupi malo parica da dodje na planinu treba mu još toliko da bi sebi priuštio i dobro skijanje. Svi smo svesni da je jedino Kopaonik kod nas planina koja puruža uživanje u skijanju kako početnicima tako i profi skujašima, ali ako nastave cene rapidno da rastu samo će "snobovi" biti u mogucnosti da se skijaju a to je apsurd!!! 
     Marija M.
 
     Ima li ikakvih pretpostavki čime će nas „počastiti“ JP „Skijališta Srbije“,  kad je u pitanju cena ski-pass-a za predstojeću sezonu? Ili čekaju da se prodaju svi aranžmani za celu sezonu, pa da nam onda odalame cenu od koje ćemo se češati i gde nas ne svrbi, ali će biti kasno za odustajanje? U pristojnom svetu se unapred zna koliko šta košta, pa ko voli nek izvoli! Ma, samo da se već jednom dočepamo tog „belog Šengena“...
     Milorad L.
     Javite se sa svojim komentarom na
admin@skijanje.co.yu

  

Promenjeni telefonski brojevi na kopaoniku
     25. Novembar 2007. Na Kopaoniku su promenjeni fiksni telefonski brojevi. Na dosadašnje petocifrene brojeve koji su počinjali sa 71*** ispred je pridodat broj 4, odnosno sada si početbi brojevi 471***.

  

Drugo lice Kopaonika   Izvor: (Politika)
Opština Brus obezbedila investitore koji će graditi nove kapaciteta na Srebrncu i Jarmu
  

     25. 11. 2007. Brus – Siromašna potkopaonička opština Brus okončala je višegodišnji spor s Javnim preduzećem „Nacionalni park Kopaonik” u svoju korist, što joj je omogućilo da aktivira projekte izgradnje turističkih centara na lokacijama Srebrnac i Jaram. Rukovodstvo „Nacionalnog parka” zalagalo se da bruska strana, odnosno područje katastarske opštine Brzeće, ostane „područje prirodnih vrednosti” kao „dobro od opšteg interesa”. Istovremeno, opština Brus dokazivala je da ta područja nikako ne mogu imati prvi stepen zaštite, u kojem i „drvo kad istruli mora da ostane netaknuto”, što je nemoguće s obzirom na postojanje regionalnih saobraćajnica i potrebu da se planski podignu odgovarajući turistički centri koji će omogućiti da stanovništvo ostane u ovoj, u odnosnu na Kosovo, rubnoj opštini Srbije.
    
– Na području oko Brzeća, a posebno u prelepim oblastima Jaram i Srebrnac, ozbiljnije se nije gradilo 20 godina, što je bitno uticalo na zaostajanje razvoja ovog kraja i siromašenje stanovništva. Mi smo brusku stranu Kopaonika sačuvali od divlje gradnje i sada želimo da izgradimo turističke centre, a da ne narušimo prirodne vrednosti Kopaonika. Naše ukazivanje da se zapostavlja naša strana traje već dvadesetak godina, a  „Nacionalni park” navodno štiti neke leptire i skakavce. To stvarno nema smisla ako se zna koliko je građeno na raškoj strani, gde postoji čak između trideset i četrdeset hiljada ležajeva. Tamo ne važe pravila „Nacionalnog parka”. Oni sa gradnjom dođoše do samog Pančićevog vrha, a pravila prirode važe samo za našu teritoriju. Ja razumem ljude iz Raškog okruga koji se bore da se tamo gradi jer je to njihov interes, ali mi nije jasno zašto čelnici Rasinskog okruga nisu više angažovani da nam pomognu. Mi nismo nikakvi terminatori, jer možemo da se pohvalimo da smo ostvarili mnogo veći stepen zaštite prirode od druge strane. Ovaj narod može da živi samo od turizma i poljoprivrede. U protivnom, ovde neće biti stanovništva – izjavio je na konferenciji za novinare Milutin Jeličić, predsednik Opštine Brus.
     Spor između Opštine Brus i „Nacionalnog parka Kopaonik” okončan je rešenjem Ministarstva finansija kojim je odbijena žalba „Nacionalnog parka” na rešenje Odseka za urbanizam, građevinarstvo i pravno-imovinske poslove SO Brus, kojim se odgovarajuće zemljišne parcele na Jarmu i Srebrncu „privode nameni”, odnosno ustupaju investitorima za gradnju hotelskih kapaciteta i turističkih objekata. Ministarstvo finansija, naime, smatra da su planovi detaljne regulacije ovih lokacije urađeni prema važećim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, da je po zakonu sprovedena javna rasprava i da su druga nadležna ministarstva dala pozitivno mišljenje, s obzirom na to da su rešenja urađena prema smernicama iz Prostornog plana Republike Srbije.
     Opština Brus je već obezbedila investitore. Na lokaciji Jaram, na prostoru od 2,5 hektara, eko-etno naselje izgradiće preduzeće KBM iz Beograda. Od raspoloživih 2,5 hektara, jedan hektar je pripadao „Nacionalnom parku”, dok vlasništvo nad 1,5 hektara ima Opština Brus.
     Zamenik direktora Direkcije za urbanizam Brusa Milomir Miljković tvrdi da će to biti najlepše etno-naselje u Srbiji.
     Na Srebrncu, na površini od oko dva hektara, turističke objekte će graditi preduzeće „Silver-kop development” iz Novog Sada.
     U samom Brzeću, gde je najpoznatiji hotel „Junior”, sada vlasništvo jedne grčke firme, gradnju svojih objekata nastavlja „Parking servis – Beograd”. Brus planira opsežnije povezivanje žičarama i gondolama s vrhom Kopaonika, što će ovoj opštini omogućiti znatno više turista, naročito sportista, koji tokom dana mogu vreme provoditi na planini, a večeri i noći u samom gradu. To će, po mišljenju predsednika Opštine Milutina Jeličića, omogućiti više stotina zaposlenih, a to upravo i jeste način da mladi ostanu u ovoj potkopaoničkoj opštini.
    
Rade Stanković

  

Kopaonik: Izgradnja novih objekata   Izvor  (B92)
     24. 11. 2007. Brus -- Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić predstavio projekte novih turističkih centara na Kopaoniku vrednosti 100 miliona evra.
     Izgradnja centara na lokacijama Jaram i Srebrnac, na bruskoj strani Kopaonika, biće jedna od najvećih investicija u oblasti turizma u Srbiji u narednoj godini, rekao je Jeličić novinarima, ističući da je za njihovu izgradnju spremna sva dokumentacija i potpisani ugovori sa investitorima.
     Dodao je da će u novim centrima biti otvoreno oko 700 novih radnih mesta, izgradnja objekata treba da počne na proleće 2008. i da bude završena u naredne tri godine.
     Na lokalitetu "Jaram", za koje je kao inevstitor izabrano preduzeće "KBM" iz Beograda, gradiće se eko etno selo sa 70 individualnih objekata izgrađenih od ekoloških materijala u etno-ambijentalnom stilu, kongresnom dvoranom, restoranima i pratećim sadržajima, kao i rehabilitacionim centrom.
     Investitor se obavezao i da na ime zakupa zemljišta u okviru naselja izgradi "Opštinsku kuću" površine 400 kvadrata i kompletnu infrastrukturu, vrednosti oko dva miliona evra, dok će u izgradnju čitavog naselja biti uloženo oko 30 miliona evra.
     Na Srebrncu će konzorcijum na čelu sa kompanijom "Silver-kop development" iz Novog Sada koji je izabran za investitora, graditi hotelski kompleks za visoki turizam, kapaciteta 2.500 postelja.
     Za to naselje će biti izgrađena kompletna infrastruktura, uključujući i uređaje za prečišćavanje po principu staklenih bašti, prvi takve vrste u Srbiji.
     Jeličić je istakao da će tim projektima opština Brus konačno izaći iz grupe nedovoljno razvijenih opština, te da je turizam, uz poljoprivredu, strateška privredna grana za to područje.

  

Ski vikend 17. i 18.11.2007. - Kako je bilo...
     Novembar 2007. Naš prijatelj Dule je 17. i 18. novembra putovao "Ski busom" na Kopaonik na otvaranje ski sezone... Javio se sa svojim utiscima i obiljem fotografija...
     Detaljnije
_> > >_

  

Vikend na Kopu 17. i 18.11.2007.
    
18.11.2007. Evo nas u Rtnju. Blejimo uz kaficu. Danas je radio i Mali*Karaman. Lepo smo se naskijali na ove dve stazice. Nije toliko loše za početak, svake godine se satrem na Gvozdcu da me dizalicom posle vade iz kreveta.
     Shteta za ostale staze jer snega ima dovoljno. Samo je Karaman utabavan kako treba i ima materijala. Mali Karaman je ubrzo progledao. Očigledno je tek danas utabavan.
     Prilazi Kopu su čisti. Juče je bio haos, prava mećava. Obavezno zimske gume i ne zezajte se sa tim stvarima.

   
nidza  na Forumu

  

Ski busom na otvaranje sezone skijanja na Kopaoniku 17. i 18. novembra
     Iskoristite predstojeći vikend za odlazak na Kopaonik na otvaranje sezone skijanja.
     Subota 17.11.2007. polazak u 4.00 h iz Bograda sa parkinga ispred Sava centra. Pun skijaški dan od  9.00 do 15.00 h. Noćenje u apartmanim Konaci - Sunčani vrhovi.
     Nedelja 18.11.2007. pun skijaški dan od  9.00 do 15.00 h. i povratak za Beograd.
     Cena 1990 dinara - uključen prevoz i noćenje. Za realizaciju potrebo minimum 35 učesnika.
     Ski pas dvodnevni 1450 dinara, plaća se na licu mesta. Sigurno radi žičara 7-Karaman greben, a zvisno od broja skijaša, u JP Skijališta Srbije najavljuju puštanje još neke žičare u rad.
     Informacije i
rezervacije 064/ 21 29 069 ili 064/ 11 49 767

 

Promotivno skijanje na Kopaoniku 15.-30.11.2007.
    
14.11.2007. Iz JP Skijališta Srbije je najavljeno će u četvrtak 15.11.2007.godine, početi promotivno skijanje u Ski centru Kopaonik. Posle formiranja snežnog pokrivača i pripremanja staza u prethodna dva dana, biće puštena u pogon žičara Karaman greben. Radno vreme 9-15h
   
Ski centar Kopaonik zadržava pravo određivanja broja instalacija u radu, vodeći se načelima konfornog skijanja i minimuma ekonomskih principa.
     Promotivne cene ski karata za periog od 15.11.2007.god. do 30.11.2007.godine:
     • Jednodnevna karta         odrasli       800,00 din      deca     500,00 din      
     • Dvodnevna karta            odrasli    1.450,00 din      deca     950,00 din

 

Nova Ski mapa Kopaonika  Izvor: (JP Skijališta Srbije)
     Na nedavno održanom 40. međunarodnom sajamu turizma u Novom Sadu Javno preduzeće Skijališta Srbije su predstavili novu mapu Ski centra Kopaonik, a takodje i Tornika na Zlatiboru na kome je u toku izgradnja šestosede žičare. Urađene su i ski mape Stare Planine i Divčibara.
     Detaljnije - ski mapa Kopaonika...
                    - ski mapa Tornika ...

    

Kopaonik - Žičara iz vikend naselja Treska
     Prema najavama iz Javnog preduzeća Skijališta Srbije, u 2008-oj godini se planira i izgradnja jedne žičare na Kopaoniku, čija bi polazna stanica bila iz naselja Treska, a izlazna na Suvom rudištu.
     Izvor: (JP Skijališta Srbije)


Pogledajte kakvi su utisci o boravku na Kopaoniku
tokom ski sezona 2002 , 2003
, 2004, 2005, 2006, 2007
Reagovanja na cenu ski pasa    > > >


NAZAD

HOME