KOPAONIK
 
ZIMA 2009

  Vesti, izvestaji i utisci sa skijanja tokom ZIME 2009.
Ako ste boravili na Kopaoniku, javite se sa svojim utiscima
i zapažanjima kao i fotografijama
admin@skijanje.rs


Pogledajte vesti i utiske o boravku na Kopaoniku  tokom ski sezona
2002 , 2003
, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Reagovanja na cenu ski pasa 2008/2009   > > >

 
Detaljnije o Ski centru Kopaonik >>>


02.10.2009.  Kopaonik - Tokom leta je urađeno puno na pripremi za novu zimsku sezonu
      Zahvaljujući fotografijama koje je poslao Vlada, član Demo ski tima Srbije, možemo videti sta je sve na Kopaoniku, pored ostalog, odrađeno tokom leta na pripremi za novu ski sezonu...


Gobelja - novi četvorosed


Gobelja - nove staze


Veštačko zasnežavanje sa Pančićevog vrha

 
Marine vode, prosečena nova staza

Uskoro, fotografije u punoj rezoluciji na Galeriji sajta!


25.09.2009.  - Kopaonik spreman za turiste

Kopaonik će ove godine spremno dočekati zimsku sezonu koja će moći da počne već 15. novembra ako bude zainteresovanih turista , što dugo nije bio slučaj – izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić, prilikom obilaska radova na izgradnji sistema za veštačko osnežavanje i vodoakumulacije na lokaciji Duboka.

- Većina staza na Kopaoniku će biti pokrivena veštačkim snegom, renoviraju se hoteli, a imamo i jednu novu žičaru, tako da sam siguran da će se Kopaonik brzo vratiti na poziciju jednog od najznačajnijih ski centara Jugoistočne Evrope – rekao je Dinkić.On je istakao da je prioritet države izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda do kraja 2011. godine, čime će konačno biti rešen problem čiste vode na Kopaoniku. Država će ponuditi hotelijerima i vlasnicima restorana da sufinansiraju ovaj projekat, pri čemu će za uzvrat biti oslobođeni plaćanja lokalnih taksi , sa čime su se složile kopaoničke opštine Raška i Brus.

Predstavljena je i nova žičara «Gobelja», kapaciteta 2400 skijaša na sat, čija je izdradnja finansirana sredstvima iz nacionalnog investicionog plana. Direktor Skijališta Srbije Nebojša Skorić je naglasio da će nova žičara opsluživati ski staze svih težina koje su, kako je dodao, uređene tako da će skijanje biti moguće već pri debljini snega od 10 do 15 centimetara. Prema Skorićevim rečima, uz novu opremu sezona skijanja na Kopaoniku od ove zime bi mogla da traje sve do maja.

Izvor: www.skijalistasrbije.rs


22.09.2009.  Kopaonik - Cene ski passa
      Čist ste promašaj sa ovim cenama ski-passa a evo vam objašnjenja zašto.?

     Cene ski-passa su neprimerene i zato gubite masu ljubitelja skijanja koji odlaze u Bugarsku i na Jahorinu daj bože da se može na Brezovicu jer tamo je uvek bilo najbolje skijanje uz prihvatljive cene ski-passa. Dobijate masu šminkera koji niti su ljubitelji ni skijanja ni prirode po Kopaoniku. Zato se upitajte dali ste postigli cilj i zašto ste uopšte digli taj centar prvo gde ne treba jer da je u Jošaničkoj Banji smestaj koji bi morao biti znatno jeftiniji još bi se ski-pass po ovim cenama mogao platiti jer tako je svuda u svetu. Niko nepravi centar na stazama to je niže a gondole sa po 30 skijaša vas vode do vrhova. Ja sam jedan od mnogih gde i ja i žena i sin i kćer skijaju i mogu da pravim poređenja jer već nisam neznam gde nismo skijali odavde do Argentine gde se skija i u Julu.

     I drugi razlog je što su vam staze pripremljene samo kad su takmičenja i festivali , pa cena je previsoka za takvu pripremljenost staza. Pravilo je uredi pa naplati onda je sve O.K.

     Miroslav iz N.Sada


Koponik - "Nebeska stolica 3" spremna
     18.09.2009. Od ove sezone Kopaonik je bogatiji za još jedan smeštajni objekat apartmanskog tipa - Nebeska stolica 3. Prve goste ce primiti u sezoni 2009/2010. Na raspolaganju je 30 apartmana čija pretežna struktura je 3+1. Dobro su opremljeni, u nivou kao i ostala dva objekta "Nebeska stolica". Izdavace se po principu dnevnog najma. Pogledajte fotografije unutrasnjosti apartmana...
     Uskoro će biti objavljene cene za ovu zimu, a o svemu detaljnije: Supernova travel

   
           Detaljnije...

  


28.08.2009.   Kopaonik - Živa građevinska sezona               Izvor: Skijališta Srbije

     Kao što je to bio slučaj prethodnih godina, i u nastupajućoj zimskoj sezoni, skijaše će u našim ski centrima dočekati brojni noviteti.

     U ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje koji će omogućiti sigurno i kvalitetno skijanje na stazama Konjarnik i Sunčana dolina.

     Na Kopaoniku je građevinska sezona u punom jeku. Pored završetka izgradnje četvorosedne žičare na Gobelji koja je zamenila jedan od postojećih ski liftova, završeni su radovi na izgradnji novih ski staza na istom lokalitetu. Gobelja na taj način postaje „skijalište u skijalištu i jedinstven slučaj u ski centrima u zemlji i okruženju, gde je na jednu četvorosedežnicu povezan sistem od šest staza težine od plavih do crnih.

     Pored toga, u toku su i radovi na izgradnji sistema za veštačko osnežavanje na stazama Duboka 1 i Duboka 2. Na taj način će, uz postojeći sistem na stazama Pančićev vrh i Karaman greben, sve kategorije skijaša, od početnika do onih zahtevnijih, moći da uživaju u skijanju od novembra do maja.


09.08.2009.   Radovi & novosti sa Kopaonika:

    
- Proširuje se donji deo staze Sunčana dolina
 
   - Proširuje se staza Karaman greben
    - Proširuje se prečica od Kneževskih bara do Duboke 1
    - Priča se da će sledeće godine paralelno sa tanjirom na Marinim vodama biti izgrađeno sidro
    - Na Gobelji Greben izgrađene su DVE NOVE STAZE. Nova žičara na Gobelji gotovo je u potpunosti gotova. Razlog za kašnjenje radova je nemogućnost dobijanja priključka na električnu mrežu, obzirom da JP "Skijališta Srbije" nemaju sve potrebne dozvole za izgradnju četvoroseda. Ovih dana dobijen je privremeni priključak, tako da su montirane i korpe, a očekuje se da svi radovi budu završeni oko 15. avgusta. Prosečene su i 2 nove crvene staze:
    - Tapaciraju se sedišta na Krčmaru i rade se sitnije popravke na njemu
    - Rađena su ojačanja na međustanici Duboke 1. Radnici Doppelmayr-a su obišli ovu žičaru i nisu zadovoljni njenim održavanjem.
    - Svo rastinje sa Gobelje Relej je pokošeno
    - Renoviranje staze Bela reka 2 počinje za 15-ak dana. Tenutno se radi redovan remont žičare i farbaju se stolice.
    - Uklonjeno je kamenje na Pančićevom vrhu
    - Na Dubokoj je erozija uzela maha, dosta zemljie sa staze je sprano, tako da postoje procepi u zemlji duboki i do 1 metar!

Kao što se može zaključiti, gore se dosta radi, ali još uvek su prisutne "dečije bolesti" - pogrešno usmereni putokazi, loše obeležene staze, kao i konstantno neodržavanje pojedinih staza. Primetna su brojna kršenja Zakona o javnim skijalištima od strane JP "Skijališta Srbije" o čemu će nadležna inspekcija biti obaveštena povećom prijavom.

    Uskoro više slika u galeriji.

   
FILIP (kop, na Forumu)


Nova staza na Gobelji, i sedista spremna za montazu
 


Skupljeno kamenje na stazi Pancicev vrh 


Prosirenje precica

 


15.06.2009.   Kopaonik, idealan za pešačenje

Omiljena zimska destinacija domaćih turista je prijatna i leti, kad skijaše zamene šetači željni čistog vazduha i zanimljive istorije

               Autor:
Dragan Bosnić          Izvor: Politika

     Planinski masiv Kopaonika pokriva 2.758 kvadratnih kilometara centralnog dela Srbije. Oivičen je rekama Lab, Toplica, Rasina, Ibar, Sitnica i Jošanica. U svom najvišem delu je zaravnjen, tako da vrhovi Gobelja i Pančićev vrh ne deluju dominantno, srazmerno svojoj visini. Iako ovaj drugi sa 2.017 metara nije najviši u Srbiji, visoka i prostrana površ Ravnog Kopaonika čini, vizuelno, ovu planinu najmarkantnijom u tom delu Balkana.
     Masiv Kopaonika je izgrađen od granita, serpentinita i peridotita sa manjim primesama krečnjaka. Snegovi na Kopaoniku počinju rano da padaju, a debeo snežni pokrivač se lagano topi do početka leta, pa je planina bogata vodenim tokovima. Zahvaljujući geološkom sastavu te vode su često mineralizovane, ponekad i termalne. Na istočnoj strani planine se nalazi veći broj termalnih izvora od kojih nastaje reka Toplica. Najpoznatije banje ovog kraja su Lukovska i Kuršumlijska. Na zapadnoj strani je, pored istoimene reke, Jošanička banja.

Zadužbine Nemanjića
     Sam naziv planine ukazuje da se ovde nekad dosta kopalo, a toponimi Suvo Rudište i reka Samokovka su najbolji dokaz rudarske aktivnosti i u vremenima o kojima nema pisanih podataka. Veliko rudno bogatstvo Kopaonika je bilo razlog što je reka Ibar bila kičma i glavna žila kucavica srpske srednjovekovne države. Gradovi Maglič, Koznik, Brvenik, Zvečan i Ras su čuvali rudnike i puteve koji su vodili do njih.
     Veliko bogatstvo stečeno zahvaljujući kopaoničkim rudnicima, Nemanjići su trošili na stalno uzdizanje države i podizanje velelepnih zadužbina u kopaoničkoj podgorini. Tako su nastali manastiri Žiča, Studenica, Gradac, Stara i Nova Pavlica, Sopoćani i Đurđevi stupovi u dolini Ibra (i Raške). Na istočnim padinama, u dolini Toplice, veliki župan Stefan Nemanja podigao je svoje prve zadužbine, crkve posvećene Bogorodici i Svetom Nikoli kod Kuršumlije.
     Pomenimo da se tragovi Nemanjića nalaze u blizini ili se poklapaju sa tragovima Vizantije, Rima ili nekih još starijih civilizacija. Na samom Kopaoniku, ispod Pančićevog vrha, na lokalitetu Nebeska stolica nalaze se ostaci crkve Svetog Prokopija iz sedmog veka. Kultno mesto je Metođe, crkvište u pećini, u blizini puta koji od Brzeća vodi ka vrhu planine. Metođe je omiljena destinacija posetilaca Kopaonika jer se u blizini svetinje nalazi nekoliko metara visok gejzir.
     Značajan spomenik iz bliže istorije je grobnica Josifa Pančića, koja se nalazi na najvišem vrhu planine. Pančićev vrh je i dobio ime po ovom naučniku koji je dobar deo života posvetio Kopaoniku i njegovim posebnostima.

Reliktne biljke
     Nacionalni park Kopaonik dele opštine Raška i Brus. U okviru njega se nalazi 12 rezervata. Lokalitet Kozje stene je zanimljiv sa reliktnim četinarskim zajednicama, vresom i kopaoničkom ljubičicom. Na Jankovoj bari se nalazi najveća planinska tresava na Kopaoniku. U pukotinama stena na Gobelji može da se pronađe alpski runolist, a u Jelaku su dobro očuvane bukovo-jelove šume u kojima ima i tise. Svetilište Metođe čine mističnim i mešane listopadne i četinarske šume. Samokovska reka je zanimljiva jer se tresavska vegetacija prepliće sa šumama smrče. U njenoj neposrednoj blizini se nalazi Markov kamen, gomila gigantskih stena koje neobično podsećaju na pagansko svetilište. Semeteško jezero je poznato po plovećem ostrvu a zanimljivi su i lokaliteti Borovik i Banjski borjak.
     O veličini, prostranstvu i klimatskoj raznolikosti Kopaonika najbolje govori činjenica da je to jedina planina na kojoj je moguće u toku jednog dana jesti mladu jagnjetinu, sveže trešnje i tek sazrelo grožđe rashlađeno u prirodnom ledu. Pri tome je potrebno naglasiti da su jagnjetina sa Kopaonika i vino Župske podgorine san svakog gurmana.
      Pijaca u turističkom naselju je dobro snabdevena proizvodima meštana Kopaonika. Tu su pre svega beli mrs – kajmak i sir, dobar pršut, rakija klekovača, šljivovica i ona od borovnice, pekmezi i slatka od šumskih plodova. Sakupljači mogu na Kopaoniku dobro da napune svoj špajz ili kućnu apoteku. Borovnica ima i u neposrednoj blizini samog naselja. Meštani pričaju da se na Kopaoniku nekad bralo i po dvadeset vagona ovog lekovitog ploda.

Idealan za sport i turizam
      Karakteristika Ravnog Kopaonika je visoka osunčanost – ima 200 sunčanih dana godišnje. Istovremeno, 160 dana u godini temperatura ne prelazi nulti podelak, pa se visok snežni pokrivač zadržava do maja.
     Padine Gobelje, Pančićevog vrha i Karamana su idealne za skijaške terene tako da je gradnja velikog sportsko-turističkog centra bila dobar poduhvat. Stalno popunjeni kapaciteti proteklih godina su najbolji pokazatelj da je Kopaonik idealna planina za sport i turizam. Setimo se da su posle priprema na njemu fudbaleri Crvene zvezde otišli u Japan i postali prvaci sveta. Na njemu su se pripremali i košarkaši, atletičari i drugi.
     Ova planina je savršena za visinske pripreme zbog svog zaravnjenog bila sa prosečnom visinom od 1.700 do 2.000 metara. Zahvaljujući razređenom vazduhu, sa smanjenim parcijalnim pritiskom, njena klima ima lekovitiji efekat od primorske. Naime, dublje se diše što utiče na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Značajno se povećava odavanje vode preko pluća a smanjuje preko bubrega i kože, što primetno povećava kondiciju sportista, pre svih fudbalera i dugoprugaša. Ova klima pogoduje astmatičarima, maloj deci, pušačima i stanovnicima vlažnih podneblja.

Smeštaj
     Posetiocima Kopaonika smeštaj nudi dvadesetak hotela i pansiona na Sunčanim vrhovima i u Brzeću. Najatraktivniji i najskuplji je hotel „Grand”, a najpovoljniji smeštaj nudi vila „Radigost” u Brzeću. Za grupne posete je najpovoljnije iznajmljivanje apartmana. Jatovi su zgodni jer se nalaze u središtu hotelskog kompleksa, što je naročito važno zimi zbog blizine žičara i skijaških terena.
 


30.05.2009.   8 cm snega na Koaponiku
    
Kopaonik je jutros osvanuo sa 8 cm snega. Temperatura je  u 8 h bila -1 stepen C, a istočni vetar je duvao brzinom od 2 m/s. O svemu svedoče web kamere sa lica mesta.


Izvor: Skijališta Srbije

Izvor: InfoKop.netMajski sneg na Kopaoniku
    Izvor: www.rts.rs

Sneg koji pada na Kopaoniku oformio prekrivač od osam centimetara uz temperaturu od jednog stepena. U maju 1991. godine, na toj planini snežni prekrivač bio visok čak 29 centimetara.

Posle nekoliko izuzetno toplih dana, čak osam centimetara snega na Kopaoniku, uz temperaturu od jednog stepena, pravo je iznenađenje. Snega ima i na Pešterskoj visoravni, gde je temperatura oko nula stepeni.

Šef Meteorološke stanice "Kopaonik" Bratislav Marić izjavio je za Internet portal RTS-a da je Kopaonik takva planina gde je moguće da se "u toku jednog dana promene sva godišnja doba".

Marić navodi podatke o tome da je sneg na toj planini padao, između ostalog, i 9. jula 1998. godine.

"Snežni pokrivač 29. maja 1991. godine, bio je debeo čak 29 centimetara", dodaje šef stanice na Kopaoniku.

"Sneg krajem maja jeste neobična pojava, ali to zapravo nije ništa nenormalno i nema posledica za funkcionisanje eko sistema na planini", rekao je Marić.

Pema njegovim rečima, u maju prošle godine na Kopaoniku je bilo 12 centimetara snežnog pokrivača, a sneg je padao i 7. juna 2006. godine, kao i u maju i junu 2005. godine.

Turisti na planini su se nekako snašli po "majskom snegu", iako ih je prema Marićevim rečima trenutno malo.

"Dobro je što je ipak najavljeno da će ovih dana na planini biti hladno, pa su se gosti i pripremili", naveo je Marić.

Snegovi na Kopaoniku padaju krajem novembra i traju do meseca maja, prosečno 159 dana godišnje. Padavine su u proseku veće od 1.000 mm godišnje.

Klima Kopaonika obeležena je sa blizu 200 sunčanih dana godišnje zbog čega sa pravom nosi naziv „planina sunca".

Južni položaj masiva, zaravnjenost i otvorenost terena sprečava dugotrajno zadržavanje oblačnosti nad planinom.

Hladni i teži vazduh kreće se okolnim dolinama i kotlinama tako da zimske temperature nisu mnogo niske.

Kopaonik ima subalpsku klimu. Srednja godišnja temperatura Ravnog Kopaonika je 3,7 Celzijusovih stepeni.

 

 


23.05.2009.   Pokazna vežba na Kopaoniku
     U petak 22. maja 2009. godine na Kopaoniku je održana pokazna vežba “Evakuacija putnika sa žičare 2009” u organizaciji JP Skijališta Srbije, Jedinice Žandarmerije i Sektora za zaštitu i spasavanje MUP Republike Srbije, Gorske službe spasavanja i Doma zdravlja iz Raške. Cilj vežbe je da se u stvarnim uslovima prikaže koordinacija službi pomenutih institucija i organizacija radi postizanja još višeg nivoa bezbednosti korisnika nasih usluga.
     Pomenutoj pokaznoj vežbi je pored visokih predstavnika Ministarstva ekonomije, Ministarstva odbrane, lokalne samouprave i javnih preduzeća, prisustvovalo i najviše rukovodstvo MUP Republike Srbije, na čelu sa Prvim potpredsednikom Vlade i Ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem
     Izvor: www.skijalistasrbije.rs/content/view/153/1/


30. april 2009.   Jošanička banja, podno Kopaonika    Izvor: B92
Vreli izvori jedne od najviših banja u Srbiji.

          
     U podnožju Kopaonika, sa njegove zapadne strane, u dolini reke Jošanice, nalazi se selo Jošanička banja, sa izvorima vrele mineralne vode. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 550 m, i jedna je od najviših u Srbiji, tako da ima i karakteristike planinskih banja.

IZVORI
     Banja ima 5 izvora vrele sumporovodonične vode, i sa temperaturom između 36 C i 77 C jedna je od tri najtoplije banje u Srbiji. Glavni izvor je istovremeno i najtopliji, a zbog visoke temperature, voda za kupanje se rashlađuje.
     Mineralna voda Jošaničke banje sadrži najviše natrijuma, kalijuma, i kalcijuma, i može se koristiti za piće, ali joj je prevashodna namena fizikalna terapija.
     Voda se koristi i za hidroterapiju - kupanje, plivanje, i podvodnu masažu.

Šta se leči
     Fizičke povrede, reuma, i išijas. U banju dolaze i žene sa ginekološkim problemima, kao i oni koji imaju problema sa gastritisom, ili ekcemima i psorijazom.
     Novo kupatilo, sa bazenom i 4 kade, sagrađeno je 1935. i nalazi se u centru naselja. Kupatilo je otvoreno od 9 ujutro do 4 popodne. Ulaz: 150 din.
     Staro kupatilo podigli su Turci, koji su lekovitu vodu prvi put koristili u 14. veku. Turci su Staro kupatilo osavremenili u 18. veku, i ono je još uvek u upotrebi.

PEŠAČENJE I PLANINARENJE
     Okolina Jošaničke banje je bogata zelenilom i brzim rekama. Šume su mešovite, a preovlađuje borovina. Leta u banji su sveža, a zime hladne.
     Oko Jošaničke banje postoji veliki broj staza za pešačenje, a u podnožju Kopaonika postoje i Lukovska i Kuršumlijska banja. Kopaonik sa svojom okolinom ima ukupno 88 izvora mineralne vode.

IZLETI
     Kopaonik (2,000 m), nalazi se na 24 km od Jošaničke banje. Kopaonik je zimi najveći ski centar u Srbiji, a leti je idealan za beg od letnje vreline u gradovima, jer je temperatura često i preko 10 stepeni niža nego u ostatku Srbije. Leti je Kopaonik idealan za planinarenje.
     Studenica, manastir iz 12. veka, jedan je od najstarijih u Srbiji, pod zaštitom je UNESCO. Najpoznatiji je po kolekciji fresaka iz 13. i 14. veka.
     Stari Ras, prva prestonica srednjevekovne srpske države Raška, osnovan je između 9. i 10. veka, a napušten je u 13. veku. Na mestu Starog Rasa postoje ostaci srednjevekovne tvrđave.
     Sopoćani, manastir koji je u 13. veku sagradio Kralj Stefan Uroš (1243-1276), nalazi se u blizini izvora reke Raške. Manastir je stradao tokom Turske vladavine, ali je obnovljen početkom 20. veka, kada je jedno vreme bio ženski manastir. Nakon dolaska monaha iz manastira Crna Reka 1996. godine, Sopoćani postaju opštežiteljni manastir, kao što je i bio u srednjem veku.
     Đurđevi stupovi, manastir koji je u 12. veku podigao Stefan Nemanja, na mestu nekadašnjeg grada Rasa. Zajedno sa Starim Rasom i Sopoćanima, Đurđevi stupovi su pod zaštitom UNESCO.

KAKO STIĆI
     Od Beograda ima 245 km, od Kraljeva 75 km, a od centra Kopaonika 24 km.
     Autobusom, linija Beograd - Kopaonik prolazi kroz Jošaničku banju, kao i većina linija Beograd - Raška.
     Autom, Ibarskom magistralom, ili autoputem Beograd - Niš, sa odvajanjem prema Kraljevu.
     Vozom, železnička stanica Jošanička banja nalazi se na 10 km od centra naselja. Od stanice do centra naselja saobraćaju lokalni autobusi, a i vlasnici privatnog smeštaja u Jošaničkoj banji su spremni da svoje goste sačekaju na stanici.

SMEŠTAJ
     Privatni smeštaj je glavni oblik noćenja u Jošaničkoj banji. Na raspolaganju je oko 250 kreveta.
     Sobe - Vila Gagi, 350 - 500 din po osobi. Nalazi se u centru Jošaničke banje, preko puta kupatila. Sobe imaju TV. Tel: 063 471 811.
     Apartmani, Vila Trifunović, 4 krevetni apartmani, sa kuhinjom, televizorom i satelitskim prijemom. Zakup apartmana je €15 dnevno. Nalazi se u centru naselja, preko puta kupatila, pored reke Jošanice čiji se šum noću čuje u sobama. Tel: 036 478 194.
     Motel Putnik, raspolaže sa osam postelja. Tel: 036 478 203
     Hotel Oaza, nalazi se na ulasku u Jošaničku banju, sa leve strane puta. Hotel ima oko 20 soba, sa televizorom i satelitskim prijemom. Glavna mana hotela je što se u njegovom sklopu nalazi benzinska pumpa, pa je više namenjen turistima koji tu nameravaju da prenoće, i nije idealan za duže zadržavanje. Spavanje s doručkom je 1,200 din. Tel: +381(36) 478 400, 478 401
     U planu je izgradnja hotela B kategorije sa 370 kreveta, koji bi trebalo da ima i banjsko rekreativni sadržaj, sa otvorenim i zatvorenim bazenima i sportskim terenima.
  


30.04.2009.   Prvomajsko skijanje na Koaponiku
    
Predstojeći praznični vikend će biti poslednji ski vikend ove sezone u ski centru Kopaonik. JP «Skijališta Srbije» je pripremilo staze Karaman greben A i B, koje će biti na usluzi skijašima tokom praznika od 9 do 17 časova.
    Žičara Karaman greben će takođe biti na raspolaganju gostima ski centra za panoramsko razgledanje i šetnju.


16.04.2009.  Kopaonik -  Uskršnje skijanje - rade Karaman greben A i B i Pančićev vrh
     Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da Uskršnje praznike možete provesti na skijanju u našem najvećem ski centru na Kopaoniku.

     Tokom predstojećeg praznika skijašima će na usluzi biti staze Karaman greben A i B i Pančićev vrh. Na ovim stazama visina utabanog snega je od 30 do 60 cm. Skijalište će raditi od 09 do 17 časova.

    
      Izvor: www.skijalistasrbije.rs


16.04.2009.  Kopaonik -  Bićer izgleda i uskrsnjeg skijanja 
     Izgleda da se ne planira zatvaranje sezone u skorije vreme. Jos se drzi vestak na stazi, a i duz staze su ove gomile, bice izgleda uskrsnjeg skijanja. Jes da je kgb (Karaman Greben), ali je ipak skijanje...
    
Tadija_91 ,  na Forumu


15.04.2009. Nastavak veštačkog osnežavanja na Kopaoniku u II kvartalu 2009
    
JP Skijališra Srbije je objavilo predhodni rspis o nameri da u II kvartalu 2009. sprovede postupak javne nabavke čija je okvirna vrednost veća od 50.000.000. dinara, a predmet nabavke je sistem za veštačko osnežavanje za potrebe Ski centra "Kopaonik" po sistemu "ključ u ruke".

    Raspis je objavljen u Službenom glasniku RS br.24 od 07.04.l2009.


12.04.2009. Informator o osnovnim podacima o radu JP Skijališta Srbije                     Izvor: www.skijalistasrbije.rs
    
    
JP Skijališra Srbije je na svom sajtu postavilo ovaj dokumenat u .pdf formatu. Dokumenat je datiran na Mart 2009.
Možetega preuzeti na linku . . .


07.04.2009.  Kopaonik -  Drugi Aprilski ski vikend na Kopaoniku 
    
10.04.2009. I pored lepog i sunčanog vremena u našem najvećem ski centru na Kopaoniku i dalje ima snega. Za sve one koji bi iskoristili prolećne dane za skijanje, pripremljene su staze Karaman, Mali Karaman, Karaman Greben A i B, Pančićev vrh, Mašinac i Malo jezero. Visina utabanog snega je oko 40 cm.
      Pozivamo skijaše da iskoriste povoljne vremenske prilike i uživaju u sunčanom ski vikendu. Izvor: Skijalista Srbije

      I kada je najavljeno da radi samo 5
žičara, nije najavljeno sniženje cene ski passa, tako da, ako se odlučite za ovo aprilsko skijanje na Kopaoniku platićete punu cenu jednodnevnog ski passa od 1700 dinara.
(prim.a)


05.04.2009.  Kopaonik -  Test skija Elan i Volkl modala za 2009/10

     U subotu i nedelju, 04. i 05. aprila 2009. Planet Bike je na Kopaoniku u organizovao tradicionalni ski i snowboard test novih modela ELAN i VOLKL za sezonu 2009/2010. Posebno su bili traženi "Free ride" modeli skija.
 

     Mesto održavanja testa je bio plato ispred polazne stanice žičare Karaman greben. U vremenu od 10h do 15h isvi koji su bili na Kopaoniku ovog vikenda mogli su daprobaju modele za narednu sezonu.


Gosti testa je i ove godine bila Elanova tehnička demo ekipa.


     Ja sam licno uzivao vozeći Elanov snovboard model ELGRANDE dužine 163cm. Svakako novo iskustvo posler višegodisnje vožnje Scott-a od 173cm.
     I mada je sneg dosta mek, raskvasen, ipak se moglo ceo dan voziti i uživati....


 

      admin,  na Forumu


Aprilski vikend na Kopaoniku 
    
02.04.2009. Na Kopaoniku je trenutna visina snežnog pokrivača 60 cm, a na pojedinim stazama i do 1m. Tokom narednog vikenda posetiocima će na usluzi biti 16 žičara i ski liftova. Po prognozama meteorologa očekuje se vedro i sunčano vreme.
     JP „Skijališta Srbije“ poziva sve ljubitelje skijanja da iskoriste povoljne vremenske prilike i produžetak sezone kako bi uživali u prolećnom skijanju u ovom ski centru.


01.04.2009.  Kopaonik -  celog dana navlacili sneg iz sume pored staza

     Danas jedan od najlepsih dana ove sezone, a samo 4 zice radile - malo jezero, karaman greben, pancic i valjda tanjir na malom karamanu...
     Pozitivno je sto su ovi celog dana navlacili sneg iz sume pored staza, tako da za karaman greben i pancic nema brige jos neko vreme.
 
     marsi,  na Forumu


23.03.2009.  Kopaonik -  Kraj sezone na Kopu...
     2oo7 sam uskrs slavio na Kopu, mislim da je bio 8.aprila ili tako nesto. Neki hoteli su vec bili zatvoreni, ali su sve staze radile do 11.aprila, kada se sneg skoro otopio i mi otisli kuci. Te godine su staze radile do 15. aprila iako nije bilo snega na stazama, tj bilo ga je 2-3 cm. Tada su se zatvorili i Jugobanka, Dijamant itd.
     2008 sam bio u istom periodu i bilo je 20-tak cm snega. Za razliku od 2007, kada je u tom periodu bilo jako malo snega a sve staze radile, 2008 je radio samo Karamn i Pancic , pa smo kuci krenuli 10. aprila. Iza nas je ostalo jos 5-6 skijasa na celom Kopu, i sa jednim sam se cuo da su im vratili pare i otisli kuci ranije jer nije bilo skijasa, iako je snega bilo 15cm.
     Ove godine ne smem da rizikujem, pa svoju skijasku sezonu zatvaram 05. aprila. Ne bojim se za sneg, njega ce biti, nego da nece biti nikog, i da ce ljudi zatvoriti skijaliste. A i nisu ludi da im drndaju zice zbog 20 ljudi, a imaju vise osoblja koje obsluzuju zicare. Gledajuci danasnju live camera, mislim da su moje slutnje opravdane, jer ispred konaka nema vise od 20 vozila a na stazama u trenutku kad sam gledao nije bilo nijednog skijasa, a u aprilu..... mozes misliti....
     Neka se jave ljudi ko ce biti 05.aprila, da se vidimo na caju negde...
     sas35bgd,  na Forumu


22.03.2009.  Kopaonik -  Juče i danas odlično stanje na Kopaoniku za off-piste
     Samo da javim da je juče i danas odlično stanje na Kopaoniku za off-piste / freeride. Danas malo teža situacija pošto je sinoć duvao jak vetar pa je svuda redom napravio male smetiće - ali sa pravom skijom se sve to probija .

     Da prijavim da je danas najbolje parče bilo od međustanice Duboka 1 do dna - ispod stubova, sneg odličan i ne-iskijan tako da je bilo pravo uživanje. Pored toga bih izdvojio rutu od Duboke 2 prema crvenoj Dubokoj - ceo onaj veliki potok je zatrpan snegom tako da može da se skija na sve strane - za čardžovanje ovaj deo danas fantastičan!

     wlad,  na Forumu21.03.2009.  Kopaonik -  Skijanje odlično, naravno van staze
     Danas je bilo razbijanje od skijanja, počelo je jakim vetrom (i sa samo 3 žičare [ne računam mašinac i sl.]) da bi se posle pootvaralo dosta drugih...
     Skijanje odlično, naravno van staze, same staze nisu ujutru sređivane a preko noći je palo 10-15cm svežeg snega a i ispod je sneg mekan tako da je bilo "neravno", olakšavajuća okolnost je da je mekan sneg pa skije plivaju preko svega toga .
     Krčmar 2sed se pokvario i neće raditi ove sezone - tako da ostaje silazak na njega sa Duboke 1.
     Najbolja off-pista ruta danas je bila od međustanice Duboke 1 do dna - ispod stubova, bio je svež sneg (neizvožen) tako da je to bila najveća uživancija
     wlad,  na Forumu


15.03.2009. Kopaonik - Obilazak staza za nordisko trčanje
      Udeuzenje ljubitelja skijanja SKIBUS organizovalo je za svoje članove besplatno obilazak staza za nordisko trčanje. Grupu je predvodio Milan Zlatanović koordinator za obuku u SKIBUS-u. Odziv je bio odličan Tehničku pdršku u smislu opreme dao je ski servis MICKO, a u susret su izašli "Skijališta Srbija" odličnom pripremom staza dužine 3 i 5 km kao i Gorska služba.
      Ceo obilazak je trajao je oko 90 minuta uz kraće pauze. Učesnici su vrlo zadovoljni pa SKIBUS za svoje članove organizuje Svake subote obilazak staza za nordiskon trčanje.
      Milan, maailom


17.03.2009.  Kopaonik -  Staze se mnogo sire i kvalitetnije tabaju
U subotu sam se vratio sa kopa. Utisci su pozitivni i vidno je poboljsanje u radu ski centra. Staze se mnogo sire i kvalitetnije tabaju, osoblje na zicama je prijatnije i trude se da ugode turistima. Najveci problem je i dalje parkiranje i lopatari i to je ove godine najveca zamerka.

Zamerke na sredjivanje staza imam samo kada tokom noci pada sneg, jer se staze odrade kasno uvece i pusti se da sneg prekrije sve staze, te skijase rano ujutru docekaju staze prekrivene dubokim snegom. Ukoliko je noc vedra bez snega, staze su ujutru kao piste, i ostaju ravne dosta dugo.

Najbolja staza na kopu, je svakako krcmar na kome se moze lepo skijati gotovo ceo dan.

Slike od ovonedeljnog skijanja ....
     Bojan87   na Forumu


16.03.2009.  Osnovni problem naseg Kopa je skolski raspust u isto vreme za sve.
     Low sezona je po pravili u Italiji i Austriji kad se zavrsi nedelja kojom je pocela Nova godina, pa do 20 januara. Osim sto im je Bozic + Nova godina najskuplja, cene su vislje od pocetka februara do kraja marta, kad im je prolecni raspust. A i tada skijaliste radi od 8:30 do 17:30, dan je duzi i ima se vremena za sve. Znacajno duze radno vreme zica od januara (na nekim stazama i 2 sata duze zice rade, nego u januaru).
Osnovni problem naseg Kopa je skolski raspust u isto vreme za sve.. U periodu raspusta, Kopaonik je pretrpan tako da ne moze da primi sve zainteresovane, i onda oni koji nisu na vreme bukirali odustaju od Kopa.
Sa druge strane, februar i mart je mesec vikend-skijanja, i zice i staze su poluprazne (osim u pojedinim nedeljama, kad su neki kongresi). Vikendom se onda sjate ljudi i u ponedeljak je opet poluprazno
Austrija, Nemacka i Italija svaka za sebe je napravila raspored raspusta, tako da se oni nadovezuju. U Baden-Virtemberg pokrajini je raspust bio pocetkom februara a u Bavarskoj se nadovezao. Time se dobija da turisticke regije Nemacke, a i Austrije i Italije budu ravnomerno posecene u svim mesecima. O ovoj temi sam citao i za Austriju,gde se kaze da se od 9 pokrajina, po dve preklapaju sa raspustima. Tako je ove godine Tyrol i Carinthia imale zajedno raspust krajem februara...itd.
Za Sloveniju je predlog bio da se to uradi, neznam dokle je s tim stiglo, posto nisam nasao podatak
Tako se mi veoma cesto ljutimo na hotelijere i ljude zaduzene za odrzavanje skicentra Kopaonik, a oni definitivno bi vise voleli kad im se sezona ne bi bazirala na 01.01-21.01., tih 3 nedelje. Tesko je i praviti finansijsku konstrukciju i tekuce odrzavanje za celu godinu na osnovu posete u najvise 2 meseca

     sas35bgd   na Forumu


12.03.2009.  Skijanje van uredjenih staza na Kopaoniku

Generalno:
- između Krčmara i Duboke1
- kod Duboke2 ima nekoliko pravaca, jedan je kada se ide ispod žice (pa levo i desno od žice), drugi deo je prema crvenoj Dubokoj (iza Vučje staze, ili sa puta prema Mašincu pa levo)
- kod Gvozdca, imaš levi deo, kao i desni (prema Ledenicama) gde se skija kroz šumicu
- sa vrha Karamana prema Gvozdcu ta famozna putanja "lavina" - nisam išao tuda
- pored Gobelja

Svaki od ovih terena ima + i -, zavisi koliko ti je bitan nagib, kvalitet snega, da li voliš kroz šumu i sl... Generalno, ako voliš i kroz šumu, onda je putanja sa Duboke2 možda najinteresantnija (pošto imaš 10 alternativnih putanja, ali dosta pola tih putanja uključuje 70% skijanja kroz šumu).

U svakom slučaju, ako ima dosta snega, kao što je bilo ove godine 10-tak dana onda je Kop raj za off-piste / freeride.
     wlad na Forumu


09.03.2009.  Helikopterska montaža stubova na Goberlji 
     
Ruski helikopter MI-8 (ojacana verzija), nosivosti 4 tone, je danas popodne montirao stubove na novoj zicari (cetvorosed) na stazi gobelja.
     Helikopterom su upravljali slovaci, i ceo proces montiranja jednog stuba trajao je oko desetak minuta. Helikopter inace normalno funkcionise do temperature -40.
     Danas je bio fenomenalan dan za skijanje, sunce i savrsene staze.
     Mike Dž.                  Fotografije na Galeriji sajta...

09.03.2009.  Helikopterska montaža stubova na Goberlji                   Izvor: www.skijalistasrbije.rs
    
Na lokaciji Gobelja na Kopaoniku juče je počela helikopterska montaža stubova nove četvorosedne žičare. Montiranje stubova nastavlja se i danas.
     Nova četvorosedna isklopiva žičara moći će da preveze 2.400 skijaša na sat, biće dužine 840 metara, a brzina će joj biti 5 metara u sekundi. Nadmorska visina polazne stanice je 1.694m, dok je izlazna stanica na 1.926m nadmorske visine.
     Za izgradnju nove četvorosedne žičare iz sredstava NIP-a izdvojeno je 281.226.000 dinara
     07.03.2009.  Prva ski kros trka u Srbiji na Kopaoniku               Izvor: www.skijalistasrbije.rs
     Visina snežnog pokrivača u ski centru Kopaonik nakon novih padavina je oko 65 cm. Sve staze i žičare su na usluzi posetiocima ski centra, a putni pravci ka ovoj planini su prohodni.

     U toku današnjeg i sutrašnjeg dana na Kopaoniku održava se prva ski kros trka u Srbiji. Priliku da oprobaju svoje skijaško umeće ima oko 50 takmičara kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Ski kros održava se na stazi Sunčana dolina.


06.03.2009.  VRELI JÄGERMEISTER PARTY ZAGREJAO KOPAONIK  
     U kafiću „Jaram“ na Kopaoniku organizovan je poslednji u nizu za ovu godinu - Jägermeister Party. Za dobro rasploženje u noćnim barovima i kafićima bile su zadužene vesele promoterke, a za veliku dnevnu žurku brzi ritam benda Perpetuum Mobile i vrele igračice, a mnogobrojni gosti i turisti uživali su u prepoznatljivom ukusu ledeno hladnog Jägermeistera.
     Na ovoj atraktivnoj zimskoj destinaciji sezona ne prestaje, a ponuda postaje sve zanimljivija. Velika žurka Jägermaistera doprinela je da se i najzimogrožljiviji zagreju. Ne samo uz muziku i Jäger, već i uz mnoga druga iznenađenja. Posebno oduševljenje prisutnih izazvao je dolazak Jerneja Privšeka četvrtog u Evropi i devetog u svetu, u kyte surfingu, koji se spektakularno zmajem spustio skijama na stazu. Ljubazne hostese i vatrene igračice služile su goste ledenim „spiritom” serviranom na – 18 stepeni koji je dodatno zagrejao prisutne na žurci. Srpski St. Moritz opravdava svoje ime organizovanjem ovakvih dešavanja i dokazuje da kombinacija Jägera na snežnom Kopaoniku dovodi atmosferu, ali i raspoloženje, do usijanja.
     Poreklo popularnog Jägera-a je severna Nemačka, a nastao je još u prošlom veku 1932. godine u okrilju porodice Mast, koja se bavila proizvodnjom alkoholnih pića. Kombinacijom 56 različitih aromatičnih i plemenitih biljaka proizveden je Jägermeister, najplemenitiji od svih biljnih likera, čija receptura do danas nije promenjena i čuva se kao tajna. Jäger je nemačka reč koja u prevodu na srpski znači lovac, a maister majstor tako da sam naziv popularnog pića - majstor lova, opravdava svoje ime u lovu za dobro raspoloženje, koga je ovog puta bilo na pretek u Jaram klubu. 


03.03.2009.  Oboren još jedan rekord na Kopoaniku                   Izvor: www.skijalistasrbije.rs
 
    Ukupan broj vožnji na svim žičarama i ski liftovima u toku jučerašnjeg dana u ski centru Kopaoniki bio je 69.640 što je apsolutni rekord ovog ski centra.
     Na Kopaoniku visina utabanog snega na stazama je oko 45 cm, a posetiocima su na raspolaganju 22 žičare kao i noćna s


03.03.2009. Niže cene ski karata                     Izvor: www.skijalistasrbije.rs
    
Od danas u ski centrima važi cenovnik sa nižim cenama ski karata. Na Kopaoniku cena jednodnevne ski karte za odrasle iznosi 1.700 dinara, a za decu 1.100 dinara.
     U ski centru Stara planina jednodnevna ski karta od danas iznosi 700 din, a za decu 450 din. Jednodnevna ski karta za odrasle u ski centru Tornik na Zlatiboru je 1.050 din, a dečija ski karta je 650 din.


02.03.2009. Zdravstvena zaštita skijaša u ski centru Kopaonik                    Izvor: www.skijalistasrbije.rs
     U toku ove sezone u ski centru Kopaonik znatno je smanjen broj povreda skijaša u odnosu na prethodnu godinu. Ljubitelji zimskih sportova bezbedniji su zahvaljući merama koje je JP "Skijalista Srbije" preduzelo u pogledu povećanja kvaliteta zdravstvene zaštite. Mnogo bolje pripremljene staze kao i nova signalizacija na skijalištu uticali su na vidno umanjen broj povreda.
     U cilju unapređenja zdravstvene zaštite na Kopaoniku, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pomoglo je zdravstvenom centru Raška sa jednim sanitetskim vozilom za prevoz povređenih skijaša, mobilnim rentgen aparatom i laboratorijom za trauma centar Suvo rudište, a uložena su sredstva i u trauma centar Brzeće.
     O bezbednosti svih posetilaca ski centra, pored Gorske službe spasavanja, brinu specijalne jedinice MUP-a Srbije, turistički inspektori kao i redari “Skijališta Srbije”.


02.03.2009. Rekord žičare Pančićev vrh                 Izvor: www.skijalistasrbije.rs
     U toku jučerašnjeg dana na žičari Pančić zabeležen je rekordan broj prevezenih skijaša. Podaci pokazuju da je ovom žičarom prevezeno 11.600 skijaša, što predstavlja najveći broj od kako ona postoji.
     Na skijaškim stazama ski centra Kopaonik u jednom danu zabeleženo je 5.500 skijaša, a svim posetiocima ovog skijališta na raspolaganju je bilo 20 žičara i preko 50 cm utabanog snega na stazama.


      01.03.2009.   Kopaonik
     Pismo generalnom direktoru Skijališta Srbije:

Poštovani!

Skijao sam posle dosta godina na Kopaoniku (18.-20.februar 2009.) i za to platio 4.700 dinara.
Sramno je da je tri dana padao sneg i da staze uopšte nisu bile uređivane, sem Karamana, gde
rade ski škole i gde je opšta gužva.
Dakle, to nikada još nisam na Kopaoniku doživeo, da su staze zatrpane snegom, a da se ništa
ne preduzima.
Znam samo da me Kopaonik, dok Vi ovako radite, neće videti!

Toni Bedalov
Subotica
01. mart 2009. - Skorić: U planu širenje Kopaonika

BEOGRAD - Direktor Skijališta Srbije Nebojša Skorić izjavio je da master plan govori o širenju Kopaonika kao turističkog centra.
     Video na: http://www.beta-video.tv/?page=play&id=4233&naslov=Skorić: U planu širenje Kopaonika ,

01. mart 2009. - Skijališta Srbije: Sezona na Kopaoniku do prvomajskih praznika

BEOGRAD - Izgradnjom infrastukture za veštačko osnežavanje na Kopaoniku se predviđa da skijaška sezona potraje do prvomajskih praznika, a u planu preduzeća Skijališta Srbije je uspostavljanje letnjih sadržaja koji bi proširili turištičku sezonu na celu godinu. (Prilog)
     Video na: http://www.beta-video.tv/?page=play&id=4239&naslov=Skijališta Srbije: Sezona na Kopaoniku do prvomajskih praznika 01.03.2009. - Veštačko osnežavanje na Kopaoniku  
    Izvor: www.skijalistasrbije.rs
     Produžavanje skijaške sezone na Kopaoniku jedan je od prioriteta za razvoj ovog ski centra. Uvođenjem sistema za veštačko osnežavanje skijaši će moći da uživaju u zimskim sportovima na Kopaoniku bez obzira na vremenske uslove i u periodima kada nema prirodnog snega.

 

01.03.2009. - Kopaonik - I ovog vikenda rekordna posećenost    Izvor: www.skijalistasrbije.rs
I ovog vikenda ski centar Kopaonik beleži rekordnu posećenost. Visina utabanog snežnog pokrivača na stazama od oko 50 cm i sunčano vreme uticali su da preko 5000 skijaša i drugih ljubitelja zimskih sportova poseti ovaj centar. Sve staze su izuzetno pripremljene, a zičare rade bez zastoja. Pripremljene su i staze za nordijsko skijanje.

Ski centar Stara planina je takođe zabeležio rekordni broj skijaša u ovogodišnjoj sezoni.


      27.02.2009. Kopaonik u Google Earth KMZ

http://freeride.rs/static/Kopaonik.kmz

Ovaj Google Earth place sadrži sve meni poznate ski liftove na Kopaoniku.
Kliktanje na gore pomenuti link će vam omogućiti da precizno vidite sve ski liftove na Kopaoniku u 3D-u.
Imajte u vidu da su sve lokacije ski liftova prilagođene Google Earth mapama Kopaonika koje su malo pomerene (za 20-ak metara) u odnosu na prave GPS koordinate.
Ako neko ima konkretne korekcije ili poboljšanja, pošaljite ih autoru na obrad@freeride.rs. Ako neko ima vremena i znanja da doda staze (u Staze folderu) i hotele/kafiće, bilo bi sjajno.
Uživajte
     autor: Obrad B.27.02.2009. Kopaonik    
Izvor: www.skijalistasrbije.rs
     Poseta ski-centru na Kopaoniku beleži rekorde ove sezone jer skoro 6.000 ljudi u jednom danu koristi kapacitete ove planine, kažu u JP Skijališta Srbije.

Upotrebom specijalne mehanizacije i sistema za veštačko osnežavanje, kvalitet staza je, prema rečima posetilaca, mnogo bolji u odnosu na prethodne sezone, što je uslovilo rekordnu posećenost tom ski-centru.

Planovi za narednu sezonu, pored daljih ulaganja u infrastrukturu, za koju su u poslednje dve godine izdvojena značajna sredstva, podrazumevaju i upošljavanje lokalnog stanovništva van skijaške sezone.

"U toku letnjeg perioda planiramo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje da nezaposlena lica iz opštine Raška i opštine Brus dobiju priliku da ostvare izvesne prihode radeći na pripremi staza za specijalnu mehanizaciju“ rekla je Mira Vujičić iz JP Skijališta Srbije.

U planu je i produženje sezone na 8 do 9 meseci, čime bi se posetiocima centra omogućilo da na skije ili bord stanu i u maju.

Izvor: B9227.02.2009. Kopaonik       Izvor: www.skijalistasrbije.rs
Na Kopaoniku će se od 3. do 5. marta održati 16. Kopaonik biznis forum 2009. koji organizuje Savez ekonomista Srbije (SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije (UKDS). Na seminaru se očekuje veliki broj gostiju iz sveta privrede i bankarstva, a na skup su pozvani relevantni učesnici kao i strani investitori iz Austrije, Ruske Federacije i Grčke.

Vise informacija o programu Koaponik biznis foruma 2009. možete pogledati na web stranici http://www.ses.org.yu/.

JP "Skijalista Srbije" će, kao i do sada, obezbediti prijatan i konforan boravak na ski stazama svim posetiocima Kopaonika. Trenutna visina snega u ski centru je oko 100 cm i u funciji je 22 žičare.


      25.02.2009.   Kopaonik
     Pozdrav svima, ja bio juce gore, snega dovoljno, i dalje pada, malo magle, guzve nema, sve u svemu podnosljivo
     plecko na Forumu


      22.02.2009.   Kopaonik
     Danas sam bio na Kopu i bilo je lepo vreme, kombinacija mecave i sunca. Hladno, sneg dobar, ali staze ne utabane. Kad se smanji vidljivost, ne vide se i vrlo su neugodni. Zao mi je sto na preko 1m snega ne utabaju staze, nego lomimo noge za 1900din po danu.
     Nikolino na Forumu


      22.02.2009.   Kopaonik
     Sad sam se vratio sa Kopa i fantasticno je. Cak ni za vikend nije bilo guzvi
     Snega ima jako puno, ali ni sadasnjih 123cm snega nisu uspeli da prekriju glupost Skijalista Srbije. Na Crnoj dubokoj, gornjem delu Gvozca, donjem delu Krcmara i nekim delovima duboke 2 ima bas puno leda i ogromnih hupsera. Ostale staze su OK.
     Stubovi na Gobelji jos nisu montirani :(
     Skijanje van staze moze biti bas zeznuto posto kad upadnete u ovako dubok sneg, tesko je izvuci se iz njega. Ipak, uzivancija je.
Bela reka 1 zvanicno radi, i posle xx godina zicara je konacno pustena na najvecu brzinu
Bela reka 2 zvanicno radi samo za izvlacenje, ali staza nije u funkciji, zbog, kako su mi rekli, NEDOSTATKA SNEGA !!! Istina je svakako skroz drugacija. Snega ima u izobilju, ali nisu ni probali da urede stazu. Samo danas se niz nju spustilo oko 100 skijasa. Ja sam tamo skijao ceo dan i imao prilike da vidim nesto veoma zanimljivo.
     NA BELU REKU JE BANULA NEKAKVA INSPEKCIJA. U ROKU OD 20-ak MINUTA TU SE STVORIO RATRAK KOJI JU JE TABAO, A KECA JE PROSAO 3-4 PUTA
Naravno na nekim delovima on je napravio vise stete nego koristi (kamenje) ali bilo je ok. Bela reka 1 je zvanicno renovirana i zaista na njoj nema ni jednog kamicka, a ni potoka na kraju staze.
Ratrak je uspeo da potpuno unisti Ledenice !!!

    Sa bratom sam probao jednu jako interesantnu voznju - sa Bele reke 2 do vrha Struge. Nikada nisam bio tamo ranije, ali od prilike sam znao kuda treba ici. Ipak probijajuci se kroz gustu sumu isuvise smo se spustili, tako da vise nismo mogli da dodjemo do vrha. Skijali smo kroz sumu u kojoj ima preko metar snega, a teren je dosta strmiji nego na samom Levku na Beloj reci 2. Posle svakog spusta upadali smo u sneg i jedva se izvlacili iz njega. To posle nekog vremena postane zaista iscrpljujuce. U daljini vidimo BR2, ali treba nekako stici do nje. Na samom pocetku listopadne sume nije bilo moguce skijanje zbog dosta velike strmine ali i kamenja. Ipak posle 200-300m pesacenja ponovo je moguce skijanje kroz sumu. Trebalo nam je 2 sata da se izvucemo odande i izasli smo jedno 300m pred kraj Struge. U sumi ima dosta tragova divljih zivotinja, sto bas i nije prijatno jer tu zive i vukovi. Nije bilo nikakvih tragova da je u skorije vreme tu neko pokusavao da se probije skijama.
     Interesantno je da sam ja sa skijama dosta bolje uspevao da se provlacim kroz sve to, nego burazer na bordu.
     Uglavnom, extra je avantura

     Sutra stizu fotke.
     kop na Forumu


      22.02.2009.   Kopaonik
     Slika 1: Evo da se stekne utisak koliko je bilo novog snega(stapovi su 135 ili 140 cm)
sledece noci je duvao vetar pa su se stvarali smetovi i onda je bilo 3 zavoja ne vidi se trag skija pa onda 5 zavoja u 2 metra snega

Slika 2 i 3: sta rade ratraci kad padaju grudve sa neba? Glupo pitanje...pa naravno da snimaju reklamu za audi q5...
znaci stvarno necuveno...4 ratraka poziraju kada treba da se hvata sneg na stazama

Tadija_91 na Forumu


      20.02.2009.   Kopaonik  - Kopaonik je za mene mrtav - sto bi rekao Sergej Trifunovic
     Kada im usluga bude na nivou cena i kada im odnos prema skijasima bude profesionalan mozda se vratim. Do tada bi mogli da odu na neko skijaliste u inostranstvu da ponesto nauce, jer su im ambicije da budu na tom nivou.
     Prilicno jadno i pateticno. Sto se mene tice jedino sto vredi kod nas je Brezovica.
     Dzava,   mailom


      17.02.2009.   Kopaonik  - Upravo sam se vratio

Upravo sam se vratio...i mogu vam reci da je dan bio zadovoljavajuci nije bilo magle sto je meni najvaznije ostalo mi nista nesmeta,a danas je bilo prilicno hladno.A verovatno ce biti bolje sledecih dana,bar sto se tice guzve.
     dex7 na Forumu


ja se vratih sinoc. znachi sneg ubija zadnja 4 dana, ako ovako nastavi trajace sezona do kraja marta sigurno.
i ako mi je prva sezona, mislim da sam vec ushao u klub zavisnika jer vec razmishljam kako da odem za vikend ili tako neshto.
     Pet@r na Forumu


      15.02.2009.  na Kopaoniku

      Danas je bio maglovit dan, dosta magle, pogotovo pri vrhovima (Pančić i sl.) ali je moglo lepo da se iskija. Gvozdac je bio odličan, i on piste i off piste. Ono što je lepo je da danima po ceo dan provejava sneg, tako da kada se ode van staze, već za 2 dana kao da niko nije prošao.. Bilo je vetra i niske temperature, ali nije strašno (hladno ).

     Staze lepo sređuju, ali posle nekog vremena progleda led - na strmijim delovima - tako da ima leda, pri kraju dana iskoče hupseri - ali veći deo vremena su staze super.

     Danas je bilo odlično za off-piste, kao i svih ovih dana, vozio sam se na Gvozdcu, desni deo (od gore kada se gleda) kroz šumicu - super. Takođe sa Duboke 2, kada se krene onim putićem ka Mašincu - pa se preseče levo ka crvenoj duboci - čitav taj potez je super - ono što je lepo je da 50% terena nije obilaženo juče pa su nestali tragovi - ponovo lepo stanje .

    Za pohvalu je i što može da se vidi freeride & freestyle skija, i twintip takođe, jutros na Gvozdcu sam video 3-4 para twintip skija - većinom Volkl, oni srednji modeli. Tako da, raste ta populacija i kod nas .


    
wlad,  na Forumu


      15.02.2009.  na Kopaoniku

      Evo par slika sa Kopa od juce - subote 14.02.2009. (slike su sa telefona).

 
 
 

 
    
Vreme je bilo solidno. Prilicno hladno (verovatno zato sto sam nosio relativno tanku jaknu), ali sa solidnom kolicinom snega koji je konstantno ali lagano padao, a to je najbitnije! Bilo je oblacno, ali su oblaci bili visoko tako da su zaklanjali sunce a nisu stvarali maglu na stazama.
Sve u svemu, preporuka za odlazak.


Nikola Milosavljevic na Forumu


      15.02.2009.  na Kopaoniku

      Juče /u poetak/ smo skijali na Kopaoniku (i još dva dana ćemo ) i stanje je odlično, najviše snega od početka sezone, po ceo dan provejava, nekada manje, nekada više snega. Pada po malo, dovoljno da se vidi sutra da ima novog snega (gube se stari tragovi).

Sneg je odličnog kvaliteta, staze se dobro pripremaju (za one koje to interesuje ), sneg van staze kao što sam rekao odličan - pršić pravi tako da je uživanje skijati off-piste.

Dobar deo off-piste terena je razgažen, ali ima još, pogotovo delovi u kojima neminovno završavate posle u skijanju kroz šumu .

Čini mi se da je najdublji sneg kada se krene ispod Duboke 2, ali skroz desni kraj, kada se skija i skakuće, upada se preko kolena u sneg (skoro do pojasa u nekim momentima )...

Vreme isto dobro (za skijaše, ne za sunčanje ), tek na kraju skijanja danas je krenula veća magla - ali kada su se žice zatvarale - nadam se da je neće biti sutra. Relativno je hladno, ne prehladno (danas je pokazalo -14c na info tabli), ne duva jak vetar tako da nije problem.

Rade sve žice (osim onih standardnih 3 žica koje nikada ne rade), radi i Krčmar, ali je danas bio u kvaru 15tak minuta su sedeli skijaši...


    
wlad,  na Forumu


      12.02.2009. Cene na Kopaoniku

      Cene u konacima su za mene prihvatljive. To su otprilike beogradske cene u kaficima i centru i nocnim klubovima, a ako imate neke popuste kojegde onda ispadne i jeftinije od toga. Ovo sam uslikao i popamtio u prosloj poseti, a ima i skupljih i jeftinijh mesta kada je piche u pitanju.
     cafe club EXIT (konaci):
epsresso - 130, kuvano vino - 170, jelen pivo 0,33 - 200, Cocacola - 180, vodka/rakija/pelin - 160/180
     grill Andreija (konaci)
pljeskavica - 150, gurmanska - 200, punjena - 150, parce pizze - 100, pomfrit - 100
     Etno kuca 'Vucja Staza' (na vrhu karaman grebena):
Kajmak 100g - 300, Prebranac - 400, Cevapi 250g - 600, kupus iz zamljano lonca - 500, Rakija - 170, Lav pico 0,33 - 180, Domace vino 1L - 1000, Caj - 120 , topla cokolada (nesquick) - 170, Cocacola - 200


    
andrijapajic,  na Forumu


      12.02.2009. 50 cm snega na Kopaoniku

      Oko podne je visina snežnog pokrivača dostigla 50 cm. Radi 21 žičara. Uoči svakog vikenda, a po potrebi i češće mali ratrak prolazi stazama za nordijsko skijanje "Crvene bare" Mad imaju svoje obeležene staze, po ovim nordijskim stazama često se kreću motorne sanke, pa budite oprezni.


      11.02.2009. Jagermeister žurka na Kopaoniku

   U četvrtak 05.02.2009. na Kopaoniku ispred kafea Doljy Bell organizovana je zanimljiva Jeder žurka


  


     11.02.2009. Kopoaonik - Briga za bezbednost turista

     Pripadnici jedinice žandarmerije MUP-a Republike Srbije u saradnji sa Turističkom inspekcijom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, redarskom službom JP "Skijališta Srbije" kao i JP Nacionalni park Kopaonik, zajednički su angažovani na očuvanju javnog reda i mira i bezbednosti posetilaca ski centra Kopaonik.

     Oni se takođe brinu o sprovođenju propisa koji uređuju sprečavanje upotrebe motornih sanki i zabranu nelegalnog podučavanja skijanju u ski centru kako bi boravak turista učinili što komfornijim i bezbednijim.

           Izvor: www.skijalistasrbije.rsNa Kopaoniku počinje šesti Evrokup u snowboard-u  Izvor: Televizija Pink
     0
9.-11.02.2009. Evrokup 2009. šesti put na Kopaoniku okupio je najbolje freestyle snowboard vozače iz celog sveta. Preko 80 prijavljenih takmičara nastupaće u dve kategorije: big air i slope style, a publika će sigurno najviše uživati u spektakularnom nastupu promo tima profesionalnih svetskih vozača čiji trikovi će sasvim sigurno čak i iskusne snowboard-ere ostaviti bez daha.
     Ljudi iz Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ potrudili su se da popularna staza „Malo jezero“ postane pravi snowboard park po standardima Svetske snowboard asocijacije. Suorganizator ove manifestacije po prvi put ove godine je „State of Exit“ što garantuje ne samo sportski, već i muzički spektakl i nastupe poznatih DJ-eva. Evrokup 2009. trajaće do 11. februara.
     Za kraj ostaje samo da Vas pozovemo da što pre dođete ovde u turistički centar Kopaonik u naredna dva dana da uživate u egzibicijama profesionalaca, da se i Vi oprobate u ovom sportu i svakako ponesete odavde neke lepe uspomene.

 


     08.02.2009. Kopoaonik
      Boravili smo na Kopaoniku u periodu od 24.01. do 31.01.2009.
      Dakle, bili smo smena koja se uputila put ove planine u momentu kada je tamo bilo blato, a snega uz obilje vodurine posle visednevnih kisa u tragovima... Ipak, na nasu srecu sa nasim dolaskom poceo je da pada i sneg koji je padao narednih 7 dana u vecem ili manjem obimu tako da je narednih dana skijanje bilo na pristojnom nivou.

POZITIVNI UTISCI:
      1) Drasticno je smanjeno divljanje motornim sankama u krugu setalista i na stazama. U stvari, izgleda da je potpuno izostalo
      2) Bolja informisanost o radu staza
      3) Cene hrane svedene na nivo cena u Beogradu, s obzirom da je otvoren MAXI u krugu Konaka
      4) Staze su uglavnom dobro odrzavane i sredjivane uz evidentno ulaganje u savremenu opremu koja je omogucila da se skija cak i u uslovima kada na Kopaoniku pada kisa.
      5) Na svakoj zicari uvedeno je prisustvo i zandarmerije, koja je tu verovatno da bi pre svega zastitila znacajne investicije, ali za pozitivnu pratecu posledicu ima i smanjenje bahatosti ljudi i ulazenje preko reda na zicu.

NEGATIVNI UTISCI:
      1) Pre svega odnose se na vrlo lose grejanje u apartmanima KONACI, koje zbog toga onako dobronamerno NE preporucujem nikome za boravak na Kopaoniku. Naime, dobro grejanje u apartmanima je uvek bilo prvi prioritet pa onda sve ostalo, ali s obzirom da je MK GROUP bio zauzet preuzimanjem firme i kadrovskim pitanjima verovatno su tek pocetkom januara shvatili da nisu uradili nivelaciju cena pa su resili da ustede na grejanju.
      2) U principu nemam nista protiv bilo koje vrste muzike, pa ni narodnjaka ili tehna, ali imam protiv kada ova dva pravca postanu sablon i na svoj racun zatru svaku drugu mogucnost uzivanja. E sad pitate se kakve ovo ima veze sa Kopaonikom ?
U blizini staze Malo Jezero, nalazi se klizaliste koje je ove godine prilicno popularno. I mi smo klizali nekoliko puta i stvarno je to jako lepo. Prijatno vece, cist vazduh, Provejava sneg a prirodne lepote se nadvijaju nad vama dok se rekreirate. I takvu jednu zimsku, bajkovitu idilu obavezno prati neki utra glasni ultra tehno iz zvucnika koji vam direktno bije u uvo dok klizate.
U redu je i to, ajde, ali me stvarno zanima kako to u Srbiji spada u nemoguc dogadjaj da neko mlado bice bar pokusa da ispita mogucnost kako bi izgledalo u tako jednoj sumskoj idili na klizalistu pustiti neki valcer ili sl.
Vrlo brzo bi ukapirao kao i generacije pre njega da to jeste stvarno cool fazon. Ali danasnji mladi ljudi nemaju zelju da osete bilo sta drugo od onoga sto im je servirano, ali to je sira tema od Kopaonika...
Ne mogu ljudi da se opuste i probaju nesto drugo bar na pola sata svog zivota.
      3) Razlika u ceni jednodnevnog, dvoddnevnog i ostalih ski pasova u odnosu na sedmodnevni je bezobrazna i monopolisticka i nerazumna ako se zna da se pare ne vracaju ako zbog vremena staze nisu u funkciji.
Pa nisu svi dosli da skijaju sedam dana ili celu sezonu. Neko je dosao da skija dva dana ili tri dana. I oni sto formiraju te cene ne mogu da ukapiraju da zbog takve politike imaju direktno smanjenu prodaju jer se ski pasovi preprodaju, umesto da se svi kupuju normalno.
Nas nekoliko u drustvu, jednostavno poslednjeg dana nismo skijali jer je stvarno nebulozna razlika u ceni skijanja po danu ako kupis jednodnevni ili sedmodnevni ski pas. Ali sta me briga koliko je po danu kada mi ne treba sedam dana? I sta je posledica toga ?
Posledica je to da niko od nas tog dana jednostavno nije skijao a time su od nas za taj dan dobili 0 dinara.
      4) Nocno skijanje, koje je bilo jedna od najboljih mogucnosti poslednjih godina je potpuno zamrlo, takodje zbog nerazumne cene. Zbog toga, niko ne kupuje nocni ski pas pa nocna staza ni ne radi.
      5) Parking je i dalje blagi haos
      6) Englezima vise ne pada na pamet da dolaze ovamo

      Srdjan P.

Stigli stubovi za novu žičaru Gobelja na Kopaoniku 
     08.02.2009. Još u četvrtak 05.02.2009. viđeni su šleperi koje dovoze stubove za novu žičaru Gobelja na Kopaoniku.
     Na Forumu sajta je objavljeno da je u petak bilo užurbano oko Srebrnca. Na livadi ispod hotela su ostavljeni stubovi i druga oprema. S obzirom da je široka zaravan, za pretpostaviti je da će helikopter tu da ih "kaci".
     Inače, teska mehanizacija proširuje skretanje za Oštri krš, malo ispod prve krivine pre Srebrnca. Verovatno će tim putem da dopreme komponente početne stanice... (vest poslao miles_davis, na Forumu)
     Iz Doppelmayr-a je već stigla vest da je angazovan helihopter koji će ovih dana postavljati stubove na novoj žičari na Bjelasici. Kada završi posao u Crnoj Gori, doleće na Kopaonik i postavljaju se stubovi na Gobelji...
  

   


     02.02.2009. Kopoaonik
Danas je jugo cinio svoje. Staze su posle 11 vec bile mekane. Kasnije opet malo steglo, ali definitivno ce ubrzo zafaliti snega...
     IvanQ, na Forumu

Dobro je bilo danas, sto kaze moj predhodnik pre podne savrseno skijanje, oko podneva malo popustile staze al vec oko 14 h, opet steglo i skijalo se bas....
Al ovo moram da napisem. Kafic na JARMU, Kum i Ja stali da predahnemo i pitamo konobara, ima li sta za klopu. Kaze konobar imamo brate GIBANICU bas onako pravu. Reko donesi dve i dva jogurta. Giba kad je stigla prvo hladna tek izvadjena iz frizidera, puna brasna a nigde sira i na kraju zaprepascenje. 700 dinara za dva parceta gibanice i dva mala jogurta.  /#%&.*.*
     Bata_Bane,  na Forumu


     02.02.2009. Kopoaonik - Utisci sa vikend skijanja 31.01.- 01.02.2009.
Bilo je magle u kracim ili duzim intervalima ali nista strasno.
Ovaj vikend je bio pun pogodak. Oba dana su se mogla u potpunosti iskoristiti. U subotu je bilo poluprazno, u nedelju nesto vise ljudi ali dalje bez neke guzve(izuzetak M. vode). Snega dovoljno, staze solidne. Ima zemlje i kamencica na crnoj i u dnu crvene.
     yiblex, na Forumu

I ja sam bio prosli vikend, odlicna 2 dana skijanja, pogotovo, nedelja.
Vestacki sneg funkcionise, sto se oseti i pod skijama, tj staze su brze i tvrdje od uobicajenog stanja. Manje je kamenja, pogotovo na Pancicu. Gobelja je bila odlicna. Snega je bilo dovoljno, ali knap.
Ako skoro ne padne, opet ce ubrzo biti lose.
     Bax, na Forumu

Dosao sam sa ski vikenda. Staze su relativno sve dobre. Sto se tice vestackog snega, tj. topova postavljam slike za par sati pa se sami uverite.sve radi korektno.
     fantommacan, na Forumu


02.02.2009.  Kopaonik - Cene ski passa
     Bio sam na Kopaoniku od 24.-31 i nikad se nisam bolje skijao. Na skijanju sam bio sa porodicom u privatnom smestaju na samoj stazi Malo jezero. Ne slazem se sa komentarima koji se provlace zadnje 3 godine da je na Kopaoniku sve crno a u Bugarskoj.

     Kao prvo niko nam nije kriv sto smo mi nekulturni pa bacamo smece i sve sto stignemo na sve strane i na stazama se ponasamo kao kreteni. Unistavamo sve sto imamo umesto da cuvamo planinu kako za nas tako i za strance koje treba da privucemo, a mi kukamo kako jedva cekamo "belu shengen listu" pa cemo onda da vidimo ko smo.
     Kao drugo moja porodica zimuje za 750e 7 dana, a bilo gde drugde za to je potrebno duplo vise novca. Osim na Karaman grebenu nigde se ne ceka u redu za zicaru, a staze su bile tip top, za sestodnevni ski pas treba izdvojiti 90e (60e) sasvim prihvatljivo.

     Milosavljevici                                                                                     

 


31.01.2009.  Kopaonik - Cene ski passa
    Cena ski pass-a je kao i uvek cista kradja! Cega god se uhvatite na Kopaoniku je lose a ponajvise ono zbog cega ljudi i najvise dolaze tj samo skijaliste. Staze su lose pod jedan osmisljene, nema dobre veze izmedju staza, ne spremaju se kako treba ni kad treba, nekultura na stazama............
     I tako ce biti sve dok mi budale dolazimo ili dok jednom i mi ne dospemo na belu Shengen listu. E onda ce napokon Kopaonik da opusti a tamosnji lopovi (pocevsi od lopova koji "ciste parking" pa na dalje preko JP "skijalista Srbije" do Dinkica) shvatiti da nista, ali nista, nisu radili dobro jer su samo gledali uzmu pare i da im je to sto su do sada ukrali sve.
     Lomići
 


     29.01.2009. Kopoaonik - Free Ride reportaža
Obecah da cu ovu temu o freerideu da obogatim jednim prilogom iz ´nase zemlje´ tj sa Kopaonika

Telst preuzet sa Foroma sajta, tema: Freeride, Heliskiing itd.       
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?p=33879#post33879
Autor: Sapa

Kompletan tekst ....


     26.01.2009. Kopoaonik - Kako bi skijašima na Kopaoniku omogućili da uživaju u skijanju i kada na stazama nema dovoljno prirodnog snega „Skijališta Srbije“ od ove sezone koriste novi sistem za veštačko osnežavanje koji za 72 sata obezbeđuje snežni prekrivač debljine 20 centimetara na stazama Pančićev vrh, Karaman greben A i Karaman greben B. Postojeći sistem za proizvodnju veštačkog snega prilagođen je tako da može da radi uporedo sa novim.
     Sistemom se upravlja centralno i potpuno automatski iz komandnog prostora crpne stanice. Uslovi koji su potrebni da bi ovaj sistem radio jeste da je najviša temperatura vazduha -3 stepena Celzijusova kao i da vlažnost vazduha ne prelazi 60 procenata. Kako bi staze do jutra bile spremne za skijanje i kako se ne bi narušio komfor skijaša sistem za veštački sneg radi noću.
Reč je o sistemu koji čini 4.500 m ugrađenih cevi, 47 fiksnih uređaja za proizvodnju veštačkog snega, 3 mobilna snežna topa, 10 kombinovanih šahtova na novoj trasi i 40 priključnih mesta na trasi starog sistema za veštački sneg.
     U toku ove godine JP „Skijališta Srbije“ će graditi sistem za veštačko osnežavanje i na Staroj planini i na Zlatiboru.
     Izvor: www.skijalistasrbije.rs


     21.01.2009. Kopoaonik - Vreme na Kopu Uzas... Danas radila samo jedna staza - Karaman greben. Juce je moglo da se skija - jedva, jedino sto je Gvozdac bio u kako tako 'normalnom' stanju...
     Ako ne padne uskoro sneg, mislim da je u Srbiji ski sezona zavrsena. Ako je ustvari i pocela. :)


Nastavak veštačkog osnežavanja planina u Srbiji u ovoj godini                  Izvor: www.skijalistasrbije.rs

21.01.2009. Kopoaonik
- Vršilac dužnosti generalnog direktora „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić najavio je nastavak veštačkog osnežavanja planina u Srbiji u ovoj godini. "U toku ove godine prioritet će biti osnežavanje staza Duboka 1 i Duboka 2 i Karaman na Kopaoniku", rekao je on prilikom predstavljanja plana rada za ovu godinu u Vladi Srbije i dodao da će sistem za veštačko osnežavanje ove godine biti instaliran i na Staroj planini i na zlatiborskom Torniku.
Skorić je najavio da početkom marta očekuje puštanje u rad nove četvorosedne žičare na Gobelji na Kopaoniku, čiji je kapacitet 2.400 skijaša na sat.

Planirano je da se skijališta Srbije unaprede kako ne bi bila prepoznatljiva samo po zimskoj turističkoj sezoni, već da turistička sezona traje čitave godine. Zbog toga počinje prva faza izgradnje zabavnog zimsko-letnjeg parka na Zlatiboru na brdu Obudojevici, rekao je Skorić. Kako je precizirao, planirano je da za prvomajske praznike bude pušten u rad "zabavni park na sedam hektara koji će imati sadržaj po ugledu na najpoznatije evropske turističke centre".

Sadržaji u tom parku će moći da se koriste tokom cele godine, poput skijanja na plastičnim stazama tokom leta, sankanja na tjubing trakama, vožnje boba, adrenalin parkova, a biće izgrađeno klizalište, kao i mali sistem za veštačko osnežavanje.

Plan je da se sa izgradnjom takvih sadražaja nastavi i na Kopaoniku i Staroj planini.

Skorić je rekao da će se u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i lokalnim samoupravama na svim planinama nastaviti sa bazičnim infrastrukturnim radovima koji se tiču uređenja putne mreže, vodovoda i regulacije otpadnih voda.

On je istakao da je "za nepunih mesec dana, koliko traje špic zimske turističke sezone, registrovano oko 50.000 turista na skijalištima koji su kupili ski-pas", dodavši da do kraja sezone očekuje da rezultati "daleko prevaziđu" one iz prethodnih godina.


14.01.2009. Kopoaonik - InfoTeam-a su se setili, i napravili mapu Kopaonika - naravno za Garmin uređaje (pošto oni rade mape za Garmin), skinuo sam juče i pogledao je - i izgleda OK - moram da priznam da nisam proverio preciznost - ali nema razloga da nije precizna. Ucrtali su topo informacije, žičare, smeštaj, staze, puteve, potočiće i sve što treba - svaka čast!
     I da, to se nalazi u sastavu SCG mape - verzija 1.9: http://www.garmin.rs/proizvodi.php?id=129  ovaj update je besplatan za sve koji već imaju SCG mapu (kao i do sada).
     Video prilog: http://www.interfejs.tv/prilog.php?ID=1247
     Infotmacija: WLAD sa Foruma
 


14.01.2009. Kopoaonik - Da bi se koliko toliko rasteretio ski lift "Marine vode" JP "Skijališta Srbije" postavili su baby ski lift između Malog karamana i vrha Karaman. To je jedan od starih baby ski liftova koji su zamenjeni pokretnom trakom na centralnoj zaravni ispred kopaoničkih hotela.
     Kop - na Forumu


Brane pristup žičari učiteljima skijanja bez dozvole    Izvor: http://www.blic.rs

14.01.2009. Kopoaonik - JP „Skijališta Srbije” odlučila su da, zajedno sa inspekcijom, proveravaju da li instruktori skijanja na Kopaoniku imaju dozvolu za rad i da im u suprotnom zabrane pristup žičari. Iako je instruktora bez dozvole sve više, do sada je samo jednoj osobi oduzet ski-pas.

„Skijališta Srbije” saopštila su da podučavanje skijanju na skijalištima na Kopaoniku mogu da obavljaju jedino instruktori angažovani od strane ski škole koja ima saglasnost i zaključen ugovor sa ovim javnim preduzećem.
     - Svim osobama koje neovlašćeno podučavaju skijanju na skijalištu kojim upravlja JP „Skijališta Srbije”, ski karte za vožnju žičarom će biti privremeno ili trajno oduzimane. Osobe koje koriste usluge obuke skijanju od strane neovlašćenih lica to čine na sopstvenu odgovornost - navodi se u saopštenju.
U „Skijalištima” kažu za „Blic” da do sada nisu preduzimali mere oduzimanja ski karata, već su samo upozoravali da podučavanje skijanju mogu da obavljaju samo ski škole koje imaju portpisan ugovor.
Međutim, rezultati akcije suzbijanja ove pojave su u odnosu na broj nelegalnih ski-instruktora gotovo zanemarljivi.

      - Pošto upozorenja nisu poštovana, od danas, u saradnji sa turističkom inspekcijom, počela je primena oduzimanja ski karata, i za sada je oduzeta jedna ski karata osobi koja je neovlašćeno obavljala usluge podučavanja skijanju na skijalištu kojim mi upravljamo - navodi portparolka ovog preduzeća Ana Antić.
Ski-instruktori sa Kopaonika kažu da na ovoj planini ima više od sto licenciranih instruktora, ali da zapravo ne postoji mera za kažnjavanje nelegalnih.
      - Ne znam postoji li uopšte zakonska mera za oduzimanje ski-paseva. Može li uopšte neko nekome prići i reći „daj mi tvoj ski-pas” - kaže jedan od kopaoničkih instruktora koji ima dozvolu.
Zakonska regulativa kaže da je na osnovu Zakona o javnim skijalištima redar ovlašćen da oduzme, trajno ili privremeno kartu za vožnju žičarom skijašu ili drugoj osobi koja ne poštuje znake zabrana i uputstva. No, o krivičnoj ili prekršajnoj odgovornosti u zakonima ni slova.
Instruktori tvrde da ima mnogo „divljih” učitelja skijanja i da oni otimaju licenciranim dobar deo kolača.
      - Kao pijavice su, ali ’ajde, dokaži da su nelegalni - kaže jedan od instruktora koji se već deset godina bavi ovim poslom.
Jedan od metoda borbe „Skijališta Srbije” protiv nelicenciranih instruktora jeste objavljivanje liste školi sa dozvolom.
      - Svi skijaši i instruktori skijanja su na našim prodajnim mestima kao i na sajtu „Skijališta Srbije” obavešteni ko ima pravo da obavlja podučavanje skijanju i koje su konsekvence nepoštovanja tog pravila - navodi Ana Antić.
Gosti na planini strahuju da bi i oni mogli da budu pogođeni ovom odlukom „Skijališta Srbije”.
      - Ovde su mi sinovi i sestrić. Završio sam DIF i ko može da mi zabrani da učim svoju decu da skijaju - kaže gost iz Novog Sada.

       Čas obuke 2.200 dinara
Legalne ski-škole imaju svoje poligone za obuku skijaša, takođe imaju i prvenstvo prilikom organizovanog ulaska na žičare, dok nelegalni instruktori sve to rade u sopstvenoj režiji. Obuka skijaša donosi i zavidan profit. Pet dana obuke po dva sata dnevno, u grupi od desetak skijaša, košta oko 6.000 dinara, dok čas individualne obuke košta oko 2.200 dinara za jednu, a oko 3.000 dinara za dve osobe.

     Autor: Prvoslav Karanović


Samo jedna škola skijanja na Kopaoniku
     31.12.2008. Na Kopaoniku ove godine radi jedna škola skijanja - „Evro Kop”. Časove daju licencirani instruktori sa iskustvom, a časovi mogu biti pojedinačni ili u grupama.
     - U pretplati, prilikom kupovine aranymana grupni časovi koštaju 70 evra, a ukoliko nastavu uplaćujete na licu mesta, košta 90 evra. U cenu je uračunata oprema, a grupna nastava obuhvata pet dana po dva sata, dok je šesti dan gratis - kaže Aleksandar Ranisavljević, instruktor skijanja i predstavnik agencije u ski-školi.
     Ukoliko nemate sopstvenu opremu, ovde je možete iznajmiti, a cena po danu je 900 dinara.

     Izvor: Blic


Pušten u rad sistem za veštačko osnežavanje na Kopaoniku    Izvor: www.skijalistasrbije.rs
    27.12.2008.  Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić pustio je danas na Kopaoniku u rad sistem za veštačko osnežavanje koji će omogućiti da skijaška sezona na ovoj planini traje i do šest meseci.
     Ministar Dinkić je rekao da je cilj Vlade da Srbija do 2011. godine ostvari više od milijardu dolara prihoda od turizma i da se u tom smislu u sledećoj godini planira modernizacija planinskih centara.

     „Za sledeću godinu se planiraju ulaganja pre svega u modernizaciju planinskog i banjskog turizma, a i „siti brejk“ je nešto što je razvojna šansa Srbije. Sada na Kopaoniku imamo mogućnost skijanja bez obizra na vremenske uslove, jer smo pustili u rad sistem za veštačko osnežavanje. Pokušaćemo da na planinama razvijemo i letnje sadržaje po ugledu na zapadne zemlje. S obzirom na sve toplija leta, letnji turizam na planinama će biti pravi hit u narednoj deceniji“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potvrdio da će naše planine uskoro dobiti takve sadržaje.
     Vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić, koji je uz državnog sekretara za turizam Gorana Petkovića prisustvovao puštanju u rad sistema za veštačko osnežavanje, istakao je da je reč o sistemu kojeg čine 47 stubnih uređaja za proizvodnju veštačkog snega i tri mobilna topa.
     „Postavljanjem ovog sistema želimo da produžimo zimsku sezonu i učinimo je što kvalitetnijom za skijaše“, rekao je Skorić i dodao da je, pored ostalih investicija u ovom ski centru, u toku i izgradnja nove četvorosedne žičare na Gobelji koja bi trebalo da bude gotova u martu 2009. godine.
     Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić danas je na Kopaoniku otvorio i trku „Paralel slalom“ na ski-stazi Karaman greben.


Cene ski pasa
      21.12.2008. Ja sam rođen u varošici podno Kopaonika po imenu Brus. Sada živim i radim u Kruševcu. Maltene sam odrastao na ovoj našoj prelepoj planini koja nažalost to više "nije" baš zbog tih astronomskih cena koje se vrte i to ne samo ski pasa i smeštaja nego i svih drugih turističkih usluga koje pruža ova planina.
      Verujte ne pamtim kada sam bio zadnji put na Kopaoniku, što mi je vrlo žao (s' jedne strane, a sa druge i nije) i da nepominjem da moja deca od 10 i 6 godina još nisu imali prilike da vide svu tu lepotu koju pruža Kopaonik kako zimi tako i leti. Ali šta da kažem, Kopaonik je postao planina onih koji imaju mnogo a za nas druge, koji smo čak tu rođeni i porasli, nema mesta jer nismo dovoljno imućni.
      Nema veze biće nekad mesta i za nas takve... Nadam se !!!
      Ranko
    21.12.2008. KOPAONIK - U ski centru Kopaonik visina snežnog pokrivača je 30 cm, a staze su utabane i pripremljene za skijanje. U skijalištu radi 5 žičara koje će biti na usluzi skijašima. Pozivamo sve ljubitelje zimskih sportova da dođu i uživaju na Kopaoniku. www.skijalistasrbije.rs


Prva proba sistema za pravljeni sneg
      14.12.2008. Kako nezvanično saznajemo, u nedelju je vršena i prva proba sistema za "pravljeni sneg". Prvi put, sistem je opterecen punim pritiskom.... Tom prilikom je konstatovano da se pritisak vode negde gubi. Mesto je locirano, negde između Malog Karamana i Karaman Grebena. Ljudi iz firme Amiga užurbano rade na otklanjanju kvara, i očekuje se da će sistem biti u funkciji do subote 20.12.08 kada je, nezvanicno, zakazano svečano puštanje u rad.

     Foto - IvanQ  - na Forumu
 


Utisak sa prvog skijaškog dana na Kopaoniku u ovoj sezoni
      14.12.2008. Opšti utisak od danas - ok, imajući na umu uslove. Snega nema previše, ali na Karaman Grebenu je sasvim OK sredjena staza. Da je pri ovolikom snegu bila puštena neka strmija staza verovatno bi do kraja dana bila uništena, ovako blaga staza, bez mnogo skijaša, sasvim se ok drzala. U toku dana se malo otkravilo, pogotovo u donjem delu staza, al je posle 2 udario hladan vetar i minus. Ako u sredu/cetvrtak padne sneg biće prava stvar - toliko cenim da maksimalno može da izdrži sadašnja podloga - posto preko nedelje ima malo skijaša, a i biće relativno OK temperature.
      Danas je bilo malo frustrirajuce gledati kako na prazno motaju Pancic express i Duboka 1 - a niko ne moze da se vozi, al dobro..
Prvi utisci su uglavnom OK, osim sto mislim da su mogli da puste bar jos mali karaman - a ne karaman greben i karaman sidro - koji skoro da i nemaju vezu - osim ako necete da pesacite.
     Takodje, pustili su centar za pesake, al mislim da to nije ni funkcionisalo - kad sam hteo da idem tamo, kod sidra na malom jezeru stavili su mrezu - kako se ne bi islo na centar, kao ne radi, iako je uredno sve vreme na novim displej tablama sa ski info podacima islo obavestenje kako radi.. al dobro.. Za 50% cene ski passa od SS nismo ni mogli da ocekujemo vise..
     Vidimo se sledece nedelje ako bude snega, nadam se
     Teks - Stalker  - na Forumu        Foto - IvanQ  - na Forumu

   


Otvorena sezona skijanja na Kopaoniku                Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     13.12.2008. Danas je i zvanično počela sezona u ski centru Kopaonik. Staze su pripremljene, na njima ima dovoljno snega i zičare su otvorene za skijaše.
     Prema informacijama JP "Skijališta Srbije" skijanje je danas bilo besplatno, a radila je
žičara "Karaman greben" u periodu od 9:00 do 16:30. Visina snega je 18 cm, a na stazi ima 10cm utabanog snega.
     Za sutra JP Skijališta Srbije odobrava promotivni popust na cenu ski karata od 50 posto.

    


     02.12.2008. Skijališta Srbije - sve je spremno
     Sneg je pao na planinama Srbije i sve je spremno za ovogodišnju turističku sezonu, pa Skijališta Srbije očekuju da će ove nedelje prodati prvi ski pas. U Kopaonik je ove godine uloženo oko 610, u Staru planinu oko 348, Zlatibor oko 157 i Divcibare oko 39 miliona dinara. Našoj najlepšoj planini posvećena je posebna pažnja, pa se očekuje da ce na „Kopu“ u ovoj sezoni ići sve kao podmazano. „Topovi za veštački sneg i tabači su spremni, žicare su podmazane, ski-pasovi odštampani i čekamo otvaranje sezone“, kaže Nebojša Skorić, direktor Skijališta Srbije.
     Ove godine Kopaonik raspolaže i velikim trauma centrom – obezbedeni su lekari, kupljeni rendgen aparat i sanitetsko vozilo. Policija ce poslati specijalno obucenu jedinicu za eventualno spasavanje skijaša. Ulice su asfaltirane, pocela je sanacija vodovoda i kanalizacije, a izgrađeno je i veštačko jezero.
     „Jedini“ su problem hoteli sa nesrazmernom cenom u odnosu na svoju skromnu ponudu. „Privatizaciju „Geneksovih“ hotela na Kopaoniku dugo smo cekali, jer ce novi vlasnik („MK grupa“) sigurno razvijati ovaj centar tokom čitave godine, a hoteli se neće kao do sada zatvarati u aprilu. Verujem da će novi vlasnik renoviranjem svojih hotela naterati i druge da podignu nivo svoje usluge“, kaže Skorić.
     Izvor: Večernje novosti


CENA SKI-PASSA 2009

CENA SKI-PASSA 2009
Pogledajte kolekciju !

01.12.-28.12.08.

29.12.08. - 02.03.09.

03.03.09.-15.04.09.

DECA
5-12 g.

ODRASLI

DECA
5-12 g.
ODRASLI DECA
5-12 g.
ODRASLI
Poludnevni 
(09:00-13:00h)
750 950 850 1.050 750 950
Poludnevni 
(12:30-16:30h)
950 1.200 1.050 1.500 950 1.200
Noćno skijanje
(19:00-22:00h)
750 750 950 950 750 750
Jednodnevni 1.100 1.700 1.300 1.900 1.100 1.700
Dvodnevni 2.000 3.000 2.200 3.300 2.000 3.000
Trodnevni 3.000 4.400 3.200 4.700 3.000 4.400
Četvorodnevni 3.800 5.700 4.100 6.000 3.800 5.700
Petodnevni 4.500 6.900 4.900 7.300 4.500 6.900
Šestodnevni 5.200 8.000 5.600 8.500 5.200 8.000
Sedmodnevni 
(sa fotografijom)
5.800 9.000 6.200 9.700 5.800 9.000
Desetodnevni 
(sa fotografijom)
7.200 11.000 7.900 12.000 7.200 11.000
Sezonski 
(sa fotografijom)
37.000 58.000 37.000 58.000 37.000 58.000
5 / 7 dana 4.600 7.100 5.000 7.700 4.600 7.100
10 / sezonski 9.000 14.000 10.000 15.000 9.000 14.000

Deca do 5 godina i veterani preko 75 godina- besplatno
Deca - rođeni 1997 - 2003;            Odrsli - rodjeni 1996 ili ranije.
Ski karte se kupuju i plaćaju isključivo na licu mesta na Kopaoniku i u Brzeću

Rebalansom budžeta predviđena sredstva za skijališta   Izvor: Službeni glasnik RS
     11. 11.2008. Beograd - Rebalansom budžeta Republike Srbije, koji je nedavno usvoila i Narodna Skupština, predviđena su sredstva u iznosu 1.253.000.000. dinara, namenjenij JP Skijališta Srbije za izgradnju, modernizaciju i infrastrukturno opremanje ski centara. Zakon je objavljen u Sl.Gl br. 102 od 05.11.2008.
     U istom broju glasnika, JP Skijališta Srbije je dao i obaveštenja o dodeli ugovora o javnoj nabavci:
     - Doppelmayr-u za rezervne delove za žičare i ski liftove,
     - Kassbohrer-u za navabku rtezervhih delova za taba
če snega
     - Ski Data - nabravka opreme i delova za kontrolu ski-passa
     Takođe dodeljeni su ugovori i za nabavku računarske opreme, za elektro radove na izradi napojnog kabla za dečiju ski pokretnu traku i ski vrtešku na Staroj Planini. Ugovorena su i geodetska snimanja terena na Kopaoniku, Staroj Planini, Zlatiboru i Divčibarama.

    

Novi vlasnik „Konaka“: Miodrag Kostić              Izvor: Politika
    
U drugom pokušaju, bez konkurencije, vlasnik pet hektara „Geneksovih” hotela i apartmana postaće biznismen Miodrag Kostić za manje od 500 evra po kvadratu

     05.11.2008. Kopaonik - Ekskluzivni hotel „Grand“, konaci „Sunčani vrhovi“, restoran „Zvrk“ i 102 stana koje su nekada koristili zaposleni za koji dan biće u posedu Miodraga Kostića, vlasnika „MK grupe“. U tom „slalomu“ do vrha Kopaonika Kostić nije imao konkurenciju i sve će kupiti za oko 23 miliona evra ili koji evro više.
     Na ponovljenom tenderu, kako saznajemo, pet zainteresovanih kupaca otkupilo je dokumentaciju, ali se pred tenderskom komisijom pojavila samo jedna ponuda, i to ona Miodraga Kostića. Tačnije, ponuda sa dve koverte. Prema pravilu, u prvoj kupac šalje svoje generalije i reference, kako bi komisiji dokazao da za kupovinu ispunjava uslove, a u drugoj, manjoj, ponuđenu cenu. Prvi koverat komisija je otvorila 31. oktobra i konstatovala da pomenuta firma i njen vlasnik Miodrag Kostić ispunjavaju sve propisane kriterijume. Utvrđeno je, takođe, da je on i jedini kupac. Finansijska ponuda – odnosno manji koverat biće otvoren 6. novembra.

Na prvom tenderu, na kojem nije bilo pristiglih ponuda, tražilo se za „Geneksovu“ imovinu na Kopaoniku najmanje 45 miliona evra, a na novom tražena cena je smanjena na početna 23 miliona evra. Ponuđena cena, dakle, može biti jedan, tri, ili koji evro više od početne, i to za pedeset hiljada kvadratnih metara hotelskog, restoranskog i smeštajnog prostora, narodski rečeno, za pet hektara pod krovom. Računica još pokazuje da će ova imovina biti kupljena po ceni kvadrata nižoj od 500 evra. Bagatelno, rekli bismo, ali tako je to kome posao ide od ruke. To je džaba, tvrde i zaposleni na ovoj planini, koji ne žele da im se ime pominje u novinama. Oni tvrde da se otprilike za toliko prodaje kvadrat placa, i to dole, pet kilometara niže u poznatom „vikend naselju“, a gore kod „Granda“ i znatno skuplje.

– Sve ovo ne želim da komentarišem – kaže Zoran Panović, predsednik sindikalne organizacije „Geneksa“ na Kopaoniku i član tenderske komisije. – Osim da je ovaj kupac prihvatio socijalni program i 253 zaposlena, prihvatio je i da nema otpuštanja dve godine i za godinu tehnološkog viška, bez saglasnosti radnika i isplate 400 evra po godini staža. Mi smo nezadovoljni odugovlačenjem isplate od 200 evra po godini staža na ime akcija koje su nam obećali u Ministarstvu za regionalni razvoj, a spiskovi već poduže čekaju.

Priču o prodaji „Geneksove“ imovine na Kopaoniku ne želi da komentariše ni Jova Vranković, generalni direktor „Geneksa“, osim što ukazuje na nezadovoljstvo i rukovodstva i radnika nedavno usvojenim zaključcima Vlade Srbije. Po toj odluci vlade i preostala imovina ove firme na Kopaoniku se oduzima, a reč je o delu prostora upravne zgrade, tehničke baze i tri ugostiteljska objekta na skijaškim stazama. Ona će biti podeljena između opštine Raška i države, odnosno Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“. Zbog toga je, pre nekoliko dana, na planini bilo i protesta radnika.

M. Dugalić

   

Uređenje saobraćajnica ski centra Kopaonik             Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     31.10.2008. Kopaonik - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja dodelilo je sredstva Opštini Raška za infrastrukturu, odnosno uređenje internih saobraćajnica u ski centru Kopaonik. Vrednost ove investicije iznosi oko 20 miliona dinara. Rekonstrukcijom postojećih saobraćajnica i izgradnjom novih parking mesta nastavlja se sistemsko uređenje ovog najpoznatijeg ski centra

   


 

 

Položen kamen temeljac za četvorosed Gobelja             Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     28. oktobar 2008. Kopaonik -Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, državni sekretar za turizam Goran Petković i vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić danas su postavili kamen temeljac na lokaciji Gobelja na Kopaoniku i time ozvaničili početak izgradnje nove isklopive četvorosedne žičare na ovoj planini.
     „Ovo je početak planskog investiranja u Kopaonik, a ulaganje u infrastrukturu ovu planinu treba da pretvori u centar koji ispunjava sve standarde modernih evropskih centara. Nakon detaljne analize master plana investiranje će biti nastavljeno“, navela je ministarka za NIP Verica Kalanović i dodala da će razvijanje turističke infrastrukture obezbediti priliv sredstava od turista kao i razvoj opština Brus i Raška.
     Državni sekretar za turizam Goran Petković naglasio je da je reč o ulaganju u najmoderniju isklopivu žičaru te da je početak njene izgradnje najava planskog ulaganja u Kopaonik. Dodao je da će se, kada početkom iduće godine budu poznati rezultati master plana za ovu planinu, znati kako će se razvijati skijalište, letnji sadržaji i hoteli.
     „Sa izvođačima master plana obavljene su konsultacije i žičara „Gobelja“ već je uklopljena u ovaj plan“, rekao je Petković i istakao da će ovaj projekat otvoriti vrata novim investitorima.
     Skijališta Srbije spremno dočekuju predstojeću zimsku sezonu i, prema rečima v.d. generalnog direktora ovog preduzeća Nebojše Skorića, u toku su završni radovi na polaganju instalacija za veštačko osnežavanje, nabavljeni su novi tabači snega, a staze će biti pripremljene na evropskom nivou.
     Nova žičara na lokaciji Gobelja, proizvođača Doppelmayr, moći će da preveze 2.400 skijaša na sat, a brzina kretanja će biti 5 metara u sekundi. Pogonska stanica nalaziće se na 1.694, a okretna na 1.926 metara nadmorske visine. Ukupna dužina trase žičare biće 840 metara.
     Vrednost ove investicije je oko 253 miliona dinara, a finansira se sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

   


 

Završni radovi i pripreme skijališta pred sezonu             Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     20.10.2008. Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković rekao je da je u toku izrada master plana daljeg razvoja Kopaonika, a u skladu s tim počeli su i radovi na instalaciji nove žičare, odnosno izgradnji novog skijališta na Gobelji. On je napomenuo da su do sada tamo bila samo dva mala skijališta (ski liofta), neznatnih kapaciteta, a ove godine će biti instalirana četvorosedna žičara, što praktično znači pomeranje težišta tog rekreativnog centra sa raške na brusku stranu, a to je ujedno i samo najava realizacije novih investicionih aktivnosti na toj planini.
     Petković je istakao da se paraleleno sa tim završavaju kompletni antierozivni radovi i priprema staza, koje će biti na mnogo višem nivou, na različitim planinama, od Kopaonika, preko Stare planine, do Divčibara i Tornika na Zlatiboru.
     On je najavio da će, uporedo sa tim, ove godine prvi put biti instalirane i meteorološke stanice, koje će biti javnog karaktera, a podaci dostupni i drugim javnim službama - Republičkom hidrometeorološkom zavodu i Direkciji za kontrolu leta. “Sa njima ćemo moći da pružimo mnogo precizniju prognozu za razvoj vremenske situacije u narednom periodu, što će biti objavljivano i na sajtovima Stare planine, Kopaonika, Zlatibora i Divčibara”, rekao je Petković.
     On je najavio da će i lokalne zdravstvene stanice dobiti novu opremu, tako da će obe srane Kopaonika dobiti dva nova trauma centra, a sa opštinom Knjaževac naprevljen je dogovor da im "Skijališta Srbije" stave na raspolaganje novo terensko ambulantno vozilo s pokretnim trauma centrom. Vozilo će tokom zime biti korišćeno na planini, a tokom ostalog dela godine za potrebe knjaževačkog centra.
     Novi logo JP Skijališta srbije je promovisan na sajmu trurizma u Novom Sadu...

   


Počinje izgradnja četvoroseda "Gobelja" na Kopaoniku
     14.10.2008. Kopaonik - Potpisan je Ugovor o izgradnji četvorosede žičare "Gobelja" na Kopaoniku. Doppelmayr je isporučilac operme, GP Graditelj - Ivanjica izvodi građevinske radove, a montažu firma ATB FOD iz Bora. Narednih dana se očekuje svečano otvaranje radova i polaganje kamena temeljca..
     Nažalost, tenderska procedura do potpisivanja Ugovora se prilično odužila, tako da se sa radovima kreće jako kasno, i neizvestan je rok završetka. Zavisno od vremenskih uslova, puštanje nove žičare u rad se ipak očekuje tokom ove zime.
     Tehničke karakteristike budućeg četvoroseda Gobelja ...
     - Tip žičare - 4KSB,Isklopivi četvorosed
     - Polazna stanica na1.694 m/nv na mestu odakle je polazio sada razmontirani ski lift br.13-Gobelja relej.
     - Izlazna stanica na 1.926 m/nv ispod samog antenskog tornja na vrhu Gobelja.
     - Visinska razlika je 232 m.
     - Kosa dužina trase žičare je 845 m a horizontalna 808 m.
     - Brzina 5 m/s.
     - Kapacitet 2.400 skijaša na sat.
 
            Izvor: Andrea Kočovski, predstavnik Doppelmayr-a

   

Tehnički sneg na Kopaoniku do kraja novembra 2008. Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     29.09.2008. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da je u pripremu naredne zimske sezone investiralo oko 600 miliona dinara. Vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Nebojša Skorić izjavio je agenciji Beta da su u toku radovi za veštačko osnežavanje na Kopaoniku, koji bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine.
     "U prvoj fazi osnežavaju se staze Pančićev vrh i obe staze Karaman grebena. Vrednost opreme i radova na izgradnji i montaži je oko 2,1 miliona evra", rekao je Skorić i dodao da je za lokaciju Gobelja na Kopaoniku kupljena nova četvorosedna žičara.
Prema njegovim rečima, u toku ove godine biće nabavljena oprema i za veštački sneg na Staroj planini, dok će radovi na izgradnji sistema početi u novoj građevinskoj sezoni.

     "Takođe radimo i na obezbeđenju infrastrukture i nabavci opreme za veštački sneg na skiljalištu Tornik na Zlatiboru, što bi trebalo da bude završeno sledeće godine", najavio je Skorić. Kako je naveo, u tom ski centru u toku je rekonstrukcija jednog od dva ski lifta oštećena u toku bombardovanja 1999. godine. On je rekao da je planirano da ski centar Tornik počne da radi u decembru, kao i ostali ski centri, a rad skijališta će biti moguć kada bude dovoljno snega za bezbedno skijanje.

     Skorić je rekao i da se u toku 2008. godine obavljaju antierozivni radovi i radovi na uređenju skijaških staza na svim planinama. Govoreći o kapacitetima žičara u sva četiri ski centra - Kopaonik, Zlatibor, Stara planina i Divčibare, on je kazao da sada iznose 35.000 skijaša na sat, a da će sa izgradnjom novih žičara i liftova, kapacitet biti povećani za dodatnih dve do tri hiljade skijaša na sat.

     "Proširenje kapaciteta žičara i ski liftova će se odvijati postepeno - na Staroj planini kao deo razvojnog plana Jabučkog ravništa, a na Kopaoniku i u drugim planinskim centrima postepenom zamenom zastarelih instalacija novim instalacijama većeg kapaciteta", objasnio je Skorić.

     On je rekao da bi uskoro trebalo da bude formirano i zajedničko preduzeće Skijališta Srbije i Jahorine. "Skijališta Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputili su nacrt ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Ministarstvu trgovina i turizma Republike Srpske i očekujemo da se Vlada Republike Srpske izjasni o ovom nacrtu", rekao je Skorić.

  

Protiverozioni radovi na skijalištima u Srbiji    Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     25.09.2008. - U ski centrima je u toku izvođenje protiverozivnih radova koji će se izvoditi svake godine u okviru redovnog investicionog održavanja skijališta - saopššteno je iz JP „Skijališta Srbije“
     Ovi radovi se izvode kako bi se sanirala postojeća oštećenja na ski stazama i kao prevencija stvaranja novih oštećenja koja mogu nastati usled dejstva prirodnih faktora.
     Radovi su intezivirani u ski centru Stara planina na stazama Konjarnik 1 i Sunčana dolina, a slični radovi se izvode i na stazi Crni vrh na Divčibarama. Protiveroziona zaštita radi se u ski centru Kopaonik kao i u ski centru „Tornik“ na Zlatiboru.

  

Produžen rok za dostavljanje ponuda na tenderu za prodaju imovine Kompanije „International CG” d.p. Beograd, u restrukturiranju, koja se nalazi na Kopaoniku
    
Izvor:
http://www.priv.yu/
     16.09.2008. Agencija za privatizaciju Republike Srbije je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, odlučila da produži rok ( za jos mesec dana) za dostavljanje ponuda na javnom tenderu radi prodaje imovine Kompanije „International CG” d.p. Beograd, u restrukturiranju, sa pratećom opremom i pravima na objektima, koja se nalazi na Kopaoniku: hotel „Grand”, hotel „Sunčani vrhovi” („Apartmani Konaci”), stambene jedinice na Kopaoniku i restoran „Zvrk”, šifra tendera KOP 25/08, do 22. oktobra 2008. godine do 16.30 časova po beogradskom vremenu (GMT+1).

  

1. Avgust 2008. Kopaonik - Radovi na instalacijama za veštački sneg na Kopaoniku
      U petak sam par sati boravio na Kopaoniku, i odmah sam uočio da su radovi na instalacijama za veštački sneg na Kopaoniku u toku. Još pri dolasku, sa puta se vidi da se radi na sanaciji i proširenju jezera u dnu žičare Mali karaman.     Više slika na "Galeriji sajta"


 

 


    Takodje, po sred staze malo jezero se vidi, verovatno skoro iporučena oprema za postavljanje instalacija duž ski staza.      Više slika na "Galeriji sajta"

Ostalo sto se može primetiti na Kopaoniku:
     - Nekoliko kilometara puta ispred Jarma je preesvučeno novim slojem asfalta...
     - U dnu staze Karaman greben, levo gledano ka vrhu, gradi se novi veci objekat...
     - Preko puta glavnog ulaza u Grand, već je završen novi objekat
     - Dizalica koja je godinama stajala preko puta hotela Grand je uklonjena. Napušteno gradilište je ostalo.
     - Neposredno pored hotela Olga Dedijer takodje izgradjen i spolja zavrsen novi objekat
      Više slika na "Galeriji sajta"


Vrnjacka Banja - Kopaonik - Put kojim se ređe ide
     1. Avgust 2008. Boreveći nekoliko dana u Vrnjackoj banji, nisam mogao a da ne iskoristim priliku i posetim Kopaonik koji je od nje udaljen 75 km. Tim putem do sada nisam prolazio.


     Gledajuci u kartu, ali i raspitivajuci se kod domacina, saznao sam da postoje dve varijante puta. Preko planine Goč, Kopaoniku se moze prici i od Brusa i od Jošaničke Banje. Odlučio sam se za obe varijante, jednu u odlasku a drugu u povratku.
    Od Vrnjacke Banje put vodi uzbrdo 13 km prilično lošim, uskim planinskim putem kroz šumu. Prevoj je na koti 908 m/nv odakle se put dalje spušta ka mestu Stanišinci. Ovaj deo puta je znatno širi i bolji i vidi se da je nedavno renoviran. Prolazi se pred Centra dečeijeg letovališta na Goču kao i Centra Mup-a. Ali na par kilometara od mesta Brzenica nailazi deonica izrazito loseg puta - krpa na krpu... srecom kratka je.


     Od mesta Brzenica, levo put vodi ka mestu Pleš, i posle par kilometara nailazi se na raskrsnicu gde put levo vodi ka Brusu a desno ka Jošaničkoj Banji. To je 27-mi kilometar od Vrnjacke Banje.
     Odlucujem se za skretanje prema Brusu. Nakon 2 km jos jedna raskrsnica gde put levo odvaja za Aleksandrovac.
     Od te raskrsnice nakon mesta Ples, pa do Brusa ima 14km.


 

 

     Put od Brusa dalja ka Brzecu i vrhu Kopaonika je svima uglavnom vec poznat.
     Takođe i put sa Kopaonika do Jošaničke Banje.

      U centru Jošaničke Banje, na raskrsnici desno put vodi poznatim putem ka Biljanovcu i Ibarskoj magistrali... Dok levo pravac vodi prema Brusu. Na karti je put oznacen kao neasfalktiran, ali put je uradjen pre par godina i u sasvim pristojnom je stanju.
     Živopisnim predelima prolazeci kroz sela Jelakci, Rokci i Ploča put se penje do prevoja Karaula na 1113 m/nv, a odatle spušta ka već poiznatoj raskrsnici kod sela Pleš. Ova deonica je duga 27 km
     Od ove rskrsnice, ponovo istim putem preko Stanišinaca ka Vrnjackoj Banji.
     Neverujem da je ovaj put zgodno prelaziti zimi, ali ako ste u prilici leti, obavezno prodjite njime. Deonica preko Jošaničke banje je duža za oko 6 km.

Put je slikama opisan na  "Galeriji sajta"

Javni poziv za nabavku četvorosede žičare Gobelja na Kopaoniku
     18.Jula 2008. u broju 69. Službenog glasnika Republike Srbije objavljen je: Javni poziv - Za dodelu ugovora o javnoj nabavci dobara, radova i usluga – isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijaša na sat, sa građevinskim, elektro-montažnim i mašinskim radovima i isporukom projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke”, na planini Kopaonik – Gobelja, Republika Srbija (broj nabavke 270/08)
     Javni poziv je objavilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana, odnosno 18.08.2008. Odluka o dodeli ugovora biće doneta najkasnije u roku od jos 10 dana, odnosno do 28.08.2008.  Kompletan tekst javnog poziva:

Beograd, 18.07.2008.   Sl.gl.RS Broj 69.

     Na osnovu člana 69, člana 70. stav 1. tačka 2. i člana 72. stav 1. tačka 1. Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik RS”, br. 39/02, 43/03, 555/04 i 101/05)

MINISTARSTVO EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA,
11000 Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 15

      objavljuje   JAVNI POZIV
za dodelu ugovora o javnoj nabavci dobara, radova i usluga – isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijaša na sat, sa građevinskim, elektro-montažnim i mašinskim radovima i isporukom projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke”,na planini Kopaonik – Gobelja, Republika Srbija (broj nabavke 270/08)

  
     Ministarsvo ekonomije i regionalnog razvoja, Beograd, poziva sva zainteresovana domaća i strana pravna i fizička lica da podnesu svoju pisanu ponudu pod uslovima iz javnog poziva i konkursne dokumentacije.
Predmet javnog poziva je javna nabavka isklopive četvorosedne žičare, kapaciteta 2400 skijaša na sat, sa građevinskim, elektro-montažnim mašinskim radovima i isporukom usluge izrade projektne dokumentacije sa nostrifikacijom po sistemu „ključ u ruke”, na planini Kopaonik–Gobelja, Republika Srbija.
     Detaljnija specifikacija predmeta javne nabavke nalazi se u konkursnoj dokumentaciji i sastoji se od:
     1. isporuke isklopive četvorosedne žičare kapaciteta 2400 skijaša na sat – usluga isporuke elemenata, delova i materijala za isklopivu četvorosednu žičaru, na paritetu CIP Kopaonik – Gobelja;
     2. izvođenja građevinskih, elktro-montažnih i mašinskih radova, na izgradnji i montaži isklopive četvorosedne žičare;
     3. isporuke usluge izrade projektne dokumentacije za predmetnu žičaru, kao i nostrifikacija glavnog projekta.

     Pravo učešća u postupku javne nabavke imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica koja ispunjavaju obavezne uslove u skladu sa čl. 45. i 46. Zakona o javnim nabavkama, Zakona o planiranju i izgradnji kao i ostale uslove definisane konkursnom dokumentacijom. Dokaze o ispunjenosti uslova ponuđač je obavezan da dostavi uz ponudu.
     Uvid u konkursnu dokumentaciju može se izvršiti do 25. dana od objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku RS”, radnim danom od 9,00 do 15,00 časova u prostorijama JP „Skijališta Srbije”, 11070 Novi Beograd, Bulevar umetnosti 16a, prvi sprat, odnosno preuzimanje iste se može izvršiti u roku od 25 dana od objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku RS”, na gore pomenutoj adresi, uz ovlašćenje za preuzimanje konkursne dokumentacije i prezentaciju dokaza o uplati iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem deviznom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, na tekući račun Javnog preduzeća „Skijališta Srbije” broj 205-124079-40 koji se vodi kod „Komercijalne banke” a.d., svrha uplate „Javna nabavka isklopive četvorosedne žičare, na planini Kopaonik – Gobelja, broj nabavke 270/08”.
     Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja u „Službenom glasniku RS” do 13,00 časova, odnosno do datuma i vremena i na način naveden u konkursnoj dokumentaciji na adresu naručioca: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, 11070 Novi Beograd, Bulevar omladinskih brigada 1, soba 207. Ponuda se može dostaviti lično ili preporučenom pošiljkom.
Ponude moraju imati oznaku „Ponuda za javnu nabavku četvorosedne isklopive žičare, na planini Kopaonik-Gobelja, broj 270/08 – ne otvarati”, a na poleđini naziv ponuđača i adresu.
     U slučaju da je poslednji dan roka neradni dan, kao poslednji dan roka će se računati prvi naredni radni dan.
     Neblagovremenom će se smatrati ponuda ponuđača koja nije pristigla naručiocu do naznačenog dana i sata i takva ponuda će po okončanju postupka otvaranja ponuda biti vraćena ponuđaču neotvorena.
     Ponuda mora da važi najmanje 60 dana od otvaranja ponuda.
     Otvaranje ponuda je javno.
     Javno otvaranje ponuda obaviće se odmah po isteku roka za dostavljanje ponuda, odnosno poslednjeg dana roka u 13,30 časova u prostorijama Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, 11070 Novi Beograd, Bulevar omladinskih brigada 1, soba 207, drugi sprat, SIV III.
     Otvaranju ponuda mogu prisustvovati ovlašćeni predstavnici ponuđača, koji će svoja pismena ovlašćenja za učešće u postupku otvaranja ponuda, overena pečatom i potpisom ovlašćenog lica, predati komisiji za javnu nabavku pre početka otvaranja ponuda.
Kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda, u skladu sa članom 55. Zakona o javnim nabavkama.
     Odluka o dodeli ugovora biće doneta najkasnije u roku od 10 dana od javnog otvaranja ponuda, o čemu će svi ponuđači biti pismeno obavešteni.
     Sva dodatna objašnjenja i informacije o javnom pozivu mogu se dobiti na telefon 011/213-61-65. Osoba za kontakt je dipl. inž. Nevenka Ignjatov.


Pogledajte kakvi su utisci o boravku na Kopaoniku
tokom ski sezona 2002 , 2003
, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
Reagovanja na cenu ski pasa    > > >


NAZAD

HOME