S k i - R e p o r t a ž e

Javite se sa sa svojom pricom, utiscima, korisnim iskustvima, ... nakon posete nekog skijališta

Svoju reportažu i fotografije posaljite
na mail admin@skijanje.rs


Sezona 2011.


Održan memorijalni Ski-Roller kup "Amar Garibović" u Sjenici     Izvor: SkiSavez
     
01.08.2011. U Sjenici je ovog vikenda održan prvi memorijalni Roller-Ski kup posvećen tragično prminuplom Olimpijcu Srbije, Amaru Garibović. Učestvovala su 53 takmičara iz 11 ski klubova i 6 zemalja - Grčke, Hrvarske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Srbije.
     U dva dana su se održale tke u disciplinama Sprint i Distanca za kategorije takmičara: Deca, Juniori i Seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji. Trke su vožene slobodnim stilom.

    
Detaljnije, fotografije...

  

Babin Zub - najveće gradilište u Srbiji leta 2011   Reportaža: miles_davis - SkiNis.org.rs
    
28.07.2011. - Ako ste ludi za skijanjem kao mi, ništa vam novo nećemo otkriti ako kažemo da se na Babinom Zubu trenutno užurbano radi na pripremi novih smeštajnih kapaciteta, staza i žičara, za sezonu 2011/2012. Sa uverenjem da ćemo tamo zateći uobičajenu sliku na srpskim gradilištima (sa nijansama finansijske krize), skoknuli smo do Zuba, spremni da se tamo takmičimo u sarkazmu.
     However, ono što se danas tamo vidi, ostavlja bez teksta.
     Oko hotela na Jabučkom ravništu, danas možete da vidite stotinak radnika, tone istovarene opreme i materijala, kamione, šlepere, građevinske mašine od kojih nijedna ne stoji.
     Prva srpska gondola kreće 20-tak metara istočno od hotela...
     Detaljnije, fotografije...

  


Pavel Grašić

Održan seminar: Priprema i održavanje takmičarskih skija   Izvor: SSS
    
14.05.2011. - U subotu, u organizaciji Skijaškog saveza Srbije na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Beogradu održan je Seminar za klubske trenere i servisere - PRIPREMA I ODRŽAVANJE TAKMIČARSKIH SKIJA U ALPSKOM SKIJANJU, kome je prisustvovalo više od četrdeset učesnika iz ski klubova iz Srbije i Crne Gore.

 
  U amfiteatru ovog fakulteta, od 9,00 do 15,00 h predavanja je održao Pavel GRAŠIĆ, nekadašnji trener A ski tima u alpskim skijaškim reprezentacijama Slovenije i Hrvatske, a sada osnivač i vlasnik Slovenačke firme Tesmasport.
  
  Pavel Grašić je svoje izlaganje podelio u više tematskih celina a svaki deo svoga predavanjaje istovremeno demonstrirao, predstavljajući pri tome nove materijale kao i alate koji se koriste u pripremi skija.
    
Detaljnije o seminaru, fotografije...

  

INTERALPIN 2011 - Sajam opreme i tehnologija za skijališta
       Autor:
Dragan Trupina
     14.05.2011.
- Sa 8% povećanja broja posetilaca, sajam Interplan 2011 dostize novi rekord i dokazuje da je vodeći svetski sajam za industriju žičara
     Sajam Interalpin u Innsbruck-u, koji se održao od 4. Do 6. Maja 2011. imao je 19.500 posetioca iz više od 70 zemalja sa svih kontinenata. Svi smeštajni kapaciteti u i izvan grada su bili popunjeni, a stizalo se brojnim čarter letovima sto direktno u Innsbruck ili preko Münchena. Primetan je rast broja posetioca iz istočne Europe, Rusije i Azije.
    Veliki broj posetioca, razlicitost jezika koja je mogla da se čuje, veliki broj izlagača – odlika je ovogodišnjeg Sajma Interalpin u Innsbruck-u.
     Detaljnije...

  

 Ski reportaža: Chamonix (FRA) - Najlepši ski spust u Evropi
       Autor:
Bojan Šćekić, Miodrag Skender
    
05.05.2011. - Chamonix-Mont-Blanc, ili češće nazivan kratko Chamonix (srp. Šamoni) je gradić i opština u istočnoj Francuskoj, u pokrajni Haute-Savoie. Nalazi se u podnožju Mont Blanc-a na nadmorskoj visini od 1,035 metara. Po popisu stanovnika iz 1999 u njemu živi 9,830 stanovnika na površini od 116.53 km². Olimpijske igre su održane u Chamonix-u 1924. godine.
     Nalazeći se geografski veoma daleko od Srbije i imajući mnoštvo sadržaja orjentisanih pre svega na zahtevnije planinske i ekstremne aktivnosti, Chamonix u našoj zemlji ne predstavlja popularnu destinaciju za skijanje.
     Chamonix kao prestonicu ekstremnih i planinskih sportova znamo još od ranije. Svako na svoj način. Kako smo došli, dve stvari vezane za skijanje su bile upečatljive i uveliko su obeležile naš boravak i aktivnosti.

     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  


 Ski reportaža: Les 2 Alpes, Alpe d'Huez (FRA) - Martovsko skijanje
       Autor:
Tadija_91 -na Forumu
     2
6.
04.2011. - Odlučio sam se za Les deux Alpes, pre svega zbog jeftinih aranžmana iz Srbije a onda i zbog, kako se priča po netu, velikog potencijala za vožnju van staza i povezanosti sa legendarnim La Grave-om. O samom putu ne treba trošiti reči, bio sam obavešten da do te Francuske treba tri dana jahanja (24h autobusom) i tu ništa nije moglo da me iznenadi. Izvukli smo Lastin autobus sa dovoljno mesta čak i za pojedince koji imaju noge. Pre polaska (11. marta) sam proverio prognozu i video da nas čeka prilično uzbudljiva nedelja što se tiče vremenskih prilika.
      Stigli smo u mesto po planu, u subotu posle podne. Usledila je šetnja mestom koje na moje iznenadjenje više liči na selo nego na očekivani blok 62 sa Novog Beograda. Odmah sam primetio prisustvo meni ne baš omiljenih gostiju sa ostrva, dok mi je prisustvo njihovog točenog piva baš prijalo. Ima dosta supermarketa sa normalnim cenama...

     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Ski reportaža: Valmeiner (FRA) - Poslednja nedelja marta u Valmeineru
       Autor:
Max -na Forumu
     2
2.
04.2011. - Skijalište se sastoji od tri brda. Gros Crey je iznad Valmeiniera i četiri brza četvoroseda ga pokrivaju. Ima dosta lepih i širokih plavih staza, dok su zelene relativno uzani kolski putevi. Ima i nekoliko odličnih crvenih staza koje su dovoljno široke i moguće je izvoziti spust od 1000m visinske razlike Susedno brdo, Crez du Quart, je izmedju Valmeiniera i Valloire. Sve staze su odlične za karving. Ima nekoliko tanjira i starijih liftova, ali se oni mogu izbeći. Najbolji utisak je ostavio ovaj deo skijališta.
     Treće brdo, Setaz, je iznad Valloire i nešto je lošiji sistem žičara. Iz Valloire skijaše izvlače dve gondole. Jedna ide na Setaz do oko 2000mnv i ima lepe povratne staze svih boja. Druga vodi na Crey du Quart i takodje ima povratne staze, ali nisu bile pokrivene snegom.
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Ski reportaža: Vars (FRA) - Skijanje na francuski način
       Autor:
Ivana Radić
     2
2.04.2011. - Planina, zima, temperatura minus previše, vetar koji kosti pomera, zamrznute trepavice, usta koja su zaledjena u samo jednom položaju – vi biste nešto da kažete, ali izlazi samo ravan ton nekog samoglasnika... taj jezivo divan osećaj prepoznaju i vole samo strastveni skijaši/borderi. Muka? Da, ali najsladja.
      Početkom februara 2009. godine sam se našla na Varsu, južnom delu Francuskih Alpa. Namerno kažem našla, jer je bilo brzo i neplanirano, čak nisam ni čula za to mesto (mada se ne ponosim time). I kako to obično biva u životu, bum putovanja bez onoga što generali i advokati zovu strategijom donose neverovatne užitke koji postaju najvrednije uspomene.

     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

Ski reportaža: Hotel po kome možete da skijate 
Autor
: arhitekta Michael Jantzen
    
20.04.2011. - Neobični ’North Slope Ski Hotel’ predstavljao bi građevinu koja odiše luksuzom, ali i dobrom zabavom zahvaljujući skijaškoj stazi smeštenoj na samom hotelu, a svu potrebnu energiju dobijao bi iz prirode.
     Hotel je osmislio ekološki osvešćeni dizajner i arhitekta Majkl Jancen, čija je osnovna ideja bila da ’North Slope’ koristi energiju od sunca i vetra.
     Po nacrtu, ovaj luksuzni hotel ima 95 spavaćih soba, a na sebi ima i skijašku stazu predviđenu i za prikupljanje kišnice koja se može da upotrebi korisno. Liftom iz hotelskog predvorja gosti stižu na krov, sa kojeg se pruža staza za skijanje dugačka 122 metra.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

 Ski reportaža:  Arlberg - (St. Anton + Lech/Zurs)         
     Autor: adwarf - na Forumu
     17.04.2011. - Arlberg - februar 2011 - Što se samog St. Antona tiče, zaista sve pohvale, ali on je nama ostavio utisak kao najlošiji deo za skijanje, od svih koje obuhvata ski pass, a to su St. Anton, zajedno sa St. Christofom, Rendl, Stuben, Lech, Oberlech i Zurs. Naravno, to je daleeeeko od toga da je skijanje loše, nego je fora što je tu najveća gužva, pa nije nemoguće da se na nekim gondolama čeka, pogotovo ujutru na gondolama u podnožju, dok je na Valugi uvek bila gužvi i ćekalo se pola sata - sat. Poreg toga, mi smo uboli nedelju kad je u Austriji neki praznik, pa je bilo nešto više ljudi nego obično, ali u 90% skijalista to ne predstavlja nikakav problem, osim u uskim grlima, odnosno donjim delovima staza, koje vode do sela.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   

 Ski reportaža: Na proljećno skijanje u Obertauern       
    
Aut
or: Zoran Šagolj
    
14.04.2010. -
Obertauern - Svakoga aprila skijaši kopaju po snegu u potrazi za sanducima u kojima se, između ostalog, nalaze ključevi slupih limuzina.
     Retko koji izbor najboljeg skijališta u austrijskim Alpama, pa i šire, će proći bez Obertauerna. Pogotovo se to odnosi na prolećno-uskršnji deo sezone, kada se već na brojnim drugim skijalištima ski staze pretvaraju u zelene pašnjake. “Tamo gde je sneg kod kuće” – moto je Obertauerna, kojeg zbog svoje konfiguracije nazivaju i „snežni oval Austrije“.
     Detaljnije, kompletan tekst . . .

  

 Ski reportaža: Hintertux - Ski vikend na glečeru         
    
Aut
or: average - na Forumu
    
12.04.2010. - Hintertux gletscher - Pošto je u ovo doba najsigurnije skijanje na glečerima, prethodne nedelje otisnuli smo se na zaista dalek put zarad 4 dana skijanja: skoro 1100 km do Hintertuxa, a vredelo je zaista. Lepo je skijati i znati da nema profi skijaša na ovom svetu koji nije bio na ovom mestu, jedini glečer koji radi svih 365 dana u godini, mesto gde tokom leta treniraju sve svetske reprezentacije.
     Zakačili smo vikend pa je i skijaša bilo poprilično, no gužvi na stazama nije bilo, jedina negativna stvar su naravno razvaljene staze nakon 13 h i to u donjim delovima skijališta - veće hupsere u životu video nisam.
     Detaljnije, kompletan tekst . . .

  

 

 Ski reportaža: Les 3 Valees (FRA) - Posetite Val Thorens, nećete se pokajati
       Autori: YIBLEX, OGI 86 i drugari

     11.
04.2011. -Izvestaj je mozda preopsiran, ali je rađen u svrhu da čitaocima pruži što više informacija tj. da im pomogne u eventualnom odabiru mesta (aranžmana). Aranžman je bio preko Go2traveling.
    
VAL THORENS smo posetili od 12. - 19. Marta 2011. - Ogroman prostor u alpskoj nedođiji 150 km odlično povezanih staza. Izjednačen broj staza razlicitih težina predstavlja odličan izbor i za početnike. Manji broj (6) crnih staza, može biti zamerka boljih skijaša. 6 Gondola pokriva veliki deo skijališta. Sedežnice su starije generacije od onih na Kopu ali normalno funkcionišu i kreću se prilično brzo. Najveća prednost je dužina (i širina) staza. Posle 10-15 min penjanja sledi spust od nekoliko kilometara.... .
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

Ski reportaža: Održano boardercross takmičenje na Brezovici
       Izvor: sbxbrezovica.com
    
24. 03.2011.  - U nedelju 20. marta je održano prvo boardercross takmičenje na Brezovici, SBX Brezovica Cup 2011 koje je organizovalo društvo ekstremnih sportista "Scardus". Visoki nagradni fond od 5000 evra je privukao neke od najboljih vozača boardercross-a iz regiona.
     Pobednik takmičenja bio je Aljoša Stefanović iz Slovenije, drugo mesto osvojio je Miljan Bošković iz Srbije, dok je treće mesto pripalo Nikoli Vrhovecu iz Hrvatske.
     Detaljnije, kompletna reportaža...

    

Ski reportaža: Bansko 05.-11.03.2011.
Autor
:
Vasil Trendafilov
    
13
.03.2011. - Kako kaže gazdarica hotela, pogodili smo njabolju nedelju ove zime, 05.-11.marta, naravno samo radnim danima, vikend ne iz prostog razloga, guzvaaaa
     No prvi dan nas je sačekao oblacima i snegom, ali isti praškast i ne tako loš pa se moglo komotno skijati, ali zbog mnogo guste magle izbegavao se Plato. Drugi dan lep sunčan i mnogoo hladan, sa nešto jačim vetrom tako da isto tako se ređe islo na gornje četvorosede (prema Platou). Ostali dani perfektni. Ali ipak u petak 11. primetilo se da temperatura ide nagore i da sneg počinje da se topi, no ništa strašno, skijaće se tamo još.
    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Ski reportaža: Jedan dobar ski vikend na Brezovici
Autor
:
Stanislava Bosiočić
    
13
.03.2011. - U organizaciji udruzenja ljubitelja skijanja SKIAVANTURA posetili smo proslog vikenda 5. i 6. marta 2011. Brezovicu. Krenulo je autobusom nas 50-tak ljubitelja skijanja u petak oko 23 casa, put Brezovice. Na putu nije bilo nikakvih problema i uz samo jednu kracu pauzu, u subotu ujutru, oko 7 i 30 ugledali smo bele staze u potpunoj tisini obasjane suncem, dok su mesta u podnozju planine ostala u magli. Ovo je bio moj prvi susret sa Brezovicom od daleke 1994. kada sam je posetila u okviru studentskih susreta Gradjevinskih fakulteta. Smestaj je bio u hotelu Molika na samoj stazi.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Ski reportaža: Danas je na Kopaoniku teško pronaći standardan smeštaj po pristupačnoj ceni
Autor
:
Srđan Popović
    
10
.03.2011. -
Ono što me ipak brine jeste tendencija koja važi za celokupni turizam u Srbiji, a koja se sastoji u tome da se svi novi kompleksi koje grade današnji investitori i tajkuni izvode isključivo kao neka ultra High klasa. Tako da je već danas vrlo teško pronaći normalan standardan smeštaj po pristupačnoj ceni. Mislim, ne žele svi turisti da imaju Djakuzi u dnevnoj sobi i trbušnu plesačicu ispred vrata, a takodje ne žele ni da im alternativa bude neka smrdljiva kolektivna rupa, već jednostavno da imaju mogućnost normalnog smeštaja po normalnim cenama.
    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Ski reportaža: Zašto je sve manje turista na Kopaoniku?
Autor
:
Marko Miladinović
    
0
9.03.2011. - Uprkos investicijama u obnovu žičara i smeštajnog kapaciteta u najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji, tekuća sezona nastavlja negativan trend započet još pre dve godine. Najlakše je za lošu posetu okriviti viznu liberalizaciju i aktuelnu krizu, ali uporedni podaci pokazuju da je značajniji problem što Kopaonik nudi manje za više novca nego konkurencija u okruženju, pa čak i u zapadnoj Evropi.
     Predstavnici domaćih turističkih agencija veruju da su vizna liberalizacija i još uvek aktuelna finansijska kriza glavni uzroci smanjenog interesovanja za turističke aranžmane za Kopaonik. Iako statistički podaci za ovu zimu neće biti dostupni još nekoliko meseci, uočljivo je nastavljanje negativnog trenda započetog 2009. godine. Turisti iz Srbije sve više se odlučuju za odlazak u Italiju, Francusku, Austriju ili Bugarsku, gde im se nudi raznovrsna usluga po konkurentnim cenama.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Ski reportaža: Bjelašnica (BIH) ostavlja utisak oronulog ski centra sa velikim potencijalom  
Autor
:
Boogieman - na Forumu
    
07.03.2011. - Pošto o i sa Bjelašnice stiže vrlo malo oskudnih informacija,mislim da je red da svoje utiske podelim ovde, sa malim zakašnjenjem.
Bili smo na Bjelašnici u četvrtak 3.3.2011. Put do ski centra od Sarajeva je odličan, sa samo dve lakat krivine što nije ni čudo sa obzirom da se podnožje Babin do nalazi na oko 1200 mnv. Kako smo prilazili Bjelašnici dočekala nas je ne baš tako gusta magla, ali sasvim dovoljna da pokvari doživljaj. Parkinga ima koliko hoćeš, svud stoje table da se parking naplaćuje, cena je 5 km.(premda se i to može izbeći parkiranjem ispred nekog od lokala ili na putu iznad)
.
     Uopšte nije bilo gužve, ama baš nikakve. Parking je više nego prazan (verovatno što je bio radni dan). Čak nema ljudi ni u mnogobrojnim vilama i apartmanima na Babinom dolu. Po slobodnoj proceni na Torniku (ili tek na Jahorini) radnim danom ima 5-6 puta više ljudi nego na Bjelašnici, uz utisak neverovatne sablasnosti.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Ski reportaža: Kopaonik,  Projekat Ski skakaonice na  
Autor
: Đorđe Pejković
    
07.03.2011. -
Malo je onih koji su imali priliku da se popnu na vrh jednog ovakvog objekta, a još manji je broj onih koji su se usudili da ga koriste na predviđen način. Dosta ljudi novogodišnje uspomene vezuje za podnevni koncert Bečke filharmonije, miris iz kuhinje i skijaške skokove u Garmiš-Parterkirhenu.
     Ovih dana se u domovini skijanja održava svetsko prvenstvo u nordijskim skijaškim disciplinama na skakaonici, "Holmenkollbakken". Upravo ta nadaleko poznata skakaonica u Oslou bila je inspiracija za nastajanje jednog ovakvog arhitektonskog dela na našim prostorima.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

 Ski reportaža:  Nassfeld (AUS) - U solo varijanti je sasvim druga priča
Izvor: Stekan - Forum sajta
     0
7.03.2010. - Vrijeme bez oblačka, ali hladno. Staze ispeglane do bola, ali ko je imao tupe rubnike, nije se baš nauživao, posebno nakon podneva. Rubnici na Punisheru grizu i nakon više od 15 dana skijanja bez oštrenja. Scott rules!
      Skijaša je bilo dosta, a i parking je bio skoro popunjen u svim zonama. Na žicama je obično bilo 5 do 10 ljudi u redu, tako da sam čekao maksimalno minut.
   
 Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

   

Ski reportaža:  Nassfeld (AUS) - Sve u svemu vratiću se sigurno
Autor:
Jovan Popović - jopopo
     06.03.2010. -
Nas sedmoro, dve porodice krećemo u 6:00 iz BG put Hermagora. Stižemo u 13:30 uz par kraćih pauza i jednom dužom za ručak. Nakon smeštanja u selo Radnig koje je 2km u brdu iznad Hermagora, otišli smo da pogledamo šta nas čeka i gde je Trepolah. Kupili smo Top-Ski Pass za 186 evra (popust sa vaučerom koji smo dobili u kući) i otišli preko puta u ski-depo da se raspitamo. Ski depo je uz hotel Cube i jako dobro funkcioniše. Čuvanje skija je besplatno za vlasnike ski pasa, ako su dva roditelja vlasnici ski pasa do tri deteta koriste besplatno usluge.
   
 Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

   

Ski reportaža: Beogradski snoubord street session  
Autor
:Vlada,studio Frame
    
01.03.2011. - Budim se, i razmišljam kako taj dan imam neki ručak, i sastanak sa Vuletom iz Rope-a povodom snimanja novog Rope skateboard filma. To razmišljanje mi je prekinuo Dule iz Burna da mi kaže da dolaze Miljan i Chez sa Kopa da voze street mesta po Beogradu, i da me pita da li bi fotkao to i snimao. Nakon kraćeg razmišljanja pristao sam. Prvo je sledio ručak, a zatim i sastanak. Nakon toga sam se dogovorio da se nadjem sa njima na Tašmajdanu u 19h.
     Pored njih tu je bio i Slaviša koji je predložio da odemo do Višnjičke Banje, na Lešće (groblje) jer je tamo video neke dobre rejlove. Penjemo se na Lešće, i provaljujemo da je tamo napadalo jedno 30 cm snega, i da je temperatura oko -10c.
    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Ski reportaža: Bansko (BUL), domaćin FIS Svetskog kupa     
Izvor:
bansko.rs
    
01.03.2011. - Bansko je proteklog vikenda (26. i 27. Februar) imalo prilike da ugosti najbolje svetske skijaše, koji su došli kako bi učestvovali u završnim trkama FIS ALPINE svetskog kupa u kategorijama „superkombinacija“ i „slalom“. Za samo dva dana trajanja takmičenja, u Bansko je pristiglo više od 15.000 gostiju.
     Najbolji svetski skijaš svih vremena, Alberto Tomba, bio je počasni gost takmičenja. Šampanjac je pobednicima uručio proslavljeni Bugarski fudbaler, Hristo Stoičkov...
    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

 Ski reportaža: Les 3 Valees (FRA) - Kako smo mi uživali  
Autor: Vladimir Petričević, Novi Sad

    
14.-23
.01.2011. - ... šta reći o najvećem ski-centru na svetu gde je prosto nemoguće naći zamerku. Obeleženost staza prosto fascinira tako da je neka lagana priprema uz mape sa ovog sajta sasvim dovoljna da nema šanse ("ni teorijske") da se zaluta. Kada je zahladilo ratraci i ski-topovi su celu noć radili, a rezultati su bili više nego fenomenalni (nema leda na stazama) jer su staze svakog dana bile perfektno uređene. U Les 3 Valeesu se ništa ne prepušta slučaju, sve je dovedeno gotovo do savršenstva.
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Ski reportaža: Soelden treba odskijati  
Autor: S. Veličkovi
ć
    
21.01.2011. - Od 8.-15. januara u Soldenu vreme reklo bi se uobicajeno. Koktel suncanih, sneznih, maglovitih i kisnih dana. Obzirom da je skijaliste veliko, na nekim delovima je bilo i jakog vetra, uglavnom na gleceru. Cak je jedan dan bilo toliko toplo da su se ljudi gondolom vracali u dolinu vec negde oko podne. Na visini 3090metara izmerena temperatura +7C
     Sto se tice samog dolaska u Solden, postoje dva osnovna pravca kojima se stize. Zakljucak, koji je put bolji nije "Exaktna nauka", vec je subjektivna stvar...

     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Gerlitzen - Koruška, Austrija - Nekoliko utisaka sa skijanja iz januara 2011.    
Izvor:
Forum sajta

     17.01.2011. - Skijao se tamo od 02-09 januara. Klosterle najlepsi utisak, 7,5 km duga staza zaista ne moze da dosadi. Ja sam bio smesten u Verditzu, na pola puta izmedju Gerlitzena i Bada, a nekih 7 km od Klosterlela, tako da je najbolji izbor bio polazna stanica zice pomenute staze. Za svaku preporuku. Ako bude vetra i magle blizu su Bad, Katzberg, Nasfild.

     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

   

Katschberg, Austrija - Skijaliste za svaku preporuku
     17.01.2011. - Idealno za porodice sa decom kojima je mnogo toga predodredjeno - veliki vroj komsija hrvata pa tako mozete dete poslati u skolicu na "slicnom" jeziku.
     Izbor staza za sve ukuse: crna staza Diretissima duga 2.5km, odlicna. A1 kao autoput a tako joj i tabla izgleda - 6 km uzivanja. Nekoliko odlicnih crvenih staza... samo su uskraceni oni koji tek pocinju ili su jos nesigurni. Jedna plava staza (ne racunam nekoliko skolskih - decijih) i to bi bilo to...
     Detaljnije, kompletan tekst . . .

    

Ski reportaža:  Nassfeld (AUS) - Prvi dan rada skijališta
Izvor:
Forum sajta

     07.12.2010. -
Bio sam za vikend - prvi dan (subota, 04.12) malo lošije staze, nisu ih stigli utabati dovoljno, ali ipak sasvim dovoljno za 50km i upalu mišića. Ski pas - 19 €. Drugi dan - razvaljivanje, staze puno bolje, skoro sasvim sunčano, malo vjetrovito. Masu skijaša, čini mi se najviše sa ex-yu prostora. Dio prema Troghoheu opet nije radio, pa samim tim ni Carnia, ali je dio na Gartnerkofelu bio super.
     Za otvaranje sezone i više nego dobro. U nedelju popodne staze su na nekim mjestima malo progledale, ali topovi konstantno rade.

   
 Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

   

Ski reportaža:  Hintertux - Pripreme         
Aut
or: Vladimir Ševkušić

     06.12.2010. - Mala i odabrana ekipa sa Zlatibora i iz Mojkovca je bila na glečeru Hintertux, zajedno sa pionirskom reprezentacijom Srbije. To je deo zajedničkih priprema za predstojeću takmičarsku sezonu. Iz SK Čigota su bili Jana Ševkušić i trener Vladimir Ševkušić, a iz SK Bjelogrivac Sara Brajković i Aleksandra Vujisić sa trenerom Milovanom Jušković. Krenuli smo 17. novembra ka gleceru Hintertux koji se od Zlatibora nalazi na nekih 1.100 km najbližeg puta.
   
 Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

 

 Ski reportaža: Soelden - Otvaranje sezone Svetskog kupa   
Izvor: www.ski-trip.net

     02.11.2010. - Soelden - Vesti su bile odlične, prognostičari su najavljivali novi sneg, u Soldenu se skupio krem svetskog skijanja, svi koji nešto znače u ovom sportu bili su u u ovom prelepom austrijskom gradiću.
     Sa posebnim nestrpljenjem čekali smo nastup legendarnog Bodea Millera. Iako su postajale mnoge protivrečne informacije o tome gde se najbolji američki skijaš pripremao, naš prijatelj Branko iz Soldena, koga posebno pozdravljamo, otkrio nam je da je Bode poslednjih mesec dana trenirao na glečeru iznad mesta, u nameri da već na startu sezone pokaže ambiciju da osvoji Svetski kup.

     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Ski reportaža: Hintertux - skijanje tokom cele godine         
Aut
or: Mihailo P. - Ski team Zvecan
     26.10.2010. - Hintertux gletscher - jedino skijalište u Evropi koje radi tokom cele godine, baš tako svih 365 dana. Pripada Zillertal regiji koja broji desetine ski centara. Sediste Tux regije je Mayerhofen u kome se često može čuti naš jezik jer ima dosta ljudi sa prostora bivse SFRJ. Sam Hintertux sa nalazi na kraju puta od Mayerhofena na visini od 1500 m. Na tom putu ima više sela sa bogatim izborom smeštaja za svačiji ukus i džep. Iz Hintertuxa kreće Gletscher Buss 1 gondola nosivosti 25 ljudi a uporedo sa njom postoji i gondola nosivosti 8 ljudi. Ispred polazne stanice postoji ogroman parking koji može da primi više od 1000 vozila i ne naplaćuje se baš kao i podzemna garaža (gratis!).
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

  

 Ski reportaža:  Pitztal - to je raj na zemlji        
Aut
or: Mihailo P. - Ski team Zvecan
     25.10.2010. - Pitztal - Kada se dodje gore, to je raj na zemlji. Staze sređene kao za svetski kup uglavnom crvene i samo jedna mala baby plava. Od žičara jedan šestosed, gondola six, panorama gondola i dva sidra. Staze pune snega koji je padao gotovo svaki dan a drže do kraja dana. Staze su extremno široke i ispeglane.
     Raj za free ride i dva odlična snow parka. Panorama gondola tj 4 vezane gondole sa po 24 osobe nosivoste vode do 3440 m/nv što predstavlja najviši vrh u Austriji dostupan skijašima.

     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   

 TREND: SKIJANJE - SLALOM PO KROVU SVETA     
Aut
or: Tijana Stojanović - citymagazine.rs
     25.10.2010. - Pitztal - Njih sneg i planina privlače više od mora, plaže i peska, spust skijama po strmim stazama u njima budi veći adrenalin nego što to čine plivanje i ronjenje, bord i dubok sneg draži su im od talasa i daske sa jedrima... Oni su zaljubljenici u zimske sportove i vreme za buđenje njihovih čula dolazi - odbrojavaju poslednje danje miholjskog leta i spremaju se za sneg i planine
     Pravljenje planova, razgledanje aranžmana, kupovina i pakovanje kofera i ski opreme pasioniranim i rekreativnim skijašima omiljena su zanimacija. Selidbu u planinske krajeve istim intenzitetom iščekuju i vikendaši i oni koji se spremaju za višenedeljno odmaranje na snegu.
     U ski centrima širom Evrope u finišu su pripreme za početak nove sezone, a i ove godine najatraktivnije destinacije su Austrija, Francuska, Italija i Švajcarska.

     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   


Sezona 2010.


 

 Ski reportaža:  Arlberg - (St. Anton + Lech/Zurs)         
Autor: Vladislav Bjelić - Wlad
     26.04.2010. - Arlberg - Arlberg brda/doline pokriva jedan ski pass koji važi u svim skijalištima koje se tu nalaze. Mi smo bili ove nedelje tamo da zatvorimo (njihovu) sezonu koja se danas završava, ova poslednja nedelja je obeležena kao "crystal snow" što podrazumeva jeftiniji ski pass (30 EUR dnevni). Smestili smo se u St. Antonu a obišli skijališta St. Anton (što obuhvata St. Anton, Rendl, St. Cristoph, Stuben), Lech (Lech, OberLech) i Zurs. Kako je kraj sezone ujutru staze drže dobro a posle su "korisne" samo one od 2300m pa na gore. U svim navedenim skijalištima ima staza preko 2300m tako da je uživanje zagarantovano.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   

 Ski reportaža:  Nassfeld            
Aut
or: Panzer - na Forumu
     22.02.2010. - Nassfeld - Prema skiline.cc - ukupno odskijanih 269 km za 6 dana. Još bolje je što TOPSKI pas važi za cijelu Korušku i Istočni tirol, tako da sam pored Nassfelda probao i Katschberg i Gerlitzen. Nassfeld sjajan. 110 km staza, većina crvenih (neke crvene su malo strmije, ali OK), sve odlično povezano.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   

 Ski reportaža:  Kitzbühel            
Aut
or: Branislav Zukić - na www.marginalac.org
     31.01.2010. - Nassfeld - Prema skiline.cc - ukupno odskijanih 269 km za 6 dana. Još bolje je što TOPSKI pas važi za cijelu Korušku i Istočni tirol, tako da sam pored Nassfelda probao i Katschberg i Gerlitzen. Nassfeld sjajan. 110 km staza, većina crvenih (neke crvene su malo strmije, ali OK), sve odlično povezano.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   

 Ski reportaža:  Soelden            
Autor: Nenad Jovicki
    
31.01.2010. - Soeleden - Sto se tice skijanja i ski centra, potpuno sam fasciniran glecerom i ski stazama na 3200mnv, prirodom, pogledom, uredjenoscu staza, infrastrukturom. Mislim da i najzahtevniji skijasi moraju biti zadovoljni. Liftovi su svi potpuno novi, gondole, 4,6 i osmosedi sa vizirom brzi, bez guzvi na njima, zaista idealni uslovi. Na pocetnim stanicama gondole su besplatne parking garaze. Posebno nam se svideo Giggijoh, deo gde su liftovi sa narandzastim kabinama koje izgledaju spektakularno na suncu, gde su savrseno popeglane staze i pravo je uzivanje skijati tu. Odmah pored je i decija ski skolica pa smo bili svi na okupu. Tu je i najveci ski restoran na Alpama, sav u staklu sa pogledom na staze. Sa gornje stanice, ide i gondola glecherexpres koja za par minuta vozi iznad ponora od 3000m do mesta gde je glecer stadion i zavrsetak fis world kup crne staze koja je i najbolja u celom ski centru.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

   

 Ski reportaža:  Soelden            
Aut
or: Predrag Stanojević
    
25.01.2010. - Soeleden - Napravim KROKI varijantu srpskog GPS-a i, sa namerom da osim domaće putarine od 340,00 din., hrvatske putarine od 3.05€ i austrijske VINjETE, NIŠTA više ne platim, krenem na put. Nakon ulaska u Hrvatsku, skrenuo sam kod Velike Kopanice za Đakovo, mada je putokaz pokazivao za Osijek, i nadalje pratio putokaz za Zagreb, dravskom magistralom. Asfalt je na par deonica oštećen-neravan, bez udarnih rupa, ali je uglavnom u dobrom stanju, i to sve bolji kako prilazim Varaždinu. Još na domaku Varaždina, ima putokaz za Maribor i Sloveniju i sve tako do granice Šengena. Prelaz ZAVRČ.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

     

 Ski reportaža:  Soelden            
Autor: Sasa V.
    
20.01.2010. - Kitzbuhel - Kicbil je na oko 9 sati od Beogarda u Tirolu i teško da može da se kaže da se lako stiže. Prema Via_michelinu, preporučen put je preko Zagreba, Ljubljane, pa na Kravanke tunel ka Spittal am der Drau i dalje prema Lienzu(nije Linz), dalje kroz još jedan tunel Felbertauerntunnel, Mittersil i na kraju Kicbil. Tuneli se plaćaju i to ukupno 16,5 evra po smeru. Do Spittala je auto put, a dalje skoro 200km idete po magistralnim putevima na kojima je najčešće ograničenje 50km/h. Medjutim, kada stignete do Kicbila, zaboravite dužinu puta i sve krivine jer ulazite u jedan od najlepših Austrijskih skicentara.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . . .

     


Sezona 2009.


 

Austrija - Silvretta Montafon opisuju kao najlepšu i najbolje razvijenu ski oblast u Alpima


 


Austrija - Kraj ski sezone u Austriji

     12.04.2009.
     Iako se Ankogel proteže do 2600 mnm te, prema službenim informacijama, ima 260 cm snega i to "powdera", Uskrsni ponedjeljak (Katolicki 13. aprli 2009.) je posljednji dan sezone za skijaše. Ukoliko odlučite posetiti ovo koruško skijalište s 30-tak kilometara staza morat ćete izdvojiti punu cenu za ski kartu.
     Bad Gastein
u regiji Salzburg zatvara deo po deo skijališta. Tako je Graukogel zatvoren od kraja marta dok će veći deo skijališta biti otvoren do 18. odnosno 19. aprila. Najduže, do 03. maja, radice deo Sportgastein na kojem se nalaze 3 žičare i 20-tak kilometara staza.
     Nama najbliži glečer, Moelltal, trenutno ima 410 cm snega, a otvorene su sve žičare i staze. Moelltal planira zimsku sezonu zatvoriti 10. maja, kada će kao i svake godine imati jednomesečni remont žičara. Otvaranje letnje sezone na ovom koruškom glečeru očekuje se sredinom juna.
     Gledajuci visinu snega na Kopaoniku(trenutno 3cm), nase skijaliste je reklo bi se najoptimalnije privelo sezonu kraju u odnosu na visinu snega i duzinu trajanja sezone. Vecina Austriskih skijalalista ima po nekoliko metara snega, a interesovanje je minimalno zbog visokih temperatura na kojima je kvalitet snega los i tesko se skija.

     sas35bgd - na Forumu

 


Reportaža:          Bata Bane - na Forumu
 

Februar 2009. Austrija - Saalbach

 

    14-21 Februara 2009. smo proveli 7 prelepih dana.
     Ukratko. Saalbach je skijaliste smesteno u Salzburger Landu, koje se prostire na tri planine Hinterglam, Saalbach i Leogang, sa svojih nesto vise od 200 km besprekorno opeglanih staza, bez obzira na abmnormalne kolicine snega koje su pale u poslednjih nedelju dana ( a znajte da jos uvek pada ). Ski pas za 6 dana je 195 eura i doplatom od 20 eura moze se skijati u Zell am Zeu i Kitcbilu.
     Sva ova tri brda su povezana zicarama tako da se svih ovoh 200 km moze preci bez skidanja skija. Kad smo vec kod zicara nekoliko reci i o njima. Skijao sam u mnogim skijalistima u Evropi i bio u mnogo boljim skijalistima nego sto je Saalbach, ali zicare su vrh vrhova. Najstarija zica je zamenjena 2001 godine, sto znaci da je to toliko brzo i udobno da jednostavno nemam reci. Nema onih gondola od stotinjak ljudi, ali i ove od po 15 gde se stoji u njima i gde voznje traju po nekoliko minuta su stvarno vrhunske. A da jos nesto, 6 sedeznice i 8 sedeznice su sa koznim sedistima i grejacima u njima i sa obaveznim vizirom.
     Jedini razlog sto nismo isli u Francusku koja je mozda i malo jeftinija od Austrije je smestaj u apartmanima. Nas cetvoro je smesteno u apartman od 52 kvadrata sto je po nekim njihovim merilima skroman, a u prizemlju zgrade je bio ogroman bazen i sauna, naravno samo za nas stanare. A to skroman je samo po kvadraturi, inace u apartmanu je sve savrseno cisto i besprekorno sredjeno sto se tice namestaja.
     Malo o stazama i samom skijalistu.
     Najduza staza je 7.5 km, a te iste duzine ima ih, sto se tice sirina staza o tome nema potrebe govoriti. To bih mogao porediti da prosecna sirina staza iznosi nesto oko 3 sirine staze Karaman na kopu. Na stazama je i puno kafica i restorana koji su uvek puni, a cene su nesto malo jace nego u Beogradu sto je i razumljivo ipak je to ski centar /a ne na Jarmu gde sam dva bureka i jogurt platio 700 dinara/. Espreso kafa je 1.20 eura, pivo 2.40 eura a pita od jabuka sa umakom od vanile koji sam tamanio kao lud je 4 eura.
     Jedina zamerka je radno vreme i nocni zivot.Sve prodavnice rade do 18 casova a kafici i klubovi kojih ima stavno mnogo rade do 24 h.
     I jos par sitnica da ne davim vise. Saalbach je po zvanicnim statistikama treci ski centar u Austriji gde je u prosloj sezoni ostvario 2,4 miliona nocenja i verujte mi svaki euro koji sam tamo potrosio se stvarno isplati.
     Topla preporuka za sve koji nameravaju da skijaju u Austriji.
 

Uskoro Fotografije na Galerijii sajta
     Bata Bane - na Forumu

 


Reportaža Predraga Stanojevića
 

Februar 2009. Austrija - Solden ili Zelden po naški           Album sa fotografijama na Galeriji sajta....

     Bio sam 24.-31.01.2009. u Solden - Obergurglu, sa smestajem u Lehner AU, house Aida, pa evo par slika iz mog ugla.
     Dinner party sa domacinima priredio sam ja, mojim umecem i mojim proizvodima organske hrane! To i zbog drugih stvari moje ime je postalo poznato sirom Soldena, hause Aida + hotel Central + sport4 + freeride center... Cude mi se Danci, Austrijanci, Poljaci odakle snowboard u Srbiji, pa jos tako rano. A ja nemam sta da krijem ili da se stidim, moje umece na stazi je ostalo zapamceno kao nesvakidasnje.

 

     Put za Solden je planiran jos početkom septembra, tako sto je akontacija smeštaja uplaćena početkom oktobra, voljom domaćina Branka Milićevića samo 25% ukupne cene!
     Itenerer puta, uradjen putem viamischelin.com, izmenjen je nakon saznanja da su Slovenci uveli "poletnu" vinjetu od 35 evra. Bezobrazno od njih sobzirom da niko u sengen okruzenju nema takvu vinjetu vec onu od 7.7 Evra, prilagođenu nedeljnom skijanju! Elem, kroz Sloveniju sam prošao preko Ptuja i Maribora i dalje dravskom magistralom do Lavamunda u Austriji. Put je dalje nastavljao autoputem preko Klagenfurta-Salzburga-Innsburka, pa skretanje za Otztal (izgovara se EC,p.a.), sobzirom da nema putokaza za skijaski raj, Solden i Obergurgl? Tek nakon napustanja Otztala imamo putokaz za Solden!
     Nemam GPS, ali sam tako dobro razradio marsrutu, da sam u ZOOM varijanti Langenfelda, a znajući tačnu adresu Haus Aide, lako našao skretanje za Lehner-AU, pa dalje i skretanje za odrediste Lehner AU 321.
     Smestaj je vise nego solidan, apartman u prizemlju, dnevni boravak sa kuhinjom-kompletnom, 2 sobe, kupatilo tus/WC. Jedna soba je sa francuskim krevetom, a druga-veća, sa 3 sedeće garniture na izvlačenje, sa TV-om, DVD-jem. Apartman je za 2/4 osobe, a nas je bilo četvorica. U podrumu su sauna, teretana, skijašnica, stoni fudbal, što za stoni tenis-posebna prostorija. Ceo objekat je pod podnim grejanjem. Branko, supruga Aida i troje dece su izuzetno predusetljivi.
     Dinner party sa domacinima priredio sam ja, mojim umecem i mojim proizvodima organske hrane!

Za odlazak na terene u Solden odabrao sam SKI BUS, stanica je 50m od objekta, tačan je po dobijenoj satnici, putuje 20min., kod 1. kabinske žičare staje 70m. dalje a kod druge samo 30m. dalje! Moji prijatelji su odabrali automobil i za to su imali besplatne/pokrivene parkinge pored kabinskih zicara.

 
    Opet, ja sam isao redovno izmedju 9 i 10 sati, jednom u 8,30, a moji prijatelji redovno 11 do 11,30!! Opremio sam ih radio stanicama, kako bi se nasli na stazi, i to je uspevalo, ALI sa takvim odnosom prema sebi i skijalistu, nije bilo sanse da ugovorimo FREERIDE turu. S druge strane meni se nije islo sa nepoznatim osobama. I tu je kraj pravog FREERIDA.
Ima dosta dubokog snega pored staza, sneg nam je padao 2 dana, ali naprave tragove vec do 9,30, i to vecinom skijasi. Kako sam ranije izlazio na stazu, imao sam vise mogucnosti za OFFSLOPE, a onda bih kasnije sa prijateljima nalazio "mrvice" za iole POWDER SNOWBOARDING.
      Jos u Beogradu nasao sam topografske karte Otztal regije, i spoznao veliki potencijal malog centra iza Soldena, iza vrhova do kojih krajnje stizu glecerski liftovi. Na jednom od vidikovaca ima sfericna mapa i na njoj sam video da je obronak sa moje fotografije Weisskamm a regija Pitztaler. Kasnije u danu, u razgovoru sa akterom FREERIDE CENTRA, saznao sam da regija ima par ski liftova, (na jednoj slici vidi se ski lift i prelepi offslope sa obe strane lifta), i da se odatle moze vratiti u Solden-Langenfeld, taxijem, sto je krajnje izvodljivo jer putem nema vise od 60km.
     I pored povike da je Solden dobar centar, moram reci i ovo:" Centar je veoma razudjen, ima tu centralnu kotlinu koja malo pravi probleme da se brzo dodje do glecera gde je prelepo skijanje, ima previse fizikalisanja".
     S druge strane kranji centar regije, moja preokupacija vec 6 godina, Obergurgl i Hochgurgl, ispunili su očekivanja. Imali smo skipas+, sa 1 danom skijanja u Obergurglu, i to je kostalo samo 10 evra vise. Opet su prijatelji dosli kasnije od mene pa smo se malo trazili po planini, a onda smo pravo uzivali i zavrsili skijanje na HOHE MUT ALT padini, stazi za HRABRE, u prevodu, i u drustvu par alpskih divokoza!
     Vracali smo se preko Brennera-Brunica-Dobiacco-Silian-Kotschach-Klagenfurt pa opet Lavamund-Dravograd-Ozbalt-Vuzenica-Maribor-Zagreb-Beograd. Put kroz SUBTIROL/Dolomite je sa mnogo zivotnog i krajolika kog, jeste sa malo serpentina, ali sam se odmorio od jurnjave autoputem. Magla nam nije dala da vise uzivamo u preko 100 vrhova Dolomita, to ostavljamo za drugi put.
     Sve ukupno nosim lepe utiske sa ovog zimovanja. Malo "negativnih" ocena morao sam da dam ako kazem da je priprema staza u TIGNE-u, i to krajem sezone-vise temperature, bez premca!
     Sta reci o ski liftovima u Soldenu, imaju 2 kabine sa stajanjem, voze iz mesta, i na kraju 1. kabine redovna je guzva na izvlacenju ka glecerima, sedeznica br.18, Silberbrunnl, na kojoj se ipak ne ceka vise od 3-5min. Na svim ostalim nema cekanja.
     Za offpistu ili ti freeride ipak treba izdvojiti 89 evra i uz, prethodno stecenu, fizicku kondiciju upustiti se u nezaboravnu pustolovinu. Jos bolje je zelju za freerideom iskazati ranije, jos iz Srbije, a na licu mesta lako se pomeri termin u skladu sa vremenskim prilikama. I samo tako mozete ocekivati da vam se desi nesto nesvakidasnje.


     Ja imam pricu o skijanju u inostranstvu, tacnije u Les 3 Valle, od pre 20 godina od kolege Slovenca od koga i imam 1. mapu 3 dolina! On je sa svojim prijateljima i cerkom pocinjao pripreme za aprilsko skijanje u Meribelu vec pocetkom avgusta prethodne godine, jogingom, bikeom, kajakarstvom, teretanom i cime se sve jos neko bavio, da bi pocetkom zime odmah krenuli na skijanje i ture po Sloveniji. Tako spremni odlazili su u 3 doline, skijali svakog dana od 9-17 i nikad nisu legli kasnije od 22 casa. Bili su odgovorni i prema sebi i prema skijalistu, najvecem na svetu. Konacno, dosli su da skijaju, a NE DA SE PROVODE I ODMARAJU.

     To je moj recept za pravo skijanje. Molim istomisljenike da mi se jave.

     Predrag alijas Bata, The Legend of East Grinich Snowboarding, LEGS
  

     p.s.

..i samo da dodam, prethodni davaoci podataka o Soldenu i smestaju napravili su gresku / reklamu koja ne treba domacinima Hausa Aida. Naime, naveli su uz 45 m2 aprtmana i bazen i saunu. Aida i Branko imaju interesantnu kucu na sprat, na kome oni zive a apartmani su u prizemlju. U podrumu su skijarnica, teretana, sauna, stoni tenis, praonica i jos par prostorija. Ceo objekat je sa podnim grejanjem. I, da, domacini su izuzetno predusetljivi i gostoljubivi.

Pozdrav Predrag S.

Ove i ostalih 47 fotografija na Galeriji sajta . . .

 


 

Reportaža R.Marića
 

Januar 2009.  Austrija - Zelden           Album sa fotografijama na Galeriji sajta....

     U prvoj polovini januara 2009. godine, sa desetogodišnjim sinom i suprugom bio sam na skijanju u Zeldenu. Obzirom da donosim predivne utiske sa ovog skijališta, možda mogu pomoći onima koji putuju u Zelden ili su još uvek u nedoumici gde će ove zime. Nadam se da će slike biti brzo postavljene u Galeriju, pa procenite sami.
 

 

     Za sve one koji vole skijanje na većim visinama i glečere, ovo je pravo mesto! Najveći deo skijališta i najbolje staze nalaze se na visinama od 2100-3250 m, a o pogledu sa bilo kog od vrhova da ne govorimo. Dolomiti su tu nekako kao na dlanu, a vide se i Švajcarski Alpi. Zelden uostalom i karakteriše oznaka ''BIG 3'' asocirajući upravo na tri vrha od preko 3000 m na koje izvlače gondole. To su: Gaislachkogl (3.058 m), Tiefenbachkogl (3.250 m) i Schwarze Schneide (3.340 m). Ono što je takođe osobenost ovog skijališta je i činjenica da se sva tri vrha mogu obići u jednom danu, što potvrđuje odličnu povezanost staza, brze žice i ''nedostatak'' čekanja u redu. O uređenosti staza, funkcionisanju žičara, topova (čak i na glečerima), restoranima na stazama, besplatnim parkinzima i garažama, suvišan je svaki komentar. Bravo!!!
 

 

     Put do Zeldena vodi preko Zagreba, Ljubljane, tunel Karavanke, Vilah, Salzburg, Inzbruk, Zelden. Prema viamichelinu Kraljevo-Zelden 1230km, nešto preko 12 sati, i to je tu negde. Ja sam svraćao u Salzburg pa sam zbog toga krenuo uveče, inače se stiže za dan.
 


     Smeštaj sam pronašao u Legengeldu, 13 km od Zeldena gde se inače nalaze čuveni AQUA DOME koji obavezno posetite! Odličan apartman, 45 m2, bazen, sauna, fitnes, parking, 480 eura. Za one koji još uvek traže smeštaj, javite se Branku i Aidi  (hausaida@lpd.at).
 

 

     Kolima se do Zeldena stiže za 10-ak minuta, na početnim stanicama gondola besplatni parkinzi i garaže. Tu su i besplatni ski-busevi, sve funkcioniše besprekorno.
     Skijaških staza 150 km, tu je i Obergurgl sa još 120 km. Dosta sunca, snega i srećno!

     R.Marić            Album sa fotografijama na Galeriji sajta....

 

 

 

Maticni sajt:            

 

 


Sezona 2008.


 

31.03.2008. Austrija - Dorfgastain

     U periodu od 26.01 do 02.02.2008. supruga, klinac 2,5 god i ja smo bili na skijanju u Austriji u Dorfgastain-u. Da ne pocinjem kao mnogi, teorijom da se skijanje na Alpima ne moze porediti sa onim u nasoj zemlji ili u BiH, to je valjda svima vec jasno, jel?!
     Elem, kao i mnogi i ja sam proveo oko mesec dana na netu u potrazi za mestom i smestajem. Za one manje upucene, s obzirom da postoji ogroman broj ski centara i smestaja u njima, bez preporuke tesko da cete za krace vreme pronaci ono sto zelite...
    Gastein dolina je okruzena sa sve cetiri str. planinama, sa ostatkom sveta komunicira kroz dva tunela. Na 10-ak km udaljenosti su smestena 3 mesta Dorfgastein, Bad Hofgastein i Bad Gastein.
     Mi smo izabrali ovaj prvi jer je najmanje urban i nekako ima najvise tipicnog alpskog sarma. Uzeli smo predivan apartman od 55 m2, potpuno nov i opremljen po zaista visokim standardima. Naravno, u podrumu je i ski soba. Sama kuca je udaljena oko 100 m od gondole. 7 nocenja sa zavrsnim ciscenjem i lokalnim taksama nas je izaslo oko 400 e.
     U selu gotovo da i nema nekog mesta za izlazak ali su zato ostala dva mesta daleko veca i interesantnija za one koji vole nocni zivot.
     Pored ski staza, atraktivni su i termalni bazeni po kojima je ova regija i dobila ime.
     Sve vrste usluga, kako ski tako i termi, su poprilicno visoke za nase uslove (ulaz u terme je oko 40 e za dvoje a ski pas za 4 dana je 135 e). Medjutim, kao sto smo ne naviknuti na takve cene, tako definitivno nismo navikli ni na tako visok nivo sadrzaja i usluga. Tu posebno mislim na ski staze i liftove. Gastein je zaista ski raj, ima skoro 300 km staza u sva tri mesta. Bad Gastein i Bad Hofgastein, kao i Grossarl i Dorfgastein su i medjusobno povezani, tako da mozete skijati ceo dan iz jednog centra u drugi. Staze su prosecno dugacke oko 8 km, a kad uzmete u obzir da gondole, ili kako ih moj sin zove, avioncici, idu jedan za drugim, da nema cekanja i da im je potrebno samo par minuta do gore onda vam je jasno o cemu pricam.
    Blizina Salzburga je jedan od razloga koji ovaj kraj cini jos atraktivnijim jer je steta ne videti ovaj prelapi grad.
    Sve u svemu, putarine u dva smera Vas kostaju oko 90 e (Kroz Hrvatsku oko 110 kn, kroz Slo na tri mesta po 1,5 e, tunel Karavanke oko 6 e, Austriska vinjeta 7 e i jos jedan tunel u Austiji 9 e).
    Kad tome dodate gorivo, ukupan trosak za put je otp. oko 200 e + 400 e za smestaj + 270 e ski pas za dvoje na 4 dana + otp. 180 e za hranu (dorucak i veceru smo spremali u app. a rucali smo u restoranima posle skijanja) i plus extra troskovi - bazeni, put u Salzburg, suveniri...
    Kad se sve sabere, tesko da se u Austriji mozete provesti za manje od 1500 e. I jos morate uzeti u obzir da je ovaj individualni odlazak najjeftinija opcija jer su hoteli daleko skuplji, u proseku oko 80 e hb pp.
    Po mom skromnom misljenju, ipak vredi svaku paru!!!

    Nenad J.
 

(Fotografije u punoj velicini u Foto Galeriji sajta ....)
  


07.02.2008. Bad Gastein     (Fotografije u punoj velicini u Foto Galeriji sajta ....)

     U janauru  sam bio sa porodicom u Bad Gasteinu, skijaskom gradicu na oko 100 km juzno od Salzburga. Od momenta kada sam odlucio da cu 2008. skijati ili u Austriji ili u Italiji, trebalo mi je mesec dana da da se odlucim za tacnu destinaciju. Obzirom da sam isao kolima vaznu ulogu imala je i blizina samog skijalista, jer sam zeleo da skijam i prvi dan. U koliko iz Beograda krenete ujutru oko 4h,u Bad Gasteinu ste oko 12h I imate skijanje do 16h taj dan.
     Do Bad Gasteina stize se kada iz Ljubljane kroz Tunel Karavanke krenete prema Villachu i dalje prema Bocksteinu,gde se nalazi auto voz. Autovozom za manje od 1h prodjete kroz tunel prema Mallnitz, koji je ustvari pocetak skijalista Gasteinske regije. Od Beograda, do samog Bad Gasteina, trebace vam oko 8h, ukljucujuci i transport autovozom kroz tunnel. Ukoliko zelite da ustedite 35 evra za povratnu kartu za pomenuti autovoz-tunnel, moracete put da produzite oko 120 km po pravcu.


     Mozda treba reci da samo skijaliste raspolaze sa oko 200km skistaza ali da nisu medjusobno povezani. Ima 3 skijalista : Sport Gastein, Gastein, i Dorfgastein, koji su medjusobno udaljeni po 8 km I ima ski bus koji ih povezuje. Znaci, ne mozete preskijavati iz jednog u drugo. Ski karta kosta 202 evra za 7 dana za odrasle a 105 za decu, stim sto su deca do 16 godina. Gasteinska dolina gde su smestena ova tri skijalista prostire se u duzinu oko 25 km i cela je u termalnim izvorima. Najveca atrakcija je svakako vodopad u gradu Gasteinu visok 340 metara a oko njega su izvori termalne vode sa temperaturom od 42C. Grad Gastein naseljavali su Rimljani jos pre 1000 godina i iz tog perioda ostavili su ocuvano rimsko kupatilo sa termalnom vodom, koja je i tad sluzila za zagrevanje prostorja. Inace velika vecina kuca, hotela mostova,crkava potice iz 15 I 16 veka  u delimicno izmenjenom obliku i danas postoje.
     Treba napomenuti da cela regija izgleda prelepo i mondenski i da ocekujete dace vas sedmodnevno skijanje kostati kao mesec dana na Kopu. Medjutim nije tako. Apartman u kome smo boravili, rezervisali smo preko interneta imao je 55 kvadrata, kompletno opremljen sa svim kucnim aparatima,  odvojene dve spavace sobe i kostao je 518 evra za 7 dana. U supermarketima cene su nize nego kod.

     Grad se nalazi na nadmorskoj visini od oko 900m. I u periodu kad smo mi boravili nije bilo snega u samom gradu. To je bilo nase veliko razocarenje,ali kasnije smo shvatili da je to prednost. Posle celodnevnog skijanja,prija setnja u patikama suvim ulicama grada.
     Ovde, kao ni u vecini Austrijskih skicentara, nema skijanja od ili do vrata. Busevi kroz celu dolinu idu u svim pravcima i ne naplacuju se, tako da kad god izadjete ispred apartmana,necete cekati bus duze od nekoliko minuta. Bus vas vozi do Skivoza, koji ustvari lici na tramvaj koji je postavljen pod uglom od 45 stepeni na padinu. U njega udje oko 300 ljudi (dobro mozda 250
J) i vozi vas za 5-6 minuta na nadmorsku visinu od 1500 m, gde je vec oko 100 cm snega. Cekanja na pomenuti skivoz su samo ako dodjete oko 10h i to ne veca od 15minuta.Odatle nastavlja gondola u koju staje 160 ljudi i vozi vas na 2100 metara.
 

 


    Kad izadjete iz gondola, imate na sve strane staze. 3 staze koje se nadovezuju, kojima se spustate u dolinu dugacke su 14,4 km i pretezno su crveno kategorisane. Staze su siroke i ratracima sredjene, tako da nema ni hupsera ni ledenih povrsina. Potpuno su ravne i preko cele noci rade topovi koji nabacuju novi sneg kojim se staze odrzavaju u idealnom stanju.
     Sto se tice zicara, uglavnom su gondola i sedeznice, tako da se dok se penjete odmarate za skijanje. Neke sedeznice imaju preklopnik, kao zastitu od vetra.
     Na stazama ima dovoljno restorana u kojima su cene kao i na svakom skijalistu visoke. Pice je oko 2,5 evra, gotovo jelo (kobasice, spagete, gulas) od 5-7 evra. Sto se tice skijasa, oni su uglavnom iz Hrvatske i Rusije(naravno i Austrije), stim sto je Hrvata mnogo vise, a Rusi su galantniji, pa su natpisi dvojezicni (Nemacki i Ruski).
 

 


      Austrijanci skijaju u ranim prepodnevnim casovima, kad nema Rusa koji se ne mogu pohvaliti velikim skijaskim umecima, ni postovanjem bezbedonosnih mera.
     Veliku paznju Austrijanci poklanjaju deci skijasima, koji prve korake na skijama prave oko trece godine, tako da vec sa 5 godina ucestvuju na takmicenjima. U Gasteinu je moguce decu ostaviti u ski vrticu po ceni od 144 evra za 6 dana od 10-14 h- uracunat skipas. U zavisnosti kojoj jezickoj grupi deca pripadaju i kojoj kategoriji skijasa , prave se grupe. Nakon 6 dana odrzava se takmicenje po kategorijama i dodela diploma. Kaciga obavezna do 14godina.
     Sto se tice termi, one su svakako nesto zbog cega treba odabrati Gastein. Naravno one se posecuju nakon skijanja u vecernjim satima i poseta od 18-22 h kosta 16 evra, za decu je nesto manje.Temperatura vode koja izvire iz zemlje je 42C , u bazeneima je naravno manja temperature (od 32-36C). U termama postoje razni sadrzaji, prikladni da provedete vece: bioskop u void, tobogani, spoljni bazeni.

     S.Veličković

(Fotografije u punoj velicini u Foto Galeriji sajta ....)

 


05.02.2008. Bad Kleinkirchheim
     Evo vratio sam se pre nekoliko dana iz bad-a i sta vam mogu reci, austrijanci su me odusevili.
     Doduse nije bilo prirodnog snega uopste do poslednjeg dana ali je zato 98% staza pokriveno topovima. Staze su uvek bile savrseno pripremljene koliko su to vremenski uslovi dozvoljavali( 3 dana se temperatura kretala izmedju 5-13c). Terme se isto ne smeju zaobici dobro dodje relaxacija posle skijanja.
     Franz Klammer staza je stvarno odlicna ali nazalost nije radio prvi deo staze koji je mnooooogo strm.
     ski dude   na Forumu


14.01.2008. Bad Kleinkirchheim

     Da, da sve je to istina, kad ne ideš npr. Italiju (Alta Badia, Val Gardena, Civetta, Falcade, Moena.....)......onda možeš BKK mirno da zaboraviš...... Osim Franz Klammer staze sve je ostalo tako tako..... Ove godine jako malo snega (za sada), i kad je tako onda znaju biti staze dosta loše (kamenje) sređene......
     Više preporučujem Obertauern, Nassfeld i Katschberg......
     Skiman    na Forumu


14.01.2008. Bad Kleinkirchheim
    
Jaaaaoooo BAD, ne staj mi na muku, skijanje koje nikada neces zaboraviti, Franz Klamer staza mmmmmmmmmm, snega koliko hoces /powder/mmmmmmmm, a bazeni, banja, brate kupanje u vodi koja je topla 45 stepeni, pa kupanje napolju na -20, ma strasnoooo.

     bata bane   na Forumu


07.11.2007. Ski  centri  Zelden i Obergurgl u Tirolu
     Zovem  se Branko  Milicevic, zena je AIDA i posjedujem dva apartmana u Lengefeldu,  ski  centri  Selden i Obergurgl u Tirolu, Austrija. Kuca je nova dvije godine i rado bi je i nasim ljudima iznajmljivali. ukoliko ste zaiinteresirani mogu vam slati novosti iz ovog centra. Nasi ljudi rijetko dolaze jer je relativno daleko i mozda nije jeftino ali u svakom slucaju je vrlo interesantno  skijaliste.
     Detaljnije informacije na hausaida@lpd.at
 

Saljem neke zanimljivosti i novosti iz Oetztala (Soelden ,Obergurgl):

      - 14.09.2007. otvarena je skijaska sezona u Soeldenu.

      - Nokia snowbard fis Worldcup bio je održan 20-21.10.2007. po šesti put u Soeldenu (Snowboard Cup openning)

      - Worldcup u skijanju: 26-28.10.2007. muskarci i zene vozili prvu trku ovosezonskog Svetskog kupa. (Ski cup openning)

      - Rotkogel (Gigijoch-Gampe-Golden Gate) za 100% snezni ugodjaj nakon dvije godine gradnje otvara se novo postrojenje za vjestacki snijeg  130 novih snjeznih topova ,rezervoar kapaciteta 150000 m3, povrsina65 ha, duzina16km (ovim novim postrojenjem omogucava se siguran snijeg tokom cjele zime bez obzira na vanjske temperature. Novi snjezni topovi prave snujeg i na temprraturi od 10 stupnjeva C. Sam Soelden  ima 39 skiliftova i ukupno 150km Pista
      - „TOP QUALITI SKIING“ Obergurgl  u svijetu poznat kao  Alpskibiser  a drugi naziv je dijamant alpi;  otvorenje 3 nova lifta  8-er gondelban Hohe Mut 2643m,Top Scherban 3000, novi restoran Hohen Mut. Od 110 km pisti  90 km imaju uradjene topove za vjestacki snijeg.  ukupno22 lifta. 39 400 skijasa se prebaci za jedan sat na preko 3000m.

      - Restoran „TOP MOUNTAIN STAR“ (Wurmkogel  3082 m ) nalazi se  na granici izmadju Italije i Austrije sa galerijom koja omogucava pogled sa 360 stepeni.
      - „Be free on the BIG 3“ start Gaislachkogel 3058 m, onda Tiefenbachkogel 3250 m i za kraj Schwarze Schneid 3340 m za jedno pre podne tri vrha od preko 3000 m  visinska razlika 10000 m sa predivnim vidikovcima- panorama 360 stepeni.

      - „Icegloo Village-Soelden“ Prvo snezno selo u  Austriji  na 2700 m  mozete spavati u iglu.
      - "AQUA DOME" – je banja. Poslije skijanja se najbolje ugrijati u otvorenom pogledu na snezne vrhove i zatvorenim  bazenima 

      - „Oetztal arena“ Najvisa dolina u Austriji 250 vrhova preko 3000 m od toga 60 preko 3400 m cine jednu prirodnu arenu.

      - Prominentni gosti su na primjer Ralf Sumaher, Franz Bekenbauer, Lotar Mateus, Hasan Salihamidzic, Niki Lauda, B 3; Skuter, El Hamami - kuvaitski princ, Martina Hingins i mnogi drugi.
 

        Hvala Branku i Aidi na poslatim vestima i fotografijama

 


Sezona 2005.


14.03.2005.
     Morao sam da se oglasim.
     Bad Kleinkirchheim-Austrija, nesto neverovatno. Bili smo u periodu od 7-12. Marta 2005 i utisci su sledeci:

     Uz duzno postovanje svim ski centrima na nasim i nasim bivsim prostorima ovo je nesto fantasticno. Cena GOLD ski pasa je bila 189 Eur. ali u tu cenu ulazi sve, od Banje sa termalnom vodom u bazenima i kompletnom masazom, do prevoza mini ski busevima do staza i sto je najbitnije skijanje na oko 100 km. inzvanredno opeglanih staza. Mozda je ovo malo i velika cena za nase uslove ali verujte svaki Euro se isplati. Bio sam prisutan u dva navrata kada su se skijasi lakse povredili na stazi sto znaci povrede u stilu nagnjecenja ili distorzija i u oba slucaja je na sred staze sleteo helikopter koji ih prevozi u bolnicu (naravno o trosku ski centra) pa vi vidite.     

     Vikendom dolazi veliki broj ljudi koji zive u okolnim mestima ali redovi za gondole i sedeznice su takvi da se sve zavrsava u roku od 6-7 minuta, toaleti na stazama CISTI i tople vode svuda sto je najbitnije. Cena polupansiona u hotelu je bila 44 Eur po osobi sto mislim da i nije mnogo obzirom da je ukljucena sauna, bio sauna i parno kupatilo koje mozes da koristis koliko zelis.
     Mogao bih da pisem jos dva dana ali ovo su nek sitnice na koje treba obratiti paznju pri pravljenju izbora za odlazak na skijanje.

     Evo i nekoliko slicica.

     Pozdrav    Bata Bane
NAZAD